|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Raczkowanie
|
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.3
Chawa racja, ale to wszystko zależy od księdza - moi dziadkowie mieszkają w bardzo małej miejscowości, i przez jakiś czas był prawdziwy ksiądz z powołania.
Nigdy nie robił problemów jak ktoś chciał ochrzcić dziecko czy wziąć ślub. Nawet nieraz się skarżył na mszy, że się go ludzie pytają ile mają zapłacić za jakiś sakrament - że to jest co łaska, on nie ma cennika. Także wszystko zależy na to, na jakiego człowieka się trafi. |
![]() ![]() |
![]() |
#3632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3633 |
Zakorzenienie
|
uff swinie maja blysk w klatce, pranie sie suszy, pazury mi schna
![]() my ciuszki bedzimy prac na poczatku pazdziernika dopiero ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3634 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Anusiak tak to wszystko zależy od księdza, ja liczę sie z tym że nam może odmówić. Mogłabym ewentualnie jechać do miasta z którego pochodzę, do mojej dawnej parafii (nadal jestem tam zameldowana na stałe), ale tam się już jakiś czas temu proboszcz zmienił i też robi problemy. Jak siostra chrzciła swoje to mi robili straszne problemy z wydaniem zaświadczenia (trzymałam małego do chrztu) - dopiero siostra pojechała i zrobiła awanturę. Okazało się, że tu gdzie mieszkam do parafii nie należę a tam gdzie mieszkałam to z parafii mnie wykreślili. Z tżtem śmialiśmy się, że mnie z kościoła wyrzucili. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3635 |
Zakorzenienie
|
U mnie ksiadz jest super, nigdy takiego nie spotkalam, problemu nie robi z niczym, nawet czasem nie bierze pieniedzy za sakramenty jak wie, ze bieda w domu. Z tego powodu jest niestety nielubiany w okolicznych parafiach, bo jak tam jest problem, to wszyscy z okolicy zjezdzaja do niego na sluby czy chrzty. Jednego roku mial kilkanascie slubow, z czego tylko dwa albo trzy byly z jego parafii.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3636 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Co do chrzcin wszystko zależy od księdza, u mnie w rodzinie był przypadek że chcieli ochrzcić małego ale rodzice mieli tylko ślub cywilny bo tata był po rozwodzie. Wszyscy mówili ze na pewno nie dostaną zgody bo przecież wg kościoła żyją w grzechu, ale poszli do księdza powiedzieli, ze oni sami zostali wychowani w wierze i chcą żeby ich syn też tak został wychowany, na koniec ojciec powiedział że nie chce żeby jego dziecko ponosiło winę za jego decyzję i życie. Ksiądz popatrzył i powiedział że nie widzi przeciwwskazań i że cieszy sie że chcą wychowywać swoje dziecko w wierze i że fajnie ze będzie jeden katolik więcej i że będzie się za nich modlił żeby im sie udało wychować to dziecko tak jak oni sami zostali wychowani ![]()
![]() |
#3637 |
Zadomowienie
|
joamic ja zamierzam prac z koncem wrzesnia/poczatek pazdziernika... mysle ze miesiac wczesniej w zupelnosci wystarczy... ale zobaczymy jak to w czasie wyjdzie... jak bedzie polowa pazdziernika tez damy rade.... w sumie to pranie/prasowanie nie zajmie az tyle czasu, pewnie ze 2 dni wyciete z zycia
![]() ![]()
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 ![]() ![]() ![]() 22t 4d - 422 gramy miłości ![]() ![]() 30t 1d - ? |
![]() ![]() |
![]() |
#3638 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja ostatnio też byłam chrzestną, jak pamiętacie miałam dylemat czy nią zostać, ale w końcu pojechałam do parafii, pierwszy raz jak od ponad roku tu mieszkam, poszukałam biura parafialnego i wchodzę ksiądz patrzy i pyta o co chodzi, no to ja mu że mam być chrzestną i ze potrzebuję zaświadczenie że sie na chrzestną nadaje ![]() ![]() ![]() Spojrzał do kartoteki i co się okazało że nawet mnie w niej nie ma ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3639 |
Zadomowienie
|
Ja biorę też pod uwagę fakt że w październiku już nie będę miała tyle siły na pranie i prasowanie składanie układanie w komodzie. Robię listę akcesori co jeszcze musimy kupić trochę tego jest:
