Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-23, 18:52   #3661
bekii
Rozeznanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.9.00:
1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.30: owsianka z 3 dużych czubatych łyżek płatków owsianych,1 dużej czubatej łyżki otręb pszennych,1 serka homogenizowanego naturalnego 180 g (nie za duży?),do tego wrzucone pokrojone 3 orzechy włoskie,4 śliwki suszone,10 suszonych owoców żurawiny-nie za duże to śniadanie?
II śniadanie 12.30: sałatka owocowa z: 1/2 jabłka,1/2 grapefruita,1/2 pomarańczy,1 jogurtu naturalnego 130 g
Obiad godz. 15.30: 1/5 piersi z kurczaka faszerowana serem żółtym ementaler panierowana najpierw mąką żytnią,później jajkiem,a następnie bułką tartą usmażona na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek Virgin +sałatka z serem FETA ,kapustą pekińską,surową czerwoną papryką,pomidorkiem,ogórk iem konserwowym,oliwkami,rzod kiewką i szczypiorkiem doprawiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i sokiem wyciśniętym z cytryny
Podwieczorek 19.00: ryż brązowy(pół woreczka,tj. 50 g) ,szpinak mrożony doprawiony solą,pieprzem i czosnkiem i polany połową jogurtu naturalnego,posypane to startym zółtym serem ,1 mały pomidorek pokrojony w cząstki i posypany świeżymi listkami bazylii (nie za duża ta kolacja,może być ryż i ser o tej porze i można tak łączyć?)
Kolacja będzie o 22.00 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu
Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 19:01   #3662
SweetAboutMe
Zakorzenienie

GG do SweetAboutMe

R.

Śniadanie: tradycyjnie owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, jabłko, łyżeczka cynamonu)
II śniadanie: kanapka (2 kromki razowca) z odrobiną masła i zielonym ogórkiem, małe jabłko
Obiad: 2 kromki razowca, 4 małe koreczki śledziowe w oleju, sałatka (1 pomidor, 2 małe ogórki kiszone, zioła prowensalskie, bazylia, oregano)
Po: małe czekoladowe jajko (moje jedyne odchylenie ku U)
Podwieczorek: sałatka (1 mały pomidor, 1 mały kiszony ogórek, 1/4 małej cebuli, 1/3 ogórka zielonego, zioła prowensalskie, oregano, bazylia)
Kolacja: 2 jajka gotowane na twardo, pomidor
Cava-wczorajsza kanapka była taka jak dzisiaj-z masłem i ogórkiem,nie z samym masłem A kurczaka nie moge dodać ponieważ jestem wegetarianką.)

'Komm und hilf mir fliegen.'
SweetAboutMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 19:32   #3663
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
a ja przez 3 dni na 2000 kcal przytylam 1,5 kg ;/ niby fajnie no ale czy to nie aby za szybko??/
Nie możliwe, co najwyzej wody nabrałaś i w ubikacji nie byłaś.
Przestań się obsesyjnie ważyć i schizować.
żeby wytworzył się dodatkowy kilogram tkanki tłuszczowej potrzeba aż 6-7tysięcy nadmiarowych kalori!

czyli, zakładając że stał się cud i przetwarzasz kalorie i tworzysz tkankę tłuszczową w takim tempie, musiałabyś przez te 3 dni zjadać jakieś 8-9 tysięcy kalorii codziennie - odpada jakieś 2000 które spalasz na funkcjonowanie i zostaje te 6-7 z których tworzy się dodatkowy kg tkanki tłuszczowej.

Po prostu opanuj się kobieto.

Cytat:
R.

Śniadanie: tradycyjnie owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, jabłko, łyżeczka cynamonu) + ze 3-4 orzechy, ale nie ziemne
II śniadanie: kanapka (2 kromki razowca) z odrobiną masła i zielonym ogórkiem, małe jabłko
Obiad: 2 kromki razowca, 4 małe koreczki śledziowe w oleju, sałatka (1 pomidor, 2 małe ogórki kiszone, zioła prowensalskie, bazylia, oregano) OK
Po: małe czekoladowe jajko (moje jedyne odchylenie ku U) Ok
Podwieczorek: sałatka (1 mały pomidor, 1 mały kiszony ogórek, 1/4 małej cebuli, 1/3 ogórka zielonego, zioła prowensalskie, oregano, bazylia) + pół małej puszki fasoli/ciecierzycy (bonduelle ma takie malutkie puszki, pół takiej wystarczy, ale cała nie otruje ;-)
Kolacja: 2 jajka gotowane na twardo, pomidor + posiekany por na pomidora albo nać pietruszki
Cava-wczorajsza kanapka była taka jak dzisiaj-z masłem i ogórkiem,nie z samym masłem (to nadal nie jest kanapka, posmaruj to pastą z czerwonej fasoli np. albo soczewicy- kombinacja zbóż i strączkowych tworzy pełen zestaw aminokwasów - tak się to powinno jadać + jakies żywe warzywo żeby dorzucić wit.C) A kurczaka nie moge dodać ponieważ jestem wegetarianką.)
To w takim razie dlaczego nie widzę żadnych strączkowych?
I rybę widzę? Ale nie ważne - "kanapka" z ogórkiem to nie kanapka - tam ma coś być: ryba, strączkowe

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2009-04-23 o 19:40
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 19:33   #3664
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Moje dzisiejsze testowo - stresowe U ;d

1. dwie kromy chleba razowego mieszanego z masłem, twarogiem półtłustym i pomidorem, herbata, jabłko, redbull

2. dwie kromy jw. z masłem (dziś dzień masła) w odstępie czasowym
kilka delicji, dwie herbaty

3. potrawka z kurczaka z bananem, owocami z puszki, przecierem i ryżem brązowym (50g)

4. czekoladka mozart, trzy kromy chleba jw. z masłem, herbata

5. koktajl z sera półtłustego, pół szklanki mleka, może truskawek, albo cukru waniliowego i olejku, dziś Haus <3 więc no!.

Edytowane przez moniczkaaSnk
Czas edycji: 2009-04-23 o 19:35
moniczkaaSnk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 19:34   #3665
beaufyf00l
Zadomowienie

No więc pisałam tu wczesniej swoje niepokoje w zwiększaniu. Ale już wyżej zobaczyłam odpowiedź mniej więcej

Jeszcze raz proszę o ocenę:
Moje dzisiejsze U (w zasadzie W na P):
Ś: omlet z jajka+ białka z puszką 180g łososia w sosie pomidorowym z warzywami+ pomidor
IIŚ: serek wiejski 200g (ten normalny)+ miseczka winogron wkrojonych
O: pół woreczka ryżu brązowego+ miseczka sosu do spaghetti domowej roboty (z mięsem wieprzowym)+ brokuły gotowane na parze; na deser- kawałek ciasta z linessy truskawkowego
P: danio warzywne+ dwa chlebki wasa+ pomidor+ rzodkiewki+ ogórki małosolne+ cztery plastry polędwicy sopockiej
K: sałatka z: rukola+ sałata lodowa+ oliwki zielone+ pomidor+ szczypior+ tuńczyk+ dwie kuleczki mozarelli

Edytowane przez beaufyf00l
Czas edycji: 2009-04-23 o 19:37
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 19:51   #3666
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beaufyf00l Pokaż wiadomość
No więc pisałam tu wczesniej swoje niepokoje w zwiększaniu. Ale już wyżej zobaczyłam odpowiedź mniej więcej

Jeszcze raz proszę o ocenę:
Moje dzisiejsze U (w zasadzie W na P):
Ś: omlet z jajka+ białka z puszką 180g łososia w sosie pomidorowym z warzywami+ pomidor Dlaczego nie zjadłaś żółtek? Co to za moda jakas dziwna, wyrzucić to co cenne a zjeść to co prawie nie ma żadnych witamin. Jedz całe jajka, jak coś wyrzucasz, wyrzuć białko. Ale ogólnie OK, bardzo ładne śniadanie.
IIŚ: serek wiejski 200g (ten normalny)+ miseczka winogron wkrojonych OK
O: pół woreczka ryżu brązowego+ miseczka sosu do spaghetti domowej roboty (z mięsem wieprzowym)+ brokuły gotowane na parze; na deser- kawałek ciasta z linessy truskawkowego Mniam, mniam OK
P: danio warzywne+ dwa chlebki wasa+ pomidor+ rzodkiewki+ ogórki małosolne+ cztery plastry polędwicy sopockiej No tam takie drobiazgi: znów ser, i nie wiem dlaczego Wasa a nie normalne pieczywo razowe
K: sałatka z: rukola+ sałata lodowa+ oliwki zielone+ pomidor+ szczypior+ tuńczyk+ dwie kuleczki mozarelli OK
Ładnie.

Edycja, nie zayważyłam ze to w zamiarch jest P - wiec Wasa precz, w jej miejsce jakaś smaczna bułka np. z ziarnami i do sałatki na kolację tez proponuję kromkę jakiegoś smacznego chleba.
Bo naprawde trudno Ci będzie przybrac na takiej diecie, to solidne, zdrowe U bez tendencji na P i w opcji że ruszasz się i pracujesz bardzo umiarkowanie.
Ja bym na tym wychudła.

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2009-04-23 o 20:17 Powód: dopisek
Stary 2009-04-23, 19:56   #3667
beaufyf00l
Zadomowienie

Wielkie dzięki Cava!!
No właśnie przymierzam się do jedzenia normlanego chleba, już go nawet zakupiłam
A nabiał strasznie lubię, pod każdą postacią... No, ale jak poczytałam sobie ostatnie Twoje wpisy to także zakupiłam mleko kozie na spróbowanie, bo nie wytrzymam bez mleczka hhehe
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 20:10   #3668
klaudynka18
Rozeznanie

Dzisiejsze RRRRRRRRRRRRRR jakby ktoś był miły i napisał,co o tym sądzi,to byłabym wdzięczna...
Śniadanie-owsianka na mleku 1,5% z otrębami,suszonym ananasem i rodzynkami
II śniadanie-kromka chleba chrupkiego z serem żółtym,pomidor
Obiad-5 kawałków wątróbki,surówka koperkowa
Podwieczorek-jogurt(250G)z ziarnami zbóż
Kolacja-sałatka z tuńczyka,jajka i ogórków kiszonych

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 20:24   #3669
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudynka18 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze RRRRRRRRRRRRRR jakby ktoś był miły i napisał,co o tym sądzi,to byłabym wdzięczna...
Śniadanie-owsianka na mleku 1,5% z otrębami,suszonym ananasem i rodzynkami szkoda że orzeszek jakiś zabłąkany nie wpadł
II śniadanie-kromka chleba chrupkiego z serem żółtym,pomidor Mało mi się podoba. nie podoba mi się ani ser żółty ani chleb chrupki ani ilośc jaką tego zjadłaś - lepiej by było : grachamka, rybka w sosie pomidoriwym z natką pietruszki
Obiad-5 kawałków wątróbki,surówka koperkowa OK, ale brakuje jakiejś kaszy
Podwieczorek-jogurt(250G)z ziarnami zbóż Owocowy? Jak owocowy to nie, , lepiej naturalny i wrzucić orzeszków i dodać kromkę razowca albo płatków owsianych + 2 marchewki
Kolacja-sałatka z tuńczyka,jajka i ogórków kiszonych OK, bardzo ładny posiłek!

Wrzucę tu w ramach ciekawostki mój dziesiejszy.
Proszę nie mdleć od ilości tłuszczu jaki pożeram:

Moje dzisiejsze U.
- 2 jaja sadzone na oleju, 3 kromki chleba żytniego (białego na zakwasie) z ziarnami słonecznika i dyni z masłem, kilka rzodkiewek
- 2 kawy z cynamonem, kardamonem, goździkami i łyżeczką miodu
- budyń czekoladowy z garstką nerkowców
- 2 kanapki (chleb jak wyżej) z masłem, majonezem, łososiem w pieprzu i koprem
- 2 naleśniki (robione na jogurcie i jajach z mąki zytniej razowej i pszennej białej + cynamon) z dżemem i solidną porcją bitej śmietany 36%
-(obiad) karkówka smazona na patelni, frytki, sałata z rzodkiewakami, szczypiorem, smietaną kwaśną 18%
-kolacja: póltorej parówki, 2 kromki chleba j.w.. z masłem i dużą iloscią posiekanego pora, ketchupem i musztardą.

Wklejam to tu dla ciekawostki- zobaczcie ile zjadam tłuszczu a:
- mam prawie 40tkę, 2 dzieci- nie tyję, raczej mam problemy z utrzymaniem wagi.
Teraz bardzo dużo pracuję i nie mam czasu na sport (normalnie 3 razy w tygodniu jeżdzę konno) bardzo dużo się stresuję i... mimo tych ilosci tłuszczu chudnę.

Liz Williams
Stary 2009-04-23, 20:31   #3670
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

no więc był już wczorajszy jadłospis, a teraz dzisiajszy, choć w sumie nie jestem z siebie zadowolona, nie mam się czym chwalić

dalej nie wiem, jak to określić, choć powinno być P

Iśn: 2 grzanki z żurawiną, pół szklanki mleka 1,5%
IIśn: gruszka
O: 2 naleśniki z serkiem homo w środku
P:3 rzodkiewki
K: serek wiejski 150g, zmieszany z resztką serka homo, który został z obiadu

oj, czuje że po waszych komentarzach będzie źle ze mną ...
stoookroootkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 20:34   #3671
klaudynka18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Moje dzisiejsze U.
- 2 jaja sadzone na oleju, 3 kromki chleba żytniego (białego na zakwasie) z ziarnami słonecznika i dyni z masłem, kilka rzodkiewek
- 2 naleśniki (robione na jogurcie i jajach z mąki zytniej razowej i pszennej białej + cynamon) z dżemem i solidną porcją bitej śmietany 36%
-(obiad) karkówka smazona na patelni, frytki, sałata z rzodkiewakami, szczypiorem, smietaną kwaśną 18%
-kolacja: póltorej parówki, 2 kromki chleba j.w.. z masłem i dużą iloscią posiekanego pora, ketchupem i musztardą.

Teraz bardzo dużo pracuję i nie mam czasu na sport (normalnie 3 razy w tygodniu jeżdzę konno) bardzo dużo się stresuję i... mimo tych ilosci tłuszczu chudnę.
Cava,dziękuję za ocenkę
W owsiance były orzeszki,wysypałam resztkę włoskich,jakie miałam
Z tym II śniadaniem,to było tak na biegu i wzięłam pierwsze co mi wpadło w ręce
A na podwieczorek był naturalny z ziarnami zbóż Danona
Wciąż się uczę z Twojej bogatej wiedzy,mam nadzieję,że kiedyś będę komponować super posiłki

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 20:35   #3672
sailormoon00011
Raczkowanie

U:

Śn:
herbata z cytryną, jabłko , malutka kromka orkiszowego z masłem i ogórkiem kiszonym ; owsianka: 6 łyżek płatków, banan, łyżeczka dżemu truskawkowego, 100g wiejskiego, łyżka musli

II śn: (szkoła) - 2 kromki żytniego słonecznikowego z masłem,boczkiem pieczonym i ogórkiem kiszonym

w międzyczasie: kostka czekolady

III śn (szkoła) : 2 nieduze kromki orkiszowego z masłem,plastrem sera żółtego i ogorkiem kiszonym

mala kostka czekolady:P

O: w oczekiwaniu: malutka kromka orkiszowego z ćwikłą i chrzanem , 1,5 dużego talerza zupy ogórkowej zabielanej z ziemniakami ;
dwie garści słonecznika , inka z mlekiem

K: jajko na twardo(duże:P) wymieszane z twarogiem półtłustym(niedużo) + szczypiorek,przyprawy , duża kromka żytniego słonecznikowego ; jabłko , marchewka
sailormoon00011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 20:39   #3673
ania2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Moje dzisiejsze U.

Zazdroszcze.Ja przy takiej diecie ważyłabym pewnie z 80kg

Jeśli przechodzi się z diety 1000-1200kcal do 1500-1800kcal(w ciągu np.tygodnia)to po jakim czasie można zobaczyć wzrost wagi i tak mniej więcej o ile?Ja bym chciała przytyć ale nie 10kg w miesiącu tylko tak z 0.5kg na tydzień-dwa(mam do przytycia 5-6kg).Chciałabym to zrobić stopniowo,nie rozpychając żołądka a jednocześnie trochę ćwicząc mięśnie(skakanka,brzuszki ,spacery).
3.Z zachwytem patrze na wzrastające cyferki wagi
ania2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 21:13   #3674
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
to ja już ci mówię, chałka i kubusie to nie na redukcję, o 13.00 połączyłaś tłuszcze i węglowodany, co może ale nie musi utrudniać ci chudnięcia. te naleśniki z jakiej mąki? na czym smażone? lepiej żeby były z mąki pełnoziarnistej/żytniej , nie z pszennej.na ser zółty też uważaj, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi, wygląda mi to raczej na U niż na R, ale zobacz, czy na tym chudniesz, może właśnie taka ilość jest dla ciebie odpowiednia.
A ja byłam taka dumna z tego jadłospisu Naleśniki z pszennej mąki, na oleju pewnie (mama robiła jak mnie nie było w domu więc nie kontrolowałam ) A Kubuś czemu nie na R? Nie jest dosładzany, rozumiem, że to owoce czyli fruktoza i takie tam, no ale może bez przesady?

To dla odmiany dzisiejszy: (R nadal oczywiście)
7.00 dwie kromki domowej roboty razowca z wieśniakiem i sałatą
10.00 dwie kromki tegoż razowca z chudą szynką, masłem i sałatą, Kubuś marchewkowy ()
14.00 spora porcja sałatki: kurczak smażony bez tłuszczu, makaron pełnoziarnisty (al dente), troszkę kukurydzy i ananasa z puszki, symboliczna ilość majonezu
17.30 pierś z kurczaka (z rożna, bez skóry)
20.30 trzy łyżki wieśniaka z dwoma plastrami suszonej szynki (bez tłuszczu) i odrobiną ananasa
Stary 2009-04-23, 21:35   #3675
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Moje R :
śniadanie- musli crunchy (ok. 4 łyzek) z mlekiem 0,5 %
2. sniadanie-jabłko
obiad- talerz zupy z soczewicy
podwieczorek- 1,5 kanapki z chleba pełnoziarnistego z pasztetem sojowym + 2 garstki musli
kolacja- spora ilość sałatki (sałata, papryka, kukurydza, ogórek-dzisiaj wyjątkowo bez tuńczyka...)
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 21:42   #3676
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez sailormoon00011 Pokaż wiadomość
U:

Śn:
herbata z cytryną, jabłko , malutka kromka orkiszowego z masłem i ogórkiem kiszonym ; owsianka: 6 łyżek płatków, banan, łyżeczka dżemu truskawkowego, 100g wiejskiego, łyżka musli

II śn: (szkoła) - 2 kromki żytniego słonecznikowego z masłem,boczkiem pieczonym i ogórkiem kiszonym

w międzyczasie: kostka czekolady

III śn (szkoła) : 2 nieduze kromki orkiszowego z masłem,plastrem sera żółtego i ogorkiem kiszonym

mala kostka czekolady:P

O: w oczekiwaniu: malutka kromka orkiszowego z ćwikłą i chrzanem , 1,5 dużego talerza zupy ogórkowej zabielanej z ziemniakami ;
dwie garści słonecznika , inka z mlekiem

K: jajko na twardo(duże:P) wymieszane z twarogiem półtłustym(niedużo) + szczypiorek,przyprawy , duża kromka żytniego słonecznikowego ; jabłko , marchewka
salior, co tam u ciebie?jak sprawy z okresem?

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 21:53   #3677
sailormoon00011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość
salior, co tam u ciebie?jak sprawy z okresem?
u mnie świetnie, dziękuję a okres... jest narazie (właśnie się skonczył ) , teraz własnie zobaczę czy bez tabletek będzie , ale i tak czuję że już dawna "ja" powróciłam i wierzę ,że może się ureguluje a Tobie gratuluję okresu bo słyszałam ,że dostałaś i mam nadzieję,że u Ciebie również dobrze
sailormoon00011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 21:54   #3678
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez stoookroootkaaa Pokaż wiadomość
no więc był już wczorajszy jadłospis, a teraz dzisiajszy, choć w sumie nie jestem z siebie zadowolona, nie mam się czym chwalić

dalej nie wiem, jak to określić, choć powinno być P

Iśn: 2 grzanki z żurawiną, pół szklanki mleka 1,5%,mało i ubogo,jakieś masełko na grzanki,owoce,warzywa
IIśn: gruszkaowoc nie jest posiłkiem,więc brak II sniadania
O: 2 naleśniki z serkiem homo w środku,mało
P:3 rzodkiewkino to już w ogóle parodia,rzodkiewka jako posiłek,no sama pomyśl...
K: serek wiejski 150g, zmieszany z resztką serka homo, który został z obiadutu też nieciekawie

oj, czuje że po waszych komentarzach będzie źle ze mną ...
To by było kiepskie R,a na pewno nie P.oprócz rzodkiewki nie ma wcale warzyw,z owoców tylko ta jedna gruszka,nie ma wcale nnkt,nie ma tłuszczu,bardzo mało kalorii.No tragedia.Dlaczego sobie to robisz dziewczyno?Życie dla Ciebie nic nie znaczy?

No przy Twoim P to nie wiem na co wgląda moje U:

IS: dwa jajka smażone na bekonie,dwie kromki razowca z masłem,sałatka z sałaty,ogórka,pomidora i rzodkiewki z sosem sałatkowym,banan,zielona herbata
Przekąska:kawa z mlekiem,2 herbatniki,jabłko,trochę winogrona
IIS: ciabatta z masłem,wędliną z indyka,serem żółtym,pomidorem i sałatą,sok marchewkowy
O: zraz wołowy,ok 70 gr kaszy z sosem,2 ogórki kiszone,miseczka zupy pomidorowej z ryżem,kompot
P: wieśniak z orzechami włoskimi i miodem,kinder czekolada-2 paski,kawałek arbuza,czekolada na gorąco
K: makaron razowy z tuńczykiem wsw i warzywami,sok pomidorowy

Ktos oceni?
Stary 2009-04-23, 22:08   #3679
czarna_2202
Raczkowanie

GG do czarna_2202

Cytat:
Napisane przez ania2 Pokaż wiadomość

Jeśli przechodzi się z diety 1000-1200kcal do 1500-1800kcal(w ciągu np.tygodnia)to po jakim czasie można zobaczyć wzrost wagi i tak mniej więcej o ile?Ja bym chciała przytyć ale nie 10kg w miesiącu tylko tak z 0.5kg na tydzień-dwa(mam do przytycia 5-6kg).Chciałabym to zrobić stopniowo,nie rozpychając żołądka a jednocześnie trochę ćwicząc mięśnie(skakanka,brzuszki ,spacery).
Przedewszystkim się nie buj... tutaj nie chodzi o fakt żebyś przytyła, tylko żebyś zjadła coś nie myśląc ile to ma kalorii... po pierwsze naucz się jeść często ale mało... nie trzy posiłki dziennie a okoo 5 rano dwie kanapki, po trzech godzinach płatki, lub jogurt ale z płatkami, rodzynkami orzechami... treściwy obiad jak mama nałoży póxniej koło 18 jakąś kromkę z jajkiem na twardo, albo zrób sobie wiosenna sałatkę i na kolacje lekką jajecznice na masełku z dwóch jajek ze szczypiorkiem... a w ciągu dnia jakieś ciastko i już będzie dobrze... i nie przeliczaj tego na kalorie, bo tu chodzi o to żebyś jadła z przyjemnością a nie tylko utyła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-23, 22:12   #3680
bekii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.9.00: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.30: owsianka z 3 dużych czubatych łyżek płatków owsianych,1 dużej czubatej łyżki otręb pszennych,1 serka homogenizowanego naturalnego 180 g (nie za duży?),do tego wrzucone pokrojone 3 orzechy włoskie,4 śliwki suszone,10 suszonych owoców żurawiny-nie za duże to śniadanie?
II śniadanie 12.30: sałatka owocowa z: 1/2 jabłka,1/2 grapefruita,1/2 pomarańczy,1 jogurtu naturalnego 130 g
Obiad godz. 15.30: 1/5 piersi z kurczaka faszerowana serem żółtym ementaler panierowana najpierw mąką żytnią,później jajkiem,a następnie bułką tartą usmażona na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek Virgin +sałatka z serem FETA ,kapustą pekińską,surową czerwoną papryką,pomidorkiem,ogórk iem konserwowym,oliwkami,rzod kiewką i szczypiorkiem doprawiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i sokiem wyciśniętym z cytryny
Podwieczorek 19.00: ryż brązowy(pół woreczka,tj. 50 g) ,szpinak mrożony doprawiony solą,pieprzem i czosnkiem i polany połową jogurtu naturalnego,posypane to startym zółtym serem ,1 mały pomidorek pokrojony w cząstki i posypany świeżymi listkami bazylii (nie za duża ta kolacja,może być ryż i ser o tej porze i można tak łączyć?)
Kolacja będzie o 22.00 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu
Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .
Cava,czy to śniadanie i podwieczorek nie za duże na redukcję???

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 22:29   #3681
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
redukcja...
  • jajko na miękko,2 kromki razowca,jedna z szynka i ogórkiem,druga z twarogiem i pomidorem
  • 2 kanapki razowca :jedna z szynką ,druga ze smalcem wege-podebrałam siostrze..(wiem,smalec porażka)
  • niewielki kotlet schabowy,bez żadnej panierki,surówka z kwaśnej kapusty,1,5 ziemniaka
  • będzie pomidor i 2 plastry polędwicy sopockiej,posypane to wszystko szczypiorkiem
i jak to wygląda??
up.....
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 22:34   #3682
ania2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarna_2202 Pokaż wiadomość
Przedewszystkim się nie buj... tutaj nie chodzi o fakt żebyś przytyła, tylko żebyś zjadła coś nie myśląc ile to ma kalorii... po pierwsze naucz się jeść często ale mało... nie trzy posiłki dziennie a okoo 5 rano dwie kanapki, po trzech godzinach płatki, lub jogurt ale z płatkami, rodzynkami orzechami... treściwy obiad jak mama nałoży póxniej koło 18 jakąś kromkę z jajkiem na twardo, albo zrób sobie wiosenna sałatkę i na kolacje lekką jajecznice na masełku z dwóch jajek ze szczypiorkiem... a w ciągu dnia jakieś ciastko i już będzie dobrze... i nie przeliczaj tego na kalorie, bo tu chodzi o to żebyś jadła z przyjemnością a nie tylko utyła
Olu,wiesz,że jesteś niesamowitaNormalni e czytasz mi w myślach
3.Z zachwytem patrze na wzrastające cyferki wagi
ania2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 22:41   #3683
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość
Cava,czy to śniadanie i podwieczorek nie za duże na redukcję???

No śniadanie duże, ale "duże" to kwestia względna. A jak Ty się czujesz po takim śniadaniu? Kiedy zaczynasz być głodna po nim?, Żdążysz zgłodnieć do następnego posiłku? Waga idzie w dół?Jak nie- zmniejsz, jak tak- nie ruszaj.

jakbym miała coś kwestionować, to pozbyła bym się żółtego sera w obiedzie i w sałatce i smazyła mięso bez panierki, najwyzej lekko oprószone mąką czy tartą błką

ania2
Cytat:
Nie sądzę, tu nie ma cudów jedyne co jest to ilość kalori dostarczana i spalana. Póki nie zaczyna się rozregulowywać swojego organizmu, póki on nam "ufa", póty spala na bieżaco co dostaje bez odkładania na później. Nie zje się za dużo, bo się czuje sytość.
Diety 1000 kalori to głodzenie organizmu i wprowadzanie go w stan alarmu- odkłdana będzie każda kaloria która uda się pozyskać i zaoszczędzić.
Warto tez dostrzec, ze odchodzi się od diet niskotłuszczowych, na rzecz diet bogatych w zdrowe tłuszcze bogate w kwasy tłuszczowe omega3i6 bo one sprzyjają chudnięciu.

Inna sprawa ze nie jadam tak zawsze, czasami jadam połowę tego, czasami jem właściwie tylko warzywa. Zalezy jak akurat żyję, teraz dużo jem bo dużo spalam - jak pisałam, bardzo dużo pracuję od rana do 22-24, stresuję się bo jest nerwowo, mało śpię, więc i spalam "jak kombajn".
Warto słuchać siebie, licząć sztywno kalorie, ustalając sztywne wielkosci posiłków, nie daje się sobie szansy na naturalne wahania - raz sie potrzebuje więcej innym razem mniej - tego trzeba słuchać bo żadna tabelka tego nie uwzględni..

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603
redukcja...
  • jajko na miękko,2 kromki razowca,jedna z szynka i ogórkiem,druga z twarogiem i pomidorem OK
  • 2 kanapki razowca :jedna z szynką ,druga ze smalcem wege-podebrałam siostrze..(wiem,smalec porażka)
  • Porażka to by była jakbyś zjadała pół kostki smalcu codziennie. A to nawet nie smalec a tłuszcz roślinny, nie widzę problemu.
  • niewielki kotlet schabowy,bez żadnej panierki,surówka z kwaśnej kapusty,1,5 ziemniaka OK
  • będzie pomidor i 2 plastry polędwicy sopockiej,posypane to wszystko szczypiorkiem Bardzo malutko, za malutko, zwłaszcza że tylko 4 posiłki widzę. Od strony jakości jako tako. Moze serek jakis zjedz do tego?
i jak to wygląda??
Moim zdaniem, za mało

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2009-04-23 o 22:49 Powód: dopisek
Stary 2009-04-23, 23:03   #3684
RedApple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RedApple Pokaż wiadomość
podczytuję was od niedawna i prosiłabym o ocenę co poprawić u mnie:

miało być R, nie wiem czy dobrze...:

śn: 4łyżki płatków owsianych na mleku, kilka sliwek suszonych, garść rodzynek i pół kubeczka jogurtu, do tego jabłko.
obiad: pół woreczka kaszy gryczanej + warzywa na parze + jajko na twardo + 3łyżki buraczków
podwieczorek: jeszcze nie wiem ale chyba bedzie jabłko i kilka orzechów (po obiedzie jestem pełna)
kolacja: wiejski z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewka i cebulką

do tego przed obiadem 40min ćwiczeń a wieczorem aeroby pół h będą.
up...
RedApple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-23, 23:51   #3685
ditty
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ditty Pokaż wiadomość
No to ja znowu, może ktoś oceni , bo dalej nie wiem czy dobrze.
Jadłospis na U:
śniadanie I:
jogurt naturalny (165 g) + łyżeczka miodu + łyżka mieszanki studenckiej + 6 łyżek płatków fitness
śniadanie II:
2 małe kromki chleba żytniego, jedna z pastą z tuńczyka, druga z serkiem śmietankowym + ogórek kwaszony + gryz chałwy + 0,5 szklanki soku marchwiowego
obiad:
mała miseczka bigosu + miska surówki + naleśnik z mięsem mielonym
podwieczorek:
średni grejpfrut + szklanka mleka z 3 łyżkami płatków kukurydzianych + garść orzechów nerkowca
kolacja:
serek wiejski lekki + 3 pomidorki koktajlowe + szczypiorek

koło 21:00 kawałek sero-jabłecznika

Wypity jak zwykle 1 l wody, i duuuużo herbaty zielonej i czerwonej.

Czy to nie bardziej na P?
ditty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 00:02   #3686
Sherrie
Rozeznanie

czy mozna procic o cocene??

U/P

sn; serek wiejski lekki (tylko taki mam), fitella tropikalna, banan, lyzka siemia lnianego, lyzka mieszanki studenckiej

2 sn; chlem zytni razowy, maslo, 2 grube plastry szynki domowej, pomidor, jajko na twardo, ketchup

ob; 3 ziamniaki, szklanka kefiru, piers z kurczaka zapieczona z serem zoltym z sosem z (po lyzeczce) ketchupu,musztardy, majonezu, oliwy z oliwek, gotowana marchewka

deser; big milk

kolacja; serek homogenizowany naturalny wymieszany z jablkiem, cynamonem, kromka chleba zytniego
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 07:39   #3687
aliś
Zadomowienie

Dziewczyny, wiem, że to nie jest niczyj obowiązek i nie zawsze jest czas, ale jeszcze nie udałomi się mieć ocenionego jadłospisu, więc bardzo prosze o ocenę dzisiejszego, i o sugestie RRRRRRRRRRRR
szklanka wody z cytrynom
I śn 7:00 (milky way - wiem, źle) przekrojona żytnia kazjerka posmarowana ziołowym "masło-serkiem" obłozona (1/2 jajka, plastry sera, ogórka, pomidora,szynki) + 1/2 wiesniaka light z resztą pomidora i 1/3 ogórka + rzodkiewka + szczypiorek
około 10:00 jabłko
II śn 12:00 takie samo jak pierwsze
Obiad 16:30 albo warzywa na patelnie (ziemniaczki, marchewska, papryka, fasola, brokuły + filet bez panierki - chyba że moge sobie pozwolic na paluszki rybne???) lub risotto(na oliwie z tuńczyka podsmarzana mieszanka chińska + kawałki brokółów + 1/3 torebki brązowego ryżu + 1/2 puszki tuńczyka)
Kolacja jajko na miękko + sałatka z 1/2 wiesniaka z pomidorem i ogórkiem

Napoje - kilka herbat ziołowo-owocowych i wody - bez cukru, 2 małe kawki

aliś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 07:52   #3688
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez ditty Pokaż wiadomość
Czy to nie bardziej na P?
gdyby była inna literka to na pewno byłoby wyżej niż P, a nie ma max P.... opanuj się, to są strasznie małe ilości, spójrz obiektywnie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
To by było kiepskie R,a na pewno nie P.oprócz rzodkiewki nie ma wcale warzyw,z owoców tylko ta jedna gruszka,nie ma wcale nnkt,nie ma tłuszczu,bardzo mało kalorii.No tragedia.Dlaczego sobie to robisz dziewczyno?Życie dla Ciebie nic nie znaczy?

No przy Twoim P to nie wiem na co wgląda moje U:

IS: dwa jajka smażone na bekonie,dwie kromki razowca z masłem,sałatka z sałaty,ogórka,pomidora i rzodkiewki z sosem sałatkowym,banan,zielona herbata
Przekąska:kawa z mlekiem,2 herbatniki,jabłko,trochę winogrona
IIS: ciabatta z masłem,wędliną z indyka,serem żółtym,pomidorem i sałatą,sok marchewkowy
O: zraz wołowy,ok 70 gr kaszy z sosem,2 ogórki kiszone,miseczka zupy pomidorowej z ryżem,kompot
P: wieśniak z orzechami włoskimi i miodem,kinder czekolada-2 paski,kawałek arbuza,czekolada na gorąco
K: makaron razowy z tuńczykiem wsw i warzywami,sok pomidorowy

Ktos oceni?
Wiesz Gosiu jak wygląda twoje U? Bajecznie
Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
czy mozna procic o cocene??

U/P

sn; serek wiejski lekki (tylko taki mam), fitella tropikalna, banan, lyzka siemia lnianego, lyzka mieszanki studenckiej

2 sn; chlem zytni razowy, maslo, 2 grube plastry szynki domowej, pomidor, jajko na twardo, ketchup

ob; 3 ziamniaki, szklanka kefiru, piers z kurczaka zapieczona z serem zoltym z sosem z (po lyzeczce) ketchupu,musztardy, majonezu, oliwy z oliwek, gotowana marchewka

deser; big milk

kolacja; serek homogenizowany naturalny wymieszany z jablkiem, cynamonem, kromka chleba zytniego
za mało

Cytat:
Napisane przez aliś Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wiem, że to nie jest niczyj obowiązek i nie zawsze jest czas, ale jeszcze nie udałomi się mieć ocenionego jadłospisu, więc bardzo prosze o ocenę dzisiejszego, i o sugestie RRRRRRRRRRRR
szklanka wody z cytrynom
I śn 7:00 (milky way - wiem, źle) przekrojona żytnia kazjerka posmarowana ziołowym "masło-serkiem" obłozona (1/2 jajka, plastry sera, ogórka, pomidora,szynki) + 1/2 wiesniaka light z resztą pomidora i 1/3 ogórka + rzodkiewka + szczypiorek
około 10:00 jabłko
II śn 12:00 takie samo jak pierwsze
Obiad 16:30 albo warzywa na patelnie (ziemniaczki, marchewska, papryka, fasola, brokuły + filet bez panierki - chyba że moge sobie pozwolic na paluszki rybne???) lub risotto(na oliwie z tuńczyka podsmarzana mieszanka chińska + kawałki brokółów + 1/3 torebki brązowego ryżu + 1/2 puszki tuńczyka)
Kolacja jajko na miękko + sałatka z 1/2 wiesniaka z pomidorem i ogórkiem

Napoje - kilka herbat ziołowo-owocowych i wody - bez cukru, 2 małe kawki
ten serek to ni bardzo, jabłko to nie posiłek, obiad chyba okej kolacja też może być.
przepraszam, że tak na szybko, ale z rana nie chce mi się rozpisywać

sailor- tak, jest, i dzięki i tobie tez gratuluję

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 09:33   #3689
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Wiem, wiem - moje jadłospisy, to póki co porażka ... W takim razie, co polecacie hmm, np na drugie śniadanie, może być trochę truskawek z jogurtem naturalnym, czy nie bardzo? a .. no i co jeść na podwieczorek i kolację?
stoookroootkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 09:53   #3690
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stoookroootkaaa Pokaż wiadomość
Wiem, wiem - moje jadłospisy, to póki co porażka ... W takim razie, co polecacie hmm, np na drugie śniadanie, może być trochę truskawek z jogurtem naturalnym, czy nie bardzo? a .. no i co jeść na podwieczorek i kolację?
Co polecamy?
Ja Ci powiem tak: wszystko co przygotujesz sama z surowych produktów będzie dobre.
Widziałam Twój jadłospis, z takich konkretniejszych rzeczy to jesz tylko serki.
A gdzie mięso, ryby, orzechy, kolorowe warzywa, więcej owoców, no i przede wszystkim jajka???? Poza tym kasze, ryż, makarony - jak chcesz zdrowo to wybieraj razowe.
A tak w ogóle to na P powinnaś jeść wszystko!
Ja biorę serek tylko wtedy jak muszę jeść poza domem, ale dorzucam do tego zawsze jakieś orzechy. Lub chodzę do Green Waya.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości