|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3661 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Cytat:
je¶æ! nie mam zielonego pojêcia, czy w ogóle do czegokolwiek zaliczamy zupy, ale bardziej do wêgli warzywnych, wiêc jedz.
|
|
#3662 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Peee ...
¦. 2 porzadne garsci musli (ok 50-60g) z 150 jogurtu naturalnego i 150g truskawek + herbata z opuncj± II¦. a) bu³ka 90g z mas³em, sa³at±, szynka drobiowa i pomidorem + sok a'la kubus z biedronki b) kinder mleczna czekolada + 2 ma³e jab³ka O. Talerz roso³u z makaronem + potrawka, czyli ry¿ bia³y, marchewka z groszkiem i mieso gotowane z kurczaka i to wszystko polane obficie sosem ![]() Troche po by³o jeszcze pol miseczki marchewki z groszkiem polane sosem P. duza miska (jakies 300g) truskawek polanych serkiem homogenizowanym Danio waniliowym (tym xxl) K. 3kanapki ciezkiego z ziarnami: kazda z maslem, Salata, kurczakiem gotowanym (z obiadu) pomidorem i na jednej plaster sera zoltego + herbata zielona z opuncja
|
#3663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym powiedziala,, ze predzej taka zupka jest okej ze smiatana, niz z makaronem albo ryzem.
|
|
|
#3664 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 621
|
Cytat:
tak to ja cieszê siê, ¿e ciê tutaj widzê, a nie gdzie¶ indziej, bo tam to ostatnio a¿ strach wchodziæ.. zastanawia³am siê w³a¶nie czy to ty, ale jako¶ tak g³upio mi by³o zapytaæ no dziêki, nie s±dzi³am, ¿e mogê byæ czyj±¶ inspiracj±, ale ok kurcze u mnie te¿ nadal @ ani widu ani s³ychu.. i te¿ jestem ¶wie¿o po luteinie.. lekarz niby kaza³ czekaæ, ale ja czujê, ¿e ju¿ nie mogê d³u¿ej czekaæ czujê siê jakbym w ten sposób zatraci³a ca³± swoj± kobieco¶æ i wgl denerwuje mnie to coraz bardziej, a t³uszczy jem przecie¿ dosyæ sporo.. a tu nic ![]() a ¶niadanie to tak wyj±tkowo, jad³am je chyba ok 7 rano, kiedy ju¿ by³ meega upa³, wiêc nie mia³am za bardzo apetytu, a jednak musia³am cokolwiek zje¶æ, bo inaczej bym pad³a.. ale u ciebie to rzeczywi¶cie trochê kiepsko z tymi nnkt, dorzuæ co¶ koniecznie, mas³o orzechowe, orzeszków wiêcej?..
|
|
#3665 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w sensie - czemu lepiej ze ¶mietan±?
|
|
#3666 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#3667 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
dzisiejsze U, mimo upa³ów mam du¿y apetyt ;P. móg³by kto¶ zerkn±æ?
![]() I. Owsianka z 4 ³y¿ek p³atków z otrêbami, 150g serka homogenizowanego, truskawkami i mas³em orzechowym. II. Bu³ka pszenna z serkiem topionym; gar¶æ paluszków. III. Pier¶ kurczaka w sosie pomidorowym, porcja kaszy jêczmiennej, sa³ata z dressingiem. IV. Du¿y kawa³ek pe³noziarnistego ciasta z truskawkami (s³odzone syropem klonowym) V. Dwie kromki razowca, obie z mas³em i: z twarogiem, wêdzonym ³ososiem, pomidorem, szczypiorkiem/z guacamole, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewk± i szczypiorkiem; pó³ kalarepki. teraz jeszcze zjad³am jab³ko |
|
|
|
#3668 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Dzisiejsze U:
1. owsianka na wodzie z otrêbami, serkiem wiejskim, orzechami w³oskimi oraz suszonymi owocami: morelami i daktylami. 2. bu³ka s³onecznikowa z mas³em, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym. w miêdzyczasie wpad³y 2 ciastka bakaliowe bez cukru homemade. 3. miska ch³odniku na ma¶lance 3,5% z jajkiem. 4. kawa³ek babcinego ciasta biszkoptowego (niestety biszkopt kupny - babcia nie lubi piec ) z mas±, truskawkami i galaretk±, plaster arbuza.5. talerzyk tatara wo³owego, kromka ciê¿kiego chleba ¿ytniego z mas³em. po: marchewka, herbata owocowa. w ci±gu dnia wpad³o trochê rabarbaru czê¶ciowo moczonego w odrobinie cukru. jak to siê prezentuje?
|
#3669 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 439
|
co¶ na kszta³t U.
-kawa z mlekiem, miseczka musli orkiszowego z jogurtem i wkrojonymi truskawkami -kawa z mlekiem znów.., 'tymbark' jab³kowo-miêtowy -ciemna bu³eczka, ka¿da po³ówka z serkiem naturalnym, sa³at±, wêdzonym ³ososiem, pomidorem, oliwkami, ¶wie¿± bazyli± -szklanka kefiru, warzywa na patelniê (ziemniaczki, fasolka szparagowa, papryka, cebulka, cukinia, kukurydza) -du¿a porcja lodów krówkowych i pomarañczowych.
Rozsun±æ suwak, by Zdj±æ skafander cia³a Zapomnieæ Wej¶æ w nowe ¿ycie W zwiewnej sukience Edytowane przez Phynn Czas edycji: 2011-06-06 o 21:13 |
|
|
|
#3670 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
Phynn wydaje mi siê albo co raz mniej
|
|
#3671 |
|
Zakorzenienie
|
1. mieszanka p³atków (BF, musli tropikalne, otrêby) z mlekiem i siemieniem lnianym, kawa zbo¿owa
2. bu³ka wieloziarnista z twarogiem, warzywami i ³ososiem wêdzonym, parê rzodkiewek, jab³ko 3. jaka¶ zupa wielowarzywna z kasz± jêczmienn±, pier¶ z kurczaka w panierce, ziemniaki, m³oda kapusta gotowana ![]() {truskawek duuu¿o } 4. sa³atka z sa³aty, ogórka zielonego & kiszonego, pomidora, z jajkiem, szynk± drobiow± i grzankami z sezamem (z dwóch kromek razowca )parê orzechów brazylijskich aaaa, podoba mi siê !!!
|
|
#3672 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 799
|
Moja dzisiejsza Redukcja
Wczoraj tak siê przejmowa³am dolegliwo¶ciami, a dzisiaj jak rêk± odj±³ I w brzuchu o 3cm mniej ni¿ 2 tyg. temu -serek wiejski (200g) z du¿± ilo¶ci± papryki czerwonej i ogórka, sucharek pe³noziarnisty, 1 wafel ry¿owy z dzikim ry¿em (wiem, wiem..ale chlebka nie mia³am) -placuszki na ma¶le (jajko, p³atki owsiane, otrêby, zarodki pszenne m±ka kukurydziana, ziarna s³onecznika, jog.nat. activia) z keczupem, kie³bas± krakowsk± i jak±¶ z indyka i du¿o sa³aty - 2 talerze pomidorowej (rosó³ na udkach z kurczaka, zabielana jogurtem.nat) z makaronem ¿ytnim i du¿± ilo¶ci± miêsa -owoce (truskawki, brzoskwinie i chyba morele) ma³y talerzyk - du¿y filet z soli sma¿ony w przyprawach, pomidory z cebul±, pra¿onym s³onecznikiem i orzechami laskowymi z olejem z orzecha w³oskiego
|
#3673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a je¶li na tym chudniesz, to ju¿ w ogóle, super.
|
|
|
#3674 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 75
|
Witam Wiza¿anki
![]() Od jakiego¶ czasu czytam Wiza¿ i ¶ledze NCJ. Mam bulimie i bardzo chce z niej wyj¶æ ale, no có¿ nie wychodzi mi... W³a¶nie mama zrobi³ami nieziemsk± awanturê i poniek±d j± rozumiem.Ta choroba zmieni³a mnie o 180 stopni... ![]() Bardzo Was prosze o pokierowanie mn±. Zauwa¿y³am ¿e nie jem praktycznie warzyw i owoców,mam zaparcia i po ka¿dym posi³ku boli mnie brzuch i robi siê twardy i du¿y...;/ A wiêc mój jad³ospis na przytycie (do poprawki): ¶niadanie 7:30 - pó³ pszennej bu³ki sma¿onej na ³y¿ce mas³a i ³y¿ce oleju. 2 grube plastry sera ¿ó³tego, ketchup (rano nie mam ochoty na du¿e ¶niadania) 2 ¶niadanie 10:30- 7days dubble, 3 ³yki Tymbarka wi¶niowego obiad: kajzerka, sa³ata, mielony, majonez, ser ¿ó³ty, ketchup podwieczorek 15:00: magnum kolacja 18:00: 2 kromki pszennego sma¿one na ma¶le z serem zó³tym 2x, 2plastrami krakowskiej suchej, majonezem i ketchupem po ok 20: lód z Biedronki podobny do magnuma (taki w czekoladzie z orzechami) teraz:kila chipsów tak sobie czasami my¶le ¿e mo¿e dlatego jest mi tak ciê¿ko bo jem strasznie t³usto? Jem ma³e porcje, czy mo¿e mi sie wydaje?? prosze o jak±kolwiek pomoc
|
|
|
|
#3675 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Cytat:
Jami!
|
|
|
#3676 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
U
i jak???????????????????? ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
z ca³a sympati± i szacunkiem dla Twojej wiedzy z zakresu dietetyki..... ale jak kto¶ mi powie,¿e dzisiaj moje menu siê ró¿ni od Twojego w jaki¶ ZNACZNY sposób, to zw±tpiê w gatunek ludzki
|
|
|
|
|
#3677 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 799
|
Cytat:
chudnê powolutku, ale jednak a æwiczenia na prawdê du¿o mi daj±
|
|
#3678 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Cytat:
nie mówisz tego serio?
|
|
|
#3679 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
Wklejam poprawion±, delikatn± Rkê bo parê rzeczy siê zmieni³o- chyba koñczê z dieta bo id± wakacje i ja widzê po sobie, ¿e coraz mniej siê stosujê do zasad- nie wiem czy bêdê na ty chud³a wiêc na razie umownie nazwê to "lekk± R-k±":
Cytat:
Iza Twoje jad³o te¿ mi siê podoba- wszystko bym zjad³a ![]() irish marna prowokacja - widaæ, ¿e bardzo chcesz by¶my okaza³y Ci ( a raczej Twoim zaburzeni± uwagê) Kobieto przestañ siê kompromitowaæ, bo ¿al patrzeæ...
Edytowane przez polny mak Czas edycji: 2011-06-06 o 21:47 |
|
|
|
|
#3680 | |||
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
![]() Ale mo¿e jakie¶ orzechy/pestki do tego? W koñcu chyba nadal o okres walczysz. Cytat:
![]() Cytat:
U ¦niadanie: 2 jajka na miêkko; du¿a kromka ¿ytniego z mas³em, sa³at±, szynk± drobiow±, ogórkiem i rzodkiewk±; gar¶æ pistacji; skrzypopokrzywa II ¶niadanie: sa³atka (warzywa, tuñczyk wsw, zio³a, oliwa z oliwek); jab³ko Obiad: pó³ piersi z kurczaka pieczonej; kilka ³y¿ek kaszy jaglanej; sa³atka (warzywa, zio³a, oliwa z oliwek) Kolacja: serek wiejski (200 g) z pomidorem i szczypiorkiem; pó³ kromki ¿ytniego z mas³em + 2l wody z lodem, cytryn± i ¶wie¿± miêt± |
|||
|
|
|
#3681 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ej! jest na pewno mniej! pó³ kromki chleba? pó³ piersi z kurczaka? ( chyba, ¿e takiej wielkiej podwójnej ) i nie ma podwieczorku? drugie ¶niadanie bez kromki? mam nadziejê, ¿e to tylko przez upa³y.. ![]() pewnie sama nie powinnam siê odzywaæ, ale wiesz.
|
|
#3682 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
Ale teraz postanowi³am jeszcze zrobiæ sobie koktajl z kefiru, banana i truskawek, wiêc mo¿e mnie rozgrzeszysz
|
|
|
|
|
#3683 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
brak miesi±czki te¿ znoszê fatalnie. czujê siê jak ma³a dziewczynka, a nie dorastaj±ca dziewczyna. zaczê³o mi nawet przeszkadzaæ, kiedy mówi± do mnie "Milenko", hehe. w czwartek wybieram siê do gina. mam zamiar zrobiæ jeszcze w czerwcu badania hormonów tarczycy, USG i inne takie. czekaj na okres do dwóch tygodni po odstawieniu luteiny. je¶li nie wyst±pi, to leæ po duphaston, bo wielu dziewczynom luteina50 nie pomog³a. dopiero ten drugi lek co¶ "ruszy³".
|
|
|
#3684 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
U;
I.3nale¶niki z m±ki orkiszowej i owsianej ka¿dy posmarowany mas³em orzechowym, twarogiem zmikosowanym z jogurtem i truskawkami, polane gorzk± czeko; kawa II.du¿a papryka nadziana miêskiem mielonym&ró¿ne przyprawy straty parmezan; grillowane ziemniaki z mas³em szczypioem koprem i twarogiem(nie wiem ile); sa³atka z kapusty w³oskiej,marchwii,dymki, i oleju z pestków III.gdzie¶ tam lody na mie¶cie, oraz 90g mieszanki bakaliowej firmy bodaj¿e siesta (nerkowce,migda³y,macadam ia, ¿urawina, wi¶nia, rodzynki) mniami oraz gdzie¶ tam potem nashi (gruszka)IV.kromka domowego gor±cego ¿ytniego z grub± warstw± mas³a, pomidorkiem i szczypiorkiem V.pó³ wêdzonej makreli,jajo,szczypiorek, twaróg przyprawy+bleneder=pyszna pasta, na kromie jw. i jak?wiem, mam ogromny apetyt ale dzi¶ baaardzo du¿o ruchu i taki wyj±tkowy jaki¶ dzieñ wiêc..bêdê wdziêczna za wgl±d (my¶lê ¿e nie ma jeszcze P? )
"Dopóki walczysz, jeste¶ zwyciêzc±. " ¶w. Augustyn zarêczona 30.03.2012 mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012 nied³ugo ¿ona nied³ugo matura wygra³am swoje ¿ycie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-06-06 o 21:53 |
|
|
|
#3685 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
Cytat:
pysznie... |
|
|
|
|
#3686 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 75
|
Cytat:
prosze ![]()
|
|
|
|
|
#3687 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
hmnn.. czemu nie jesz gotowanego obiadu?
zacznij od normalnego obiadu z ziemniakam/kasz± i surówk±. na ¶n mo¿e jakie¶ p³atki z mlekiem, owoc chocia¿, lubisz banany?truskawki? na kolacjê co¶ ciep³ego, jajecznica, makaron z mas³em? zacznij je¶æ owoce, jest sezon s± pyyszne, oraz warztwa, papryka jest taka pyszna!pomodorki,szczypio r. to s± istatne rzeczy. sama wiem ¿e jak siê najem samych s³odyczy to potem no..niedobrze mi i wgl. dobrze ¿e dostrzegasz problem! ale stosuj siê do rad! i pamiêtaj, nie musisz je¶æ idealne V,posi³kówm je¶li masz ochotê na loda pó³ godz. po obiedzie to go jedz, a nie czekasz 3h bo tak trzeba, spontan jest fajny
|
#3688 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 339
|
U/P
haos.. znów w domu mnie nie by³o, no i jak tu jesc w taki upa³ ! :/ -2kanapki chleb bia³y z serkiem i pomidorem -4 kanapki chleb bia³y z miodem czekolad±, mas³em i do tego twaro¿ek grani 200g -ziemniaki szturane z mielkiem 3,2% ca³y talerz, duzy go³±bek z mielonym i ryzem - pó³ worka ryzu, kawa³ki kurczaka smazone w sosie s³odko-kwasnym, -prince-polo XXL jak dalej bedzie taka pogoda to ja schudne a nie przytyje na nic nie mam apetytu ![]()
|
|
#3689 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Upalne P
![]() I miseczka mieszanki platkow [musli tropikalne, bananowe, fitnessy owocowe, platki owsiane i jeczmienne] z troche wiecej niz polow± wiejskeigo [ponad 100g], polane zmiksowanymi na mus kilkoma truskawkami, z ³y¿k± lodów waniliowych ![]() II mrozony koktajl jagodowy + kanapka z chleba wieloziarnistego z wedlin± III miseczka ogórkowej + duzy plaster pieczonego schabu z ogorkami chili V [wpadalo tak co chwila ] drugie pó³ wiesniaka ze sniadania z wrzucon± fur± orzechów i rodzynekJak sie prezentuje? ![]() |
|
|
|
#3690 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 120
|
dzisiejsza Redukcja
1. ¶niadanie: kawa z mlekiem 3,2% i ³y¿eczk± cukru br±zowego. jajo na miêkko. kromka razowego z mas³em, sa³at±, polêdwic±, plastrem pomidora. 2. przed wybiegniêciem na autobus : big milk. herbata zielona30 minut rozgrzewki, godzinka zegarowa grania w ping-ponga, badmintona, skakania na skakance (mojej babeczki od wf nie by³o wiêc nici z tañcowania ![]() w drodze do domu napój izotoniczny. 3. obiad: pier¶ z kurczaka z marchewk±, selerem, papryk± i pieczarkami, zapieczona w piecyku. do tego pó³ szklanki br±zowego ry¿u. szklanka kefiru. 4. pod¿erka podczas nauki: suszone banany, migda³y, orzechy, rodzynki. kawa z mlekiem 3,2% i ³y¿eczk± br±zowego cukru. 5. kolacja: wpad³a grahamka z mas³em i past± tuñczykow±. do tego 2 ogóreczki kiszone i pó³ pomidora. |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:04.

je¶æ! nie mam zielonego pojêcia, czy w ogóle do czegokolwiek zaliczamy zupy, ale bardziej do wêgli warzywnych, wiêc jedz. 

zastanawia³am siê w³a¶nie czy to ty, ale jako¶ tak g³upio mi by³o zapytaæ
czujê siê jakbym w ten sposób zatraci³a ca³± swoj± kobieco¶æ i wgl denerwuje mnie to coraz bardziej, a t³uszczy jem przecie¿ dosyæ sporo.. a tu nic 

oraz gdzie¶ tam potem nashi (gruszka)