Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63 - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-12-27, 21:24   #3721
Nette
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Takie luźne zastanowienie:
Czytałam wiele komentarzy tego typu, jednak nigdy żaden nie kończył się słowami "...i do tej pory nie zdecydowałam się na dziecko". Zawsze ta wahająca się osoba w końcu się decyduje na dziecko. Też to zauważyłyście, czy może jest inaczej?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja mogłabym taki komentarz napisać, bo się w końcu nie zdecydowałam. W sumie to nawet dalej - zdecydowałam, że jednak nie chcę dzieci.
Nigdy nie miałam parcia, zawsze to było "teraz na bank nie, za rok, dwa czy trzy na 100% nie, w przewidywalnej przyszłości też nie, ale może kiedyś jednak tak, kto wie".
Miałam nawet taki moment, że przelotnie się związałam z mężczyzną, który się wprost deklarował, że dzieci nie chce. Co prawda więcej rzeczy nie "piknęło", ale jako "powód" rozstania podałam właśnie to, że on dzieci nie chce na pewno, a ja nie wykluczam.
Ale w którymś momencie doszłam do wniosku, że skoro do tego wieku żaden "instynkt macierzyński" ani chęci posiadania dzieci się nie pojawiły, to znaczy, że już mi się "nie odmieni" i zaczęłam werbalizować, że nie chcę mieć dzieci.
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-27, 21:28   #3722
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2021-12-28 o 11:15
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-27, 21:31   #3723
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ja też proszę o to.
Ja tez .
Nie rozumiem tego, od tematów porodowych jest _całe podforum_ tam można dzielić się okołoporodowymi doświadczeniami i nowinkami

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-27, 21:34   #3724
Fenenna
Wtajemniczenie

To tak wracając do pomocowych pytań - znacie stronę na której mogę wpisać składniki kosmetyków i na ich podstawie wyskoczą mi propozycje gotowych produktów z tymi składnikami?
Szukam konkretnie odżywki do włosów która jest składowo jak najbardziej podobna do odżywki dodawanej do farby do włosów Garnier Color Sensation
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-27, 22:01   #3725
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
O, sorki, nie wszystko widziałam, bo przez posty porodowe przeszłam z zamkniętymi oczyma.

Dziewczyny, pytanie: air fryer - hit czy kit?
Mam punkty do wydania na AGD i mi się rzucił w oczy, ale widzę mieszane opinie. Blogerki zachwycone, a na grupach kulinarnych skraje opinie.

Edytowane przez Nette
Czas edycji: 2021-12-28 o 00:00
Stary 2021-12-27, 22:37   #3726
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Ja mam airfryer i jak dla mnie bardzo fajne urządzenie. Mięso robi się szybko, frytki wychodzą 100 razy lepsze niż z piekarnika, a nie są tak tłuste jak z oleju, warzywa też swietne. Można piec całego kurczaka, grillować rybę, warzywa. Ładnie wygląda na blacie kiedyś dokupię jakiegoś lidlomixa (na thermo szkoda mi tyle kasy) I będę mieć komplet do gotowania wszelakiego

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-27, 23:59   #3727
Nette
Wtajemniczenie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052026]Ja mam airfryer i jak dla mnie bardzo fajne urządzenie. Mięso robi się szybko, frytki wychodzą 100 razy lepsze niż z piekarnika, a nie są tak tłuste jak z oleju, warzywa też swietne. Można piec całego kurczaka, grillować rybę, warzywa. Ładnie wygląda na blacie kiedyś dokupię jakiegoś lidlomixa (na thermo szkoda mi tyle kasy) I będę mieć komplet do gotowania wszelakiego

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja mam akurat takie małe natręctwo, że lubię puste blaty, więc raczej lądowałby w szufladzie.
Do grillowania mięsa i ryb używam grilla elektrycznego, tego urządzenia akurat używam najczęściej, bo jeszcze wszelkie opiekane kanapki, tortille, sery etc. etc.
Ale myślę o air-fryerze, żeby właśnie robić sobie do obiadu jakieś fajne warzywa w tym samym czasie (na grillu mam miejsce na 2 porcje ryby czy mięsa, ale warzyw w tym samym cyklu nie docisnę, muszę robić wcześniej i sobie stygną. No i te frytki, świeże i beztłuszczowe, kuszą - serio dobre? Na grupach kulinarnych widzę dużo komentarzy o używaniu air fryera do... mrożonych frytek. A akurat w tym sensu nie widzę, nie będą ani zdrowsze ani mniej kaloryczne, niż przy odgrzewaniu w piekarniku. No i lubię gotować od podstaw. Z kolei część narzeka, że z surowych ziemniaków w tej metodzie gotowania wcale nie wychodzą frytki - i tu się zastanawiam, czy urządzenie beznadziejne, czy po złożeniu ktoś próbuje z nieodpowiednich gatunków ziemniaków i serio daje równe zero tłuszczu.

Edytowane przez Nette
Czas edycji: 2021-12-28 o 00:02

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-12-28, 02:21   #3728
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Jestem za. Wzdrygam się za każdym razem jak to czytam

Ja tez, doslownie ciarki mnie przechodza.

Airfryer mnie kusi od jakiegos czasu, ale opinie w otoczeniu sa podzielone, wiekszosc osob mowi, ze jesli sie ma piekarnik to airfryer to zbedny zakup. Waham sie nadal glownie z uwagi na brak miejsca.
Stary 2021-12-28, 02:37   #3729
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ok, rozumiem Każdy ma inaczej. Ja akurat wolę być przygotowana na każdą ewentualność i im gorsze opisy, tym lepiej, sto razy wolę to niż suchy opis, a potem się okazuje, że ból jest nie do wytrzymania.

A jak byś się niby przygotowała na "najgorsze opisy", które nie mają związku z twoim potencjalnym przypadkiem medycznym? Dla mnie to jakaś paranoja i robienie szamba z głowy. Pewnie ból głowy też może zakończyć się śmiercią, bo może nie być zwykłym bólem głowy, ale czy ktoś rozsądny siedzi i rozwodzi się nad każdym takim przypadkiem?
Ale zauważyłam, że niektórzy tak mają, rzeczywiście skupianie się na jakichś historiach nie mających nic wspólnego z własnym przypadkiem, szczególnie brak informacji od osób kompetentnych, z wykształceniem medycznym, nie rozumiem, po co to sobie robić... Trochę to tak, jakby teraz siedzieć nad każdym takim przypadkiem chorego niby np po szczepieniu, że odleciał na tamten świat i lamentowanie nad tym. Dopóki nie jestem pewna, że dana historia była taka, jaką się ją przedstawia, to dla mnie nie istnieje.
Tak samo też widzę na grupach wsparcia, zero pomyślenia o tym, co się pisze. Ktoś się dowiaduje o poważnej chorobie i zamiast tę osobę wesprzeć na początku drogi, kiedy jest cholernie ciężko, to zdarzają się komentarze o śmierci bliskiej osoby w podobnym stanie albo o poważnych konsekwencjach choroby xD (a nikt dokumentacji pacjenta nie widział, nie można tak porównywać!)
Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
No zawsze warto mówić prawdę, wiadomo. Ale pytanie nie tyczyło się porodów i kto miał jaki. No i poród jest zaplanowany, choć trochę się o tym czyta, chodzi na spotkania, widziało się nawet w jakimś serialu, jak to może wyglądać (krew, pot i łzy, tak to kojarzę) itp.
O wiele więcej wyniosłam nowych informacji odnośnie bólów rwy kulszowej czy migren, bo się z tym nie spotykam ani osobiście, ani nie czytałam, ani w mediach nie jest to chodliwy temat.

Niekoniecznie zawsze warto mówić prawdę, szczególnie jeśli nie zna się danej osoby albo jest ona na początku jakiegoś problemu. Ja, nawet gdybym miała jakieś przejścia z piekła rodem, to wolałabym tego ot tak nie opowiadać innym, żeby ich bez sensu nie straszyć. Moja prawda może nie mieć nic wspólnego z czyjąś prawda.
A samo przeżywanie bólu i perspektywa opowiadania go po czasie może też zależeć od stylu podejścia do radzenia sobie z problemami czy przewlekła choroba. Inaczej zachowa się osoba na początku drogi, inaczej osoba z zadaniowym podejściem do sytuacji stresowych, inaczej osoba unikająca, inaczej z emocjonalnym podejściem itd. Dwie osoby może jakoś tam obiektywnie boleć coś tak samo, a jedna podzieli się tym z całym światem, a druga zachowa to dla siebie (celowo przykład kontrastowy).
Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
Ostatnio w ogóle w polskich filmach nie widuje scen erotycznych. W PRLu to trochę biustów i tyłków na wierzchu było. Teraz dramat. Jak scena pod kołdra po uszy

W Najmro była hot scena, która naprawdę mi się podobała
Ale nie zwróciłam uwagi na gacie xD
Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Chyba nic im nie pozostaje.
Płakać a czasem pewnie ktoś się modli o koniec. Tak jak ja po głębokiej interwencji w kości przy dłutowaniu 8mki. Kilka dni chodzenia po ścianach... (Mam niski próg bólu i niewiele środków przeciwbólowych działa)
Boli mnie lekko podawanie znieczulenia przy szyciu rany (jak przyrzeganie ogniem, ostatnio się oparzyłam). Boli kłucie pobierania krwi/wenflonu do dłoni/nadgarstka (ostatnio coraz częściej, panie mają problem z normalnym wkłuciem).
Współczuję nadwrażliwym dzieciom, ja rozumiem że muszę i już. Widzę gwiazdy w oczach i tyle, takie procedury.
Jeśli wiem co będzie i mogę, to wezmę coś na uspokojenie, napiję się :P, tabletkę która działa, nie znam innych metod.

Ale jest jak zwykle, nie po myśli

No właśnie, nie da się po prostu z bardzo w skrajnym bólu zachować jakoś specyficznie Nie mamy na to zazwyczaj wpływu w przewlekłej chorobie. Ja ogólnie nie boje się procedur medycznych, aktualnie nawet jestem przyzwyczajona do bólu (chociaż nic na szczęście od dawna nie boli), ale z dentystą chociażby mam tak jak cava Aż mnie telepie też na wizję leżenia w szpitalu, nie mogę też tam jeść przez zapach itd.
Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Dziękuję ️ Zobaczymy, może kiedyś pozytywnie się zdziwię i jednak zobaczę dwie kreski, póki co staram się nie robić sobie niepotrzebnie nadziei bo było to dla mnie bardzo trudne do zniesiesnia.
Trzymam kciuki żebyś była szczęśliwa, cokolwiek zdecydujesz

---

Czy któraś z Was robiła test na covid nie mając konta pacjenta? Jak się wtedy odbiera wynik? Moja mama miała dzisiaj test i niby wynik ma przyjść na sms, ale jak szukam to wszędzie widzę że na telefon przychodzi tylko powiadomienie że wynik jest na ikp (a mama nie ma do niego dostępu).

Ja też trzymam kciuki mocno

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 07:24   #3730
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fenenna Pokaż wiadomość
To tak wracając do pomocowych pytań - znacie stronę na której mogę wpisać składniki kosmetyków i na ich podstawie wyskoczą mi propozycje gotowych produktów z tymi składnikami?
Szukam konkretnie odżywki do włosów która jest składowo jak najbardziej podobna do odżywki dodawanej do farby do włosów Garnier Color Sensation
Strony nie znam, ale spróbuj może wpisać kilka pierwszych składników razem w wyszukiwarkę google. Kiedyś udało mi się w taki sposób znaleźć konkretny kosmetyk. [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052026]Ja mam airfryer i jak dla mnie bardzo fajne urządzenie. Mięso robi się szybko, frytki wychodzą 100 razy lepsze niż z piekarnika, a nie są tak tłuste jak z oleju, warzywa też swietne. Można piec całego kurczaka, grillować rybę, warzywa. Ładnie wygląda na blacie kiedyś dokupię jakiegoś lidlomixa (na thermo szkoda mi tyle kasy) I będę mieć komplet do gotowania wszelakiego

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Mnie trochę kusi air fryer, głównie przez to że nagrzewa się znacznie szybciej niż piekarnik.
Tylko za bardzo nie wyobrażam sobie jak zrobić w nim jednocześnie np. frytki i mięso, albo mięso i warzywa. Chyba nie ma aż tyle miejsca żeby zmieścić całe obiady dla dwóch osób?

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 07:46   #3731
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Ja tez, doslownie ciarki mnie przechodza.

Airfryer mnie kusi od jakiegos czasu, ale opinie w otoczeniu sa podzielone, wiekszosc osob mowi, ze jesli sie ma piekarnik to airfryer to zbedny zakup. Waham sie nadal glownie z uwagi na brak miejsca.
Też slyszalam takie opinie, że właśnie to to samo co piekarnik

anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-12-28, 08:08   #3732
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
na cosdna czasem proponuje kosmetyki po składzie, ale to są chyba jednostkowe przypadki. A google nic nie wypluwa?
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 08:24   #3733
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Strony nie znam, ale spróbuj może wpisać kilka pierwszych składników razem w wyszukiwarkę google. Kiedyś udało mi się w taki sposób znaleźć konkretny kosmetyk. Mnie trochę kusi air fryer, głównie przez to że nagrzewa się znacznie szybciej niż piekarnik.
Tylko za bardzo nie wyobrażam sobie jak zrobić w nim jednocześnie np. frytki i mięso, albo mięso i warzywa. Chyba nie ma aż tyle miejsca żeby zmieścić całe obiady dla dwóch osób?

Moda na Air fryer przyszła do nas z Korei i Japonii, gdzie w mieszkaniach nie mają piekarników i takie mniejsze urządzenia do pieczenia są bardzo powszechne, ale w naszym przypadku wydają mi się zbędne. Jeszcze jak ktoś mieszka sam i gotuje tylko dla siebie to ok, ale już przy dwóch osobach trzeba by piec partiami, albo i tak odpalać inne narzędzia do gotowania.

I oni tam często korzystają z gotowców, więc np. kupują mrożone kawałki smażonego kurczaka/panierowane krewetki/frytki itp. i normalnie musieliby wrzuć je na olej, a tak wrzucają do air fryer i niby jest beztłuszczowe smażenie . Nigdy nie widziałam, żeby ktoś robił te potrawy od podstaw w tym urządzeniu.

Jeszcze dochodzi do tego kwestia smaku i braku konieczności stosowania tłuszczu. O tej pierwszej się nie wypowiem, bo nic z tego urządzenia nie jadłam, ale w piekarniku/na grillu też można wiele rzeczy upiec bez tłuszczu, a np. łyżka oleju na kilogram ziemniaków, to też nie jest przecież jakaś ogromna ilość.
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 08:51   #3734
Fenenna
Wtajemniczenie

Cytat:
Strony nie znam, ale spróbuj może wpisać kilka pierwszych składników razem w wyszukiwarkę google. Kiedyś udało mi się w taki sposób znaleźć konkretny kosmetyk.

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
na cosdna czasem proponuje kosmetyki po składzie, ale to są chyba jednostkowe przypadki. A google nic nie wypluwa?
Właśnie google wypluwa ta farbę do włosów. Wiecie to dla mojej mamy i ona mysli że w takim wielkim internecie to ja na pewno to znajdę bo przecież tu jest wszystko
Szukając po składnikach na razie najbardziej spasowałam Garnier Fructis Oleo Repair i najwyżej to jej kupię, ale jeszcze będę próbować znaleźć propozycje bardziej podobną
Stary 2021-12-28, 08:55   #3735
Nette
Wtajemniczenie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89052139]Moda na Air fryer przyszła do nas z Korei i Japonii, gdzie w mieszkaniach nie mają piekarników i takie mniejsze urządzenia do pieczenia są bardzo powszechne, ale w naszym przypadku wydają mi się zbędne. Jeszcze jak ktoś mieszka sam i gotuje tylko dla siebie to ok, ale już przy dwóch osobach trzeba by piec partiami, albo i tak odpalać inne narzędzia do gotowania.

I oni tam często korzystają z gotowców, więc np. kupują mrożone kawałki smażonego kurczaka/panierowane krewetki/frytki itp. i normalnie musieliby wrzuć je na olej, a tak wrzucają do air fryer i niby jest beztłuszczowe smażenie . Nigdy nie widziałam, żeby ktoś robił te potrawy od podstaw w tym urządzeniu.

Jeszcze dochodzi do tego kwestia smaku i braku konieczności stosowania tłuszczu. O tej pierwszej się nie wypowiem, bo nic z tego urządzenia nie jadłam, ale w piekarniku/na grillu też można wiele rzeczy upiec bez tłuszczu, a np. łyżka oleju na kilogram ziemniaków, to też nie jest przecież jakaś ogromna ilość.[/QUOTE]Dzięki za info!
Na blogach to jest zachwalane jako coś zupełnie innego od piekarnika, rzekomo z powodu małej powierzchni, opiekaniu na kratce i silnemu obiegowi gorącego powietrza, dzięki czemu można gotować beztłuszczowo i *lepiej* niż w piekarniku. Myślałam, że to taki bardzo mocny termoobieg dla małej objętości. Blogerki nawet pieczenie ciast w tym reklamują. Przyrządzanie razem mięsa i frytek jest możliwe ze względu na dwa poziomy.
Nie jadłam z tego i rozważałam, czy jest sens, bo mnie zastanowiła rozmowa na jakiejś grupie kulinarnej, gdzie część zachwalała świetne frytki, część mówiła że beznadziejne, a niektórzy mówili ile *opakowania* frytek im się w tym mieści, wtedy zrozumiałam, że ludzie tego do mrożonych frytek używają, niekoniecznie świeżych.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-12-28, 08:57   #3736
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie google wypluwa ta farbę do włosów. Wiecie to dla mojej mamy i ona mysli że w takim wielkim internecie to ja na pewno to znajdę bo przecież tu jest wszystko
Szukając po składnikach na razie najbardziej spasowałam Garnier Fructis Oleo Repair i najwyżej to jej kupię, ale jeszcze będę próbować znaleźć propozycje bardziej podobną
Moja mama tak kiedys poszukiwala odżywki z farby loreal o takiej. Tylko to było dawno temu, składy kosmetyków nie były jeszcze tak powszechnie analizowane i chyba w ogole niczego nie znalazłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1330275938.jpg (80,7 KB, 108 załadowań)
Stary 2021-12-28, 08:58   #3737
syyyyyylwia
cat lady

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052026]Ja mam airfryer i jak dla mnie bardzo fajne urządzenie. Mięso robi się szybko, frytki wychodzą 100 razy lepsze niż z piekarnika, a nie są tak tłuste jak z oleju, warzywa też swietne. Można piec całego kurczaka, grillować rybę, warzywa. Ładnie wygląda na blacie kiedyś dokupię jakiegoś lidlomixa (na thermo szkoda mi tyle kasy) I będę mieć komplet do gotowania wszelakiego

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Jak robisz mięso? Wrzucasz takie z marynaty prosto do pojemnika i włączasz?

Mam i mój jest za mały na całego kurczaka ciągle robię w nim frytki czy jajka (na miękko/twardo). Więc parę razy w tyg w użyciu.

syyyyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 09:00   #3738
lightangel
Zakorzenienie

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89052139]Moda na Air fryer przyszła do nas z Korei i Japonii, gdzie w mieszkaniach nie mają piekarników i takie mniejsze urządzenia do pieczenia są bardzo powszechne, ale w naszym przypadku wydają mi się zbędne. Jeszcze jak ktoś mieszka sam i gotuje tylko dla siebie to ok, ale już przy dwóch osobach trzeba by piec partiami, albo i tak odpalać inne narzędzia do gotowania.

Jeszcze dochodzi do tego kwestia smaku i braku konieczności stosowania tłuszczu. O tej pierwszej się nie wypowiem, bo nic z tego urządzenia nie jadłam, ale w piekarniku/na grillu też można wiele rzeczy upiec bez tłuszczu, a np. łyżka oleju na kilogram ziemniaków, to też nie jest przecież jakaś ogromna ilość.[/QUOTE]Właśnie takie mam wrażenie, że u nas to nie do końca jest przydatne urządzenie i że oprócz pojemności i czasu nagrzewania niezbyt się różni od piekarnika. Tylko to nagrzewanie by mnie kusiło, bo mój piekarnik ma już kilka lat i mam wrażenie że coraz dłużej się grzeje do tych samych temperatur. Tylko niewiele mi da szybkie grzanie jak i tak połowę obiadu będę musiała zrobić w innym urządzeniu.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 09:01   #3739
Fenenna
Wtajemniczenie

Cytat:
Moja mama tak kiedys poszukiwala odżywki z farby loreal o takiej. Tylko to było dawno temu, składy kosmetyków nie były jeszcze tak powszechnie analizowane i chyba w ogole niczego nie znalazłam
Ta odżywka była wspaniała
Też jej szukałam (dla siebie) lata temu bez efektu i uznałam że pewnie specjalnie do farby dodają taka mega super odżywkę żeby już zawsze ta farba kolor robić

Edytowane przez Fenenna
Czas edycji: 2021-12-28 o 09:02

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-12-28, 09:06   #3740
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nette Pokaż wiadomość
Dzięki za info!
Na blogach to jest zachwalane jako coś zupełnie innego od piekarnika, rzekomo z powodu małej powierzchni, opiekaniu na kratce i silnemu obiegowi gorącego powietrza, dzięki czemu można gotować beztłuszczowo i *lepiej* niż w piekarniku. Myślałam, że to taki bardzo mocny termoobieg dla małej objętości. Blogerki nawet pieczenie ciast w tym reklamują. Przyrządzanie razem mięsa i frytek jest możliwe ze względu na dwa poziomy.
Nie jadłam z tego i rozważałam, czy jest sens, bo mnie zastanowiła rozmowa na jakiejś grupie kulinarnej, gdzie część zachwalała świetne frytki, część mówiła że beznadziejne, a niektórzy mówili ile *opakowania* frytek im się w tym mieści, wtedy zrozumiałam, że ludzie tego do mrożonych frytek używają, niekoniecznie świeżych.
Ja też tego nie używałam, więc jakby co, są to tylko moje przypuszczenia , ale oglądam trochę koreańskich youtuberek, które głównie pokazują gotowanie i jeszcze nigdy nie widziałam, by któraś robiła w nim takie typowe potrawy z głębokiego tłuszczu od podstaw. Jak coś chcą na nim usmażyć, to i tak w ruch idzie garnek z olejem.

Ale do pieczenia mięs, wypieków, to jak najbardziej, tylko większe ilości i tak pieką na kilka razy, przez co jest jeszcze więcej roboty, niż w piekarniku.

Tutaj są też przykładowe przepisy, już takie bardziej zaawansowane : https://aaronandclaire.com/category/recipes/air-fryer/
837577522c61f12fd19d26721bfa89a63d19e6ec_63eec3821f71b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 09:14   #3741
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
Jak robisz mięso? Wrzucasz takie z marynaty prosto do pojemnika i włączasz?

Mam i mój jest za mały na całego kurczaka ciągle robię w nim frytki czy jajka (na miękko/twardo). Więc parę razy w tyg w użyciu.

Ja mam ovi smart XXL więc jest dosyć spory. Mięso wkładam prostoz marynaty i cyk.

Nieprawda jest, że to urządzenie nadaje się tylko do gotowców - normalnie można w nim upiec cokolwiek. Frytki są 100 razy lepsze niż z piekarnika - można robić mrożone i świeże- to są 2 różne programy. Dla mnie airfryer jest lepszy niż piekarnik - dużo bardziej efektywny, szybszy. Ja jestem zadowolona. Można też poczytać opinie na stronach sklepów.

07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 09:17   #3742
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam akurat takie małe natręctwo, że lubię puste blaty, więc raczej lądowałby w szufladzie.
Do grillowania mięsa i ryb używam grilla elektrycznego, tego urządzenia akurat używam najczęściej, bo jeszcze wszelkie opiekane kanapki, tortille, sery etc. etc.
Ale myślę o air-fryerze, żeby właśnie robić sobie do obiadu jakieś fajne warzywa w tym samym czasie (na grillu mam miejsce na 2 porcje ryby czy mięsa, ale warzyw w tym samym cyklu nie docisnę, muszę robić wcześniej i sobie stygną. No i te frytki, świeże i beztłuszczowe, kuszą - serio dobre? Na grupach kulinarnych widzę dużo komentarzy o używaniu air fryera do... mrożonych frytek. A akurat w tym sensu nie widzę, nie będą ani zdrowsze ani mniej kaloryczne, niż przy odgrzewaniu w piekarniku. No i lubię gotować od podstaw. Z kolei część narzeka, że z surowych ziemniaków w tej metodzie gotowania wcale nie wychodzą frytki - i tu się zastanawiam, czy urządzenie beznadziejne, czy po złożeniu ktoś próbuje z nieodpowiednich gatunków ziemniaków i serio daje równe zero tłuszczu.
No nie wyjdą frytki z surowych _upieczonych_ w czymkolwiek ziemniaków, z tłuszczem czy bez, bo frytka to konkretne danie: słupki ziemniaków usmażone na głębokim tłuszczu.
Najlepsze frytki są w ogóle smażone na głębokim tłuszczu dwukrotnie.
Tego się nie da obejść.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 09:22   #3743
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Ta odżywka była wspaniała
Też jej szukałam (dla siebie) lata temu bez efektu i uznałam że pewnie specjalnie do farby dodają taka mega super odżywkę żeby już zawsze ta farba kolor robić
może

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
No nie wyjdą frytki z surowych _upieczonych_ w czymkolwiek ziemniaków, z tłuszczem czy bez, bo frytka to konkretne danie: słupki ziemniaków usmażone na głębokim tłuszczu.
Tego się nie da obejść.
kwestia gustu, ja jestem frytkowym smakoszem, wlasciwie nigdzie na miescie mi nie smakują, bo całe zycie frytki smazyl u mnie tata i bawil sie z tym niemilosiernie ale wychodzą mu naprawde pyszne. Ja tego nie robie, w ogole nie smaze, tylko skrapiam olejem i dokladnie mieszam a potem pieke w piekarniku. I moim zdaniem ok nie są w 100% takie jak robi moj tata ale są dla mnie i tak pyszne, duużo lepsze od wszystkich które są np. dodawane do burgerów albo sprzedawane samodzielnie. Skórka rumieni mi się w tym oleju i smakuje jak smazona, nie jak pieczony ziemniak

REKLAMA
Stary 2021-12-28, 09:22   #3744
Konto usunięte

W takiej podstawowej książce z przepisami dołączonej do urządzenia są przepisy na całego kurczaka, grillowaną rybę, tofu panierowane, frytki, ratatouille, brownie - tak z pamięci, bo jest ich więcej oczywiście. Dla mnie rzeczy z airfryer są smaczniejsze niż z piekarnika - a już frytki, nawet mrożone, to bez porównania jak dla mnie. Ja lubię różne urządzenia i korzystam ze wszystkiego co mam - piekarnik, airfryer, jeszcze tylko monsieur cuisine muszę dokupić do gotowania

A i jak ktoś chce trzymać airfryera w szufladzie to z tym phillipsowym ovi smartem XXL nie bardzo, bo jest jednak dosyć spory.

Stary 2021-12-28, 09:27   #3745
Nette
Wtajemniczenie

Cytat:

Tego się nie da obejść.
Ale da się zrobić bardzo smaczny dodatek z ziemniaków, i to bez głębokiego smażenia.
Tak ogólnie od tłuszczu się nie odżegnuję, tylko muszą być mocno ograniczone ilości. Mój TŻ nie ma woreczka żółciowego i zbyt tłuste jedzenie odchorowuje. Wszelkie panierki nasączone tłuszczem czy smażenie na głębokim tłuszczu odpadają. W obiegu mam głównie grill elektryczny, parowar, wolnowar oraz piekarnik.
Stary 2021-12-28, 09:28   #3746
cava
Zakorzenienie

Cytat:
może

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

kwestia gustu, ja jestem frytkowym smakoszem, wlasciwie nigdzie na miescie mi nie smakują, bo całe zycie frytki smazyl u mnie tata i bawil sie z tym niemilosiernie ale wychodzą mu naprawde pyszne. Ja tego nie robie, w ogole nie smaze, tylko skrapiam olejem i dokladnie mieszam a potem pieke w piekarniku. I moim zdaniem ok nie są w 100% takie jak robi moj tata ale są dla mnie i tak pyszne, duużo lepsze od wszystkich które są np. dodawane do burgerów albo sprzedawane samodzielnie. Skórka rumieni mi się w tym oleju i smakuje jak smazona, nie jak pieczony ziemniak

No ja nie jestem frytkowym smakoszem, w ogóle ńie przepadam za frytkami, mimo ze kocham ziemniaki.
Dla mnie ziemniak pokrojony dowolnie, skropiony tłuszczem i upieczony, to po prostu pieczony ziemniak: kocham.

Nie rozumiem po co na siłę nazwywac to frytkami, skoro frytka tym się charakteryzuje ze jest smażona?
To nie jest żadna ujma jeść pieczone ziemniaki w słupki a nie frytki,

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2021-12-28 o 09:30
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-12-28, 09:30   #3747
Nette
Wtajemniczenie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052207]W takiej podstawowej książce z przepisami dołączonej do urządzenia są przepisy na całego kurczaka, grillowaną rybę, tofu panierowane, frytki, ratatouille, brownie - tak z pamięci, bo jest ich więcej oczywiście. Dla mnie rzeczy z airfryer są smaczniejsze niż z piekarnika - a już frytki, nawet mrożone, to bez porównania jak dla mnie. Ja lubię różne urządzenia i korzystam ze wszystkiego co mam - piekarnik, airfryer, jeszcze tylko monsieur cuisine muszę dokupić do gotowania

A i jak ktoś chce trzymać airfryera w szufladzie to z tym phillipsowym ovi smartem XXL nie bardzo, bo jest jednak dosyć spory.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

A czemu smaczniejsze niż z piekarnika? Chodzi i chrupkość czy o co?
Mam taką pojemną szafkę narożną z obrotowymi obręczami, tam lądują *drobne* AGD, których nie chcę widzieć na blacie.

REKLAMA
Stary 2021-12-28, 09:36   #3748
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
No ja nie jestem frytkowym smakoszem, w ogóle ńie przepadam za frytkami, mimo ze kocham ziemniaki.
Dla mnie ziemniak pokrojony dowolnie, skropiony tłuszczem i upieczony, to po prostu pieczony ziemniak: kocham.

Nie rozumiem po co na siłę nazwywac to frytkami, skoro frytka tym się charakteryzuje ze jest smażona?
To nie jest żadna ujma jeść pieczone ziemniaki w słupki a nie frytki,
Bo to nie smakuje jak pieczony ziemniak tylko jak frytki. Dlatego
Stary 2021-12-28, 09:40   #3749
Konto usunięte

Cytat:
A czemu smaczniejsze niż z piekarnika? Chodzi i chrupkość czy o co?
Mam taką pojemną szafkę narożną z obrotowymi obręczami, tam lądują *drobne* AGD, których nie chcę widzieć na blacie.
Tak, są idealnie chrupkie na zewnątrz, w piekarniku nigdy mi takie nie wyszły. I to dosłownie każda jedna frytka jest zrobiona perfekcyjnie. Piekłam też pierś - nie wiem czy już pisałam, ale się powtórzę- duża pierś z indyka w 35 minutek (lub 30?) - przypieczona z zewnątrz, w środku wilgotna i soczysta. W piekarniku muszę zaglądać do mięsa, polewać co chwilę tym sokiem żeby nie wyschło i trwa to dłużej.
Nie jest to urządzenie bez którego się nie da żyć, to jest bajer, jak bym miała tylko i wyłącznie 1500 zł do wydania to wiadomo, że wybiorę piekarnik, bo jest większy i przez to bardziej uniwersalny. Tak samo mając tylko 2000 zł wybrałabym płytę indukcyjną plus mikser, a nie monsieur cuisine. Ale jak się ma kasę i lubi sie takie bajery ułatwiające życie to czemu nie.

Stary 2021-12-28, 09:42   #3750
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89052243]Tak, są idealnie chrupkie na zewnątrz, w piekarniku nigdy mi takie nie wyszły. I to dosłownie każda jedna frytka jest zrobiona perfekcyjnie. Piekłam też pierś - nie wiem czy już pisałam, ale się powtórzę- duża pierś z indyka w 35 minutek (lub 30?) - przypieczona z zewnątrz, w środku wilgotna i soczysta. W piekarniku muszę zaglądać do mięsa, polewać co chwilę tym sokiem żeby nie wyschło i trwa to dłużej.
Nie jest to urządzenie bez którego się nie da żyć, to jest bajer, jak bym miała tylko i wyłącznie 1500 zł do wydania to wiadomo, że wybiorę piekarnik, bo jest większy i przez to bardziej uniwersalny. Tak samo mając tylko 2000 zł wybrałabym płytę indukcyjną plus mikser, a nie monsieur cuisine. Ale jak się ma kasę i lubi sie takie bajery ułatwiające życie to czemu nie.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

ja tak mam z optigrillem, mozna bez niego zyc ale jak moge wrzucić jedzenie i o nim zapomniec póki samo nie zacznie pikać to czemu nie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości