Nasze książkowe grzechy - cz. IV - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-08, 21:51   #3631
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Dot.: Nasze książkowe grzechy - cz. IV

Cytat:
Napisane przez PinkVanille Pokaż wiadomość
Ja nie przepadam za tematyką chorób - dlatego nie sięgnęłam po książkę Genovy, ale staram się oglądać wszystkie "oscarowe" filmy, a ten tytuł na pewno miał jakieś nominację w tym nagrodę dla Moore i w końcu się zdecydowałam obejrzeć, nie bez obaw ze względu na tematykę. Film mnie jednak wciągnął, a Moore uważam że zagrała świetnie - dotychczas oceniałam ją dość przeciętnie, w tym filmie mnie przekonała

O ja się w ten film ogromnie zaangażowałam - choć główna bohaterka jest dużo starsza od nas to bez trudu wczułam się w jej sytuację, bo podobnie do niej pracuję intelektualnie - pamięć, rozumienie, sprawność myślenia to moje podstawowe narzędzie pracy, rozumiem więc jej załamanie się sytuacją, nie mówiąc oczywiście o rozpoznawaniu bliskich. Dodatkowo przecież zachorowała w wyjątkowo młodym jeszcze wieku, bo jednak zazwyczaj zapadają na tą chorobę ludzie w mocno podeszłym wieku. Myślę, że też dlatego ta historia ma mocniejszy wydźwięk, bo pokazano ją na stosunkowo młodej jeszcze osobie.
Co do męża to i mnie rozczarowała jego postawa, tak jak i starszej córki. Jedynie młodsza córka grana przez Stewart nie zawiodła.
Dokładnie. Tu chodzi o ten szczególny rodzaj tej choroby czyli o Alzheimera o wczesnym początku. Takich osób jest bardzo mały odsetek i jest to ogromna tragedia dla samego chorego i rodziny.

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Pewnie książka jest mocniejsza, ale w moim odczuciu film oddał te emocje - przynajmniej ja je czułam - strach, bezsilność, rozczarowanie, ale i do pewnego momentu chęć walki.Dla mnie film płaski nie był, wywoływał emocje. Oglądałam w towarzystwie i nie tylko na mnie tak zadziałał.
No ja czytałam książkę i porównując z filmem, książka o wiele bardziej mi sie podobała. I nie chodzi mi o to ze film jest zły, tylko mniej emocjonalny w stosunku do książki... w książce John na końcu zachowuje sie inaczej niż w filmie, nie zawiodłam sie na nim i kompletnie nie rozumiem, dlaczego tak zmieniono to na ekranie

Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2015-12-08 o 21:55
magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 09:15   #3632
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
Ja za to dziś połknęłam 1/5 Obcej D. Gabbaldon - czyta się naprawdę szybko i powoli muszę się rozglądać za tomem 2 i 3, bo 4 mam
Czyli Lukarids polecasz "Obcą"? Ja tak krążę wokół tego tytułu i tak się zastanawiam kupić czy nie kupić

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
Światło... podobało się co najmniej dwóm osobom - mnie i mojemu mężowi może my po prostu nie zwróciliśmy uwagi na pewne szczegóły historyczne czy subiektywne oceny autora...
poleciłam też tę książkę siostrze męża - polonistce, ale po Waszych druzgocących recenzjach, to nie wiem czy dobrze zrobiłam
julietta dobrze zrobiłaś bo to nie jest zła książka. Nie wiem może mój wpis brzmiał za ostro (chyba nawet dziewczyny dyskutowały tu, że czasem na forum coś brzmi ostrzej niż byśmy chciały), ale ja tej książki też jakoś mocno nie krytykuje, bo ogólnie mi się podobała na LC dałam 7/10 dobrze mi się czytało, tylko troszkę końcowe komentarze zepsuły mi odbiór tek książki:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/25169...pinia/25218750
Sama opowieść wciąga, jedynie czego właśnie można się przyczepić to pewne spłycone podejście do tematu - trochę zaskakujące w książce nagrodzonej Pulitzerem. Chyba po prostu po książce wyróżnionej taką nagrodą spodziewałam się czegoś więcej.

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
W branżowej prasie film miał słabe recenzje i był chwalony tylko za rolę Moore Więcej nominacji nie pamiętam.Przypomniałaś mi - teatr to też moja miłość Staram się być chociaż raz w miesiącu, niestety bilety są drogie
Tak chyba nominacja była tylko za rolę Moore i zresztą ona dostała Oscara. Sam film to nie jest jakieś dzieło sztuki, ale historia na mnie podziałała po prostu i uważam, że film zły nie był. Ja bym się przyczepiła tego, że w filmie ma się wrażenie jakby wszystkie wydarzenia rozegrały się w ciągu 1 m-ca.
Co do ocen branżowych czy nagród właśnie to ja się sugeruje tym tylko w pewnym stopniu, bo nie zawsze to co jest tak bardzo wychwalone przez krytyków okazuje się potem dobre, często rozczarowuje. Czasem niedocenione przez krytyków filmy okazuję się świetne.
Np. "Makbet" był pokazywany na festiwalu w Cannes i żadnej nagrody nie otrzymał, a dla mnie film rewelacyjny, na prawdę kino na wysokim poziomie. Myślę, że jak lubisz teatr to też docenisz ten film, bo pewien ukłon w stronę teatru ja w tym filmie widziałam.

Bilety do teatru są drogie niestety

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość

No ja czytałam książkę i porównując z filmem, książka o wiele bardziej mi sie podobała. I nie chodzi mi o to ze film jest zły, tylko mniej emocjonalny w stosunku do książki... w książce John na końcu zachowuje sie inaczej niż w filmie, nie zawiodłam sie na nim i kompletnie nie rozumiem, dlaczego tak zmieniono to na ekranie
Rozumiem cię, bo ja mam tak samo. Zazwyczaj jak oglądam ekranizację książek jestem rozczarowana, bo często filmy spłycają i wypaczają książki, poza wyjątkami oczywiście.
Ciekawe czemu zmienili koniec w filmie - dla mnie to było takie dołujące, że w sumie mąż ją olał

Edytowane przez PinkVanille
Czas edycji: 2015-12-09 o 09:17
PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 11:42   #3633
joanstark
Rozeznanie

Cytat:
Czyli Lukarids polecasz "Obcą"? Ja tak krążę wokół tego tytułu i tak się zastanawiam kupić czy nie kupić
Nie do mnie pytanie, ale właśnie ją skończyłam, to się też wypowiem
Nie ciągnie mnie do następnych tomów. Główna bohaterka łatwowierna i dosyć irytująca, akcja jak w wielu książkach tego typu: a to się pobiją, a to kogoś porwą itd... Autorka praktycznie w ogóle pominęła wątek podróży w czasie i wpływ zmian dokonywanych przez bohaterkę i ich wpływ na przyszłość - kilka stron wszystkiego, bardzo po łebkach (zupełnie inaczej niż w trylogii wiktoriańskiej). Zero opisów Szkockiej przyrody, zwyczajów, ogólnie rzeczywistości w jakiej znalazła się bohaterka, za to sporo scen łóżkowych (chociaż nie powiem, nie przytłaczają całości, chociaż są jej dość dużą częścią). Ogólnie powieść ok, ale bez szału.
Ciekawią mnie dalsze losy bohaterów, ale czy opłaca się czytać tyle części serii, tym bardziej, że to grubaski straszne... nie wiem. Może kiedyś

EDIT: teraz jeszcze doczytałam, że wszystkich tomów jest 8 i autorka bierze się za kolejny, a opisy okładkowe na LC trochę mnie przerażają, więc na 99% nie sięgnę po kolejne części
125 - 2018
13 - 2019

LC

Kanał książkowy na YT: Thejoanstark

Edytowane przez joanstark
Czas edycji: 2015-12-09 o 11:56
joanstark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 14:09   #3634
PinkVanille
Zakorzenienie

joanstark dzięki za opinię pomocna.

Stary 2015-12-09, 16:06   #3635
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Ja wczoraj zaczęłam i przeczytałam od razu połowę "Masa o kobietach polskiej mafii". Tyle w temacie: .
Moj Tz czyta je błyskawicznie
Stary 2015-12-09, 18:00   #3636
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
A mnie się podoba Nie jest to lektura wysokich lotów, ale przyjemna i niezobowiązująca. Właśnie czegoś takiego potrzebowałam, bo ostatnio ciężko u mnie o dobry humor A bohaterka aż tak mnie nie drażni, raczej ilość scen uniesień, ale można przeżyć

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby
Lukardis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 18:25   #3637
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie się podoba Nie jest to lektura wysokich lotów, ale przyjemna i niezobowiązująca. Właśnie czegoś takiego potrzebowałam, bo ostatnio ciężko u mnie o dobry humor A bohaterka aż tak mnie nie drażni, raczej ilość scen uniesień, ale można przeżyć
Ja lubię i lekkie i poważne książki, zależy od nastroju
Chyba nakręcili serial na podstawie tej serii - Outlander:
http://www.filmweb.pl/serial/Outland...4-690404/descs
serialu nie oglądałam.

Powoli kończę Siedem dni łaski i całkiem dobrze mi się czyta, ale ostateczną opinię wydam po skończeniu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-09, 18:38   #3638
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Ja lubię i lekkie i poważne książki, zależy od nastroju
Chyba nakręcili serial na podstawie tej serii - Outlander:
http://www.filmweb.pl/serial/Outland...4-690404/descs
serialu nie oglądałam.

Powoli kończę Siedem dni łaski i całkiem dobrze mi się czyta, ale ostateczną opinię wydam po skończeniu
Tak to serial na podstawie 1 książki, chyba, że kolejny sezon się pojawił o czym nie wiem. Ja widziałam z 2-3 odcinki ale teraz już jestem na tym etapie, gdzie nie znam fabuły i nie powiem - wciągnęłam się

"Ile razy masz ochotę kogoś krytykować przypomnij sobie, że nie wszyscy ludzie na tym świecie mieli takie możliwości jak ty"
Stary 2015-12-09, 18:40   #3639
NibyNic
Zakorzenienie

Podczytuję Was, dawno się już wypowiadałam, ale teraz jak mowa o "Obcej" to napiszę trochę

Cytat:
Mam właśnie takie same zdanie. Lektura taka dośc przyjemna, żadna tam rewelacja ale jednak przyjemnie się czyta. Mam za sobą 7 tomów, 8 czeka na półce. Najgorzej mi się czytało "Uwięzioną w bursztynie" i nawet miałam obawy czy sięgać po kolejną cześć, ale warto było. Później dochodzą nowe postacie, ich historie są przeróżne i smutne i śmieszne. Pełno wszystkiego w tych książkach, uważam, że to taka literatura przygodowa. Wszystkie dłużyły mi się tak do 1/4 później się wszystko rozkręcało i szybkość czytania wzrastała

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 18:51   #3640
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Małe co nieco... z uwaga! Media Markt.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1449687061143.jpg (70,2 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1449687072579.jpg (73,4 KB, 50 załadowań)

Stary 2015-12-09, 18:59   #3641
NibyNic
Zakorzenienie

Mag - super książki.
A tu moja kolekcja Gabaldon:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1449687547992.jpg (82,5 KB, 62 załadowań)

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-09, 19:13   #3642
biedro87
Zadomowienie

Jesli kiedys bede miała możliwość przeczytać"Obcą" to chyba się skuszę, moja mama uwielbia tego typu książki.
Pod wpływem forum wypożyczyłam z biblioteki "Światło, którego nie widać" i "Legion" Cherezinskiej, jeszcze ni czytałam. Teraz czytam "Rodzinę Borgiow" Puzo, następny w kolejce "Feblik" Musierowicz.
Spelnilam jedno z marzeń swojego dzieciństwa, kupiłam cala kolekcje książek L.M. Montgomery 😊 kiedys czytałam wszystko po kilka razy, teraz planuje przeczytać wszystkie książki o Ani, Emilce, Pat..., mam nadzieje, ze kiedys corka będzie czytać 😉
biedro87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 19:23   #3643
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Mag - super książki.
Jezu kiedy mogę Cię napaść?

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
Napisane przez biedro87 Pokaż wiadomość
Jesli kiedys bede miała możliwość przeczytać"Obcą" to chyba się skuszę, moja mama uwielbia tego typu książki.
Pod wpływem forum wypożyczyłam z biblioteki "Światło, którego nie widać" i "Legion" Cherezinskiej, jeszcze ni czytałam. Teraz czytam "Rodzinę Borgiow" Puzo, następny w kolejce "Feblik" Musierowicz.
Spelnilam jedno z marzeń swojego dzieciństwa, kupiłam cala kolekcje książek L.M. Montgomery 😊 kiedys czytałam wszystko po kilka razy, teraz planuje przeczytać wszystkie książki o Ani, Emilce, Pat..., mam nadzieje, ze kiedys corka będzie czytać 😉
Tylko Musierowicz z tego nie czytalam Miłej lektury
PS. Czy tylko mnie Rodzina podobała się bardziej jako serial? Książka uważam, że jest słabsza, no i brak tego Micheletto z serialu

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Cotton balls chce, chcę!

Stary 2015-12-09, 19:27   #3644
magnolia79
Irenosława Pierwsza

W nocy skończyłam Czarne nenufary!
Rewelacja!!!!! jestem mega zaskoczona tą książką. Odkryłam świetnego autora, - chcę więcej!

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/24646...opinia23780361

W labiryncie tajemnic czarnych nenufarów...

Już dawno zakończenie książki nie wytrąciło mnie tak z równowagi. Wow! mega zaskoczenie. Wydawałoby się, ze to dość spokojna, leniwa, wręcz nużąca fabuła ze zwyczajnym morderstwem... gdzie kluczyłam z bohaterkami po Giverny, odkrywając przy okazji życiorys Claude Moneta... jego obrazy, nastroje, miejsca.
Były sobie trzy kobiety...?! książka jest fenomenalna, zaskakująca, poetycka. Napisana pięknym, nastrojowym stylem.

Stary 2015-12-09, 19:30   #3645
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Rewelacja!!!!! jestem mega zaskoczona tą książką. Odkryłam świetnego autora, - chcę więcej!

Już dawno zakończenie książki nie wytrąciło mnie tak z równowagi. Wow! mega zaskoczenie. Wydawałoby się, ze to dość spokojna, leniwa, wręcz nużąca fabuła ze zwyczajnym morderstwem... gdzie kluczyłam z bohaterkami po Giverny, odkrywając przy okazji życiorys Claude Moneta... jego obrazy, nastroje, miejsca.
Były sobie trzy kobiety...?! książka jest fenomenalna, zaskakująca, poetycka. Napisana pięknym, nastrojowym stylem.
Skoro taka dobra to dodam to listy chcę przeczytać, aczkolwiek nie mam bladego pojęcia kiedy ja to wszystko ogarnę

Stary 2015-12-09, 19:33   #3646
biedro87
Zadomowienie

Lukardis, serialu nie oglądałam i wstyd sie przyznać, ale to mój pierwsza ksiazka Puzo.
biedro87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-09, 19:41   #3647
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Napisane przez biedro87 Pokaż wiadomość
Lukardis, serialu nie oglądałam i wstyd sie przyznać, ale to mój pierwsza ksiazka Puzo.
O, to teraz czekam na Twoje wrażenia z lektury Ja niestety najpierw obejrzałam serial, bo długo mi zeszło upolowanie Rodziny w twardej oprawie Czytałam jeszcze Ojca i ta książka podobała mi się o niebo bardziej

Stary 2015-12-09, 19:42   #3648
magnolia79
Irenosława Pierwsza

A cotton balls z Biedronki. Zrobiłam sobie juz świąteczny klimacik.
Kupilam w Rossmanie podkladki fillcowe i w Empiku na wyprz bombki i taka wielka drewnianą tace. Idealna na lampki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1449689964212.jpg (68,3 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1449689979845.jpg (75,1 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1449689995414.jpg (96,8 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1449690010294.jpg (65,1 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1449690023882.jpg (55,1 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1449690131079.jpg (76,1 KB, 22 załadowań)

Stary 2015-12-09, 20:06   #3649
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
w książce John na końcu zachowuje sie inaczej niż w filmie, nie zawiodłam sie na nim i kompletnie nie rozumiem, dlaczego tak zmieniono to na ekranie
A co Ci się nie podobało w jego zachowaniu na ekranie? Pytam, bo mi się podobało i było całkowicie naturalne. Co więcej miał zrobić?

Cytat:
Co do ocen branżowych czy nagród właśnie to ja się sugeruje tym tylko w pewnym stopniu, bo nie zawsze to co jest tak bardzo wychwalone przez krytyków okazuje się potem dobre, często rozczarowuje. Czasem niedocenione przez krytyków filmy okazuję się świetne.
Np. "Makbet" był pokazywany na festiwalu w Cannes i żadnej nagrody nie otrzymał, a dla mnie film rewelacyjny, na prawdę kino na wysokim poziomie. Myślę, że jak lubisz teatr to też docenisz ten film, bo pewien ukłon w stronę teatru ja w tym filmie widziałam.
Wspomniałam o nagrodach i branżowych pismach, bo napisałaś, że starasz się oglądać wszystkie oscarowe i nagradzane filmy - akurat ten nim nie był Co do "Makbeta" to sezon na filmowe nagrody jeszcze się nie zaczął. Jutro ogłoszą nominacje do Złotych Globów i jestem pewna, że do "Makbeta" trafi niejedna, jest jednym z faworytów. Chętnie się wybiorę do kina w weekend, o ile znajdę siły (Ogólnie zgadzam się, że nie zawsze nagroda świadczy o dobrym filmie, przykładów jest wiele, ale moim zdaniem akurat nie te, o których wspomniano w wątku).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-09, 20:25   #3650
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
A co Ci się nie podobało w jego zachowaniu na ekranie? Pytam, bo mi się podobało i było całkowicie naturalne. Co więcej miał zrobić?
Pytasz o zakończenie? bo to akurat mi sie nie podobało,
w książce... John bierze urlop w pracy i on się będzie opiekował Alice i spędzi z nią ostatnie chwile dopóki będzie sobą, będzie pamiętać... aby tych chwil oboje nie stracili...
jak coś namieszałam, to mnie Gosia poprawi, bo juz tak szczegółowo nie pamiętam

edit:
Napisałam na biało... a na mobilnej wyświetla sie na czarno ???

Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2015-12-09 o 23:14
Stary 2015-12-09, 22:42   #3651
gosia261282
Gang Iren

Mag pięknie u ciebie. Ten świąteczny klimat
Stary 2015-12-09, 23:12   #3652
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Mag pięknie u ciebie. Ten świąteczny klimat
Juz nie moge doczekać sie choinki

Stary 2015-12-10, 05:18   #3653
julietta83
Zakorzenienie

coś ostatnio z czytaniem u mnie kiepsko, jesień czy coś...
nawet nowych grzeszków książkowych nie mam na koncie

czy tylko ja nie mam (i nie będę miała) żadnych dekoracji świątecznych w domu? zdecydowanie wystarczy mi to, co wokół na ulicach, wystawach, w pracy... nie przepadam za "świąteczną atmosferą" i dom jest dla mnie takim wytchnieniem od bożonarodzeniowego szału...
julietta83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-10, 09:42   #3654
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
coś ostatnio z czytaniem u mnie kiepsko, jesień czy coś...
nawet nowych grzeszków książkowych nie mam na koncie

czy tylko ja nie mam (i nie będę miała) żadnych dekoracji świątecznych w domu? zdecydowanie wystarczy mi to, co wokół na ulicach, wystawach, w pracy... nie przepadam za "świąteczną atmosferą" i dom jest dla mnie takim wytchnieniem od bożonarodzeniowego szału...
Ja uwielbiam przedświąteczny szał.
Właśnie te przygotowania. Jedzenie. Sprzątanie na błysk prezenty.
Jestem dość wybredna w dekoracjach. Musze miec swoje.
Wystrój choinki mam co roku inny. W innym kolorze... innym klimacie. W tym roku chciałam biało _ popielata ale nie srebrną. Jednak musiałabym dokupić bombki... wiec chyba zmienię plany
Święta i wszystko przed.... to dla mnie taki magiczny czas. Ubolewam strasznie nad brakiem śniegu

Stary 2015-12-10, 11:49   #3655
PinkVanille
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
A cotton balls z Biedronki. Zrobiłam sobie juz świąteczny klimacik.
Kupilam w Rossmanie podkladki fillcowe i w Empiku na wyprz bombki i taka wielka drewnianą tace. Idealna na lampki.

P.S. Cotton balls

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Mag - super książki.
ładnie się prezentuje - widzę, że tam Gra o tron Martina nieśmiało wystaje też mam, ale teraz odkupuje z serialowymi okładkami

Dzięki dziewczyny za wszystkie opinie o serii Gabaldon
gdzieś tam mam na liście do przeczytania, może kiedyś się zdecyduje.

Cytat:

Mam na liście do przeczytania, po twojej opinii jeszcze bardziej chcę przeczytać uwielbiam twórczość Moneta oraz książki, których fabuła krąży gdzieś wokół sztuki.

Cytat:

Wspomniałam o nagrodach i branżowych pismach, bo napisałaś, że starasz się oglądać wszystkie oscarowe i nagradzane filmy - akurat ten nim nie był Co do "Makbeta" to sezon na filmowe nagrody jeszcze się nie zaczął. Jutro ogłoszą nominacje do Złotych Globów i jestem pewna, że do "Makbeta" trafi niejedna, jest jednym z faworytów. Chętnie się wybiorę do kina w weekend, o ile znajdę siły (Ogólnie zgadzam się, że nie zawsze nagroda świadczy o dobrym filmie, przykładów jest wiele, ale moim zdaniem akurat nie te, o których wspomniano w wątku).
Ja zaliczam Still Alice do oscarowych, bo Juliane Moore za rolę w filmie otrzymała Oscara więc jednak za oscarowy trzeba go uznać:
http://www.imdb.com/title/tt3316960/awards
Za oscarowe uważam wszystkie produkcje, które otrzymały nominacje do tej nagrody w jakieś kategorii nie koniecznie wygrały taki skrót myślowy
Zresztą nie tylko ja tak to określam, bo Still Alice obejrzałam w ramach cyklu "Filmów Oscarowych" na kanale Cinemax

Co do Makbeta to mam nadzieję, że krytycy go docenią, ale był już pokazywany na tegorocznym festiwalu w Cannes w konkursowych filmach i nic nie wygrał:
http://www.festival-cannes.com/en/ar...year/2015.html
Być może amerykańscy filmowcy go docenią, bo w Cannes tak nie było - niestety.

Cytat:
Juz nie moge doczekać sie choinki
Ja też. I również uwielbiam wszystkie przygotowania

Edytowane przez PinkVanille
Czas edycji: 2015-12-10 o 13:57
Stary 2015-12-10, 13:38   #3656
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Trzy książeczki z osiedlowej biblioteczki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1449754679410.jpg (66,8 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1449754691889.jpg (57,0 KB, 32 załadowań)

Stary 2015-12-10, 13:50   #3657
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Trzy książeczki z osiedlowej biblioteczki
TYLKO 3??

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-10, 13:55   #3658
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
TYLKO 3??
Do tej wypasionej pojade chyba dopiero w styczniu

Stary 2015-12-10, 14:14   #3659
Lukardis
Zaczytanie

Cytat:
Do tej wypasionej pojade chyba dopiero w styczniu
Uff a już się bałam o Ciebie (albo o taczkę ).

Stary 2015-12-10, 16:45   #3660
gosia261282
Gang Iren

Lubię Święta. Bardzo. Mam już choinkę i ozdoby.
Zresztą mając dzieci inaczej się te Święta odbiera. Podwójna radość

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości