Storczyk (Orchidea) - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-23, 17:03   #3661
Rodzynkaa89
Przyczajenie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Hej. Jestem nowa na tym forum i od niedawna interesuję się uprawą storczyków. Dzisiaj dostałam prawdopodobie Dendrobium nobile. Niestety nie kwitnący (niedawo odsadzony) Mam z nim mały problem, dolne liście są zżółknięte na brzegach, czy to może być skutek przelania przez poprzedniego właściciela? Czy któras z Was ma może taką odmianę i może mi pomóc? Z góry dziękuje i pozdrawiam
Rodzynkaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 19:17   #3662
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
falki super

frido jakby to powiedzieć... nie lubię innych storczyków niż falki iii może sabotki
Adelo ja też jestem fanką Phalaenopsisów. Na inne storczyki miło zawsze popatrzec ale do Phalaenopsisa buzia mi się od razu szeroko uśmiecha
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 19:28   #3663
adela17
Rozeznanie

no właśnie falki to jest to! reszta nie jet moją miłościa ;P

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 19:37   #3664
DariaOlivia
Raczkowanie

Ufff dotarłam do konca Waszych postów
Fridziu - ogromniaste gratulacje dla Ciebie i dla Twojego nowego listeczka Powiedz mu ze ciocia Daria jest z niego baaaardzo dumna Jolu - Twoja kolekcja powaliła mnie na kolana - te kolory i wogole ... szok!!! Kurcze tyle mam teraz pracy z tą moja mgr ze coraz mniej czasu znajduje eby wejsc na forum - słowo harcerza ze sie poprawie a jak nie to ... lanie i do kąta Tak sie ciesze jak czytam te wszystkie Wasze newsy i jak ogladam Wasze kwiatuchny U mnie tylko jeden kwiatek zistał a i on nie wyglada oszałamiająco ale akurat jemu to wybaczeam bo targałam go z uporem maniaka 800 km i ciesze sie samym faktem e wykazuje jakiekolwiek oznaki zycia
A odnosnie przekwitnietych falkow - czyli na noc zmniejsyc temp. ograniczyc nawoozenie i to wystarczy by je pobudzic do akwitniecia? Jak dlugo tak je traktowac?
Standardowo na zakonczenie Buziakolaski i mociuciunie tuluski wirtualne dla Was dziewuszki
Stary 2008-10-23, 19:54   #3665
frida110
Zakorzenienie

Dario Oliwio najczęściej nic nie trzeba robic, żeby Phalaenopsisy ponownie zakwitły. Wszystko to co opisałaś można zrobic (co do tego są różne szkoły) Obecnie jest taka pogoda, że różnica temperatur między dniem a nocą (nawet w domach) jest znaczna więc nie trzeba się tym martwic, nawozic możesz przestac i po 4-6 tygodniach znowu zacząc nawozic. Ale przedewszystkim obserwuj swoje storczyki. Zobaczysz - zrobią Ci niespodziankę i to niejedną
Stary 2008-10-23, 20:02   #3666
DariaOlivia
Raczkowanie

Oj Fridziu Ty to potrafisz smaczka narobić Pamiętaj , żeby pozdrowic ode mnie bezstozkowca z nowym małym listkiem
Stary 2008-10-23, 20:12   #3667
bombka666
Zakorzenienie

GG do bombka666

Kochane na jednym z moich storczykow(przekwitnietym ) -dokladnie na lodydze- zauwazylam lepkie kropelki..
Czy to objaw jakiegos szkodnika ,choroby.Powinnam zaczac sie martwic??
bombka666 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-23, 20:25   #3668
niga
Raczkowanie

Witam dziekuje za pomoc juz wiem -moje robaczki to SKOCZOGONKI
Colembolla. Tu mozna znaleśc o nich troche wiecej http://www.przyjacielebonsai.home.pl...opic.php?t=160
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 20:35   #3669
Storczyk moja milosc
Przyczajenie

Dziekuje bardzo za mile slowa. Ja mam duzy dom i miejsca sporo. W tej chwili wstawilam dodatkowy stöl na ktörym mam tez storczyki.

Posiadam kilka maluchöw, invitro tez sie zajmowalam. Dzisiaj liczylam wszystkie z maluchami wlacznie, 80 storczyköw.Dzisiaj przyszly dwa nastepne. Uwielbiam je

Jesli chodzi o dendrobium nobile to jest normalne ze pseudobulwy starsze niz 2 lata traca listki, wiec sie niczym nie przejmuj.
Storczyk moja milosc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 21:40   #3670
platynka80
Rozeznanie

Fridziu,czemu oberwalas kwiaty metrowcowi?tak lepiej?a lodygi?
Stary 2008-10-24, 06:10   #3671
frida110
Zakorzenienie

Platynko oberwałam, bo smętnie wyglądały pojedyncze kwiatki na końcach pędów. Zrobiłam sobie z metrowca "poligon doświadczalny" jeden pęd ucięłam cały a drugi zostawiłam taki jak był. Zobaczymy czy szybciej wypuści kolejny pęd, czy przedłuży stary

Bobmbka to co opisujesz to zjawisko gutacji. Tutaj masz więcej: http://forumogrodnicze.info/viewtopi...=prz%EAdziorki.

Dario pozdrowię, tylko dodam, że to nie jest bezstożkowiec - chociaż chciałabym żeby bezstożkowce też zechciały ze mną współpracować. Narazie się na mnie wypięły i nie chcą ze mną gadać. Cisza
To storczyk, któremu zżółkły w bardzo krótkim czasie wszystkie liście i został ostatni, którego część wycięłam bo też żółkła w zastraszająco szybkim tempie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-24, 07:08   #3672
bombka666
Zakorzenienie

GG do bombka666

Dziekuje Frido
Bede bacznie obserwowac mam nadzieje ze nic zlego mu sie nie przydarzy...
bombka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 07:42   #3673
DariaOlivia
Raczkowanie

Dzień dobry Koffane
Fridziu ja myslałam ze to bezstozkowiec tak Ci listeczki pogubił ale skoro to nie bezstozkowiec to własnie zastanawiam sie dlaczego kwiatek ktory ma stozek tak strasnie szybko zgubił listeczki hmmm - nie wiem Najwazniejsze ze widac u niego powrot do zdrówka Pozdrawiaj wszystkie ale te ktore wracaja do zdrowia ze szczegolną czułościa )
A tak na marginesie - komu kawusie bo właśnie zalewam swoją
Stary 2008-10-24, 11:18   #3674
zazdrosnica0
Zadomowienie

ja niestety stracilam mojego patriote (bialy z krwisto czerwoana wazka )ale za to wczoraj bylo u mnie otwarcie nowego super marketu i oczywiscie byly storczyki po 25 zl oczywiscie niemoglam sobie tego odpuscic i kupilam tego srodkowego zolciutkiego

12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 11:23   #3675
platynka80
Rozeznanie

a ja sie ciesze,bo tu moge sobie napisac: PEDZIK u mojej KROWY zawiazal wlasnie paczki ) to forum jest cudowne! dzieki ci, moderatgorze a raczej moderatorko
Stary 2008-10-24, 11:27   #3676
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość
ja niestety stracilam mojego patriote (bialy z krwisto czerwoana wazka )ale za to wczoraj bylo u mnie otwarcie nowego super marketu i oczywiscie byly storczyki po 25 zl oczywiscie niemoglam sobie tego odpuscic i kupilam tego srodkowego zolciutkiego

gratuluje zakupu normalnie piękności cytrynkowy storczyk
Cytat:
Napisane przez platynka80 Pokaż wiadomość
a ja sie ciesze,bo tu moge sobie napisac: PEDZIK u mojej KROWY zawiazal wlasnie paczki ) to forum jest cudowne! dzieki ci, moderatgorze a raczej moderatorko
popieram i ty dzięki kurcze nik nie chce słuchac jak mówię że kwiatek ma nowego pęda :P a tu se piszę ile chcę i zawsze ktoś okaże radość z mojego sukcesu
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 11:33   #3677
platynka80
Rozeznanie

Twoje,glizdko,tez maja nowe pedy?
Stary 2008-10-24, 11:44   #3678
Isis23
Zakorzenienie

storczyk moja miłośc.. jak ja CI kolekcji zazdroszczę... 80 sztuk

zazdrosnica.. sliczny zakup..

moje storczyki maja sie dobrze.. jeden tylko marnie wyglada... pomarszczone liście, i nowych korzeni też nie zauwazyłam zeby wypuścił... ostatnio go wyjełam, usunęłam wszystkie zdechłe korzenie..zielonych nie ma prawie wcale.. tylko te co wypuszczały.. zobaczymy co bedzie....drugi z kuracjuszy moich wypuscił pięknego liscia...na zdjeciu widac jaki juz duzy.. i widac korzenie w tle.. nie za ładne.. powinnam z nimi zrobic porządek?

biały w dalszym ciagu sie wydłuzaostatnio jak pokazywałam foty to siegał tego 1 pąka... przybyły mu jeszcze 3
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 207.jpg (43,9 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 208.jpg (47,6 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 209.jpg (77,2 KB, 23 załadowań)

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 12:03   #3679
platynka80
Rozeznanie

Isis,chyba biale tak maja,mam identyczny...tez tak zwisa,bo ma wielkie i ciezkie kwiaty na pedzie , ktorych nie moze utrzymac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-24, 12:04   #3680
frida110
Zakorzenienie

Isis narazie zostaw te korzenie. Moje też mają taki kolor, wydaje mi się że to od wody. A biały ze spadającymi kwiatami bedzie się pięknie prezentował.
Stary 2008-10-24, 12:45   #3681
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

znaczy u mnie nowego nie ma jeszcze oprócz tego co kiedy o nim pisałam( dodam nową fotkę dzić bo już bardzi urusł ) i ze śpiocha co miał nową gałązkę która stała w miejscu.... ostatno znaczy wczoraj zauważyłam ze trochę podrosła czyli on już nie śpi a inny śpioch puszcza now ekorzonki takie piękne grubachne i to by było na tyle potem dodam zdjęcia
Stary 2008-10-24, 16:44   #3682
Larysa88
Zakorzenienie

wiiitam
phalaenopsis malaga pink takie cudeńko dostałam w Kielcach od mojego skarba ale mnie zaskoczył! czyli tam mam już 4 falki. Ale ile on ma pąków ale no właśnie co do pąków to jeden usechł pewnie dlatego że niósł go wieczorem z kwiaciarni, zimno było.. mam nadzieję że tylko na tym jednym się skończy

poza tym moje trzy jak tylko przyjechałam, porządnie wykąpałam, siedziały sobie z godzine w wodzie z nawozem i co i już następnego dnia rano zauważyłam rozwijające się pąki także w każdym po 2-3 kwiaty więcej a ukochany mój powiedział że to oczywiście dzięki niemu bo gadał do nich co rano, ale jak gadał to już nie będę pisała
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 16:57   #3683
ATENA84
Rozeznanie

Lrysa pieknosci!!!!!!!:ju pi:

Ale szybko sie powieksza Twoja kolekcja
Który to juz??
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 17:02   #3684
Isis23
Zakorzenienie

Larysa piekny dwupedowiec

fajnie musiały te gadki Twojego TZ wygladac do falków

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 17:03   #3685
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

larysa boski ten falek a mój TŻ ma bojowe zadanie zdobyć dla mnie ciapatka :P jak koch y\to znajdzie hihihi ale test nie?? (mino ze tyle storczyków mam to on i tak nie odróżnie storczyka od paprotki hihihi więc dla niego to nie lada wyzwanie )
Stary 2008-10-24, 17:05   #3686
Larysa88
Zakorzenienie

dziękuję
Atena to jest mój 8 falek
Isis oj fajnie fajnie, jak je słyszałam to trudno było się nie śmiać

glizdka ojj to trudne dałaś mu zadanie ale napewno się wywiąże

i pytanie jeszcze jedno może głupie ale bo zauważyłam że na swoich mężczyzn piszecie TŻ to jakiś skrót?
Stary 2008-10-24, 17:35   #3687
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

hihihi też kiedyś nie wioedziałam ale się dowiedziałam ze TŻ to wizażowy skrót od Toważysz Zycia
Stary 2008-10-24, 17:39   #3688
platynka80
Rozeznanie

ten skrót jest świetny ) ja też nie rozumiałam. a ten dwupędowiec śliczny...tyle kwiatów i jeszcze tyle pąków
Stary 2008-10-24, 17:59   #3689
ATENA84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
dziękuję
Atena to jest mój 8 falek

To masz tyle samo co ja
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 18:31   #3690
Larysa88
Zakorzenienie

aaaaa dzięki już będę widziała
co do tematu, to jak schną Wasze kwiaty? bo u mnie generalnie to całe usychają, w taki trójkącik się zwijają i odpadają, jednak u mojego pięknego łabędzia (tak go nazywam bo naprawdę go przypomina!) jest tak że uschły 2 dolne płatki a te 3 górne są normalne i tak przy ostatnich najstarszych 3 kwiatach i w czwartym chyba też już zaczną, wsumie to się cieszę bo jakby uschły całe to już by ich nie było a jednak jeszcze są i pięknie wyglądają
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości