|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Na jutro planuję RRRRRR:
Ś: wieśniak lekki z 3 łyżkami płatków owsianych i pokrojonymi w kostkę truskawkami (jakieś 200g), skórką pomarańczy i rodzynkami, kawa rozp. z cykorią i mlekiem 2Ś: 2ga połowa kefiru, 4 śliwki O: krupnik + udko kurczaka (na którym zupka została ugotowana) P: jog.nat. z mieszanką studencką K: sałatka z: pekińskiej (jakieś 4 listki), ogórka, papryki, pomidorów (2małe), fety - 'lekkiej' (1/3 opak. czyli 90g i 2 jaj na twardo z pieprzem i bazylią - pewnie starczy na 2 razy Na ptk: Ś: wieśniak z 3 łyżkami płatków owsianych z wkrojoną kiwi i rodzynkami, kawa rozp. z cykorią i mlekiem 2Ś: omlet z 2 jaj z zarodkami pszennymi i łyżeczką dżemu niskosłodzonego (wiem, że nie bardzo na R, ale potraktujcie to jako 10% odstępstwa od zasad )O: reszta krupniku P: 2-ga połowa sałatki z: pekińskiej (jakieś 4 listki), ogórka, papryki, pomidorów (2małe), fety - 'lekkiej' (1/3 opak. czyli 90g i 2 jaj na twardo z pieprzem i bazylią, może dorzucę jeszcze łososia w sosie pesto (w puszce) K: wieśniak z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, doprawiony natką pietruszki i pieprzem Proszę o ocenę ![]() P.S. Czy myślicie, że lepiej by było, gdybym wrzuciła na któreś śniadanie 2 kromki razowca z pastą z tuńczyka (kupną) i ogórkiem, zamiast tego wieśniaka?
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2009-04-22 o 23:05 |
|
|
|
#3632 |
|
Rozeznanie
|
mi sie wydaje ze tak - zawsze to jakies urozmaicenie
do obiadu dodaj warzywa ;] |
|
|
|
#3633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miłego dnia!
|
|
#3634 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie wizażanki!
![]() Z racji, że jestem tutaj nowa (od dziś, przed chwilką ) może przybliże troszkę swoją historię, ale na prawdę po krótce, bo nie chcę Was zanudzić. Więc jestem nastolatką, i stąd moje pytanie - czy to forum jest odpowiednie dla mnie? Jakiś czas temu(6 miesięcy) postanowiłam, że schudnę. Bez konkretnego powodu... Miałam wówczas 160cm wzrostu i 58kg wagi, mimo że nie jest to niewiadomo jak wiele dla mnie to była tragednia, poczatkowo obywalo sie tylko bez slodyczy, pozniej ograniczenia niektorych pokarmow itd, itd aż w koncu doporowadzilam sie do takiego stanu, ze zanikla mi miesiaczka, moje hormony nie pracuja dobrze a ja do wzrostu 160cm waze jakies 40-41kg. Wiem ze bylam nierozsadna. Dlatego postanowilam ze będe tutaj zapisywac swoje jadlospisy i aktywnosc fizyczna w ciagu dnia. Oczekuje takze waszej pomocy i rad co do tego co powinnam zmienic.No, to by bylo tyle ![]() Teraz mój wczorajszy dzionek(chyba niezbyt...): nie wiem nawet, jak to określić... (R, U, P?) rano 200 brzuszków, nie mogę się pochamować... Iśn: 2kromeczki chleba orkiszowego + sałata + pół niwielkiego plastra sera żółtego + plasterek pomidora, do tego kawa zborzowa (bez mleka!) wyjście po zakupy (45min) IIśn: średnie jabłko spacer z koleżanka(2godzinki) O: 2 chochelki(razem jakieś 250ml) zupy jarzynowej z fasolką szparagową później znów spacer z koleżanką + jakieś 10min rowerka, razem jakaś godzinka P: nie było ![]() i znów wyjście na dwór (2 godziny) K:kromka orkiszowego lekko posmarowana maslem(praktycznie go nie bylo na tej kromce) +sałata + jajko Proszę o rady i ocenę. Pozdrawiam!
