|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 |
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Dziewczyny !!!
![]() Normalnie nie wierze... Jak kupiłam swojego storaska (ok miesiąca czy dwóch miesięcy temu) to w domu unosił sie wokół niego delikatny zapach... ale pomyślałam że stał koło jakiegoś pachnącego kwiatka i stąd ten zapach... gdzieś przeczytałam że żadne phalaenopsisy nie pachną !!! Ale dziś przypadkiem kiedy rozwinął sie cały storczyk wsadziłam nosek i ku mojemu zdziwieniu piękny delikatny słodki zapach !! Taki śliczny zapach że tylko każdy podchodzi i wącha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oto moje pachnące dziecko ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
Czy mógłby ktoś podać linka do metody keramzytowej Platynki albo opisać w skrócie na czym ona polega? Wiem, że chodzi o parowanie wody ale nie chciałabym zrobić czegoś źle i zmarnować kwiatka. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3663 |
Przyczajenie
|
Witajcie. Niedawno dostałam przepięknego storczyka ale po jakiś 3 tygodniach stracił wszystkie kwiatki a teraz widzę że łodyga od góry zaczyna usychać. Poradźcie coś bo nie wiem co z nim zrobić.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3664 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nic nie poradzisz-taki już ich urok. One chyba w ten sposób przekwitają czy coś w tym rodzaju ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Zakorzenienie
|
bardzo proszę o pomoc, mam storczyka od tygodnia w domu stoi na parapecie, który wychodzi na zachód nie wiem czy słonce nie jest za mocne, ale chyba nie. Poza tym podlałam go raz jak na razie, tylko jak do tej pory miał ładne kwiaty tak dzis zauważyłam ze one mu chyba usychaja, a liscie żółkną, prosze powiedzcie co robic bo nie chce zeby usechł.
zamieszczam zdjecia. |
![]() ![]() |
![]() |
#3666 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma tam przeciągów? Podobno storczyko dobrze jest na oknacz wschodnich, ale teraz jak masz kwiaty to go nie przestawiaj. Jak podlewasz storczyka to go gdzieś przestawiasz w inne miejsce ? np. do łazienki albo kuchni?Czy podlewasz na parapecie tam gdzie zwykle stoi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3667 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Widzę tam kwiatka, który niedawno rozkwitł więc może tylko te trzy starsze opadną a reszta rozkwitnie? Żółty liść chyba jest najstarszy więc to normalne że czasem one usychają, a ten liść z lewej strony ma jakieś plamy? Jak tak, to może być jakaś choroba. Ewkaaa śliczny jest Twój storczyk! Gratuluję takiego cudu natury ![]() Edytowane przez _divinity_ Czas edycji: 2009-10-27 o 14:53 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3669 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kaloryfera, storczyk stoi nad kaloryferem, czy to mu moze szkodzic? Jeśli tak co zrobic by tak nie było? Pąki chyba też usychają, ale dokładnie nie wiem. Poobserwuje go jeszcze. Co do liścia z lewej strony, nie ma plam, tylko jest zniszczony (ma dziure na wylot), takiego go juz dostałam z kwiaciarni. na razie jeden jest zółty, storczyk mam od tygodnia i będę go obserwowac i jeszcze pisać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3670 |
Raczkowanie
|
A ja wreszcie kupiłam sobie śliczną cambrie.....i muszę się nią pochwalić...Mam tylko nadzieję że uda mi się ją pielęgnować!Bo właśnie przeczytałam na jakimś forum że ona powinna mieć 50%wilgotności???Nie będzie to łatwe!Wiecie coś na temat uprawy tych gatunków?A do towarzystwa dokupiłam jej żółtego storczyka....od jakiegoś czasu na niego polowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3671 | ||
Zakorzenienie
|
Lilith890502
Cytat:
Przestaw go na parapet pod którym kaloryfera nie ma, albo na jakis stolik niedaleko okna i powinien się pozbierać. ![]() Bo kozonki wyglądają dobrze. Możliwe tez , ze kwiatki mogły zmarznąć jak był do Ciebie niesiony. Cytat:
50% wilgotności powietrza to nie az tak duzo. U mnie w kuchni w dzień jest do 65% w porywach do 70%, w nocy nie spada poniżej 50%. Ale stoi tu kilka kwiatów na zawsze wilgotnym keramzycie, jest na kaloryferze nawilżacz no i dużo się gotuje i paruje- a to obiad a to woda na herbatę. A temp raczej nie przekracza 20-21st bo nam od razu za gorąco postaw kwiatek w pomieszczeniu gdzie nie grzeje się zbyt mocno, powieś na kaloryferach nawilżacze, nie stawiaj kwiatka nad kaloryferem i będzie mu dobrze. ![]()
![]() |
#3672 |
Zakorzenienie
|
no to w końcu pokażę Wam co się u mnie dzieje- kilka pędzików
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3673 |
Zakorzenienie
|
Ten pierwszy prześliczny!
Jaki to gatunek storczyka? A czemu ie pokazałaś tego drobnego ciemnoróżowego co wygląda nieśmiało z boku 2 i 3 zdjęcia?
#3674 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ten z boku nie jest ciemnorózowy tylko bordowy ![]() ![]() ![]() a tak poza tymi pędzikami to mój biały gigant ledwo przekwitł a już puszcza kolejnego pęda i to grubości mojego małego palca u ręki!!! licze na dużo dużo kwiatów ![]() biały z różową warżka któremu złamałam pęd teraz odbija na dwóch starych pędach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cambrie są łatwe w uprawie ![]() ![]() staram się codziennie zraszać jej listki bo rzeczywiście jest delikatna jeśli chodzi o wilgotność ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
Raczkowanie
|
DZiękuję dziewczyny za odpowiedź!!!Moja też stoi w kuchni na parapecie,tylko muszę dokupić ten karmazyt czy jak to się nazywa...Mam nadzieję że i mi jakoś będzie rosła.Jak na razie ma się całkiem dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3678 |
Przyczajenie
|
Ratujcie!!!
Dostałam dziś storaska z licytacji i moim zdaniem jest w opłakanym stanie. Kwiatki zwiędły, liście jakieś takie miękkie, jeden mały w ogóle skapcaniał. Podłoże jest suche, korzenie szare. Wydaje mi się, że zmarzł w drodze do mnie. Co robić? Na pocieszenie dodam, że kupiłam dziś cambrie tricolor, z aż 3 pędami, za 19,99 ![]() Edytowane przez Chefrenek Czas edycji: 2009-10-28 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#3679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciężko jest powiedzieć co dolega storczykowi skoro nawet nie wiadomo jak wygląda. jeśli korzenie szare to pewnie ma za sucho więc może wstaw go do misy z wodą najlepiej deszczówką lub przegotowaną odstaną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3680 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Jestem na tej stronie pierwszy raz i jest genialna. I mam do was parę pytań.
1) Gdzie można kupić ten Keramzyt? ( można w Praktikerze czy Castoramie, czy tylko w sklepach ogrodniczych?) 2) Czy jak mojemu storczykowi, który jest w opłakanym stanie przez zbyt częste podlewanie, który miał zgniłe korzenie i zostały one obcięte i nie ma żadnego nowego to czy da się go uratować? Czytałam na innym forum że przez miesiąc nie podlewać go i wynieść w chłodniejsze miejsce i wtedy jak go wstawię z powrotem to ożyje ale nic to nie dało. Liście, kóre i tak były juz pomarszczone i ochlapłe jesczze troszkę zżółkły. Obawiamn się że nie ma dla niego ratunku. Co sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#3681 | |||
Raczkowanie
|
Postaram się coś doradzić!
Cytat:
Cytat:
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 Cytat:
Teraz ważne aby storczyk był w ciepłym i wilgotnym miejscu jeśli stożek wzrostu jest niezalany są duże szanse, że wypuści nowe korzenie i nowe liście z tymi pomarszczonymi i pożółkniętymi już nic nie zrobisz, roślina sama je zrzuci kiedy pobierze z nich wszystkie potrzebne substancje odżywcze dlatego nie odcinaj ich przypadkiem!!! Dodatkowo wypuszczenie korzeni można sprowokować rannym zamgławianiem podłoża po powierzchni wokół stożka wzrostu tam gdzie wyrastają korzonki. Bardzo delikatnie, nie pryskając po roślinie z odległości gdzieś 20 cm! Woda destylowaną lub deszczówką! Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2009-10-28 o 22:14 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3682 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam w sumie chyba dobrą wiadomość, po przestawieniu mojego storczyka z dala od kaloryfera, rozwinął się jeden z pąków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3683 |
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj nabyłam w auchanie storka
![]()
![]() |
#3684 |
Wtajemniczenie
|
Isis, u nas w ZG?? to lecę po jednego
![]()
#3685 |
Zakorzenienie
|
tak jest u nas
![]()
#3686 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3687 |
Rozeznanie
|
buuuu... UMARL!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3688 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
Od pewnego czasu jestem zagorzałą czytelniczka waszego forum, tyle tu informacji po prostu szok – obecnie jestem na 73 stronie, ale obiecałam sobie, że przeczytam wszystkie wpisy do samego końca ![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo proszę o poradźcie, co z tym mchem – zostawić czy wywalić??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3689 |
Przyczajenie
|
Jak myślicie czy można w takiej osłonce zastosować metodę keramzytową albo nalać samej wody na dno by sobie parowała?
http://www.allegro.pl/item800014031_...yk_rozowa.html |
![]() ![]() |
![]() |
#3690 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o kurde!!!!!!!!!!!!!!! ![]() natomiast co do mchu to żadne z moich storczyków nie ma mchu i nie widzę żeby nie byly z tego powodu zadowolone ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.