|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
Ten list z UP przysedł jakoś szybko wtedy, ok 2,3 tygodnie po dostarczeniu i załatwieniu ostatnich formalności w UP. Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2009-04-22 o 15:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3692 |
Wtajemniczenie
|
byłam we wtorek w pup bo dzwonili żebym przyszła po skierowania na badania miedzu 7 a 8 rano, byłam o 8.30 kolejka jak nie wiem co i jeszcze okazało się że czekam do złego pokoju. w końcu dostałam sie do mojej kobiety i tak: staz na 6 miesiecy z EFS ( nie zapytałam ile bęe dostawać pieniązków, ale zapytam jak bede odnosić wyniki badań) i za rezygnaje ze stażu grozi mi wylkeślenie z listy bezrobotnych na 120 dni i pokrycie kosztów badań.
a z badaniami to masakra zaraz po wizycie w pup pojechałam do przychodni, kolejki ogromne, dziś byłam na badaniach od 7 do 11,30. ale i tak szybko bo jakbym miała mieć robione zdjęcie klatki to i tak byłoby dłużej. Też macie takie badania, (na stanowisko pracownika biurowego) oku;lista, zdjęcie klatki, ekg, dokładny wywiad chorób w rodzinie, normalnie poszaleli ![]() ale zaświadczenie od lekarza mam i w przyszłym tyg podpisać umowę do pup ( czy ja musze jeszcze iśc do miejsca odbywania stażu z ta umową?) i 4 maja do pracy ![]()
#3693 |
Raczkowanie
|
jak sie okazuje staz stazowi nierowny...
![]() mi oferowali staz jako-pracownik biurowy. Wydawalo mi sie to bardzo interesujace. O takim czyms wlasnie myslalam. Przyszlam na rozmowe a caly pan prezes mowi mi, ze moja praca mialaby polegac na.... roznoszeniu ulotek! Smiechu warte ![]() Wspominalam o tym w UP pytana dlaczego nie przyjelam stazu. Panie tam pracujace byly wysoce zszokowane(podobnie jak i ja). A wydawac by sie moglo, ze przyuczenie do zawodu wyglada troche inaczej... ![]()
#3694 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3695 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
krew, mocz, okulista i badanie ogólne przez lekarza medycyny pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3696 |
Raczkowanie
|
hej kobietki, mam taką sytuację... Poszłam na staż, który trwał 5 miesięcy. Był to staż z zapewnionym zatrudnieniem. Przyjęłam się zaraz po tym stazu na 5 miesięcy. Po skończonej umowie nie chciaam poraz drugi pytać sie czy jest szansa na dalsza współpracę, poniewaz mi się tam nie podobało (otoczenie wredne;/). Czy w takiej sytuacji mam szanse na drugi staż?? Obecnie jestem bezrobotna od 3 miesięcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3697 |
Raczkowanie
|
witam
a mnie ciekawi jedno ,słyszałam ,że student nie może iśc na staż... to prawda? a co np z wakacjami?
![]() |
#3698 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3699 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak , masz szansę po warunkiem że nie będziesz pracowała na umowę o pracę dłużej niż 6 mscy od zakończenia stażu. Rozumiem, że Ty przepracowałaś 5 więc kwalifikujesz się do drugie stażu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3700 |
Raczkowanie
|
Tak, pracowałam na stanowisku pracownik biurowy a teraz mam okazję pracować w telewizji na recepcji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3701 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie, umowa zlecanie nie przeszkadza. Tylko umowa o pracę dłuższa niż 6 miesięcy. Musisz się dowiedzieć w UP, czy będziesz mogła pójść na ten staż na recepcję, bo to w sumie podobne. Nie wiem jak oni to rozgraniczają... ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3702 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3703 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3704 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, mam dość poważny problem i dość poważne pytanie
czy firma, w której stażuję może mnie zmusić do korzystania z jej usług? odpłatnych oczywiście? ![]() dostałam nakaz, skorzystania z pewnej formy usługi (na priva opowiem szczegóły osobie, która zechce mi pomóc) tak jak już mówiłam ODPŁATNEJ tłumacząc to tym, że KAŻDY PRACOWNIK musiał TO wykupić. na nic były moje słowne odmowy i tłumaczenie, że moim PRACODAWCĄ jest UP, a nie dana instytucja i, że nie potrzebuję takiej usługi. będę musiała ją posiadać, płacić za nią, ale nie będę z niej wcale korzystała ![]() na umowie z UP napisane jest, że stażysta ma obowiązek wykonywać polecenia przełożonych CHYBA, że są one sprzeczne z prawem. to przymuszanie mnie, jest ewidentnie niezgodne z prawem, chamskie i mogę wymieniać bez końca. zwyczajnie chcą zedrzeć ze mnie kasę ![]() myślicie, że mogę sprawę zgłosić do UP? ile kosztuje ZERWANIE UMOWY o staż i generalnie co mam robić, żeby nie dać sobą manipulować?? ![]() BARDZO proszę o pomoc... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3705 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zerwanie umowy=zwrot kosztów badań lekarskich, ok 80zł |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to chora sytuacja, bo ewidentnie chcą mnie wykorzystać! nie wiem na ile mogę się kłócić z przełożonymi, ale z drugiej strony nie dam sobie w kaszę dmuchać... myślisz, że UP zareaguje?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3707 |
Przyczajenie
|
Na początek witam wszystkich serdecznie
![]() Mam takie pytanie. Jestem zarejestrowana w PUP i właśnie udało mi sie załatwić sobie staż. Niestety okazało sie, ze PUP nie ma funduszy ![]() I drugie, może troche głupie pytanie ![]() Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
#3708 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() Jeśli w dziale staży nie wysłuchają cię i postraszą wykluczeniem z ewidencji, idź prosto do dyrektora. Piszę całkiem serio, staż ma cię czegoś nauczyć, przygotować do przyszłej pracy, a nie masz na nim dopłacać do tego "interesu". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3709 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po zerwaniu stażu traci się ubezpieczenie i status bezrobotnego na 3 miesiące. Myśle, że w UP Ci pomogą,bo chyba mają pomagać bezrobotnym a nie podkładać kłody pod nogi. Na pewno walcz o swoje i nie kupuj tego dziadostwa. Nie mogą Cie zmusić jeżeli nigdzie nie ma napisane, że masz to wykupić! Wyrzucić z tego powodu ze stażu też nie mogą. Ja bym z dumą tam siedziała i miała ich w nosie. Czym oni Ci grożą jeśli nie wykupisz ich produktu?? Nie jesteś ich pracownikiem tylko pracownikiem UP! Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2009-04-26 o 07:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3710 | |
Zakorzenienie
|
[quote=maugoszatka;1204319 6]Aha, no właśnie sprawdz program stażu czy tam nie ma czegoś o wykupieniu.
Po zerwaniu stażu traci się ubezpieczenie i status bezrobotnego na 3 miesiące. Myśle, że w UP Ci pomogą,bo chyba mają pomagać bezrobotnym a nie podkładać kłody pod nogi. Na pewno walcz o swoje i nie kupuj tego dziadostwa. Nie mogą Cie zmusić jeżeli nigdzie nie ma napisane, że masz to wykupić! Wyrzucić z tego powodu ze stażu też nie mogą. Ja bym z dumą tam siedziała i miała ich w nosie. Czym oni Ci grożą jeśli nie wykupisz ich produktu?? Nie jesteś ich pracownikiem tylko pracownikiem UP![/quote] program stażu został w UP. nie dostałam go ![]() to pogrubione powtarzałam po sto razy i albo mam wypisane na czole FRAJER, albo STAŻYSTA - najniższy szczebel placówki pomiatajcie mną, bo nikt się z tym nie liczył ![]() nie chcę sobie wrogów robić, bo na stażu muszę siedzieć do września, ale będę musiała zacząć donosić. przykro mi. gdyby mi nie podkładali świni siedziałabym cicho. Cytat:
dziękuję Wam za wsparcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3711 |
Raczkowanie
|
mam pytanie. Jestem na stażu od miesiąca. Troche mi sie to nie oplaca bo po odliczeniu pieniedzy za dojazdy zostanie mi z 450 zł. Czy jezeli znalazlabym prace moglabym bez powaznych konsekwencji zrezygnowac ze stażu ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3712 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale przecież za dojazdy zwracają pieniążki.. ![]() ![]() A co do drugiej części pytania, jeśli znajdziesz pracę w trakcie trwania stażu, to możesz zrezygnować z niego.. Dziewczyny, dostałam się na staż na stanowisko specjalista ds marketingu. Mam dużo obaw, bo jakoś nie widzę siebie w marketingu... Myślicie, że mimo to warto iść. Na pewno sporo bym się nauczyła, bo widziałam plan- bardzo ambitny.. Ale nie wiem czy iść, bo nie mam nawet studiów w tym kierunku... Co radzicie? Może któraś z Was była na podobnym stanowisku i mogłaby coś więcej napisać? Byłabym wdzięczna...
Skalpel: 3 Mel B pośladki/brzuch/nogi: 4/4/1 Mel B trening całego ciała: 1 boczki z Tiffany: 3 Edytowane przez starfall Czas edycji: 2009-04-26 o 12:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3713 | ||||
Podróżniczka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3714 |
Zakorzenienie
|
Niekoniecznie. Mnie kosztów dojazdu nie zwracają. Pytałam-zależy to od urzędu. Jedne urzędy zwracają, inne nie i mają do tego prawo. W zamian za to finansują wtedy więcej stażów (staży??? jak to się odmienia???)
Papryczki wróciły!!! ![]() Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-04-26 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3715 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
Zapomniałam dodać wcześniej, że kryterium zwykle jest kilometrów od miejsca zamieszkania do miejsca pracy. W różnych Urzędach liczba wymaganych kilometrów może być różna. Więc czasem 5 km mniej już może robić różnicę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3716 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Boję się tego stażu jak nie wiem co, ale chyba spróbuję. W końcu trzeba się rozwijać i zdobywać doświadczenie... Dziś jadę po skierowanie na badania, i pewnie wyznaczą mi termin rozpoczęcia stażu.. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3718 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze takie pytanko: jeżeli PUP nie dostanie dodatkowego dofinansowania i teraz nie uda mi sie dostać na staż to będę zmuszona szukać pracy. Niestety ze względu na brak doświadczenia na pewno nie znajdę pracy w zawodzie (już próbowałam i wszędzie kręcono nosem, ze nie mam doświadczenia) dlatego tak strasznie zależy mi na stażu. Do tego studia ukończyłam kilka lat temu co też działa na moją niekorzyść. Juz wyjaśniam, ze na staż kwalifikuję sie jako matka, która po urodzeniu dziecka nie podjęła jeszcze pracy. Niestety moja sytuacja finansowa jest fatalna i dlatego muszę zacząć gdzieś pracować, nie chciałam jednak rezygnować z pracy w zawodzie dlatego gdy tylko dostałam miejsce w żłobku (3 tyg. temu) zaczęłam szukać stażu (i dlatego nie starałam sie o niego na początku roku bo nie miałam co zrobić z dzieckiem). I tu pojawia sie problem bo PUP nie ma juz funduszy. I co będzie jeśli podejme teraz byle jaka pracę - czy w przyszłym roku będzie mi sie należał jakiś staż w zawodzie? Czy jeśli pójdę do pracy to niestety można bedzie powiedzieć, ze studia dosłownie przepadły, bo bez doświadczenia nikt mnie nie przyjmie a ja w końcu skończę w jakimś sklepie albo jako sprzątaczka (co mogłam robić i bez szkoły).
DO tego wszystkiego jak nie znajdę nic w ciągu miesiąca to niestety miejsce w złobku znowu stracę - to takie błędne koło z którego mam problem wyjść. Doradźcie czy w mojej sytuacji są jakieś inne rozwiązania bo naprawdę juz nie wiem co mam robić - iśc do byle jakiej pracy byleby iść i zapomniec o marzeniach pracy w zawodzie (biolog) a jak nie pójdę to stracę miejsce w żłobku i i itak bym iść nie mogła... HELP! A jeśli podejme pracę to czy są jakieś ograniczenia czasowe po których jednak mogę iść na staż? Bo coś słyszałam, ze jeśli np. będzie to praca na umowe o dzieło albo zlecenie to staż nadal bedzie mi się należał pod warunkiem, ze nie będzie to praca dłuższa niż 3 m-ce? Czy to tylko plotki? ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Aha to mam jeszcze jedno pytanie, żeby zdobyć jakiekolwiek doświadczenie jestem gotowa pożyczyć pieniądze i np. pracować w jakiejś firmie za darmo przez maks 3 m-ce. Tylko czy są jakieś zasady według których mogłaby, tak pracować? Bo staż to muszą płacić (albo firma albo PUP) . Praktyki - to kieruje szkoła, a ja już skończyłam. Błagam napiszcie jakiekolwiek sposoby w jakie mogę zdobyć doświadczenie bo ja naprawdę chcę pracować w zawodzie a widzę, ze mi to ucieka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3719 |
Zakorzenienie
|
dzwoniłam do PUPy i cały PUP jest do pupy. niewłaściwi ludzie w niewłaściwym miejscu!!
wyślą człowieka na staż, na którym tylko kseruje i robi najgosze gie, a jak człowiek ma problem to NIECH RADZI SOBIE SAM ![]() tak, tak. usłyszałam, że jestem dorosła i że mam radzić sobie sama ![]() ogólnie już się tutaj zaczyna robić gorąco. odkąd walczę o swoje jestem wytywana palcami. na żaden więcej staż nie pójdę, choćby mnie na siłę brali, bo to jakiś cyrk na kółkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3720 |
Zakorzenienie
|
A ja mam takie pytanie,bo z tego calego zamieszania w UP zapomnialam sie spytac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.