OKRYCIE KĄPIELOWE 2X MYJKI KĄPIELOWE 3X KOCYK CIENKI KOCYK GRUBY TETRA 30SZT BEZPIECZNE WAŁECZKI PODUSZKA DO WÓZKA POKROWIEC NA PRZEWIJAK KOSMETYKI NIVEA:AKSAMITNE MLECZKO,KREM NA KAŻDĄ POGODĘ SUDOCREM SZCZOTKA DO WŁOSKÓW FRIDA CĄŻKI DO PAZNOKCJI WKŁADKI LAKTACYJNE PODKŁADY DO PRZEWIJANIA BUTELKA 125ml AVENT http://allegro.pl/avent-butelka-anty...739711471.html PŁYN DO MYCIA SMOCZKÓW I BUTELEK NUK http://allegro.pl/nuk-plyn-do-mycia-...742994612.html
9 miesięcy z OliV ![]() ![]() ![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png Edytowane przez joamic1 Czas edycji: 2011-08-09 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#3640 |
Zakorzenienie
|
witaminka przed przejściem zgubiła smoczka. Jak przeszlismy i nam jakis pan powiedzial ,że wypadł to w tym samym czasie inny koleś szedł i przydeptał
![]() ![]() ![]() joamcia po co tyle pieluch tetrowych? Moim zdaniem 10 sztuk spokojnie starczy, jesli oczywiscie masz zamiar uzywac jednorazowych pampersów ![]() 10 sztuk tetrowych i 10 flanelowych to ilość wystarczająca. ja wkleje moją liste, może się komuś przyda: Pielęgnacja: - wanienka - delikatna myjka - okrycie kąpielowe frotte, reczniki z 2 - oliwka - puder Nivea - płyn do kapieli (Nivea- ta biała seria) - chusteczki 4opak najlepiej - krem do twarzy i ciała - krem na odparzenia - bephanten (doz) - bezpieczne patyczki higieniczne - bezpieczne nożyczki - termometr do pomiaru temperatury ciała - pieluszki tetrowe i flanelowe - wata bawełniana, - patyczki do uszu - frida - szczoteczka do włosów -pampersy (ze 3 newborn) -chusteczki nawilzajace- 4opak - pieluchy tetrowe (10) -pieluchy flanelowe (10) - aspirator do nosa - pojemnik na wodę (do przemywania pupy) - płatki kosmetyczne dla dzieci - maść nagietkowa Karmienie: - butelki 250ml nuk - butelki 125ml nuk - szczotka do mycia butelek i smoczków - smoczki uspokajające 2 (0-3 miesięcy) nuk lub canpol - podgrzewacz do pokarmu - laktator (Avent ręczny) - biustonosz do karmienia- ze 2 - koszule do karmienia (mam 3) Akcesoria: - kołyska/kosz,materac, prześcieradełko, kołdra i poduszka, pościel - ceratka na materac - kocyk - 2 rożki - przewijak na łóżeczko lub komodę - wózek - śpiwór do wózka lub pościel - fotelik samochodowy (0-13kg) - proszek do prania Jelp lub Lovela - płyn do płukania Jelp lub Lovela Niezbędna apteczka: - 90% spirytus. Po rozcieńczeniu z wodą będziesz nim przemywać pępowinę. - Woda utleniona. - Sterylne gaziki. Do przemywania pępka i ranek. Dobrze też mieć plastry i małe bandaże. - Paracetamol w syropie i czopkach. Działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. - Sól fizjologiczna. Gdy dziecko ma zatkany nosek. - Termometr. Dla mnie do szpitala: - podkłady Bella (z 3-4) -papier toaletowy - woda z dozownikiem - klapki pod prysznic - pantofle - reczniki 2 - dokumenty (dowód, grupa krwi) - szlafrok, koszula nocna Ta lista jest złozona z tcyh dwóch co ania 21 wkleiła, plus dopisalam i odjełam niektóre rzeczy.Na czerwono zaznaczyłam to co mam, a podkreslone i pogrubione to tak sobie zaznaczylam w pierwszej kolejnosci co mam kupic ![]() Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2011-08-09 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3641 |
Zakorzenienie
|
baby a ja znow tak zajeta w pracy ze nie mam chwilki zeby was poczytac
![]() ale sie melduje, dzis wizyta u gina- na 20 dopiero ![]() pewnie tez mi kaze isc na glukoze i moze w koncu polowkowe- bo jutro 23 tygodnie konczymy to juz najwyzsza pora by byla Joa powiem ci tak myjki kapielowe sobie mozesz darowac, tetry jesli nie zamierzasz zakladac jako pieluch to tez 30 sztuk za duzo (ja Sonie w tetrze trzymalam wieksza czzesc dnia, pampki byly na wyjscia i noce- i mialam chyba 25 a zakladalam po 2 na raz bo ze wzgledu na bioderka lekarz zalecal szerokie pieluchowanie) poduszka do wozka tez chyba zbedna- jak w lozeczku nie zalecaja to po co w wozku??? caszki- ja mialam taki zestaw cazki plus nozyczki z canpolu kupiony w rossmanie- zdecydowanie cazki sie nie sprawdzily u takiego maluszka, nozyczkami znacznie wygodniej pokrowiec na przewijak? a co to jest w ogole???
#3642 |
Raczkowanie
|
marejta ja o figurze to moge pomarzyć, najgorszym problemem jest dooopa
![]() A co do sukienek to niektóre "nieciążowe" też ładnie podkreślają brzuszek (i kosztują sporo taniej niż w sklepach typowo ciążowych) więc jak będzie bliżej września to sama zacznę się za czymś rozglądać. Moi rodzice mieli tylko ślub cywilny, a z ochrzczeniem mnie, dopuszczeniem do komunii nikt nie robił im problemów - no bo w sumie czemu dziecko ma "cierpieć" za winy rodziców a z wyprawki na razie zaopatrzyłam się w termometr do wanienki (wanienki jeszcze nie mam) bezpieczne patyczki do uszu i podkłady do przewijania - tak na dobry początek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
pokrowiec na przewijak - to jest takie jakby małe prześcieradło z frotki by nie kłaść na tej gumie
![]() |
#3644 | |
Zakorzenienie
|
aha chcialam jeszcze powiedziec ze puderek do pielegnacji pupy u dziewczynek jest raczej odradzany. ja troche stosowalam na faldki czy pod paszki ale chyba nawet 1 opakowania nie zuzylam. natomiast bardzo bardzo serdecznie polecam oliwke Hipp, a z chusteczek to ja najbardziej lubilam z Kuggiesa- obojetnie ktore- sa dosc mokre ale nie tluste. na drugim miejscu Nivea- ale juz troszke tlustsze. a np johnsona to w ogole nie lubie . pampersy niebieskie (takie chabrowe) sa jak dla mnie OK ale juz takie pomaranczowe- do d...cienkie male . ale kwestia gustu- trzeba sobie kilka wyprobowac i zobaczyc co sie najlepiej sprawdza
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
to jak na moj gust zbedny bajer- to ja przy Soni to bym z 10 takich potrzebowala...za kazdym razem ledwo jej majty zdjelam to cos lecialo ![]() wiec pozniej u gory mialam pod glowke i plecki frote polozona a pod pupe zawsze!!!!! recznik papierowy. recznikow to nam wtedy schodzily hurtowe ilosci ![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- a ja termometr mialam ale sie nie przydal. polozna nauczyla sprawdzac lokciem temperature i dalo rade. teraz na pewno nie kupie
![]() |
#3645 |
Zakorzenienie
|
My mylismy na początku watą ciałko, myjki też nie używalismy. Lista skopiowana, zmodyfikowana i nie zauwazylam nawet
![]() Termometr strasznie kłamał i mnie mama nauczyła sprawdzać łokciem ![]() ![]() Pokrowca na przewijak nie miałam, kładłam flanelową pieluszkę. Ja pupe smarowałam bephantenem a puder się nam bardzo przydał w nagłych przypadkach. Teraz do pupy mam jakies kremy ze Stanow, moja ciocia mi przysłała, niby jakies super. Poza tym szczotke, nozyczki, i pare innych rzeczy kosmetycznych (juz nawet nie pamietam) wygralam wk onkursie, ale nei odebralam jeszcze. W przyszlym tygodniu jade odberac, wiec zobacze dokadnie. Edytowane przez domi7ks Czas edycji: 2011-08-09 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bede prać jak będe gdzieś w 30 tygodniu ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3647 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja zestaw ten chce kupic ![]() ![]()
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 ![]() ![]() ![]() 22t 4d - 422 gramy miłości ![]() ![]() 30t 1d - ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3649 |
Zadomowienie
|
laski jak szaleć to szaleć.... ide do biblioteki i zaczne rozglądać się za materiałami do pracy licencjackiej .... az sama w szoku jestem ze taką chęć dziś mam, ale coraz mniej czasu na napisanie
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3650 |
Rozeznanie
|
Wróciłam,
Oczywiście musiałam zajrzeć do Smyka i do T&KMax ... znowu 150 zł wydałam na Martynę ![]() Kupiłam pieczarki, ziemniaczki ugotowałam już wcześniej i zabieram się za kopytka wg waszego przepisu + sosik pieczarkowy ![]()
#3651 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie podobno nie zawsze ![]() ja wole osobiscie puder ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3653 |
Zadomowienie
|
Wy to już macie niezłe wyprawki poszykowane, ja mam na razie tylko ubranka przynajmniej większą część, resztę postanowiliśmy z tż że kupimy w całości albo chociaż w 2 częściach żeby nam to sprawnie poszło, mam zanotowane co potrzebne i z boczku mniej więcej ile co kosztuje, a tż stwierdził że zanim pojedziemy po wyprawkę to będzie musiał dać ogłoszenie: PRZYSZŁY OJCIEC POSZUKUJE SPONSORKI! DYSKRECJA GWARANTOWANA
![]() ![]() ![]()
#3654 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3655 |
Zadomowienie
|
Myszeczka - jak zwykle super ciuszki
![]() kkkasikkk - fajne body ![]() ![]() ![]() ania21_21 - za dobre wyniki ![]() ![]() ![]() basiula - fajniutki pajacyk,gratuluję wygranej aukcji ![]() joamic1 - my też myslimy o Chrzcinach na Wielkanoc ![]() rojku - gratuluję udanej wizyty ![]() goldika - ale fajnie ![]() ![]() marejta - sukienka bardzo fajna,ale czy zakup przez internet to dobry wybór?? nie lepiej przymierzyć ![]() ![]() ![]() Byłam dziś rano zanieść mocz na badanie,wyniki jutro a wizyta w czwartek ![]() ![]() ![]() U mnie dziś słoneczny ale na szczęście nie upalny dzień ![]() ![]() ![]() Co do chrztu to wydaje mi się że ksiądz nie powinien robić problemów z chrzcinami dziecka,no ale każdy jest inny. U mnie wparafi ksiądz ochrzcił córeczkę mojej siostry mimo tego ze z ojcem dziecka nie ma ślubu,oczywiście rozmowa o ślubie była, ale nie naciskał na nich i ochrzcił Amelkę bez problemów ![]()
#3656 |
Rozeznanie
|
No ja się właśnie zastanawiam, czy chrzcin nie zrobić w święta BN.
Wiecie co!?!? Angina się przywlekła do mnie. Normalnie wstaję rano a tu białe czopy na migdałach i lecze sie tenatum verde, bo z tego co wie co nic innego nie mozna. Znacie jakies syropki dla bab w ciazy?
#3657 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ja jak zwykle siedze samotna ![]() .....ja musze przystopować z zakupami bo Tżta wypłaty brakuje a mi ciule z ZUSu chorobowego jeszcze nie wypłacili a już za 44 dni mi wiszą ![]()
![]() |
#3658 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też siedzę sama więc zapraszam do mnie ![]() mój Tż w pracy w tym tygodniu na szczęście tylko do 16, ale od 8 rano ![]() ![]() U mnie ZUS jakoś kase na czas przysyła ![]() ![]()
![]() |
#3659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wytrzymałam i nektarynkę zjadłam mimo,ż ejutro glukoza ![]()
![]() |
#3660 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ojoj to Ci się trafiło ![]() Oby Ci szybciutko przeszło ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.