|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3721 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63
Cytat:
Nigdy nie miałam parcia, zawsze to było "teraz na bank nie, za rok, dwa czy trzy na 100% nie, w przewidywalnej przyszłości też nie, ale może kiedyś jednak tak, kto wie". Miałam nawet taki moment, że przelotnie się związałam z mężczyzną, który się wprost deklarował, że dzieci nie chce. Co prawda więcej rzeczy nie "piknęło", ale jako "powód" rozstania podałam właśnie to, że on dzieci nie chce na pewno, a ja nie wykluczam. Ale w którymś momencie doszłam do wniosku, że skoro do tego wieku żaden "instynkt macierzyński" ani chęci posiadania dzieci się nie pojawiły, to znaczy, że już mi się "nie odmieni" i zaczęłam werbalizować, że nie chcę mieć dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3722 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2021-12-28 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3723 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3724 |
Wtajemniczenie
|
To tak wracając do pomocowych pytań - znacie stronę na której mogę wpisać składniki kosmetyków i na ich podstawie wyskoczą mi propozycje gotowych produktów z tymi składnikami?
Szukam konkretnie odżywki do włosów która jest składowo jak najbardziej podobna do odżywki dodawanej do farby do włosów Garnier Color Sensation ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3725 |
Wtajemniczenie
|
O, sorki, nie wszystko widziałam, bo przez posty porodowe przeszłam z zamkniętymi oczyma.
![]() Dziewczyny, pytanie: air fryer - hit czy kit? Mam punkty do wydania na AGD i mi się rzucił w oczy, ale widzę mieszane opinie. Blogerki zachwycone, a na grupach kulinarnych skraje opinie. Edytowane przez Nette Czas edycji: 2021-12-28 o 00:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3726 |
Konto usunięte
|
Ja mam airfryer i jak dla mnie bardzo fajne urządzenie. Mięso robi się szybko, frytki wychodzą 100 razy lepsze niż z piekarnika, a nie są tak tłuste jak z oleju, warzywa też swietne. Można piec całego kurczaka, grillować rybę, warzywa. Ładnie wygląda na blacie
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3727 |
Wtajemniczenie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052026]Ja mam airfryer i jak dla mnie bardzo fajne urządzenie. Mięso robi się szybko, frytki wychodzą 100 razy lepsze niż z piekarnika, a nie są tak tłuste jak z oleju, warzywa też swietne. Można piec całego kurczaka, grillować rybę, warzywa. Ładnie wygląda na blacie
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja mam akurat takie małe natręctwo, że lubię puste blaty, więc raczej lądowałby w szufladzie. ![]() Do grillowania mięsa i ryb używam grilla elektrycznego, tego urządzenia akurat używam najczęściej, bo jeszcze wszelkie opiekane kanapki, tortille, sery etc. etc. Ale myślę o air-fryerze, żeby właśnie robić sobie do obiadu jakieś fajne warzywa w tym samym czasie (na grillu mam miejsce na 2 porcje ryby czy mięsa, ale warzyw w tym samym cyklu nie docisnę, muszę robić wcześniej i sobie stygną. No i te frytki, świeże i beztłuszczowe, kuszą - serio dobre? Na grupach kulinarnych widzę dużo komentarzy o używaniu air fryera do... mrożonych frytek. A akurat w tym sensu nie widzę, nie będą ani zdrowsze ani mniej kaloryczne, niż przy odgrzewaniu w piekarniku. No i lubię gotować od podstaw. Z kolei część narzeka, że z surowych ziemniaków w tej metodzie gotowania wcale nie wychodzą frytki - i tu się zastanawiam, czy urządzenie beznadziejne, czy po złożeniu ktoś próbuje z nieodpowiednich gatunków ziemniaków i serio daje równe zero tłuszczu. Edytowane przez Nette Czas edycji: 2021-12-28 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3728 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Airfryer mnie kusi od jakiegos czasu, ale opinie w otoczeniu sa podzielone, wiekszosc osob mowi, ze jesli sie ma piekarnik to airfryer to zbedny zakup. Waham sie nadal glownie z uwagi na brak miejsca.
![]() |
![]() |
#3729 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale zauważyłam, że niektórzy tak mają, rzeczywiście skupianie się na jakichś historiach nie mających nic wspólnego z własnym przypadkiem, szczególnie brak informacji od osób kompetentnych, z wykształceniem medycznym, nie rozumiem, po co to sobie robić... Trochę to tak, jakby teraz siedzieć nad każdym takim przypadkiem chorego niby np po szczepieniu, że odleciał na tamten świat i lamentowanie nad tym. Dopóki nie jestem pewna, że dana historia była taka, jaką się ją przedstawia, to dla mnie nie istnieje. Tak samo też widzę na grupach wsparcia, zero pomyślenia o tym, co się pisze. Ktoś się dowiaduje o poważnej chorobie i zamiast tę osobę wesprzeć na początku drogi, kiedy jest cholernie ciężko, to zdarzają się komentarze o śmierci bliskiej osoby w podobnym stanie albo o poważnych konsekwencjach choroby xD (a nikt dokumentacji pacjenta nie widział, nie można tak porównywać!) Cytat:
A samo przeżywanie bólu i perspektywa opowiadania go po czasie może też zależeć od stylu podejścia do radzenia sobie z problemami czy przewlekła choroba. Inaczej zachowa się osoba na początku drogi, inaczej osoba z zadaniowym podejściem do sytuacji stresowych, inaczej osoba unikająca, inaczej z emocjonalnym podejściem itd. Dwie osoby może jakoś tam obiektywnie boleć coś tak samo, a jedna podzieli się tym z całym światem, a druga zachowa to dla siebie (celowo przykład kontrastowy). Cytat:
![]() Ale nie zwróciłam uwagi na gacie xD Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Mnie trochę kusi air fryer, głównie przez to że nagrzewa się znacznie szybciej niż piekarnik. Tylko za bardzo nie wyobrażam sobie jak zrobić w nim jednocześnie np. frytki i mięso, albo mięso i warzywa. Chyba nie ma aż tyle miejsca żeby zmieścić całe obiady dla dwóch osób? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3733 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I oni tam często korzystają z gotowców, więc np. kupują mrożone kawałki smażonego kurczaka/panierowane krewetki/frytki itp. i normalnie musieliby wrzuć je na olej, a tak wrzucają do air fryer i niby jest beztłuszczowe smażenie ![]() Jeszcze dochodzi do tego kwestia smaku i braku konieczności stosowania tłuszczu. O tej pierwszej się nie wypowiem, bo nic z tego urządzenia nie jadłam, ale w piekarniku/na grillu też można wiele rzeczy upiec bez tłuszczu, a np. łyżka oleju na kilogram ziemniaków, to też nie jest przecież jakaś ogromna ilość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3734 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Szukając po składnikach na razie najbardziej spasowałam Garnier Fructis Oleo Repair i najwyżej to jej kupię, ale jeszcze będę próbować znaleźć propozycje bardziej podobną ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3735 |
Wtajemniczenie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89052139]Moda na Air fryer przyszła do nas z Korei i Japonii, gdzie w mieszkaniach nie mają piekarników i takie mniejsze urządzenia do pieczenia są bardzo powszechne, ale w naszym przypadku wydają mi się zbędne. Jeszcze jak ktoś mieszka sam i gotuje tylko dla siebie to ok, ale już przy dwóch osobach trzeba by piec partiami, albo i tak odpalać inne narzędzia do gotowania.
I oni tam często korzystają z gotowców, więc np. kupują mrożone kawałki smażonego kurczaka/panierowane krewetki/frytki itp. i normalnie musieliby wrzuć je na olej, a tak wrzucają do air fryer i niby jest beztłuszczowe smażenie ![]() Jeszcze dochodzi do tego kwestia smaku i braku konieczności stosowania tłuszczu. O tej pierwszej się nie wypowiem, bo nic z tego urządzenia nie jadłam, ale w piekarniku/na grillu też można wiele rzeczy upiec bez tłuszczu, a np. łyżka oleju na kilogram ziemniaków, to też nie jest przecież jakaś ogromna ilość.[/QUOTE]Dzięki za info! Na blogach to jest zachwalane jako coś zupełnie innego od piekarnika, rzekomo z powodu małej powierzchni, opiekaniu na kratce i silnemu obiegowi gorącego powietrza, dzięki czemu można gotować beztłuszczowo i *lepiej* niż w piekarniku. Myślałam, że to taki bardzo mocny termoobieg dla małej objętości. Blogerki nawet pieczenie ciast w tym reklamują. Przyrządzanie razem mięsa i frytek jest możliwe ze względu na dwa poziomy. Nie jadłam z tego i rozważałam, czy jest sens, bo mnie zastanowiła rozmowa na jakiejś grupie kulinarnej, gdzie część zachwalała świetne frytki, część mówiła że beznadziejne, a niektórzy mówili ile *opakowania* frytek im się w tym mieści, wtedy zrozumiałam, że ludzie tego do mrożonych frytek używają, niekoniecznie świeżych. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3737 |
cat lady
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052026]Ja mam airfryer i jak dla mnie bardzo fajne urządzenie. Mięso robi się szybko, frytki wychodzą 100 razy lepsze niż z piekarnika, a nie są tak tłuste jak z oleju, warzywa też swietne. Można piec całego kurczaka, grillować rybę, warzywa. Ładnie wygląda na blacie
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Jak robisz mięso? Wrzucasz takie z marynaty prosto do pojemnika i włączasz? Mam i mój jest za mały na całego kurczaka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3738 |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89052139]Moda na Air fryer przyszła do nas z Korei i Japonii, gdzie w mieszkaniach nie mają piekarników i takie mniejsze urządzenia do pieczenia są bardzo powszechne, ale w naszym przypadku wydają mi się zbędne. Jeszcze jak ktoś mieszka sam i gotuje tylko dla siebie to ok, ale już przy dwóch osobach trzeba by piec partiami, albo i tak odpalać inne narzędzia do gotowania.
I oni tam często korzystają z gotowców, więc np. kupują mrożone kawałki smażonego kurczaka/panierowane krewetki/frytki itp. i normalnie musieliby wrzuć je na olej, a tak wrzucają do air fryer i niby jest beztłuszczowe smażenie ![]() Jeszcze dochodzi do tego kwestia smaku i braku konieczności stosowania tłuszczu. O tej pierwszej się nie wypowiem, bo nic z tego urządzenia nie jadłam, ale w piekarniku/na grillu też można wiele rzeczy upiec bez tłuszczu, a np. łyżka oleju na kilogram ziemniaków, to też nie jest przecież jakaś ogromna ilość.[/QUOTE]Właśnie takie mam wrażenie, że u nas to nie do końca jest przydatne urządzenie i że oprócz pojemności i czasu nagrzewania niezbyt się różni od piekarnika. Tylko to nagrzewanie by mnie kusiło, bo mój piekarnik ma już kilka lat i mam wrażenie że coraz dłużej się grzeje do tych samych temperatur. Tylko niewiele mi da szybkie grzanie jak i tak połowę obiadu będę musiała zrobić w innym urządzeniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3739 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Też jej szukałam (dla siebie) lata temu bez efektu i uznałam że pewnie specjalnie do farby dodają taka mega super odżywkę żeby już zawsze ta farba kolor robić ![]() Edytowane przez Fenenna Czas edycji: 2021-12-28 o 09:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3740 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale do pieczenia mięs, wypieków, to jak najbardziej, tylko większe ilości i tak pieką na kilka razy, przez co jest jeszcze więcej roboty, niż w piekarniku. Tutaj są też przykładowe przepisy, już takie bardziej zaawansowane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3741 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nieprawda jest, że to urządzenie nadaje się tylko do gotowców - normalnie można w nim upiec cokolwiek. Frytki są 100 razy lepsze niż z piekarnika - można robić mrożone i świeże- to są 2 różne programy. Dla mnie airfryer jest lepszy niż piekarnik - dużo bardziej efektywny, szybszy. Ja jestem zadowolona. Można też poczytać opinie na stronach sklepów. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepsze frytki są w ogóle smażone na głębokim tłuszczu dwukrotnie. Tego się nie da obejść. ![]()
![]() |
![]() |
#3743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- kwestia gustu, ja jestem frytkowym smakoszem, wlasciwie nigdzie na miescie mi nie smakują, bo całe zycie frytki smazyl u mnie tata i bawil sie z tym niemilosiernie ale wychodzą mu naprawde pyszne. Ja tego nie robie, w ogole nie smaze, tylko skrapiam olejem i dokladnie mieszam a potem pieke w piekarniku. I moim zdaniem ok nie są w 100% takie jak robi moj tata ale są dla mnie i tak pyszne, duużo lepsze od wszystkich które są np. dodawane do burgerów albo sprzedawane samodzielnie. Skórka rumieni mi się w tym oleju i smakuje jak smazona, nie jak pieczony ziemniak
![]() |
![]() |
#3744 |
Konto usunięte
|
W takiej podstawowej książce z przepisami dołączonej do urządzenia są przepisy na całego kurczaka, grillowaną rybę, tofu panierowane, frytki, ratatouille, brownie - tak z pamięci, bo jest ich więcej oczywiście. Dla mnie rzeczy z airfryer są smaczniejsze niż z piekarnika - a już frytki, nawet mrożone, to bez porównania jak dla mnie. Ja lubię różne urządzenia i korzystam ze wszystkiego co mam - piekarnik, airfryer, jeszcze tylko monsieur cuisine muszę dokupić do gotowania
![]() A i jak ktoś chce trzymać airfryera w szufladzie to z tym phillipsowym ovi smartem XXL nie bardzo, bo jest jednak dosyć spory. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3745 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak ogólnie od tłuszczu się nie odżegnuję, tylko muszą być mocno ograniczone ilości. Mój TŻ nie ma woreczka żółciowego i zbyt tłuste jedzenie odchorowuje. Wszelkie panierki nasączone tłuszczem czy smażenie na głębokim tłuszczu odpadają. W obiegu mam głównie grill elektryczny, parowar, wolnowar oraz piekarnik. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja nie jestem frytkowym smakoszem, w ogóle ńie przepadam za frytkami, mimo ze kocham ziemniaki. Dla mnie ziemniak pokrojony dowolnie, skropiony tłuszczem i upieczony, to po prostu pieczony ziemniak: kocham. ![]() Nie rozumiem po co na siłę nazwywac to frytkami, skoro frytka tym się charakteryzuje ze jest smażona? To nie jest żadna ujma jeść pieczone ziemniaki w słupki a nie frytki, ![]()
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2021-12-28 o 09:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3747 |
Wtajemniczenie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052207]W takiej podstawowej książce z przepisami dołączonej do urządzenia są przepisy na całego kurczaka, grillowaną rybę, tofu panierowane, frytki, ratatouille, brownie - tak z pamięci, bo jest ich więcej oczywiście. Dla mnie rzeczy z airfryer są smaczniejsze niż z piekarnika - a już frytki, nawet mrożone, to bez porównania jak dla mnie. Ja lubię różne urządzenia i korzystam ze wszystkiego co mam - piekarnik, airfryer, jeszcze tylko monsieur cuisine muszę dokupić do gotowania
![]() A i jak ktoś chce trzymać airfryera w szufladzie to z tym phillipsowym ovi smartem XXL nie bardzo, bo jest jednak dosyć spory. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] A czemu smaczniejsze niż z piekarnika? Chodzi i chrupkość czy o co? Mam taką pojemną szafkę narożną z obrotowymi obręczami, tam lądują *drobne* AGD, których nie chcę widzieć na blacie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3749 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jest to urządzenie bez którego się nie da żyć, to jest bajer, jak bym miała tylko i wyłącznie 1500 zł do wydania to wiadomo, że wybiorę piekarnik, bo jest większy i przez to bardziej uniwersalny. Tak samo mając tylko 2000 zł wybrałabym płytę indukcyjną plus mikser, a nie monsieur cuisine. Ale jak się ma kasę i lubi sie takie bajery ułatwiające życie to czemu nie. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3750 |
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052243]Tak, są idealnie chrupkie na zewnątrz, w piekarniku nigdy mi takie nie wyszły. I to dosłownie każda jedna frytka jest zrobiona perfekcyjnie. Piekłam też pierś - nie wiem czy już pisałam, ale się powtórzę- duża pierś z indyka w 35 minutek (lub 30?) - przypieczona z zewnątrz, w środku wilgotna i soczysta. W piekarniku muszę zaglądać do mięsa, polewać co chwilę tym sokiem żeby nie wyschło i trwa to dłużej.
Nie jest to urządzenie bez którego się nie da żyć, to jest bajer, jak bym miała tylko i wyłącznie 1500 zł do wydania to wiadomo, że wybiorę piekarnik, bo jest większy i przez to bardziej uniwersalny. Tak samo mając tylko 2000 zł wybrałabym płytę indukcyjną plus mikser, a nie monsieur cuisine. Ale jak się ma kasę i lubi sie takie bajery ułatwiające życie to czemu nie. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] ja tak mam z optigrillem, mozna bez niego zyc ale jak moge wrzucić jedzenie i o nim zapomniec póki samo nie zacznie pikać to czemu nie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.