|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR: Na czczo godz.9.00: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej I śniadanie godz.9.30: owsianka z 3 dużych czubatych łyżek płatków owsianych,1 dużej czubatej łyżki otręb pszennych,1 serka homogenizowanego naturalnego 180 g (nie za duży?),do tego wrzucone pokrojone 3 orzechy włoskie,4 śliwki suszone,10 suszonych owoców żurawiny-nie za duże to śniadanie? II śniadanie 12.30: sałatka owocowa z: 1/2 jabłka,1/2 grapefruita,1/2 pomarańczy,1 jogurtu naturalnego 130 g Obiad godz. 15.30: 1/5 piersi z kurczaka faszerowana serem żółtym ementaler panierowana najpierw mąką żytnią,później jajkiem,a następnie bułką tartą usmażona na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek Virgin +sałatka z serem FETA ,kapustą pekińską,surową czerwoną papryką,pomidorkiem,ogórk iem konserwowym,oliwkami,rzod kiewką i szczypiorkiem doprawiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i sokiem wyciśniętym z cytryny Podwieczorek 19.00: ryż brązowy(pół woreczka,tj. 50 g) ,szpinak mrożony doprawiony solą,pieprzem i czosnkiem i polany połową jogurtu naturalnego,posypane to startym zółtym serem ,1 mały pomidorek pokrojony w cząstki i posypany świeżymi listkami bazylii (nie za duża ta kolacja,może być ryż i ser o tej porze i można tak łączyć?) Kolacja będzie o 22.00 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną . |
|
|
|
#3662 |
|
Zakorzenienie
|
R.
Śniadanie: tradycyjnie owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, jabłko, łyżeczka cynamonu) II śniadanie: kanapka (2 kromki razowca) z odrobiną masła i zielonym ogórkiem, małe jabłko Obiad: 2 kromki razowca, 4 małe koreczki śledziowe w oleju, sałatka (1 pomidor, 2 małe ogórki kiszone, zioła prowensalskie, bazylia, oregano) Po: małe czekoladowe jajko (moje jedyne odchylenie ku U) Podwieczorek: sałatka (1 mały pomidor, 1 mały kiszony ogórek, 1/4 małej cebuli, 1/3 ogórka zielonego, zioła prowensalskie, oregano, bazylia) Kolacja: 2 jajka gotowane na twardo, pomidor Cava-wczorajsza kanapka była taka jak dzisiaj-z masłem i ogórkiem,nie z samym masłem A kurczaka nie moge dodać ponieważ jestem wegetarianką.)
|
|
#3663 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przestań się obsesyjnie ważyć i schizować. żeby wytworzył się dodatkowy kilogram tkanki tłuszczowej potrzeba aż 6-7tysięcy nadmiarowych kalori! czyli, zakładając że stał się cud i przetwarzasz kalorie i tworzysz tkankę tłuszczową w takim tempie, musiałabyś przez te 3 dni zjadać jakieś 8-9 tysięcy kalorii codziennie - odpada jakieś 2000 które spalasz na funkcjonowanie i zostaje te 6-7 z których tworzy się dodatkowy kg tkanki tłuszczowej. Po prostu opanuj się kobieto. ![]() Cytat:
I rybę widzę? Ale nie ważne - "kanapka" z ogórkiem to nie kanapka - tam ma coś być: ryba, strączkowe
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2009-04-23 o 19:40 |
||
|
|
|
#3664 |
|
Rozeznanie
|
Moje dzisiejsze testowo - stresowe U ;d
1. dwie kromy chleba razowego mieszanego z masłem, twarogiem półtłustym i pomidorem, herbata, jabłko, redbull 2. dwie kromy jw. z masłem (dziś dzień masła) w odstępie czasowym kilka delicji, dwie herbaty 3. potrawka z kurczaka z bananem, owocami z puszki, przecierem i ryżem brązowym (50g) 4. czekoladka mozart, trzy kromy chleba jw. z masłem, herbata 5. koktajl z sera półtłustego, pół szklanki mleka, może truskawek, albo cukru waniliowego i olejku, dziś Haus <3 więc no!.
My Sweet November.. Can you breathe what I breathe? Edytowane przez moniczkaaSnk Czas edycji: 2009-04-23 o 19:35 |
|
|
|
#3665 |
|
Zadomowienie
|
No więc pisałam tu wczesniej swoje niepokoje w zwiększaniu. Ale już wyżej zobaczyłam odpowiedź mniej więcej
![]() Jeszcze raz proszę o ocenę: Moje dzisiejsze U (w zasadzie W na P): Ś: omlet z jajka+ białka z puszką 180g łososia w sosie pomidorowym z warzywami+ pomidor IIŚ: serek wiejski 200g (ten normalny)+ miseczka winogron wkrojonych O: pół woreczka ryżu brązowego+ miseczka sosu do spaghetti domowej roboty (z mięsem wieprzowym)+ brokuły gotowane na parze; na deser- kawałek ciasta z linessy truskawkowego P: danio warzywne+ dwa chlebki wasa+ pomidor+ rzodkiewki+ ogórki małosolne+ cztery plastry polędwicy sopockiej K: sałatka z: rukola+ sałata lodowa+ oliwki zielone+ pomidor+ szczypior+ tuńczyk+ dwie kuleczki mozarelli Edytowane przez beaufyf00l Czas edycji: 2009-04-23 o 19:37 |
|
|
|
#3666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edycja, nie zayważyłam ze to w zamiarch jest P - wiec Wasa precz, w jej miejsce jakaś smaczna bułka np. z ziarnami i do sałatki na kolację tez proponuję kromkę jakiegoś smacznego chleba. Bo naprawde trudno Ci będzie przybrac na takiej diecie, to solidne, zdrowe U bez tendencji na P i w opcji że ruszasz się i pracujesz bardzo umiarkowanie. Ja bym na tym wychudła.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2009-04-23 o 20:17 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#3667 |
|
Zadomowienie
|
Wielkie dzięki Cava!!
No właśnie przymierzam się do jedzenia normlanego chleba, już go nawet zakupiłam A nabiał strasznie lubię, pod każdą postacią... No, ale jak poczytałam sobie ostatnie Twoje wpisy to także zakupiłam mleko kozie na spróbowanie, bo nie wytrzymam bez mleczka hhehe
|
|
|
|
#3668 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze RRRRRRRRRRRRRR jakby ktoś był miły i napisał,co o tym sądzi,to byłabym wdzięczna...
Śniadanie-owsianka na mleku 1,5% z otrębami,suszonym ananasem i rodzynkami II śniadanie-kromka chleba chrupkiego z serem żółtym,pomidor Obiad-5 kawałków wątróbki,surówka koperkowa Podwieczorek-jogurt(250G)z ziarnami zbóż Kolacja-sałatka z tuńczyka,jajka i ogórków kiszonych
|
#3669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wrzucę tu w ramach ciekawostki mój dziesiejszy. Proszę nie mdleć od ilości tłuszczu jaki pożeram :Moje dzisiejsze U. - 2 jaja sadzone na oleju, 3 kromki chleba żytniego (białego na zakwasie) z ziarnami słonecznika i dyni z masłem, kilka rzodkiewek - 2 kawy z cynamonem, kardamonem, goździkami i łyżeczką miodu - budyń czekoladowy z garstką nerkowców - 2 kanapki (chleb jak wyżej) z masłem, majonezem, łososiem w pieprzu i koprem - 2 naleśniki (robione na jogurcie i jajach z mąki zytniej razowej i pszennej białej + cynamon) z dżemem i solidną porcją bitej śmietany 36% -(obiad) karkówka smazona na patelni, frytki, sałata z rzodkiewakami, szczypiorem, smietaną kwaśną 18% -kolacja: póltorej parówki, 2 kromki chleba j.w.. z masłem i dużą iloscią posiekanego pora, ketchupem i musztardą. Wklejam to tu dla ciekawostki- zobaczcie ile zjadam tłuszczu a: - mam prawie 40tkę, 2 dzieci- nie tyję, raczej mam problemy z utrzymaniem wagi. Teraz bardzo dużo pracuję i nie mam czasu na sport (normalnie 3 razy w tygodniu jeżdzę konno) bardzo dużo się stresuję i... mimo tych ilosci tłuszczu chudnę.
|
|
#3670 |
|
Raczkowanie
|
no więc był już wczorajszy jadłospis, a teraz dzisiajszy, choć w sumie nie jestem z siebie zadowolona, nie mam się czym chwalić
![]() dalej nie wiem, jak to określić, choć powinno być P Iśn: 2 grzanki z żurawiną, pół szklanki mleka 1,5% IIśn: gruszka O: 2 naleśniki z serkiem homo w środku P:3 rzodkiewki K: serek wiejski 150g, zmieszany z resztką serka homo, który został z obiadu oj, czuje że po waszych komentarzach będzie źle ze mną ... ![]()
|
|
|
|
#3671 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W owsiance były orzeszki,wysypałam resztkę włoskich,jakie miałam ![]() Z tym II śniadaniem,to było tak na biegu i wzięłam pierwsze co mi wpadło w ręce A na podwieczorek był naturalny z ziarnami zbóż Danona Wciąż się uczę z Twojej bogatej wiedzy,mam nadzieję,że kiedyś będę komponować super posiłki
|
|
#3672 |
|
Raczkowanie
|
U:
Śn: herbata z cytryną, jabłko , malutka kromka orkiszowego z masłem i ogórkiem kiszonym ; owsianka: 6 łyżek płatków, banan, łyżeczka dżemu truskawkowego, 100g wiejskiego, łyżka musli II śn: (szkoła) - 2 kromki żytniego słonecznikowego z masłem,boczkiem pieczonym i ogórkiem kiszonym w międzyczasie: kostka czekolady III śn (szkoła) : 2 nieduze kromki orkiszowego z masłem,plastrem sera żółtego i ogorkiem kiszonym mala kostka czekolady:P O: w oczekiwaniu: malutka kromka orkiszowego z ćwikłą i chrzanem , 1,5 dużego talerza zupy ogórkowej zabielanej z ziemniakami ; dwie garści słonecznika , inka z mlekiem K: jajko na twardo(duże:P) wymieszane z twarogiem półtłustym(niedużo) + szczypiorek,przyprawy , duża kromka żytniego słonecznikowego ; jabłko , marchewka |
|
|
|
#3673 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli przechodzi się z diety 1000-1200kcal do 1500-1800kcal(w ciągu np.tygodnia)to po jakim czasie można zobaczyć wzrost wagi i tak mniej więcej o ile?Ja bym chciała przytyć ale nie 10kg w miesiącu tylko tak z 0.5kg na tydzień-dwa(mam do przytycia 5-6kg).Chciałabym to zrobić stopniowo,nie rozpychając żołądka a jednocześnie trochę ćwicząc mięśnie(skakanka,brzuszki ,spacery).
|
|
#3674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naleśniki z pszennej mąki, na oleju pewnie (mama robiła jak mnie nie było w domu więc nie kontrolowałam ) A Kubuś czemu nie na R? Nie jest dosładzany, rozumiem, że to owoce czyli fruktoza i takie tam, no ale może bez przesady? ![]() To dla odmiany dzisiejszy: (R nadal oczywiście) 7.00 dwie kromki domowej roboty razowca z wieśniakiem i sałatą 10.00 dwie kromki tegoż razowca z chudą szynką, masłem i sałatą, Kubuś marchewkowy ( )14.00 spora porcja sałatki: kurczak smażony bez tłuszczu, makaron pełnoziarnisty (al dente), troszkę kukurydzy i ananasa z puszki, symboliczna ilość majonezu 17.30 pierś z kurczaka (z rożna, bez skóry) 20.30 trzy łyżki wieśniaka z dwoma plastrami suszonej szynki (bez tłuszczu) i odrobiną ananasa
|
|
|
#3675 |
|
Zakorzenienie
|
Moje R :
śniadanie- musli crunchy (ok. 4 łyzek) z mlekiem 0,5 % 2. sniadanie-jabłko obiad- talerz zupy z soczewicy podwieczorek- 1,5 kanapki z chleba pełnoziarnistego z pasztetem sojowym + 2 garstki musli kolacja- spora ilość sałatki (sałata, papryka, kukurydza, ogórek-dzisiaj wyjątkowo bez tuńczyka...)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3676 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3677 |
|
Raczkowanie
|
u mnie świetnie, dziękuję
a okres... jest narazie (właśnie się skonczył ) , teraz własnie zobaczę czy bez tabletek będzie , ale i tak czuję że już dawna "ja" powróciłam i wierzę ,że może się ureguluje a Tobie gratuluję okresu bo słyszałam ,że dostałaś i mam nadzieję,że u Ciebie również dobrze |
|
|
|
#3678 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No przy Twoim P to nie wiem na co wgląda moje U: IS: dwa jajka smażone na bekonie,dwie kromki razowca z masłem,sałatka z sałaty,ogórka,pomidora i rzodkiewki z sosem sałatkowym,banan,zielona herbata Przekąska:kawa z mlekiem,2 herbatniki,jabłko,trochę winogrona IIS: ciabatta z masłem,wędliną z indyka,serem żółtym,pomidorem i sałatą,sok marchewkowy O: zraz wołowy,ok 70 gr kaszy z sosem,2 ogórki kiszone,miseczka zupy pomidorowej z ryżem,kompot P: wieśniak z orzechami włoskimi i miodem,kinder czekolada-2 paski,kawałek arbuza,czekolada na gorąco K: makaron razowy z tuńczykiem wsw i warzywami,sok pomidorowy Ktos oceni?
|
|
#3679 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
póxniej koło 18 jakąś kromkę z jajkiem na twardo, albo zrób sobie wiosenna sałatkę i na kolacje lekką jajecznice na masełku z dwóch jajek ze szczypiorkiem... a w ciągu dnia jakieś ciastko i już będzie dobrze... i nie przeliczaj tego na kalorie, bo tu chodzi o to żebyś jadła z przyjemnością a nie tylko utyła
|
|
#3680 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3681 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3682 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3683 | |
|
Zakorzenienie
|
No śniadanie duże, ale "duże" to kwestia względna. A jak Ty się czujesz po takim śniadaniu? Kiedy zaczynasz być głodna po nim?, Żdążysz zgłodnieć do następnego posiłku? Waga idzie w dół?Jak nie- zmniejsz, jak tak- nie ruszaj. jakbym miała coś kwestionować, to pozbyła bym się żółtego sera w obiedzie i w sałatce i smazyła mięso bez panierki, najwyzej lekko oprószone mąką czy tartą błką ania2 Cytat:
Diety 1000 kalori to głodzenie organizmu i wprowadzanie go w stan alarmu- odkłdana będzie każda kaloria która uda się pozyskać i zaoszczędzić. Warto tez dostrzec, ze odchodzi się od diet niskotłuszczowych, na rzecz diet bogatych w zdrowe tłuszcze bogate w kwasy tłuszczowe omega3i6 bo one sprzyjają chudnięciu. Inna sprawa ze nie jadam tak zawsze, czasami jadam połowę tego, czasami jem właściwie tylko warzywa. Zalezy jak akurat żyję, teraz dużo jem bo dużo spalam - jak pisałam, bardzo dużo pracuję od rana do 22-24, stresuję się bo jest nerwowo, mało śpię, więc i spalam "jak kombajn". Warto słuchać siebie, licząć sztywno kalorie, ustalając sztywne wielkosci posiłków, nie daje się sobie szansy na naturalne wahania - raz sie potrzebuje więcej innym razem mniej - tego trzeba słuchać bo żadna tabelka tego nie uwzględni.. Cytat:
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2009-04-23 o 22:49 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#3684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3685 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy to nie bardziej na P? |
|
|
|
|
#3686 |
|
Rozeznanie
|
czy mozna procic o cocene??
U/P sn; serek wiejski lekki (tylko taki mam), fitella tropikalna, banan, lyzka siemia lnianego, lyzka mieszanki studenckiej 2 sn; chlem zytni razowy, maslo, 2 grube plastry szynki domowej, pomidor, jajko na twardo, ketchup ob; 3 ziamniaki, szklanka kefiru, piers z kurczaka zapieczona z serem zoltym z sosem z (po lyzeczce) ketchupu,musztardy, majonezu, oliwy z oliwek, gotowana marchewka deser; big milk kolacja; serek homogenizowany naturalny wymieszany z jablkiem, cynamonem, kromka chleba zytniego |
|
|
|
#3687 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wiem, że to nie jest niczyj obowiązek i nie zawsze jest czas, ale jeszcze nie udałomi się mieć ocenionego jadłospisu, więc bardzo prosze o ocenę dzisiejszego, i o sugestie
szklanka wody z cytrynom I śn 7:00 (milky way - wiem, źle) przekrojona żytnia kazjerka posmarowana ziołowym "masło-serkiem" obłozona (1/2 jajka, plastry sera, ogórka, pomidora,szynki) + 1/2 wiesniaka light z resztą pomidora i 1/3 ogórka + rzodkiewka + szczypiorek około 10:00 jabłko II śn 12:00 takie samo jak pierwsze Obiad 16:30 albo warzywa na patelnie (ziemniaczki, marchewska, papryka, fasola, brokuły + filet bez panierki - chyba że moge sobie pozwolic na paluszki rybne???) lub risotto(na oliwie z tuńczyka podsmarzana mieszanka chińska + kawałki brokółów + 1/3 torebki brązowego ryżu + 1/2 puszki tuńczyka) Kolacja jajko na miękko + sałatka z 1/2 wiesniaka z pomidorem i ogórkiem Napoje - kilka herbat ziołowo-owocowych i wody - bez cukru, 2 małe kawki
|
|
#3688 | |||
|
Rozeznanie
|
gdyby była inna literka to na pewno byłoby wyżej niż P, a nie ma max P....
opanuj się, to są strasznie małe ilości, spójrz obiektywnieCytat:
Cytat:
Cytat:
przepraszam, że tak na szybko, ale z rana nie chce mi się rozpisywać ![]() sailor- tak, jest, i dzięki
|
|
#3689 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja Ci powiem tak: wszystko co przygotujesz sama z surowych produktów będzie dobre. Widziałam Twój jadłospis, z takich konkretniejszych rzeczy to jesz tylko serki. A gdzie mięso, ryby, orzechy, kolorowe warzywa, więcej owoców, no i przede wszystkim jajka???? Poza tym kasze, ryż, makarony - jak chcesz zdrowo to wybieraj razowe. A tak w ogóle to na P powinnaś jeść wszystko! Ja biorę serek tylko wtedy jak muszę jeść poza domem, ale dorzucam do tego zawsze jakieś orzechy. Lub chodzę do Green Waya. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.

A kurczaka nie moge dodać ponieważ jestem wegetarianką.)

. Jedz całe jajka, jak coś wyrzucasz, wyrzuć białko. Ale ogólnie OK, bardzo ładne śniadanie.

:
Naleśniki z pszennej mąki, na oleju pewnie (mama robiła jak mnie nie było w domu więc nie kontrolowałam 

opanuj się, to są strasznie małe ilości, spójrz obiektywnie