Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-31, 14:02   #3661
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dafne95 Poka¿ wiadomo¶æ
wczorajsze U ( mo¿e lekkie P ) pod znakiem naukiiiiiiiiiiii

¦niadanie: 3 kromki razowca z mas³em serem bia³ym,szczypiorkiem i rzodkiewk±, kawa du¿a z mlekiem

pó³ tabliczki czekolady

2 ¦niadanie: porcja kuskusu z rodzynkami, orzechami w³oskimi i jogurtem naturalnym

Obiad; 2 nale¶niki ze szpinakiem polane sosem jogurtowym

podwieczorek: 7 ciastek z pestkami dyni, gar¶æ migda³ów z jogurtem trstawkowym 180g

KOlacja: 2 kromki razowca 2 jaja na twardo z musztard±, sa³atka konserwowa babci

po³ tabliczki czekolady

do picia: herbaty, woda, szklanka soku z pomarañczy

i jak?????
Widzê, ¿e mia³a¶ czekoladowy dzieñ

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 16:36   #3662
Linn13
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 845

R

- szklanka ciep³ej wody z cytryn±

1. grahamka z wêdzonym halibutem, zielona herbata

- kawa z mlekiem 2%, 2 orzechy w³oskie, kilka migda³ów

2. zupa krem z broku³ów z pestkami dyni i s³onecznikiem

3. makaron razowy (ok 80-100g) z chudym twarogiem (ok 100g) i odrobin± jogurtu zmiksowanego z bananem, zielona herbata

4. sa³atka z mixu sa³at, gotowanym podudziem z kurczaka, pomidorem i sosem jogurtowym z przypraw± tzatziki, do tego kilka grzanek z oliw± i zio³ami, herbata Verdin fix

Linn13 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 16:49   #3663
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Cytat:
Napisane przez dafne95 Poka¿ wiadomo¶æ
wczorajsze U ( mo¿e lekkie P ) pod znakiem naukiiiiiiiiiiii

¦niadanie: 3 kromki razowca z mas³em serem bia³ym,szczypiorkiem i rzodkiewk±, kawa du¿a z mlekiem

pó³ tabliczki czekolady

2 ¦niadanie: porcja kuskusu z rodzynkami, orzechami w³oskimi i jogurtem naturalnym

Obiad; 2 nale¶niki ze szpinakiem polane sosem jogurtowym

podwieczorek: 7 ciastek z pestkami dyni, gar¶æ migda³ów z jogurtem trstawkowym 180g

KOlacja: 2 kromki razowca 2 jaja na twardo z musztard±, sa³atka konserwowa babci

po³ tabliczki czekolady

do picia: herbaty, woda, szklanka soku z pomarañczy

i jak?????
O, bardzo mi odpowiada taki jad³ospis haha fani czekolady ³±czmy siê!

Ja dzisiaj wrzuci³am planowane posi³ki, ale wkroczy³y jeszcze przypadkowo zupe³nie (ekhem..) 2 kostki gorzkiej z orzechami i po cienkim kawa³ku ciasta
Stary 2014-01-31, 17:44   #3664
azaina
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 963

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
A dlaczego miêso i ryby tylko na obiad? Wbrew pozorom, mo¿na pokombinowaæ i zaopatrzyæ siê w te sk³adniki ca³kiem niedu¿ym kosztem - tu trochê dobrej wêdliny, tam kupiæ troszkê ryby i zrobiæ pastê w po³±czeniu z warzywami... Opcji jest sporo. Inne ¼ród³a bia³ka? Zajrzyj wstecz, Ervisha niedawno wymieni³a dobre ¼ród³a bia³ka ro¶linnego. No i zawsze jeszcze pozostaj± wspania³e jajka .

Tak, jest ró¿nica miêdzy pu-ehr i rooibos. O rodzajach herbat jest sporo artyku³ów w sieci, warto poszperaæ. Lepiej z rozwag± podchodziæ do pu-ehr i pijaæ od czasu do czasu. Skubana sporo ma w sobie substancji biologicznie czynnych i nie ka¿demu bêdzie s³u¿yæ.

Twój "s³odko¶ciowy g³ód" mo¿e wynikaæ z braku porz±dnych, tre¶ciwych posi³ków. Od rañca lecisz prawie na samym cukrze, wiêc organizm sam siê nakrêca. Przek±szenie czego¶ s³odkiego w ci±gu dnia nie jest tragedi±, ale sama zauwa¿ysz, ¿e je¶li zaczniesz pilnowaæ, aby w ka¿dym posi³ku by³o warto¶ciowe bia³ko, z³o¿one wêglowodany oraz ¼ród³o t³uszczu (+ warzywa, owoce) - niepohamowany apetyt na s³odycze zniknie!

W dwóch pierwszych posi³kach brakuje mi bia³ka, a w dwóch ostatnich warzyw . W sa³atce powinien znale¼æ siê dobry t³uszcz.

Uwagi j.w.

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Te¿ lubiê Twoje jad³ospisy, przecie¿ wiesz , ale agnieszka16 je du¿o ryb, które uwielbiam
no tak, wêdliny jem, zapomnia³am o nich. no i jajka przeczyta³am te¿ post Ervishy i postaram siê co¶ wiêcej powrzucaæ do tych posi³ków

bardzo dziêkujê za informacje o czerwonej herbacie, doczyta³am w googlach nie wiedzia³am, ¿e tak siê od siebie ró¿ni±

kurczê z tym cukrem od rana to nie pomy¶la³am.. co by¶ radzi³a tu zmieniæ?

wstawiam dzisiejszy:
¶niadanie: p³atki owsiane i ¿ytnie pó³ na pó³ zalane mlekiem kokosowym z ³y¿k± jogurtu greckiego, wiórkami kokosowymi, jagodami goji, orzechami w³oskimi i cynamonem
II ¶niadanie: sa³atka z selera naciowego, jab³ka i s³onecznika
obiad: kapu¶niak z kie³bas± greck±, ¿eberkami i ziemniakami
1h treningu
po: kromka chleba ¿ytnio-owsiano-pszennego z jajecznic± (chyba za ma³o )+kawa³ek brownie (w wersji zdrowszej z tego przepisu)
na kolacjê bêd±: 2 kromki chleba z guacamole+¶led¼

do picia: 0,7l wody, 2x czerwona herbata pu-erh (jak ju¿ ogarnê³am siê chyba trochê z jedzeniem to znowu za ma³o wypi³am )
Stary 2014-01-31, 18:21   #3665
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Widzê, ¿e mia³a¶ czekoladowy dzieñ
tabliczka czekolady raz na kilka dni jest normalno¶ci± dla wiêkszo¶ci ludzi, a dla du¿ej liczby raz dziennie
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 18:24   #3666
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
tabliczka czekolady raz na kilka dni jest normalno¶ci± dla wiêkszo¶ci ludzi, a dla du¿ej liczby raz dziennie
Ale ja nie mam nic przeciwko tym bardziej jak jest wysi³ek umys³owy... Mózg tego potrzebuje

Stary 2014-01-31, 19:24   #3667
Seducer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Ale ja nie mam nic przeciwko tym bardziej jak jest wysi³ek umys³owy... Mózg tego potrzebuje
Otó¿ to, jeszcze je¶li gorzka lub z orzechami. Szkoda tylko, ¿e niektórym ciê¿ko skoñczyæ na rz±dku lub dwóch i ani siê obejrz±, a tu ju¿ nie ma 3/4

Tak nawiasem, przejrza³am Twojego bloga i zdecydowanie wêdruje do zak³adek! I trafi³am na jeden post z dzia³u "Artyku³y" - 36 ksi±¿ek w 2 tygodnie? imponuj±ce
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 20:10   #3668
klapkowa
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 747

Azaina, spróbuj, mo¿e rooibos Ci posmakuje Zreszt± my¶lê, ¿e warto próbowaæ ró¿nych herbat (je¶li nie ma przeciwwskazañ). Ja ostatnio 'upijam' siê bia³± herbat± o smaku cytryny i mango <3

Poa alpina, co¶ w tym musi byæ (w tej samokontroli) A makaron z serem rzadko jem, ostatnio jad³am wiele miesiêcy temu.

Dafne95 - mam nadziejê, ze czekolada pomog³a w nauce

Moje dzisiejsze:
I owsianka (p³atki owsiane i jêczmienne) z serkiem wiejskim, mandarynkami, suszonymi figami, daktylami i wiórkami kokosowymi
II (na ciep³o) kromka chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem z camembertem i æwik³± + twaróg President z zio³ami + jab³ko
III ¶wie¿y sok marchwiowy + suszone plastry pomidora (kupne, z bazyli± i oregano)
IV pêczak + broku³y, czerwona cebula, cieciorka, pieczarki, przyprawy
V twaróg z ma¶lank±, b³onnikiem, makiem, s³onecznikiem i wiórkami kokosowymi
klapkowa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 20:13   #3669
modnia
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 28

Najlepsza dieta ??????????????
modnia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 20:47   #3670
Madziuniusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 202

Poa Alpina dziêki za ocenê

Jad³ospis na jutro:

I jogurt naturalny 150 g, 2 ³y¿ki p³atków owsianych, banan, 2 ³yzki otrêbów owsianych, 1 ³y¿ka siemie lniane, ¿urawina suszona 2 ³yzki, 1 ³yzka s³onecznika

II 3 kromki razowe z polêdwic± sopock± i kie³kami

bieganie

III pieczone udko + puree ziemniaczano cukiniowe + surówka z pekiñskiej pomidora, papryki- skropiona oliw±

IV 2 kromki z bia³ym serem, posmarowane d¿emem

æwiczenia

V surówka z obiadu z dodatkiem tuñczyka

Edytowane przez Madziuniusia
Czas edycji: 2014-01-31 o 20:48
Madziuniusia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 20:54   #3671
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Dawno nie wrzuca³em, pora siê wzi±æ za siebie

Dzisiejsza czysta eReczka:

1. owsianka na mleku migda³owym z granatem, jab³kiem, mandarynkami, orzechami laskowymi i plastrem twarogu

2. grahamka z ricott±, czerwon± fasol± i czerwon± cebul± (nie chcia³o mi siê pasty robiæ :p)
+ koktajl z banana, jogurtu, orzechów i kakao

3. zapiekana ryba z broku³ami (w sosie ze ¶mietanki 10%, jajka, gorgonzoli i szczypiorku) pod mozarell± light
+ pêczak z czosnkiem i mas³em
+ surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jab³ka i cebuli

4. omlet z zielonym groszkiem, fenku³em, papryka i czerwon± cebul±
+ 2 kromki ¿ytniego razowca z avocado, wêdzonym ³ososiem, ogórkiem i kie³kami broku³a

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 21:05   #3672
Seducer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez modnia Poka¿ wiadomo¶æ
Najlepsza dieta ??????????????
M¯WR - mniej ¿arcia wiêcej ruchu
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 21:41   #3673
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:

Nie wiem, czy najad³abym siê takim ¶niadaniem, ale ja od rana jestem w stanie wsun±æ konia z kopytami. Generalnie ³adnie. Warto¶ciowe sk³adniki i nie ma monotonii. Ile wychodzi Ci z tego kcal?
Dziêkujê. Ok 1460kcal mi wysz³o po podliczeniu.

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-31 o 21:43
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 21:45   #3674
jilllove
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 766

Witajcie Mo¿na prosiæ o ocenê jad³ospisu ?

Jestem na redukcji .

¦ - 3 kromki chleba ¿ytniego z filetem z kurczaka wêdzonym, 6 plastrów ogórka, 3 plastry pomidora
Jab³ko
¦II - banan

30 min treningu

O - Pier¶ z kurczaka pieczona bez t³uszczu, 300g marchewki z groszkiem gotowanej na parze + 150 g ogórka zielonego
Przek±ska - serek wiejski z miodem
Kolacja - 2 kromki chleba orkiszowego posmarowane chudym serkiem + 2 cieniutkie plasterki szynki odt³uszczonej

+ picie - woda, herbata zielona i kawa czarna ze s³odzikiem

Z kalkulatora wychodzi 1300 kcal
Nie wiem czy ten chleb na wieczór to dobry pomys³ ?

Edytowane przez jilllove
Czas edycji: 2014-01-31 o 21:47
jilllove jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 22:51   #3675
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

naukowe, bezruchowe. U->P. (STARAM SIE!)

10.30¦niadanie: wypasiona owsianka (porcja wyszla naprawde gêsta i solidna!)
(ponad polowa szklanki platkow gorskich, szklankamleka, gruby plaster lub dwa? twarogu garsc: orzechów w³oskich & laskowych & pestek slonecznika, jeszcze otreby zytnie, mrowa bia³a, goji i siemie lniane do posypania) ; grapefruit i zielona herbata.
15. Obiad: ³oso¶ pieczony (duza porcja) z sosem (smietana, koper, ziola, cytryna) ponad polowa worka kaszy grycznaej niepalonej (pyszna!) z olejem lnianym; salatka: sa³ata, szpinak ¶wiezy, pomidorki koktaliowe z oliw± z oliwek.
Deser: Lindt gorzka 30g
18.Podwieczorek. jogurt naturalny duzy, z wkrojonym jablkiem, ¶liwkami suszonymi, garscia migda³ow, otrêbami, kawa z mlekiem 3.2%
(*miala byc jeszcze bulka orkiszowa/maslana z maslem twarogiem albo babeczka ALE! watroba odmowila mi posluszenstwa i straszniemi ja "rozsadzilo"...)
Kolacja. 21:30. 2 kromki razowca, pol avokado rozsmarowane i 2 jaja XL, wedlina z kurczaka konspol (dobry sklad) http://www.ilewazy.pl/plaster-wedzon...icy-z-kurczaka
+ salatka: rzodkiewki, salata, kie³ki rzodkiewki, pietruszka itp.
po: herbata z cytryna i dzika roza.

umieram na bol watroby aktualnie

-na jutro mam borowki do owsianki zakupione w Biedronce za cale 3.99zl chociaz ost w lidlu byly tansze i daktyle "odkrylam na nowo" - ale pyszne...........
- co powiecie o oleju z pestek dyni? warto?
- i ta woda z miodem i cytryna (ciepla?letnia?ile cytryny i miodu?)
- czy jedzenie ryb i kaszy codziennie (a miesa 2-3 razy w tygodniu maksymalnie) jest szkodliwe?
Mam takie "rybne ciagi" Morszczuk, £oso¶, Dorsz, Pstrag i na kolacje: wedzony £oso¶, Tuñczyk, Szprotki..
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-31 o 23:06
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 08:38   #3676
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
Otó¿ to, jeszcze je¶li gorzka lub z orzechami. Szkoda tylko, ¿e niektórym ciê¿ko skoñczyæ na rz±dku lub dwóch i ani siê obejrz±, a tu ju¿ nie ma 3/4

Tak nawiasem, przejrza³am Twojego bloga i zdecydowanie wêdruje do zak³adek! I trafi³am na jeden post z dzia³u "Artyku³y" - 36 ksi±¿ek w 2 tygodnie? imponuj±ce
Dziêkujê Co do czekolady to nawet na mleczn± sobie mo¿na pozwoliæ jesli kto¶ lubi, byleby to by³a czekolada a nie wyrób czekoladopodobny

A wtedy to pielêgniarki na mnie krzycza³y, ¿e sobie oczy zepsujê, ale ja zawsze lubi³am czytaæ a tam nudno by³o to co mia³am robiæ

Stary 2014-02-01, 08:54   #3677
carmen4400
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 879

wczorajsze naukowe i zestresowane U

1) miseczka twarogu pó³t³ustego rozgniecionego z jogurtem naturalnym (po³ow± opakowania), crunchy naturalne, ³y¿ka pestek s³onecznika i pestek dyni, kilka daktyli suszonych

2) kromka ¶wie¿o upieczonego chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem, mas³em i twaro¿kiem pomidorowym i sa³at±
wafel ry¿owy z czekolad±

3) talerz zielonej soczewicy duszonej z pieczarkami, cebulk± i czosnkiem, jajko sadzone

pó³ pomarañczy, jab³ko, 2 kostki czekolady, kakao naturalne na mleku 3,2

4) kromka chleba s³onecznikowego z mas³em; serek homogenizowany waniliowy wymieszany z jog nat., dosypane pestki dyni i s³onecznika
carmen4400 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 09:18   #3678
neska002
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 159

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
naukowe, bezruchowe. U->P. (STARAM SIE!)

10.30¦niadanie: wypasiona owsianka (porcja wyszla naprawde gêsta i solidna!)
(ponad polowa szklanki platkow gorskich, szklankamleka, gruby plaster lub dwa? twarogu garsc: orzechów w³oskich & laskowych & pestek slonecznika, jeszcze otreby zytnie, mrowa bia³a, goji i siemie lniane do posypania) ; grapefruit i zielona herbata.
15. Obiad: ³oso¶ pieczony (duza porcja) z sosem (smietana, koper, ziola, cytryna) ponad polowa worka kaszy grycznaej niepalonej (pyszna!) z olejem lnianym; salatka: sa³ata, szpinak ¶wiezy, pomidorki koktaliowe z oliw± z oliwek.
Deser: Lindt gorzka 30g
18.Podwieczorek. jogurt naturalny duzy, z wkrojonym jablkiem, ¶liwkami suszonymi, garscia migda³ow, otrêbami, kawa z mlekiem 3.2%
(*miala byc jeszcze bulka orkiszowa/maslana z maslem twarogiem albo babeczka ALE! watroba odmowila mi posluszenstwa i straszniemi ja "rozsadzilo"...)
Kolacja. 21:30. 2 kromki razowca, pol avokado rozsmarowane i 2 jaja XL, wedlina z kurczaka konspol (dobry sklad) http://www.ilewazy.pl/plaster-wedzon...icy-z-kurczaka
+ salatka: rzodkiewki, salata, kie³ki rzodkiewki, pietruszka itp.
po: herbata z cytryna i dzika roza.

umieram na bol watroby aktualnie

-na jutro mam borowki do owsianki zakupione w Biedronce za cale 3.99zl chociaz ost w lidlu byly tansze i daktyle "odkrylam na nowo" - ale pyszne...........
- czy jedzenie ryb i kaszy codziennie (a miesa 2-3 razy w tygodniu maksymalnie) jest szkodliwe?
Mam takie "rybne ciagi" Morszczuk, £oso¶, Dorsz, Pstrag i na kolacje: wedzony £oso¶, Tuñczyk, Szprotki..
Mi dietetyczka mówi³a, ¿e ryby powinno siê je¶æ maksymalnie 2-3 razy w tygodniu ale te¿ jem czê¶ciej bo bardzo lubiê. Ju¿ na pewno lepsza ryba ni¿ jakie¶ inne t³uste miêcho czy frytki.

Cel--> 60 kg - 15.12.2015

neska002 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 11:00   #3679
kiittcatt
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 20

U

¦niadanie: 6ly¿ek p³atków owsianych, ³y¿ka siemienia lnianego, s³onecznik, suszone morele (Wiem, ¿e brak bia³ka, ale nie mogê je¶æ nabia³u i nie wiem czym go zast±piæ)

2¦niadanie: Duzaa kanapka szkolna z warzywami i szynka+gruszka

Obiad: piers z kurczaka z br±zowym ry¿em(pó³ woreczka) z warzywami na patelnie.
Przekaska: z 50g s³onecznika

Podwieczorek: 3³y¿ki kaszy jaglanej z cynamonem i kiwi

Kolacja: 2kromki chleba zytniego, 2jajka na miêkko, salatka z pekiñskiej, ogórka, rzodkiewki, cebuli, papryki
Co my¶licie?

Edytowane przez kiittcatt
Czas edycji: 2014-02-01 o 11:04
kiittcatt jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 14:02   #3680
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ

borówki to ja jem latem, teraz nie wiem ile s± warte, teraz jedz banany, pomarañcze, jab³ka
olej z pestek dyni, fajna sprawa, zdrowy warto¶ciowy mo¿esz je¶æ
woda z cytryn± i miodem, ja dajê sok z po³owy cytryny i ³y¿eczkê czubat± miodu, przygotowujê wieczorem z normaln± wod± w tem pokojowej tak 3/4 kubka rano dolewam 1/4 kubka wrz±tku ta wiêc pije tak± letni±
ryby mo¿esz sobie je¶æ co dziennie nie zaszkodzi Ci to

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 15:08   #3681
dezett
Zadomowienie

super dziekuje
poza schemat.
Stary 2014-02-01, 15:55   #3682
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
Ja dzisiaj wrzuci³am planowane posi³ki, ale wkroczy³y jeszcze przypadkowo zupe³nie (ekhem..) 2 kostki gorzkiej z orzechami i po cienkim kawa³ku ciasta
No i bardzo dobrze, ¿e wpad³y. Dobre ciacho i porz±dna czekolada to najlepsze s³odycze z mo¿liwych!

Cytat:
Napisane przez azaina Poka¿ wiadomo¶æ
no tak, wêdliny jem, zapomnia³am o nich. no i jajka przeczyta³am te¿ post Ervishy i postaram siê co¶ wiêcej powrzucaæ do tych posi³ków

bardzo dziêkujê za informacje o czerwonej herbacie, doczyta³am w googlach nie wiedzia³am, ¿e tak siê od siebie ró¿ni±

kurczê z tym cukrem od rana to nie pomy¶la³am.. co by¶ radzi³a tu zmieniæ?

wstawiam dzisiejszy:
¶niadanie: p³atki owsiane i ¿ytnie pó³ na pó³ zalane mlekiem kokosowym z ³y¿k± jogurtu greckiego, wiórkami kokosowymi, jagodami goji, orzechami w³oskimi i cynamonem
II ¶niadanie: sa³atka z selera naciowego, jab³ka i s³onecznika
obiad: kapu¶niak z kie³bas± greck±, ¿eberkami i ziemniakami
1h treningu
po: kromka chleba ¿ytnio-owsiano-pszennego z jajecznic± (chyba za ma³o )+kawa³ek brownie (w wersji zdrowszej z tego przepisu)
na kolacjê bêd±: 2 kromki chleba z guacamole+¶led¼

do picia: 0,7l wody, 2x czerwona herbata pu-erh (jak ju¿ ogarnê³am siê chyba trochê z jedzeniem to znowu za ma³o wypi³am )
Mo¿e spróbuj ugotowaæ owsiankê i zje¶æ na ciep³o? Mnie bardziej syci ciep³e jedzenie - to raz. Po drugie, warto dodaæ do ¶niadania jakie¶ ¼ród³o bia³ka - twaróg b±d¼ jajo (poszukaj przepisu na jajeczn± owsiankê) - te¿ dodatkowa opcja, która zwiêkszy poczucie syto¶ci. Mo¿esz te¿ daæ wiêcej orzechów + ¶wie¿y owoc. Pó¼niej jakie¶ drugie ¶niadanie w formie np. kanapek z solidnym obk³adem. Du¿o warzyw w ci±gu dnia - one te¿ syc±. Pilnowanie porz±dnych, regularnych posi³ków = brak niepohamowanego apetytu na s³odkie. Wtedy jesz s³odycze, kiedy masz po prostu masz na nie smaka, a nie dlatego, ¿e musisz, bo nie mo¿esz bez nich wytrzymaæ.

Cytat:
Napisane przez klapkowa Poka¿ wiadomo¶æ
Azaina, spróbuj, mo¿e rooibos Ci posmakuje Zreszt± my¶lê, ¿e warto próbowaæ ró¿nych herbat (je¶li nie ma przeciwwskazañ). Ja ostatnio 'upijam' siê bia³± herbat± o smaku cytryny i mango <3

Poa alpina, co¶ w tym musi byæ (w tej samokontroli) A makaron z serem rzadko jem, ostatnio jad³am wiele miesiêcy temu.

Moje dzisiejsze:
I owsianka (p³atki owsiane i jêczmienne) z serkiem wiejskim, mandarynkami, suszonymi figami, daktylami i wiórkami kokosowymi
II (na ciep³o) kromka chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem z camembertem i æwik³± + twaróg President z zio³ami + jab³ko
III ¶wie¿y sok marchwiowy + suszone plastry pomidora (kupne, z bazyli± i oregano)
IV pêczak + broku³y, czerwona cebula, cieciorka, pieczarki, przyprawy
V twaróg z ma¶lank±, b³onnikiem, makiem, s³onecznikiem i wiórkami kokosowymi
Ta bia³a herbata to Teekanne? My¶la³am o jej kupnie, ale chyba zniechêci³o mnie to, ¿e dodatki ma jedynie w formie aromatów? To prawda? Z Teekanne bardzo lubiê zielon± z echinace±. Te¿ kocham eksperymentowaæ z herbatkami! Uwielbiam te suszone plastry owoców i warzyw, super przek±ska. Szkoda, ¿e nie sprzedaj± tego taniej i w du¿ych opakowaniach - ¿ar³abym niczym chipsy.

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê. Ok 1460kcal mi wysz³o po podliczeniu.
Nie za ma³o? Jak widzê zjazd poni¿ej 1500 kcal to mi siê czerwona lampka zapala. Wiêkszo¶æ z nas ma podstawowe zapotrzebowanie na energiê w tych granicach...

Cytat:
Napisane przez jilllove Poka¿ wiadomo¶æ
Witajcie Mo¿na prosiæ o ocenê jad³ospisu ?

Jestem na redukcji .

¦ - 3 kromki chleba ¿ytniego z filetem z kurczaka wêdzonym, 6 plastrów ogórka, 3 plastry pomidora
Jab³ko
¦II - banan

30 min treningu

O - Pier¶ z kurczaka pieczona bez t³uszczu, 300g marchewki z groszkiem gotowanej na parze + 150 g ogórka zielonego
Przek±ska - serek wiejski z miodem
Kolacja - 2 kromki chleba orkiszowego posmarowane chudym serkiem + 2 cieniutkie plasterki szynki odt³uszczonej

+ picie - woda, herbata zielona i kawa czarna ze s³odzikiem

Z kalkulatora wychodzi 1300 kcal
Nie wiem czy ten chleb na wieczór to dobry pomys³ ?
Chleb jest ok pomys³em, zw³aszcza, ¿e 1300 kcal to naprawdê bardzo ma³o! Przyda³oby siê ¼ród³o wêglowodanów z³o¿onych do obiadu. Ponadto, zupe³nie brak t³uszczy w Twoim menu - zwróæ na to uwagê, bo to ogromny b³±d! Orzechy, olej lniany, oliwa z oliwek, mo¿e jaka¶ ryba... I nie wyliczaj sobie warzyw! Jedz ich du¿o, do woli. Jakiego s³odzika u¿ywasz?

Moje wczorajsze, solidne U

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: rozmro¿onymi je¿ynomalinami, serkiem homo, domowym nies³odzonym musem jab³kowo-¶liwkowym i mas³em orzechowym crunchy
II Nototenia gotowana na parze; ponad pó³ woreczka kaszy jêczmiennej pêczak; tarte buraki podane z sosem jogurtowo-czosnkowym
III (w podró¿y) Sk³adana kanapka z 2 kromek razowca z serem camembert, pomidorem i sa³at±; ma³e jab³ko
IV (u T¯) Plaster duszonej karkówki wieprzowej; ziemniaki gotowane; domowa sa³atka ze s³oika z cukinii, ogórków, papryki, cebuli i marchwi

Wieczorem z T¯ wpad³o 250ml stoutu z wêdzonym s³odem whisky, 150ml red ipa i 150ml imperialnego podwójnego ko¼laka

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2014-02-01 o 15:57
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 16:01   #3683
hauuu
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 753

Cytat:
Napisane przez hauuu Poka¿ wiadomo¶æ
Dawno mnie tu nie by³o ale lenisto i czekolada doda³y mi parê kg wiêc jestem na lekkiej redukcji. Proszê o ocenê jad³ospisów ( przyk³adowe z tego tygodnia i weekendu)

R

1. 3 cienkie kromki chleba s³onecznikowego z foremki z twarogiem pó³t³ustym, ³y¿k± oliwy i sol± zio³ow±, ca³y wielki granat
2. kilka ³y¿ek domowej granoli, trochê p³atków zdrowy b³onnik (obrzydlistwo ale kupi³am wiêc zjem) ze szklank± mleka 3,2%
3. miska krupniku (na kosciach wieprzowych, trochê ziemniaczków, startej marchewki, pietruszki no i kasza)
4. udko z pieczonego w ca³o¶ci kurczaka, pó³ paczki warzyw na patelniê
5. kromka chleba jak w pkt. 1 z serem bia³ym, kubek kakao (2 ³y¿eczki ciemnego kakao, po³ ³y¿eczki miodu i szklanka mleka 3,2% - to mój substytut czekolady)

1. 3 cienkie kromki chleba s³onecznikowego z foremki z past± z ca³ego avokado (awokado, sok z cytryny, z±bek czosnku, sól, pieprz)
2. 4 mandarynki, jogurt ¶liwkowy ze zbo¿ami
3. 2 ¶rednie go³±bki (miêso wo³owo-wieprzowe, ry¿) bez sosu bo nie chcia³o mi siê robiæ
4. sa³atka grecka z sosem na bazie oliwy i jajka (taki lekko majonezowy)

1. 2 bu³eczki owsiane z ¿urawin±, serek wiejski ca³e opakowanie, naturalny sok jab³kowo je¿ynowy
2. pó³ ananasa ¶wie¿ego podjadane w pracy
3. miêso z kurczaka pieczonego (troche piersi, trochê z udka i skrzyde³ek), buraczki i sa³atka coles³aw
4. 2 kromki chleba s³onecznikowego cienkie z ajvarem i po³ow± puszki tuñczyka z wody

1. domowa granola ze szklank± mleka 3,2%, sok marchwiowy jednodniowy
2. banan, serek (?) tzatziki (zott)
3. papryka faszerowana (taka s³usznychh rozmiarów, farsz jak do go³±bków) polana sosem sojowym, surówka z kiszonej kapusty
4. 2 kromki chleba s³onecznikowego, pó³ puszki tuñczyka z wody, kilka oliwek
pozwolê sobie podbic i poprosic o ocenê
hauuu jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 16:47   #3684
Iwoka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 741

Cytat:
Moje wczorajsze, solidne U

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: rozmro¿onymi je¿ynomalinami, serkiem homo, domowym nies³odzonym musem jab³kowo-¶liwkowym i mas³em orzechowym crunchy
II Nototenia gotowana na parze; ponad pó³ woreczka kaszy jêczmiennej pêczak; tarte buraki podane z sosem jogurtowo-czosnkowym
III (w podró¿y) Sk³adana kanapka z 2 kromek razowca z serem camembert, pomidorem i sa³at±; ma³e jab³ko
IV (u T¯) Plaster duszonej karkówki wieprzowej; ziemniaki gotowane; domowa sa³atka ze s³oika z cukinii, ogórków, papryki, cebuli i marchwi

Wieczorem z T¯ wpad³o 250ml stoutu z wêdzonym s³odem whisky, 150ml red ipa i 150ml imperialnego podwójnego ko¼laka
Te buraki to takie najpierw ugotowane, a potem starte czy jak je robisz? Zaciekawi³o mnie to po³±czenie z sosem jogurtowo-czosnkowym, a ¿e mam ostatnio fazê na buraki i wcinam pod ka¿d± postaci± to chêtnie poznam szczegó³y

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 16:52   #3685
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iwoka Poka¿ wiadomo¶æ
Te buraki to takie najpierw ugotowane, a potem starte czy jak je robisz? Zaciekawi³o mnie to po³±czenie z sosem jogurtowo-czosnkowym, a ¿e mam ostatnio fazê na buraki i wcinam pod ka¿d± postaci± to chêtnie poznam szczegó³y
ja np pieklam 20min w piekarniku w foliii pozniej na tarce
poza schemat.
Stary 2014-02-01, 16:53   #3686
Fidare
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 69

Hej wszystkim!

Ja tu zupe³nie nowa, zarówno na Wiza¿u jak i w tematyce zdrowego od¿ywiania siê, wiêc przysz³am siê poradziæ (i ewentualnie dostaæ ochrzan ).

Od razu bez bicia przyznajê ¿e ¶ci±gam od Was jad³ospisy jak leci, bo staram siê wpa¶æ w rytm

By³abym wdziêczna gdyby kto¶ zerkn±³ na to, co w za³o¿eniu ma byæ R:

1. miska p³atków zbo¿owych (bo owsianka siê skoñczy³a) + mleko (3,2%) + jab³ko
2. mandarynka (tutaj wiem ¿e siê nie popisa³am, ale znowu, zakupy robiê lada chwila)
3. kawa³ek piersi z indyka (ok. 150 g) sma¿ony na oliwie z oliwek z broku³em gotowanym (nie wiem ile wa¿y³, ca³ego te¿ nie zjad³am w sumie), do tego na oko pó³ paczki kaszy gryczanej
4. jogurt naturalny + trochê nerkowców
5. jajecznica z dwóch jaj z pomidorem

I nie wiem, dobrze, ¼le, co¶ pomiesza³am? Za du¿o (bo za ma³o raczej nie )? Najgorzej w³a¶nie u mnie z porcjami - nie wiem zbytnio ile czego sobie fundowaæ, ale bêdê dalej grzebaæ w informacjach i doczytam mo¿e.

Aha, do tego robiê oko³o 45 minut na orbitreku - zwykle przed obiadem.

Pozdrawiam!
Fidare jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 17:55   #3687
neska002
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 159

Moja dzisiejsza R:

Po przebudzeniu tradycyjnie woda z octem jab³kowym.

¦niadanie: 3 ³y¿ki kaszy jaglanej, starte jab³ko, szczypta cynamonu i any¿u, ³y¿eczka syropu z agawy (wiem, ¿e jego zdrowotno¶æ jest przereklamowana ale muszê go skoñczyæ), ³y¿eczka siemienia lnianego.

Drugie ¶niadanie: 2x kromka chleba ¿ytniego razowego na zakwasie z mas³em (82%) i paprykarzem warzywnym meksykañskim, sa³atka (kapusta pekiñska, kiszony ogórek, marchew, papryczka chili dla smaku, seler naciowy, 1 jajko), do tego sos: ³y¿eczka oleju lnianego, trochê wody + przyprawy (kozieradka, kurkuma, pieprz cayenne - odrobinka, majeranek, tymianek).

Obiad: pier¶ z kurczaka podsma¿ona na ma¶le klarowanym do tego ugotowany na parze seler i pietruszka nastêpnie obtoczone w przyprawach zmieszanych z oliw± z oliwek i lekko podsma¿one to wszystko na patelni + ³y¿eczka pestek dyni.

Kolacja: sa³atka z kaszy gryczanej (1/2 woreczka), 2 ugotowanych i pokrojonych w plasterki buraków, kapusty pekiñskiej (muszê j± skoñczyæ bo siê popsuje), ogórka kiszonego i trochê twarogu pó³t³ustego, ewentualnie dodam jeszcze ³y¿eczkê migda³ów. Do tego sos: 2 ³y¿eczki jogurtu naturalnego z przyprawami.

Do picia: herbata Roiboos, woda z cytryn± i imbirem, Yerba mate, pó³ szklanki kefiru.

No i tradycyjnie moja broñ anty-kompulsowa: 3 kostki czekolady mlecznej.

Cel--> 60 kg - 15.12.2015

neska002 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-01, 18:54   #3688
jilllove
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 766

Cytat:
Napisane przez Poa alpina

Chleb jest ok pomys³em, zw³aszcza, ¿e 1300 kcal to naprawdê bardzo ma³o! Przyda³oby siê ¼ród³o wêglowodanów z³o¿onych do obiadu. Ponadto, zupe³nie brak t³uszczy w Twoim menu - zwróæ na to uwagê, bo to ogromny b³±d! Orzechy, olej lniany, oliwa z oliwek, mo¿e jaka¶ ryba... I nie wyliczaj sobie warzyw! Jedz ich du¿o, do woli. Jakiego s³odzika u¿ywasz?

Dziêki za analizê mojego jad³ospisu

Tak faktycznie t³uszczy brak. Muszê to zmieniæ. Dodam orzechy. Warzyw my¶lê, ¿e jest sporo bo do obiadu sobie nie ¿a³ujê, nie wiem jak mam dodaæ jeszcze wêglowodany skoro i tak ledwo zjadam ten obiad...ostatnio naprawdê by³am mega najedzona...S³odzik mam Sweetie Gold .

Edytowane przez jilllove
Czas edycji: 2014-02-01 o 18:55
jilllove jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 19:47   #3689
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez Fidare Poka¿ wiadomo¶æ
Hej wszystkim!

Ja tu zupe³nie nowa, zarówno na Wiza¿u jak i w tematyce zdrowego od¿ywiania siê, wiêc przysz³am siê poradziæ (i ewentualnie dostaæ ochrzan ).

Od razu bez bicia przyznajê ¿e ¶ci±gam od Was jad³ospisy jak leci, bo staram siê wpa¶æ w rytm

By³abym wdziêczna gdyby kto¶ zerkn±³ na to, co w za³o¿eniu ma byæ R:

1. miska p³atków zbo¿owych (bo owsianka siê skoñczy³a) + mleko (3,2%) + jab³ko brakuje jakiego¶ ¼ród³a t³uszczu
2. mandarynka (tutaj wiem ¿e siê nie popisa³am, ale znowu, zakupy robiê lada chwila) no to je¶li to nie jest sta³a tendencja, to nie drê dzioba ale jedna mandarynka to nie posi³ek, to nawet nie przek±ska
3. kawa³ek piersi z indyka (ok. 150 g) sma¿ony na oliwie z oliwek z broku³em gotowanym (nie wiem ile wa¿y³, ca³ego te¿ nie zjad³am w sumie), do tego na oko pó³ paczki kaszy gryczanej oki
4. jogurt naturalny + trochê nerkowców
5. jajecznica z dwóch jaj z pomidorem malutka ta kolacja

I nie wiem, dobrze, ¼le, co¶ pomiesza³am? Za du¿o (bo za ma³o raczej nie )? Najgorzej w³a¶nie u mnie z porcjami - nie wiem zbytnio ile czego sobie fundowaæ, ale bêdê dalej grzebaæ w informacjach i doczytam mo¿e.

Aha, do tego robiê oko³o 45 minut na orbitreku - zwykle przed obiadem.

Pozdrawiam!
No w³a¶nie wychodzi mi, ¿e za ma³o. Spróbowa³am to podliczyæ, daj±c porcje na oko tam, gdzie nie poda³a¶ wielko¶ci i raczej liczy³am je jako spore. I wysz³o mi ok. 1300 kcal. Czyli sporo za ma³o. Fajny jest obiad. Niez³e by³oby ¶niadanie, gdyby¶ dorzuci³a jakie¶ ¼ród³o t³uszczu. Pozosta³e posi³ki malutkie. Tej mandarynki tym razem siê nie czepiam, bo jak siê ma pustki w lodówce, to siê je co siê ma. Podwieczorek maleñki - nie czepia³abym siê go, gdyby reszta posi³ków by³a obfitsza. No i kolacja. Jajecznica sama w sobie jest ok, ale bior±c pod uwagê, ¿e pomidora nie wlicza siê do bilansu kcal, zostaj± 2 go³e jaja, a to ju¿ nie jest dobre. Generalnie brakuje mi u Ciebie wêglowodanów poza ¶niadaniem i obiadem i t³uszczy poza obiadem i podwieczorkiem.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-01, 21:03   #3690
Famijana
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 161

Moje dziejsze U/P

I owsianko- ¿ytnianka (2 ³y¿ki ¿ytnich, 1 owsianych, 1 otr±b pszennych, 1 ³y¿eczka siemienia, 2 ³y¿ki p³atków "zdrowy b³onnik), banan, 4 mro¿one truskawki (jaka¶ resztka wygrzebana z zamra¿arki), ³y¿eczka p³atków migda³owych z cynamonem i imbirem na szklance mleka 1,5 %

II jogurt naturalny ACTIVIA 210 g, kiwi, 1 ³y¿eczka zarodków pszennych

III 2 pieczone udka z kurczaka, 30 g ry¿u Tricolor, starta marchewka z chrzanem

IV Kromka chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem posmarowana mas³em, 2 jaja, sa³atka z pomidorów i roszponki
Famijana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.