|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3661 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Cytat:
|
|
#3662 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 845
|
R
- szklanka ciep³ej wody z cytryn± 1. grahamka z wêdzonym halibutem, zielona herbata - kawa z mlekiem 2%, 2 orzechy w³oskie, kilka migda³ów 2. zupa krem z broku³ów z pestkami dyni i s³onecznikiem 3. makaron razowy (ok 80-100g) z chudym twarogiem (ok 100g) i odrobin± jogurtu zmiksowanego z bananem, zielona herbata 4. sa³atka z mixu sa³at, gotowanym podudziem z kurczaka, pomidorem i sosem jogurtowym z przypraw± tzatziki, do tego kilka grzanek z oliw± i zio³ami, herbata Verdin fix
|
#3663 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
fani czekolady ³±czmy siê! Ja dzisiaj wrzuci³am planowane posi³ki, ale wkroczy³y jeszcze przypadkowo zupe³nie (ekhem..) 2 kostki gorzkiej z orzechami i po cienkim kawa³ku ciasta
|
|
#3664 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 963
|
Cytat:
bardzo dziêkujê za informacje o czerwonej herbacie, doczyta³am w googlach nie wiedzia³am, ¿e tak siê od siebie ró¿ni± kurczê z tym cukrem od rana to nie pomy¶la³am.. co by¶ radzi³a tu zmieniæ? wstawiam dzisiejszy: ¶niadanie: p³atki owsiane i ¿ytnie pó³ na pó³ zalane mlekiem kokosowym z ³y¿k± jogurtu greckiego, wiórkami kokosowymi, jagodami goji, orzechami w³oskimi i cynamonem II ¶niadanie: sa³atka z selera naciowego, jab³ka i s³onecznika obiad: kapu¶niak z kie³bas± greck±, ¿eberkami i ziemniakami 1h treningu po: kromka chleba ¿ytnio-owsiano-pszennego z jajecznic± (chyba za ma³o na kolacjê bêd±: 2 kromki chleba z guacamole+¶led¼ do picia: 0,7l wody, 2x czerwona herbata pu-erh (jak ju¿ ogarnê³am siê chyba trochê z jedzeniem to znowu za ma³o wypi³am )
|
|
#3665 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
|
|
|
|
#3666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3667 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak nawiasem, przejrza³am Twojego bloga i zdecydowanie wêdruje do zak³adek! I trafi³am na jeden post z dzia³u "Artyku³y" - 36 ksi±¿ek w 2 tygodnie? imponuj±ce
|
|
|
|
|
#3668 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 747
|
Azaina, spróbuj, mo¿e rooibos Ci posmakuje
Zreszt± my¶lê, ¿e warto próbowaæ ró¿nych herbat (je¶li nie ma przeciwwskazañ). Ja ostatnio 'upijam' siê bia³± herbat± o smaku cytryny i mango <3Poa alpina, co¶ w tym musi byæ (w tej samokontroli) A makaron z serem rzadko jem, ostatnio jad³am wiele miesiêcy temu.Dafne95 - mam nadziejê, ze czekolada pomog³a w nauce ![]() Moje dzisiejsze: I owsianka (p³atki owsiane i jêczmienne) z serkiem wiejskim, mandarynkami, suszonymi figami, daktylami i wiórkami kokosowymi II (na ciep³o) kromka chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem z camembertem i æwik³± + twaróg President z zio³ami + jab³ko III ¶wie¿y sok marchwiowy + suszone plastry pomidora (kupne, z bazyli± i oregano) IV pêczak + broku³y, czerwona cebula, cieciorka, pieczarki, przyprawy V twaróg z ma¶lank±, b³onnikiem, makiem, s³onecznikiem i wiórkami kokosowymi |
|
|
|
#3669 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 28
|
Najlepsza dieta ??????????????
|
|
|
|
#3670 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 202
|
Poa Alpina dziêki za ocenê
![]() Jad³ospis na jutro: I jogurt naturalny 150 g, 2 ³y¿ki p³atków owsianych, banan, 2 ³yzki otrêbów owsianych, 1 ³y¿ka siemie lniane, ¿urawina suszona 2 ³yzki, 1 ³yzka s³onecznika II 3 kromki razowe z polêdwic± sopock± i kie³kami bieganie III pieczone udko + puree ziemniaczano cukiniowe + surówka z pekiñskiej pomidora, papryki- skropiona oliw± IV 2 kromki z bia³ym serem, posmarowane d¿emem æwiczenia V surówka z obiadu z dodatkiem tuñczyka
Zostaniesz na sta³e? Edytowane przez Madziuniusia Czas edycji: 2014-01-31 o 20:48 |
|
|
|
#3671 |
|
Zakorzenienie
|
Dawno nie wrzuca³em, pora siê wzi±æ za siebie
![]() Dzisiejsza czysta eReczka : 1. owsianka na mleku migda³owym z granatem, jab³kiem, mandarynkami, orzechami laskowymi i plastrem twarogu 2. grahamka z ricott±, czerwon± fasol± i czerwon± cebul± (nie chcia³o mi siê pasty robiæ :p) + koktajl z banana, jogurtu, orzechów i kakao 3. zapiekana ryba z broku³ami (w sosie ze ¶mietanki 10%, jajka, gorgonzoli i szczypiorku) pod mozarell± light + pêczak z czosnkiem i mas³em + surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jab³ka i cebuli 4. omlet z zielonym groszkiem, fenku³em, papryka i czerwon± cebul± + 2 kromki ¿ytniego razowca z avocado, wêdzonym ³ososiem, ogórkiem i kie³kami broku³a Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3672 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3673 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 066
|
Cytat:
Edytowane przez scandalistka Czas edycji: 2014-01-31 o 21:43 |
|
|
|
|
#3674 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 766
|
Witajcie
Mo¿na prosiæ o ocenê jad³ospisu ? Jestem na redukcji . ¦ - 3 kromki chleba ¿ytniego z filetem z kurczaka wêdzonym, 6 plastrów ogórka, 3 plastry pomidora Jab³ko ¦II - banan 30 min treningu O - Pier¶ z kurczaka pieczona bez t³uszczu, 300g marchewki z groszkiem gotowanej na parze + 150 g ogórka zielonego Przek±ska - serek wiejski z miodem Kolacja - 2 kromki chleba orkiszowego posmarowane chudym serkiem + 2 cieniutkie plasterki szynki odt³uszczonej + picie - woda, herbata zielona i kawa czarna ze s³odzikiem Z kalkulatora wychodzi 1300 kcal Nie wiem czy ten chleb na wieczór to dobry pomys³ ? Edytowane przez jilllove Czas edycji: 2014-01-31 o 21:47 |
|
|
|
#3675 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
naukowe, bezruchowe. U->P. (STARAM SIE!)
10.30¦niadanie: wypasiona owsianka (porcja wyszla naprawde gêsta i solidna!) (ponad polowa szklanki platkow gorskich, szklankamleka, gruby plaster lub dwa? twarogu garsc: orzechów w³oskich & laskowych & pestek slonecznika, jeszcze otreby zytnie, mrowa bia³a, goji i siemie lniane do posypania) ; grapefruit i zielona herbata. 15. Obiad: ³oso¶ pieczony (duza porcja) z sosem (smietana, koper, ziola, cytryna) ponad polowa worka kaszy grycznaej niepalonej (pyszna!) z olejem lnianym; salatka: sa³ata, szpinak ¶wiezy, pomidorki koktaliowe z oliw± z oliwek. Deser: Lindt gorzka 30g 18.Podwieczorek. jogurt naturalny duzy, z wkrojonym jablkiem, ¶liwkami suszonymi, garscia migda³ow, otrêbami, kawa z mlekiem 3.2% (*miala byc jeszcze bulka orkiszowa/maslana z maslem twarogiem albo babeczka ALE! watroba odmowila mi posluszenstwa i straszniemi ja "rozsadzilo"...) Kolacja. 21:30. 2 kromki razowca, pol avokado rozsmarowane i 2 jaja XL, wedlina z kurczaka konspol (dobry sklad) http://www.ilewazy.pl/plaster-wedzon...icy-z-kurczaka + salatka: rzodkiewki, salata, kie³ki rzodkiewki, pietruszka itp. po: herbata z cytryna i dzika roza. umieram na bol watroby aktualnie -na jutro mam borowki do owsianki zakupione w Biedronce za cale 3.99zl chociaz ost w lidlu byly tansze i daktyle "odkrylam na nowo" - - co powiecie o oleju z pestek dyni? warto? - i ta woda z miodem i cytryna (ciepla?letnia?ile cytryny i miodu?) - czy jedzenie ryb i kaszy codziennie (a miesa 2-3 razy w tygodniu maksymalnie) jest szkodliwe? Mam takie "rybne ciagi" Morszczuk, £oso¶, Dorsz, Pstrag i na kolacje: wedzony £oso¶, Tuñczyk, Szprotki..
Edytowane przez dezett Czas edycji: 2014-01-31 o 23:06 |
|
|
|
#3676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wtedy to pielêgniarki na mnie krzycza³y, ¿e sobie oczy zepsujê, ale ja zawsze lubi³am czytaæ a tam nudno by³o to co mia³am robiæ
|
|
#3677 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 879
|
wczorajsze naukowe i zestresowane U
1) miseczka twarogu pó³t³ustego rozgniecionego z jogurtem naturalnym (po³ow± opakowania), crunchy naturalne, ³y¿ka pestek s³onecznika i pestek dyni, kilka daktyli suszonych 2) kromka ¶wie¿o upieczonego chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem, mas³em i twaro¿kiem pomidorowym i sa³at± wafel ry¿owy z czekolad± 3) talerz zielonej soczewicy duszonej z pieczarkami, cebulk± i czosnkiem, jajko sadzone pó³ pomarañczy, jab³ko, 2 kostki czekolady, kakao naturalne na mleku 3,2 4) kromka chleba s³onecznikowego z mas³em; serek homogenizowany waniliowy wymieszany z jog nat., dosypane pestki dyni i s³onecznika |
|
|
|
#3678 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 159
|
Cytat:
|
|
#3679 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 20
|
U
¦niadanie: 6ly¿ek p³atków owsianych, ³y¿ka siemienia lnianego, s³onecznik, suszone morele (Wiem, ¿e brak bia³ka, ale nie mogê je¶æ nabia³u i nie wiem czym go zast±piæ) 2¦niadanie: Duzaa kanapka szkolna z warzywami i szynka+gruszka Obiad: piers z kurczaka z br±zowym ry¿em(pó³ woreczka) z warzywami na patelnie. Przekaska: z 50g s³onecznika Podwieczorek: 3³y¿ki kaszy jaglanej z cynamonem i kiwi Kolacja: 2kromki chleba zytniego, 2jajka na miêkko, salatka z pekiñskiej, ogórka, rzodkiewki, cebuli, papryki Co my¶licie?
Edytowane przez kiittcatt Czas edycji: 2014-02-01 o 11:04 |
|
|
|
#3680 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
borówki to ja jem latem, teraz nie wiem ile s± warte, teraz jedz banany, pomarañcze, jab³ka olej z pestek dyni, fajna sprawa, zdrowy warto¶ciowy mo¿esz je¶æ woda z cytryn± i miodem, ja dajê sok z po³owy cytryny i ³y¿eczkê czubat± miodu, przygotowujê wieczorem z normaln± wod± w tem pokojowej tak 3/4 kubka rano dolewam 1/4 kubka wrz±tku ta wiêc pije tak± letni± ryby mo¿esz sobie je¶æ co dziennie nie zaszkodzi Ci to
|
|
#3681 |
|
Zadomowienie
|
super dziekuje
|
|
|
|
#3682 | ||||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
. Dobre ciacho i porz±dna czekolada to najlepsze s³odycze z mo¿liwych!Cytat:
.Cytat:
.Nie za ma³o? Jak widzê zjazd poni¿ej 1500 kcal to mi siê czerwona lampka zapala. Wiêkszo¶æ z nas ma podstawowe zapotrzebowanie na energiê w tych granicach... Cytat:
Moje wczorajsze, solidne U ![]() I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: rozmro¿onymi je¿ynomalinami, serkiem homo, domowym nies³odzonym musem jab³kowo-¶liwkowym i mas³em orzechowym crunchy II Nototenia gotowana na parze; ponad pó³ woreczka kaszy jêczmiennej pêczak; tarte buraki podane z sosem jogurtowo-czosnkowym III (w podró¿y) Sk³adana kanapka z 2 kromek razowca z serem camembert, pomidorem i sa³at±; ma³e jab³ko IV (u T¯) Plaster duszonej karkówki wieprzowej; ziemniaki gotowane; domowa sa³atka ze s³oika z cukinii, ogórków, papryki, cebuli i marchwi Wieczorem z T¯ wpad³o 250ml stoutu z wêdzonym s³odem whisky, 150ml red ipa i 150ml imperialnego podwójnego ko¼laka
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2014-02-01 o 15:57 |
||||
|
|
|
#3683 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 753
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3684 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 741
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3685 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3686 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 69
|
Hej wszystkim!
![]() Ja tu zupe³nie nowa, zarówno na Wiza¿u jak i w tematyce zdrowego od¿ywiania siê, wiêc przysz³am siê poradziæ (i ewentualnie dostaæ ochrzan ). Od razu bez bicia przyznajê ¿e ¶ci±gam od Was jad³ospisy jak leci, bo staram siê wpa¶æ w rytm ![]() By³abym wdziêczna gdyby kto¶ zerkn±³ na to, co w za³o¿eniu ma byæ R: 1. miska p³atków zbo¿owych (bo owsianka siê skoñczy³a) + mleko (3,2%) + jab³ko 2. mandarynka (tutaj wiem ¿e siê nie popisa³am, ale znowu, zakupy robiê lada chwila) 3. kawa³ek piersi z indyka (ok. 150 g) sma¿ony na oliwie z oliwek z broku³em gotowanym (nie wiem ile wa¿y³, ca³ego te¿ nie zjad³am w sumie), do tego na oko pó³ paczki kaszy gryczanej 4. jogurt naturalny + trochê nerkowców 5. jajecznica z dwóch jaj z pomidorem I nie wiem, dobrze, ¼le, co¶ pomiesza³am? Za du¿o (bo za ma³o raczej nie )? Najgorzej w³a¶nie u mnie z porcjami - nie wiem zbytnio ile czego sobie fundowaæ, ale bêdê dalej grzebaæ w informacjach i doczytam mo¿e.Aha, do tego robiê oko³o 45 minut na orbitreku - zwykle przed obiadem. Pozdrawiam! |
|
|
|
#3687 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 159
|
Moja dzisiejsza R:
Po przebudzeniu tradycyjnie woda z octem jab³kowym. ¦niadanie: 3 ³y¿ki kaszy jaglanej, starte jab³ko, szczypta cynamonu i any¿u, ³y¿eczka syropu z agawy (wiem, ¿e jego zdrowotno¶æ jest przereklamowana ale muszê go skoñczyæ), ³y¿eczka siemienia lnianego. Drugie ¶niadanie: 2x kromka chleba ¿ytniego razowego na zakwasie z mas³em (82%) i paprykarzem warzywnym meksykañskim, sa³atka (kapusta pekiñska, kiszony ogórek, marchew, papryczka chili dla smaku, seler naciowy, 1 jajko), do tego sos: ³y¿eczka oleju lnianego, trochê wody + przyprawy (kozieradka, kurkuma, pieprz cayenne - odrobinka, majeranek, tymianek). Obiad: pier¶ z kurczaka podsma¿ona na ma¶le klarowanym do tego ugotowany na parze seler i pietruszka nastêpnie obtoczone w przyprawach zmieszanych z oliw± z oliwek i lekko podsma¿one to wszystko na patelni + ³y¿eczka pestek dyni. Kolacja: sa³atka z kaszy gryczanej (1/2 woreczka), 2 ugotowanych i pokrojonych w plasterki buraków, kapusty pekiñskiej (muszê j± skoñczyæ bo siê popsuje), ogórka kiszonego i trochê twarogu pó³t³ustego, ewentualnie dodam jeszcze ³y¿eczkê migda³ów. Do tego sos: 2 ³y¿eczki jogurtu naturalnego z przyprawami. Do picia: herbata Roiboos, woda z cytryn± i imbirem, Yerba mate, pó³ szklanki kefiru. No i tradycyjnie moja broñ anty-kompulsowa: 3 kostki czekolady mlecznej.
|
|
#3688 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 766
|
Cytat:
![]() Tak faktycznie t³uszczy brak. Muszê to zmieniæ. Dodam orzechy. Warzyw my¶lê, ¿e jest sporo bo do obiadu sobie nie ¿a³ujê, nie wiem jak mam dodaæ jeszcze wêglowodany skoro i tak ledwo zjadam ten obiad...ostatnio naprawdê by³am mega najedzona...S³odzik mam Sweetie Gold . Edytowane przez jilllove Czas edycji: 2014-02-01 o 18:55 |
|
|
|
|
#3689 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3690 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 161
|
Moje dziejsze U/P
I owsianko- ¿ytnianka (2 ³y¿ki ¿ytnich, 1 owsianych, 1 otr±b pszennych, 1 ³y¿eczka siemienia, 2 ³y¿ki p³atków "zdrowy b³onnik), banan, 4 mro¿one truskawki (jaka¶ resztka wygrzebana z zamra¿arki), ³y¿eczka p³atków migda³owych z cynamonem i imbirem na szklance mleka 1,5 % II jogurt naturalny ACTIVIA 210 g, kiwi, 1 ³y¿eczka zarodków pszennych III 2 pieczone udka z kurczaka, 30 g ry¿u Tricolor, starta marchewka z chrzanem IV Kromka chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem posmarowana mas³em, 2 jaja, sa³atka z pomidorów i roszponki |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.

fani czekolady ³±czmy siê!
. W sa³atce powinien znale¼æ siê dobry t³uszcz.
)

. Generalnie ³adnie