|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3721 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
To kręcenie włosów na papier pokazywała kiedyś w swoich filmikach Michelle Phan, fajnie to wyglądało. Ona używała do tego papierowych torebek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3722 |
Raczkowanie
|
cochonnetta mnie też leciały i mam nadzieje ze to cudo pomoże
![]() ![]() Chatul nie bardzo wiem jak mam Ci to napisać ![]() ![]() Tu macie troche opini : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...a-brzozowa.htm
#3723 |
Wtajemniczenie
|
cochonnetta i Charlotte, dzięki za info
![]()
#3724 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Muszę się upewnić czy w ciąży mogę pić szałwię i wierzbownicę, ale jeśli tak to chyba zacznę. A czy tego talku nie widać potem na włosach (mam ciemny blond)? Co to są algi mikronizowane i jakie konkretnie glinki i gdzie takie coś mogę kupić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3725 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Skoro masz ciemny blond to najlepsze powinny być dla Ciebie właśnie algi mikronizowane.
![]() |
#3726 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję Chatul, pewnie wypróbuję wszystkiego, bo upały znów nadciągają, a polewanie wodą z cytryną nic nie daje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3727 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A próbowałaś układać włosy np. na piankę? Albo ogólnie czymkolwiek odbijać je od skóry głowy?
![]() |
#3728 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę boję się tego talku. A suchy szampon coś daje, bo gdzieś mi się obiło o uszy o takim wynalazku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3729 |
Raczkowanie
|
Chatul sprawdziłam ile ml ma ta buteleczka do której przelewam ta wode. Ma 8 ml. I tyle właśnie spryskuje w skóre głowy (no i troche we włosy) . Można wiedzieć jak długo jej uzywałaś ?
#3730 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Przy czym talk kosztuje około 5 złotych i starcza na długo, a suchy szampon najtańszy jaki widziałam kosztuje 15 złotych. Mojej mami starczył ledwie na kilka użyć. Cytat:
![]() Cytat:
Ale u mnie to jest tak, że jak coś ma zadziałać to zadziała najpóźniej przy trzecim użyciu.
![]() |
#3731 |
Zakorzenienie
|
Sun: ja bym Ci jednak odradzała eksperymentowanie z piciem z zioł w ciązy, a wierzbownice to juz na pewno! ona dziala na hormony, mi nawet po niej piersi rosna, wiec na horomony na bank ma wplyw
![]() moim zdaniem ta mokra glowa, to nie pot, ale łojotok i potrzebujesz szamponu leczniczego z apteki do uzywania 2-3x w tygodniu, jak wyprowadzisz wlosy na prosta, to prawdopodobnie sie juz nie beda tak tluscic, w łojotoku to niestety tylko konkretne dzialanie jest w stanie pomoc, te problemy z wlosami jak najbardziej mozesz miec przez hormony w ciazy, zapytaj w aptece o jakis szampon, tanie one nie sa jak te drogeryjne, ale czasem mozna w saszetce, czesto sa one rowniez na łupiez. a plukanki ziolowe jak najbardziej stosuj: proponuje kupic w aptece suszona pokrzywe i korzen łopianu, szalwia tez moze byc, tanie a skuteczne. jak sie boisz wysuszenia na dlugosci, to nakladaj przed szamponem odzywke, a myj sama glowe. miedzy leczniczym jakis szampon ziolowy np. eva natura, fitomed z mydlnica (ten do suchych), barwa. a metody z algami, glinka czy talkiem, ktore poleca Chatul jak najbardziej mozna, , tylko uwazaj na talkowa chmure, zeby tego bron Boze nie wdychac, bo to niebezpieczne dla zdrowia, nie kazdy niestety ma tego swiadomosc ![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- a tak w ogóle moje wlosy mniej sie tluszcza niz kiedys, wierzbownica raczej nie ma na to wplywu, bo mialam dlugą z nią przerwę. pomoglo mi bardzo połaczenie szampon Natur Vital o ten +emulsja Gloria wcierana w skore glowy. do tego szampon dziegciowy 2x w tygodniu, o ten Natur Vital moze nie jest za tani, ale bardzo wydajny i skuteczny, wg mojej przyjaciolki, smierdzi jak maggi, ale mozna sie przyzwyczaic ![]() a dziegciowy polecam tylko hardkorom, ja mialam juz rozne dziegciowe, ale ten miazdzy zapachem ![]() a co do Glorii: to jedyna odzywka, ktora wcierana w glowe mi sluzy, wlosy mniej sie tluszcza niz bez niczego, a zawsze bylo odwrotnie. Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2010-07-20 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3732 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Rozumiem, że wierzbownicy nie powinny pić osoby w ciąży, ale szałwii? Myślę, że warto wcześniej skonsultować się z lekarzem, niemniej nie wydaje mi się żeby szałwia mogła zaszkodzić. Tak samo np. pokrzywa. Podejrzewam, że tutaj najwięcej szampon dziegciowy zdziałał. Z tego, co wiem to on nawet na łojotok, łuszczycę i AZS jest dobry.
![]() |
#3733 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze byc tez tak, ze wierzbownica na Ciebie po prostu nie zadziala, tak jak np. tabletki Diane 35 na kobiety bez zaburzen hormonalnych, ktore maja trądzik a co do ziołek w ciązy: bardzo malo jest danych na temat stosowania w ciazy zioł, bo na ciezarnych sie nie testuje, a leki ziolowe nierzadko mogą byc silniejsze niz syntetyki, w koncu to tez chemia, tyle, ze pochodzaca z natury. w ogole moim zdaniem ziołka powinno sie włączac tylko i wylacznie za zgoda lekarza prowadzacego, po przeanalizowaniu plusow i minusow. tym bardziej, ze te ziołka byly by wlasciwie "dla urody", a nie leczniczo, wiesz o co mi chodzi... mnie osobiscie pokrzywa (przynajmniej teraz) zauwazalnie odwadnia, nawet w malutkiej porcji, wroce chyba do niej jesienią Cytat:
![]() ![]() a w tym szamponiku jest łopian, moim zdaniem troche niedoceniane ziołko, robilam tez napary z suszonego korzenia, niezbyt przyjemny zapach, ale dziala, na przetluszczającą sie twarz rowniez. Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2010-07-20 o 22:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3734 | ||||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Oby mi te piersi jednak nie urosły. Chyba, że jednocześnie by się ujędrniły ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ciąża to stan odmienny, ale przecież ciężarna nie będzie żyła tylko o chlebie i wodzie (; To obecnie jest jakaś głupia moda na niepicie ziół, a każdy, kto pije jest w mniejszości. Dawniej normą było picie ziół, nikogo to nie dziwiło. A teraz ludzie bardziej analizują ewentualne skutku uboczne ziół niż jakiegokolwiek leku przeciwbólowego ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#3735 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jest taki suplement na nadpotliwosc reklamowany w TV, nazywa sie Perspi block, wiem, ze nie jestes zwolenniczka suplementacji, sama bym go nie kupila, bo majatek sie wyda, ale ma taki sklad szałwia lekarska 450 mg, melisa 175 mg, skrzyp polny 150 mg, pokrzywa 400 mg. inny nazywa sie po prostu Antyperspirant i ma: 150 mg suchego ekstraktu pachnotki zwyczajnej (Perilla frutescens) oraz 400 mg suchego ekstraktu szałwii lekarskiej (Salvia officinalis). zawsze mozna kupic ziołka i zrobic sobie mieszanke w odpowiednich proporcjach, o pachnotce przyznam sie, nic nie wiem, ale moze warto poszperac ![]() a lykanie suszu? ja przymierzam sie do zakupu jakiegos mlynka do takich miksow, rozdrobnione lepiej sie łyka Cytat:
![]() Cytat:
z tym tez, a taka ze slodzikiem to juz ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() szyszek chmielu zapomnialam zamowic, nastepnym razem sie skusze, do wlosow napar podobno rewelacja a masz moze doswiadczenie z propolisowymi szamponami? ja chetnie bym kiedys sprobowala. osobiscie moge odradzic taki zdrojowy, smierdzi, cuchnie jak zgniłe jaja, a do tego niczego dobrego ze skora nie robi, dramat po prostu ![]() ---------- Dopisano o 00:46 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- jeszcze oczar mi do glowy przyszedl, on jest takim naturalnym antyperspirantem, moze by sie sprawdzil jako srodek na skore glowy https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...Plyn-spray.htm Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2010-07-20 o 23:41 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3736 | ||||||||||||
ma zielone pojęcie
|
W internecie sporo osób pisało, że mniej się pocą po wierzbownicy. Także poczekam jeszcze. Piję dopiero od tygodnia.
Cytat:
Skład ma banalny. Wątpię by coś zdziłał. Nie raz piłam jednocześnie wszystkie te zioła, a efekt znikomy. Tylko po szałwii mi się polepszało. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak jest tak do 15 stopni to używam Iwostinu dla osób z nadpotliwością. Jak jest cieplej to po prostu płynę. Jak idę po mieście ostatnio to tylko z paczką chusteczek i się przecieram co chwilę. Ostatnio, gdy chciałam w autobusie chwycić się za poręcz to się przeliczyłam. Byłam tak spocona, że poręcz natychmiast mi się wyśliznęła z ręki. Dramat z tym moim poceniem się ![]() Cytat:
Cytat:
Ten szamponik mi pasował. Dobrze też zmywał oleje itd. Co do wzmacniania włosów to się nie wypowiem, bo w sumie mocne włosy mam, nie wypadają ani nic takiego. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#3737 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a badalas sobie kiedys TSH? jesli nie, to moze powinnas. taka nadpotliwosc moze byc tez ze stresu, z nerwicy, ale chyba sie bardzo nie stresujesz? ja bym mimo wszystko wyzebrala skierowanie od rodzinnego lekarza, lepiej sprawdzic na wszelki wypadek. zostaje tez wstrzykiwanie Botoxu, chyba najskuteczniejsze, ale chyba az tak zdesperowana nie jestes, na sama mysl o tym zabiegu robi mi sie slabo ![]() Cytat:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...m-z-owocow.htm a tu sklad https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1861 co do testowania, nie mam zielonego pojecia, musialabys do nich napisac Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
jest takie mydelko antyperspiracyjne, Barwa Balnea, ma taki sklad Sodium Palmitate, Sodium Palm Kernelate, Aqua, Parfum, Alcloxa, Glycerin, Palm acid, Glyceryl Stearate, Triclosan, Petrolatum, Sodium chloride, Tetrasodium EDTA, Etidronic acid, Titanium dioxide, Benzyl Salicylate, 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde, Citral, Coumarin, Hexylcinnamaldehyde, d0Limonene. Alcloxa to dobry antyhydrotyk, moze zadziala na Ciebie lepiej niz takie w zwyklych antyperspirantach:confuse d: ale zboczylysmy z tematu ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3738 | |||||||||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ale podejrzewam, że wszystkie te dezodoranty na noc działają tak jak Iwostin dla nadpotliwców- mają w składzie aluminium, które nocą zatyka kanaliki potowe. Zazwyczaj Iwostin daje radę. Tak do 15 stopni jest luzik. Potem przestaje działać cokolwiek. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
No trochę zboczyłyśmy, ale u mnie to właśnie pocenie się powoduje zły wygląd włosów. Podejrzewam, że u iluś dziewczyn może być podobnie. Ja nawet jako dziecko pociłam się tak, że latem potrafiłam po kilku godzinach od mycia włosów mieć je tłuste.
![]() |
#3739 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja też mam taki problem, zwłaszcza w te upały, że dosłownie płynę. Najbardziej na twarzy/głowie, przez co też włosy mi się szybciej przetłuszczają ![]() ![]() ![]() Chatul: a próbowałaś Diacnealu, albo Etiaxilu? Mnie pod pachy dosłownie nic nie pomagało, a teraz nieważne jakie upały mam suchutko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3740 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
myslalam kiedys o takich kapsułkach http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 ale w koncu bylo mi zal kasy jeszcze propo tych tabletek na nadpotliwosc ziolowych, znalazlam sporo opinii w necie, ze jednak pomagaja, a wiec moze lykanie mieszanki suszu zamiast picia w odpowiedniej ilosci moze ma sens? Cytat:
![]() Cytat:
a co do antypersow z drogerii, to polecam Adidasa, one maja dodatowo krzemionke. a w ogole mysle, ze krzemionka moglaby Ci pomoc jako dodatek do talku do ciala, wchlania rewelacyjnie wszystko, łacznie z łojem. ja uzywam tego http://www.coastalscents.com/cfwebst...er-spheres.cfm a tu jest polska wersja, nie wiem czy rownie skuteczna, bo nie probowalam http://www.biochemiaurody.com/sklep/powder-bamboo.html Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2010-07-21 o 13:07 |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3741 | |||||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Taaa, uroda. Ja na pewno jestem zaprogramowana na mieszkanie na północy Grenlandii. Nigdy nie marznę. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale z krzemionką się zaprzyjaźnić mogę ![]() Cytat:
Cytat:
*Balsam kolorysujący Venita w kolorze wiśni *Maska Joanny "len i rumianek" *Lorys do kręconych maska *Lorys do kręconych odżywka *Lorys do kręconych odżywka bez spłukiwania *10 saszetek szamponu Gloria *Odżywka Marca Anthony'ego do kręconych *Zestaw wyjazdowy, szampon i odżywka Toni&Guy do kręconych Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#3742 | ||||
Zakorzenienie
|
wg tego http://www.herbapis.nazwa.pl/catalog...roducts_id=647
1,41g ziela. ja mam wierzbownice firmy Flos, wlasnie zwazylam i taka łyzeczka do herbaty suszu to ok 1,2 g, tylko łyzeczki bywaja rozne, a nie jestem pewna ile ta ma ml. z szałwia mysle, ze powinno byc podobnie, chociaz nie mam suszu na stanie, wiec nie zwaze ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3743 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a może płukanki ziołowe? mogłaby być pokrzywa,skrzyp, wierzbownica no i może do tego łyżka octu ziołowego z Mazideł? Sama zamierzam sobie ukręcić taką płukankę, odcisnąć, nałożyć odżywkę, a po 10-15 min. spłukać. jak wypróbuję to dam znać.
Na przetłuszczanie to jeszcze cynk można łykać i wit. B, ale to chyba zewnętrznie ![]()
Wewnętrznie:Solgar Vm75, olej lniany/z pestek dyni, ![]() ![]() zewnętrznie: szampon/żel do mycia ciała glogg, Dermena men, Loxon 5% ![]() ![]() Wcierki na porost włosów https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 |
![]() ![]() |
![]() |
#3744 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#3745 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Potrzebuję czegoś od wewnątrz, żeby ten pot się nie pojawiał, ale z drugiej strony to trochę nie zdrowe, jednak po coś ten pot jest, organizm musi się schłodzić, może po prostu przecierpię jeszcze parę dni dopóki się nie ochłodzi ![]() Cytat:
Ja też w przypływach złego nastroju, chcę sobie twarz antidralem smarować , ale to jest bardzo głupi pomysł i tak pachy mam podrażnione od niego to nie chce myśleć co by było z twarzą ![]() ... a używałaś już tego szamponu Gloria? Ma SLS? Występuje też w normalnych opakowaniach czy tylko w saszetkach? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3746 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Niemniej mam już dość tego cholernego pocenia się. Po prostu przez 3/4 roku jestem spocona. W okresie letnim jestem po prostu Kotem w sosie własnym... Cytat:
Ma SLeS. Nie widziłam żeby występował w innych opakowaniach niż saszetki.
![]() |
#3747 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w Drogeriach Natura |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3749 |
ma zielone pojęcie
|
Zdecydowałam się brać też szałwię. Rozumiem, że jej również powinnam jeść łyżeczkę dziennie?
Znalazłam w domu jeszcze mielony skrzyp. Też nadaje się do jedzenia?
#3750 |
Wtajemniczenie
|
truskawkowawiosna, dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:29.