|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 |
Rozeznanie
|
Dot.: METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje
Nie przesadzajmy, zerwanie paneli idzie szybko, 2 gwoździe u góry i dwa na dole - wiem co mówię, bo sama zrywałam takie w mieszkaniu, które kupiłam. W jeden dzień zniknęły, a były tak samo położone - wszędzie. W dodatku okazało się, że ściana pod nimi nie jest taka bardzo tragiczna, wystarczyło delikatne szpachlowanie - to też można zrobić samemu.
Przemalować na bialo - można próbować, o ile byłaby to boazeria drewniana, ale to chyba zwykły plastik i ładnie nie wyjdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Rozeznanie
|
Dot.: niebo w pokoju
Jest kilka sposobów na taki efekt - najtaniej to fluorescencyjna farba (w dzień jest prawie niewidoczna, za to w nocy masz gwiazdki), można też zrobić naklejki (ale w nocy nic świecić nie będzie, poza tym wygląda to dość tandetnie); najdrożej - diody led zamontowane w suficie (a raczej w podwieszanym suficie montowanym do twojego sufitu). W sieci znalazłam takie fotki:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3663 |
never say no to panda
|
Dot.: rozterki remontowe
madziu - rozumiem Cię, kobito, bo właśnie też przeżywam remont i NIC nie idzie po mojej myśli. Głównie wyżywam się na 'fachmanach', którzy nijak nie potrafią zrozumieć, że ich 'dobrze zrobione' niekoniecznie równe jest mojemu 'dobrze zrobione'. I tym sposobem remont 46m^2 trwa już 3/4 roku :/
No ale wracając do tematu: Drzwi rzeczywiście... nie zachwycają (dla mnie dodatkowo za mdłe, bo takowych kolorków drewna nie trawię). Ja bym proponowała następujące rozwiązania (a lubię zgrzyty, kontrasty i uwielbiam przełamywanie nudy ścian różnymi kolorami): 1. 3 ściany + sufit na coś jasnobeżowo-kremowego, ale w tonacji raczej chłodnej + 4 ściana na czekoladowy brąz, żeby złagodzić nieco 'pomarańcz' drzwi + meble w drewnie podobnym kolorystycznie do drzwi 2. umyślne podkreślenie pomarańczowości drzwi osadzeniem ich na czekoladowej ścianie, natomiast resztę ścian + sufit potraktować pasującym pomarańczem ![]() Na marginesie - ja stawiam na wenge - najbardziej neutralne i pasujące do wszystkiego. Co prawda ciemne i może optycznie pomniejszać pomieszczenia, ale manipulując odpowiednio kolorami ścian i oświetleniem można ryzykować nawet w małych pokoikach.
![]() |
#3664 |
Zakorzenienie
|
selfish gdyby lovely była u siebie to by się pewnie nie zastanawiała.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Zadomowienie
|
Lampki choinkowe przyczepilam do sufitu na tasme klejaca przezroczysta po zgaszeniu swiatla wyglada to tak jak u mnie na zdjeciu, im wiecej lampek tym fajniejszy efekt.
A najfajniejsze sa diody, super sa te nieba od selfish. Lampki choinkowe to tylko taka namiastka. |
![]() ![]() |
![]() |
#3666 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dot.: rozterki remontowe
dziewczyny doradzcie mi na jaki kolor pomalować garderobe?
![]() oraz jakie fugi wybrac do tych kafelków? ![]() Zastanawiam się nad popielatą lub beżową. co tym myślicie? http://www.riz-chemia-budowlana.neostrada.pl/ Edytowane przez madzia.a Czas edycji: 2008-11-14 o 08:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3667 |
Zakorzenienie
|
Dziewczny, czy któraś jest mi w stanie doradzić, jaki kolor ścian pasuje do takiej sofy i foteli? Nie podoba mi się ten kolor, a na razie nie mam kasy na nowy więc musze wybrać coś co będzie pasowało.
Pokój jest dosyć duży (25m2), na planie prostokąta. Na długości jednej ściany są okna. Panele sa w ciepłym odcieniu (wiśnia). Dzięki za porady.
![]() |
#3668 |
Rozeznanie
|
Dot.: Żółto-fioletowe ściany w sypialni - pomóżcie z dodatkami!
Nudziło mi się w pracy i pobawiłam się w dekoratorkę
![]() ![]() Edit: Myślę, że trzecia wersja będzie najbardziej odpowiednia do twojego pokoju. Wprowadziłam pomarańcz, dzięki czemu pokój wyda się jaśniejszy. Edytowane przez luizka__ Czas edycji: 2008-11-13 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3669 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
diody LED są drogie i trzeba podłączyć je przez transformator na 12 V. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3670 |
Przyczajenie
|
Moja córka zażyczyła sobie różowy pokój-kocha księzniczki -taki etap
![]() Pokój jest wysoki dość ma ok 290 do tego 260x350 rozmiar. Obecnie stoi tu tylko biurko i meble machoń takie rudawe z brw.. modułowe |
![]() ![]() |
![]() |
#3671 |
Rozeznanie
|
Passionfruit, jeśli komp nie przekłamuje mi kolorów, to pomalowałabym pokój na jasno szaro i jedną ścianę zaakcentowałabym tą czerwienią z kanapy, albo dała tapetę. Szkoda, że nie pokazałaś większego fragmentu na zdjęciu.
Zawsze możesz kupić na łóżko jakąś ładną kapę. http://www.gamatapet.pl/public/wzory/wzory.econ?
Pozdrawiam ![]() Edytowane przez kraajanka Czas edycji: 2008-11-13 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#3672 |
Zakorzenienie
|
krajanko, dzięki. Własnie o tym myślałam - jedną ścianę kolorem z kanapy, a resztę myślałam albo nad jakimś waniliowym, albo magnolia z duluxa (ale ona chyba zbyt różowa).
Niestety nie mam większego zdjęcia tej kanapy ale jak dam radę to zrobię. Ale ona jest naprawdę okrooopna. Tzn ma fajny nowoczesny kształt ale kolor średni.
![]() |
#3673 |
Rozeznanie
|
Magnolia z Duluxa jest lekko biszkoptowa, mam tym kolorem pomalowane ściany.
#3674 |
Rozeznanie
|
Ejva1 może ten uskok pod sufitem zamaluj - ja bym wymalowala w tym miejscu drzewko, które puściłabym lekko na sufit.
#3675 |
Zakorzenienie
|
magnolia bardzo mi się podoba. Nie wpada Ci bardzo delikatnie w róż? Bo u moich znajomych tak minimalnie jest różowawa.
![]() |
#3676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Do księżniczkowego różowego pokoju pasowały by wg mnie białe meble. Znalazłam na allegro takie naklejki: http://www.allegro.pl/item476045976_...ki_disney.html Napewno fajnie by to wyglądało ![]()
po prostu Milena ![]() Edytowane przez sugar_kitty Czas edycji: 2008-11-13 o 14:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
Rozeznanie
|
Hmm, muszę więc czytać uważniej, bo nie zauważyłam, że to wynajmowane mieszkanie ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#3678 |
Rozeznanie
|
Wszystkich ścian na różowy raczej nie maluj, to będzie takie pretensjonalne, a poza tym szybko się taki kolor nudzi, w dodatku jest dość męczący. Lepiej ściany zostawić jasne, a róż oraz inne "dziewczęce" kolory zestawić w dodatkach - zasłonach, obrazkach, akcesoriach, poduchach, meblach. Wklejam poniżej parę inspiracji wygrzebanych w necie: |
![]() ![]() |
![]() |
#3680 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3681 |
Rozeznanie
|
Ejva1- może da radę jakoś zlikwidowac ten skos?
Tak jak któraś z dziewczyn napisała nie maluj całego pokoju na różowo najwyżej jedną lub dwie ściany.Polecam farby Disney Śnieżki bardzo ładne kolory plus do wyboru naklejki, szblony i stęple. Mnie się podobają łóżka, wklejam Ci kilka propozycji z Ikea na łóżko i gotowe baldachimy. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S89829082 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca...ns_ikea/10422/ http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca..._ikea/10426-2/ Edytowane przez qberka Czas edycji: 2008-11-13 o 15:53 Powód: dopis tekstu |
![]() ![]() |
![]() |
#3682 |
Przyczajenie
|
dzięki dziewczyny
Skosu niestety nie da się zlikwidować bo tam belka pod nim biegnie.. na razie nic nie możemy z tym zrobić-dziwny ten skosik ale no cóż.. Pomyślałam o pomalowaniu tam jakiegoś drzewka ale to nie mój konik ![]() Może pomalować ściany do 3/4 wysokości do skosu? i dać pasek jakiś bo nie jestem zwolenniczką ciemych mocno kolorów i takiego upstrzenia..A zestawienie zielonego z różem? Marzy mi się łóżko z baldachimem -koniecznie kupię pościel barbie czy tam księżniczki jakieś -muszą być mebelki /ewentualnie wykorzystam te co są/ i biurko.. Złagodzić moge ten pokój właśnie kolorem oświetleniem, może antyramy ze zdjęciami albo jakimś plakatem Barbie czy jak...Heh i nigdy nie podejżewalam siebie że będę kupować córce barbie czy w różu pokój robić sama jestem w szoku bo do niedawna dla mnie beznadziejne to było.. jak to się zmieniają pewnie rzeczy ![]() Dzięki jeszcze raz za podsunięte pomysły- jak tylko zrobimy remont obiecuję pochwalić się tym co zrobione zostanie Edytowane przez ejva1 Czas edycji: 2008-11-13 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3683 |
Konto usunięte
|
Niestety, nie jestem już sześcioletnią małą księżniczką (nad czym ubolewam), ale bardzo spodobał mi się pomysł z gigantyczną lupą (klik).
Ejva1, doradzałabym Ci kupno łóżka i porządnego materaca. W kanapach, wersalkach, sofkach, leżankach zawsze coś z tymi materacami jest nie tak jak być powinno, a Twoja córeczka jest teraz w intensywnej fazie rozwoju i warto odpowiednio zadbać, by rozwijała się jak najlepiej. Osobiście miałam okazję spać na różnych typach łóżek i wierz mi, różnica między sofą czy kanapą, a łóżkiem z prawdziwego zdarzenia z odpowiednim materacem jest znacząca. Warto zainwestować w porządne, stabilne łóżko oraz odpowiedni do potrzeb córki materac (jest ich ogromny wybór na rynku, rozejrzyj się w ofertach). Z resztą wchodzi jeszcze jeden aspekt- gdy córka wyjdzie z fazy"różowej księżniczki", wystarczy zmienić narzutę na łóżku na nową, w nowym stylu . Przy kanapie trzeba by było zmieniać albo całą tapicerkę, albo... całą kanapę. Przy urządzaniu pokoju sześcioletniej dziewczynki, należy też pamiętać, iż jest w tym okresie życia, kiedy poznaje świat i jej fascynacje za pół roku, za rok czy dwa ulegną (mogą choć nie muszą) zmianie. Dlatego też rodziłabym urządzać pokój tak, aby za kilka miesięcy można było z łatwością zmienić jego styl, bez wydawania fortuny na nowy remont. Pokój jako bazę urządzić neutralnie, a jedynie poprzez dodatki (poduchy, obrazki, pudła na zabawki, itp. itd.) zbudować styl i nastrój. Dobra, kończę z tym wymądrzaniem się. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Przyczajenie
|
nie wymądrzasz się kobieto
![]() jak są pieniądze to raczej nie ma problemu a czasami trzeba pokombinować tak aby można własnie było zmienić styl niewielkim kosztem-i to jest sztuka ![]() Dzięki HHm z lupą ten pokój dość ciekawy-można by było dać paski poziome róż z zielonym do 3/4 wysokości do tego skosu i wtedy dodatki dostosować.powiniem być efekt? Edytowane przez ejva1 Czas edycji: 2008-11-13 o 16:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#3685 |
Konto usunięte
|
Efekt będzie z pewnością, ale jaki to już nie wiadomo.
Należy pamiętać o tym, iż róż różowi a tak samo zieleń zieleni nie równe. Wszystko rozgrywa się na poziomie odcieni, intensywności kolorów. Pamiętaj również o tym, że jeśli pomalujesz ściany kolorem do 3/4 wysokości, to optycznie możesz obniżyć sufit, i mimo iż pokój jest wysoki istnieje ryzyko, że uzyskasz efekt "nieba na głowie". Jednakże taką stylizację jak w pokoju z lupą, zaserwowałabym dla trochę starszej dziewczynki. I jeszcze jedna rada: nie dobieraj mebli do koloru ścian. Postaw na meble, wystrój wnętrza, a ściany potraktuj jako tło, nie jako główny element. Dobierz w pierwszej kolejności meble, a następnie dopasuj do nich odpowiednie odcienie farb. W miarę neutralne. |
![]() ![]() |
![]() |
#3686 |
Przyczajenie
|
a paski do 3/4 wysokości i reszta np Róż? i jakiś szablon albo naklejka drzewa gałązek na skosie? Bo meble to najprawdopodobniej zostaą te z brw orzech chyba... niestety
Normalnie nie widze tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3687 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nikt Nic Nie Wie.......?? ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3688 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#3689 |
Przyczajenie
|
ja niestety nie widziałam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3690 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Paskami mozesz zaakcentować jedną ze ścian, naklejkę, szablon - dać na innej. Skosu specjalnie bym nie akcentowała, najlepiej zostawić go na biało, tak jak pozostałe ściany. Szkoda, że zabudowaliście belkę, uważam, że w pokojach na poddaszach lepiej wyglądają belki stropowe, nawet zniszczone, niż takie obudowane skosy. Potem tylko kłopot, co z takim skosem zrobić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.