|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3721 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
no dla mnie rodzina gdzie z 9 dzieci połowa jest w domach zastępczych i nie chce znać matki która co chwile rodzi nowe dzieci, a prawie 70 letni ojciec nie uczestniczy w niczym gdy dom zarasta brudem, to owszem, jest patologia
|
![]() ![]() |
![]() |
#3722 |
Zakorzenienie
|
dla mnie to też patologia, bo można zrozumieć dziewiątkę w domu, do tego gdy się o nie dba, ale nie w sytuacji gdy rodzi się ciągle nowe i oddaje do domu dziecka, wcześniej pobierając becikowe. bo to nie jest czyn chwalebny tylko zwykły biznes.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3723 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
9 miesięcy w ciąży dla 1000 zł becikowego? Średni biznes. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3724 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, matce mowiono po wyleczeniu, zeby dzieciom dala spokoj, dla ich dobra. Wioletta lotna nie jest, to dala spokoj. A ze dzieci maja do niej zal to sie nie dziwie, zostaly porzucone, to teraz nie chca miec z nia do czynienia. Ojciec nie pije, nie pali, dba o to, zeby rodzina finansowo sobie radzila. O dzieci dbaja oboje. Ale to sa tacy ludzie, ktorzy nie widza potrzeby sprzatania, jedyny fakt, ktory przemawia na ich niekorzysc jest brud w domu i otoczeniu. Nie ma alkoholizmu, nie ma przemocy fizycznej czy psychicznej w tej rodzinie. ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- O czym Ty piszesz? Czytales w ogole o tej rodzinie?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-18 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3725 |
Konto usunięte
|
Tak obok tematu: w radiowej trójce audycja o polityce prorodzinnej. Niektóre teksty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3726 | |
Konto usunięte
|
hahahhaa "to bylo jakies 15, 20 lat temu"
Luba to jest aż śmieszne co piszesz "oj tam oj tam, dekade temu zabrali jej dzieci, to juz sie nie liczy" ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3727 |
Konto usunięte
|
Czy w Polsce istnieje taki zawód jak asystent rodziny? Nie chodzi mi o kuratora.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3728 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3729 |
Konto usunięte
|
Funkcje i zadania asystenta rodziny
Do funkcji asystenta rodziny zaliczono funkcję wsparcia psychiczno – emocjonalnego, diagnostyczno – monitorującą, opiekuńczą, doradczą, mediacyjną, wychowawczą, motywująco – aktywizującą, koordynacji działań skierowanych na rodzinę. Zakres zadań asystenta rodziny obejmuje cztery obszary: bezpośrednią pracę z rodzicami, bezpośrednią pracę z dziećmi, działania pośrednie realizowane na rzecz dziecka i rodziny, organizację własnego warsztatu pracy.(6) Zadania asystenta rodziny określa art. 15.1. Ustawy z dnia 9 czerwca 2011 o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej ![]() 1) opracowanie i realizacja planu pracy z rodziną we współpracy z członkami rodziny i w konsultacji z pracownikiem socjalnym; 2) opracowanie, we współpracy z członkami rodziny i koordynatorem rodzinnej pieczy zastępczej, planu pracy z rodziną, który jest skoordynowany z planem pomocy dziecku umieszczonemu w pieczy zastępczej; 3) udzielanie pomocy rodzinom w poprawie ich sytuacji życiowej, w tym w zdobywaniu umiejętności prawidłowego prowadzenia gospodarstwa domowego; 4) udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów socjalnych; 5) udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów psychologicznych; 6) udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów wychowawczych z dziećmi; 7) wspieranie aktywności społecznej rodzin; 8) motywowanie członków rodzin do podnoszenia kwalifikacji zawodowych; 9) udzielanie pomocy w poszukiwaniu, podejmowaniu i utrzymywaniu pracy zarobkowej; 10) motywowanie do udziału w zajęciach grupowych dla rodziców, mających na celu kształtowanie prawidłowych wzorców rodzicielskich i umiejętności psychospołecznych; 11) udzielanie wsparcia dzieciom, w szczególności poprzez udział w zajęciach psychoedukacyjnych; 12) podejmowanie działań interwencyjnych i zaradczych w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa dzieci i rodzin; 13) prowadzenie indywidualnych konsultacji wychowawczych dla rodziców i dzieci; 14) prowadzenie dokumentacji dotyczącej pracy z rodziną; 15) dokonywanie okresowej oceny sytuacji rodziny, nie rzadziej niż co pół roku; 16) monitorowanie funkcjonowania rodziny po zakończeniu pracy z rodziną; 17) sporządzanie, na wniosek sądu, opinii o rodzinie i jej członkach; 18) współpraca z jednostkami administracji rządowej i samorządowej, właściwymi organizacjami pozarządowymi oraz innymi podmiotami i osobami specjalizującymi się w działaniach na rzecz dziecka i rodziny; 19) współpraca z zespołem interdyscyplinarnym lub grupą roboczą lub innymi podmiotami, których pomoc przy wykonywaniu zadań uzna za niezbędną. |
![]() ![]() |
![]() |
#3730 |
Konto usunięte
|
To, że np. powinny być jakieś stałe zasiłki dla rodzin wielodzietnych, a nie tylko becikowe, "ile ja musiałabym zarabiać, żeby mieć czwórkę dzieci" - mówi matka czwórki dzieci.
---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Dzięki. Przez chwilę pomyślałam, że tylko teoretyzujemy. Widzę potencjał w kierunku studiów: nauki o rodzinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3731 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak, jestem z tych, ktorzy mowia, ze jesli cos sie linkuje, to nalezy to takze przeczytac. Dzieci jej nie odebrano, z leczenia matka wrocila do niczego, nie miala nawet domu, dzieci byly u szwagierki i matka uslyszala, zeby dzieci zostawic dla ich dobra. Owszem matka jest uposledzona w stopniu lekkim i owszem, pisalam juz, ze sterylizacji nie potepiam. Ale sama rodzina nadal nie wydaje mi sie patologiczna ale nieporadna.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-18 o 12:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3732 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
No ale choćbyś im zesłała anioła... to życia za takich ludzi NIKT nie przeżyje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3733 |
Konto usunięte
|
No jasne luba, nie czytałam tego co zalinkowałam. Po prostu nie wierzę w absurd tego co w tej chwili piszesz - no ale co zrobić, jesteś typem człowieka który jak widzi burdel i brud to myśli że wystarczy cif i pięciu asystentów z MOPSu i wszystko będzie grało. Tu jest polska nie niemcy, przypominam ci, bo chyba ci z głowy wyleciało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Temat nie jest o mnie i to jakim jestem typem czlowieka nie jest tematem rozmowy ![]() Chociaz ja juz napisalam to co chcialam, Ty pewnie tez, wiec dalsza rozmowa nie ma sensu ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-18 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3735 |
Konto usunięte
|
Ja juz ci napisałam co o tym sądzę. Ty bierzesz argumenty z kosmosu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3736 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
A pogrubione mnie rozwaliło. Właśnie problem w tym, że na pewno nikt by nie powiedział ![]() Tak naprawdę to ja podziwiam tę szwagierkę. Czworo nastolatków z patologii przyjęła do siebie, zaopiekowała się, gdzieś czytałam że dwie dziewczyny studiują, trzecia się uczy. Ile ona musiała w te dzieci pracy i serca włożyć, wiem że dostawała kasę, rzadki przykład dobrze wykorzystanego socjalu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3737 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#3738 |
Konto usunięte
|
No niemożliwe, Luba podziwia szwagierkę. A gdzie się podziało: obrzydliwe odbierać dzieci matce?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-18 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3740 |
Zadomowienie
|
W temacie: polecam bloga kuratora społecznego http://margineszycia.blogspot.com/
#3741 |
Konto usunięte
|
Jesteś chyba jedyną osobą w tym wątku która broni nie odbierania dzieci patologi z brudu i smrodu, więc wybacz, ale dość się wybijasz
![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2014-12-18 o 12:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#3742 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3743 |
Konto usunięte
|
aga3304 dziękuję, poczytam zaraz
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czasem w tym zacietrzewieniu przypominacie jakas sekte.
![]() |
#3745 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak. Nazywamy się szlachecka paczka i powstaliśmy 2 dni temu, żeby dołączyć trzeba kliknąć lajka na fejsie a potem zjeść kota. Weź, serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3746 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Żal, Luba, żal jak jasna cholera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pogrubionego, to chyba dziecko a nie, bron Boze, kota ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-18 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3748 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3749 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Istniej e brud , który zagraża zdrowiu a nawet życiu. Uważam, że ludzie, którzy doprowadzają dom do stanu, gdy zaczyna stanowić zagrożenie powinni dostać szansę poprawy. Jeśli nie, to dzieci powinny zostać umieszczone w bezpiecznym miejscu. Nigdy, przenigdy nie spotkałam się z rodziną, która żyła w ekstremalnym syfie, a dzieci były odpowiednio zadbane i nie było dodatkowych problemów. A wiele takich rodzin widziałam. Btw syf totalny to nie jest odpowiednie środowisko dla dziecka. Nie odnoszę się do sprawy z 9dzieci, bo szczegółów nie znam.
![]() |
#3750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czasem mozna jednak przystopowac, zastanowic sie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.