![]() |
#3691 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Jejuuu, muffiny
![]() ![]() ![]() Tak jak mówiłam - wstawiam zdjęcia. Niestety "Digital Macro" zmienił kolory zdjęć - zęby wydają się żółte ![]() Na końcu załączam zdjęcie szerokiego uśmiechu, na którym widać praktycznie mój naturalny kolor ![]() Oceniajcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3692 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście koszty są dużo większe niż ruchomego ale czas leczenia duuużo krótszy! A najlepiej to nie ma co gdybać tylko biegnij do orto na konsultacje i wszystko będzie jasne! Każdy przypadek jest inny i bez konsultacji ani rusz!
![]() ![]() |
![]() |
#3693 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#3694 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3695 |
Przyczajenie
|
Musze się pochwalić - muffiny wyszły przepyszne
![]() ![]() Co do dyskusji na temat aparat stały czy ruchomy to mój brat ma lat 12 i jemu orto powiedziała, że jest już za duży na ruchomy i niedługo będzie miał zakładany stały. Tzn. nosi ruchomy już ok 2 lat albo troszkę krócej ale on ma każdy ząb w inną stronę. Ogólnie jego orto wytłumaczyła, że jeśli masz już wszystkie zęby stałe, wyrośnięte porządnie ( ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez lea18 Czas edycji: 2009-10-31 o 20:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#3696 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3697 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Coś mi nie pasowało, bo wydawało mi się, że jesteś świeżą aparatką, ale pomyślałam, że musiałam Cię z kimś pomylić, bo na ostatnim zdjęciu zęby takie proste, że musiałaś już zdjąć ![]() Ładne jaja ![]() Masz wadę zgryzu, że masz tak długo jeszcze nosić?
![]() |
#3699 |
Raczkowanie
|
Właściwie ja mam praktycznie tylko drobne stłoczenia
![]() ![]() Chodzi tu głównie o te dwie jedynki wysunięte do przodu i dwójki, które są lekko w tyle. A tak 1,5 roku piszę, bo to najmniej optymistyczna wizja, wolę się nie nastawiać ^^. Chcę, aby wszystko było idealnie, więc wolę ponosić dłużej te pół roku i mieć na zawsze ładne zęby, niż nosić mniej i żeby potem się szybko rozjechały ![]() U Was osad też tak szybko się osadza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3700 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z osadem właśnie też mam problem. Dziś zauważyłam, że się skubany nie chce doszczotkować. Jest jakiś sposób na to? Tak w ogóle to powinnam zmienić swoje dane w liście aparatek ![]() Laity -> P -> góra 19.09.2009 -> aparat kryształowy -> dół 27.10.2009 -> aparat metalowy -> nadal trwa (1,5 roku) - Łódź I jeszcze jedno: "lista obecnych aparatek", a tam Toro ![]()
Be the girl a man needs. Edytowane przez Laity Czas edycji: 2009-10-31 o 22:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3701 | |
Zakorzenienie
|
sliczne te zeby masz
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() PAPRYKO - zazdroszcze Ci swietnego ulozenia zgryzu, widac z boku, jak gorne zeby wchodza pomiedzy dolne.. u mnie tak niestety nie jest i nie bedzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3702 |
Raczkowanie
|
Ja na osad musiałam mieć piaskowanie ( puszczanie piasku z wodą pod ciśnieniem na zęby. ) Mam teraz strasznie wszystko w środku poharatane, ale opłacało się. A no i ja mam pytanie. Będę musiała mieć trochę rozszerzaną szczękę. No i tak przeglądałam strony i w końcu sama nie wiem. Bo na jednej było że trzeba nosić taki wyjmowany aparat przez pół roku i powstaje taka szpara między zębami. Potem czytałam że tylko 20 dni trzeba nosić. A potem że przez założeniem aparatu zakładają po prostu takie separatory które mają podobnież rozszerzyć szczękę. Która wersja jest prawdziwa? Jeśli w ogóle któraś jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3703 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich serdecznie
jestem nowa na tym forum. Pisałam w innym wątku, ale tam nikt nie odpisał. Podczytuję Was od jakiegoś czasu. Mam krzywe zębiska, dodatkowo obniżające się dziąsła (być może od wady zgryzu, ale to nie jest pewne). Powiem szczerze, ze jestem przerażona perspektywą leczenia ![]() Oczywiście zdecyduję się chyba na wizytę u dr. Motyl ![]() Będę wdzięczna za wszystkie rady i sugestie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3704 |
BAN stały
|
hej dziewczynki w paitek moja ort zdjeła mi expander i powiedziała ze za miesiac załozy jakieś łaucuszki na siekacze hmm czytałam ze to chodzi o to zeby nie było przezw miedzy zebami moze mi ktos opisac jak to wyglada i czy boli albo wysłac jakas fotke pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3705 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A O CO CHODZI Z TĄ CAŁĄ ORTOMANIĄ??? Edytowane przez rozgwiazda Czas edycji: 2009-11-01 o 12:44 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3706 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Separatory to gumki ktore sa wkładane miedzy te zeby na ktorych maja byc pierscienie mocujace aparat (stały lub hyrax) pomagaja one zrobic miejsce miedzy zębami na pierscienie. Ja miałam je zakładane na tydzień przed załozeniem aparatu ![]()
![]() |
#3707 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na początku noszenia mówiłam bardzo niewyraźnie i miałam problemy z jedzeniem, ale po trzech tygodniach wszystko wróciło do względnej normy, tzn. jem normalnie wszystko, ale z mówieniem: mówię wyraźniej, ale dalej nie rewelacyjnie ![]() W Ortomanii i Ortovenie (na Rydlówce) ceny są takie same, a jak ten sam lekarz to i poziom leczenia również. W sumie te obydwa gabinety różnią się chyba tylko wystrojem poczekalni :P Edytowane przez bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 Czas edycji: 2009-11-01 o 14:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3708 |
Raczkowanie
|
6 miesięcy?! 3 miesiące ?! Jezu...to ja nie wytrzymam...nie chodzi o ból...chodzi o czas, i jakim cudem skoro całe moje leczenie ma trwać 1,5 roku? ( tak mi mówiła ort. )Raczej wątpię żeby aparat nosić kilka miesięcy tylko...Może coś tam się jednak zmieniło od mojej ostatniej wizyty u niej...oby...bo chciałabym mieć to wszystko jak najszybciej za sobą...to rozszerzanie właśnie najgorsze...I jeszcze ta szpara która może powstać..ehh.. myślałam że do kolejnej szkoły będę miała już zdjęty aparat , a tak to przez rok i 10 miesięcy się nie wyrobie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3709 |
Raczkowanie
|
Agnesik nie przejmuj sie hyraxem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3710 |
Raczkowanie
|
A może u mnie będzie możliwy stripping?...bo nie mam takiego dużego stłoczenia...co prawda także na żuchwie mam lekko stłoczone...i to mniej niż w szczęce..więc tam nie będzie potrzeba aparatu. Oby stripping wystarczył. A w ogóle miał to ktoś?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3711 |
Rozeznanie
|
Praktycznie każdy to miał. Ja mam stripping co wizytę, Niezbyt miłe uczucie, na szczęście bezbolesne. Ale stosuje się to głównie przy niewielkich stłoczeniach i dla nadania ładnego kształtu zębom.
Najlepiej żebyś głupio nie gdybała co Ci wystarczy, a co nie, tylko po prostu zapytała ortodonty ![]()
#3712 |
Raczkowanie
|
No tak...to niby najłatwiejsze ale następną wizytę mam 10 listopada, a chcę wiedzieć...na co się szykować, czy na szok i płacz szczęścia czy płacz bólu.
Edytowane przez Agnesik_ Czas edycji: 2009-11-01 o 17:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#3713 | |||
Zakorzenienie
|
Jak nosiłam aparat, to miałam co piaskować 2-3 razy w roku. Ostatnie piaskowanie miałam w grudniu tamtego roku-zaraz po zdjęciu aparatu i od tego czasu nie zebrał mi się jeszcze osad. Na kontroli byłam w tamtym tygodniu, mój dentysta nastawił się na usuwanie osadu, a tu ni hu hu
![]() Cytat:
![]() ![]() a u Ciebie co jest nie tak, że nie da się dobrze ustawić zgryzu ![]() Cytat:
![]() Czyli jesteś z Krakowa ![]() Cytat:
![]() A o co by miało chodzić? ![]() [1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;15029116] W Ortomanii i Ortovenie (na Rydlówce) ceny są takie same, a jak ten sam lekarz to i poziom leczenia również. W sumie te obydwa gabinety różnią się chyba tylko wystrojem poczekalni :P[/QUOTE] Chyba Cię pytałam i nie kojarzę odpowiedzi-u kogo się leczysz? Jak odpowiadałaś i nie zauważyłam, to sorry ![]()
![]() |
#3714 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3715 |
Zadomowienie
|
Chciałam dodać zdjęcia ząbków po ostatniej wizycie, ale niestety nie mam przy sobie kabla od telefonu i nie mam jak przegrać zdjęć na kompa
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3716 |
Wtajemniczenie
|
Co to ten striping?
Ja nie miałam ani rozszerzania ani nic. Pierwsza wizyta- oglądnęła mi zęby. Na następnej od razu aparat ;D.
#3717 |
Raczkowanie
|
Hmm..przed założeniem aparatu myślę że powinny być minimum 2 wizyty...pierwsza i z planem leczenia .. ale to jak ma się już zdrowe zęby bez konieczności jakiś dodatkowych zabiegów typu rozszerzanie. No i powinny być wyciski, zdjęcia i wgl. Zaakceptowany plan leczenia, separatory na zęby...to nie zajmuje od tak tygodnia. A stripping to kształtowanie zębów...jak można było sie dowiedzieć z poprzednich postów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3718 |
Zadomowienie
|
Stripping to pionowe szlifowanie zębów. Jest to tak naprawdę zamiana punktów stycznych na płaszczyzny styczne poprzez nieznacznie oszlifowanie zębów na ich bocznych powierzchniach. Stripping jest całkowicie bezpieczny i jest częstym postępowaniem w ortodoncji.
![]()
![]() |
#3719 |
Zakorzenienie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;15031860]U dr Kaliny Trautzel.[/QUOTE]
Aha, czyli koleżanki mojej orto ![]() Dziewczyny piękne z Was kobiety-nie ma co ![]() Musicie mi wybaczyć, ale nie planuję ujawniać się na forum. Niektórzy mają mnie na nk, to wiedzą jak wyglądam-nic nadzwyczajnego ![]()
#3720 |
Wtajemniczenie
|
Aha ;]. Dzięki.
Ja po prostu jednego dnia wpadłam dwa razy ;D. A że i ortodontce, i mi wszystko pasowało to poszło jak z płatka ;D.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:13.