![]() |
#3661 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7
Znalazłam na allegro matę, która w przeciwieństwie do tej z pałąkami może jeszcze okazac sie trafnym zakupem http://allegro.pl/item184201348_bawi..._narzutka.html
chyba Aranka była zainteresowana...? |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Zakorzenienie
|
Większość mat z pałąkami ma odpinane pałąki od dołu (przynajmniej tak mi się zdaje, moja tak ma). Na razie sama mata średnio przydatna, tylko jako kocyk. Pałąki póki co niezbędne, bo właśnie teraz dzieci interesują się dyndałkami, wyciągają do nich rączki, ciągną itd.. Jak zaczną siedzieć, pałąki pójdą w odstawkę, a mata zostanie jako miejsce do zabawy, ew. miejsce do zrzucania zabawek na kupę, przynajmiej u nas pewnie tak właśnie będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3663 |
Zadomowienie
|
Martitko nie dziwie Ci sie,ze masz dosc takiego niepowaznego podejsci Twojego tzta,mam wrazenie,ze ni zasluzyl na Was,a na pewno nie dorosl do bycia ojcem!Ten typ chyba czesto tak ma
![]() ![]() Jesli chodzi o mate,moja tez ma odczepiane palaki,wiec zawsze moze sluzyc jako wesoly kawalek podlogi lub zabawa na brzuszku,wlasnie uwazam,ze te z palakami odpinanymi sa lepsze.. Piszecie o tych wygibasach,ja czytalam,na stronce,ktora kiedys podala Ela,ze wlasnie dziekco odchyla sie i robi wygibasy,wiec nie wiem,gdzie jest ta granica ,ze jest cos nie tak..Natomiast zastanawiam sie co sie dzieje w rozwoju dziecka,jesli nie jest podjeta rehabilitacja,jaki wplyw ma na dziecko z wygibasami brak rehabilitacji!Bo moja kuzynka mowila ,ze jej corka dzis kobieta robila niezle mostki ,bedac nuiemowlakiem..a chyba kiedys mniej sie wczuwano we wszystkioe dysleksje,adhd,wygibasy.. I wszystko z nia poznije i teraz bylo ok! Pytalam kiedys o krem na rozstepy Fissan,wiecie cos na jego temat???
#3664 |
Zakorzenienie
|
moja rowniez ma odpinane palaki i pewnie tak jak u KAsi potem posluzy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hubert przyjal do siebie ale-uwaga-kazal mi sie zastanowic.napisal mi-dobranoc, i cisza.no nic zobaczymy. potrzebuje Waszej porady.otoz w czerwcu mam wesele brata, bede swiadkowa i pojecia nie mam czy wypada isc w czyms takim-zakochalam sie w tego rodzaju kieckach.z drugiej strony to bedzie prawie lato(16)i nie wiem czy nie lepszym wyjsciem byloby pojsc w kiecce na ramiaczkach.oto moje propozycje poradzcie nr1 ![]() http://allegro.pl/item183874888_blen...erka_38_m.html http://allegro.pl/item181719768_piek...stem_40_l.html http://allegro.pl/item179290169__fz_...enka_m_38.html http://allegro.pl/item168464312_czar...0_rozm_36.html a oto Laura z 12 kweitnia jak sobie gada ![]() ![]() ![]() http://www.youtube.com/profile?user=marti190286 EDIT Anitko dziekuje ![]() Milena uzywala fissanu na rozstepy-znacznie je rozjasnil-choc to moze nie on lecz czas ale go uzywala i rozstepy staly sie o wiele jasniejsze malo widoczne. |
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=ZaUQPq4disM
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3666 |
Zakorzenienie
|
Marti jeśli na wesele tozdecydowanie ta ostatnia - reszta to takie na codzien
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3667 |
Rozeznanie
|
Marti nagranie super!!!!
a nawesele jako swiadkowa...sory nie nadaje sie zadna....bedzie druga osoba po pannnie mlodej na ktora beda patrzec potem podesle ci mniej wiecej cos...a jak nie to wejdz na www.trojmiasto.pl i tam jest forum weselne zapytaj dziewczyn...doradza ci...ja korzystalam z tego jak slub bralam A my na basen idziemy!!!!
#3668 |
Zadomowienie
|
Martitko dzieki za info
![]() jesli chodzi o sukieneckzi to wszystkie swietne,ale rzeczywiscie materialy malo eleganckie,jednak jesli chcesz cos szyc,to kroje fajne.Mi bardzo podoba sie nr1,na nr2 sama kiedys patrzylam na allegro,tez fgajowa,n3 3 fajny zwiewny material i kroj na szyje i jak mysle o Tobie to chyba w takim kroju Cie widze ![]() No a Laurka slodka,jakbym Macka slyszala i widziala,te maluszki sa tak podobne,mysle o głużeniu i piastkch ![]()
#3669 |
Konto usunięte
|
Moja mata tez ma odpinane pałąki, ale sama mata nie ma w sobie takich zabaweczek, tylko na pałąkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3670 |
Wtajemniczenie
|
a mnie sie podoba ta mata pokazana przez Elę, tylko nie wiem czy dziecku tez by się spodobała
![]() MArti wszystkie sukienki fajne. ta pierwsza super, ale chyba nie na taką imprezę jak wesele, zwłaszcza jeśli masz być świadkową. gdyby było ciepło to ta 3 chyba najbardziej, zwłąszcza, zę jakoś mi do CIebie pasuje. yaira i jak tam po basenie??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3671 |
Zakorzenienie
|
Czy jak dziecko jest typem wrzeszczka ewidentnie nerwowego i nadpobudliwego (czy tez wrażliwego) to można mu dawać coś na uspokojenie ? Np. herbatkę HIPP na uspokojenie czy tę melisę z jabłkiem a może zwykła herbatkę z melisy...I czy to działa na takie maluszki?...na mnie melisa działa i dobrze, że ją piję bo inaczej za siebie ostatnio nie ręczę...
#3672 |
Rozeznanie
|
http://www.allegro.pl/item185299530_...roz_17_18.html
dziewczyny potrzebuje takie buty ale zlote!!! i szukam na ebay jak glupia...moze jak ktoraj bedzie w h&m w niemczech i znajdzie to niech da znac pliss!!! no i do tego jest opaska...
#3673 |
Zadomowienie
|
Yaira te butki to stary model w H&M u nas widzialam je rok i 2 lata temu. W tym roku wiec chyba raczej nie ma szans.
Co do tych wygibasow, to bardzo sie martwie, bo moja Toska co prawda w C sie nie uklada, ale glowe odgina, ale zauwazylam, ze ona czesto tak robi jak ja cos z tylu zaninteresuje i chce to zobaczyc, bo sie odwraca i do tego gada. Przewraca sie tez tylko na jedna storne (lewa), na prawa bardzo rzadko, no i jak spi to glowe ma najczesciej na lewo, ale to pewnie dlatego, ze tylko lewego kciuka umie ssac. Sama nie wiem, wizyta u lekarza dopiero za miesiac na szczepienie, zastanawiam sie czy zrobic dodatkowy termin wczesniej, bo zaczyna mnie to serio martwic. |
![]() ![]() |
![]() |
#3674 |
Zakorzenienie
|
Marti, widze, ze mamy ten sam problem
![]() ![]() ![]()
#3675 |
Zakorzenienie
|
Aranko wiem, że w PL popularny jest wśród mam Vibrucol- chyba na uspokojenie dla dzieci właśnie?
Marti moim zdaniem krój sukienek pierwszych dwóch jest bardzo OK, tylko materiał mało wyjściowy. Gdyby je uszyć z czegoś sztywniejszego, bardziej eleganckiego, byłoby ładnie. Subtelnie i elegancko, przecież suknia świadkowej nie musi być do ziemi. Kamilko tendencja do odwracania się tylko w jedną stronę jest częsta u dzieci, ale to dość poważny problem i nie chodzi tylko o odkształcenie główki, ale niesymetryczy rozwój. Jeśli się w porę nie zareaguje, potem jest coraz trudniej. Nina od urodzenia ma tendencję na prawo, przy kontroli w 1. miesiącu zwócono na to uwagę, dostałam folder i bardzo tu uczulają. Rób wszystko, żeby w ciągu dnia Tosia patrzyła w nielubianą stronę. Skoro w nocy śpi z głową na lewo, na co nie masz wpływu, to w dzień musi być stymulowana do patrzenia w druga stronę- z tej strony do niej mówić, z tej strony zabawki, wisiołki dyndające. Myśmy jeszcze zmienili strony w łóżeczku tak, by ściana była po lubianej stronie, a pokój po nielubianej. Są efekty, ale to trudna- w sensie żelaznej konsekwencji na co dzień- praca. Wada, jeśli się pogłębi, nazywa się kręcz szyi i polega na tym: glowa laczy sie szyja z tulowiem, po obu stronach szyi sa miesnie - sznureczki; jeden jest za krotki, drugi za dlugi - trzeba je wiec wyrownac; dziecko odwraca sie naciagajac ten dluzszy, bo tak jest mu wygodnie. I to trzeba probowac przelamac, zmuszajac do wysilku skrocona czesc. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3676 |
Zakorzenienie
|
kurde juz sama nie wiem z tymi kieckami:/w kazdym razie dziekuje za rady
![]() ![]() Jaga jak cos znajdziesz ciekawego to pokaz moze sie zasugeruje.a kiedy ten slub?? Aranko ja mam te czopki o ktorych pisze KAsia.wsprawdzie ich nie uzywalam ale jak mieszkalam z magda to ona dawla Amelii i dziecko bylo nad wyraz spokojne(a tak normalnie wrzeszczala calymi dniami,kilkugodzinne usypianie pomijajac ze non stop narekach)takze sproboj.one kosztuja 20zl i znjadziesz je w kazdej aptece-to az tak zle z Laurka?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
Zadomowienie
|
Hejo
![]() U nas dzis mily dzien ![]() ![]() ![]() Aranko moja kolezanka ma roczna core i tez polecala Viburkol na uspokojenie to chyba bardzije homeopatyczny srodek,wiec dobry dla dziecka..Jej mala tez nie powinna sie denerwowac, stwierdzila pani naurolog z Toronto zreszta ![]() ![]() A jesli chodzi o te wygibasy,to tez zauwazylam u Macka ze lubi lewa strone,czy nalezy sie tym martwic??na pewno przeprowadzke mu zrobie na noc....kurcze warto zapytacv pediatre..
#3678 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas ,,kroluje" lewa strona z kolei. Tamcia od urodzenia spala na lewej, w foteliku ,,leci" mi zawsze na lewo, ssie glownie lewa piastke. Neurolog stwierdzil asymetrie- sprawdzal wlasnie wygiecie tulowia o ktorym piszecie. Podniosl na jednej rece Tamcie w gore i tulow byl wygiety w ksztalcie litery C. Cwiczymy ta asymetrie metoda NDT Bobath. Wydaje mi sie ze podobna do Vojdy, ale delikatniejsza- tez opiera sie na uciskach ale rowniez rozciaganie. Duzo cwiczen na brzuszku. Tamcia placze zawsze pod koniec bo meczy ja to. Poza tym odwrocilam lozeczko zeby Tamcia patrzyla na pokoj lezac na prawm boku. Cwiczenieniem ktore pomaga w domu to korygowac jest np polozenie dziecka na udach- stopy wyzej tak zeby glowka byla troszke wyzej. Nozki dziecka zgiete w kolankach, stopki oparte o brzuch mamy- wysoko. W takiej pozycji jak rozmawiamy z dzieckiem jest ulozone prosto, nie zwaraca sie w zadna strone. Jesli odwraca glowke np do telewizora to zaslaniamy widok dlonia i zaraz odwroci glowke. Marti, a mi sie wydaje ze kiecka nr 4 bylaby fajna i ladnie by Ci bylo w takim kroju, tylko trzeba by bylo zastanowic sie nad kolorem. Pierwsze 3 fajne, ale z innego materialu niz na zdjeciach podejrzewam ze nie bylyby takie fajne. Nie kazdy material nadaje sie do konkretnego kroju. Te sukieneczki sa ,,lejace" i nie wiadomo jak wygladalyby z satyny np albo atlasu albo szantungu. Zgadzam sie z Yaira, swiadkowa jest druga po pannie mlodej i zawsze na weselach wszyscy zwracaja na nia uwage. Ale balowa suknia do ziemi nie za bardzo pasuje na czerwiec, w dodatku Ty musisz sie dobrze w niej czuc ( i wygodnie). Dziewczyny, normalnie szok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3679 |
Zadomowienie
|
Marti, cos dla Ciebie, moze to Ci podsunie jakis pomysl na kreacje, bardzo delikatne i subtelne
kobiece ale nie za powazne http://www.allegro.pl/item187374895_...kienka_38.html http://www.allegro.pl/item187388028_...enka_40_l.html |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3680 |
Rozeznanie
|
[quote=kamilka23;4193599]Yaira te butki to stary model w H&M u nas widzialam je rok i 2 lata temu. W tym roku wiec chyba raczej nie ma szans.
Wiem,ale sukienke kupiłam taka Zuzi i szukam bucikow bo idziemy w maju na komunie i chcialam zeby mala miala komplecik!!! Wiec moze ktorejs jak cos gdzies wpadnie w oko to niech mowi ![]()
#3681 |
Raczkowanie
|
Marti
A ja uważam że te proste sukienki ktore pokazalas sa bardzo ladne i moim zdaniem nadaja sie na wesele. W koncu chodzi o to zeby ladnie wygladac i dobrze sie czuc a nie odstawic sie nie wiadomo jak. Simona Sorki ze tak o opoznieniem ale uwazam ze Tamarka wygladala bardzo ladnie na chrzcie. My mamy chrzest 13 maja i ogladalam wasze zdjecia zeby zobaczyc jak poubieralyscie wasze dzieci. Zdecydowanie nie jestem zwolennikiem "przebierańców" - Simona slicznie wygladala Tamcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3682 |
Zakorzenienie
|
hej kobietki
Simona dziekuje ![]() Olif Ty po porodzie to stalas sie szczra do bolu ![]() po krotkich poszukiwaniach znalazlam kiecke w ktorejsie zakochalam-jest taka jakie lubie tylko gore bym troszke przerobila te miski bym zlaczyla troche wyzej-co Wy na to??tylko cholera dluga ![]() http://pretty.wizaz.pl/forum/attachm...postid=3166143 |
![]() ![]() |
![]() |
#3683 |
Zadomowienie
|
A ja dzisiaj stwierdzilam, ze nienormalna jestem. Za za duzo czytam tego wszystkiego o dzieciecych chorobach i nieprawidlowosciach, a potem doszukuje sie tego u Antoni. Tak samo bylo jak bylam w ciazy.
Obserwowalam Toske wczoraj wieczorem jak zasnela i dzisiaj przy zabawie, przejrzalam tez dokladnie jej ksiazecze zdrowia. Fakt jest, ze jak zasypia ma zawsze glowe na lewa strone, bo ciagnie tylko lewego kciuka, ale jak np. zasypia ze smoczkiem to albo ma glowke prosto, albo na lewo, albo na prawo to juz kwestia przypadku. Jak juz zasnie to raz ma glowe na lewo raz na prawo, zmienia jej polozenie podaczas snu w zaleznosci od tego jak jej wygodniej (tak mi sie wydaje), ma tendenecje do tego, ze bardziej lubi lewa strone (taka z niej mala komunistka, chyba po moim tesciu to ma, bo w mojej rodzinie komunistow BRAK na szczescie ![]() ![]() Po przejrzeniu dokladnie ksiazeczki zdrowia zauwazylam, ze tam sa specjalne rubryki na jakies odkryte nieprawidlowosci u dziecka na danym etapie rozowju, czyli w okrese robienia poszczegolnych badan. I tak na 4tym badaniu po nardzinach, sprawdza sie min. napiecie miesniowe, asymetrie itp., u Toski nieprawidlowosci brak. No i faktycznie przeciez pediatra to wszystko sprawdzala i nic nie zauwazyla, bo o niczym niewlasicwym u Malej mi nie mowila. A ufam babce, bo sie stara i slyszalam opinie, ze to dobra lekarka. Za miesiac ide na kolejna szczepionke, wiec ewentualnie popytam o moje watpliwosci dla uspokojenia sumienia. A tak co do odginania glowki, to gadalysmy o tym z kolezanka, jej corka tez tak robi, glownie jak ja cos zainteresuje i chce to dobrze obejrzec. Minus tego lukania do tylu jest taki, ze dziecko wzrok nadwereza i lepiej malucha wtedy odwrocic, zeby moglo spokojnie patrzec na interesujacy przedmiot. Toska ma juz 4,5 miesiaca ma prawo wykazywac spora ruchowa aktywnosc i obracac sie i wiercic we wszystkie kierunki. Tak sama siebie probuje uspakajac. Nie moge sie dac zwariowac, w koncu moj pediatra nieczego niewlasciwego u Tosi nie wykryl, a bywam z nia u naszej lekarki co miesiac, wiec gdyby cos bylo nie tak napewno by to zauwazyla, tym bardziej, ze bada dokladnie. Zycze wszystkim dzieciaczkom duuuzo zdrowka i sily oraz duzo wytrwalosci i zrodrowego rozsadku dla ich mam. Kasiu i zdecydowanie masz racje, ze jesli dziecko ma tendencje na jedna strone to trzeba je zachecac do polubienia i tej drugiej strony. Tak jak piszesz, w nocy nie mamy wplywu na to jak spi nasz maluch, ale w dzien mozemy to korygowac. Napewno zastosuje sie do Twoich wskazowek, jesli Toska zbyt czesto bedzie obracac sie w lewo. Przeciez to calkiem proste wystarczy po przeciwnej stronie postawic cos przyciagajacego wzrok, albo zabawke, ktora dziecko bardzo lubi. Ja teraz chyba bede do Was rzadziej zagladac, bo przygotowywuje sie do ZD i FCE. ZD raczej powinnam zdac bez problemu, bardziej boje sie FCE, bo troche szkoda byloby wywalic 130 euro i nie zdac. Wiec musze sie uczyc, trzeba troche w przyszlosc zainwestowac, przeciez nie moge cale zycie siedziec w domu i zajmowac sie dzieckiem, heh bo zrobie jeszcze z siebie i Tosi hipohondryczke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ale sie rozpisalyscie przez ostatnie dni, na razie nadrabiam zaleglosci, wiec bede odp z lekkim opoznieniem.
Mam problem-chodzi o becikowe. Tz pojechal je odebrac z moim tata jakies 2 tyg po porodzie, ja wtedy zostalam z malenka w domu. Jako ze kasa, w ktorej pieniadze wyplacaja "do reki" byla juz zamknieta, TŻ zdecydowal sie, zeby przelali te pieniadze...na jego konto. Pozniej mi tlumaczyl, ze on byl tam osobiscie, wiec mogl podac swoj nr konta, nie moj. Pieniadze przyszly na jego konto po ponad miesiacu. Tylko, ze on mi ich nie dal. Jego mama jak przyjechala dala mi 1000zl "za urodzenie dziecka" (nie znalam tego zwyczaju, bylam troche zaskoczona), jego tata jeszcze nie byl, ale ponoc tez chce dac pieniadze. (wczesniej tz rozmawial ze swoim tata i powiedzial "ja kupilem wozek, wiec mozesz mi te pieniadze dac", ale jego tata jednak tego nie zrobil). Tz wysyla mi regularnie pieniadze na zycie. Zastanawiam sie teraz czy powinnam sie go spytac o to becikowe, bo przeciez to on je ma. A poki co ja jestem tu z dzieckiem i wydaje mi sie, ze to bardziej mi naleza sie te pieniadze. Ale ta sytuacja jest dla mnie troche niezreczna...No i co robic? Rozmawialam z TŻem teraz w weekend jak tu byl. Przywiozl oferty mieszkan w wwie, bo go o to prosilam. Mialam pomysl, zeby to jego mieszkanie w wiezowcu wynajac, a kupic inne w lepszym miejscu i tam mieszkac przez ten rok, a pozniej wynajmowac oba (jakbysmy przeprowadzili sie do gdanska po jego studiach). tylko, ze on mowi, ze nie ma sensu kupowac mieszkania, ktore juz jest wybudowane, bo jest drozsze od takiego, ktore dopiero sie buduje. on chce kupic takie, ktore bedzie gotowe za jakis rok. zreszta slusznie mysli. tylko, ze skoro plan byl taki, zeby pomieszkac w wwie jeszcze ten rok, dopoki on nie skonczy studiow, to bez sensu kupowac mieszkanie, ktore dopiero wtedy zostanie wykonczone. wg mnie lepiej juz przemeczyc sie ten rok w tym starym mieszkaniu i pozniej kupic mieszkanie w gdyni. rozwiazanie idealne. tylko, ze on mowi, ze to nie jest pewne, ze po tym roku przeniesiemy sie do gdyni, moze zostaniemy troche dluzej w wwie. no a ja sie coraz bardziej boje, ze on sie z tej wawy w ogole nie chce wyniesc. ja chce pojechac tam na ten rok, zebysmy byli razem i zeby mial kontakt z dzieckiem, ale niech on tez pojdzie na jakis kompromis. a kupowanie mieszkania tam sprawi, ze jeszcze trudniej bedzie sie stamtad wyprowadzic... no i tz mowi, ze nie ma problemu, moze wziac kredyt na nowe mieszkanie na siebie. to chyba lepsze rozwiazanie niz zebysmy razem brali teraz kredyt a nie mamy slubu. poza tym ja na razie nie mam zadnych dochodow. sama nie wiem co o tym wszystkim myslec ![]()
#3685 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3686 |
Zadomowienie
|
Marti, w tej byloby Ci bosko, oczywiscie bez trenu, gora taka jak lubisz( podobna do tej z Twojej fotki) , super dol, wygodna, krotka- do Twojej zgrabnej figury super :
|
![]() ![]() |
![]() |
#3687 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3688 |
Konto usunięte
|
a taka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3689 |
Rozeznanie
|
Marti, mi sie najbardziej podoba kroj sukienki nr 4, tylko kolor inny. pasuje do Twojej figury
![]() te pozostale sukienki tez sa ladne, tylko nie nadaja sie na sukienke dla swiadkowej na wesele.
#3690 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.