|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
|
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Konto usunięte
|
Dlatego, że to jest wątek o Szlachetnej Paczce i porypanym systemie pomocy społecznej, a nie o Kulczykach i Solorzach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wkurza mnie to o tyle, że dla dzieciorobów i żulerii współczucia nie mam. nie żal mi alkoholusów, nie żal mi starych śmierdzących dziadów. tak mam. jak pomagam, to zwierzętom.
![]() |
#3664 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3666 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3667 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3668 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Uważasz, że te 50 flakonów to dlatego, że ta osoba sobie 50 razy bardziej zasłużyła? Ja też pochodzę z rodziny, w której się nie przelewało i która kosztem wielkich wyrzeczeń posłała mnie do prywatnego liceum. Kiedy wszyscy wokół ciebie mają rzeczy, na które cię nie stać to niczego nie pragniesz bardziej niż móc znaleźć się w ich gronie chociaż troszeczkę. Biedni ludzie chcą chociaż troszeczkę zakosztować świata, który im sprzedajemy w serialach i kolorowych czasopismach. Czy to jest pragmatyczne? Nie jest. Ale zupełnie zrozumiałe z psychologicznego punktu widzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3669 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wiem, że wolontariusz wolontariuszowi nie równy. Wiem, że zdarzają się rejony, gdzie niektóre rodziny zostały niesłusznie włączone do projektu. Nie neguję tego. Ale w rejonie gdzie ja byłam wolontariuszką było takich rodzin ze dwie? A wolontariusze zrozumieli swój błąd dopiero po finale. Są przypadki, że rodzina wiedząc o przyjściu wolontariusza chowa drogie sprzęty. Dosłownie chowa. Np. do łazienki. Dlatego nawet na szkoleniach jest wspomniane, aby wolontariusz przynajmniej jeden poszedł "za potrzebą", spróbował zagadać z dzieckiem (dzieciaki są szczere) o tym jakie gry na komputerze lubi (nawet jeśli rodzina mówi, że komputera nie posiada) itp. W moim przypadku rejonem było moje, małe miasteczko, gdzie każdy każdego zna, więc od razu było wiadomo kto ile pije, za co, z kim. W przypadku rodzin z problem alkoholowym stawialiśmy na pomoc dzieciom, bo one nie są niczemu winne. Fakt, przeprowadzając ankietę pytałam o potrzeby całej rodziny. Taka procedura. Ale w kontakcie z darczyńcą zaznaczałam, że najbardziej zależy mi na dzieciach i aby na ich potrzebach się skupił najbardziej. I nie mówię tu o drogich zabawkach, a o ciuchach czy przyborach szkolnych. Obie te rzeczy są zawsze potrzebne i nigdy ich zbyt wiele. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3671 | |
O RLY?
|
Szczerze mówiąc ja wychowywałam się w rodzinie "za bogatej" dla MOPS-u (próg przekraczaliśmy o około 20 złotych na osobę) i nie wyobrażam sobie żeby moja mama idąc do o opieki społecznej/Caritas czy PCK powiedziała "daj mnie Pani 2 stówy na szanela bo mnie nie stać a chce pachnieć jak bogacz".
Według mnie dzieci biedne, ale nauczone wartości pieniądza podchodzą do tego inaczej niż dzieci nauczone, że zawsze ktoś da. Owszem też marzyłam na gwiazdkę dajmy na to o aparacie fotograficznym, ale dostawałam sweter i było ok, bo wiem że chociaż mama chciała nie stać jej dać mi więcej. I przeżyłam - nie jęczałam, nie prosiłam. Co do stygmatyzacji biednych - w gimnazjum miałam za darmo obiady ze wzg na sytuację materialną, ale nikt nigdy się do mnie nie przyczepił, że np. wyszłam raz w miesiącu na pizzę z koleżankami. Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=gX6bDyRSLPI Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language ![]() Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-09-28 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3672 |
Zakorzenienie
|
Ty sobie możesz nie popadać lub popadać w co chcesz. przedstawiłam swoją opinię i swój model działania.
#3673 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3674 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli mnie nie stać, ale bardzo chcę mieć i haruję, odmawiam sobie nie wiem, jedzenia, albo chodzę do pracy zamiast jeździć autobusem, i oszczędzam żeby mieć, a ktoś nie ma i mówi "jak już tak super oszczędzasz pooszczędzaj jeszcze trochę i mi też kup" to mogę się tylko zaśmiać i poradzić jedyne co ma w tej sytuacji sens: "na swoje fanaberie zarób sobie sam" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3675 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Znajdziesz mi podobny o 1% na tym forum? Nie znajdziesz. Edit: ewidentnie mam problem z cytowaniem Edytowane przez trunfio Czas edycji: 2014-09-28 o 21:22 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3676 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie mówi, że takowych nie ma. Podzielmy się więc, niech każdy pomaga komu chce... Ja też celuję w zwierzaki.
![]() |
#3677 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- no i właśnie, niech każdy swoje pieniądze pożytkuje jak chce.
![]() |
#3679 |
Konto usunięte
|
Mądrze powiedziane. Ja też wiem, że nawet jak będę bogata, na gówna typu torebka za tysiąc złotych, krem za 500 zł itd. nie będę wydawać bo MARNOWANIE kasy jest nie dla mnie. I twierdzenie, że każdy biedniejszy chce luksusu nawet jak ten luksus jest bez sensu jest błędne. Znam osoby bogate i jakoś nie zazdroszczę im super wycieczek na Hawaje do hotelu 5 gwiazdkowego bo marzę o podróżach ''swojskich'' z partnerem życiowym. Itd. itd. A takie dzieciaki z takich rodzin nie mają takiego podejścia bo się uczą że ktoś ma dać, zamiast że mają zapracować sobie sami i rozsądnie dysponować tym co mają.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3680 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Nie chce i się odnosić za bardzo do tego bełkotu. Powiem więc krótko: na starcie to moje dzieci,k tórych matka pracuje, jest wykształcona doc dobrze pod względem finansowym mają gorszy start niż dzieci nastolatki niż nie jednej nastolatki z marginesu społecznego, której głównym źródłem dochodzu są zasiłki (warto zaznaczyć pochodzące z opłacanego przeze mnie podatku dochodowego). Pracując w branży pomocowej w UK ( a na to się owołuję, bo Ty niewiadomo czemu powołujesz się na USA ![]() Zreszta w Polsce nie było o wiele lepiej. ![]() Takie wypowiedzi jak Twoja wzbudzają moje głebokie obrzydzenie i odruch wymiotny. Dlaczego? Bo tak mój organizm reaguje na durne hasła, które mają się nijak do rzeczywistości. Jestem zwolennikiem pomagania, zwłaszcza jednostkom słabszym. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem demgogii i bełkotu, który uprawiasz.
![]() |
#3681 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3682 | |
O RLY?
|
Cytat:
A z jakiej racji Ty zaglądasz komuś do portfela. Zachowujesz się jak ludzie z SzP z zeszłego roku, kiedy krzyczeli na siostry Radwańskie czemu zrobiły tylko paczki a nie zafundowały mieszkań/samochodów/gadżetów elektronicznych - przecież je stać to niech dadzą.
![]() |
#3683 |
Zadomowienie
|
Dawno dawno temu pracowałam w hipermarkecie, pod którym notorycznie żebrał starszy facet. Dzień w dzień. A to żeby mu dac jedzenie, a to 5 złotych, a to "piwo by wypił i mówi szczerze", dzień w dzień facet tam stał i wyciągał rękę- dosłownie. W owym czasie dość często przyjeżdzał po mnie kolega, za którymś razem nie wytrzymał, poszedł do żebrającego i mówi: "Załatwie panu pracę. Będzie pan pracował na produkcji, stała pensja, bez szału ale praca uczciwa, w cieple, nietrudna". Facet zniknął szybciej niż błyskawica.
Później mnie uświadomiła kioskarka z pobliskiej ulicy, że tym żebraniem to on zarabiał kilka razy więcej niż ja i ten kolega razem wzięci. Dlatego mam wstręt do ludzi, którzy chcą dostać prezent, a nie rzeczywistą pomoc. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-09-28 o 21:41 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3684 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Polecam Aviomarin (o ile macie go w UK) i powrót do wątku kiedy zechcesz odnieść się merytorycznie do tego co napisałam miast określać moje słowa "bełkotem" bez próby krytykowania kontentu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3685 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówimy o fundacji, której ofiarodawcami zwykle są ludzie, którzy sami nie opływają w luksusy, a żyja na przeciętnym poziomie i nie odziedziczyli niczego, tylko zwyczajnie pracują. Wiedząc, że inni mają mniej, myślą "może bym pomógł, może ktoś obok jest głodny, nie ma w czym chodzić?". I dostają listę "pierwszych potrzeb" człowieka, o którym mysleli że jest biedny, a na niej perfumy Diora. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3686 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem skąd Ty ten przykład z perfumami Diora zaczerpnęłaś. Ale jeśli jest to przykład prawdziwy to wolontariusz albo dał porządnie :pupa: albo wolontariuszem była osoba opływająca w luksusach (zdarzają się takie), której Dior to mały codzienny wydatek.
Jako wolontariuszka w życiu bym nie wpisała w formularz potrzeb takiej rzeczy jak perfumy Diora. Perfumy owszem i jeśli chodziłoby o konkretny zapach to w rozmowie z Darczyńcą wspomniałabym, że pani podobają się perfumy o takim, takim zapachu i chciałaby coś podobnego. Podrób na rynku jest dużo. Na pewno zorientowałabym się w tym temacie. Gdzie i za ile można kupić coś Dioropodobnego. Edytowane przez Cytrynowe_Marzenie Czas edycji: 2014-09-28 o 21:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3687 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3688 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3689 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Zawartość belkotliwa, na kontrargumenty nie zasługuje- bo naet nie ma na co odpowiadać.
![]() |
#3690 |
Zakorzenienie
|
Abstrakcją jest o to prosić to fakt. Zgadzam się z Tobą.
Ale nie oznacza to, że w takiej paczce nie mogą się takie perfumy znaleźć. Sama widziałam jak kobieta dostała właśnie z SzP perfumy Kelvina Kleina. A prosiła o "jakieś pachnidło". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.