dzidziuś 2012/2013 czyli bardzo odlegle planowanie...:) - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-19, 17:27   #3661
kasiamniam
Wtajemniczenie

Dot.: dzidziuś 2012/2013 czyli bardzo odlegle planowanie...:)

Cytat:
Napisane przez saraesce Pokaż wiadomość
Ostawiłaś tabletki.. i jak jakieś skutki uboczne, ja też planuję teraz odłożyć.. i plany plany i jeszcze raz plany na przyszlość :P
wiesz co jak wzielam ostatnie opakowanie to mialam normalny okres potempo tyg dostalam znowu okres ktory trwal 3 dni i teraz czekam na okres ktory powinnam dostac ale jakos go nie widac..niewiem czy to skutek wlasnie tego ze je odstawilam czy co.. dodam ze od tamtego momentu wogole sie nie zabezpieczamy wiec mozliwe ze moze jestesm w ciazy choc robilam kilka dni temu test i wyszedl negatywny ale moze to za wczesnie sama niewiem juz bede czekac narazie.. w lutym planuje isc do gina wiec sie okaze
kasiamniam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:26   #3662
saraesce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiamniam Pokaż wiadomość
wiesz co jak wzielam ostatnie opakowanie to mialam normalny okres potempo tyg dostalam znowu okres ktory trwal 3 dni i teraz czekam na okres ktory powinnam dostac ale jakos go nie widac..niewiem czy to skutek wlasnie tego ze je odstawilam czy co.. dodam ze od tamtego momentu wogole sie nie zabezpieczamy wiec mozliwe ze moze jestesm w ciazy choc robilam kilka dni temu test i wyszedl negatywny ale moze to za wczesnie sama niewiem juz bede czekac narazie.. w lutym planuje isc do gina wiec sie okaze
ciekawe jak będzie u mnie, pożyjemy zobaczymy zależy jaki miałaś test ciążowy bo są już takie co od razu można zobaczyć wynik ..
Stary 2011-01-19, 19:06   #3663
kasiamniam
Wtajemniczenie

Cytat:
ciekawe jak będzie u mnie, pożyjemy zobaczymy zależy jaki miałaś test ciążowy bo są już takie co od razu można zobaczyć wynik ..
chodzi ci o ten clear blue? ja robilam tym paskowym wiec moze.. niewiem poczekam jeszcze kilka dni jak nie bedzie okresu to zrobie tym clear! a jak nie to i tak bede u lekarza wiec sie dowiem mam nadzieje co i jak..
kasiamniam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:16   #3664
saraesce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiamniam Pokaż wiadomość
chodzi ci o ten clear blue? ja robilam tym paskowym wiec moze.. niewiem poczekam jeszcze kilka dni jak nie bedzie okresu to zrobie tym clear! a jak nie to i tak bede u lekarza wiec sie dowiem mam nadzieje co i jak..
a wiesz co nazwy nie pamiętam ale wiem że taki jest.. no lekarz pewnie wszystko powie co i jak ja też muszę się wybrać ale nawet nie mam kiedy, ciągle tylko praca, praca, praca.. itd
Stary 2011-01-22, 15:14   #3665
kism
Wtajemniczenie

Witajcie!
Ja również z przyjemnością do Was dołączę
Ostatnią tabletkę wzięłam 3 dni temu, teraz przez 3 mies planujemy prezerwatywy (jakoś tak w zgodzie z tymi wszystkimi zaleceniami, że tak bezpieczniej, na wszelki wypadek...), a potem niech się dzieje, co chce... Najchętniej chciałabym zajść w ciążę od razu w czerwcu lub lipcu, żeby dziecko urodziło się wiosną 2012. Pierwszego syna urodziłam w marcu 2006 i po doświadczeniach z nim uważam, że to najwygodniejsza pora roku na urodzenie dziecka ze względu na karmienie piersią, ubranka, wprowadzanie stałych pokarmów, itp. (jakby ktoś był ciekawy, to mogę rozwinąć temat).
Pozdrawiam
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 16:27   #3666
cherrry2009
Zakorzenienie

Witamy Poprosimy o rozwinięcie tematu
Stary 2011-01-22, 19:27   #3667
kism
Wtajemniczenie

A więc tak:
Synek urodził się 28.03, przez 5 mies. karmiłam go wyłącznie piersią, czyli przez całą wiosnę i lato byliśmy mobilni. Dla mnie karmienie piersią, pomijając inne pozytywne aspekty, było po prostu wygodne, bo miałam zawsze jedzenie dla małego "pod ręką", a dzięki temu, że były to ciepłe pory roku, nie musiałam na mniejszych czy większych wycieczka obawiać się tego, że nie będę miała gdzie go nakarmić. Czy to był park, pociąg, czy centrum handlowe, nie przejmowałam się butelkami, termosami, itp. Teraz jak to piszę, to zdałam sobie sprawę, że wielu osobom może to nie odpowiadać, ale ja np. mam małe piersi, więc było mi łatwo dyskretnie karmić synka.
Natomiast w jesieni, kiedy już było za zimno, żeby się poza domem rozbierać, żeby karmić piersią, mogłam już synkowi na spacer zabrać jakiś słoiczek, owoc albo chrupki. A w domu mogłam podawać mu normalne warzywa z ogródka dziadków, a gdyby ten wiek wypadł na wiosnę, to wtedy jest gorzej, bo nowalijek nie powinno się podawać na samym początku - tak przynajmniej twierdziły moja mama i teściowa
Co jeszcze... Wydaje mi się, że spokojniejsza byłam, kiedy nadeszła zima, a moje dziecko miało już te 8, 9 mies. Chodziliśmy codziennie na spacery, ja już pewnie czułam się w roli mamy, wiedziałam, jak ubrać odpowiednio moje dziecko, żeby nie zmarzło, ani nie przegrzało się i nie martwiłam się tak, że zimno mu zaszkodzi. Pewnie, że kupa dzieci rodzi się w zimie i normalnie się rowijają, ale jakoś tak zawsze dawniej mnie martwiło, jak takie 1- czy 2-mies maleństwo, które tylko leży w wózku, zabierać na mróz... Choć z drugiej strony wiem, że spacery są potrzebne.

To by było chyba na tyle Swoją drogą ciekawa jestem, czy ktoś ma argumenty za inną porą roku?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 09:56   #3668
cherrry2009
Zakorzenienie

Ja osobiście co do pory roku się nie będę wypowiadać ponieważ żadnego doświadczenia w tym zakresie nie mam Ale może wątkowe mamusie coś powiedzą
Stary 2011-01-23, 20:27   #3669
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
A więc tak:
Synek urodził się 28.03, przez 5 mies. karmiłam go wyłącznie piersią, czyli przez całą wiosnę i lato byliśmy mobilni. Dla mnie karmienie piersią, pomijając inne pozytywne aspekty, było po prostu wygodne, bo miałam zawsze jedzenie dla małego "pod ręką", a dzięki temu, że były to ciepłe pory roku, nie musiałam na mniejszych czy większych wycieczka obawiać się tego, że nie będę miała gdzie go nakarmić. Czy to był park, pociąg, czy centrum handlowe, nie przejmowałam się butelkami, termosami, itp. Teraz jak to piszę, to zdałam sobie sprawę, że wielu osobom może to nie odpowiadać, ale ja np. mam małe piersi, więc było mi łatwo dyskretnie karmić synka.
Natomiast w jesieni, kiedy już było za zimno, żeby się poza domem rozbierać, żeby karmić piersią, mogłam już synkowi na spacer zabrać jakiś słoiczek, owoc albo chrupki. A w domu mogłam podawać mu normalne warzywa z ogródka dziadków, a gdyby ten wiek wypadł na wiosnę, to wtedy jest gorzej, bo nowalijek nie powinno się podawać na samym początku - tak przynajmniej twierdziły moja mama i teściowa
Co jeszcze... Wydaje mi się, że spokojniejsza byłam, kiedy nadeszła zima, a moje dziecko miało już te 8, 9 mies. Chodziliśmy codziennie na spacery, ja już pewnie czułam się w roli mamy, wiedziałam, jak ubrać odpowiednio moje dziecko, żeby nie zmarzło, ani nie przegrzało się i nie martwiłam się tak, że zimno mu zaszkodzi. Pewnie, że kupa dzieci rodzi się w zimie i normalnie się rowijają, ale jakoś tak zawsze dawniej mnie martwiło, jak takie 1- czy 2-mies maleństwo, które tylko leży w wózku, zabierać na mróz... Choć z drugiej strony wiem, że spacery są potrzebne.

To by było chyba na tyle Swoją drogą ciekawa jestem, czy ktoś ma argumenty za inną porą roku?

ja mam termin na początek marca
też uważam,że to fajna pora roku, aczkolwiek to moje pierwsze dziecko więc doświadczenia nie mam, ale cieszę się np ,że końcówkę ciąży przejdę zimą a nie latem gdy żar leje się z nieba

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 20:42   #3670
saraesce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
ja mam termin na początek marca
też uważam,że to fajna pora roku, aczkolwiek to moje pierwsze dziecko więc doświadczenia nie mam, ale cieszę się np ,że końcówkę ciąży przejdę zimą a nie latem gdy żar leje się z nieba
super, gratulacje Marzec, ohh to już prawie końcówka ) jak się czujesz?
Stary 2011-01-24, 09:39   #3671
JanuszAgnieszka
Wtajemniczenie

witajcie!
odwiedzam Was po dluzszej przerwie, by powiedziec, ze spodziewamy sie coreczki mamy juz sporo ubranek i 2 kocyki wozek, lozeczko musi jeszcze poczekac, choc ja jestem niecierpliwa i wszystko chcialabym miec juz corcie nazwiemy prawdopodobnie Daria, ale to jeszcze musimy przedyskutowacbuziaki

Teraz czekamy na Karolinkę - 27/40
JanuszAgnieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 10:08   #3672
anulka2205
Wtajemniczenie

Aga gratulacje

I witam nową mamusię

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 10:12   #3673
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JanuszAgnieszka Pokaż wiadomość
witajcie!
odwiedzam Was po dluzszej przerwie, by powiedziec, ze spodziewamy sie coreczki mamy juz sporo ubranek i 2 kocyki wozek, lozeczko musi jeszcze poczekac, choc ja jestem niecierpliwa i wszystko chcialabym miec juz corcie nazwiemy prawdopodobnie Daria, ale to jeszcze musimy przedyskutowacbuziaki
Wybraliście śliczne imię!

I witam nowe przyszłe mamy!

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 13:42   #3674
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
witajcie!
o jaaa jak ten czas szybko leci, dopiero nas informowałaś o ciąży a tu już wiadomo że dziewczynka trzymaj się cieplutko i strasznie się cieszę twoim szczęściem
Stary 2011-01-24, 13:46   #3675
anulka2205
Wtajemniczenie

O Mabi albo nie pisałaś albo ja przegapiłam. Gratulacje

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-24, 13:49   #3676
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez anulka2205 Pokaż wiadomość
O Mabi albo nie pisałaś albo ja przegapiłam. Gratulacje
no tu akurat nie pisałam dziękuję
Stary 2011-01-24, 14:48   #3677
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
witajcie!
wow ale super! gratulacje wieeelkie
Śliczne imię znam 2 Darie i obydwie to pozytywne wariatki

Mabi - gratulacje
Stary 2011-01-24, 17:59   #3678
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
super, gratulacje Marzec, ohh to już prawie końcówka ) jak się czujesz?
na szczescie bardzo dobrze!
tylko nie umiem sie zabrac za pranie i prasowanie, oraz pakowanie torby...ale w weekend to zrobię

Cytat:
witajcie!
super,że córcia gratulacje

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 20:08   #3679
tweedledee
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, z chęcią się do Was przyłącze Dla nas najlepszym terminem byłby 2013 rok, czyli za 2 lata spokojnie moglibyśmy zacząć się starać. Tyle, że mi się już tak marzyChociaż wiem, że nie mamy zbytnio warunków, więc walczę z tym uczuciem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-26, 08:03   #3680
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tweedledee Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, z chęcią się do Was przyłącze Dla nas najlepszym terminem byłby 2013 rok, czyli za 2 lata spokojnie moglibyśmy zacząć się starać. Tyle, że mi się już tak marzyChociaż wiem, że nie mamy zbytnio warunków, więc walczę z tym uczuciem
Witaj!

A my też coraz częściej rozmawiamy o dziecku. Mój mąż sam zaczyna tematy i widzę, że zaczyna poważnie o tym myśleć. Na razie w planie mamy doprowadzenie mojego zdrowia do porządku, przy okazji powiem lekarzom o naszych planach (że najwcześniej w wakacje, a bardziej realny jest koniec roku) i zobaczymy co się będzie działo. Bierzemy pod uwagę, że możemy mieć problem z zajściem, ponieważ ja się leczę na niedoczynność tarczycy, ale zobaczymy jak to będzie

Stary 2011-01-26, 08:07   #3681
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Gucia super wieści ważne, ze już wiecie, że w tym roku zaczynacie.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 13:08   #3682
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
hej

no my chcemy starania zacząć nawet już w grudniu tego roku planujemy bym zaszła na święta, ale sama nie wiem, wolałam zajść w sierpniu 2012 i urodzić w maju 2013 tylko, że Julcia będzie miała już 3,5 latka, a ja też nie chciałam dużej różnicy :/ więc musiałabym zajść w sierpniu tego roku, ale też nie chcę bo to za szybko
Stary 2011-01-26, 13:57   #3683
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Gucia super wieści ważne, ze już wiecie, że w tym roku zaczynacie.
haha, nie wiemy jeszcze Takie pierwsze myśli nas nachodzą, ale mimo wszystko myślę, że bardziej realny jest przyszły rok. teraz jesteśmy nakręceni maleństwem przyjaciół, staraniami drugich przyjaciół - to my też zaczęliśmy myśleć, ale nie dajmy się zwariować, wszystko po kolei

Wiesz, że u mnie priorytetem jest mieszkanie

Stary 2011-01-26, 14:11   #3684
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Ech, te warunki... Kolejne rządy narzekają, że za mało dzieci się rodzi, ale zagwarantować matce powrót do pracy i miejsce w żłobku czy przedszkolu, to nie ma kto Gdyby nie trudności ze stałą pracą i brak własnego mieszkania, to pewnie byśmy już dwójkę mieli i o trzecim myśleli, a nie o drugim. Ja bym chciała mieć w sumie trójkę dzieciaczków, ale to mało prawdopodobne, bo jak większość chcemy w godziwych warunkach dzieci wychować i wykształcenie im dać. Np. Maks już od ponad dwóch lat chce iść do szkoły muzycznej, więc podejrzewam, że już mu się to nie zmieni, a to też koszty...

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
Bierzemy pod uwagę, że możemy mieć problem z zajściem, ponieważ ja się leczę na niedoczynność tarczycy, ale zobaczymy jak to będzie
Guciu, ja też mam problemy z tarczycą - mam Hashimoto (przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy), które objawia się właśnie niedoczynnością, więc możemy się w tym temacie wymieniać doświadczeniem. Leczyłam się w okresie dojrzewania, potem było ok, a teraz znowu się leczę od 2,5 roku. Niecałe 5 lat temu urodziłam zdrowiutkiego synka, zaszłam w ciążę w 1 cyklu.
Jednak wcześniej, w ciągu pół roku 2 razy poroniłam... Do tej pory ciężko mi o tym mówić Nie ustalono jednoznacznej przyczyny. W każdym razie nie miałam problemu z zajściem, za każdym razem było to w 1 cyklu.
Teraz mam wszystko ustabilizowane i mój endokrynolog mówi, że mogę się starać w każdej chwili bez stresu.

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
hej
no my chcemy starania zacząć nawet już w grudniu tego roku planujemy bym zaszła na święta, ale sama nie wiem, wolałam zajść w sierpniu 2012 i urodzić w maju 2013 tylko, że Julcia będzie miała już 3,5 latka, a ja też nie chciałam dużej różnicy :/ więc musiałabym zajść w sierpniu tego roku, ale też nie chcę bo to za szybko
strippi, to jak jeden sierpień za późno, drugi za wcześnie, to rzeczywiście jak nic zostaje Ci grudzień
Stary 2011-01-26, 14:31   #3685
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

strippi, to jak jeden sierpień za późno, drugi za wcześnie, to rzeczywiście jak nic zostaje Ci grudzień
no właśnie chyba tak
ale jak sobie pomyślę, że to już w tym roku to normalnie
choć Julia jest bezproblemowym dzieckiem i chcę drugie, to jednak nie wiem czemu nie mogę się zdecydować. A tż chciałby już DD
Stary 2011-01-26, 14:33   #3686
tweedledee
Zakorzenienie

Cytat:
Ech, te warunki... Kolejne rządy narzekają, że za mało dzieci się rodzi, ale zagwarantować matce powrót do pracy i miejsce w żłobku czy przedszkolu, to nie ma kto Gdyby nie trudności ze stałą pracą i brak własnego mieszkania, to pewnie byśmy już dwójkę mieli i o trzecim myśleli, a nie o drugim. Ja bym chciała mieć w sumie trójkę dzieciaczków, ale to mało prawdopodobne, bo jak większość chcemy w godziwych warunkach dzieci wychować i wykształcenie im dać. Np. Maks już od ponad dwóch lat chce iść do szkoły muzycznej, więc podejrzewam, że już mu się to nie zmieni, a to też koszty...
kism no dokładnie, najlepiej najpierw skończyć studia dzienne, znaleźć dobrą pracę, zajść w ciążę ale pracować do rozwiązania i najlepiej w tym samym miesiącu wrócić, byleby tylko nie generować dodatkowych kosztów.
Stary 2011-01-26, 14:37   #3687
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
no właśnie chyba tak
ale jak sobie pomyślę, że to już w tym roku to normalnie
choć Julia jest bezproblemowym dzieckiem i chcę drugie, to jednak nie wiem czemu nie mogę się zdecydować. A tż chciałby już DD
Maksiu też jest grzeczny, więc cała rodzina nam mówi, że drugie to pewnie będzie "diabeł wcielony" bo to przecież niemożliwe, żebyśmy mieli dwójkę taką grzeczną...
Ja chciałam mieć drugie praktycznie zaraz po Maksie, tak żeby było ze 2 lata różnicy, ale TŻ ciągle mnie przekonywał, że jeszcze nie, że najpierw mieszkanie, że nie mamy stabilnej pracy. I w sumie zawsze przyznawałam mu rację. A teraz nagle jego też "siekło", rozglądamy się za mieszkaniem, tak na wiosnę najpóźniej chcielibyśmy kupić i obydwoje już nie możemy się doczekać
Stary 2011-01-26, 16:04   #3688
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Guciu, ja też mam problemy z tarczycą - mam Hashimoto (przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy), które objawia się właśnie niedoczynnością, więc możemy się w tym temacie wymieniać doświadczeniem. Leczyłam się w okresie dojrzewania, potem było ok, a teraz znowu się leczę od 2,5 roku. Niecałe 5 lat temu urodziłam zdrowiutkiego synka, zaszłam w ciążę w 1 cyklu.
Jednak wcześniej, w ciągu pół roku 2 razy poroniłam... Do tej pory ciężko mi o tym mówić Nie ustalono jednoznacznej przyczyny. W każdym razie nie miałam problemu z zajściem, za każdym razem było to w 1 cyklu.
Teraz mam wszystko ustabilizowane i mój endokrynolog mówi, że mogę się starać w każdej chwili bez stresu.
Ja leczę się na niedoczynność od 16 roku życia (czyli już 9lat). Biorę eutyrox i na razie też wszystko jest w normie. Tabletki wystarczająco regulują hormony. Natomiast ja mam jeszcze jedno... moja tarczyca jest o połowę mniejsza niż u normalnego człowieka. Z tego co mówi moja endo, to muszę jej przynajmniej pół roku wcześniej powiedzieć o chęci zajścia w ciąże, ponieważ musi mi podnieść poziom hormonów. Teraz w lutym idę do niej to zobaczę co mi dokładnie powie. Ale już od niej i od mojej gin słyszałam, że może być nieco trudniej zajść w ciąże - mam nadzieje, że się mylą

No i jeszcze muszę zrobić porządek z moim guzkiem w piersi - ale to też początkiem marca.

Bardzo mi przykro z powodu Twoich aniołków i dziękuję, że mi to wszystko napisałaś.

Edytowane przez Gucia0987
Czas edycji: 2011-01-26 o 16:05
Stary 2011-01-27, 00:15   #3689
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
dziękuję, że mi to wszystko napisałaś.
i nawzajem
Kurczę, pierwszy raz słyszę o takiej sytuacji, jak Twoja... Miałaś kiedyś badane anty-TG (przeciwciała przeciwtarczowe)? Nie chcę się wymądrzać bardziej niż lekarze, ale pytam, bo ja ostatnio tracę zaufanie do lekarzy i nabrałam przekonania, że każdą chorobę warto skonsultować przynajmniej u dwóch specjalistów. Moje Hashimoto stwierdził dopiero trzeci endokrynolog, u którego byłam. Dwóch pierwszych przez dwa lata mnie leczyło bez większych postępów na guzki w tarczycy, co jak łatwo się domyślić, wywoływało mój niemały stres. Dopiero ten trzeci stwierdził Hashimoto za pomocą badania anty-TG właśnie (zapalenie tarczycy daje taki sam obraz na usg jak guzki, stąd pomyłka).
Stary 2011-01-27, 08:01   #3690
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
i nawzajem
Kurczę, pierwszy raz słyszę o takiej sytuacji, jak Twoja... Miałaś kiedyś badane anty-TG (przeciwciała przeciwtarczowe)? Nie chcę się wymądrzać bardziej niż lekarze, ale pytam, bo ja ostatnio tracę zaufanie do lekarzy i nabrałam przekonania, że każdą chorobę warto skonsultować przynajmniej u dwóch specjalistów. Moje Hashimoto stwierdził dopiero trzeci endokrynolog, u którego byłam. Dwóch pierwszych przez dwa lata mnie leczyło bez większych postępów na guzki w tarczycy, co jak łatwo się domyślić, wywoływało mój niemały stres. Dopiero ten trzeci stwierdził Hashimoto za pomocą badania anty-TG właśnie (zapalenie tarczycy daje taki sam obraz na usg jak guzki, stąd pomyłka).
Ja mam tarczycę czystą. Żadnych guzków, nic, tylko jest o połowę za mała. I stwierdziło to trzech różnych lekarzy robiących mi usg (że mam "pokaźną" tarczycę. To nie jest problem aż tak duży, ponieważ teraz jest wszystko uregulowane i wytwarza tyle hormonu ile powinna. TSH mam w normie. Co do TG - podejrzewam, że miałam robione, ale nie dam sobie ręki uciąć. Podejrzewam, że robiła mi to badanie jakoś na początku, teraz mi na pewno nie zlecała. Powiem szczerze, że do niej mam zaufanie i nie byłam u innego endokrynologa. Może dlatego, że zajmuje się mną już tak długo, zawsze dokładnie wszystko sprawdza, przebada, jak ją coś nie pokoi to od razu wysyła na dodatkowe badania i przede wszystkim słucha co do niej mówię

Ale dopytam o to TG... bo dałaś mi do myślenia...

Edytowane przez Gucia0987
Czas edycji: 2011-01-27 o 08:03
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości