Harry Potter? - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-03, 21:59   #3661
Mileva_
Zakorzenienie

Dot.: Harry Potter?

Dlaczego niby zniszczyła? I co takiego zniszczyła? Postać jest poprowadzona bardzo spójnie moim skromnym zdaniem.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 22:01   #3662
Grassy
Raczkowanie

Ja także dorastałam z Harrym i to dosłownie, bo w momencie wydania pierwszej książki - miałam właśnie te 11 lat - dokładnie tyle co książkowy Harry Także każdy kolejny rok zgadzał się również z moim wiekiem. Podobało mi się to
Grassy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 11:05   #3663
klaudek884
Z Krainy Snów

Wczoraj leciał w tv, ach, fajnie to znowu obejrzeć. Czara ognia to druga moja ulubiona część (pierwsza to Więzień Azkabanu). Najbardziej w tej części podobała mi się Hermiona i Ron, to nieśmiałe okazywanie sobie uczuć i niezrozumienie płci Bitwa Harrego ze smokiem też była widowiskowa, tylko Voldemort jakiś taki dziwny...inaczej go sobie wyobrażałam czytając książkę
klaudek884 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 11:48   #3664
Mileva_
Zakorzenienie

Dla mnie ten drugi chłopaczek grający nastoletniego Toma Riddle'a to była jakaś porażka; nie dość że rysy nie te, to jeszcze fryz jak u szkolnej cioty. Młody niedoszły jeszcze Voldy to był podobno chłopak przystojny? Jego obecność w filmie wynikała też z absurdu - uznano, że trzydziestoletni Christian Coulson jest już za stary do roli. Tak, jakby wiekowo idealnie pasował Alan Rickman
Stary 2012-08-07, 11:14   #3665
dusiołek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Dla mnie ten drugi chłopaczek grający nastoletniego Toma Riddle'a to była jakaś porażka; nie dość że rysy nie te, to jeszcze fryz jak u szkolnej cioty.
Mileva, weź pod uwagę lata w których dzieje się akcja. Wówczas to była normalna fryzura u chłopców (przynajmniej mugolskich, bo w magicznym świecie mogło być różnie). A przecież Tom Riddle wychowywał się w mugolskim sierocińcu.
Gdyby twórcy filmu tworzyli postaci wyłącznie z punktu naszych czasów film byłby nieszczery (nie wiem jak inaczej to określić).

dusiołek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 16:59   #3666
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusiołek Pokaż wiadomość
Mileva, weź pod uwagę lata w których dzieje się akcja. Wówczas to była normalna fryzura u chłopców (przynajmniej mugolskich, bo w magicznym świecie mogło być różnie). A przecież Tom Riddle wychowywał się w mugolskim sierocińcu.
Gdyby twórcy filmu tworzyli postaci wyłącznie z punktu naszych czasów film byłby nieszczery (nie wiem jak inaczej to określić).
Fakt, ale w takim razie nastoletni Riddle I byłby przekłamaniem historycznym ze względu na swój zgoła inny fryz Poza tym w wieku szesnastu lat nie miał już z londyńskim sierocińcem za wiele wspólnego.
Stary 2012-08-09, 00:10   #3667
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zawsze wiedziałam, że za tymi zimnymi tunelami czarnych oczu musi się kryć coś jeszcze No i zawsze była to jakaś odskocznia od Jedynie Słusznych i Zawsze Poprawnych Gryfonów, oraz wielkiego i dobrego HP.
Za każdy razem, gdy czytam fragment ostatniej części HP od momentu, gdy Snape daje Harry'emu swoje wspomnienie, a potem poznajemy historię miłości Snape'a do Lily, to ryczę jak bóbr. Nawet teraz, myśląc o tym, mam łzy w oczach
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 12:13   #3668
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Za każdy razem, gdy czytam fragment ostatniej części HP od momentu, gdy Snape daje Harry'emu swoje wspomnienie, a potem poznajemy historię miłości Snape'a do Lily, to ryczę jak bóbr. Nawet teraz, myśląc o tym, mam łzy w oczach
Mam podobnie. Poza tym nasuwa się refleksja - kto tu okazuje się rzeczywiście bohaterem: czy bardziej na to miano zasługuje chłopaczek, który został w całą sytuację niejako "wrobiony", czy człowiek, który wybrał w pełni świadomie trudniejszą drogę.
Stary 2012-08-26, 10:30   #3669
invisible_01
Zakorzeniona

Uwielbiam HP, to całe moje dzieciństwo i lata dorastania... Z rozrzewnieniem wracam do tych książek, filmy też są niczego sobie
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 18:32   #3670

http://www.tvn24.pl/kultura-styl,8/n...or,272715.html

Dopiero teraz to przeczytałam Widziałyście? Chcecie przeczytać? Uwielbiam styl pisania Rowling, dlatego nie mogę się doczekać tej książki. Mam nadzieję, że szybko zostanie przetłumaczona.
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:29   #3671
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
http://www.tvn24.pl/kultura-styl,8/n...or,272715.html

Dopiero teraz to przeczytałam Widziałyście? Chcecie przeczytać? Uwielbiam styl pisania Rowling, dlatego nie mogę się doczekać tej książki. Mam nadzieję, że szybko zostanie przetłumaczona.
Ja się dowiaduję dopiero z twojego linka!!!

Ciekawe, może wyjść dobra książka, ale boję się, żeby nie wyszło coś, co ma jedynie potwierdzać, że JKR potrafi dobrze pisać nie tylko o małych czarodziejach... Zobaczymy.
Stary 2012-08-31, 17:27   #3672
emememsik
po prostu Em :)

Na pewno przeczytam, jestem bardzo ciekawa tej książki.
Stary 2012-09-02, 19:22   #3673
invisible_01
Zakorzeniona

Czytam teraz od nowa wszystkie tomy (jestem na "Czarze Ognia") i świetne jest, kiedy widzi się nawiązania do postaci, które pojawią się w następnych tomach Np. w CO jest mowa o tym, że Lovegoodowie wybrali się na mistrzostwa świata tydzień wcześniej, a przecież Lunę poznajemy dopiero w 5. części, tak samo jak ktoś wspomina Mundungusa Fletchera. Wkurza mnie tylko, że w "Insygniach" Harry jest zdziwiony tym, że Dumbledore ma brata, podczas gdy ten kilkakrotnie o nim wspominał - chociażby właśnie w "Czarze" pocieszając Hagrida mówi (przy Harrym) o przewinach jego brata Aberfortha, który wcale się nie przejął osądzeniami ludzi.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-02, 19:39   #3674
dorot_qa
Zakorzenienie

On tylko w filmie się dziwi, że Dumbledore ma brata w książce na weselu Billa i Fleur Elfias Dodge nie wspomina w ogóle o tym, że chodzi o brata, tylko Aberfortha, odnosi się do niego po imieniu. Dodali sobie troszkę w filmie

razem 31.12.2007
zaręczeni 12.08.2014
ślub 19.09.2015

2015
książki 17
filmy 54

2016
książki 8
filmy 63
dorot_qa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-03, 09:25   #3675
Krystal_26
Zadomowienie

Ja też zawsze lubiłam Harry Pottera Przeczytałam wszystkie części w oryginale, przy okazji poćwiczyłam angielski. Tę nową książkę na pewno też przeczytam, choćby z czystej ciekawości. Ale cieszę się, że ona jest już dla dorosłych czytelników, bo sama w międzyczasie podrosłam ;-)
Krystal_26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-03, 10:29   #3676
Mileva_
Zakorzenienie

Długo się zbierałam, żeby to napisać, ale... jak mnie denerwuje wszechobecna w uniwersum HP kalokagatia!!! Mam wrażenie, że to jedna z głównych, literackich cech, która czyni z HP bajkę (pomijając machanie różdżkami, bo to zupełnie inna rzecz ) Założenie pojawia się w bajeczkach dla dzieci, gdzie Baba Jaga jest brzydka, zuaaa, i ma brodawkę na zbyt długim nosie, zaś dobra i uciskana przez zuą BJ księżniczka bzw. sierotka jest śliczna, wiotka, ma wielkie oczka i słodkie usteczka

Tę samą sytuację mamy w HP - zauważyłyście, że większość dobrych postaci jest urodziwa lub choć przeciętna? A wszystkie bohaterki lub laski bohaterów są wręcz piękne Lily, Ginny, Fleur... pierwszą cechą, którą zauważa H., myśląc o matce, jest jej wybitna uroda Również Hermiona z czasem pięknieje zauważalnie, no bo nie może być tak, by przyjaciółka małego bohatera i dziewczyna jego przyjaciela była zwyczajnie przeciętna :P

W drugą stronę - złe, ciężkie i grubo ciosane są Ślizgonki, Pansy Parkinson ma twarz jak mops, Crabbe i Goyle wyglądają jak goryle, ciotka Petunia, która nawiasem mówiąc, wcale tak złą postacią nie jest (tylko "gorszą" wersją swojej wspaniałej siostry, co zresztą fatalnie świadczy o zdolnościach pedagogicznych państwa Evans) ma długaśną szyję i końską twarz Nie wspomnę o wuju Vernonie, Dudleyu i ciotce Marge.

Przedstawianie tego typu wzorców w książce dla dzieci wydaje mi się dość... niestosowne. Później w szkole Zosia będzie postrzegana jako leniwa i tępa - w porównaniu z miniFleur Kasią - dziewczynka, bo jest zbudowana jak Millicenta Bulstrode?
Stary 2012-09-11, 17:06   #3677
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Długo się zbierałam, żeby to napisać, ale... jak mnie denerwuje wszechobecna w uniwersum HP kalokagatia!!! Mam wrażenie, że to jedna z głównych, literackich cech, która czyni z HP bajkę (pomijając machanie różdżkami, bo to zupełnie inna rzecz ) Założenie pojawia się w bajeczkach dla dzieci, gdzie Baba Jaga jest brzydka, zuaaa, i ma brodawkę na zbyt długim nosie, zaś dobra i uciskana przez zuą BJ księżniczka bzw. sierotka jest śliczna, wiotka, ma wielkie oczka i słodkie usteczka

Tę samą sytuację mamy w HP - zauważyłyście, że większość dobrych postaci jest urodziwa lub choć przeciętna? A wszystkie bohaterki lub laski bohaterów są wręcz piękne Lily, Ginny, Fleur... pierwszą cechą, którą zauważa H., myśląc o matce, jest jej wybitna uroda Również Hermiona z czasem pięknieje zauważalnie, no bo nie może być tak, by przyjaciółka małego bohatera i dziewczyna jego przyjaciela była zwyczajnie przeciętna :P

W drugą stronę - złe, ciężkie i grubo ciosane są Ślizgonki, Pansy Parkinson ma twarz jak mops, Crabbe i Goyle wyglądają jak goryle, ciotka Petunia, która nawiasem mówiąc, wcale tak złą postacią nie jest (tylko "gorszą" wersją swojej wspaniałej siostry, co zresztą fatalnie świadczy o zdolnościach pedagogicznych państwa Evans) ma długaśną szyję i końską twarz Nie wspomnę o wuju Vernonie, Dudleyu i ciotce Marge.

Przedstawianie tego typu wzorców w książce dla dzieci wydaje mi się dość... niestosowne. Później w szkole Zosia będzie postrzegana jako leniwa i tępa - w porównaniu z miniFleur Kasią - dziewczynka, bo jest zbudowana jak Millicenta Bulstrode?
Nie przesadzałabym, Tom Riddle wielokrotnie określany był jako bardzo przystojny chłopak, a co z niego wyrosło Hermiona też na początku nie była specjalnie urodziwa, a potem nadal niczym specjalnym się nie wyróżniała (a przynajmniej nie przypominam sobie opisów jej wspaniałej urody), w przeciwieństwie do Parvati i Lavender, a to też postaci, których wizerunek w książce się zmienia. Trzeba brać poprawkę, że książka pisana jest niejako (bo jednak narracja nie jest pierwszoosobowa) z perspektywy Harry'ego, a bohaterowie, których wymieniłaś, nie należeli do jego ulubieńców Nie oceniałabym państwa Evans, zachowanie Petunii w dzieciństwie to normalna zazdrość, całkowicie zrozumiała, a potem nieustanne przybywanie z Vernonem też zrobiło swoje. Nawet Dudley ostatecznie okazuje się być trochę bardziej złożony Dla mnie w Lily najważniejsze były oczy, a nie jej uroda.
LyraPotter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:17   #3678
paulin_bee
Raczkowanie

Cytat:

Też mnie to denerwowało! Powinno to być bardziej zróżnicowane po stronach 'dobrych' i 'złych'
paulin_bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 21:05   #3679
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:

Nie zgodzę się z tym. Pewnie, że wśród wymienionych przez ciebie bohaterów są i pozytywni ładni i negatywni brzydcy. Ale skup się na głównych.
Harry - no przystojniak to z niego jednak nie jest (ja się opieram tutaj na książkach, rzecz jasna). Chudy, okulary, blizna. Średnio ogarnięty, nieoczytany, jeśli coś mu się udaje to dlatego, że akurat miał szczęście i przyjaciół. Jego jedynym talentem jest quiditch i to wszystko.
Hermiona - inteligentna jak diabli, zawsze wszystko wie najlepiej. Do tego ma rozczochrane włosy, długie zęby i jest przemądrzała. Zęby skraca przypadkiem, kiedy Crabbe/Goyle (nie pamiętam) rzuca na nią zaklęcie. Ron - rudy, biedny, nienajmądrzejszy. "Cień" Harry'ego, do tego jeszcze zazdrosny. Lavender zainteresowała się nim dlatego, że był kumplem Pottera.
Cała ta trójka z czasem rzeczywiście wyrosła na 'gwiazdy' ale to raczej przez ciągłe wpadanie w kłopoty niż przez własną popularność.
Ginny i Lily ładne? O Lily rzeczywiście z kanonu niewiele możemy powiedzieć, w większości fanonu z kolei może i jest ładna, ale z pewnością nie jest fajna. A Ginny... Cóż, z wiekiem rzeczywiście wyrasta na niezłą pannę, ale to raczej kwestia jej temperamentu niż urody - a zachowanie wpływa na postrzeganie przez społeczeństwo równie mocno, jak wygląd. Wiem to po sobie.

Rzeczywiście przystojni są Bill Weasley, James i Syriusz i...? No właśnie, kto z bohaterów - jak ich nazwałaś - pozytywnych w kanonie sprawia, żę laskom miękko w kolanach? Prawie nikt.

Piękni po stronie mniej pozytywnej? Proszę bardzo. Lucjusz i Narcyza Malfoy, opisani jako wyniośli, ale i urodziwi. Bellatrix - piękna wariatka. Sam Voldemort jako Tom Riddle również jest przystojny, jak stwierdzili i Giinny, i Harry. Blaise Zabini i jego piękna matka, niewątpliwie śmierciożercy. Karkaroff też, o ile sobie przypominam, nie był aż taki okropny.

Akurat HP to kiepski przykład opisanego przez ciebie zjawiska, o wiele bardziej jest to widoczne w okołopotterowskim fanfiction. Albo w Zmierzchu.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 21:48   #3680
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się z tym. Pewnie, że wśród wymienionych przez ciebie bohaterów są i pozytywni ładni i negatywni brzydcy. Ale skup się na głównych.
Harry - no przystojniak to z niego jednak nie jest (ja się opieram tutaj na książkach, rzecz jasna). Chudy, okulary, blizna. Średnio ogarnięty, nieoczytany, jeśli coś mu się udaje to dlatego, że akurat miał szczęście i przyjaciół. Jego jedynym talentem jest quiditch i to wszystko.
Hermiona - inteligentna jak diabli, zawsze wszystko wie najlepiej. Do tego ma rozczochrane włosy, długie zęby i jest przemądrzała. Zęby skraca przypadkiem, kiedy Crabbe/Goyle (nie pamiętam) rzuca na nią zaklęcie. Ron - rudy, biedny, nienajmądrzejszy. "Cień" Harry'ego, do tego jeszcze zazdrosny. Lavender zainteresowała się nim dlatego, że był kumplem Pottera.
Cała ta trójka z czasem rzeczywiście wyrosła na 'gwiazdy' ale to raczej przez ciągłe wpadanie w kłopoty niż przez własną popularność.
Ginny i Lily ładne? O Lily rzeczywiście z kanonu niewiele możemy powiedzieć, w większości fanonu z kolei może i jest ładna, ale z pewnością nie jest fajna. A Ginny... Cóż, z wiekiem rzeczywiście wyrasta na niezłą pannę, ale to raczej kwestia jej temperamentu niż urody - a zachowanie wpływa na postrzeganie przez społeczeństwo równie mocno, jak wygląd. Wiem to po sobie.

Rzeczywiście przystojni są Bill Weasley, James i Syriusz i...? No właśnie, kto z bohaterów - jak ich nazwałaś - pozytywnych w kanonie sprawia, żę laskom miękko w kolanach? Prawie nikt.

Piękni po stronie mniej pozytywnej? Proszę bardzo. Lucjusz i Narcyza Malfoy, opisani jako wyniośli, ale i urodziwi. Bellatrix - piękna wariatka. Sam Voldemort jako Tom Riddle również jest przystojny, jak stwierdzili i Giinny, i Harry. Blaise Zabini i jego piękna matka, niewątpliwie śmierciożercy. Karkaroff też, o ile sobie przypominam, nie był aż taki okropny.

Akurat HP to kiepski przykład opisanego przez ciebie zjawiska, o wiele bardziej jest to widoczne w okołopotterowskim fanfiction. Albo w Zmierzchu.

High five!

I widzę, że ktoś tu ma w avatarze Kelly
Stary 2012-09-12, 22:23   #3681
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Cytat:

Prawda! Poza tym, do tego wszystkiego dodałabym też Snape'a, który przecież finalnie okazał się być pozytywną postacią, a do urodziwych to on nie należał

Swoją drogą... Poczytałabym jakieś dobre FF... Miałam styczność z tym, w którym Harry został usynowiony przez Snapea, potem ten miał amnezję czy coś (tytułu nie pamiętam, ale wiem, że był BARDZO wzruszający) Macie jakieś propozycje tego typu?
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 10:44   #3682
paulin_bee
Raczkowanie

Cytat:
Swoją drogą... Poczytałabym jakieś dobre FF... Miałam styczność z tym, w którym Harry został usynowiony przez Snapea, potem ten miał amnezję czy coś (tytułu nie pamiętam, ale wiem, że był BARDZO wzruszający) Macie jakieś propozycje tego typu?
X lat temu lubiłam czytać FF potterowskie, spróbuj Toroj, głównym bohaterem jest Snape, są naprawdę świetnie napisane i z humorem
Stary 2012-09-13, 10:46   #3683
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulin_bee Pokaż wiadomość
X lat temu lubiłam czytać FF potterowskie, spróbuj Toroj, głównym bohaterem jest Snape, są naprawdę świetnie napisane i z humorem
Dzięki, na pewno spojrzę, bo Snape'a uwielbiam. Trochę to dziwne bo przez CAŁE 6 części go nienawidziłam. A potem wystarczyło jedno wspomnienie i cały pogląd na jego sylwetkę legł w gruzach.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 11:58   #3684
paulin_bee
Raczkowanie

No to koniecznie musisz po nie sięgnąć nie wiem, czy sama sobie nie poczytam, bo uwielbiałam zawsze czytać HP w taką pogodę jak teraz
Stary 2012-09-13, 12:02   #3685
kluska0
Zadomowienie

Harry wymiata, właśnie w te wakacje czytam wszystkie części i oglądam wszystkie filmy po raz pierwszy!
zaczynam dziś ostatnią część, kurde, pamiętam że ja właściwie rosłam razem z Harrym Potterem i wszyscy naokoło mnie to czytali a ja wtedy miałam okres buntu i własnie sie zawzięłam że nie będę czytać tylko dlatego, że każdy to robi xD

kluska0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 14:48   #3686
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kluska0 Pokaż wiadomość
Harry wymiata, właśnie w te wakacje czytam wszystkie części i oglądam wszystkie filmy po raz pierwszy!
zaczynam dziś ostatnią część, kurde, pamiętam że ja właściwie rosłam razem z Harrym Potterem i wszyscy naokoło mnie to czytali a ja wtedy miałam okres buntu i własnie sie zawzięłam że nie będę czytać tylko dlatego, że każdy to robi xD
miałam tak samo po książki sięgnęłam w tamtym roku no i mnie wciągnęło
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 15:04   #3687
9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b
Konto usunięte

Ja się jeszcze kiedyś na pewno zabiorę za oryginały w czasie tych wakacji miałam znów przeczytać wszystkie części, ale jakoś nie wiem.. nie mogłam się zabrać za to.
9b13fa772a089c950fe653392ec6a155eb1c8e79_603597153b11b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 16:41   #3688
LyraPotter
Zadomowienie

GG do LyraPotter

Cytat:
Napisane przez kluska0 Pokaż wiadomość
Też tak miałam, ale kupowałam prezent urodzinowy dla kolegi, padło na Harry'ego, dla siebie też kupiłam i się zaczęło Oczekiwania na kolejną część nie da się do niczego porównać, to nie to samo, co czytać części jedna po drugiej. Trochę mi brakuje tego wyczekiwania i połykania książki w ciągu 24h
Stary 2012-09-13, 21:10   #3689
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;36489978]Swoją drogą... Poczytałabym jakieś dobre FF... Miałam styczność z tym, w którym Harry został usynowiony przez Snapea, potem ten miał amnezję czy coś (tytułu nie pamiętam, ale wiem, że był BARDZO wzruszający) Macie jakieś propozycje tego typu?[/QUOTE]
Ale dobre czyli w sensie jakie?
Ja bardzo lubię "Tryptyk Piołunowy" autorstwa Hekate. Jest taki... piołunowy własnie,
o Huncwotach z różnych okresów, o ile pamiętam. Powstał jakoś ok 2006-2007 roku i chyba można go znaleźć na Mirriel.
Z tych raczej komediowych lubię "Rozmowy Trumienne" i "Narzekania Zapatrzonej w Gwiazdy Idiotki" - w jednym i drugim sporo jest Snape'a i to chyba jedyne wydanie, jakie jestem w stanie znieść.

Hihi. Możesz też poczytać moje fanfiki - np. Kolumbów i kontynuację Nowy Wspaniały Świat, o Angelinie Johnson w czasach powojennych.

Edit.
A co tam, nawet wam polinkuje te fajne
7 lat, 50 dni, jeden z najlepszych mentorSnape jakie czytałam po polsku. Dziewczyna spoza kanonu, plus kanoniczny w 100% Snape. Ach ach. I ta gorzkość. Ach. http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?t=297

Alice - ogniu krocz za mną - dawna uczennica Severusa, bardzo utalentowana jeśli chodzi o eliksiry i on sam. Nie jest to romans, a przynajmniej tak mi się wydaje, że nie jest. Kontynuacja 7 lat, 50 dni. Jest to jednak ff z tych poważniejszych.
http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=2&t=492

Ogólnie jestem fanką bliźniaków Weasley. Sama o nich piszę, jednak pierwszy tekst o nich, który mnie poruszył, to Magia Żywiołów w tłumaczeniu Manarai http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=2&t=4237

O Weasleyach fantastycznie pisze Arthur Weasley, moim ulubionym jest "Oswoić smoka" (aż chyba znów przeczytam!). http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=2&t=242

Wspomniany

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e

Edytowane przez milionmalychkawalkow
Czas edycji: 2012-09-13 o 21:40
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 21:33   #3690
Konto usunięte

Cytat:
Ale dobre czyli w sensie jakie?
Ja bardzo lubię "Tryptyk Piołunowy" autorstwa Hekate. Jest taki... piołunowy własnie,
o Huncwotach z różnych okresów, o ile pamiętam. Powstał jakoś ok 2006-2007 roku i chyba można go znaleźć na Mirriel.
Z tych raczej komediowych lubię "Rozmowy Trumienne" i "Narzekania Zapatrzonej w Gwiazdy Idiotki" - w jednym i drugim sporo jest Snape'a i to chyba jedyne wydanie, jakie jestem w stanie znieść.

Hihi. Możesz też poczytać moje fanfiki - np. Kolumbów i kontynuację Nowy Wspaniały Świat, o Angelinie Johnson w czasach powojennych.
Z chęcią spojrzę na Twoje, oraz na te, które polecasz A szczególnie lubię wzruszające FF, pisane bardziej jako osobna powieść na kanwie bohaterów książki.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości