|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o ubranka to ja zaczęłam kupować bardzo wcześnie ok. 10 tyg. Tak po troszku. Jak spotkałam coś ładnego to kupowałam. Chciałabym mieć wszystko już gotowe ok. 6-7 miesiąca. W tym czasie będę w Polsce przez miesiąc więc z pewnością znajdę dużo ciekawych rzeczy. Na pewno będę musiała zaopatrzyć się w kaftaniki takie z guzikami, rozpinane , bo tutaj w UK są tylko takie wkładane przez głowę.
![]() ![]() |
![]() |
#3632 |
Zadomowienie
|
Ech kobitki, za bardzo was lubie i postanowilam nie strzelac focha ze moje przywitanie po 10 dniach nieobecnosci zostalo bez odzewu
![]() Na razie przebrnelam przez 5 stron z mojego niebytu i oto odp: Lachkasia- dzidzia sliczna! Witam dull! Sznapi gratulacje z okazji slubu i powodzenia dzis na USG! J Piekny z Ciebie aniolek ![]() Lapochka, witamy, jestes chyba 1sza z Holandii J Wiesz, bylam w PL i kupilam sobie gazetki o dzieciach i ciazy i tam wyczytalam jak radzili kobiecie chyba z Irlandii zeby jak sie dobrze czuje i nic nie wskazuje na problem nie szla na usg w pl, bo choc ta opieka w anglii, irlandii i holandii wydaje sie byc taka uboga to tak na prawde statystyki pokazuja ze stoi na sporo wyzszym poziomie niz w Polsce Spicegirl, gratulacje dziewczynki ![]() Jaszczii, gratulacje z powodu wielu dzieci ![]() Buziaczekk, jej poczytalam o twoim badaniu na cukrzyce, musisz mnie zrozumiec, ze sie usmialam, ale tak w ogole to masakra.... Anvi ale z Ciebie kucharka, uwielbiam takie jedzonka... (co tydzien temu robilas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3633 |
Zakorzenienie
|
Co myslicie o takich spiochach?
![]() http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=449113514 |
![]() ![]() |
![]() |
#3634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te 10 dni starsznie szybko minelo ![]() PS. Nie ma co focha strzelac, mnie po paru dniach przywitala jedna dobra dusza(uklony w strone Memi ![]() ![]() Najwazniejsze, ze jestes juz z nami cala i zdrowa.
![]() |
#3635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3636 |
Zakorzenienie
|
witam, witam
przed 13.00 zmykam do lekarza, umówię się na usg połówkowe i dowiem jak tam moje wyniki badań i co ze szkrabem może... jak wrócę to wszystko opowiem
#3637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3638 |
Raczkowanie
|
buziaczekk te półśpioszki są rewelacyjne, mam zamiar też takie kupować, nie mają gumki w pasie i nie mają zapieć na ramionkach jak tradycyjne więc przebieranie to szybki proces
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3639 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi polozna powiedziala, ze najlepiej zapisac sie kiedy brzuch jest wiekszy bo narazie to niema sensu. Powiedziala tez, ze najlepiej zaczac miedzy 26 a 28 tygodniem ![]()
![]() |
#3640 |
Raczkowanie
|
To jeszcze mam trochę czasu żeby nastroic mojego męża na to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3641 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moze takie bluzki http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=436842111 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3642 |
Raczkowanie
|
Właśnie takie widziałam, a kiedyś znajoma miała dla swojego maluszka tam gdzie jest napka na ramieniu ,była też tasiemka.No ale może już takich nie robią.Rozglądam się też za łóżeczkiem. Kupujecie zwykłe?Za częły podobać mi się te z baldachimem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3643 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy was tez pobolewaja brzuchy??? glownie pytanie kieruje do dziewczyn ktore maja ten sam tydzien lub przyblizony czyli 18-20 bo kurcze mnie juz to zaczyna denerwowac, co chwile pobolewa mnie brzuch, w dole kłuje, czasem w okolicach pepka boli takim bolem ciagłym, od kilku dni budzę sie rano z lekkim bolem brzucha dopiero przechodzi jak wstane i pochodze, w dzien raz boli raz nie, mialam kilka dni spokoju i teraz znowu i tak w kolko, czy to jest normalne ze tak w ciagu dnia pobolewa lub budze sie z bolem? w ciagu dnia jest to zazwyczaj klucie w dole, bo juz sama nie wiem tlumacze sobie to ta rozciagajaca sie macica ale nie wiem czy wy tez tak macie czy ze mna cos sie dzieje, nie jest to mocny bol tylko lekki ale jest to wkurzajace, do lekarza ide dopiero w nastepny poniedzialek, wczoraj wieczorem mialam dosc twardy brzuch taki naprezony, i kulo w dole, to niby macica cwiczy skurcze czy jakos tak ale tez nie wiem czy to jest normalne to twardnienie brzucha, eh........jak mi sie juz ta ciaza ciagnie strasznie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3644 |
Zadomowienie
|
No ja wiem ze nikt nie robi tego specjalnie
![]() A co to sa napki? Buziaczekk ja mysle ze nie masz sie czym martwic, te bole i skurcze sa normalne, sama wiesz, ze juz zaczyna cwiczyc do porodu, taki nasz los, jak rosnie taki maly pasozyt w brzuchu i to rosnie tak szybko to cos nas musi bolec, i niestety jedne czuja to bardziej inne mniej, mysle ze spokojnie mozesz doczekac do wizyty i wtedy zapytac lekarza zeby miec pewnosc ze to normalne, Ech nie moge sie powstrzymac czytac na biezaco choc obiecalam sobie ze najpierw nadrobie... |
![]() ![]() |
![]() |
#3645 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3647 |
Wtajemniczenie
|
emzeta
![]() ![]() ![]() ![]() Napki to są zatrzaski ![]() buziaczekk mnie brzuch boli w sumie na okrągło,ja prawie 16tc.Dostałam też magnez i potas w postaci Aspragin i Kalipoz,ale nie wiele to pomaga.Lekarz mówi,że te pobolewania to wielu przypadkach standard.Ale mi te braki magnezu i potasu wyszły w badaniach morfologii.Kiedy ją ostatnio badałaś?? szczęśliwa_82- ja ide do szkoły rodzenia od następnego tygodnia czyli od 16tc ![]() zanka daj znać jak wyniki jak wrócisz i kiedy masz to USG i wszystkim życze miłego popołudnia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja na wizycie w 14 tyg mowilam mu o bolach brzucha to mi przepisal nospe i powiedzial ze brac wtedy jak mi to bedzie bardzo przeszkadzało a jak to beda bardoz mocne bole ze nie da sie wytrzymac to wtedy zglosic sie do lekarza, na wizycie w 17 tyg tez mowilam to sie tym nie przejal tylko powiedzial ze to normalne bo to macica sie rozciaga i to samo ze jak bedzie bardzo mocno bolec to do lekarza i na tym sprawa sie konczy, a teraz mi to coraz mocniej zaczyna przeszkadzac! i coraz czesciej gdzies kluje, boli itp, nospy biore w ostatecznosci jak juz mam dosyc! znowu tłumacze sobie to tym ze brzuch od 20 do 30 tygodnia rosnie najmocniej i najszybciej no ale to sa tylko takie moje tlumaczenia......no nic chyba tak jak mowiecie trzeba sie przyzwyczaic i taki juz nasz los, zacisne zeby i przeczekam do poniedzialku a wtedy mu znowu nagadam o tych bolach....a co do lekow to nie przepisal mi zadnych procz nospy forte i kazal brac witaminy, zobaczymy co teraz powie na moje wyniki badan, bo ja sama ich nie potrafie rozszyfrowac zadnym sposobem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3649 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wlasnie teraz mam zrobione badania czyli morfologie, cukrzyce, i jeszcze jakies tam 2 badania, wiec zobaczymy co odczyta w poniedzialek z tych wynikow ja probowalam je odczytac ale niestety jest to czarna magia, nawet z pomoca neta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Rozeznanie
|
jastinada Ty tak wczesnie do tej szkoly rodzenia? Poczekaj troszke az brzuszek urosnie i bedzie blizej porodu bo podobno potem sie zapomina co mowili.
Tak Was cały czas podczytuję ale jakos od tego siedzenia/lezenia juz mi sie nic nie chce. Jeszcze przygotowuje sie do obrony to juz odrazu czlowieka przytlacza ![]() Zanka czekamy na relacje. buziaczekk co do tych blow to pomoze jak naprawde jest zle to wepchaj sie bez kolejki do lekarza, nagly przypadek. Ja od 4 dni mam usick na dole, tam gdzie pecherz i ciagle jakby mi na niego napieralo ale nic nie piecze i nie boli. Tez mam stracha ale w srode ide na badanie. Co do zakupow to ja czekam az szwagierka jak przyleci to odda po swoich chlopakach. Wtedy cos moze kupimy. A baldachim do lozeczka mozna chyba osobno dokupic. A co sadzicie od tej stronie http://www.fidoo.pl/ takie slodkie dekoracje do pokoju brzdaca. A co do ciuszkow ktore pokazywalyscie to moim zdaniem te malutkie dzieci powinny miec pajacyki albo body dla ich wygody, na to ewentualnie spodnie i bluzki zeby maluszkowi nic nie podwiewalo i nie przeszkadzalo.
#3652 |
Zakorzenienie
|
A jesli chodzi o wage bo niedawno byl temat kto ile przytył to znalazłam cos takiego
W okresie trwania ciąży kobieta powinna przynajmniej raz w tygodniu kontrolować swój przyrost wagi. Jedynie w 3 pierwszych miesiącach i w ostatnim tygodniu ciąży nie ma konieczność sprawdzania wagi. Poniższa tabela pokazuje prawidłowy przyrost wagi: Waga w ciąży - idealny przyrost* 13 - 15 tydzień3 x 250g = 750g 16 - 18 tydzień3 x 300g = 900g 19 - 22 tydzień4 x 350g = 1400g 23 - 24 tydzień2 x 400g = 800g 25 - 26 tydzień2 x 450g = 900g 27 - 38 tydzień12 x 500g = 6000g 39 tydzień1 x 250g = 250g całościowy przyrost11000g* - wg Będziemy Rodzicami Barbary Nees-Deleval Jednocześnie należy pamiętać, że waga w ciąży może zmieniać się w innym rytmie. Zmiana przyrostu wagi uwarunkowana jest od wzrostu, budowy ciała, wagi przed ciążą. Część kobiet może przybrać na wadze tylko 6 - 8 kg kiedy inna kobieta nawet ponad 15 kg i nie ma to wpływu na prawidłowy przebieg ciąży. Za każdym razem należy swój przyrost wagi kontrolować i konsultować z lekarzem ginekologiem. Wiec wg tabelki wychodzi na to ze to moje 1 kg na plusie w 20 tyg jest prawidlowe - oby tak bylo |
![]() ![]() |
![]() |
#3653 |
Raczkowanie
|
Co do pokoju maluszka, dekoracje extra. Ja niestety poszukuje jakichś alternatywnych rozwiązań,bo mamy mieszkanko 2-pokojowe: salon i sypialnię. Musimy maluszka ugościc w sypialni,więc może jakiś kolorowy kącik koło łóżeczka się zrobi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3654 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3655 |
Zadomowienie
|
buziaczekk mnie często boli:
* podbrzusze, * czasem coś zakłuje w okolicy pępka, * a którejś nocy obudziłam się z bólem brzucha "od góry" ale to z takim że nie mogłam nogami ruszać a musiałam do toalety iść - ginka powiedziała że to żołądek ![]() ![]() także nie przyejmuj się za bardzo to chyba tak ma być a ruchów też jeszcze ponoć nie czuję ![]()
![]() |
#3656 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dostałam dzięki Wam natchnienia i muszę coś w tym tygodniu kupić dla małego............bo ja nic nie mam jeszcze narazie obdarowuje synka szwagierki
![]()
#3657 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to wyglada na to ze to samo mam czasem wlasnie czuje jakby mnie zoladek bolal tylko ze to jest tak pomoedyz zoladkiem a gora brzucha i nie wiem czy to jedno czy drugie ale raczej zoladek ale takich boli zeby nie umiec nogami ruszac to nie mam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie sa straszne bole ze nie da sie wytrzymac, tylko leciutkie ale jak trwaja dlugo to jest to wkurzajace ale da sie wytrzymac, w ostatecznosci pomaga nospa, do lekarza nie bede sie pchac wczesniej bo on i tak przyjmuje we wtorki i czwartki, czasem i w inne dni zalezy ile ma pacjentek jak nie zmiesci wszystkich to zapisuje na inne dni ja mam np na poniedzialek, a pozatym gdyby cos sie dzialo to wole leciec do szpitala tam mi bardziej udziela pomocy niz moj lekarz bo niedosc ze bede mu musiala zaplacic 100 zl to jeszcze i tak odsyla do szpitala jak nie da rady kobiecie pomoc, owszem gdybym chodzila z NFZ to co innego ale 100 zł to jest duzo zeby wciskac sie do niego leiej szpital, ale na szczescie nie planuje takich wizyt ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.