|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
![]() Nieststy z I śniadania zjadłam tylko kanapkę z połowy bułki, nie dałam rady całej, bo tego "farszu"na kanapce było sporo podobnie jak wieśniakowej sałatki Jabłko sobie odpuszcze a zaraz dojem tę drugą połówkę bułeczki (minęło juz 3h), a kolejną połówkę z serkiem o 12:30 Wiem, że jabłko to nie posiłek, to miała być raczej przegryzka, I śniadanie zjadłam o 9, II wypadałoby o 11, a potem obiad dopiero o 16:30-17:00, chciałam to jakoś tak ułozyć by zjesć coś konkretnego mniej więcej w takich samych odstępach czasu, a jabłkiem powstrzymac głodek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A oto mój plan posiłkowy na dziś: 7:00 Ś- placki owsiane z rodzynkami 10:00 II Ś-zapiekanka chlebowo-serowa 13:00 III Ś-bułka żytnia+Delma+papryka 16:00 O-jajecznica z 2 jaj+papryka 19:00 K-twaróg Mam nadzieję,że pomimo napiętego grafiku dnia dam z tym radę. Wiem,że nie jest tak ładnie jak powinno, ale obawiam się,że na dzień dzisiejszy niczego innego nie dam rady wymyślić i zmienić... Jednakże proszę o obiektywną ocenkę... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3693 |
Raczkowanie
|
dziękuję bardzo
![]() ![]() to dzisiaj już było śniadanko, kanapka z dwóch kromek chleba kwadratowego, posmarowana maslem(nie wiele go bylo, bo nie wiele ale jednak sie przelamalam)na to salata,rzodkiewka,pomidor i czerwona papkryka - więcej warzyw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3694 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ze mnie żadna specjalistka, no ale...
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3695 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Twoim jadłospisie brakuje mięsa, ryb, orzechów... No nie jestem przekonana co do tego ile warzyw mieści się na kanapce. Raczej miałam na myśli jakąś michę surówki. Dlaczego tej kanapki nie zjesz z jakąś chudą wędliną? Lub jajecznicę do tego, lub rybę jakąś? Brakuje tego tutaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3696 |
Zadomowienie
|
Dziękuje bardzo
![]() ![]()
![]() |
#3697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3698 |
Raczkowanie
|
Jak nie jadłam to nie jadłam, a teraz mam ochotę prawie na wszystko. Moje U:
śniadanie I: *jogurt naturalny(165 g) + łyżka mieszanki studenckiej *kawałek sero-jabłecznika śniadanie II: *dwie kromki chleba żytniego, jedna posmarowana masłem z sałatą, plastrem polędwicy, pomidorkiem koktajlowym, oliwką, szczypiorem, druga z pastą z tuńczyka i pomidorem *mały kawałek sero-jabłecznika *2 rodzynki w czekoladzie obiad: *naleśnik z twarogiem *surówka z sałaty, pomidorów, ogórka, oliwek, szczypioru, zalana oliwą podwieczorek: *mały banan *0,5 jabłka kolacja: *jajko na miękko z pomidorem i szczypiorkiem Przez ten sero-jabłecznik to ja prędzej przytyje niż utrzymam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3699 |
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze U (W->P):
