|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3661 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Kilka razy zdarzyło mi się, że musiałam mówić rekruterom o drugiej stronie Cv
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Pewnie z wieloma CV tak wygląda sytuacja. Dlatego czasami się zastanawiam jak ludzie, którzy popełniają tak banalne błędy mogą rekrutować i decydować o tym kto będzie na danym stanowisku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3663 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co jakby sie okazało, ze stażysta nie nadaje sie do pracy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3664 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3665 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam.
![]() ![]() |
![]() |
#3666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, tak, tak, konkursy, a ja pisałam, jak to u mnie wyglądało, wzięli kogoś z wymaganym wykształceniem, a wychodzi, że tak naprawdę nic nie umie, o wszystko się dopytuje, konkretnych ustaw nie zna. Ale ważne, że to studentka administracji, co nie? Powinno się bardziej liczyć doświadczenie na stanowisku, a wykształcenie to sprawa drugorzędna. Bo i tak dopiero w pracy mówią, jakie dokumenty gdzie leżą, co podać, wydać, itd. Trochę to za bardzo idealizujesz. Nie wierzysz, popytaj, jak "konkursy" są przeprowadzane. Że są robione pod konkretną osobę, nieważne, czy się zna, czy nie zna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3667 |
Zakorzenienie
|
Jestem na umowie zleceniu i mam dylemat czy opłacać doborwolne chorobowe. Co radzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3668 | ||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
![]() Z tym co napisałaś poniżej się po części zgodzę, sama spotkałam się z absurdem, że pan startował na pewne stanowisko, miał ponad 20 lat doświadczenia w danym obszarze, a panie w kadrach odrzuciły go tylko dlatego, że jego wykształcenie nie pojawiło się w wyszczególnionej grupie mgr - a nie było to też wykształcenie zupełnie od czapy, tylko historia ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3669 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też skonczyłam administrację wymiaru sprawiedliwości i tak naprawdę oczywiscie wiele mozna sie nauczyc przez te 5 lat ale przychodzisz do pracy i na poczatku niewiele sama zrobisz ![]() Aczkolwiek uważam ze osoby np po polonistyce, chemii czy innych roznych kierunkach, ktore nie są związane z administracją a które nie mają doświadczenia w administracji nie powinny byc wybierane na takie stanowiska, powinno byc to uregulowane w przepisach... Edytowane przez Princesska22 Czas edycji: 2015-01-28 o 12:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3670 |
Raczkowanie
|
Byłam dziś w PUPie dowiedzieć się o pieniądze na staż i inne moje wątpliwości w tym temacie. Dowiedziałam się wszystko, zabrałam wniosek i pojechałam do zakładu, który interesuje mnie pod kątem odbycia stażu.
W tej firmie porozmawiałam z dwiema przemiłymi Paniami ![]() ![]() ![]() A co do studiów, papierków, doświadczenia i rekrutacji. To powinno się i doświadczenie i wykształcenie brać pod uwagę. Generalnie na CV uważam że osoby rekrutujące powinny patrzeć całościowo: 1. Nawet mając 10 lat doświadczenia idąc do nowej firmy- uczysz się- uczysz się ich systemu pracy- tyle, że przychodzi Ci to łatwiej bo już miałaś z podobną specyfiką, tematyką kontakt. 2. Ktoś kto ma wykształcenie, czasami umie mniej od tego co ma doświadczenie- przykład poznany w praktyce. Osoba z wykształceniem dostała się na stanowisko kierownicze- zamiast awansować jednego z pracowników którzy mieli doświadczenie w tej firmie. Skutek- brak podstawowej wiedzy osoby z wykształceniem ale bez doświadczeni skutkował nie zbyt trafnymi decyzjami. |
![]() ![]() |
![]() |
#3671 |
Konto usunięte
|
Ja mam wrażenie, że przegapiłam wejście na rynek pracy. Zaraz mi stuknie 24 lata i mam zero doświadczenia.
Poczytałam w przypływie rozpaczy milion wątków o niepracowaniu do pewnego wieku i wysuwał się jeden wniosek - jeśli do 20 r.ż. ktoś nie ma doświadczenia, to potem tylko zasili grono bezrobotnych. Wątek się niby nazywa "Pracy szukamy, nigdy się nie poddamy...", ale sporo dziewczyn tutaj wprost pisze, że w moim wieku powinno się mieć co najmniej 2 lata doświadczenia. Czuję, że jestem na straconej pozycji. Sama wątpię w to, że jakiś pracodawca zatrudni osobę w wieku 24 lat bez doświadczenia. (Na pytanie skąd miałam na swoje zachcianki pisałam - maliny,truskawki, i inne. Ale pracodawcy to nie obchodzi. Z drugiej zaś strony wolałam zarobić na polu, niż czekać aż ktoś mnie zatrudni w wakacje. Ale pracodawców to nie interesuje) |
![]() ![]() |
![]() |
#3672 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Ale tak szczerze, to się pracodawcom nie dziwę - co mają truskawki do księgowości, którą chcesz się zajmować. Raczej nic. Pomyśl o praktykach, na serio, jeśli nie chcą dać Ci szansy przez brak doświadczenia. Ile jeszcze zostało Ci studiów? Jeśli nie warto już się przenosić na inny tryb, po ich skończeniu możesz pomyśleć o stażu z pup. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3673 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3674 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do księgowości - ostatnio nie jestem pewna, czy to jest to, co chcę robić. Truskawki nic nie mają, ale przynajmniej miałam pieniądze, a myślę, że o to w większości się rozchodzi w życiu - mieć pieniądze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3675 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zwłaszcza, że mało kto rozpoczyna w wieku 20 lat pracować w czymś związanym z przyszłym zawodem. A umówmy się, to że ktoś pracował jako sprzedawca albo zbierał truskawki niekoniecznie musi mieć znaczenie jak próbuje rozpocząć karierę jako architekt albo analityk. W niektórych firmach pewnie ma ("aktywna osoba!") ale w innych wagę przywiązuje się wyłącznie do umiejętności związanych z branżą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3676 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A i polecam samemu się dowiadywać czy firma się już zdecydowała - będą wiedzieć że Ci zależy (tak było u mnie) Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3677 |
Zakorzenienie
|
Właśnie dostałam maila odnośnie mojej aplikacji do firmy, która szuka kogoś na zastępstwo:
Witam ! Dziekuje za przesłane Cv. Mam pytanie. Jest Pani mężatką czy Panną? Mail napisany przez mężczyznę. Co mu odpisać?
#3678 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę mnie dziwi Twoje narzekanie, bo pamiętam jak wahałaś się czy iść na magisterkę dzienną czy zaoczną i zrobiłaś to co kazali Ci rodzice - czyli wybrałaś dzienną. Według mnie czasami warto poszperać w internetach i posłuchać rad dziewczyn z forum niż ślepo postępować według tego co mówią rodzice, którzy żyli w zupełnie innych czasach, czasach gdy po studiach pracodawca wręcz prosił się by absolwenci pracowali w jego firmie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3679 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3680 |
Raczkowanie
|
Żeby poczytał Kodeks Pracy i następnym razem pomyślał zanim zada pytanie nie na miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3681 |
Raczkowanie
|
Spytaj się a kogo szuka? Bo jak wolnej to możesz się rozwieść, a jak mężatki to możesz za niego wyjść
![]() co za typ ![]()
#3682 | ||
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49977696]A pan jest fiutem czy tylko ciekawski?[/QUOTE]
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Zaraz spróbuję wygoogolować typa. ![]() EDIT: Jeśli to on, to jest starym siwym prykiem i ma zdjęcie chyba z wnukami, ale obrączki brak. ![]() Pewnie tamta mu poszła rodzić kolokwialnie mówiąc i nikogo nie obrażając (skoro szuka na zastępstwo) i teraz zapobiegawczo woli wiedzieć czy kolejne zastępstwo nie będzie się szykowało. ![]() Całkiem nieźle płaci, więc chamsko mu nie chcę odpisać, ale tak, żeby mu trochę utrzeć nosa. ![]()
Edytowane przez Melissa86 Czas edycji: 2015-01-28 o 14:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3683 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie lubię generalnie urzędu i urzędasów,z doświadczenia widzę że często są to osoby mało rozgarnięte,a papierek z uczelni nie czyni nikogo wybitnie zdolnym i inteligentnym. Studia to fabryka bezrobotnych,no chyba że jest się absolwentem stomatologii,medycyny czy jakiegoś technicznego kierunku,gdzie istotne są ścisłe zdolności i analityczne myślenie-szacunek dla takich osób,no i taki ktoś może się czuć dumny z powodu studiowania,bo takie kierunki nie mają co się równać z jakimś zarządzaniem czy pedagogiką w filii uniwersytetu w Pcimiu Dolnym. Edytowane przez ruda_grazyna666 Czas edycji: 2015-01-28 o 14:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3684 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3685 |
Zakorzenienie
|
Dziś byłaś? Ja bym w poniedziałek zadzwoniła(można dodać, że teraz w urzędzie jest najlepszy moment, bo później nie wiadomo czy będą pieniądze).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to w ogóle wygląda w przypadku umowy zlecenie? Nie ma tam przecież L4 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3687 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3688 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- dziś byłam, ale w poniedziałek ma być osoba decyzyjna, więc i tak do tego czasu oni nie podejmą decyzji. Może poczekać tydzień i zadzwonić w przyszłą środę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3689 |
Konto usunięte
|
Jeżeli w poniedziałek ma być osoba decyzyjna to ja bym zadzwoniła ok. 11 z pytaniem czy już coś wiadomo. Na wszelki wypadek taka godzina bo jakby zapomnieli o temacie to zdążysz im przypomnieć zanim się okaże, że osoba decyzyjna już pojechała.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3690 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja na umowie zleceniu nie opłacam tego, bo jest mi to niepotrzebne, a szef stwierdził, że jak będę chora to mam po prostu zadzwonić i go poinformować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.