|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 |
Przyczajenie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Hej. Jestem nowa na tym forum i od niedawna interesuję się uprawą storczyków. Dzisiaj dostałam prawdopodobie Dendrobium nobile. Niestety nie kwitnący (niedawo odsadzony) Mam z nim mały problem, dolne liście są zżółknięte na brzegach, czy to może być skutek przelania przez poprzedniego właściciela? Czy któras z Was ma może taką odmianę i może mi pomóc? Z góry dziękuje i pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3663 |
Rozeznanie
|
no właśnie
![]()
![]() |
#3664 |
Raczkowanie
|
Ufff dotarłam do konca Waszych postów
![]() Fridziu - ogromniaste gratulacje dla Ciebie i dla Twojego nowego listeczka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A odnosnie przekwitnietych falkow - czyli na noc zmniejsyc temp. ograniczyc nawoozenie i to wystarczy by je pobudzic do akwitniecia? Jak dlugo tak je traktowac? Standardowo na zakonczenie Buziakolaski i mociuciunie tuluski wirtualne dla Was dziewuszki ![]() ![]() ![]()
#3665 |
Zakorzenienie
|
Dario Oliwio najczęściej nic nie trzeba robic, żeby Phalaenopsisy ponownie zakwitły. Wszystko to co opisałaś można zrobic (co do tego są różne szkoły) Obecnie jest taka pogoda, że różnica temperatur między dniem a nocą (nawet w domach) jest znaczna więc nie trzeba się tym martwic, nawozic możesz przestac i po 4-6 tygodniach znowu zacząc nawozic. Ale przedewszystkim obserwuj swoje storczyki. Zobaczysz - zrobią Ci niespodziankę i to niejedną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3666 |
Raczkowanie
|
Oj Fridziu Ty to potrafisz smaczka narobić
![]() ![]()
#3667 |
Zakorzenienie
|
Kochane na jednym z moich storczykow(przekwitnietym ) -dokladnie na lodydze- zauwazylam lepkie kropelki..
Czy to objaw jakiegos szkodnika ,choroby.Powinnam zaczac sie martwic?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3668 |
Raczkowanie
|
Witam dziekuje za pomoc juz wiem -moje robaczki to SKOCZOGONKI
Colembolla. Tu mozna znaleśc o nich troche wiecej http://www.przyjacielebonsai.home.pl...opic.php?t=160 |
![]() ![]() |
![]() |
#3669 |
Przyczajenie
|
Dziekuje bardzo za mile slowa. Ja mam duzy dom i miejsca sporo. W tej chwili wstawilam dodatkowy stöl na ktörym mam tez storczyki.
Posiadam kilka maluchöw, invitro tez sie zajmowalam. Dzisiaj liczylam wszystkie z maluchami wlacznie, 80 storczyköw.Dzisiaj przyszly dwa nastepne. Uwielbiam je ![]() Jesli chodzi o dendrobium nobile to jest normalne ze pseudobulwy starsze niz 2 lata traca listki, wiec sie niczym nie przejmuj. |
![]() ![]() |
![]() |
#3670 |
Rozeznanie
|
Fridziu,czemu oberwalas kwiaty metrowcowi?tak lepiej?a lodygi?
#3671 |
Zakorzenienie
|
Platynko oberwałam, bo smętnie wyglądały pojedyncze kwiatki na końcach pędów. Zrobiłam sobie z metrowca "poligon doświadczalny" jeden pęd ucięłam cały a drugi zostawiłam taki jak był. Zobaczymy czy szybciej wypuści kolejny pęd, czy przedłuży stary
![]() Bobmbka to co opisujesz to zjawisko gutacji. Tutaj masz więcej: http://forumogrodnicze.info/viewtopi...=prz%EAdziorki. Dario pozdrowię, tylko dodam, że to nie jest bezstożkowiec - chociaż chciałabym żeby bezstożkowce też zechciały ze mną współpracować. Narazie się na mnie wypięły i nie chcą ze mną gadać. Cisza ![]() To storczyk, któremu zżółkły w bardzo krótkim czasie wszystkie liście i został ostatni, którego część wycięłam bo też żółkła w zastraszająco szybkim tempie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3672 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje Frido
![]() Bede bacznie obserwowac mam nadzieje ze nic zlego mu sie nie przydarzy... |
![]() ![]() |
![]() |
#3673 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry Koffane
![]() Fridziu ja myslałam ze to bezstozkowiec tak Ci listeczki pogubił ale skoro to nie bezstozkowiec to własnie zastanawiam sie dlaczego kwiatek ktory ma stozek tak strasnie szybko zgubił listeczki hmmm - nie wiem ![]() ![]() ![]() A tak na marginesie - komu kawusie bo właśnie zalewam swoją ![]()
#3674 |
Zadomowienie
|
ja niestety stracilam mojego patriote
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3675 |
Rozeznanie
|
a ja sie ciesze,bo tu moge sobie napisac: PEDZIK u mojej KROWY zawiazal wlasnie paczki
![]() ![]() ![]()
#3676 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
Rozeznanie
|
Twoje,glizdko,tez maja nowe pedy?
#3678 |
Zakorzenienie
|
storczyk moja miłośc.. jak ja CI kolekcji zazdroszczę...
![]() ![]() zazdrosnica.. sliczny zakup.. ![]() moje storczyki maja sie dobrze.. jeden tylko marnie wyglada... pomarszczone liście, i nowych korzeni też nie zauwazyłam zeby wypuścił... ostatnio go wyjełam, usunęłam wszystkie zdechłe korzenie..zielonych nie ma prawie wcale.. tylko te co wypuszczały.. zobaczymy co bedzie....drugi z kuracjuszy moich wypuscił pięknego liscia...na zdjeciu widac jaki juz duzy.. i widac korzenie w tle.. nie za ładne.. powinnam z nimi zrobic porządek? biały w dalszym ciagu sie wydłuza ![]() ![]()
#3679 |
Rozeznanie
|
Isis,chyba biale tak maja,mam identyczny...tez tak zwisa,bo ma wielkie i ciezkie kwiaty na pedzie , ktorych nie moze utrzymac
![]()
#3680 |
Zakorzenienie
|
Isis narazie zostaw te korzenie. Moje też mają taki kolor, wydaje mi się że to od wody. A biały ze spadającymi kwiatami bedzie się pięknie prezentował.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3681 |
BAN stały
|
znaczy u mnie nowego nie ma jeszcze oprócz tego co kiedy o nim pisałam( dodam nową fotkę dzić bo już bardzi urusł ) i ze śpiocha co miał nową gałązkę która stała w miejscu.... ostatno znaczy wczoraj zauważyłam ze trochę podrosła
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3682 |
Zakorzenienie
|
wiiitam
phalaenopsis malaga pink ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() poza tym moje trzy jak tylko przyjechałam, porządnie wykąpałam, siedziały sobie z godzine w wodzie z nawozem i co i już następnego dnia rano zauważyłam rozwijające się pąki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3683 |
Rozeznanie
|
Lrysa pieknosci!!!!!!!
![]() Ale szybko sie powieksza Twoja kolekcja ![]() Który to juz?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Zakorzenienie
|
Larysa piekny dwupedowiec
![]() fajnie musiały te gadki Twojego TZ wygladac do falków ![]()
#3685 |
BAN stały
|
larysa boski ten falek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3686 |
Zakorzenienie
|
dziękuję
![]() Atena to jest mój 8 falek ![]() Isis oj fajnie fajnie, jak je słyszałam to trudno było się nie śmiać ![]() glizdka ojj to trudne dałaś mu zadanie ![]() ![]() i pytanie jeszcze jedno może głupie ale ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3687 |
BAN stały
|
hihihi też kiedyś nie wioedziałam ale się dowiedziałam ze TŻ to wizażowy skrót od Toważysz Zycia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3688 |
Rozeznanie
|
ten skrót jest świetny
![]()
#3689 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3690 |
Zakorzenienie
|
aaaaa
![]() ![]() co do tematu, to jak schną Wasze kwiaty? bo u mnie generalnie to całe usychają, w taki trójkącik się zwijają i odpadają, jednak u mojego pięknego łabędzia (tak go nazywam bo naprawdę go przypomina!) jest tak że uschły 2 dolne płatki a te 3 górne są normalne ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.