Ś: omlet z 2 jajek+ ok.100g twarożku + miód+ miseczka winogron IIŚ: porcja 200g galarety z makrelą+ pomidor+ rzodkiewki+ dwa suchary O: ok. 350g paelli z lisner'a z owocami morza (krewetki, małże, kalmary, kawałki fileta z mintaja, kawałkki kurczaka, ryż z czerwoną papryka, zielonym groszkiem, pomidorami i cebulką) + na deser ciasteczko otrębuś P: 0,5l soku warzywnego+ dwa suchary+ trójkącik serka topionego+ pomidor+ rzodkiewka K: serek wiejski 200g + 1,5 pomidora+ szczypior+ rzodkiewki+ tuńczyk Bardzo proszę o ocenę, bo jakoś nie podoba mi się za bardzo dzisiejszy mój jadłospis..... |
![]() ![]() |
![]() |
#3700 |
Rozeznanie
|
moje dzisiejsze U (powoli nastawiam sie na P)
śn; serek wiejski, fitella tropikalna, banan, cynamon, mieszanka studencka, chlust mleka 2%, jajko, kawa z mlekiem 2śn; maly cebulak z papryka, 2 rafaello P; rafaello, jablko, kawa z mlekiem Ob; 2 jajka, piers z kurczaka, sos z ketchupu, majonezu, musztardy, pomidor, starty zolty ser (taka jakby pizza) Ko; jajko na miekko, kromka chleba zytniego z ogorkiem 1850 kcal Edytowane przez Sherrie Czas edycji: 2009-04-24 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#3701 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() moje dzisiejsze U, już w zasadzie wiem jaki będzie ciąg dalszy bo zaraz wychodzę ![]() 1. trzy kromki wieloziarnistego, dwie z masłem jedna z dżemem, herbata 2. spora bułka razowa z siemieniem i sezamem posmarowana masłem i serkiem ostrowia (21g tł./100g), czekoladka mozart, herbata 3. trzy wielkie naleśniki z patelni o średnicy 23, razowe, z serem i dżemem, duuużo. spacer 4. tutaj sobie zjem na mieście coś, jogurt albo coś tańce 1,5h spacer 5. dużo sera 3gtł. z 1/2 szklanki mleka w formie koktajlu z różnymi dodatkami, kromka chleba z masłem
![]() |
#3702 |
Zakorzenienie
|
R/U - oto mój jadłospis wczorajszy
Śniadanie: Bran flakesy zmieszane z Musli owocowym sante, otrębami pszennymi i mieszanką bakaliową + 125 ml mleka 2% II Śniadane: bułka pszenna z serkiem twarogowym i pomidorem, banan Obiad: omlet z 2 jajek, warzywa na parze (mrożonka) w dużej ilości Podwieczorek: jabłko, 2 marchewki, kromka pieczywa pełnoziarnistego z sałatką rybną Kolacja: jajecznica z 2 jaj i 2 kromki żytniego chleba |
![]() ![]() |
![]() |
#3703 |
Raczkowanie
|
dzisiaj sniadanko juz opisywalam... srednio się spodobało :P w sumie, nic dziwnego.
na IIśn było kilka truskawek z jogurtem naturalnym O: 2 chochelki zupy pomidorowej z 3łyżkami brązowego ryżu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3704 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3705 |
Rozeznanie
|
Redukcja...dzisiaj dziwnie jakoś,bo w podróży..ale się starałam...staram nadal..
i..chyba z lekka za duzo już tego wychodzi
![]() ![]() mogę nieśmiało prosic o ocenkę?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3706 |
Zadomowienie
|
no to może ja?
R śniadanie: musli(5 łyżek + łyżka otrębów) z małym jogurtem naturalnym, słodzikiem, cynamonem i imbirem II śn: jabłko i podwójna kanapka z szynką, pomidorem i ogórkiem obiad: jajecznica z szynką z 2 jajek na łyżeczce oliwy, do tego kromka chleba razowego; druga mała kromka z chudym twarogiem i łyżeczką dżemu truskawkowego light podwieczorek: 1 tost pełnoziarnisty (podwójny) z szynką, mała ilością żółtego sera, cebulą i pomidorem, mała porcja sałatki z sałaty lodowej, ogórka, pomidora papryki z oliwą, octem balsamicznym i miodem; 2 maleńkie krewetki kolacja: pół serka wiejskiego (brak apetytu...)
#3707 |
Rozeznanie
|
Dzisiejsze RRRRRR:
Śniadanie- kolejny już dzień owsianka z łyżką otrębów, suszonym ananasem,połową banana i niewielką ilością rodzynek(pychotka ![]() II śniadanie-kromka chleba żytniego z polędwicą,ogórek kiszony,pomidor Obiad-8 paluszków rybnych,surówka z marchewki i pora(wiem,że brak węglowodanów tutaj,ale na R nie chce łączyć mięska z ziemniakami,kaszą,makaron em itp. I jem albo tego typu węglowodany, a jak mam mięsko to już tylko z suróweczką. Mam postanowienie, że na U będę już łączyć ![]() Podwieczorek-kubeczek jogurtu naturalnego z łyżką otrębów pszennych,mandarynka,garś ć orzechów włoskich Kolacja-mam w planach danio z warzywami(pomidorem i papryką)-czy mogę tego typu serek jeść na R? bo nie mam pojęcia,a kupiłam dziś na spróbowanie ![]() Zrobiłam dziś pewną rzecz, której nigdy nie robiłam,ale w sumie nie miałam innego wyjścia i chciałam zapytać tutejszych specjalistek,czy w sytuacjach awaryjnych można tak? Mianowicie zamieniłam kolejnością obiad z podwieczorkiem. Tzn.II śniadanie zjadłam tak o 11, a ok.13:30 zjadłam to co napisałam w podwieczorku(bo wychodziłam już na zajęcia). Obiad zjadłam natomiast o 17, po zajęciach. Kolacje zjadam zazwyczaj o 20:00-20:30, więc nie byłoby szansy żeby między 17 a 20 wcisnąć jeszcze podwieczorek(a obiadu niestety nie mogłam zjeść wcześniej), stąd ta mała zamiana. Bardzo proszę o opinię ![]()
#3708 |
Wtajemniczenie
|
kolejny dzień R... ech ciężko bo mam straszną ochotę na drożdżówkę jakąś full wypas i lody z polewą i bakaliami i wiórkami kokosowymi
![]() 1. 3 kromki kwadratowe grahama a) z makrelą wędzoną b i c) z szynką na każdą ogórek kiszony i świeży, szczypiorek, natka grejfrut 2. gotowana włoszczyzna i mięso z porcji rosołowej bez skóry (wiem że kiepsko bo gotowana marchew a kurczak niby bez skóry ale tłustawy :/ ![]() 3. dorsz w galarecie 200g, plaster szynki, 2 kwadratowe kromki chleba jak rano, pietruszka, surówka z olejem slonecznikowym i 1,5 łyżki orzechów 4. marchewka tarta, serek wiejski zwykły Nie podoba mi się dzisiaj, nie wiem, chyba za dużo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3709 |
Rozeznanie
|
Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR: Na czczo godz.9.00: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej I śniadanie godz.9.30: owsianka z 3 dużych czubatych łyżek płatków owsianych,1 dużej czubatej łyżki otręb pszennych,1 serka wiejskiego lekkiego z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g ,do tego wrzucone pokrojone w kosteczkę 2 rzodkiewki,kawałek czerwonej surowej papryki i zielony szczypiorek II śniadanie 13.00: 1 duże jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu 180 g i do jogurtu wrzucona pokrojona zielona pietruszka i świeże listki bazylii Obiad godz. 16.00: filet z morszczuka mrożony (10 dag),posypany pieprzem cytrynowym,solą i zielonym koperkiem,obtoczony w mące żytniej i usmażony na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek+surówka z kapustki kiszonej doprawiona lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia Podwieczorek 19.00: sałatka z 1 jajka,1 pomidora,szpinaku mrożonego(1/3 opakowania) doprawionego solą,pieprzem i czosnkiem , polana połową jogurtu naturalnego bez cukru z żywymi kulturami bakterii 1,5 % tłuszczu (80 g),posypana koperkiem i świeżymi listkami bazylii Kolacja będzie o 22.00 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną . |
![]() ![]() |
![]() |
#3710 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj tak jakoś w kawałkach te moje posiłki opisywałam, to teraz wkleję cały dzionek
![]() określę to jako W(okres przełamywania się, hmm...) Iśn 9:00 kanapka z dwóch kwadratowych kromeczek, cieniutko posmarowana masłem... (od czegoś trzeba zacząć) z sałatą, rzodkiewką, papryką, pomidorem i szybciutko do miasta poszłam, zakupy zrobić no i przejść się ;] zajęło mi to spacerem jakieś 45 min IIśn 11:30 kilka truskawek polanych trochę jogurtem naturalnym spacer i skakanka ![]() O 14:00 2 chochelki zupy pomidorowej z 3 łyżkami ryżu brązowego spacer P 16:00 małe danio (takie z wapniem, jak dla dzieci ;p) i znów spacer K 18:00 kanapka z dwóch kwadratowych kromeczek, na to plasterek sera chochland i do mikrofalówki ;p (bez masła) ehh, starsznie, strasznie ciężko idzie to przełamywanie :/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3711 |
Rozeznanie
|
Mógłby ktoś zerknąć na moje dzisiejsze RRR?
![]() szklanka wody z cytryną naczczo śniadanie: 2 kromki spore razowca, jedna z serkiem wiejskim a druga z serkiem śmietankowym do smarowania (5% tł), pomidor drugie: jogurt naturalny 180g, łyżeczka płatków z migdałów obiad: makaron pełnoziarnisty z pesto kolacja: omlet z 2 jaj na łyżeczce mąki razowej i odrobinie mleka będę wdzięczna za uwagi |
![]() ![]() |
![]() |
#3712 |
Raczkowanie
|
U:
Śn: 100g płatków choco kulki z szklanką mleka 2% O: 10 pierogów ruskich ![]() P: banan zalany Bakusiem puszystym o smaku biszkoptowym <pycha> K: dwie kromki chleba zwykłego jedna z pasztetem pomidorowym ogorkiem i pomidorem , druga z serkiem ziołowym ogorkiem i pomidorem wpadnie jabłuszko ![]() i jak ?? ![]()
#3713 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3714 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W końcu chcę mieć w przyszłości dzieci^^ I chcę się przedewszystkim ZDROWO odżywiać, a nie jeść byle co, byle by przytyć. Zdrowo, rozsądnie - to dla mnie teraz najważniejsze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3715 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3716 |
Zakorzenienie
|
moje dzisiejsze 2300kcal (mam nadzieję, że tyle wyszło^)
śn: serek wiejski z powidłami; kromka grahama z twarogiem i pomidorem; kromka grahama z makrelą w sosie pomidorowym; zielona herbata po egzaminie: kromka grahama z twarogiem; marchewka po treningu: jabłko obiad (godzina po treningu): pół woreczka brązowego ryżu; jedna różyczka brokuł z zasmażaną bułką tartą; trzy kawałki ryby (filety z mintaja) zapiekane; zielona herbata podwieczorek: serek wiejski z dżemem wiśniowym (moja ulubiona wersja ;o !); marchewka; kolacja: zjadłam z tatą na pół słoik płatów śledziowych w zalewie octowej; kromka grahama; zielona herbata
Ale jeszcze tu wrócę ![]() Edytowane przez dontknow Czas edycji: 2009-04-24 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#3717 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 ![]() "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3718 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez Annie1441 Czas edycji: 2009-04-24 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3719 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a swoją drogą to mi wybacz, ale nawet nie wiem czy jest tu 2300 , pewnie i jest ![]()
![]() |
#3720 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieję, że jest, bo tyle minimalnie potrzebuję, żeby przytyć choć trochę ;p
a no pisałam, pisałam. trzy dni ostrej pracy umysłowej <lol2> to mnie przerosło. ale fajnie było ogólnie. całkiem łatwe jak dla mnie * ;
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.