|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Cytat:
Cytat:
dobre z tą pieczątką ![]() a tak to uciekaj, trzeba się szanować Cytat:
Cytat:
Ja mam podwójne nazwisko i w obecnej firmie, gdzie jestem na stażu nawet nie zorientowali się, że jestem mężatką, choć noszę obrączkę, no i 2 nazwiska też to mogły sugerować
|
||||
|
|
|
#3662 |
|
TU i TAM
|
dołączam, szukam pracy na terenie Krakowa
|
|
|
|
#3663 |
|
Rozeznanie
|
pracuje w zwyklym sklepie i....pewnego dnia zawital wlasciciel innego sklepu zapytac sie o pracownice,ktora zwolniono miesiac wczesniej. dziewczyna zlozyla tam cv. prace dostala.
|
|
|
|
#3664 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam małą depresję -mam to samo wykształcenie co mój TŻ, mamy ukończone te same kursy, udzielaliśmy się w tych samych organizacjach -nasze cv są bardzo podobne. W ubiegłym roku jak on szukał pracy zajęło mu to ok 1,5 tygodnia i wysłał jedynie 3 cv. Dostał też do tego bardzo dobrą pensję. Natomiast teraz ja szukam pracy -na podobnym stanowisku co on i jestem zła bo wysłałam już znacznie więcej cv, na rozmowach potrafiłam odpowiedzieć na wszystkie pytania itd. Natomiast jak już oddzwaniają do mnie to proponują mi pensję ok minimalnej. |
|
|
|
|
#3665 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
a że taka praktyka jest to wiadomo ![]() Cytat:
) jest łatwiej znaleźć pracę - żeby nie było: nie popieram czegoś takiego, jednak obserwuje co się dzieje wśród znajomych.
|
|||
|
|
|
#3666 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Opcja nr 3 przygotowuje do dość wąskiej branży, w której etatów za wiele nie ma. Jeden VM obskakuje wiele sklepów, albo za VM w sklepie robią zwykli pracownicy. Na targach i wystawach firmy raczej nie szukają specjalnie VM, tylko projektem stoisk zajmuje się spec od reklamy albo szeregowy pracownik (tak wynika z moich skromnych doswiadczen w pracy na targach)Opcja nr 2 wymaga przede wszystkim talentu plastycznego, ktoś bez talentu i tak sobie może poradzić w tej branży. Opcje 2 i 3 są dość drogie. Opcja nr 1 pewnie może brzmi ciekawie, ale myslę, że na podyplomówce, z kadrą akademicką, ambitnymi wspolsluchaczami, moglabys zyskac dużo więcej. Więc moim zdaniem lepiej na razie odpuscic i nie tracic 2x kasy, tylko poczekac. Zalezy jeszcze, jak dokladnie zapowiada sie podyplomowka. No i czy opcja nr 1 nie dublowałaby ci się z tym, co robisz teraz? Edytowane przez nelciak Czas edycji: 2014-07-01 o 17:15 |
|
|
|
|
#3667 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Znalazłam też inne opcje: 1. Studium reklamy wizalnej (250zł/miesiąc) 2. Grafika komputerowa - z naciskiem na programy graficzne (130zł/miesiąc - znacznie tańsza niż poprzednia) Co sądzicie??? |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3669 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przejrzałam program studium reklamy wizualnej w szkole Roe. Wygląda jak pomieszanie małych ilości różnych rzeczy: PR, przedsiębiorczości, podstaw reklamy ogolnie, samej reklamy wizualnej raczej niewiele. Wiec też pewnie bedzie ci się powtarzać z kursem. Mało także samego DTP - sa kursy poswiecone DTP w wiekszym stopniu. Moze grafika komputerowa jest lepsza, bo bardziej skupiona na jednym temacie, pytanie na ile w przyszlosci przyda ci się to rysowanie? Czy np. i tak nie bedziesz takiej roboty zlecać grafikom? Edytowane przez nelciak Czas edycji: 2014-07-01 o 19:29 |
|
|
|
|
#3670 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3671 |
|
Konto usunięte
|
Na stronie kancelarii, która mnie interesuje, w zakładce Kariera są 3 ogłoszenia, na które mogłabym aplikować. Tylko każde z nich ma podany inny email do wysyłania zgłoszeń i inne wymagania odnośnie aplikacji (na niektóre stanowiska chcą cv i lm po angielsku, na inne po polsku, ale do tego wykaz ocen ze studiów, itp). I nie wiem - czy jak zaaplikuję na wszystkie 3 to będzie bardzo desperackie? Spełniam wszystie wymagania do każdego z nich (ok, może na rynkach finansowych się nie znam, ale skoro ostatnio w innej kancelarii byłam na rozmowie do działu financial&banking to chyba znaczy, że jakieś tam kwalifikacje do takich rzeczy mam)
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3672 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
najwyżej zaproszą Cię tam, gdzie według nich pasujesz najlepiej
|
|
|
|
|
#3673 |
|
Zakorzenienie
|
Ehh a ja dostałam 2 maile z odmową podjęcia współpracy
. W pierwszym na stanowisku pracownika dziekanatu napisali mi że nie mogą mi zaoferować pracy która w pełni wykorzysta moje umiejętności i kompetencje (taaa jakbym niby alfa i omegą była ), w drugim napisali że nie mogą mi zaproponować stanowiska recepcjonistki (dziwnie skonstruowany mail) ale to akiurat był salon w którym naprawdę chcieli wyzyskać człowieka, z trzeciej firmy to się w ogóle nie odezwali... Od dziś posyłam CV na wszystko... od rana powysyłałam chyba z 8... do tego przeglądnęłam oferty z PUP,m zadzwoniłam zapytać o kurs i poinformowano mnie że termin składania wniosków jest do dziś ale i tak nie mam szans na szkolenie bo musiałabym znaleźć potencjalnego pracodawcę który po takim szkoleniu mnie zatrudni.... no nie jest to chore?! Menel spod sklepu nic nie robi, pobiera kase od państwa a tu człowiek chce zrobić wszystko żeby jej nie brać i mają go gdzieś.,... Martwię się że w grudniu kiedy dostanę ostatni zasiłek zostanę się bez niczego i będę musiała zrezygnować z ostatniego semestru studiów bo nie będę miała za co je opłacić. MOPS mi niestety nie pomoże bo osobom do 26 roku życia uczącym się do jakiejkolwiek pomocy wliczają się dochody rodziców... z jakiej racji skoro nie dostaję od nich ani złotówki . Ehh.... wzięlam telefon na abonament, opłacam internet... i na co mi to było :/ na normalne w dzisiejszych czasach rzeczy ludzi nie stać.. o jedzeniu i mieszkaniu to ja ani nie wspominam.... Jak tu ludzie mają się dobrze czuć, nie popadać w depresję.... chyba zacznę brać antydepresanty które mi przepisał lekarz bo już drugą noc budzę się z płaczem
|
#3674 |
|
Konto usunięte
|
Zaaplikowałam na 2, stwierdziłam że praktyki odpuszczam, bo mimo że na pewno byłyby porządne, to raczej będą chcieli studentów niż absolwentów.
|
|
|
|
#3675 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny!
Cieszę się, że znalazłam ten wątek Już myślałam, że tylko ja szukam i szukam pracy, i nic z tego nie wychodzi... Mam praktyki ze studiów, wolontariaty, zaawansowany MS Office, ale to wszystko za mało żeby znalezć pracę, bo niemalże we wszystkich ogłoszeniach wymagają 2-3 lata doświadczenia, którego ja po prostu nie ma gdzie zdobyć. W czerwcu wysłałam 28 aplikacji, odzew był z 1. Nawet z bezpłatnych staży i praktyk nie oddzwonili, tylko z jednego call-center. A dziś byłam w urzędzie pracy, a tam w gablocie oferty pracy: kierowca ciężarówki, mechanik ciężarówki, hydraulik, pomocnik kierowcy śmieciarki, magazynier, ślusarz, telemarketer :/ Już jestem tak zdołowana, że kompletnie nie wiem co robić :/ :/ Edytowane przez hellocherry Czas edycji: 2014-07-04 o 15:49 |
|
|
|
#3676 |
|
Zadomowienie
|
Dagusia, wybrałabym studia podyplomowe albo kurs. Tzn. piszę tak ogólnie, bo nie znam się na tej branży
![]() Po prostu mam porównanie jak wygląda nauka w szkole policealnej, a jak na studiach. Odradzam szkoły policealne, które prowadzą 50 różnych kierunków... Zazwyczaj poziom nie jest zbyt wysoki. No, chyba, że wybierzesz jakiś naprawdę dobry kurs, z bardzo dobrymi wykładowcami, itd. (Tak jak np. Stowarzyszenie Księgowych w Polsce w przypadku kursów z rachunkowości)... Ale ja wybrałabym podyplomówkę
|
|
|
|
#3677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3678 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3679 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3680 |
|
Konto usunięte
|
Haha, Apelly, mam to samo
---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Tylko nie wiem czy ja się do tego nadaję, niby to stanowisko młodszego prawnika w tym dziale, ale domyślam się, że jakąś wiedzę z finansów trzeba mieć
|
|
|
|
#3681 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ja się coraz poważniej zastanawiam nad podyplomówką, o której dość dużo myślałam... Ale muszę się z tym jeszcze porządnie przespać i z kimś to obgadać...
|
#3682 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak wygląda kwestia ubezpieczenia po obronie? Pracuję na umowę zlecenie, pracodawca nie odciągał mi składek, byłam objęta ubezpieczeniem mamy
Wybieram się na magisterkę od października, czy teraz mama musi gdzieś zgłosić, że już nie studiuję, a pracodawca musi mi odciągać składki przez te 3 miesiące?
|
#3683 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3684 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3685 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, błagam o radę, bo już czuję się bezradna i nie wiem na co się zdecydować
Za 2 tygodnie kończę 3 miesięczny staż. Staż jest na umowę o dzieło. Umowa podpisywana jest co miesiąc. Za trzeci miesiąc stażu dostałam wynagrodzenie 600zł netto. Pracuje w pełnym wymiarze godzin (160-168h miesięcznie) i jak chciałam mieć wolny piątek po bożym ciele to usłyszałam, że mam odpracować ten dzień nadgodzinami. Zaczęłam się o to wykłócać, bo przecież to nie umowa o pracę, że mam odpracowywać. Oczywiście moje zdanie się w ogóle w tym nie liczyło, no bo co stażystka może wiedzieć. Oprócz mnie jest też druga stażystka, która zaczynała tak samo jak ja i teraz w sumie wychodzi na to, że ona na stażu jest od października. Cały czas umowa o dzieło i ona dostaje 1000zł netto. Oczywiście składek zdrowotnych pracodawca nie odprowadza. Na wszystkich rozmowach jakie miałam słyszałam, że są ze mnie zadowoleni itd. ale odkąd się wykłócałam o swoje to się bardzo czepiają i szukają pretekstu żeby udowodnić mi, że coś źle zrobiłam. Jeszcze do tego dzisiaj słyszałam jak szefowa zaprasza jakąś dziewczynę na rozmowę w sprawie stażu. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że w biurze nie ma ani jednego wolnego biurka, a nawet przestrzeni na nowe biurko. Do tego w przyszłym miesiącu wraca dziewczyna z urlopu macierzyńskiego. Ja i ta druga stażystka zajmujemy jedno biurko tej dziewczyny z macierzyńskiego. Z tego wynika, że przynajmniej jedna z nas pożegna się z firmą. I teraz pytanie: czy mam rezygnować z dalszego stażu czy zgodzić się na kolejne miesiące stażu za 1000zł netto gdyby mi zaproponowali. W sumie zawsze to jakaś kasa, ale jest ona nieadekwatna nie tylko wobec czasu pracy, ale też i charakteru pracy, tego jakie zadania wykonuje. Pomóżcie, każda opinia jest dla mnie cenna. |
|
|
|
#3686 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3687 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3688 |
|
Konto usunięte
|
Też bym stamtąd uciekała.
|
|
|
|
#3689 |
|
Rozeznanie
|
tyle czasu byłam bezrobotna, wysyłam cv cały czas i nic
w tym kraju nie da się normalnie żyć ![]() dzięki za radę dziewczyny - widzę, że jedyny argument, który u mnie jest za zostaniem w tej firmie to tylko i wyłącznie jakiekolwiek pieniądze, ale macie racje, że to wyzysk |
|
|
|
#3690 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
BandytkaD, lepiej się stamtąd ewakuuj, zwłaszcza, że masz umowę o dzieło Ehhh, klimatyzacja w pracy mnie wykańcza. Też macie? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.

normalnie dostałam książeczkę mandatową.. itp. trochę śmiać mi się chce, że jestem wykorzystywana.. będę uciekać.. niestety przekonałam się, że nic mnie tu dobrego nie czeka.. zarabiam najniższą krajową.. pomiatają mną na każdym kroku - szanuję pracę, zaciskam zęby... ale ile można znieść ciągłe poniżanie ze strony ludzi i współpracowników..
dobre z tą pieczątką 

) jest łatwiej znaleźć pracę - żeby nie było: nie popieram czegoś takiego, jednak obserwuje co się dzieje wśród znajomych.

. W pierwszym na stanowisku pracownika dziekanatu napisali mi że nie mogą mi zaoferować pracy która w pełni wykorzysta moje umiejętności i kompetencje (taaa jakbym niby alfa i omegą była
), w drugim napisali że nie mogą mi zaproponować stanowiska recepcjonistki (dziwnie skonstruowany mail) ale to akiurat był salon w którym naprawdę chcieli wyzyskać człowieka, z trzeciej firmy to się w ogóle nie odezwali...