|
|
#3661 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Żony 2015 część 14
|
|
|
|
#3662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niedlugo pdoobno wchodzi ustawa ktora pozwala im wydawac recepty [1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;81755151]ja na pewno [/QUOTE]i ja...
|
|
#3663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3664 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko gotowe? ktory to tydzien?! 30? torbe pakujesz? (jesli tu sie chcesz chwalic )
|
|
#3666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na porodówkę póki co mam tylko brzuch ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, ile kosztuje USG, jakby sie chcialo czesto robic. Jak poprosilam o dodatkowe przed lotem do Polski, to mi zrobili za darmo. Co do minusow, to USG genetyczne niestety dosc czesto daje bledne wyniki - i niepoprawnie pozytywne, i negatywne. Jest tylko wskazaniem czy konieczne sa kolejne, juz inwazyjne badania. Mozna sie cieszyc z pozytywnych wynikow, a okaze sie, ze dziecko i tak ma wady. Albo odwrotnie, wyniki beda negatywne, nerwy ogromne, a na inwazyjnym badaniu okaze sie, ze wszystko jednak w porzadku. Te druga sytuacje mielismy niedawno w naszym otoczeniu, mocno nami wstrzasnela i miala spory wplyw na nasza decyzje. Tak w skrocie: i tak z TZem w razie czego zajmiemy sie chorym dzieckiem, aborcji poza ekstremalnymi przypadkami w ogole nie bierzemy pod uwagę, a jako ze moja ciaza jest niskiego ryzyka, stwierdzilismy, ze Malenstwu lepiej zrobi 9 miesiecy mojego spokoju i radosci, chocby i w nieswiadomosci, niz stresowanie sie wynikami badan, ktore nie daja pewnosci i ewentualne wariowanie ze strachu przed koniecznymi inwazyjnymi badaniami. W moim przypadku inwazyjne badania niosa jeszcze dodatkowe ryzyko z powodu konfliktu serologicznego. Tak jak mowie, kazdy inaczej na to patrzy. To co dla mnie jest wada (np. dlugi czas w ciazy ze swiadomoscia, ze dziecko jest chore), dla innych jest zaleta. ---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- My jeszcze nie zaczelismy niczego kupowac, na razie nie chce zagracac mieszkania. Ale szczerze, to nawet nie wiem, co jest potrzebne dla noworodka. Licze, ze na szkole rodzenia mi powiedza. I moze zaczne kupowac/zamawiac kolo 7-8 miesiaca.
|
|
#3668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz przy drugim zacznę wcześniej chociaż jeśli będzie dziewczyna to sobie nic nie kupię ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3669 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym najchetniej robila zakupy w 9. miesiacu, jak juz bede miala wolne, ale to juz moze byc za pozno.
![]() Ale tez chce postawic na minimalizm i jak najmniej rzeczy kupic. Wiec pewnie kupimy na poczatek tylko to co najpotrzebniejsze, a najwyzej bedziemy dokupowac juz po porodzie.
|
#3670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i naprawdę tego dużo było Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3671 |
|
Zakorzenienie
|
bo trzeba pamietac ze badanie daje wynik statystyczny. I nie mowi prawdy ani fałszu. to jest podstawowy blad w ocenie.
to ze ktos ma szanse 1:10 i urodzi zdrowe dziecko nie oznacza ze badanie kłamało. oznacza ze miał szane 9 na 10 na zdrowe. 90% to ogromna szansa. i zdrowe sie urodziło. Tak jak ja miaam chyba 1:16.000 na zespol Downa. Nie mogłabym byc zdziwoina ze badanie kłamie jakby sie maly chory urodził. mogł byc tym 1 z 16.000 ![]() no i są nieinwazyjne dalsze badania. badanie genu dziecka z krwi matki owszem kosztuja (w pl 2000zł) ale nie sa inwazyjne ![]() aczkolwiek nie mowie tego aby Cie przekonac czy cos. tylko jakby moj punkt widzenia bo my robilismy a mam podejscie jak Twoje, albo i bardziej stanowcze: u nas w ogole aborcja nie wchodziła w gre, ale bym sie badała by wiedzieć chocby czy to łozeczko kupowac... ciezkie to są tematy...
|
|
#3672 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym chciała wiedzieć... ale brałabym tez pod uwagę ta najgorsza opcje
choć wiadomo, gdybać sobie można. A jak przyjdzie co do czego to nie wiadomo jaka człowiek by podjął decyzje. Bardzo trudny temat.... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jako typowa czarnowidzka jeszcze dlugo nie bede kupowac lozeczka, choc juz chyba mam wybrane (zajelo mi to 20 min przegladania neta, Ikea i Amazon forever ) . Na razie zachowuje raczej obojetnosc co do dzieciecych rzeczy. Ciesze sie ciaza i ciazowymi zakupami. ![]() Szef mnie dzis pytal, kiedy poinformuje chlopakow z pokoju i smial sie, ze chyba jest tym bardziej podekscytowany niz ja. xD Ustawil specjalne spotkanie w czwartek, zeby koniecznie przy tym byc. xD Chlopaki sie boja, o co chodzi, ze tak nagle szef robi nietypowe spotkanie. xD To sie zdziwia. ![]() Tak samo moj trener podekscytowany, na ostatnim treningu zrobil wielkie oficjalne ogloszenie i wszyscy mi gratulowali. xD
|
|
#3674 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do 3 miesiąca nikt nie potwierdzi co ciąży. No nie i już. Test sobie możesz kupić w sklepie i zobaczyć. Potem idziesz do ogólnego on gratuluję i do położnej. Usg tylko połówkowe. Widziałam rysunki koleżanki które dostala w 8 miesiącu - tak tak położna rysowała jej jak w tym momencie ustawione jest dziecko. Za to poród podobno bajka u nas. W naszym jakbym szpitalu i basen i piłka i coś tam jeszcze... A cesarza? Ok 20-30 minut. Jedna osoba tnie, drugą wyciąga dziecko, trzeba zszywa (zszywaczem:p) no taśmowa produkcja jak nic Koszt dodatkowo usg- u nas jest jeden punkt to ok 1000 nok - bez lekarza. 3d 1300. Ja wiem że jak będę w ciąży typ minimum 3 chce mieć. Plus obydwoje chcemy zrobić padania prenatarne (oczywiście najlepiej nieinwazyjne). Już się zastanawiam jakby to zrobić zaraz na początku ciąży lecieć do pl Asa i żeby nie było. Norwegowie są zachwyceni tym jak tu jest. Uważają że nie męczy się dziecko itp itd bo mamy wśród znajomych mieszaną pare polka i norweg A ona w ciąży. Okna by chodziła na usg A on że nie że jest jedno wystarczy itp ![]() Cytat:
A pasowałoby mi kupić jakieś ubrania do pracy żeby nie chodzić na przemian w kilku bluzach :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3675 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3676 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:15 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:16 ---------- Poprzedni post napisano o 07:15 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3677 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobry!
Cytat:
W 9 miesiącu to już wszystkie Polki są spakowane do szpitala ![]() No i strasznie długo pracujecie.Ja poszłam na zwolnienie 2 miesiące przed porodem i niby twierdziłam,że gdyby nie to że fizycznie nie dam rady mogłabym pracować to Gucio prawda. Ciężko by mi już było. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja koleżanka w lipcu rodziła w Norwegii, jak mi opowiadała to po prostu bajka. Na obiad nie miała tego co jej przynieśli a wybierała sobie z menu na co ma ochotę a przez całą dobę miała dostęp do szwedzkiego stołu i jak zglodniala o każdej porze mogła sobie pójść i zjeść coś. Dostęp do certyfikowanej doradczyni laktacyjnej, pomoc położnych w każdej kwestii. Naprawdę jak mi opowiadała to super. Ale na usg przylatywała parę razy do doktor u której prowadzę ciążę bo właśnie tą opieką prenatalną była przerażona ![]() I też mi opowiadała że położna rysowala jej dziecko sQ jak Asia napisała te 3 usg to są po prostu usg, nie te genetyczne. Dzień dobry. Jak jutro lekarz potwierdzi mi synka to będę szaleć z zakupami ciuszkowymi bo resztę wszystko mam a jak jednak dziewczynka to nic nie kupuje ![]() Wysłane z mojego P8 lite przy użyciu Tapatalka
|
|
#3679 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
U mnie w pracy teraz zaczyna się czas porodów, jest już pierwszy chłopak chyba z 6 i tylko w jednym przypadku płeć nieznana, reszta chłopaki ![]() W jednym przypadku niestety okazało się podczas badań, że dziecko ma poważną wadę serca i teraz rodzice przygotowują się do operacji i dalszego leczenia, które będzie konieczne. Jeszcze wczoraj dowiedzieliśmy się, że dziecko kuzyna Tż ma bardzo rzadką chorobę genetyczną, szansa to 1 na 15000. Nie cytujcie proszę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3680 |
|
Zakorzenienie
|
Zmotywowana smutne to co piszesz
mam nadzieję że wszystko się ułoży u nich ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3681 |
|
Zakorzenienie
|
Bry
![]() -15 Lecę podpisać umowę na kuchnię Jestem tak zakręcona ostatnio, że dzisiaj jak się obudziłam i okazało się że zasnęłam nad książką wczoraj to powiedziałam do TŻ, że zostało mi kilka stron i szkoda, że nie skończyłam wczoraj bo byłaby przeczytana w lutym, a dzisiaj już marzec ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3682 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzień dobry. U mnie młody już zdrowieje ale do przedszkola nie poszedł. U nas oprócz mrozu sypie śnieg. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzień dobry! Biało za oknem
|
|
#3684 | |
|
Zakorzenienie
|
Zmotywowanaja kciuki za bratanice
![]() Cytat:
Wiadomo zależy kto jaką ma pracę. Mi końcówka wypadła latem które było upalne A jak była brzydka pogoda to i tak zaduch straszny.Zemarlabym jakby ktoś mi kazał w tamtym czasie jeździć po 200km by kontrolować obozy . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3685 |
|
Konto usunięte
|
Dlatego może narzekamy na PL ze względu na służbę zdrowia ale opiekę w ciąży, te wszystkie usg, podejście do ratowania życia np. w 25tc...
No i można iść na zwolnienie od początku ciąży... i roczny macierzyński. Ale warunków podczas porodu zazdroszczę. Moja znajoma opowiadała że podczas porodu pielęgniarka parę razy chodziła co pani zje, co przynieść. A ja jak trafiłam na porodówkę o 7, o 8 musiałam wziąć tabletkę ale nie na pusty żołądek. To poczułam łaskę położnej bo pozwoliła mi 2 biszkopty zjeść ![]() No i ogólnie wygląd szpitali ![]() Ale ważniejsze 9 miesięcy w zdrowiu i spokoju niż 3 dni pobytu w super szpitalu
|
|
|
|
#3686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co by po latach nie mówiła, "a ja wszystko mamoooooo po siostrze nosiłam" ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3687 |
|
Konto usunięte
|
mam dzisiaj na obiad spaghetti wegetariańskie. Fascynujące bo smakuje jak z mięsem
Nadal mnie w ogóle do mięsa nie ciągnie... co ze mną nie tak?!![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3688 |
|
Zakorzenienie
|
[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;81770411]mam dzisiaj na obiad spaghetti wegetariańskie. Fascynujące bo smakuje jak z mięsem
Nadal mnie w ogóle do mięsa nie ciągnie... co ze mną nie tak?!![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Daj przepis ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama, teściowa i siostra tak szalały z zakupami że nawet nie zdążyłam jej wszystkiego założyć bo już wyrastała. Od rozmiaru 74/80 to już będę kupować na pewno bo długo ten rozmiar nosi i nie wydaje mi się, że szybko przestanie a nie chce właśnie potem sluchać od młodszej że wycieruchy po siostrze jej zakładałam ![]() Wysłane z mojego P8 lite przy użyciu Tapatalka
|
|
#3690 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
https://www.terravege24.pl/pl/p/Pasz...-ok.-200g/1729 I jak się go podsmaży to jest całkiem całkiem jak mięso mielone...A dalej to tylko pomidory z puchy i makaron. Ale zakładam, że to info Ci nie pomoże, chyba że zamówisz pasztet
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

niedlugo pdoobno wchodzi ustawa ktora pozwala im wydawac recepty
wszystko gotowe? ktory to tydzien?! 30?
Ale szczerze, to nawet nie wiem, co jest potrzebne dla noworodka. Licze, ze na szkole rodzenia mi powiedza. 

ciezkie to są tematy...

choć wiadomo, gdybać sobie można. A jak przyjdzie co do czego to nie wiadomo jaka człowiek by podjął decyzje. Bardzo trudny temat....