Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-26, 13:19   #3661
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Dziewczyny !!!
Normalnie nie wierze...
Jak kupiłam swojego storaska (ok miesiąca czy dwóch miesięcy temu) to w domu unosił sie wokół niego delikatny zapach... ale pomyślałam że stał koło jakiegoś pachnącego kwiatka i stąd ten zapach... gdzieś przeczytałam że żadne phalaenopsisy nie pachną !!! Ale dziś przypadkiem kiedy rozwinął sie cały storczyk wsadziłam nosek i ku mojemu zdziwieniu piękny delikatny słodki zapach !! Taki śliczny zapach że tylko każdy podchodzi i wącha :jup i: Słuchajcie to możliwe ???
Oto moje pachnące dziecko
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-26, 17:55   #3662
Chefrenek
Przyczajenie

Witajcie,

Czy mógłby ktoś podać linka do metody keramzytowej Platynki albo opisać w skrócie na czym ona polega? Wiem, że chodzi o parowanie wody ale nie chciałabym zrobić czegoś źle i zmarnować kwiatka.
Chefrenek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 11:40   #3663
lili173
Przyczajenie

Witajcie. Niedawno dostałam przepięknego storczyka ale po jakiś 3 tygodniach stracił wszystkie kwiatki a teraz widzę że łodyga od góry zaczyna usychać. Poradźcie coś bo nie wiem co z nim zrobić.
lili173 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 12:10   #3664
Agna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lili173 Pokaż wiadomość
Witajcie. Niedawno dostałam przepięknego storczyka ale po jakiś 3 tygodniach stracił wszystkie kwiatki a teraz widzę że łodyga od góry zaczyna usychać. Poradźcie coś bo nie wiem co z nim zrobić.
tylko jedno: poczekaj aż łodyga cała zeschnie, wtedy będziesz musiała ją uciąć i zaczekać aż wyrośnie Ci nowa - od razu uprzedzam-to może długo potrwać.
Nic nie poradzisz-taki już ich urok. One chyba w ten sposób przekwitają czy coś w tym rodzaju

JEST 70kg
MA BYĆ 60kg

~25.06.2012~

Agna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 12:25   #3665
Lilith890502
Zakorzenienie

bardzo proszę o pomoc, mam storczyka od tygodnia w domu stoi na parapecie, który wychodzi na zachód nie wiem czy słonce nie jest za mocne, ale chyba nie. Poza tym podlałam go raz jak na razie, tylko jak do tej pory miał ładne kwiaty tak dzis zauważyłam ze one mu chyba usychaja, a liscie żółkną, prosze powiedzcie co robic bo nie chce zeby usechł.
zamieszczam zdjecia.
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 12:31   #3666
Agna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
bardzo proszę o pomoc, mam storczyka od tygodnia w domu stoi na parapecie, który wychodzi na zachód nie wiem czy słonce nie jest za mocne, ale chyba nie. Poza tym podlałam go raz jak na razie, tylko jak do tej pory miał ładne kwiaty tak dzis zauważyłam ze one mu chyba usychaja, a liscie żółkną, prosze powiedzcie co robic bo nie chce zeby usechł.
zamieszczam zdjecia.
coś dziwne liście ten żółty, a ten zielony po przecwinej stronie w stosunku do tego żółtego , na dole to coś ma? Wygląda na to, że coś na tym liściu jest. Może to jakieś choróbsko go atakuje. Kwaity wyglądają ok, jak u mnie przy przekwitaniu.....ale ma pączki twój storczyk i powinien rozwinąć kwiaty, ale np. mój sotrczyk razem z kwiatami zgubił i pąki.
Nie ma tam przeciągów? Podobno storczyko dobrze jest na oknacz wschodnich, ale teraz jak masz kwiaty to go nie przestawiaj. Jak podlewasz storczyka to go gdzieś przestawiasz w inne miejsce ? np. do łazienki albo kuchni?Czy podlewasz na parapecie tam gdzie zwykle stoi?

JEST 70kg
MA BYĆ 60kg

~25.06.2012~

Agna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 14:48   #3667
_divinity_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lili173 Pokaż wiadomość
Poczytaj o storczykach. Jeśli stosowałaś się do zaleceń to Twój storczyk przekwita, chyba że zauważyłaś jeszcze jakieś niepokojące oznaki, to wtedy napisz coś więcej lub wrzuć fotki. Dziewczyny z tego tematu naprawdę znają się na storczykach i pewnie doradzą Ci co zrobić.

Cytat:
zamieszczam zdjecia.
Może grzejesz zbyt mocno kaloryferem, może podlewałaś go jakąś odżywką, może storczyk stał w pełnym słońcu? Kupiłaś go ze zdrowymi liśćmi? Pąki też zaczynają usychać (nie widać zbyt dobrze na zdjęciu)?

Widzę tam kwiatka, który niedawno rozkwitł więc może tylko te trzy starsze opadną a reszta rozkwitnie? Żółty liść chyba jest najstarszy więc to normalne że czasem one usychają, a ten liść z lewej strony ma jakieś plamy? Jak tak, to może być jakaś choroba.

Ewkaaa śliczny jest Twój storczyk! Gratuluję takiego cudu natury

Edytowane przez _divinity_
Czas edycji: 2009-10-27 o 14:53
_divinity_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 15:59   #3668
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
zamieszczam zdjecia.
jeśli żółknie dolny liść to zwykle nie ma się czym martwić- storczyki pozbywają się co jakiś czas starych liści. jeśli natomiast zacznie żółknąć kolejny listek i kolejny to to już nie bedzie normalne.
Stary 2009-10-27, 19:18   #3669
Lilith890502
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agna Pokaż wiadomość
coś dziwne liście ten żółty, a ten zielony po przecwinej stronie w stosunku do tego żółtego , na dole to coś ma? Wygląda na to, że coś na tym liściu jest. Może to jakieś choróbsko go atakuje. Kwaity wyglądają ok, jak u mnie przy przekwitaniu.....ale ma pączki twój storczyk i powinien rozwinąć kwiaty, ale np. mój sotrczyk razem z kwiatami zgubił i pąki.
Nie ma tam przeciągów? Podobno storczyko dobrze jest na oknacz wschodnich, ale teraz jak masz kwiaty to go nie przestawiaj. Jak podlewasz storczyka to go gdzieś przestawiasz w inne miejsce ? np. do łazienki albo kuchni?Czy podlewasz na parapecie tam gdzie zwykle stoi?
Jeśli chodzi podlewanie to podlewam go na parapecie, podlewałam wodą przegotowaną o temperaturze pokojowej tj wlałam do donniczki a nadmiar z podstawki wylałam, a liscie spryskałam wodą. Co do przeciągów okno jest otwierane ale nie tam gdzie stoi storczyk tylko po drugiej stronie parapetu.

Co do kaloryfera, storczyk stoi nad kaloryferem, czy to mu moze szkodzic? Jeśli tak co zrobic by tak nie było? Pąki chyba też usychają, ale dokładnie nie wiem. Poobserwuje go jeszcze.
Co do liścia z lewej strony, nie ma plam, tylko jest zniszczony (ma dziure na wylot), takiego go juz dostałam z kwiaciarni.

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
jeśli żółknie dolny liść to zwykle nie ma się czym martwić- storczyki pozbywają się co jakiś czas starych liści. jeśli natomiast zacznie żółknąć kolejny listek i kolejny to to już nie bedzie normalne.
na razie jeden jest zółty, storczyk mam od tygodnia i będę go obserwowac i jeszcze pisać.
Stary 2009-10-28, 08:57   #3670
millla31
Raczkowanie

GG do millla31

A ja wreszcie kupiłam sobie śliczną cambrie.....i muszę się nią pochwalić...Mam tylko nadzieję że uda mi się ją pielęgnować!Bo właśnie przeczytałam na jakimś forum że ona powinna mieć 50%wilgotności???Nie będzie to łatwe!Wiecie coś na temat uprawy tych gatunków?A do towarzystwa dokupiłam jej żółtego storczyka....od jakiegoś czasu na niego polowałamTeraz jeszcze marzy mi się zielony...Chociaż szczerze mówiąc to nigdzie nie spotkałam takiego okazu...tylko gdzieś na zdjęciach w internecie ...
millla31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-28, 09:34   #3671
cava
Zakorzenienie

Lilith890502
Cytat:
Co do kaloryfera, storczyk stoi nad kaloryferem, czy to mu moze szkodzic? Jeśli tak co zrobic by tak nie było? Pąki chyba też usychają, ale dokładnie nie wiem. Poobserwuje go jeszcze.
Moim zdaniem to kaloryfer go zabija. Kwiatki wygladają na omdlałe - tak wygladała moja miltonia po raptem 2 godzinach nad kaloryferem mimo że ustawiłam ją nad mokrym keramzytem a na kaloryferze był nawilżacz.
Przestaw go na parapet pod którym kaloryfera nie ma, albo na jakis stolik niedaleko okna i powinien się pozbierać.
Bo kozonki wyglądają dobrze.

Możliwe tez , ze kwiatki mogły zmarznąć jak był do Ciebie niesiony.

Cytat:
Napisane przez millla31 Pokaż wiadomość
A ja wreszcie kupiłam sobie śliczną cambrie.....i muszę się nią pochwalić...Mam tylko nadzieję że uda mi się ją pielęgnować!Bo właśnie przeczytałam na jakimś forum że ona powinna mieć 50%wilgotności???Nie będzie to łatwe!Wiecie coś na temat uprawy tych gatunków?A do towarzystwa dokupiłam jej żółtego storczyka....od jakiegoś czasu na niego polowałamTeraz jeszcze marzy mi się zielony...Chociaż szczerze mówiąc to nigdzie nie spotkałam takiego okazu...tylko gdzieś na zdjęciach w internecie ...

50% wilgotności powietrza to nie az tak duzo. U mnie w kuchni w dzień jest do 65% w porywach do 70%, w nocy nie spada poniżej 50%. Ale stoi tu kilka kwiatów na zawsze wilgotnym keramzycie, jest na kaloryferze nawilżacz no i dużo się gotuje i paruje- a to obiad a to woda na herbatę. A temp raczej nie przekracza 20-21st bo nam od razu za gorąco
postaw kwiatek w pomieszczeniu gdzie nie grzeje się zbyt mocno, powieś na kaloryferach nawilżacze, nie stawiaj kwiatka nad kaloryferem i będzie mu dobrze.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 09:38   #3672
Diana33
Zakorzenienie

no to w końcu pokażę Wam co się u mnie dzieje- kilka pędzików kilka nowych nabytków
Stary 2009-10-28, 09:49   #3673
cava
Zakorzenienie

Ten pierwszy prześliczny!
Jaki to gatunek storczyka?
A czemu ie pokazałaś tego drobnego ciemnoróżowego co wygląda nieśmiało z boku 2 i 3 zdjęcia?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-28, 10:32   #3674
kasia_tomeq
Raczkowanie

Cytat:

Co do kaloryfera, storczyk stoi nad kaloryferem, czy to mu moze szkodzic? Jeśli tak co zrobic by tak nie było?
Na kaloryfer ja mam taki pomysł, że na noc rozkładam mokry ręcznik kilka razy złożony tak żeby suche powietrze nie leciało bezpośrednio na liście! Niestety u mnie oprócz drzwi balkonowych pod każdym oknem jest kaloryfer
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-28, 10:55   #3675
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ten pierwszy prześliczny!
Jaki to gatunek storczyka?
A czemu ie pokazałaś tego drobnego ciemnoróżowego co wygląda nieśmiało z boku 2 i 3 zdjęcia?
ten pierwszy to dendrobium Phalaenopsis- ma prawie 1,4 metra wielkości

a ten z boku nie jest ciemnorózowy tylko bordowy tylko zdjęcie tak jakoś jasno wyszło bo była ładne pogoda zrobię mu zdjęcie to wkleję

a tak poza tymi pędzikami to mój biały gigant ledwo przekwitł a już puszcza kolejnego pęda i to grubości mojego małego palca u ręki!!! licze na dużo dużo kwiatów

biały z różową warżka któremu złamałam pęd teraz odbija na dwóch starych pędach
Stary 2009-10-28, 11:01   #3676
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez millla31 Pokaż wiadomość

Cambrie są łatwe w uprawie moja np. przekwitnęła 2 miesiące temu a od miesiąca mam już pędzik i pewnie niedługo zakwitnie
staram się codziennie zraszać jej listki bo rzeczywiście jest delikatna jeśli chodzi o wilgotność teraz muszę uważać na pędzik by go nie zamoczyc bo kwiatuszki mogą zgnić ;/
Stary 2009-10-28, 13:48   #3677
millla31
Raczkowanie

GG do millla31

DZiękuję dziewczyny za odpowiedź!!!Moja też stoi w kuchni na parapecie,tylko muszę dokupić ten karmazyt czy jak to się nazywa...Mam nadzieję że i mi jakoś będzie rosła.Jak na razie ma się całkiem dobrze
millla31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-28, 14:44   #3678
Chefrenek
Przyczajenie

Ratujcie!!!

Dostałam dziś storaska z licytacji i moim zdaniem jest w opłakanym stanie. Kwiatki zwiędły, liście jakieś takie miękkie, jeden mały w ogóle skapcaniał. Podłoże jest suche, korzenie szare. Wydaje mi się, że zmarzł w drodze do mnie. Co robić?

Na pocieszenie dodam, że kupiłam dziś cambrie tricolor, z aż 3 pędami, za 19,99

Edytowane przez Chefrenek
Czas edycji: 2009-10-28 o 15:08
Stary 2009-10-28, 19:46   #3679
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chefrenek Pokaż wiadomość
Ratujcie!!!

Dostałam dziś storaska z licytacji i moim zdaniem jest w opłakanym stanie. Kwiatki zwiędły, liście jakieś takie miękkie, jeden mały w ogóle skapcaniał. Podłoże jest suche, korzenie szare. Wydaje mi się, że zmarzł w drodze do mnie. Co robić?

Na pocieszenie dodam, że kupiłam dziś cambrie tricolor, z aż 3 pędami, za 19,99
a może by tak jakieś zdjęcie?
ciężko jest powiedzieć co dolega storczykowi skoro nawet nie wiadomo jak wygląda.
jeśli korzenie szare to pewnie ma za sucho więc może wstaw go do misy z wodą najlepiej deszczówką lub przegotowaną odstaną.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 19:47   #3680
motylek1313
Przyczajenie

GG do motylek1313

Witajcie! Jestem na tej stronie pierwszy raz i jest genialna. I mam do was parę pytań.
1) Gdzie można kupić ten Keramzyt? ( można w Praktikerze czy Castoramie, czy tylko w sklepach ogrodniczych?)
2) Czy jak mojemu storczykowi, który jest w opłakanym stanie przez zbyt częste podlewanie, który miał zgniłe korzenie i zostały one obcięte i nie ma żadnego nowego to czy da się go uratować?

Czytałam na innym forum że przez miesiąc nie podlewać go i wynieść w chłodniejsze miejsce i wtedy jak go wstawię z powrotem to ożyje ale nic to nie dało. Liście, kóre i tak były juz pomarszczone i ochlapłe jesczze troszkę zżółkły. Obawiamn się że nie ma dla niego ratunku. Co sądzicie?
motylek1313 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-28, 22:04   #3681
kasia_tomeq
Raczkowanie

Postaram się coś doradzić!

Cytat:
Napisane przez motylek1313 Pokaż wiadomość
1) Gdzie można kupić ten Keramzyt? ( można w Praktikerze czy Castoramie, czy tylko w sklepach ogrodniczych?)
O keramzyt pytaj w sklepach ogrodniczych, kwiaciarniach ja widziałam również w LM.

Cytat:
2) Czy jak mojemu storczykowi, który jest w opłakanym stanie przez zbyt częste podlewanie, który miał zgniłe korzenie i zostały one obcięte i nie ma żadnego nowego to czy da się go uratować?
Jeżeli nie zalałaś stożka wzrostu tzn jest nadal zielony to są duże szanse na uratowanie storczyka. Podaje link do strony gdzie możesz przeczytać jak reanimować roślinę:

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989

Cytat:
Czytałam na innym forum że przez miesiąc nie podlewać go i wynieść w chłodniejsze miejsce i wtedy jak go wstawię z powrotem to ożyje ale nic to nie dało. Liście, kóre i tak były juz pomarszczone i ochlapłe jesczze troszkę zżółkły. Obawiamn się że nie ma dla niego ratunku. Co sądzicie?
To o czym piszesz można zastosować u zdrowej, silnej rośliny kiedy chcemy bardzo żeby zakwitła, na pewno nie pomogło to!
Teraz ważne aby storczyk był w ciepłym i wilgotnym miejscu jeśli stożek wzrostu jest niezalany są duże szanse, że wypuści nowe korzenie i nowe liście z tymi pomarszczonymi i pożółkniętymi już nic nie zrobisz, roślina sama je zrzuci kiedy pobierze z nich wszystkie potrzebne substancje odżywcze dlatego nie odcinaj ich przypadkiem!!!

Dodatkowo wypuszczenie korzeni można sprowokować rannym zamgławianiem podłoża po powierzchni wokół stożka wzrostu tam gdzie wyrastają korzonki. Bardzo delikatnie, nie pryskając po roślinie z odległości gdzieś 20 cm! Woda destylowaną lub deszczówką!

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2009-10-28 o 22:14
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 10:52   #3682
Lilith890502
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam w sumie chyba dobrą wiadomość, po przestawieniu mojego storczyka z dala od kaloryfera, rozwinął się jeden z pąków tylko te liście nadal żółte, ale zobacze co dalej.
Stary 2009-10-29, 11:08   #3683
Isis23
Zakorzenienie

ja dzisiaj nabyłam w auchanie storka, po 19.90 były... ale w niedziele pojedzie do babci, bo to prezent.. potem wrzuce fotke nabytku, bo fajne kwiatki ma

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-29, 12:23   #3684
kma1982
Wtajemniczenie

Isis, u nas w ZG?? to lecę po jednego
Stary 2009-10-29, 12:38   #3685
Isis23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
Isis, u nas w ZG?? to lecę po jednego
tak jest u nas tam przy stoisku z pieczywem i rzeczami na wagę... tylko 1 wózek stał, ale okazy łaaadne... miałam jeszcze ochote wziąć ciapka.. ale juz by mi funduszy nie stykło...:/

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 13:44   #3686
_divinity_
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, mam w sumie chyba dobrą wiadomość, po przestawieniu mojego storczyka z dala od kaloryfera, rozwinął się jeden z pąków tylko te liście nadal żółte, ale zobacze co dalej.
Pamiętaj tylko żeby miał dostateczną ilość światła. Żółte liście jak już całkiem uschną trzeba odciąć
_divinity_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 14:18   #3687
Tyris
Rozeznanie

buuuu... UMARL! Zostal jeden lisc-ten sercowy... wygladal zdrowo az nagle odpadl... Jak odpadl zajrzalam wewnatrz pedu i co? calusienki zaplesnialy! Pokryty brunatno bialym nalotem ((( Trzymam tego trupka jeszcze w doniczce w nadzieji ze moze cos wypusci bo korzenie jako tako wygladaja.. dziewczynki..wywalic? czy czekac?
Tyris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 19:36   #3688
Sylwia cypr
Raczkowanie

Witam serdecznie
Od pewnego czasu jestem zagorzałą czytelniczka waszego forum, tyle tu informacji po prostu szok – obecnie jestem na 73 stronie, ale obiecałam sobie, że przeczytam wszystkie wpisy do samego końca Dziękuję za wszystkie informacje, które bardzo mi pomogły w pielęgnacji moich storczyków a oglądając zdjęcia waszych okazów aż zazdrość bierze ja mam obecnie 4 szt. Ostatni został zakupiony w tym tygodniu i w tym miejscu proszę o podpowiedz: kupiłam go w glinianej doniczce porośniętej mchem, jak wróciłam do domu od razu został przesadzony do szklanej (cały proces na zdjęciach) zostawiłam górny mech i nie wiem czy dobrze zrobiłam? Czytałam na jakimś forum, że niektóre storczyki lubią takie towarzystwo. Niestety w zakładzie ogrodniczym gdzie został zakupiony nie byli w stanie nic powiedzieć o tym okazie oprócz tego, że to orchidea. Bardzo bym chciała żeby udało mi się doprowadzić do kwitnięcia, bo oprócz 2 widocznych pędów kwiatowych wydaje mi się, że puszcza jeszcze jeden. Strasznie jestem ciekawa, cóż to za cudo udało mi się nabyć
Bardzo proszę o poradźcie, co z tym mchem – zostawić czy wywalić???
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-29, 19:55   #3689
Chefrenek
Przyczajenie

Jak myślicie czy można w takiej osłonce zastosować metodę keramzytową albo nalać samej wody na dno by sobie parowała?

http://www.allegro.pl/item800014031_...yk_rozowa.html
Stary 2009-10-29, 19:59   #3690
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
Witam serdecznie
Od pewnego czasu jestem zagorzałą czytelniczka waszego forum, tyle tu informacji po prostu szok – obecnie jestem na 73 stronie, ale obiecałam sobie, że przeczytam wszystkie wpisy do samego końca Dziękuję za wszystkie informacje, które bardzo mi pomogły w pielęgnacji moich storczyków a oglądając zdjęcia waszych okazów aż zazdrość bierze ja mam obecnie 4 szt. Ostatni został zakupiony w tym tygodniu i w tym miejscu proszę o podpowiedz: kupiłam go w glinianej doniczce porośniętej mchem, jak wróciłam do domu od razu został przesadzony do szklanej (cały proces na zdjęciach) zostawiłam górny mech i nie wiem czy dobrze zrobiłam? Czytałam na jakimś forum, że niektóre storczyki lubią takie towarzystwo. Niestety w zakładzie ogrodniczym gdzie został zakupiony nie byli w stanie nic powiedzieć o tym okazie oprócz tego, że to orchidea. Bardzo bym chciała żeby udało mi się doprowadzić do kwitnięcia, bo oprócz 2 widocznych pędów kwiatowych wydaje mi się, że puszcza jeszcze jeden. Strasznie jestem ciekawa, cóż to za cudo udało mi się nabyć
Bardzo proszę o poradźcie, co z tym mchem – zostawić czy wywalić???

o kurde!!!!!!!!!!!!!!! ale ten storczyk ma piękny system korzeniowy!!!
natomiast co do mchu to żadne z moich storczyków nie ma mchu i nie widzę żeby nie byly z tego powodu zadowolone a co do doniczki to lepsza by była przezroczysta i większa od tej glinianej

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości