Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-24, 08:59   #3691
aliś
Zadomowienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez gorzkakawa Pokaż wiadomość

ten serek to ni bardzo, jabłko to nie posiłek, obiad chyba okej kolacja też może być.
chodzi o ten do smarowania "masło-serek" (tak go nazywam), wiem, chciałam kupić takie małe masełko a kupiło mi się "smarowidełko" i to taki właśnie wytwór jest, w dodatku trudno go cieniutko położyć,

Nieststy z I śniadania zjadłam tylko kanapkę z połowy bułki, nie dałam rady całej, bo tego "farszu"na kanapce było sporo podobnie jak wieśniakowej sałatki
Jabłko sobie odpuszcze a zaraz dojem tę drugą połówkę bułeczki (minęło juz 3h), a kolejną połówkę z serkiem o 12:30
Wiem, że jabłko to nie posiłek, to miała być raczej przegryzka, I śniadanie zjadłam o 9, II wypadałoby o 11, a potem obiad dopiero o 16:30-17:00, chciałam to jakoś tak ułozyć by zjesć coś konkretnego mniej więcej w takich samych odstępach czasu, a jabłkiem powstrzymac głodek

aliś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 09:16   #3692
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
No i może jednak oddam mój dzisiejszy jadłospis do oceny... A oto moje R :
9:00 Ś->placki owsiane z rodzynkami+herbata zielona
11:30->II Ś->bułka żytnia+Delma+ogórek
15:00 O-> 2 filety z kurczaka upieczone w folii w piekarniku razem z marchewką, cebulą i duuużą ilością przypraw (mniam!)
16:00 P-> kawałek zapiekanki chlebowo-serowej (kromki grahama,twaróg,2jabłka,ja jko-pycha )
19:00 K-> sałatka z tuńczyka
Podbijam...

A oto mój plan posiłkowy na dziś:
7:00 Ś- placki owsiane z rodzynkami
10:00 II Ś-zapiekanka chlebowo-serowa
13:00 III Ś-bułka żytnia+Delma+papryka
16:00 O-jajecznica z 2 jaj+papryka
19:00 K-twaróg

Mam nadzieję,że pomimo napiętego grafiku dnia dam z tym radę. Wiem,że nie jest tak ładnie jak powinno, ale obawiam się,że na dzień dzisiejszy niczego innego nie dam rady wymyślić i zmienić... Jednakże proszę o obiektywną ocenkę...
Rodzynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 09:18   #3693
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

dziękuję bardzo
to dzisiaj już było śniadanko, kanapka z dwóch kromek chleba kwadratowego, posmarowana maslem(nie wiele go bylo, bo nie wiele ale jednak sie przelamalam)na to salata,rzodkiewka,pomidor i czerwona papkryka - więcej warzyw - lepiej?
stoookroootkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 09:24   #3694
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ze mnie żadna specjalistka, no ale...

Cytat:
Napisane przez aliś Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wiem, że to nie jest niczyj obowiązek i nie zawsze jest czas, ale jeszcze nie udałomi się mieć ocenionego jadłospisu, więc bardzo prosze o ocenę dzisiejszego, i o sugestie RRRRRRRRRRRR
szklanka wody z cytrynom
I śn 7:00 (milky way - wiem, źle) przekrojona żytnia kazjerka posmarowana ziołowym "masło-serkiem" obłozona (1/2 jajka, plastry sera, ogórka, pomidora,szynki) + 1/2 wiesniaka light z resztą pomidora i 1/3 ogórka + rzodkiewka + szczypiorek
Kajzerka z "obłożeniem" ok, szkoda że jej nie dojadłaś, no ale sama też mam problemy z jedzeniem wcześnie. Serek też ok. Smarowidło chyba nie za bardzo, bo wydaje mi się że to nie może być zdrowe No i żółty ser budzi nieco wątpliwości.
około 10:00 jabłko za mało, samo jabłko to nie posiłek no ale jako przegryzka jeszcze ujdzie
II śn 12:00 takie samo jak pierwsze ok
Obiad 16:30 albo warzywa na patelnie (ziemniaczki, marchewska, papryka, fasola, brokuły + filet bez panierki - chyba że moge sobie pozwolic na paluszki rybne???) lub risotto(na oliwie z tuńczyka podsmarzana mieszanka chińska + kawałki brokółów + 1/3 torebki brązowego ryżu + 1/2 puszki tuńczyka) Paluszki rybne sobie daruj, w ogóle odpuść te wszelkie mielone i ubijane w kostkę ryby bo to raczej śmieci i resztki. Ale gdybyś zjadła kawałek tłustej ryby morskiej to by było super

Nie ma podwieczorku? Może dorzuć coś z orzechami bo nie zjadłaś zdrowych tłuszczy.

Kolacja jajko na miękko + sałatka z 1/2 wiesniaka z pomidorem i ogórkiem ok

Napoje - kilka herbat ziołowo-owocowych i wody - bez cukru, 2 małe kawki
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 09:28   #3695
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Podbijam...

7:00 Ś- placki owsiane z rodzynkami a jak się robi takie placki? powinnaś tu dodać jakiś owoc
10:00 II Ś-zapiekanka chlebowo-serowa też nie bardzo wiem co to jest, no i ser nie bardzo na R
13:00 III Ś-bułka żytnia+Delma+papryka mało
16:00 O-jajecznica z 2 jaj+papryka więcej warzyw
19:00 K-twaróg tylko?

Mam nadzieję,że pomimo napiętego grafiku dnia dam z tym radę. Wiem,że nie jest tak ładnie jak powinno, ale obawiam się,że na dzień dzisiejszy niczego innego nie dam rady wymyślić i zmienić... Jednakże proszę o obiektywną ocenkę...
W pierwszych 3 posiłkach nie ma białka wcale, ja ogólnie nie jestem za tym, że ma być 2g białka/kg masy ciała, ale u Ciebie powinno być go odrobinę więcej. No i warzyw więcej powinno być.
W Twoim jadłospisie brakuje mięsa, ryb, orzechów...

Cytat:
Napisane przez stoookroootkaaa Pokaż wiadomość
dziękuję bardzo
to dzisiaj już było śniadanko, kanapka z dwóch kromek chleba kwadratowego, posmarowana maslem(nie wiele go bylo, bo nie wiele ale jednak sie przelamalam)na to salata,rzodkiewka,pomidor i czerwona papkryka - więcej warzyw - lepiej?
No nie jestem przekonana co do tego ile warzyw mieści się na kanapce. Raczej miałam na myśli jakąś michę surówki. Dlaczego tej kanapki nie zjesz z jakąś chudą wędliną? Lub jajecznicę do tego, lub rybę jakąś? Brakuje tego tutaj.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 09:59   #3696
aliś
Zadomowienie

Dziękuje bardzo ,wydaje mi się że padnie na brązowy ryż z warzywami i tuńczykiem, bo nie mam czasu na zakupy, po obiedzie musze szybko zmykać do szkoły

aliś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 10:01   #3697
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Podbijam...

7:00 Ś- placki owsiane z rodzynkami (to te ropbione na jajku tak? Taskie rzeczy trzeba wpisywac bo to bardzo zmienia obraz tego co zjadłaś lub nie. W takim razie OK, choć śnaidanie moze być głownie węglowodanowe) Przydało by się tu coś surowego- marchewka, jabłko.
10:00 II Ś-zapiekanka chlebowo-serowa - ale z sera żółtego i białęgo chleba czy co to jest włąściwie? W każdym badz razie moze być, choć lepsza by yął z razowego + szklanka soku pomidorowego
13:00 III Ś-bułka żytnia+Delma+papryka Oj, tu to cienko, dodaj tu jajkanp. Ja już się gubię, ti Ty nie jesz mięsa? Bo tu coś musi być białkowego- moz esałatka ze strączowych, moze kawałek ryby/mięsa
16:00 O-jajecznica z 2 jaj+papryka (OK, ale albo więcej warzyw, przydały by się jakieś zielone ale nie ogórek, albo kawałek razowca z delmąm i natką, szczypiorem)
19:00 K-twaróg + koper albo coś podobnego

To znaczy tak: widzę że zachowujesz określone zasady, zaczynasz od węglowodanów i w górę dnia redukujesz ich ilosc na korzyśc biaka. OK, słuszna linia R-owania, ale jesz za mało i trochę monotonnie

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-24, 11:09   #3698
ditty
Raczkowanie

Jak nie jadłam to nie jadłam, a teraz mam ochotę prawie na wszystko. Moje U:
śniadanie I:
*jogurt naturalny(165 g) + łyżka mieszanki studenckiej
*kawałek sero-jabłecznika
śniadanie II:
*dwie kromki chleba żytniego, jedna posmarowana masłem z sałatą, plastrem polędwicy, pomidorkiem koktajlowym, oliwką, szczypiorem, druga z pastą z tuńczyka i pomidorem
*mały kawałek sero-jabłecznika
*2 rodzynki w czekoladzie
obiad:
*naleśnik z twarogiem
*surówka z sałaty, pomidorów, ogórka, oliwek, szczypioru, zalana oliwą
podwieczorek:
*mały banan
*0,5 jabłka
kolacja:
*jajko na miękko z pomidorem i szczypiorkiem

Przez ten sero-jabłecznik to ja prędzej przytyje niż utrzymam.
ditty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 12:37   #3699
beaufyf00l
Zadomowienie

Moje dzisiejsze U (W->P):
Ś: omlet z 2 jajek+ ok.100g twarożku + miód+ miseczka winogron
IIŚ: porcja 200g galarety z makrelą+ pomidor+ rzodkiewki+ dwa suchary
O: ok. 350g paelli z lisner'a z owocami morza (krewetki, małże, kalmary, kawałki fileta z mintaja, kawałkki kurczaka, ryż z czerwoną papryka, zielonym groszkiem, pomidorami i cebulką) + na deser ciasteczko otrębuś
P: 0,5l soku warzywnego+ dwa suchary+ trójkącik serka topionego+ pomidor+ rzodkiewka
K: serek wiejski 200g + 1,5 pomidora+ szczypior+ rzodkiewki+ tuńczyk

Bardzo proszę o ocenę, bo jakoś nie podoba mi się za bardzo dzisiejszy mój jadłospis.....
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 12:47   #3700
Sherrie
Rozeznanie

moje dzisiejsze U (powoli nastawiam sie na P)

śn; serek wiejski, fitella tropikalna, banan, cynamon, mieszanka studencka, chlust mleka 2%, jajko, kawa z mlekiem

2śn; maly cebulak z papryka, 2 rafaello

P; rafaello, jablko, kawa z mlekiem

Ob; 2 jajka, piers z kurczaka, sos z ketchupu, majonezu, musztardy, pomidor, starty zolty ser (taka jakby pizza)

Ko; jajko na miekko, kromka chleba zytniego z ogorkiem

1850 kcal

Edytowane przez Sherrie
Czas edycji: 2009-04-24 o 12:48
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 13:09   #3701
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze U (powoli nastawiam sie na P)

śn; serek wiejski, fitella tropikalna, banan, cynamon, mieszanka studencka, chlust mleka 2%, jajko, kawa z mlekiem

2śn; maly cebulak z papryka, 2 rafaello

P; rafaello, jablko, kawa z mlekiem

Ob; 2 jajka, piers z kurczaka, sos z ketchupu, majonezu, musztardy, pomidor, starty zolty ser (taka jakby pizza)

Ko; jajko na miekko, kromka chleba zytniego z ogorkiem

1850 kcal
nie jest tego dużo dorzuć jakieś węgle kochana do obiadu , masełko do chleba i jakiś serek do podwieczorku

moje dzisiejsze U, już w zasadzie wiem jaki będzie ciąg dalszy bo zaraz wychodzę

1. trzy kromki wieloziarnistego, dwie z masłem jedna z dżemem, herbata

2. spora bułka razowa z siemieniem i sezamem posmarowana masłem i serkiem ostrowia (21g tł./100g), czekoladka mozart, herbata

3. trzy wielkie naleśniki z patelni o średnicy 23, razowe, z serem i dżemem, duuużo.

spacer

4. tutaj sobie zjem na mieście coś, jogurt albo coś

tańce 1,5h
spacer

5. dużo sera 3gtł. z 1/2 szklanki mleka w formie koktajlu z różnymi dodatkami, kromka chleba z masłem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-24, 13:11   #3702
klaudynka4
Zakorzenienie

GG do klaudynka4 Send a message via Skype™ to klaudynka4

R/U - oto mój jadłospis wczorajszy
Śniadanie: Bran flakesy zmieszane z Musli owocowym sante, otrębami pszennymi i mieszanką bakaliową + 125 ml mleka 2%
II Śniadane: bułka pszenna z serkiem twarogowym i pomidorem, banan
Obiad: omlet z 2 jajek, warzywa na parze (mrożonka) w dużej ilości
Podwieczorek: jabłko, 2 marchewki, kromka pieczywa pełnoziarnistego z sałatką rybną
Kolacja: jajecznica z 2 jaj i 2 kromki żytniego chleba
Stary 2009-04-24, 13:17   #3703
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

dzisiaj sniadanko juz opisywalam... srednio się spodobało :P w sumie, nic dziwnego.
na

IIśn było kilka truskawek z jogurtem naturalnym
O: 2 chochelki zupy pomidorowej z 3łyżkami brązowego ryżu
Stary 2009-04-24, 13:25   #3704
bekii
Rozeznanie

Cytat:
dzisiaj sniadanko juz opisywalam... srednio się spodobało :P w sumie, nic dziwnego.
na

IIśn było kilka truskawek z jogurtem naturalnym
O: 2 chochelki zupy pomidorowej z 3łyżkami brązowego ryżu
Te truskawki teraz ,to chyba sama chemia,lepiej chyba zjeść jabłko albo grapefruita lub pomarańczę

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 14:25   #3705
Magdalena0603
Rozeznanie

Redukcja...dzisiaj dziwnie jakoś,bo w podróży..ale się starałam...staram nadal..
  • około 7.40 kanapka razowca z serem żółtym,plasterki ogórka,jabłko
  • 9.40 grahamka z serem białym,pomidor,ogórek(po 2 plastry),szczypiorek,nies tety troche majonezu
  • 11.00 kanapka razowca z pomidorem,liść sałaty,rzodkiewka
  • 13.00 pół kubeczka barszczu ukraińskiego
  • będzie kurczak smażony ,surówka,łyżka puree ziemniaczanego
i..chyba z lekka za duzo już tego wychodzi

mogę nieśmiało prosic o ocenkę??
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 14:29   #3706
gabka9
Zadomowienie

GG do gabka9

no to może ja?

R

śniadanie: musli(5 łyżek + łyżka otrębów) z małym jogurtem naturalnym, słodzikiem, cynamonem i imbirem
II śn: jabłko i podwójna kanapka z szynką, pomidorem i ogórkiem
obiad: jajecznica z szynką z 2 jajek na łyżeczce oliwy, do tego kromka chleba razowego; druga mała kromka z chudym twarogiem i łyżeczką dżemu truskawkowego light
podwieczorek: 1 tost pełnoziarnisty (podwójny) z szynką, mała ilością żółtego sera, cebulą i pomidorem, mała porcja sałatki z sałaty lodowej, ogórka, pomidora papryki z oliwą, octem balsamicznym i miodem; 2 maleńkie krewetki
kolacja: pół serka wiejskiego (brak apetytu...)

Siedzę i zastanawiam się co robi pozostałe 6 cudów świata

Bloguję:

WrzosowiskoMakeUp

gabka9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 16:38   #3707
klaudynka18
Rozeznanie

Dzisiejsze RRRRRR:
Śniadanie- kolejny już dzień owsianka z łyżką otrębów, suszonym ananasem,połową banana i niewielką ilością rodzynek(pychotka)
II śniadanie-kromka chleba żytniego z polędwicą,ogórek kiszony,pomidor
Obiad-8 paluszków rybnych,surówka z marchewki i pora(wiem,że brak węglowodanów tutaj,ale na R nie chce łączyć mięska z ziemniakami,kaszą,makaron em itp. I jem albo tego typu węglowodany, a jak mam mięsko to już tylko z suróweczką. Mam postanowienie, że na U będę już łączyć)
Podwieczorek-kubeczek jogurtu naturalnego z łyżką otrębów pszennych,mandarynka,garś ć orzechów włoskich
Kolacja-mam w planach danio z warzywami(pomidorem i papryką)-czy mogę tego typu serek jeść na R? bo nie mam pojęcia,a kupiłam dziś na spróbowanie Do tego pewnie pomidorek i ogórek
Zrobiłam dziś pewną rzecz, której nigdy nie robiłam,ale w sumie nie miałam innego wyjścia i chciałam zapytać tutejszych specjalistek,czy w sytuacjach awaryjnych można tak?
Mianowicie zamieniłam kolejnością obiad z podwieczorkiem. Tzn.II śniadanie zjadłam tak o 11, a ok.13:30 zjadłam to co napisałam w podwieczorku(bo wychodziłam już na zajęcia). Obiad zjadłam natomiast o 17, po zajęciach. Kolacje zjadam zazwyczaj o 20:00-20:30, więc nie byłoby szansy żeby między 17 a 20 wcisnąć jeszcze podwieczorek(a obiadu niestety nie mogłam zjeść wcześniej), stąd ta mała zamiana.
Bardzo proszę o opinię

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 17:10   #3708
Annie1441
Wtajemniczenie

kolejny dzień R... ech ciężko bo mam straszną ochotę na drożdżówkę jakąś full wypas i lody z polewą i bakaliami i wiórkami kokosowymi

1. 3 kromki kwadratowe grahama
a) z makrelą wędzoną
b i c) z szynką
na każdą ogórek kiszony i świeży, szczypiorek, natka
grejfrut

2. gotowana włoszczyzna i mięso z porcji rosołowej bez skóry (wiem że kiepsko bo gotowana marchew a kurczak niby bez skóry ale tłustawy :/ )

3. dorsz w galarecie 200g, plaster szynki, 2 kwadratowe kromki chleba jak rano, pietruszka, surówka z olejem slonecznikowym i 1,5 łyżki orzechów

4. marchewka tarta, serek wiejski zwykły

Nie podoba mi się dzisiaj, nie wiem, chyba za dużo Proszę o ocenkę..
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 17:55   #3709
bekii
Rozeznanie

Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.9.00:
1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.30: owsianka z 3 dużych czubatych łyżek płatków owsianych,1 dużej czubatej łyżki otręb pszennych,1 serka wiejskiego lekkiego z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g ,do tego wrzucone pokrojone w kosteczkę 2 rzodkiewki,kawałek czerwonej surowej papryki i zielony szczypiorek
II śniadanie 13.00: 1 duże jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu 180 g i do jogurtu wrzucona pokrojona zielona pietruszka i świeże listki bazylii
Obiad godz. 16.00: filet z morszczuka mrożony (10 dag),posypany pieprzem cytrynowym,solą i zielonym koperkiem,obtoczony w mące żytniej i usmażony na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek+surówka z kapustki kiszonej doprawiona lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia
Podwieczorek 19.00: sałatka z 1 jajka,1 pomidora,szpinaku mrożonego(1/3 opakowania) doprawionego solą,pieprzem i czosnkiem , polana połową jogurtu naturalnego bez cukru z żywymi kulturami bakterii 1,5 % tłuszczu (80 g),posypana koperkiem i świeżymi listkami bazylii
Kolacja będzie o 22.00 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu
Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-24, 17:57   #3710
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

Dzisiaj tak jakoś w kawałkach te moje posiłki opisywałam, to teraz wkleję cały dzionek

określę to jako W(okres przełamywania się, hmm...)

Iśn 9:00 kanapka z dwóch kwadratowych kromeczek, cieniutko posmarowana masłem... (od czegoś trzeba zacząć) z sałatą, rzodkiewką, papryką, pomidorem

i szybciutko do miasta poszłam, zakupy zrobić no i przejść się ;] zajęło mi to spacerem jakieś 45 min

IIśn 11:30 kilka truskawek polanych trochę jogurtem naturalnym

spacer i skakanka

O 14:00 2 chochelki zupy pomidorowej z 3 łyżkami ryżu brązowego
spacer

P 16:00 małe danio (takie z wapniem, jak dla dzieci ;p)

i znów spacer

K 18:00 kanapka z dwóch kwadratowych kromeczek, na to plasterek sera chochland i do mikrofalówki ;p (bez masła)

ehh, starsznie, strasznie ciężko idzie to przełamywanie :/
Stary 2009-04-24, 18:25   #3711
aniaesz88
Rozeznanie

Mógłby ktoś zerknąć na moje dzisiejsze RRR?

szklanka wody z cytryną naczczo
śniadanie: 2 kromki spore razowca, jedna z serkiem wiejskim a druga z serkiem śmietankowym do smarowania (5% tł), pomidor
drugie: jogurt naturalny 180g, łyżeczka płatków z migdałów
obiad: makaron pełnoziarnisty z pesto
kolacja: omlet z 2 jaj na łyżeczce mąki razowej i odrobinie mleka

będę wdzięczna za uwagi
aniaesz88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 18:54   #3712
paszka016
Raczkowanie

U:
Śn: 100g płatków choco kulki z szklanką mleka 2%
O: 10 pierogów ruskich
P: banan zalany Bakusiem puszystym o smaku biszkoptowym <pycha>
K: dwie kromki chleba zwykłego jedna z pasztetem pomidorowym ogorkiem i pomidorem , druga z serkiem ziołowym ogorkiem i pomidorem

wpadnie jabłuszko

i jak ??

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 19:19   #3713
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzisiaj tak jakoś w kawałkach te moje posiłki opisywałam, to teraz wkleję cały dzionek

Iśn 9:00 kanapka z dwóch kwadratowych kromeczek, cieniutko posmarowana masłem... (od czegoś trzeba zacząć) z sałatą, rzodkiewką, papryką, pomidorem

i szybciutko do miasta poszłam, zakupy zrobić no i przejść się ;] zajęło mi to spacerem jakieś 45 min

IIśn 11:30 kilka truskawek polanych trochę jogurtem naturalnym

spacer i skakanka

spacer

P 16:00 małe danio (takie z wapniem, jak dla dzieci ;p)

i znów spacer

K 18:00 kanapka z dwóch kwadratowych kromeczek, na to plasterek sera chochland i do mikrofalówki ;p (bez masła)

Może się mylę ale wydaje mi się, że szukasz tu potwierdzenia że jesz za mało i masz dużą aktywność.. że chcesz żeby ktoś Ci potwierdził coś co sama doskonale wiesz.. jeśli się mylę to przepraszam

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
U:
K: dwie kromki chleba zwykłego jedna z pasztetem pomidorowym ogorkiem i pomidorem , druga z serkiem ziołowym ogorkiem i pomidorem

wpadnie jabłuszko

i jak ??
jesz codziennie praktycznie to samo, więc sama wiesz jaka będzie odp. znających się na rzeczy wizażanek np. Cavy...

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
Napisane przez aniaesz88 Pokaż wiadomość
Mógłby ktoś zerknąć na moje dzisiejsze RRR?

szklanka wody z cytryną naczczo
śniadanie: 2 kromki spore razowca, jedna z serkiem wiejskim a druga z serkiem śmietankowym do smarowania (5% tł) (lepiej na oba wiejski, lub na drugą jakąś szynkę), pomidor
drugie: jogurt naturalny 180g, łyżeczka płatków z migdałów (jak dla mnie trochę mało... płatków mogła być łyżka, i łyżka słonecznika np. jakieś warzywka?)
obiad: makaron pełnoziarnisty z pesto (pesto to sos? z czego się składa? brak białka jeśli nie ma w nim mięsa, jajek.. zapewne jest na oleju, jeśli tak to połaczenie z makaronem nie bardzo na r, warzywka? ile makaronu?)
kolacja: omlet z 2 jaj na łyżeczce mąki razowej i odrobinie mleka
(warzywka!)

będę wdzięczna za uwagi
Jeden marniutki pomidor, zero zieleniny, owoców, niewiele białka, malutko NNKT...

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
Napisane przez bekii Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o ocenę.
Moje dzisiejsze menu na RRRRR:
Na czczo godz.9.00:
1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie godz.9.30: owsianka z 3 dużych czubatych łyżek płatków owsianych,1 dużej czubatej łyżki otręb pszennych,1 serka wiejskiego lekkiego z Piątnicy 3 % tłuszczu 150 g ,do tego wrzucone pokrojone w kosteczkę 2 rzodkiewki,kawałek czerwonej surowej papryki i zielony szczypiorek (super! owsianka z warzywami... nigdy nie próbowałam i chyba się nie odważę ;P )
II śniadanie 13.00: 1 duże jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % tłuszczu 180 g i do jogurtu wrzucona pokrojona zielona pietruszka i świeże listki bazylii (według mnie za dużo tu węgli prostych, zamiast jogurtu mógł być serek homo nat. lub więcej warzywek żeby obniżyć IG
Obiad godz. 16.00: filet z morszczuka mrożony (10 dag),posypany pieprzem cytrynowym,solą i zielonym koperkiem,obtoczony w mące żytniej i usmażony na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek+surówka z kapustki kiszonej doprawiona lekko oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (smażenie tak czy siak bym sobie darowała.. panierka nawet żytnia b. nasiąka, lepiej ugotować na parze lub upiec/usmażyć na teflonie i polać oliwą)
Podwieczorek 19.00: sałatka z 1 jajka,1 pomidora,szpinaku mrożonego(1/3 opakowania) doprawionego solą,pieprzem i czosnkiem , polana połową jogurtu naturalnego bez cukru z żywymi kulturami bakterii 1,5 % tłuszczu (80 g),posypana koperkiem i świeżymi listkami bazylii (jogurcik już był... sporo nabiału.. może kawałek piersi z kurczaka?)
Kolacja będzie o 22.00 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu (0% nabiał jest bezwartościowy... chociaż 1,5% ten serek lepiej.. no i znów nabiał)
Napoje : po I śniadaniu szklanka pokrzywy,przed obiadem i po obiedzie herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,po podwieczorku i wieczorem herbata zielona w listkach sypana 3 razy zalewana,czyli też 3 szklanki ,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną .
Generalnie nie jest najgorzej, dodałabym jakieś pestki/nasiona, troszkę za dużo nabiału, może dodasz jakieś kasze, ryż brązowy?

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Redukcja...dzisiaj dziwnie jakoś,bo w podróży..ale się starałam...staram nadal..
  • około 7.40 kanapka razowca z serem żółtym,plasterki ogórka,jabłko mało
  • 9.40 grahamka z serem białym,pomidor,ogórek(po 2 plastry),szczypiorek,nies tety troche majonezu
  • 11.00 kanapka razowca z pomidorem,liść sałaty,rzodkiewka brak białka
  • 13.00 pół kubeczka barszczu ukraińskiego brak białka
  • będzie kurczak smażony ,surówka,łyżka puree ziemniaczanego
i..chyba z lekka za duzo już tego wychodzi

mogę nieśmiało prosic o ocenkę??
0 nnkt, za dużo chleba, za mało białka, 0 owoców i niepotrzebne to co na czerwono
Stary 2009-04-24, 19:23   #3714
stoookroootkaaa
Raczkowanie

GG do stoookroootkaaa

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
Może się mylę ale wydaje mi się, że szukasz tu potwierdzenia że jesz za mało i masz dużą aktywność.. że chcesz żeby ktoś Ci potwierdził coś co sama doskonale wiesz.. jeśli się mylę to przepraszam
Nie, nie oczekuję potwierdzenia, tylko rad, co powinnam do jakiego posiłku dorzucić, co z czym zamienić, co wyeliminować.
W końcu chcę mieć w przyszłości dzieci^^
I chcę się przedewszystkim ZDROWO odżywiać, a nie jeść byle co, byle by przytyć. Zdrowo, rozsądnie - to dla mnie teraz najważniejsze...
Stary 2009-04-24, 19:26   #3715
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez krowa_bez_mleka Pokaż wiadomość
Moje R :
śniadanie- musli crunchy (ok. 4 łyzek) z mlekiem 0,5 % (crunchy wywal, daj owsiane, jakiś owoc, mleko 2%)
2. sniadanie-jabłko (to nie posiłek)
obiad- talerz zupy z soczewicy
podwieczorek- 1,5 kanapki z chleba pełnoziarnistego z pasztetem
sojowym + 2 garstki musli
(lepiej tu jakiś serek homo nat. z orzechami/nasionami, warzywa.. za dużo węgli) sojowym + 2 garstki musli
kolacja- spora ilość sałatki (sałata, papryka, kukurydza, ogórek-dzisiaj wyjątkowo bez tuńczyka...)brak białka!
Mało i coś nietreściwie..
Stary 2009-04-24, 19:31   #3716
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

moje dzisiejsze 2300kcal (mam nadzieję, że tyle wyszło^)
śn: serek wiejski z powidłami; kromka grahama z twarogiem i pomidorem; kromka grahama z makrelą w sosie pomidorowym; zielona herbata
po egzaminie: kromka grahama z twarogiem; marchewka
po treningu: jabłko
obiad (godzina po treningu): pół woreczka brązowego ryżu; jedna różyczka brokuł z zasmażaną bułką tartą; trzy kawałki ryby (filety z mintaja) zapiekane; zielona herbata
podwieczorek: serek wiejski z dżemem wiśniowym (moja ulubiona wersja ;o !); marchewka;
kolacja: zjadłam z tatą na pół słoik płatów śledziowych w zalewie octowej; kromka grahama; zielona herbata

Edytowane przez dontknow
Czas edycji: 2009-04-24 o 19:55
dontknow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 19:36   #3717
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
U:

wpadnie jabłuszko

i jak ??
jak? tak jak zwykle, bez zmian...mało posiłków, brak 2 śn, posiłki niewartościowe...

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 19:37   #3718
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:

Iśn 9:00 kanapka z dwóch kwadratowych kromeczek, cieniutko posmarowana masłem... (od czegoś trzeba zacząć) z sałatą, rzodkiewką, papryką, pomidorem białko! owoc, jeszcze jedna kromka

IIśn 11:30 kilka truskawek polanych trochę jogurtem naturalnym daj więcej i dodaj pestki, nasiona, orzechy, rodzynki...

spacer i skakanka

spacer białko więceeej

P 16:00 małe danio (takie z wapniem, jak dla dzieci ;p) duży jogurt, serek, wsyp co lubisz, daj warzywa, owoc..

i znów spacer

K 18:00 kanapka z dwóch kwadratowych kromeczek, na to plasterek sera chochland i do mikrofalówki ;p (bez masła) warzywka, jeszcze kromka

Wysnułam taki wniosek bo bardzo dokładnie zaznaczasz 'małe, cieniutko, trochę, bez' itd itp. oraz ilość spacerów

Edytowane przez Annie1441
Czas edycji: 2009-04-24 o 19:40
Stary 2009-04-24, 20:25   #3719
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze 2300kcal (mam nadzieję, że tyle wyszło^)
śn: serek wiejski z powidłami; kromka grahama z twarogiem i pomidorem; kromka grahama z makrelą w sosie pomidorowym; zielona herbata
po egzaminie: kromka grahama z twarogiem; marchewka
po treningu: jabłko
obiad (godzina po treningu): pół woreczka brązowego ryżu; jedna różyczka brokuł z zasmażaną bułką tartą; trzy kawałki ryby (filety z mintaja) zapiekane; zielona herbata
podwieczorek: serek wiejski z dżemem wiśniowym (moja ulubiona wersja ;o !); marchewka;
kolacja: zjadłam z tatą na pół słoik płatów śledziowych w zalewie octowej; kromka grahama; zielona herbata
też pisałaś egzaminy? jak ci poszło?
a swoją drogą to mi wybacz, ale nawet nie wiem czy jest tu 2300 , pewnie i jest

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 20:27   #3720
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

mam nadzieję, że jest, bo tyle minimalnie potrzebuję, żeby przytyć choć trochę ;p
a no pisałam, pisałam. trzy dni ostrej pracy umysłowej <lol2> to mnie przerosło.
ale fajnie było ogólnie. całkiem łatwe jak dla mnie * ;
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości