![]() |
#3661 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kiedy te zaręczyny...ile jeszcze mam czekać :(
Szczerze mówiąc bałabym się nosić pierścionek z brylantem, który kół by w oczy, bałabym się,że go zgubię, ukradną mi ect...Z kolei z takim z czerwonym oczkiem chyba bym się na mieście nie pokazała...
![]() Zamiast piekielnie drogiego pierścionka wolałabym tańszy, a pieniądze zainwestować w coś co nam się obojgu przyda-np.dużżże łoże ![]() Nie rozumiem jak wartością mierścionka można mierzyć miłość-kogoś stać na wydatek 5 tysięcy, a innego nie, takie życie p.s nie codzienniekażdy kupuje piwo Żywiec po 3,3 zł... ![]()
65-64-63-62-61-60-59-58 ![]() Edytowane przez studi Czas edycji: 2010-09-22 o 11:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Raczkowanie
|
tak sobie myślę-od czego tak naprawdę zależy gotowość facetów chociażby do oświadczyn?Kolega Tomek jest zdania,że od statusu materialnego,od sytuacji głównie finansowej.
Mam różnych znajomych-takich,którzy oświadczali się po paru miesiącach,po 4 dniach-rekordzista ![]() ![]() Ale znam też takich,co to parę lat nie zabierają się do oświadczyn albo ślubu. Może i są kobiety,które chcą mieć piękny pierścionek za 4 tysiące-ale faceci o tym wiedzą przecież!a o nas z tego wątku wiedzą,że my nie wymagamy takich rzeczy!więc śmiem twierdzić,że nasi faceci nie uzależniają oświadczyn od bóg wie jakiego bogactwa. Np.mój to sobie czeka aż przestanie być małym chłopcem i sam podejmie bez rodziców decyzję..Ma na to rok,bo już żyjemy jak małżeństwo. Nie wiem,czy faceci naprawdę jako tacy zdobywcy nie mają w sobie czegoś takiego "jak chęć zaklepania"swojej ukochanej,jedynej kobiety?choćby i takim pierścionkiem za grosze?poza tym wiedząc,że nam by to sprawiło ogromną przyjemność i by się skończyły może jakieś kłótnie z tego powodu,pretensje,żale itp.i uzdrowiłoby to związek,a jednocześnie wprowadziło na inny tor |
![]() ![]() |
![]() |
#3663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() I wiecie co, ja chce byc ZAREZERWOWANA (jak to Tomek powiedzial) ![]()
![]() |
#3664 |
Raczkowanie
|
Dołączam do tych,które chcą być zarezerwowane
![]() mój sobie zaczyna od d....strony-zaplanował ze mną dziecko za rok,a po drodze niby co?to ma go niby zwolnić od jakichś zaręczyn?nie ważne kiedy ślub,ale zaręczyny/oświadczyny by się przydały to jest dopiero ewenement-tylko nie wiem czy mam się śmiać czy płakać ;-) z całą odpowiedzialnością zaplanował czas na dziecko,a nie może paść na kolana i się oświadczyć no chyba,że będzie się do tego może zbierał kolejny rok.. ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() bardzo dobrze Was rozumiem. Ja jetem już po zaręczynach ![]() Niedawno dowiedziałam się od Mojego Ukochanego, że to jest bardzo trudna decyzja, nie przez to że chce się za mną związać na cale życie tylko bał się oświadczyć. To wymagało tego, że musiał podjąć decyzję, pomyśleć jak to zrobić ... i ... powiedzieć swoim rodzicom ![]() Faceci są bardzo "prostymi" istotami. trzeba im wszystko powiedzieć, naprowadzić ich. Pozdrawiam
#3666 |
Raczkowanie
|
czyli myślisz Madlenw.że to jest kwestia dorośnięcia?bo co by nie było taka decyzja zależy tylko od faceta i to na nim spoczywa cała odpowiedzialność...mój powiedział,że oświadczyn to się boi..że o wiele łatwiej jest mu starać się ze mną o dziecko(pewnie dlatego,że odpowiedzialność spoczywa na dwóch osobach wtedy,a nie tylko na jednej)
p.s mój już parę miesięcy temu powiedział oficjalnie rodzinie o naszym ślubie i dzieciach..i co,i nic ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#3667 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My dziewczyny to jednak szybciej dojrzewamy, zawsze mi to Pani na biologii powtarzała...Tyle, że też mam 30-to letniego faceta, który pracuje i temat zaręczyn omija szerokim łukiem-wydawałoby się,że dojrzały facet, a tu zonk.Jeśli ja nie poruszę tematu, to rozmowy o pewnych rzeczach pewnie nigdy by się nie odbyły;/
![]() |
#3668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eeee, ale ja nie mieszkam z TŻtem tylko z babcią ![]() Och, Ty wiesz ile razy ja już to robiłam? Za każdym razem, kiedy widziałam fajną kieckę w salonie ![]() Nie mogę sama zmienić świata, ale fakt jest faktem - kobiety zarabiają mniej, są wyrzucane z pracy po zajściu w ciążę, jeśli pracodawca ma do wyboru tak samo wykształconych i doświadczonych potencjalnych pracowników różnych płci, wybierze mężczyznę, bo on za jakiś czas nie pójdzie na urlop macierzyński i tak dalej, i tak dalej. To przykre, a jest właśnie wynikiem niedokończonej emancypacji. Chcę, żeby TŻ się oświadczył, bo chcę, żeby drugi raz w życiu pokazał, że ma jaja. Na co dzień noszę je ja ![]() Poza tym trzeba odróżnić stereotyp od tradycji. Stereotyp jest nacechowany negatywnie względem obiektu, którego dotyczy. Tradycja przekazuje jakieś wartości, jest mentalnie zakorzeniona w historii i z niej wynika. Stereotypem jest, że wszyscy Amerykanie to przytępe grubasy, a Polacy zachlajmordy, że studenci zbijają cały rok bąki. Tradycją biała suknia w dniu ślubu, oznaczająca kiedyś czystość i dziewictwo, jajeczko, symbol nowego życia na Wielkanoc czy polski bigos, którym zażeramy się od średniowiecza. SJP: STEREOTYP - funkcjonujący w świadomości społecznej uproszczony i zabarwiony wartościująco obraz rzeczywistości. TRADYCJA - ogół obyczajów, norm, poglądów, zachowań itp. właściwych jakiejś grupie społecznej, przekazywanych z pokolenia na pokolenie; też: ciągłość tych obyczajów, norm, poglądów lub zachowań. Podsumowując: nie mam nic przeciwko tradycji, jest ważna, bo stanowi podstawę, w naszym wypadku, polskości, ułatwia zachowanie się w pewnych sytuacjach i tak dalej. Mam sporo natomiast propo stereotypów, które zwykle nijak się mają do prawdy i są zwyczajnie krzywdzące. W tym wypadku pierścionek zaręczynowy darowany kobiecie przez mężczyznę jest symbolem tradycji, nie stereotypu ![]() I zgadzam się z tym, że pierścionek musi być ładny. Ładny, nie drogi. Zresztą gdzieś tu wklejałam link do mojego ideału za 219 zł z allegro ![]() Podzielam też zdanie Aluni: tańszy pierścionek i wielki materac, dodatkowe pieniądze na coś tam. O wiele praktyczniejsze, tym bardziej, że mieszkam w mało eee..bezpiecznej dzielnicy, więc chyba bym musiała wieczorami chodzić w rękawiczkach ![]() Co do pracy -moim marzeniem jest znaleźć pracę w zawodzie za pieniądze, za które będę w stanie się utrzymać, a tak? Nauczyciel stażysta - cały etat (pierwszy rok pracy) - 800 zł, pomoc wychowawcy w przedszkolu, również cały etat - 800 zł, niania na pół etatu - ponad 800 zł ![]() Heloł, świecie. No nic, skończę studia i pokombinuję co by tu własnego zrobić ![]() Rety, teraz wszystkie obawy można przykryć niedojrzałością. Ładnie, mądrze brzmi, ale myślę, że za połową tych "niedorośnięć" stoją zwykłe obawy, jakie ma każdy zdrowo reagujący na nowe sytuacje człowiek. Życie trzeba brać na klatę. Jest za krótkie, żeby się nad sobą rozczulać zbyt długo ![]() Edytowane przez Gajaa Czas edycji: 2010-09-22 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3669 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
mojej kumpeli chlopak sie oswiadczyl o bal sie ze ona go zdradzi, rozeszli sie co prawda ale dlatego ze juz przed zareczynami ja olewal a myslal ze jak da pierscionek , nadal olewajac to ona nie odejdzie |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3670 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wydaje mi się, żeby warunki finansowe były w przypadku tej decyzji dominujące. Mój TŻ podczas rozmów jeszcze rok temu, też podawał argumenty dotyczące finansów (wiadomo, że poza rozpoczęciem wspólnego życia, samo wesele tanią sprawą nie jest), ale od zeszłego roku jeśli chodzi o naszą sytuację materialną wiele się nie zmieniło, a mimo to się zdecydował ![]() ![]()
![]() |
#3671 | |
Zakorzenienie
|
No wlasnie tylko czasem to naprowadzanie konczy sie zmuszaniem
![]() ![]() Pochwal sie pierscionkiem ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3672 |
Zakorzenienie
|
a ja wam powiem ze ze strony mojego tzta to nie jest kwestia odlozenia pieniedzy na pierscionek. faceci czasami mysle ze jak sie oswiadcza to slub musi byc jak najszybciej, to jest zdecydowany krok w doroslosc a niektorzy sie tego boja, albo nie czuja ze ta partnerka jest jedna jedyna i czekaja ca lepsza "okazje"
|
![]() ![]() |
![]() |
#3673 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ja mojemu uparcie probuje wytlumaczyc, ze to, ze czekam na oswiadczyny nie znaczy, ze chce brac juz slub! Jak juz kiedys mowilam, narzeczona moge byc nawet i 10 lat, ale NARZECZONA, a nie dziewczyna
![]()
#3674 |
Zakorzenienie
|
ja powiedzialam mojemu raz i mam nadzieje ze pomoze..poki co nie bede na ten temat z nim rozmawiac i zoabczymy jaki to skutek przyniesie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3675 |
Zakorzenienie
|
Ja juz z moim od jakichs ladnych paru miesiecy nie rozmawiam na temat zareczyn. Mialam na mysli to, ze byl moment kiedy mialam totalna faze na tym punkcie i wtedy przeprowadzalam z nim te wszystkie rozmowy
![]()
#3676 |
Zakorzenienie
|
aaaaaa chyba ze tak. to ja tez mialam taka faze.. 2 lata temu i jakis miesiac temu. chce pol roku poczekac i zobaczyc co z tego wyniknie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
Zakorzenienie
|
Ja mialam taki najbardziej krytyczny moment, gdy zareczyla sie moja kuzynka i przyjaciolka. Obie byly wowczas niecaly rok z chlopakami
![]()
#3678 |
Zakorzenienie
|
moje kolezanki z licencjatu co chwila wychodza za maz a sa krocej niz ja ze swoim i to lekko dobija. za to znajomi mojego tzta sie po kolei rozwodza i to pewnie ma na niego duzy wplyw
|
![]() ![]() |
![]() |
#3679 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie, te staze dobijaja
![]() Ale zobaczycie, i na nas przyjdzie pora i wtedy wszyscy beda nam zazdroscic, ze ten najpiekniejszy dzien jeszcze przed nami!! ![]()
#3680 |
Zakorzenienie
|
jak tak sobie weszlam na watek kto w jakim wieku sie hajta to az mnie za serce scisnelo..nie to ze srednia wieku to 25-26 lat i to jeszcze staze wahaja sie od roku 6 gora 7 lat(rekordzisci to zwiazki 10letnie ale to pojedyncze jednostki), az mnie skreca
|
![]() ![]() |
![]() |
#3681 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3682 |
Zakorzenienie
|
Moja kuzynka patrzac rocznikowo miala 21 lat, przyjaciolka 20, a brat T. 31, ale jego teraz juz zona 24 chyba...
---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- Nie no, ja slub chce wziac przed 30! 23 to jest ok jak dla mnie ![]()
#3683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Zakorzenienie
|
No za 2/3 lata slub byloby fajnie - akurat po studiach
![]()
#3685 |
Zakorzenienie
|
U mnie po studiach właśnie ruszyła alwina slubów, no ja jeszcze czekam...ale właśnie te 27-28 lat to tak akurat by było,żeby na spokojnie urzadzić ceremonię
![]() ![]()
#3686 |
Zakorzenienie
|
No mi do konca studiow jeszcze 3 lata zostaly (jestem na ostatnim roku licencjatu
![]() ![]()
#3687 |
Zakorzenienie
|
hihih pamietaj,ze jeszcze wszystko przed Toba, ja juz dawno po studiach
![]()
![]() |
#3688 | |
Zadomowienie
|
Witam
![]() natrafiłam na watek i też chciałabym sie wypowiedziec ![]() Od trzech dni jestem szczęśliwą posiadaczką dyskutowanego tu przez Was pierścionka ![]() czemu mój TŻ nie chciał się oswiadczyc wczesniej? bo: - chciał się zaręczyć na krótko przed ślubem (co dla mnie było trudne do zaakceptowania, bo wszyscy wiemy że dziś ciężko w krótkim czasie zorganizować duże wesele) -chciał miec najpierw stabilność finansową Cytat:
![]() czemu chciałam żeby się oświadczył? Nie potrzebowałam deklaracji, bo mi ją składał bez pierscionka i to Mi wystraczyło.Chciałam jednak żeby nasze rozmowy na temat ślubu (który wstępnie planowalismy )miały pokrycie w zaręczynach, żeby chociazby rodzice zdawali sobie sprawę że my naprawdę chcemy wziąc ślub i chcemy go juz planowac na poważnie ![]() A wyszło tak że najpierw było omówienie ślubu z moimi rodzicami a dopiero później zaręczyny ![]()
![]() |
#3689 |
Zakorzenienie
|
Chwalcie sie bardziej
![]() ![]() ![]() ![]()
#3690 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.