|
|
|
|
#3635 |
|
Raczkowanie
|
Witaj stoookroootkaaa
, ja też jestem tutaj nowa, ale nasze z historie z odchudzaniem są bardzo podobne. Ja teraz staram się wychodzić z tego wszystkiego małymi kroczkami. Ja Ciebie oceniać nie będę, bo się na tym nie znam i póki co to sama czekam na ocenę mojego jadłospisu tylko póki co nikt tego jeszcze nie zrobił. Ale powiem tylko ,że szykuj się na porządny opiernicz i przyjmij to godnie, bo to naprawdę pomaga
|
|
|
|
#3636 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3637 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma masę wapnia, żelaza, witamin. Jesli nie ejstes alergiczką, to warto taki chcleb jeść. Alergikom nie polecam, sja to jeden z najagresywniejszych alergenów. Stoookroootka Cytat:
Nie widze ryb, nasion, orzechów, zdrowych tłuszczy liwy, oleju lnianego itp.I tylko 1 samotne jajko ![]() VIRGINIA Cytat:
![]() SweetAboutMe Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3638 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za ocenę jadłospisu
hmm, w sumie spodziewałam się nawet gorszej, więc nie jest źle. Więc teraz moje pytanie... czy którać z wizażanek(tych bardziej doświadczonych) mogłaby ułożyć dla mnie w miarę przystępny(jeśli chodzi o produkty) jadłospis? bo ja to za bardzo się na tym nie znam, a chciałbym mieć dość smaczną i przedewszystkim zdrową i bogotą w niezbętne składniki odrzywcze (wiem,ze mi to potrzebne szczególnie w tym wieku, mam 14 lat... tak, wiem-malo, w tym wieku nie powinnam się odchudzać, ale stało się, czas na zmiany nawyków żywieniowych na dobre i zdrowe )
|
|
|
|
#3639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- 2snaidanie - jogurt naturalny/serek ok 150-200gr z dorzuconą do niego garstką mieszanki studenckiej(orzechy, migdały, suszone owoce). Mozesz go dosłodzić miodem, dac do niego cynamonu albo wiórek kokosowych. Do tego bułka wieloziarnista, albo jakiś rogalik, nawet słodki z dżemem etc. - obiad: porządny talerz zupy z miesem lub strączkowymi, albo pełne 2 danie: mięso/ryba, ziemniaki/makaron/kasza + surówka z oliwą. Masz 14 lat, spokojnie mozesz zjeśc deser - podwieczorek- kanapka lub 2 z masłem, wędliną/rybą i warzywami Kolacja-sałatka warzywna z zielonym groszkiem' lub fasolą/cicierzyca itp Masz 14 lat, rośniesz, rozwijasz się, "zarabiasz sobie" na zdrowe lub nie całe późniejsze zycie. Ograniczenie kalori, róznorodnosci i jakości jedzenia na tym etapie to naprawdę bardzo kiepski pomysł, który moze się za Tobą ciągnąć paskudnymi konsekwencjami przez całą resztę życia.
|
|
#3640 |
|
Zadomowienie
|
bardzo prosze o ocene mojej REDUKCJI
![]() śniadanie: mały jogurt naturalny z płatkami (fit z pełnego przemiału) i musli (też fit, 0% cukru) + odrobina suszonych owocow II sniadanie: jajecznica z 3 jaj z pomidorem i zielony ogorkiem, 1,5 kromki razowca obiad: talerz kapuśniaku, pieczona pierś z kurczaka podwieczorek: mały kawałek piersi z pomidorem kolacja: serek wiejski NNKT dostarczylam za pomoca olejku z wiesiolka
-zapuszczam włosy -przygoda z białą perłą i olejkiem rycynowym -MŻ+WR! 61(19.07) - 60(28.07) - 59 -58 - 57 - 56 - 55!![]() 17.08 przedłużanie i zagęszczanie rzęs ![]() Edytowane przez wisienka90 Czas edycji: 2009-04-23 o 13:15 |
|
|
|
#3641 |
|
Raczkowanie
|
cava, bardzo dziękuję za jadłospis, wygląda interesująco i na pewno zdrpwo
![]() jednak dalej mam opory przed masłem ... ;/ obrzydza mnie, po prostu. jeszcze taka jedna kwestia. Chciałabym przytyć jakieś 2-3kg, ale nie chciałabym wrócić do wagi z przed odchudzania(58kg) dlatego też mam opory przed jakimiś zmianami w jadłospisie, boję się tego... czy jedząc tak jak w tym jadłospisie, dużo przytyję ... ? Może niektórym z Was moje pytanie i wątpliwości wydają się głupie, ale to tylko takie moje obawy i wolę spytać z góry dziękuję
|
|
|
|
#3642 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj: (czy to wychodzi 2300kcal?
)7:30 : wieśniak z suszoną żurawiną; kromka razowca z makrelą w sosie pomidorowym; kromka razowca z sałatą, szynką, serem żółtym, pomidorem i ogórkiem kiszonym; zielona herbata 11:00 : kanapka z twarogiem 13:00 : kanapka z wędzonym łososiem, pomidorem i ogórkiem kiszonym 14:00 : kawałek pieczonej piersi z kurczaka + 3 łyżki ziemniaków + miseczka mizerii; zielona herbata 16:30 : grejfrut; kromka razowca z polędwicą sopocką; biała herbata 20:00 : brokuły z zasmażaną z masłem bułką tartą; zielona herbata
|
|
#3643 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze U (w zasadzie W na P):
Ś: omlet z jajka+ białka z puszką 180g łososia w sosie pomidorowym z warzywami+ pomidor IIŚ: serek wiejski 200g (ten normalny)+ miseczka winogron wkrojonych O: pół woreczka ryżu brązowego+ miseczka sosu do spaghetti domowej roboty (z mięsem wieprzowym)+ brokuły gotowane na parze; na deser- kawałek ciasta z linessy truskawkowego P: danio warzywne+ dwa chlebki wasa+ pomidor+ rzodkiewki+ ogórki małosolne+ cztery plastry polędwicy sopockiej K: sałatka z: rukola+ sałata lodowa+ oliwki zielone+ pomidor+ szczypior+ tuńczyk+ dwie kuleczki mozarelli Jako, że jeszcze nigdy nie udało mi się usłyszeć oceny, baardzo serdecznie o nią proszę
|
|
|
|
#3644 |
|
Zakorzenienie
|
podczytuję was od niedawna i prosiłabym o ocenę co poprawić u mnie:
miało być R, nie wiem czy dobrze...: śn: 4łyżki płatków owsianych na mleku, kilka sliwek suszonych, garść rodzynek i pół kubeczka jogurtu, do tego jabłko. obiad: pół woreczka kaszy gryczanej + warzywa na parze + jajko na twardo + 3łyżki buraczków podwieczorek: jeszcze nie wiem ale chyba bedzie jabłko i kilka orzechów (po obiedzie jestem pełna) kolacja: wiejski z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewka i cebulką do tego przed obiadem 40min ćwiczeń a wieczorem aeroby pół h będą. |
|
|
|
#3645 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie te zjakby gdzieś pojawiło się trochę orzechó i nasion słonecznika, dyni, sezamu, np do serka. Ogólnie wygląda to całkiem sympatycznie, nie ma się co czepiać. Cytat:
Jak będziesz jadła zdrowe rzeczy, bez śmieciowego jedzenia i ruszała się - to naprawdę trudno Ci będzie utyć.
|
|
#3647 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I:1. 3 kwadratowe kromki grahama a) z makrelą wędzoną b) z szynką c) z serkiem homo nat. każda z pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem grejpfrut, czerwona herbata 35 minut rowerka stacjonarnego. 2. podwójna kanapka z chleba jw. z szynką, ogórkiem, pomidorem i natką pietruszki 3. fasola żółta (mrożonka), jajecznica z dwóch jaj na łyżeczce oleju i łyżeczki orzechów kawa lub czerwona herbata (pomyślę ;p) 4. jogurt nat. z otrębami (+ parę śliwek suszonych/daktyli/rodzynek, może być coś z tego??) 7km rower+ 1,5 treningu sztuk walki 5. wiejski zwykły, marchewka, czerwona herbata |
|
|
|
|
#3648 |
|
Rozeznanie
|
redukcja...
i jak to wygląda??
Edytowane przez Magdalena0603 Czas edycji: 2009-04-23 o 15:21 |
|
|
|
#3649 |
|
Zakorzenienie
|
mozna jesc to, co sie lubi i wcale nie musi byc slodko :P
|
|
#3650 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3651 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
No i może jednak oddam mój dzisiejszy jadłospis do oceny... A oto moje R :
9:00 Ś->placki owsiane z rodzynkami+herbata zielona 11:30->II Ś->bułka żytnia+Delma+ogórek 15:00 O-> 2 filety z kurczaka upieczone w folii w piekarniku razem z marchewką, cebulą i duuużą ilością przypraw (mniam!) 16:00 P-> kawałek zapiekanki chlebowo-serowej (kromki grahama,twaróg,2jabłka,ja jko-pycha )19:00 K-> sałatka z tuńczyka |
|
|
|
#3653 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3654 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i proszę o ocenę + dodaję kolejny jadłospis na R Za bardzo ograniczyłam ostatnio jedzenie i waga przestała spadać , a zaczęła rosnąć więc postanawiam więcej jeśćI śn 7:00 2 połówki żytniej kajzerki (ostatnio było po połówce na każde ze śniadań, to chyba za mało ) każda posmarowana "smarowidełkiem z ziołami" (takie serkowe masło) obłożona serem, szynką, ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką i jajkiem (aż mi to spadało z tej kanapki )II śn 10:30 kisiel "słodki kubek" III śn 12:00 takie same kanapki Obiad 16:00 makaron (niecała szklanka na sucho) z wczorajszym sosem (więcej było tego sosu (czyli zmażonych pomidorów niż makaronu) z kawałkami piersi z kurczaka Kolacja 20:00 jajko na miękko + sałatka z pomodora i ogórka
|
|
|
#3655 |
|
Raczkowanie
|
to ja podam moje dzisiejsze U... może ktoś zerknie przy okazji
![]() Śniadanie - na czczo kubek gotowanej wody z połową łyżeczki miodu (cytryna mi się skończyła!), potem spora grahamka (ze słonecznikiem kminkiem i płatkami owsianymi), obie połówki posmarowane białym twarogiem, 2 liście sałaty, 2 plastry wędliny drobiowej, 2 rzodkiewki, posypane otrębami pszennymi 2 kostki gorzkiej czekolady II śniadanie - jogurt truskawkowy Danone do picia 300g (taaaką miałam chcicę, a w szkole nie było naturalnego ) z kilkoma rodzynkami, 2 orzechami włoskimi i łyżeczką słonecznika, do tego jabłko średnieObiad - jajko sadzone, robione na oliwie z oliwek, ok 200g szpinaku (mrożony, robiłam również na odrobinie oliwy z oliwek), duszona papryka w kostkę i pół woreczka brązowego ryżu Podwieczorek - serek homo naturalny z cynamonem, i połowa łyżeczki miodu tutaj 30 min biegania Kolacja - kromka chleba orkiszowego z połową puszki tuńczyka wsw, zawijas z liścia sałaty, plastra wędliny, ogórka konserwowego i papryki ok 1,5l wody niegazowanej, 2x czerwona herbata
|
|
#3656 |
|
Zakorzenienie
|
Cava dzięki za ocenę i wskazówki
|
#3657 |
|
Rozeznanie
|
Raz jeszcze wklejam wczorajszy i liczę na ocenę
![]() W: I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, dwie duże łyżki serka wiejskiego, mała pomarańcza, garść migdałów, łyżka miodu. II. Kromka razowca z żółtym serem, sałatą i papryką, kawa z mlekiem. III. Jogurt naturalny z garścią crunchów (mogą być czy nie za bardzo?) i połową startego jabłka. IV. Dwie łyżki kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym domowej roboty, kotlet sojowy (smażony bez tłuszczu na teflonie), brukselka, trochę fasoli. Trening: 40 minut biegania V. Omlet z jednego jajka i białka: z papryką, kiełkami i odrobiną serka wiejskiego. |
|
|
|
#3658 |
|
Raczkowanie
|
No to ja znowu, może ktoś oceni
, bo dalej nie wiem czy dobrze.Jadłospis na U: śniadanie I: jogurt naturalny (165 g) + łyżeczka miodu + łyżka mieszanki studenckiej + 6 łyżek płatków fitness śniadanie II: 2 małe kromki chleba żytniego, jedna z pastą z tuńczyka, druga z serkiem śmietankowym + ogórek kwaszony + gryz chałwy + 0,5 szklanki soku marchwiowego obiad: mała miseczka bigosu + miska surówki + naleśnik z mięsem mielonym podwieczorek: średni grejpfrut + szklanka mleka z 3 łyżkami płatków kukurydzianych + garść orzechów nerkowca kolacja: jajko z wędzoną makrelą Wypity jak zwykle 1 l wody, i duuuużo herbaty zielonej i czerwonej. Koło 1600 kcal będzie? |
|
|
|
#3659 |
|
Rozeznanie
|
a ja przez 3 dni na 2000 kcal przytylam 1,5 kg ;/ niby fajnie no ale czy to nie aby za szybko??
moje (w takim razie) P: sn; musli tropikalne z mlekiem 3,2 % rodzynkami i dzemem (w formie owsianki) 2sn; 2 galki logow z grycana: stracciatela i sorbet z kiwi ob; (w domu nic nie bylo): fitella tropikalna z jogurtem pomaranczowym, jablko deser: lod nesquik kolacja; serek wiejski z pomidorem, kromka chleba razowego, ketchup od jutra definitywnie jem bardziej zdrowo... ;/ |
|
|
|
#3660 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje U przy okazji :Śn: 100g płatków choco kulki z szklanką mleka 2% 2śn : jabłuszko big ;P O: cały talerz spaghetti z sosem bolognese P: jogobella suszona slowka ze zbozami 250g K: dwie kromki chleba zwykłego z serkiem ,,Mój ulubiony'' ogorkiem pomidorem i szczypiorkiem , herbatka z łyzeczka cukru i cytryną i jak??
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:30.

)

) może przybliże troszkę swoją historię, ale na prawdę po krótce, bo nie chcę Was zanudzić. Więc jestem nastolatką, i stąd moje pytanie - czy to forum jest odpowiednie dla mnie? Jakiś czas temu(6 miesięcy) postanowiłam, że schudnę. Bez konkretnego powodu... Miałam wówczas 160cm wzrostu i 58kg wagi, mimo że nie jest to niewiadomo jak wiele dla mnie to była tragednia, poczatkowo obywalo sie tylko bez slodyczy, pozniej ograniczenia niektorych pokarmow itd, itd aż w koncu doporowadzilam sie do takiego stanu, ze zanikla mi miesiaczka, moje hormony nie pracuja dobrze a ja do wzrostu 160cm waze jakies 40-41kg. Wiem ze bylam nierozsadna. Dlatego postanowilam ze będe tutaj zapisywac swoje jadlospisy i aktywnosc fizyczna w ciagu dnia. Oczekuje takze waszej pomocy i rad co do tego co powinnam zmienic.

liwy, oleju lnianego itp.
Upiecz sobie pierś z kurczaka do chleba i ja kładz po kawałki na to. Zamiast jabłka proponuję marchew
- 60(28.07) - 59 -58 - 57 - 56 - 55!

i proszę o ocenę + dodaję kolejny jadłospis na R Za bardzo ograniczyłam ostatnio jedzenie i waga przestała spadać