![]() |
#3661 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar II
Nie mają ![]() ![]() ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Zakorzenienie
|
wczorajszy dzien bez wizazu byl horrorem!
mykam juz na pociag do domku, pewnie nie odwiedze przez swieta Was, bede tesknić! I wszystkim życzę jajecznych świąt! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A teraz już jesteśmy u rodziców TŻ-ta, więc internet tylko przez komórkę ( nie lubię bo wolny), ale przynajmniej jest wizaż. Nudzi mi się, Tulip, ja bym z ochota poszła do roboty w święta, gdyby nie to, że jestem poza Wrocem, to chętnie bym Cię zastąpiła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3664 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Zakorzenienie
|
To i ja dołączam się do wielkanocnych życzeń - zdrowych, spokojnych i wesołych świat dla wszystkich! I może nieco więcej słońca...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3666 |
Rozeznanie
|
Ja także życzę Wam wszystkim zdrowych, wesołych i pachnących Świąt Wielkiej Nocy spędzonych w miłej atmosferze i z osobami, które kochacie. I oczywiście pięknych prezentów od zajączka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3667 |
Zadomowienie
|
Wszystkim forumowiczkom i forumowiczom z serca życzę błogosławionych świąt Zmartwychwstania Pańskiego.
Niech nadchodzący czas świętowania będzie obfity w radość i pokój serca oraz wniesie wiele nadziei i ciepła w wasze codzienne życie. ![]() ![]() ![]()
#3668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Duzo dzis dostalam takich wierszykow i po wersie przestalam czytac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3669 |
Zakorzenienie
|
Ja także życzę Wam samych ciepłych, rodzinnych, spokojnych chwil, również Tym, którzy świąt jako takich nie obchodzą
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3670 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3671 |
Wiedźma
|
Wobec wszechogarniającej fali życzeń pozostaje mi tylko popłynąć z prądem:
Życzę Wam pełnego rodzinnego ciepła i wiosennego słońca Jarego Święta. Pozwolę sobie "pożyczyć" Wam tradycyjnie: niech Matka Ziemia da Wam wiele szczęścia i wszelkiej pomyślności na cały rok, niech Wam się urodzajnie rozwija i obfity owoc daje wszystko, cokolwiek zechcecie zasiać. ![]() Tak sobie myślę, że szkoda, że Chrześcijaństwo przejmując rodzime obrzędy takie jak topienie Marzanny, budowanie wiechy, malowanie pisanek, czy Dyngus nie zechciało przejąć jednego z moich ulubionych obrzędów towarzyszących Jaremu Świętu: sadzenia drzewka. To o wiele piękniejsza tradycja, niż lanie się wodą...
#3672 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaraz poszukam cos w googlach, brzmi pieknie. Ah - Wzajemnie Sabbath! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3673 |
Zakorzenienie
|
Życzenia dla Wizazanek
![]() ![]() _________________________ _____________________ Ja rowniez zle sie wczoraj czulem bo nie moglem zajrzec na forum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- Edytowane przez teza20 Czas edycji: 2008-03-22 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3674 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Raz jeszcze - miłych świąt!
![]() |
#3675 | |||
Wtajemniczenie
|
Jako, że wczoraj wizaż padł (przez prawie godzinę próbowalam go wczytać - skończyłam o 1
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tylko one niby są biale, ale chyba poprzez te różne ścianki światło jest niebieskie ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No to jak można je umyć stojąc stabilnie na balkonie, to już lepiej... Po prostu one raczej nietypowe w takim razie - do większosci trzeba sobie na czymś stanąć, a to coś z reguły mało stabilne jest... Jeszcze cztery tygodnie wytrzymasz - potem się nabiegasz przy Małej ![]() Mówią, że nieszczęścia to parami chodzą. O TŻ wiecie. A wczoraj zmarła moja Babcia. W sumie byłam już gotowa na to, bo od 2 lat była ciężko chora, a ostatnie miesiące były już bardzo nieciekawe, ale mimo to jakoś tak... Nie byłam zżyta, ale bardzo ją lubiłam. W wieku 80 lat jeszcze pisała wiersze - wyobrażacie to sobie? Ksiądz idiota wyznaczył pogrzeb na... Poniedziałek Wielkanocny. Drobiazg, tylko, że ja jestem o 600 km dalej i raczej chyba nie pojadę w takim układzie, bo musiałabym jutro w południe wyjechać, a mój Ojciec nie ma żadnych szans na zdobycie biletu (zza oceanu). Gdyby pogrzeb był w środę, zdążyłby...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3677 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Dodać mogę po pierwsze to, że nastrój świąt rodzimowierczych jest nie tyle mniej wzniosły niż na przykład chrześcijańskich, ale taki odczuwalnie bliższy człowiekowi i naturze. Podczas wszelkich obchodów (także i Jarego Święta) szuka się związków z naturą, pamięta się o Matce Ziemi. To jest ten rodzaj szacunku dla sił i praw natury, który udało się Frankowi Herbertowi pokazać, kiedy opisywał Fremenów. Po drugie, niektóre zwyczaje Chrześcijaństwo zaadaptowało "po swojemu" czyli na przykład w sposób uwłaczający godności kobiet. Rodzimowierczy Dyngus nie był zwyczajem zlewania kubłami wody piszczących i uciekających dzierlatek, które potem jeszcze musiały "zapłacić" za tę wątpliwą przyjemność. Dyngus był ceremonią "podlewania" człowieka jako istoty wzrastającej z Matki Ziemi. Miał zapewniać zdrowie i pomyślność, nie szybkie wyjście za mąż (bo też i Rodzima Wiara nie piętnuje niezamężnych kobiet jak tradycja chrześcijańska) więc i kobiety i mężczyźni zarówno pragnęli poddać się temu obrzędowi. Podczas świąt rodzimych wiele zwyczajów ma nie tylko pozostawać w zgodzie z Matką naturą, ale i pomagać jej. Na przykład zwyczaj rozpalania ogni na wzgórzach miał pomóc Słońcu ogrzać ziemię, a zakopywanie jedzenia na miedzach nakarmić ją. To właśnie w połączeniu ze zwyczajem wspólnego sadzenia drzewka uczy ludzi troski o ziemię, daje poczucie bliskości z nią. Wśród Rodzimowierców wielu jest ludzi z zacięciem ekologicznym. To naturalna konsekwencja. ![]() My w tym roku nic jeszcze nie posadziliśmy, Musiałabym kilof kupić, żeby rozbić zmarzniętą ziemię... ![]() ![]() edit: Annmarie, przykro mi. Najważniejsze nie jest to, czy będziesz tam ciałem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Wiem, że brzmi to głupio, ale cóż mądrzejszego mogę napisać poza tym, że współczuję? ![]() Jeśli Twoja Babcia przeżyła osiemdziesiąt lat zachowując otwartość i wrażliwość, które pozwalały Jej nadal pisać wiersze to z pewnością wykorzystała swój czas najlepiej, jak mogła.
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2008-03-22 o 23:22 Powód: zeżarło mi kąsek tekstu i wyszedł bezsens |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3679 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Truskawciu ![]() annmarie ![]() dziękuje, wiecie za co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3680 |
Raczkowanie
|
Ja również życzę Wam wszystkim ZDROWYCH SPOKOJNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3681 |
Zakorzenienie
|
annmarie - wyrazy współczuczucia
![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#3682 |
Zakorzenienie
|
Annmarie, bardzo mi przykro z powodu babci. Trzymaj się, kochana
![]()
#3683 |
Zakorzenienie
|
Przykro mi. Taka smutna wiadomosc w takim raczej wyjatkowym okresie...
Wirtualne usciski i zycze duzo spokoju i mam nadzieje, ze uda Ci sie zarzyc na pogrzeb. Tak, wyczytalam juz. Bardzo mi sie podoba. Musze poczytac wiecej o Wierze Rodzimej. Te zwyczaje zwiazane z Jarym Swietem sa bardzo ladne, takie pozytywne i ludzkie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Zakorzenienie
|
Annmarie,Przyjmij najszczersze wyrazy wspolczucia
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
![]() ![]() |
![]() |
#3685 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Wam wszystkim za dobre słowa. Czasem to więcej niż trzeba - po prostu poczuć, że gdy w całym zamieszaniu świątecznym napisze się coś, co odbiega od ogólnego nastroju, można przeczytać ciepłe słowa zrozumienia. Niby nic, a pomaga...
Teza - będę pamiętać... ![]()
#3686 |
Zadomowienie
|
Annmarie, współczuje Ci z całego serca.
To okropne, ale ten tylko wie co to znaczy, kto stracił kogoś bliskiego. Rodzina jest taką dziwną "instytucją", że nawet jak nie jesteśmy z kimś bardzo zżyci, wiemy, że ta osoba zawsze była, że w naszej rodzinie jest jej miejsce i dlatego, kiedy członka rodziny już między nami nie ma, zawsze odczujemy ten brak. Przykro mi strasznie, że musiało Cię to spotkać akurat w Święta. Trzymaj się dzielnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3687 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3688 |
Zakorzenienie
|
Anmarie- współczuję Ci bardzo. Dosłownie. Sama nie tak dawno straciłam ukochaną Babcię. Nie ma dnia, żebym o niej nie myślała... Wiem, jak to boli stracić kogoś, kto od zawsze był w Twoim życiu.
Trzymaj się, bądź dzielna. |
![]() ![]() |
![]() |
#3689 |
Zakorzenienie
|
Annmarie
![]() Chwilę temu rozbiłam termometr. Nie wiem jak wyzbierać te cholerne kuleczki z dywanu ![]() ![]()
#3690 |
Czekam na Ragnarok
|
Ja osobiście "hoduję" rtęć, co się rozbije to hop to pojemniczka. No ale racja, z dywanu to niebardzo :/ Nie wiem co poradzić. Może pojemniczek po jajku niespodziance czy coś z ostrym dziubkiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.