My się jeździć nie boimy i po drogach się wozimy! - mamy już prawo jazdy - cz. II - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-14, 14:34   #3661
chryja_bez_ryja
BAN stały

Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II

Cytat:
Napisane przez Jully Pokaż wiadomość
Jak tak czytam to co piszecie to myślę, że mam szczęście. Czasami na drodze jakąś stłuczkę zobaczę, ale jeszcze nic poważniejszego. Głupotę niektórych kierowców widzę codziennie, ale co zrobić Z takim chamstwem jak opisujecie jeszcze się nie spotkałam. Może to dlatego, że Lublin i okolice rozkopane są strasznie, korki wszędzie i ludzie jakoś się przyzwyczaili do czekanie i wpuszczania innych.

Jak ostatnio jechałam to facet za mną fajną rzecz zrobił. Ulica sie zwężała do prawego pasa, więc wszyscy się na nim ustawiali i wiadomo korek był, ale trafiło sie tez kilku takich co lewym jechali aż do samego zwężenia i potem sie wpychali. Facet za mną po jakimś czasie przejechał na lewy pas i tak powolutku nim jechał jakby dalej był na prawym żeby tamci nie mogli bez kolejki sie wpychać Śmieszne to było, ale w takiej sytuacji popieram jak najbardziej, bo z jakiej racji jedni mogą postać a inni nie
Sorry, ale nie wiesz o czym mówisz, poczytaj trochę o jeździe na suwak.

EDIT: Ułatwię Ci sprawę http://www.youtube.com/watch?v=MNUsQFRNK_U

Edytowane przez chryja_bez_ryja
Czas edycji: 2011-10-14 o 14:39
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 16:59   #3662
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chryja_bez_ryja Pokaż wiadomość

ale do tego potrzebna jest.... uwaga uwaga... KULTURA!!!

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 17:51   #3663
Jully
Raczkowanie

chryja_bez_ryja zapewniam, że wiem czym jest jazda na suwak, sama czasem usiłuję tak postępować. Zgadzam sie, że to jest najlepsze rozwiązanie takiej sytuacji, ale tylko jak wszyscy się do tego stosują. Nieraz wygląda to tak, że samochody jadące lewym pasem albo sie wciskają nie przed samym zwężeniem tylko np gdzieś w środku, kilka samochodów przed zwężaniem, albo dojeżdżają do końca i stoją bo nikt ich nie chce wpuścić. Takiego znaku jak w filmiku u siebie nigdzie nie widziałam, a nawet jakby był to znając ludzi nikt by tego nie przestrzegał.
Jully jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-14, 17:55   #3664
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jully Pokaż wiadomość
chryja_bez_ryja zapewniam, że wiem czym jest jazda na suwak, sama czasem usiłuję tak postępować. Zgadzam sie, że to jest najlepsze rozwiązanie takiej sytuacji, ale tylko jak wszyscy się do tego stosują. Nieraz wygląda to tak, że samochody jadące lewym pasem albo sie wciskają nie przed samym zwężeniem tylko np gdzieś w środku, kilka samochodów przed zwężaniem, albo dojeżdżają do końca i stoją bo nikt ich nie chce wpuścić. Takiego znaku jak w filmiku u siebie nigdzie nie widziałam, a nawet jakby był to znając ludzi nikt by tego nie przestrzegał.
bo nie mają KULTURY
U mnie w mieście też były problemy z jazdą na suwak, ale widzę, że jest coraz lepiej i żadne znaki nie są potrzebne.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-14, 18:03   #3665
Jully
Raczkowanie

No to u mnie jest gorzej niestety. Wczoraj rano odważnie podjechałam do zwężenia, staję, mrugam kierunkiem, podjeżdżam coraz bardziej na prawo, ale i tak dopiero któryś z rzędu samochód mnie wpuścił Ja tam zawsze staram się wpuszczać, jeden samochód mnie przecież nie zbawi, a to zawsze milo jak inny kierowca dziękuje światłami, od razu jakoś weselej sie robi
Stary 2011-10-14, 19:57   #3666
Safia
Raczkowanie

Hej, witam wszystkie świeżo upieczone Panie kierowczynie i inne amatorki!
Dołączam się do wątku świeżynek
Dzisiaj odebrałam plastik i próbowałam się przejechać kawałkiem mojego małego miasta, gdzie wróciłam na weekend. Skutek- średni. Jutro kolejna próba, zobaczymy jak będzie...
Stary 2011-10-14, 20:59   #3667
VwVampirka
Zakorzenienie

A ja wam powiem, że nie miałąm pojęcia o
Cytat:
Napisane przez chryja_bez_ryja Pokaż wiadomość

A ja wam powiem, że nie miałam pojęcia o takiej jeździe... U mnei na kursie nie pokazali tego znaku, nikt go nie omawiam i w testach na prawko też go nie było...
Obejrzałam filmik i widzę, że jest to świetne rozwiązanie, niestety obawiam się, że gdybym tak próbowała zjechać z tego lewego pasa przy zwężeniu, to ciemna noc mnie by zastała...

A jeszcze wczoraj też bym taką drogą jechała po tym prawym pasie, wkurzała się na tych z lewej i pewnie bym nie wpuściła "wpychalskich" Dobrze, że tu jestem, to od czasu do czasu się trochę uświadomię

Ale na przyszłość też nie wiem jak się zachowam na takiej drodze... Kultura jazdy to jedna rzecz, a z drugiej strony niewiedza...

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Dołożę jeszcze 1 fajny filmik ładnie obrazujący jak prawidłowo powinno się jeździć w suwaku (jakby oprócz mnie jeszcze ktoś potrzebował uświadomienia)

http://www.youtube.com/watch?v=UZT5-wVHxPM&NR=1

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-15, 13:02   #3668
Jully
Raczkowanie

U mnie na kursie też nie było, żaden z instruktorów o tym nie mówił, ale wielu rzeczy się człowiek uczy dopiero jak sam zaczyna jeździć
Stary 2011-10-15, 14:46   #3669
chryja_bez_ryja
BAN stały

Sorry, myślałam, że Tobie się podobało, że ktoś nie wpuścił kogoś przed zwężeniem
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 12:12   #3670
isa666
Zakorzenienie

Jak tam dziewczyny, kiedy zakładacie zimówki? Ja wczoraj już założyłam, wolę wcześniej niż potem być nagle zaskoczona zimą, bo np. dziś u mnie nad ranem było -4
Stary 2011-10-16, 12:22   #3671
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Jak tam dziewczyny, kiedy zakładacie zimówki? Ja wczoraj już założyłam, wolę wcześniej niż potem być nagle zaskoczona zimą, bo np. dziś u mnie nad ranem było -4
Moje zimówki są w garażu, są już na feldze więc tylko kwestia zdjęcia letnich i założenia zimowych. Ale sama nie mogę teraz tego zrobić, bo koło jest zbyt ciężkie abym mogła je "dźwignąć". I tak teraz prawie nie jeżdżę. Ew. do sklepu podjadę po coś, czego nie ma u mnie w sklepie na osiedlu. Albo do lekarza. I na tym kończą się moje podróże

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-16, 13:08   #3672
Jully
Raczkowanie

U mnie też od wczoraj zimówki, lepiej wcześniej zwłaszcza, że rano już sie przymrozki pojawiają. Dzisiaj ok 9 jeszcze miejscami szron na dworze widziałam
Stary 2011-10-16, 13:57   #3673
Hoya
Przyczajenie

Ja również jestem zwolenniczką jazdy na suwak, zwłaszcza, że sama codziennie spotykam się z ta sytuacją - mój prawy pas zaraz po włączeniu się na drogę ekspresową kończy się z powodu robót drogowych i muszę wjechać na pas lewy. Zazwyczaj jestem wpuszczana, sama też zawsze wpuszczam w takich sytuacjach.

Znak "jazda na suwak" z tego co kojarzę nie istnieje do tej pory w naszym kodeksie drogowym, choć jakiś czas temu posłowie obiecywali zmianę. Póki co znak ten jest czasem stosowany na wzór znaków niemieckich/austriackich, ale jest to raczej apel o uprzejmość kierowców- póki nie ma zapisów w kodeksie, nie można tego traktować jako obowiązku.

Kilkakrotnie za to widziałam sytuację, gdy kierowcy zbliżali się do zwężenia pasem awaryjnym, wyprzedzając auta na obydwu pasach - to dla mnie właśnie cwaniactwo.
Hoya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 17:04   #3674
Jully
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hoya Pokaż wiadomość
Kilkakrotnie za to widziałam sytuację, gdy kierowcy zbliżali się do zwężenia pasem awaryjnym, wyprzedzając auta na obydwu pasach - to dla mnie właśnie cwaniactwo.

To tez widuje często niestety Na zwężeniu o którym pisałam wcześniej sytuacja jest o tyle trudna, że sama jazda na suwak nie odkorkuje nic, bo jakieś 2 km po zwężeniu jest skrzyżowanie bez świateł, gdzie w godzinach szczytu ruchem kieruje policja i korek i tak jest. Ale prawda jest że wiecej kultury na drogach by sie przydało
Stary 2011-10-16, 21:24   #3675
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja również jestem zwolenniczką jazdy na suwak, zwłaszcza, że sama codziennie spotykam się z ta sytuacją - mój prawy pas zaraz po włączeniu się na drogę ekspresową kończy się z powodu robót drogowych i muszę wjechać na pas lewy. Zazwyczaj jestem wpuszczana, sama też zawsze wpuszczam w takich sytuacjach.

Znak "jazda na suwak" z tego co kojarzę nie istnieje do tej pory w naszym kodeksie drogowym, choć jakiś czas temu posłowie obiecywali zmianę. Póki co znak ten jest czasem stosowany na wzór znaków niemieckich/austriackich, ale jest to raczej apel o uprzejmość kierowców- póki nie ma zapisów w kodeksie, nie można tego traktować jako obowiązku.

Widziałam taki znak na moście w Toruniu
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-17, 09:14   #3676
aquarelka199
Rozeznanie

Jazda na suwak naprawdę ułatwia życie. A my, Polacy powinniśmy być jej mistrzami ze względu na ilość zwężeń na naszych drogach. Chociaż z drugiej strony uważam że jeżeli ktoś już zauważy znak zwężenia to tak naprawdę powinien zjeżdżać na inny pas a nie ciągnąć do końca i się wpychać na siłę. Bo przez takie coś robią się oczywiście korki. Dlatego można spotkac się z takimi sytuacjami że ktoś blokuję pas i tym samym wymusza na tych z tyłu wcześniejszą zmianę pasa. Niestety sama osobiście widziałam jak mój skretyniały kolega właśnie został przyblokowany po czym zaczął podjeżdżać za blisko tego samochodu i go "straszyć". Kierowca samochodu blokującego wkurzył się i mu zahamował. Mało brakło a doszło by do stłuczki. Wydaję mi się że inaczej wygląda sytuacja jak ktoś włącza się dopiero na zakorkowaną drogę (np. z prawej) to wtedy wystarczy trochę zwolnić i zrobić mu miejsce żeby wjechał. Ale to chyba trzeba rozróżnić te dwie sytuacje a niektórzy nie umieją bo np na siłę blokują tych włączających się do ruchu.
aquarelka199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 13:52   #3677
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aquarelka199 Pokaż wiadomość
Jazda na suwak naprawdę ułatwia życie. A my, Polacy powinniśmy być jej mistrzami ze względu na ilość zwężeń na naszych drogach. Chociaż z drugiej strony uważam że jeżeli ktoś już zauważy znak zwężenia to tak naprawdę powinien zjeżdżać na inny pas a nie ciągnąć do końca i się wpychać na siłę. Bo przez takie coś robią się oczywiście korki. Dlatego można spotkac się z takimi sytuacjami że ktoś blokuję pas i tym samym wymusza na tych z tyłu wcześniejszą zmianę pasa. Niestety sama osobiście widziałam jak mój skretyniały kolega właśnie został przyblokowany po czym zaczął podjeżdżać za blisko tego samochodu i go "straszyć". Kierowca samochodu blokującego wkurzył się i mu zahamował. Mało brakło a doszło by do stłuczki. Wydaję mi się że inaczej wygląda sytuacja jak ktoś włącza się dopiero na zakorkowaną drogę (np. z prawej) to wtedy wystarczy trochę zwolnić i zrobić mu miejsce żeby wjechał. Ale to chyba trzeba rozróżnić te dwie sytuacje a niektórzy nie umieją bo np na siłę blokują tych włączających się do ruchu.
To wtedy się stoi i stoi i stoi i czeka aż ktoś uprzejmie wpuści Nie wiem czemu ale zauważyłam, że jak jedzie się gorszym, jakimś starszym autem to nie chcą wpuszczać a jak jadę jakąś lepszą furą to są milsi i wpuszczają Podobnie w przypadku włączania do ruchu. Jak jadę główną drogą, starszym autem to pchają się strasznie, że aż czasami muszę gwałtownie hamować, bo jakiś debil musi akurat przede mną wjechać Może to tylko u mnie tak jest

Inna sytuacja która mnie denerwuje to, gdy np. na skręt w lewo jest mega korek a cwaniacy którzy nie będą w nim stać, podjeżdżają drugim pasem na sam początek i blokują go, bo oni chcą wjechać na lewy Z obcą rejestracją wpuszczę ale z tutejszą nie chętnie.
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 20:10   #3678
Hoya
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paula600324 Pokaż wiadomość

Inna sytuacja która mnie denerwuje to, gdy np. na skręt w lewo jest mega korek a cwaniacy którzy nie będą w nim stać, podjeżdżają drugim pasem na sam początek i blokują go, bo oni chcą wjechać na lewy Z obcą rejestracją wpuszczę ale z tutejszą nie chętnie.
Dokładnie taka sytuacje mam codziennie i zawsze się wkurzam. Mój pas do jazdy prosto jest blokowany w taki właśnie sposób i stoję w mega korku spowodowanym przez kilku niecierpliwych cwaniaków.

A z rzeczy przyjemniejszych: kupiłam dziś nowe kołpaki na opony zimowe. Co to się porobiło: kiedyś po wejściu do sklepu zaraz marsz na dział "odzież", teraz kierunek dział "motoryzacja"

No, ale żeby równowaga pozostała, szukam nowej kurteczki na zimę. Do tej pory wybierałam grubsze puchowe płaszczyki ( tzw. spiwory), żeby nie marznąć na przystanku, teraz nie musze się do nich ograniczać.
W czym zima jezdzi się Wam najwygodniej?
Stary 2011-10-17, 20:16   #3679
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:

No, ale żeby równowaga pozostała, szukam nowej kurteczki na zimę. Do tej pory wybierałam grubsze puchowe płaszczyki ( tzw. spiwory), żeby nie marznąć na przystanku, teraz nie musze się do nich ograniczać.
W czym zima jezdzi się Wam najwygodniej?
W czymś krótkim i miękkim . Kożuszek zostawiam na Pasterkę. Tylko pirwsze zetknięcie z lodowatym siedzeniem jest mało przyjemne.

Edytowane przez anjuta
Czas edycji: 2011-10-17 o 20:18
Stary 2011-10-17, 20:28   #3680
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjuta Pokaż wiadomość
W czymś krótkim i miękkim . Kożuszek zostawiam na Pasterkę. Tylko pirwsze zetknięcie z lodowatym siedzeniem jest mało przyjemne.
tak samo nieprzyjemnie chłodno jest jak trzeba odśnieżyć samochód, skrobać szyby... fakt, w tym czasie auto już się nagrzeje.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-17, 20:49   #3681
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
I z lodowatą kierownicą A w rękawiczkach nie za przyjemnie się prowadzi. W skórzanych trą o kierownicę i wydają denerwujący dźwięk A materiałowe ślizgają się
Aż mi niedobrze się robi jak myślę, że niedługo trzeba będzie wcześniej wychodzić, odskrobywać auto i czekać aż odparuje A jeszcze jak zamarznie od środka
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 21:03   #3682
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
I z lodowatą kierownicą A w rękawiczkach nie za przyjemnie się prowadzi. W skórzanych trą o kierownicę i wydają denerwujący dźwięk A materiałowe ślizgają się
Aż mi niedobrze się robi jak myślę, że niedługo trzeba będzie wcześniej wychodzić, odskrobywać auto i czekać aż odparuje A jeszcze jak zamarznie od środka
Znam świetny sposób na zamarzające od środka szyby

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-17, 21:05   #3683
Hoya
Przyczajenie

Nad rękawiczkami tez już dziś się zastanawiałam - miałam przy sobie skórzane, ale jednak wolałam je ściągnąć. A próbowałyście jazdy w skórzanych rękawiczkach bez palców (mitenkach)? Ma to w ogóle sens? Najbardziej marzną mi właśnie palce.

Mi póki co udaje się obejść bez skrobania, choć dziś warstwa szronu była dość spora. Wspomagam się odmrażaczem Autoland - jestem zakochana w tym specyfiku Mam nadzieję, że póki śnieg nie spadnie, da radę.
Stary 2011-10-17, 21:08   #3684
karolca
Zakorzenienie

jak rękawiczki do samochodu to tylko skórzane Nie wyobrażam sobie innych.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-17, 21:16   #3685
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Znam świetny sposób na zamarzające od środka szyby

podzielisz się?
Stary 2011-10-17, 21:54   #3686
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
podzielisz się?
Oczywiście! Już w ubiegłym roku go sprzedałam tutaj

Na noc wysypać na podłogę (jak masz gumowe dywaniki to wyjmij je, jak welurowe - zostaw) samochodu żwirek dla kota. Całe opakowanie, nie ma co żałować. Można zostawić na dwa dni nawet. Dokładnie odkurzyć samochód. I szyby nie zamarzną. A dodatkowo żwirek pochłonie wszystkie nieprzyjemne zapachy
I rada - zimą co kilka dni wytrzepać dokładnie dywaniki (gumowe) lub wyprać i wysuszyć jeśli welurowe/materiałowe.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-17, 22:14   #3687
anjuta
Zakorzenienie

Dzięki
Żwirek oczywiście bez kota?
Stary 2011-10-17, 22:19   #3688
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki
Żwirek oczywiście bez kota?
Możesz wrzucić kota... maskotkę. Jesli lubisz

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-17, 23:00   #3689
aquarelka199
Rozeznanie

Cytat:
To wtedy się stoi i stoi i stoi i czeka aż ktoś uprzejmie wpuści Nie wiem czemu ale zauważyłam, że jak jedzie się gorszym, jakimś starszym autem to nie chcą wpuszczać a jak jadę jakąś lepszą furą to są milsi i wpuszczają Podobnie w przypadku włączania do ruchu. Jak jadę główną drogą, starszym autem to pchają się strasznie, że aż czasami muszę gwałtownie hamować, bo jakiś debil musi akurat przede mną wjechać Może to tylko u mnie tak jest
no właśnie ja zauważyłam że jak spokojnie czekam to jakoś chętniej mnie ludzie wpuszczają niż moich kolegów, którzy właśnie nie patrzą czy coś jedzie tylko na siłę chcą się wbić. I nie ważne czy jadę swoim staruszkiem czy innym autem.
A na cwaniaków i kretynów chyba nie ma rady.

Karolca, jeśli to działa to nawet dwa opakowania wrzucę i dorzucę dwa koty Skąd znasz taki sposób?
aquarelka199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 23:03   #3690
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aquarelka199 Pokaż wiadomość

Karolca, jeśli to działa to nawet dwa opakowania wrzucę i dorzucę dwa koty Skąd znasz taki sposób?
Jeden spokojnie starczy. Bez kota też daje radę
Skąd znam? Z Internetu szukałam sposoby na pozbycie się zapachu rozlanej benzyny. Przy okazji pomogło na zamarzające szyby.
I taka rada - zimą koniecznie gumowe dywaniki (łatwiej pozbyć się śniegu/wody).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości