storczyk (orchidea) cz.III - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-16, 09:14   #3661
Sylwia cypr
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Dziewczyny dzieki za rady odnosnie odzywek... chyba poprosze TZ o agrecol zel, a co do mgielki z tej firmy to slyszal od sprzedawcy w castoramie ze to lipa - znaczy ze w buteleczce zwykla woda jest hmmm ciekawe czy to prawda bo na opakowaniu faktycznie nie ma zadnego skladu

kalina1984 moze nie jestem ekspertka ale ogladajac zdjecia nie widac nic niepokojacego, korzonki bardzo ladne i nie przesuszone... jak dla mnie Twoj storek poprostu przekwita i nic na to nie poradzisz.
Teraz tylko trzeba miec nadzieje ze szybciutko kwiatuszek wypusci Ci pedzika i bedziesz miala swoje kwitnienie
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 10:11   #3662
kalina1984
Zakorzenienie

Sylwia cypr mam nadzieję, że tak jest bo nie chciałabym żeby okazało się, że go zamordowałam Kwitł jakiś miesiąc i wydawało mi się, że to za krótko, choć nie wiadomo ile kwitł przed zakupem. Na samym końcu pędu ma jeszcze pączka więc nadzieja jakaś pozostaje

kalina1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 13:07   #3663
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kalina1984 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie forumowiczki, mam nadzieję, że pomożecie mi z moim problemem. Jakiś miesiąc temu dostałam mojego pierwszego storczyka, oczywiście wyczytałam chyba wszystkie możliwe fora jeśli chodzi o ich uprawę. Storczyk pięknie kwitł aż do tej pory. Najpierw coś zaczeło się dziać z jednym, tym najstarszym kwiatkiem a dziś już wszystkie wyglądają tak samo. Zastanawiam się czy jest to proces naturalny czy może jakieś moje uchybienia. Załączam zdjęcia mojego nieszczęśnika i proszę o rady.
kalina bez obaw wyglada to na nauralny proces... kwiatek kwitł u Ciebie miesiąc pewnie w sklepie tez podobneie, a w końcu wszystkie przekwitają... teraz zostało poczekać na kolejne kwitnienie... życze olbrzymiego kwitnienia
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 13:20   #3664
kalina1984
Zakorzenienie

doriskap wielkie dzięki, niesamowicie mi ulżyło. Teraz niech sobie odpocznie a za jakiś czas może pochwale się kwiatuszkami

kalina1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 16:19   #3665
rudyleniwiec
Raczkowanie

no właśnie z tą mgiełką to sama się zastanawiałam że żadnego składu nie ma, być może ona nie ma wpływu na storczyki a tak korzystnie działa nawóz, ale wykorzystam butelkę po nawozie do zraszania storczyków wodą bo fajny atomizer jest (delikatna mgiełka) lepszy niż w mgiełce firmy biopon
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 17:19   #3666
kam0il0a
Raczkowanie

Jestem taka szczęśliwa, że muszę się pochwalić. Mój drugi storczyk (pierwszego przelałam i zrobił się cały flapowaty :/) puszcza nowy pęd! Tak się ciesze! Mój pierwszy sukces w uprawie storczyków
Mam również pytanie. Jak długo żyją storczyki?
kam0il0a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 17:44   #3667
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kam0il0a Pokaż wiadomość
Jestem taka szczęśliwa, że muszę się pochwalić. Mój drugi storczyk (pierwszego przelałam i zrobił się cały flapowaty :/) puszcza nowy pęd! Tak się ciesze! Mój pierwszy sukces w uprawie storczyków
Mam również pytanie. Jak długo żyją storczyki?
storki żyją do czasu aż ich nie uśmiercisz, nie rozchorują się na śmierć...
generalnie żyją do końca

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-17, 10:20   #3668
lily_of_the_valley
Zadomowienie

Mam pytanie - już drugi raz tak mam, jeden storczyk stracił już wszystkie kwiaty, ale przedłużył pęd i wypuścił pączek, który rósł, ale w pewnym momencie sfałdował się i odpadł. Drugi storczyk przekwitł, ale puścił pęd z oczka, wypuszcza pąki i widzę, że z pierwszym pąkiem robi się to samo, zaczyna się marszczyć. Dodam, że storczyki nie mają sucho. Jaki może być tego powód?
Stary 2010-11-17, 11:22   #3669
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lily_of_the_valley Pokaż wiadomość
Mam pytanie - już drugi raz tak mam, jeden storczyk stracił już wszystkie kwiaty, ale przedłużył pęd i wypuścił pączek, który rósł, ale w pewnym momencie sfałdował się i odpadł. Drugi storczyk przekwitł, ale puścił pęd z oczka, wypuszcza pąki i widzę, że z pierwszym pąkiem robi się to samo, zaczyna się marszczyć. Dodam, że storczyki nie mają sucho. Jaki może być tego powód?
przeciąg, za gorąco, za mała wilgotność powietrza... albo miał taki kaprys w storku mojej babci na każdej gałęzi po 2 pączki się nie rozwinęły, a reszta się rozwineła bez problemu i tak się zasanawiam co mogło byc przyczną i doszłam do wniosku, że kwiatek kaprysny jest
Stary 2010-11-17, 12:40   #3670
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
przeciąg, za gorąco, za mała wilgotność powietrza... albo miał taki kaprys w storku mojej babci na każdej gałęzi po 2 pączki się nie rozwinęły, a reszta się rozwineła bez problemu i tak się zasanawiam co mogło byc przyczną i doszłam do wniosku, że kwiatek kaprysny jest
mój miedziaczek za to miał na każdej odnóżce po dwa pączki nierozwinięte - opadły mu kwiaty to się pączki rozwinęły one chyba tak po prostu czasem mają :d
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 15:40   #3671
phdwao
Zakorzenienie

Dziewczyny spisze pochwalic sie moim nowym storkiem

dorwałam trzypędowe Dendrobium wielkie ponad metr ma
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-17, 16:54   #3672
rudyleniwiec
Raczkowanie

cudko
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 16:58   #3673
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudyleniwiec Pokaż wiadomość
cudko
dziękuję

od dzis jest dostawa storkow w bricomarche u mnie bylo malo, ale za to okazałe
Stary 2010-11-17, 17:05   #3674
antunka
Zakorzenienie

Od jutra w Lidlu mają być storczyki za 22,99 zł
antunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-18, 08:28   #3675
izzie
Zakorzenienie

GG do izzie

A gdzie można kupić storczyki miniaturki? Nigdzie ich nie spotkałam a widząc zdjęcia na tym wątku zakochałam się
izzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-18, 08:45   #3676
Sylwia cypr
Raczkowanie

phdwao piekny

izzie ja swoje miniaturki znalazlam w niemczech wiec Ci nie pomoge ale jesli znajdziesz miejsce w Bielsku gdzie mozna je kupic to podziel sie informacja bo mialabym prezent gwiazdkowy dla siostry z glowy
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-18, 09:40   #3677
Olus_
Raczkowanie

Miniaturki są jeszcze często w Kauflandzie spotykane
Olus_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-18, 10:01   #3678
kasia_tomeq
Raczkowanie

Miniaturki po 16 zł były w Bielskiej castoramie, kolor ciemno różowo - fioletowy.
W LM też są ostatnio widziałam takie pośrednie między normalnymi falkami, a malutkimi miniaturkami. (Zdjęcie) Nie obyło się bez mojej pomocnicy - asystentki
Ja kupiłam tą swoją z przeceny.

Widziałam w LM też naprawdę maleńkie w szkle ale wtedy cena jest kilkakrotnie wyższa.

...To jest mój sen...
http://s1.suwaczek.com/20120818060214.png

kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-18, 11:23   #3679
icoteraz
Raczkowanie

Też potwierdzę, że bardzo często miniaturki są w Kauflandach Ostatnio znów widziałam maleństwa.
P.s. To chyba nawet jest niemiecki market?
icoteraz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-18, 17:54   #3680
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość
phdwao piekny
noodziękuję, cudny okaz

dzis przywlokłam kolejnego storasa-z lidlato juz ostatni
Stary 2010-11-18, 20:50   #3681
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
noodziękuję, cudny okaz

dzis przywlokłam kolejnego storasa-z lidlato juz ostatni
haha do czasu jak zobaczysz kolejnego który powali cię na kolana ta choroba szybko nie przechodzi
Stary 2010-11-19, 11:52   #3682
mw183
Przyczajenie

Witam Was wszystkie i błagam o radę... Kiedyś pomogłyście mi uratować jednego storczyka. Ma się wspaniale, tak jak i drugi, choć oba od roku nie chcą kwitnąć. Ale z trzecim, a zarazem najpiękniejszym, jest tragicznie... Nie wiem, co mogłam zrobić źle. Podlewałam go, ale nie moczyłam całej doniczki. Dodam, że przekwitł i została mu łodyżka. Nagle zaczęły mu się marszczyć liście i znów delikatnie go podlałam. Ale coś mi nie pasowało, bo wyglądał bez zmian. Przed chwilą wyciągnęłam go z doniczki i odpadły mu wszystkie liście, ale jakby z korpusem ;( Łodyżka została, sztywna i zielona. Korzenie natomiast to katastrofa: suche i puste w środku. Jestem załamana... Nie wiem, czy jest nawet sens i możliwość ratowania go Pomóżcie proszę...
mw183 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-19, 15:06   #3683
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
haha do czasu jak zobaczysz kolejnego który powali cię na kolana ta choroba szybko nie przechodzi
ojeeeejco ja biedna zrobię

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-19, 16:20   #3684
kasia_tomeq
Raczkowanie

Dopadła go zgnilizna albo zalałaś stożek wzrostu, zbyt obficie go podlewałaś lub choroba siedziała w nim. Ostatnio co raz częściej widzę taki zainfekowane storczyki w sklepach sama kupiłam takie co w ciągu miesiąca odpadły mu wszystkie liście.

Ja nie widzę za dużo pomysłów na uratowanie - możesz odciąć pęd kwiatowy ok 1,5 cm nad korzeniami i włożyć do wazonu może odbije z któregoś oczka keiki.

Natomiast ta część zielona nie wiem czy jest w stanie wypuścić korzenie, czy na stożku widać uwypuklenia? możesz spróbować reanimacji włóż ją do wilgotnego sphagnum lub kamieni - keramzytu W przypadku kamieni można nakryć górę lub włożyć do woreczka żeby zwiększyć wilgotność ale pamiętaj też o wietrzeniu inaczej zapleśnieje.

I koniecznie daj napić się liściom obłóż je mokrymi chusteczkami h.na 2-3 h.

...To jest mój sen...
http://s1.suwaczek.com/20120818060214.png

kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-19, 16:23   #3685
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mw183 Pokaż wiadomość
Witam Was wszystkie i błagam o radę... Kiedyś pomogłyście mi uratować jednego storczyka. Ma się wspaniale, tak jak i drugi, choć oba od roku nie chcą kwitnąć. Ale z trzecim, a zarazem najpiękniejszym, jest tragicznie... Nie wiem, co mogłam zrobić źle. Podlewałam go, ale nie moczyłam całej doniczki. Dodam, że przekwitł i została mu łodyżka. Nagle zaczęły mu się marszczyć liście i znów delikatnie go podlałam. Ale coś mi nie pasowało, bo wyglądał bez zmian. Przed chwilą wyciągnęłam go z doniczki i odpadły mu wszystkie liście, ale jakby z korpusem ;( Łodyżka została, sztywna i zielona. Korzenie natomiast to katastrofa: suche i puste w środku. Jestem załamana... Nie wiem, czy jest nawet sens i możliwość ratowania go Pomóżcie proszę...
nie za ciekawie to wygląda... biedaczysko bez lisci jak ma korzenie ok to może odbić z boku ale korzenie tez nie ciekawie wygladają
a ten z liściami bez korzeni wydaje mi sie że za wysoko jest obciety, albo juz podgnity nie umie z zdjęcia dokładnie określić...
Stary 2010-11-19, 17:44   #3686
phdwao
Zakorzenienie

wklejam fotki moich storasków z jednegopokoju, jeszcze sa trzy w innych jeden caly w pączkahc, jeden w snie zimowym i jeden żółciutki
Stary 2010-11-19, 20:20   #3687
breda
Raczkowanie

w lubelskim OBI są sabotki po 36zł. miałam kupić był nawet z kwiatem i drugim pączkiem... ale odstawiłam na bok...

niestety ale kolejnego storka dopadła mi zgnilizna odpadł mu liść, ma puste korzenie i od dołu bierze go czerń... na razie wyjęłam z doniczki obskrobałam co się da, zalałam syfem na grzyba i spryskuję korzenie wodą... i tak se leży... może się uratuje bo już bylby to trzeci tak stracony w krótkim czasie - najpierw landrynek, potem arlekin a teraz żółteczko... ;(
Stary 2010-11-20, 10:24   #3688
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez breda Pokaż wiadomość
w lubelskim OBI są sabotki po 36zł. miałam kupić był nawet z kwiatem i drugim pączkiem... ale odstawiłam na bok...

niestety ale kolejnego storka dopadła mi zgnilizna odpadł mu liść, ma puste korzenie i od dołu bierze go czerń... na razie wyjęłam z doniczki obskrobałam co się da, zalałam syfem na grzyba i spryskuję korzenie wodą... i tak se leży... może się uratuje bo już bylby to trzeci tak stracony w krótkim czasie - najpierw landrynek, potem arlekin a teraz żółteczko... ;(
ja dzis jadę do obi ciekawe czy na moje zad..... dotarły sobotki w co wątpię

breda cos mi sie wydaje, że ten rok jest taki u mnie juz kilka sztuk padło... 1 wszystkie liście i korzenie w innych tylko stożek wzrostu więc jest szansa na keiki... kiedys sie zastanawiłam co jest grane i stresowała... teraz spokojnie odstawiam chore na bok i czekam
Stary 2010-11-21, 11:52   #3689
kam0il0a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mw183 Pokaż wiadomość
Mi też się tak stało. Liście najpierw pomarszczyły się całe a później odpadły. Źle go podlewałam. Poza tym w doniczce przez długi czas po podlaniu stała woda. Aż w końcu z żalem wyrzuciłam go.
kam0il0a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 12:12   #3690
evilcia
Zadomowienie

Potwierdzam, że w Obi są Sabotki. Cudne i multum innych storasków. Szkoda, że nie mam miejsc na oknach, choć może w przyszłym roku się to zmieni?
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości