|
|
#3661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Harry Potter?
Dlaczego niby zniszczyła? I co takiego zniszczyła? Postać jest poprowadzona bardzo spójnie moim skromnym zdaniem.
|
|
|
|
|
#3662 |
|
Raczkowanie
|
Ja także dorastałam z Harrym i to dosłownie, bo w momencie wydania pierwszej książki - miałam właśnie te 11 lat - dokładnie tyle co książkowy Harry
Także każdy kolejny rok zgadzał się również z moim wiekiem. Podobało mi się to
|
|
|
|
|
#3663 |
|
Z Krainy Snów
|
Wczoraj leciał w tv, ach, fajnie to znowu obejrzeć. Czara ognia to druga moja ulubiona część (pierwsza to Więzień Azkabanu). Najbardziej w tej części podobała mi się Hermiona i Ron, to nieśmiałe okazywanie sobie uczuć i niezrozumienie płci
Bitwa Harrego ze smokiem też była widowiskowa, tylko Voldemort jakiś taki dziwny...inaczej go sobie wyobrażałam czytając książkę
|
|
|
|
|
#3664 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie ten drugi chłopaczek grający nastoletniego Toma Riddle'a to była jakaś porażka; nie dość że rysy nie te, to jeszcze fryz jak u szkolnej cioty. Młody niedoszły jeszcze Voldy to był podobno chłopak przystojny? Jego obecność w filmie wynikała też z absurdu - uznano, że trzydziestoletni Christian Coulson jest już za stary do roli. Tak, jakby wiekowo idealnie pasował Alan Rickman
|
|
|
|
|
#3665 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdyby twórcy filmu tworzyli postaci wyłącznie z punktu naszych czasów film byłby nieszczery (nie wiem jak inaczej to określić). |
|
|
|
|
|
#3666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym w wieku szesnastu lat nie miał już z londyńskim sierocińcem za wiele wspólnego.
|
|
|
|
|
|
#3667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3668 |
|
Zakorzenienie
|
Mam podobnie. Poza tym nasuwa się refleksja - kto tu okazuje się rzeczywiście bohaterem: czy bardziej na to miano zasługuje chłopaczek, który został w całą sytuację niejako "wrobiony", czy człowiek, który wybrał w pełni świadomie trudniejszą drogę.
|
|
|
|
|
#3669 |
|
Zakorzeniona
|
Uwielbiam HP, to całe moje dzieciństwo i lata dorastania... Z rozrzewnieniem wracam do tych książek, filmy też są niczego sobie
|
|
|
|
|
#3670 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.tvn24.pl/kultura-styl,8/n...or,272715.html
Dopiero teraz to przeczytałam Widziałyście? Chcecie przeczytać? Uwielbiam styl pisania Rowling, dlatego nie mogę się doczekać tej książki. Mam nadzieję, że szybko zostanie przetłumaczona.
|
|
|
|
|
#3671 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawe, może wyjść dobra książka, ale boję się, żeby nie wyszło coś, co ma jedynie potwierdzać, że JKR potrafi dobrze pisać nie tylko o małych czarodziejach... Zobaczymy. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3672 |
|
po prostu Em :)
|
Na pewno przeczytam, jestem bardzo ciekawa tej książki.
|
|
|
#3673 |
|
Zakorzeniona
|
Czytam teraz od nowa wszystkie tomy (jestem na "Czarze Ognia") i świetne jest, kiedy widzi się nawiązania do postaci, które pojawią się w następnych tomach
Np. w CO jest mowa o tym, że Lovegoodowie wybrali się na mistrzostwa świata tydzień wcześniej, a przecież Lunę poznajemy dopiero w 5. części, tak samo jak ktoś wspomina Mundungusa Fletchera. Wkurza mnie tylko, że w "Insygniach" Harry jest zdziwiony tym, że Dumbledore ma brata, podczas gdy ten kilkakrotnie o nim wspominał - chociażby właśnie w "Czarze" pocieszając Hagrida mówi (przy Harrym) o przewinach jego brata Aberfortha, który wcale się nie przejął osądzeniami ludzi.
|
|
|
|
|
#3674 |
|
Zakorzenienie
|
On tylko w filmie się dziwi, że Dumbledore ma brata
w książce na weselu Billa i Fleur Elfias Dodge nie wspomina w ogóle o tym, że chodzi o brata, tylko Aberfortha, odnosi się do niego po imieniu. Dodali sobie troszkę w filmie
|
|
|
#3675 |
|
Zadomowienie
|
Ja też zawsze lubiłam Harry Pottera
Przeczytałam wszystkie części w oryginale, przy okazji poćwiczyłam angielski. Tę nową książkę na pewno też przeczytam, choćby z czystej ciekawości. Ale cieszę się, że ona jest już dla dorosłych czytelników, bo sama w międzyczasie podrosłam ;-)
|
|
|
|
|
#3676 |
|
Zakorzenienie
|
Długo się zbierałam, żeby to napisać, ale... jak mnie denerwuje wszechobecna w uniwersum HP kalokagatia!!! Mam wrażenie, że to jedna z głównych, literackich cech, która czyni z HP bajkę (pomijając machanie różdżkami, bo to zupełnie inna rzecz
) Założenie pojawia się w bajeczkach dla dzieci, gdzie Baba Jaga jest brzydka, zuaaa, i ma brodawkę na zbyt długim nosie, zaś dobra i uciskana przez zuą BJ księżniczka bzw. sierotka jest śliczna, wiotka, ma wielkie oczka i słodkie usteczka ![]() Tę samą sytuację mamy w HP - zauważyłyście, że większość dobrych postaci jest urodziwa lub choć przeciętna? A wszystkie bohaterki lub laski bohaterów są wręcz piękne Lily, Ginny, Fleur... pierwszą cechą, którą zauważa H., myśląc o matce, jest jej wybitna uroda Również Hermiona z czasem pięknieje zauważalnie, no bo nie może być tak, by przyjaciółka małego bohatera i dziewczyna jego przyjaciela była zwyczajnie przeciętna :P W drugą stronę - złe, ciężkie i grubo ciosane są Ślizgonki, Pansy Parkinson ma twarz jak mops, Crabbe i Goyle wyglądają jak goryle, ciotka Petunia, która nawiasem mówiąc, wcale tak złą postacią nie jest (tylko "gorszą" wersją swojej wspaniałej siostry, co zresztą fatalnie świadczy o zdolnościach pedagogicznych państwa Evans) ma długaśną szyję i końską twarz Nie wspomnę o wuju Vernonie, Dudleyu i ciotce Marge.Przedstawianie tego typu wzorców w książce dla dzieci wydaje mi się dość... niestosowne. Później w szkole Zosia będzie postrzegana jako leniwa i tępa - w porównaniu z miniFleur Kasią - dziewczynka, bo jest zbudowana jak Millicenta Bulstrode? |
|
|
|
|
#3677 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hermiona też na początku nie była specjalnie urodziwa, a potem nadal niczym specjalnym się nie wyróżniała (a przynajmniej nie przypominam sobie opisów jej wspaniałej urody), w przeciwieństwie do Parvati i Lavender, a to też postaci, których wizerunek w książce się zmienia. Trzeba brać poprawkę, że książka pisana jest niejako (bo jednak narracja nie jest pierwszoosobowa) z perspektywy Harry'ego, a bohaterowie, których wymieniłaś, nie należeli do jego ulubieńców Nie oceniałabym państwa Evans, zachowanie Petunii w dzieciństwie to normalna zazdrość, całkowicie zrozumiała, a potem nieustanne przybywanie z Vernonem też zrobiło swoje. Nawet Dudley ostatecznie okazuje się być trochę bardziej złożony Dla mnie w Lily najważniejsze były oczy, a nie jej uroda.
|
|
|
|
|
|
#3678 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3679 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Harry - no przystojniak to z niego jednak nie jest (ja się opieram tutaj na książkach, rzecz jasna). Chudy, okulary, blizna. Średnio ogarnięty, nieoczytany, jeśli coś mu się udaje to dlatego, że akurat miał szczęście i przyjaciół. Jego jedynym talentem jest quiditch i to wszystko. Hermiona - inteligentna jak diabli, zawsze wszystko wie najlepiej. Do tego ma rozczochrane włosy, długie zęby i jest przemądrzała. Zęby skraca przypadkiem, kiedy Crabbe/Goyle (nie pamiętam) rzuca na nią zaklęcie. Ron - rudy, biedny, nienajmądrzejszy. "Cień" Harry'ego, do tego jeszcze zazdrosny. Lavender zainteresowała się nim dlatego, że był kumplem Pottera. Cała ta trójka z czasem rzeczywiście wyrosła na 'gwiazdy' ale to raczej przez ciągłe wpadanie w kłopoty niż przez własną popularność. Ginny i Lily ładne? O Lily rzeczywiście z kanonu niewiele możemy powiedzieć, w większości fanonu z kolei może i jest ładna, ale z pewnością nie jest fajna. A Ginny... Cóż, z wiekiem rzeczywiście wyrasta na niezłą pannę, ale to raczej kwestia jej temperamentu niż urody - a zachowanie wpływa na postrzeganie przez społeczeństwo równie mocno, jak wygląd. Wiem to po sobie. Rzeczywiście przystojni są Bill Weasley, James i Syriusz i...? No właśnie, kto z bohaterów - jak ich nazwałaś - pozytywnych w kanonie sprawia, żę laskom miękko w kolanach? Prawie nikt. Piękni po stronie mniej pozytywnej? Proszę bardzo. Lucjusz i Narcyza Malfoy, opisani jako wyniośli, ale i urodziwi. Bellatrix - piękna wariatka. Sam Voldemort jako Tom Riddle również jest przystojny, jak stwierdzili i Giinny, i Harry. Blaise Zabini i jego piękna matka, niewątpliwie śmierciożercy. Karkaroff też, o ile sobie przypominam, nie był aż taki okropny. Akurat HP to kiepski przykład opisanego przez ciebie zjawiska, o wiele bardziej jest to widoczne w okołopotterowskim fanfiction. Albo w Zmierzchu. |
|
|
|
|
|
#3680 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
High five! ![]() I widzę, że ktoś tu ma w avatarze Kelly
|
|
|
|
|
|
#3681 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Swoją drogą... Poczytałabym jakieś dobre FF... Miałam styczność z tym, w którym Harry został usynowiony przez Snapea, potem ten miał amnezję czy coś (tytułu nie pamiętam, ale wiem, że był BARDZO wzruszający) Macie jakieś propozycje tego typu? |
|
|
|
|
|
#3682 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3683 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki, na pewno spojrzę, bo Snape'a uwielbiam. Trochę to dziwne bo przez CAŁE 6 części go nienawidziłam. A potem wystarczyło jedno wspomnienie i cały pogląd na jego sylwetkę legł w gruzach.
|
|
|
|
|
#3684 |
|
Raczkowanie
|
No to koniecznie musisz po nie sięgnąć
nie wiem, czy sama sobie nie poczytam, bo uwielbiałam zawsze czytać HP w taką pogodę jak teraz
|
|
|
|
|
#3685 |
|
Zadomowienie
|
Harry wymiata, właśnie w te wakacje czytam wszystkie części i oglądam wszystkie filmy po raz pierwszy!
zaczynam dziś ostatnią część, kurde, pamiętam że ja właściwie rosłam razem z Harrym Potterem i wszyscy naokoło mnie to czytali a ja wtedy miałam okres buntu i własnie sie zawzięłam że nie będę czytać tylko dlatego, że każdy to robi xD
|
|
#3686 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3687 |
|
Konto usunięte
|
Ja się jeszcze kiedyś na pewno zabiorę za oryginały
w czasie tych wakacji miałam znów przeczytać wszystkie części, ale jakoś nie wiem.. nie mogłam się zabrać za to.
|
|
|
|
|
#3688 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczekiwania na kolejną część nie da się do niczego porównać, to nie to samo, co czytać części jedna po drugiej. Trochę mi brakuje tego wyczekiwania i połykania książki w ciągu 24h
|
|
|
|
|
|
#3689 |
|
Zadomowienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;36489978]Swoją drogą... Poczytałabym jakieś dobre FF... Miałam styczność z tym, w którym Harry został usynowiony przez Snapea, potem ten miał amnezję czy coś (tytułu nie pamiętam, ale wiem, że był BARDZO wzruszający) Macie jakieś propozycje tego typu?[/QUOTE]
Ale dobre czyli w sensie jakie? Ja bardzo lubię "Tryptyk Piołunowy" autorstwa Hekate. Jest taki... piołunowy własnie, o Huncwotach z różnych okresów, o ile pamiętam. Powstał jakoś ok 2006-2007 roku i chyba można go znaleźć na Mirriel. Z tych raczej komediowych lubię "Rozmowy Trumienne" i "Narzekania Zapatrzonej w Gwiazdy Idiotki" - w jednym i drugim sporo jest Snape'a i to chyba jedyne wydanie, jakie jestem w stanie znieść. Hihi. Możesz też poczytać moje fanfiki - np. Kolumbów i kontynuację Nowy Wspaniały Świat, o Angelinie Johnson w czasach powojennych. Edit. A co tam, nawet wam polinkuje te fajne 7 lat, 50 dni, jeden z najlepszych mentorSnape jakie czytałam po polsku. Dziewczyna spoza kanonu, plus kanoniczny w 100% Snape. Ach ach. I ta gorzkość. Ach. http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?t=297 Alice - ogniu krocz za mną - dawna uczennica Severusa, bardzo utalentowana jeśli chodzi o eliksiry i on sam. Nie jest to romans, a przynajmniej tak mi się wydaje, że nie jest. Kontynuacja 7 lat, 50 dni. Jest to jednak ff z tych poważniejszych. http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=2&t=492 Ogólnie jestem fanką bliźniaków Weasley. Sama o nich piszę, jednak pierwszy tekst o nich, który mnie poruszył, to Magia Żywiołów w tłumaczeniu Manarai http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=2&t=4237 O Weasleyach fantastycznie pisze Arthur Weasley, moim ulubionym jest "Oswoić smoka" (aż chyba znów przeczytam!). http://forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=2&t=242 Wspomniany Edytowane przez milionmalychkawalkow Czas edycji: 2012-09-13 o 21:40 |
|
|
|
|
#3690 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A szczególnie lubię wzruszające FF, pisane bardziej jako osobna powieść na kanwie bohaterów książki.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

Także każdy kolejny rok zgadzał się również z moim wiekiem. Podobało mi się to
Bitwa Harrego ze smokiem też była widowiskowa, tylko Voldemort jakiś taki dziwny...inaczej go sobie wyobrażałam czytając książkę

Poza tym w wieku szesnastu lat nie miał już z londyńskim sierocińcem za wiele wspólnego.

19.09.2015
Również Hermiona z czasem pięknieje zauważalnie, no bo nie może być tak, by przyjaciółka małego bohatera i dziewczyna jego przyjaciela była zwyczajnie przeciętna :P