Skurcze nas łapią, wody odchodzą- nasze dzieci się wreszcie rodzą!!! Lipcówki cz. XII - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-04, 22:58   #3631
eskav8
Wtajemniczenie

Dot.: Skurcze nas łapią, wody odchodzą- nasze dzieci się wreszcie rodzą!!! Lipcówki c

Opis porodu

W niedzielę 31go obudziłam się przed 7 i wylalam może łez, że Laila nie chce wychodzić że będzie za duża, że mi zle. Pojechałam na zakupy, zjedliśmy obiad, siesta i ok 18tej czuje nagle ciepło między nogami. Zrywam się i mówie do tz " wody mi odeszly! " on oczy jak 5 zl "niemożliwe" mówi! ja pod prysznic, on po fajki do sklepu no i jedziemy do szpitala. Dojazd zakorkowany, w końcu przed 19 jesteśmy. Krótki wywiad, idziemy na ktg. Pół godziny zapisu, sprawdzenie rozwarcia, skurcze lekkie co 7 min, rozwarcie na 2 cm, decyzja -zostajemy. Poszliśmy na sale z torbami i postanowiliśmy że będziemy chodzić żeby wzmozyc skurcze. I tak chodziliśmy do ok 22:30 że skurczami co 3-5 minut ale jeszcze w miarę lekkimi. Wróciliśmy bo poczułam się zmęczona. Ok 23 zaczęła się jazda z bólami krzyzowymi. Poszłam na godzinę do wanny, ale to tylko wzmoglo skurcze. Wrócilismy do sali i znowu ktg- skurcze co minutę i z brzucha i z krzyża - chciałam płakać i skakac przez okno! Tz masowal mi plecy i przypominal żeby oddychac. Do tego rozwarcie dalej na 2 cm!!!! Gdy skonczylo się ktg bylo ok 2 w nocy i przyszła położna że idziemy na sale porodow i czy chce zzo- ja bez wahania że tak! Poszliśmy, dostałam gaz i przyszedł anestezjolog, założył werflon, wbil się w kregoslup ( oczywiście podskoczylam) i za 3 skurcze nie czułam już bólu. Piękne uczucie. co prawda skucze były rzadziej ale Ok 4 okazało się że mam już 6 cm rozwarcia a o 7 już 10 cm. Musieliśmy zaczekać jeszcze godzinę żeby główka się obniżyla i mieliśmy zaczynać. W tym czasie zzo przedstawalo działać bo już nie chciałam i wzięłam gaz. Byłam jak na haju i było mi dobrze, a skurcze na 70 i więcej ( ktg cała noc i były nawet do 120) tz siedział cała noc obok not na krześle i pilnował, a ja staralam się przysnać. Ok 8 Polozne ubraly fartuszki- zaczynamy ( dzięki Bogu bo zaczęłam czuć parcie) ciężko mi było przec bo byłem od pasa w dół zdretwiala, ale mowiły że świetnie idzie. Tz stal za mną, trzymał głowę i dopingowal. Jednak parlam juz 45 minut a glowka co wyszła to się cofala bo była ulozona bokiem i z raczka przy brodzie. Podlaczyli oxy bo skurcze były za zadko a liczyły się minuty. Położna dala mi jeszcze 15 minut na parcie i potem idzie po lekarza. Ja już cała w stresie tak się napinalam że wyrwalam sobie werflon z reki a i tak nic to nie dalo. Przyszła pani doktor, założyła na glowxe ssawke naciela mnie i główka wyszła moment. Następne parcie i Laila wylądowała na brzuchu! Szok masakra i niedowierzanie! Tz stal jak zdretwialy i nie mógł powiedziec nawet słowa, mala kwilila jak kotek i była taka gorąca! Wypelnily mnie takie uczucia że nawet nie wiem jak je opisac! Cały ból poszedł gdzieś i liczyla się tylko ta istotka na brzuchu wzieli ja na pomiary i oddali za chwilę, lekarka mnie zszyla, my się we troje tulilismy i nie mogliśmy uwierzyć co się dzieje. Potrm malutka ubrali mnie umyli, dali tosty i kawę, tz robił fotki i pojechaliśmy na sale poporodowa- dumny tata prowadził mydelniczke z corka i tak zaczęła się nasza przygoda we trojke

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

A co zaszalalam i napisałam
eskav8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-04, 23:30   #3632
Czekoladowe_Serce
Zakorzenienie

Dot.: Skurcze nas łapią, wody odchodzą- nasze dzieci się wreszcie rodzą!!! Lipcówki c

Cytat:
Napisane przez Kosia22 Pokaż wiadomość
Skoro mowa o kupach to ja zuzylam teraz czteru pieluchy na jedna kupe, bo co myslalam ze koniec to mala cos dorabiala.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A kolor dalej zielony? Nie miala problemu z jej zrobieniem?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Z moim A
Czekoladowe_Serce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-04, 23:37   #3633
Wesola_Ania
Zadomowienie

Eskav,trochę trwał Twoj poród,ale dobrze ze dostalas zzo i długo nie cierpialas.cudowne uczucie dostać maluszka takiego cieplutkiego do przytulania 😜już wiesz o czym mówiliśmy,jak czekalas w dwupaku.naprawdę dostalas tosta i kawe?ja urodziłam też w dobrym momencie bo załapałam się na obiad dwudaniowy,w tym mój ulubiony szpinak byl

Wesola_Ania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-04, 23:53   #3634
olutka
Zakorzenienie

Eska, piękny opis.
To musi być magia poczuć takie małe ciepłe ciało na sobie!! Tylko tego żałuję z cc - że nie mogliśmy się poprzytulać od razu...
olutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-05, 00:21   #3635
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eskav8 Pokaż wiadomość
Opis porodu

W niedzielę 31go obudziłam się przed 7 i wylalam może łez, że Laila nie chce wychodzić że będzie za duża, że mi zle. Pojechałam na zakupy, zjedliśmy obiad, siesta i ok 18tej czuje nagle ciepło między nogami. Zrywam się i mówie do tz " wody mi odeszly! " on oczy jak 5 zl "niemożliwe" mówi! ja pod prysznic, on po fajki do sklepu no i jedziemy do szpitala. Dojazd zakorkowany, w końcu przed 19 jesteśmy. Krótki wywiad, idziemy na ktg. Pół godziny zapisu, sprawdzenie rozwarcia, skurcze lekkie co 7 min, rozwarcie na 2 cm, decyzja -zostajemy. Poszliśmy na sale z torbami i postanowiliśmy że będziemy chodzić żeby wzmozyc skurcze. I tak chodziliśmy do ok 22:30 że skurczami co 3-5 minut ale jeszcze w miarę lekkimi. Wróciliśmy bo poczułam się zmęczona. Ok 23 zaczęła się jazda z bólami krzyzowymi. Poszłam na godzinę do wanny, ale to tylko wzmoglo skurcze. Wrócilismy do sali i znowu ktg- skurcze co minutę i z brzucha i z krzyża - chciałam płakać i skakac przez okno! Tz masowal mi plecy i przypominal żeby oddychac. Do tego rozwarcie dalej na 2 cm!!!! Gdy skonczylo się ktg bylo ok 2 w nocy i przyszła położna że idziemy na sale porodow i czy chce zzo- ja bez wahania że tak! Poszliśmy, dostałam gaz i przyszedł anestezjolog, założył werflon, wbil się w kregoslup ( oczywiście podskoczylam) i za 3 skurcze nie czułam już bólu. Piękne uczucie. co prawda skucze były rzadziej ale Ok 4 okazało się że mam już 6 cm rozwarcia a o 7 już 10 cm. Musieliśmy zaczekać jeszcze godzinę żeby główka się obniżyla i mieliśmy zaczynać. W tym czasie zzo przedstawalo działać bo już nie chciałam i wzięłam gaz. Byłam jak na haju i było mi dobrze, a skurcze na 70 i więcej ( ktg cała noc i były nawet do 120) tz siedział cała noc obok not na krześle i pilnował, a ja staralam się przysnać. Ok 8 Polozne ubraly fartuszki- zaczynamy ( dzięki Bogu bo zaczęłam czuć parcie) ciężko mi było przec bo byłem od pasa w dół zdretwiala, ale mowiły że świetnie idzie. Tz stal za mną, trzymał głowę i dopingowal. Jednak parlam juz 45 minut a glowka co wyszła to się cofala bo była ulozona bokiem i z raczka przy brodzie. Podlaczyli oxy bo skurcze były za zadko a liczyły się minuty. Położna dala mi jeszcze 15 minut na parcie i potem idzie po lekarza. Ja już cała w stresie tak się napinalam że wyrwalam sobie werflon z reki a i tak nic to nie dalo. Przyszła pani doktor, założyła na glowxe ssawke naciela mnie i główka wyszła moment. Następne parcie i Laila wylądowała na brzuchu! Szok masakra i niedowierzanie! Tz stal jak zdretwialy i nie mógł powiedziec nawet słowa, mala kwilila jak kotek i była taka gorąca! Wypelnily mnie takie uczucia że nawet nie wiem jak je opisac! Cały ból poszedł gdzieś i liczyla się tylko ta istotka na brzuchu wzieli ja na pomiary i oddali za chwilę, lekarka mnie zszyla, my się we troje tulilismy i nie mogliśmy uwierzyć co się dzieje. Potrm malutka ubrali mnie umyli, dali tosty i kawę, tz robił fotki i pojechaliśmy na sale poporodowa- dumny tata prowadził mydelniczke z corka i tak zaczęła się nasza przygoda we trojke

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

A co zaszalalam i napisałam
Wyczekana
Doczekalas sie i dostalas najwspanialszy prezent Mala Wielka Milosc

Wysłane z mojego GT-S6310 przy użyciu Tapatalka

Mały
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-05, 00:23   #3636
kamila_509
Zakorzenienie

Eska p8ekby opis
Stary 2016-08-05, 01:07   #3637
eskav8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wesola_Ania Pokaż wiadomość
Eskav,trochę trwał Twoj poród,ale dobrze ze dostalas zzo i długo nie cierpialas.cudowne uczucie dostać maluszka takiego cieplutkiego do przytulania 😜już wiesz o czym mówiliśmy,jak czekalas w dwupaku.naprawdę dostalas tosta i kawe?ja urodziłam też w dobrym momencie bo załapałam się na obiad dwudaniowy,w tym mój ulubiony szpinak byl

Teraz już wiem o czym pisalyscie i warte jest to tego bólu. Zdecydowanie zrobilabym to drugi raz

I na serio dostalam tosty i kawę z mlekiem a jak poszlam na poporodowa to jeszcze obiad- zupe i lasagne i herbate i ciastka. Na kolacje hamburger z kurczakiem. Nie dało się być glodnym tam na śniadanie na drugi dzień tosty z dzemem, platki z mlekiem sok pomaranczowy i herbata i znowu na obiad kurczak curry z ryzem żarcie super

Odciagnelam właśnie pierwsze 30 ml z cycow!!! Jaram się jak dziecko na jedno nocne karmienie chyba starczy. Butla już czeka
eskav8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-05, 01:15   #3638
Arida_
Zadomowienie

Eska, piekny opis, przypomniałam sobie nasze pierwsze spotkanie i wiem ze warte kazde nieprzespanej godziny. I nerwow tak jK teraz, ze od godziny nie mogę go odlozyc

Stary 2016-08-05, 02:41   #3639
aglo_mammy
Zadomowienie

Eska super, nie ma jak szpital na zachodzie 😁 pod względem jedzenia zwłaszcza.
U mnie nikogo nie interesowało że nie jadłam 24h, mama mi poleciała do sklepu po bułki i ser.

Poczytałam w końcu też wasze porody na fb i za każdym razem mi przykro że nie było tż że mną...
aglo_mammy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-05, 03:13   #3640
Kosia22
Rozeznanie

Czekoladowe_Serce dalej brxydka, ale jeszxse nie zmieniliśmy tego mleka. Robienie o dziwo poszlo gladko. Wczoraj robiliśmy mleko na kranowce, ale mala cos wymiotowala wiec wracamy do zywca zobaczymy czy jej pezejdzie.

Eskav8 porod piekny, a to jedzenie mniam. .
Ja w dzien CC nie jadlam nic, a dobie po kleik . Alez on mi smakowal!
Natomiast inne dania wygladaly w ten sposób jak na zdjęciu (widać?)

Edytowane przez Kosia22
Czas edycji: 2016-08-05 o 03:14
Kosia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-05, 04:15   #3641
Margosia__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eskav8 Pokaż wiadomość
Teraz już wiem o czym pisalyscie i warte jest to tego bólu. Zdecydowanie zrobilabym to drugi raz

I na serio dostalam tosty i kawę z mlekiem a jak poszlam na poporodowa to jeszcze obiad- zupe i lasagne i herbate i ciastka. Na kolacje hamburger z kurczakiem. Nie dało się być glodnym tam na śniadanie na drugi dzień tosty z dzemem, platki z mlekiem sok pomaranczowy i herbata i znowu na obiad kurczak curry z ryzem żarcie super

Odciagnelam właśnie pierwsze 30 ml z cycow!!! Jaram się jak dziecko na jedno nocne karmienie chyba starczy. Butla już czeka
Brawo za mleko!
A tak dobrze to nawet w domu nie jadam ;p
Cytat:
Napisane przez aglo_mammy Pokaż wiadomość
Eska super, nie ma jak szpital na zachodzie 😁 pod względem jedzenia zwłaszcza.
U mnie nikogo nie interesowało że nie jadłam 24h, mama mi poleciała do sklepu po bułki i ser.

Poczytałam w końcu też wasze porody na fb i za każdym razem mi przykro że nie było tż że mną...
Nastepnym razem ;*
Cytat:
Czekoladowe_Serce dalej brxydka, ale jeszxse nie zmieniliśmy tego mleka. Robienie o dziwo poszlo gladko. Wczoraj robiliśmy mleko na kranowce, ale mala cos wymiotowala wiec wracamy do zywca zobaczymy czy jej pezejdzie.

U mnie wygladaly identycznie... ale nie mialam AZ TYLE chleba
Tylko czym ten chleb smarowac?

---------- Dopisano o 05:15 ---------- Poprzedni post napisano o 05:12 ----------

Ja w pierszy dzien jeszcze jak bylam znieczulona i nie moglam wstac a przyniesli sniadanie kobieta pyta czy mam kubek. Mowie, ze w torbie i bardzo prosze o pomoc z wyciagnieciem... pani lpopatrzyla na mnie i stwierdzila, ze da mi w jednorazowym ;D

Nie bedzie sie schylac ;p

Mały

Edytowane przez Margosia__
Czas edycji: 2016-08-05 o 04:16
Stary 2016-08-05, 05:02   #3642
Kosia22
Rozeznanie

To nie byl nawey chleb tylko taka bulka, troche czerstwa a dwa tyg wczesniej bylam w innym szpitalu, w opolu, na kontroli i tam to mieli pyszne rzeczy, naprawde. Szlo sie najesc i widac, ze szpital sie staral.

No a u mnie w tym szpitali byl kompot do obiadu, ale o tyn sie dowiedzialam jak juz wychodzilam, nikt wczesniej nam kompotu nie zaproponowal, moze nie zasluzylysmy

A jeszcze w sali mialysmy umywalke, podajnik na płyn do dezynfekcji, podajnik na mydlo w plynie i taki podajnik na reczniki papierowe. Wszystko puste. A na podajniku na reczniki karteczka 'mydlo, reczniki oraz plyn do dezynfekcji do uzytku PERSONELU'.
kurtyna. W kiblu tez nie bylo mydla. W tym szpitalu nic nie bylo, a juz najmniej bylo życzliwości. Najlepsze, ze na rodzicpoludzku ten szpital w rankingu ma dobre oceny i dobre opinie.. ale tam dobrze miały pacjentki leczace sie u lekarzy z tego szpitala. Ja bylam intruzem. Dodatkowo przez całą ciążę chodzilam do ginekologa, ktory jest sklocony z tymi ze szpitala, a najbardziej z ordynatorem, a ze to mals miasto to niestety takie rzeczy maja miejsce.

Stary 2016-08-05, 06:04   #3643
olutka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aglo_mammy Pokaż wiadomość
Eska super, nie ma jak szpital na zachodzie pod względem jedzenia zwłaszcza.

O, i to jest druga wada cesarki -tż nie był z nami, nie przecinał pępowiny...

Cytat:

To ja warunki w szpitalu miałam super. I jedzenie (fotka - w miseczce jest koktajl porzeczkowy) i pomoc zarówno pań od kuchni (dopiero 3-ego dnia tż przywiózł mi kubek i sztućce -wcześniej dawali mi szpitalne) i położnych... Czułam bezproblemowe podejście -nieważne czy po wypiciu kawy chciałam jeszcze ciepłe mleko, czy w środku nocy skończyły mi się pampersy (szpital zapewnia), czy n-ty raz dzwoniłam, czy ktoś mi poda Malucha

ImageUploadedByWizaz Forum1470372909.617228.jpg
Stary 2016-08-05, 07:10   #3644
kattoo
Zakorzenienie

Eska piekny opis 😍

Olutka a nie zostawili dla tz takiej dlugiej pepowiny i nie zaniesli malego do niego by to przecial na krotko? U mnie w szpitalu tak zrobili...
kattoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-05, 07:56   #3645
Margosia__
Zakorzenienie

Podajecie probiotyki jakies?

Mały

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-08-05, 08:01   #3646
aglo_mammy
Zadomowienie

Właśnie się zastanawiam bo te zielone kupy u nas. Floractin polecała położna
Stary 2016-08-05, 08:03   #3647
Wesola_Ania
Zadomowienie

Ja tylko Wit podaje.a wczoraj kupiłam Wit D w aerozolu,wg mnie wygodniejsze niż ta kapsułka

Stary 2016-08-05, 08:04   #3648
kattoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość

Ja podaje ale Gabrysiowi. Dla Emka sie zastanawiam bo ma duzo w kupie tego niestrawionego mleka wiec bede pytac pediatry co z tym

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

Cytat:
Ja tylko Wit podaje.a wczoraj kupiłam Wit D w aerozolu,wg mnie wygodniejsze niż ta kapsułka

Ja mam k+d w areozolu tez
kattoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-05, 08:05   #3649
aglo_mammy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kattoo Pokaż wiadomość
Ja podaje ale Gabrysiowi. Dla Emka sie zastanawiam bo ma duzo w kupie tego niestrawionego mleka wiec bede pytac pediatry co z tym

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

Ja mam k+d w areozolu tez
To jest takie coś 😮 muszę kupić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-05, 08:11   #3650
Margosia__
Zakorzenienie

Male go od wczoraj mecza baczki i co chwile wybudzaja. Kupie espumisan ale pisza, ze warto tez te probiotyki podawac

Mały
Stary 2016-08-05, 08:13   #3651
Czekoladowe_Serce
Zakorzenienie

Ja przy antybiotyku podaje probiotyk w kroplach. Tz siostra mowila ze dicoflor jest dobry ale drogi.
I wit D, bo przy mm wit k sie nie podaje.

Z moim A
Stary 2016-08-05, 08:14   #3652
Margosia__
Zakorzenienie

Za spokoj zaplace kazda cene hahaha

Mały
Stary 2016-08-05, 08:43   #3653
kamila_509
Zakorzenienie

Domen dobry. My w końcu mamy kupę

Teraz musimy poplakac dla zasady i można iść spać... O ile nam się zachce

Pada deszczyk. Po wczorajszym upale to wybawienie!!
Stary 2016-08-05, 08:48   #3654
Kosia22
Rozeznanie

My na baczki uzywamy sab simplex, oprocz tego wit d w kapsulkach i neonatus lcr jako probiotyk na jelita.
O boze, ale ciezka noc za mna. Mala zrobila sobie ta kupe w rozmiarze gigant i sie wybudzila, wiec do 1 w nocy tanczylysmy.
A teraz jakby sie jej cofal pokarm czy ma katar i zatyka soboe nos i drze sie, bo nie moze oddychac, wiec caly czas krople i odciaganie, ciekawe co to zas :/

Stary 2016-08-05, 08:52   #3655
Czekoladowe_Serce
Zakorzenienie

Mojemu sie chybaod gardla odrywa i z mokrego robi sie kaszel suchy. Oby mu pomogl antybiotyk. Pozniej moze do parku wyjdziemy z mlodszym i starszym. Starszy chce na hulajnoge.

Z moim A
Stary 2016-08-05, 09:14   #3656
Wesola_Ania
Zadomowienie

Kupie dziś spray Nosefrida,bo mały charczy nadal w nocy,wygląda jakby mu przeszkadzało w oddychaniu,a aspiratorem nic nie wyciagam z noska.kropie solą fizjologiczna i nie jest lepiej,może sól morska okaże się skuteczniejsza

Stary 2016-08-05, 09:21   #3657
Czekoladowe_Serce
Zakorzenienie

Cytat:
Kupie dziś spray Nosefrida,bo mały charczy nadal w nocy,wygląda jakby mu przeszkadzało w oddychaniu,a aspiratorem nic nie wyciagam z noska.kropie solą fizjologiczna i nie jest lepiej,może sól morska okaże się skuteczniejsza

Ja mam sterimar kosztuje 19zl to sol morska.

Odkad antybiotyk mlody przyjmuje to nie musze odciagac gilow. Tylko raz mu odciagalam i chyba w gardle mu sie odrywa bo ma suchy kaszel a niemokry i duszacy jaki mial wczesniej.

Mysle nad nosidelku ergonomicznym na wzor chust taki zeby wziac malucha do sklepu i wozka nie ciagac. Nosidlo tula ergonomiczne jest fajne z wkladka dla takiego niemowlaka jak malu ale 500zl za nosidlo to troche duzo.

Z moim A
Stary 2016-08-05, 09:35   #3658
olutka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kattoo Pokaż wiadomość
Eska piekny opis

Olutka a nie zostawili dla tz takiej dlugiej pepowiny i nie zaniesli malego do niego by to przecial na krotko? U mnie w szpitalu tak zrobili...

Nie, z tego co wiem to nie. Ale ja byłam cięta nie na porodówce a na zwykłym bloku operacyjnym, więc chyba musiałby wchodzić na blok, a tego to i sam nie chciał

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość

Dicoflor daję. Chciałam Biogaię ale w aptece akurat nie było.

Mam złote dziecko.
Poszedł spać po 23, pobudka o 3, druga o 6 i wstał o 10
Stary 2016-08-05, 09:36   #3659
Wesola_Ania
Zadomowienie

Olutka brawo dla Stasia!

Stary 2016-08-05, 09:40   #3660
Elfka86
Zakorzenienie

Czekoladowe_Serce w nosidle dziecko można nosić jak samo siedzi czyli ok. 9 miesiąca wcześniej tylko chusta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości