Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-18, 11:40   #3721
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

no dla mnie rodzina gdzie z 9 dzieci połowa jest w domach zastępczych i nie chce znać matki która co chwile rodzi nowe dzieci, a prawie 70 letni ojciec nie uczestniczy w niczym gdy dom zarasta brudem, to owszem, jest patologia
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:46   #3722
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no dla mnie rodzina gdzie z 9 dzieci połowa jest w domach zastępczych i nie chce znać matki która co chwile rodzi nowe dzieci, a prawie 70 letni ojciec nie uczestniczy w niczym gdy dom zarasta brudem, to owszem, jest patologia
dla mnie to też patologia, bo można zrozumieć dziewiątkę w domu, do tego gdy się o nie dba, ale nie w sytuacji gdy rodzi się ciągle nowe i oddaje do domu dziecka, wcześniej pobierając becikowe. bo to nie jest czyn chwalebny tylko zwykły biznes.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:49   #3723
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
dla mnie to też patologia, bo można zrozumieć dziewiątkę w domu, do tego gdy się o nie dba, ale nie w sytuacji gdy rodzi się ciągle nowe i oddaje do domu dziecka, wcześniej pobierając becikowe. bo to nie jest czyn chwalebny tylko zwykły biznes.

9 miesięcy w ciąży dla 1000 zł becikowego? Średni biznes.
201607131106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:50   #3724
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
te dzieci z pierwszego malzenstwa matki, to bylo jakies 15 czy 20 lat temu. Te dzieci sa juz dorosle i byly wychowywane przez siostre ojca (kiedy matka leczyla sie psychiatrycznie siostra ojca zajela sie dziecmi). Nie byly w domach dziecka, czy rodzinach zastepczych ale w jednej rodzinie.
Poza tym, matce mowiono po wyleczeniu, zeby dzieciom dala spokoj, dla ich dobra. Wioletta lotna nie jest, to dala spokoj. A ze dzieci maja do niej zal to sie nie dziwie, zostaly porzucone, to teraz nie chca miec z nia do czynienia.
Ojciec nie pije, nie pali, dba o to, zeby rodzina finansowo sobie radzila.
O dzieci dbaja oboje.
Ale to sa tacy ludzie, ktorzy nie widza potrzeby sprzatania, jedyny fakt, ktory przemawia na ich niekorzysc jest brud w domu i otoczeniu. Nie ma alkoholizmu, nie ma przemocy fizycznej czy psychicznej w tej rodzinie.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
O czym Ty piszesz? Czytales w ogole o tej rodzinie?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-12-18 o 11:52
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:50   #3725
201708160922
Konto usunięte

Tak obok tematu: w radiowej trójce audycja o polityce prorodzinnej. Niektóre teksty
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:52   #3726
201604181004
Konto usunięte

hahahhaa "to bylo jakies 15, 20 lat temu"
Luba to jest aż śmieszne co piszesz
"oj tam oj tam, dekade temu zabrali jej dzieci, to juz sie nie liczy"

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Ale to sa tacy ludzie, ktorzy nie widza potrzeby sprzatania, jedyny fakt, ktory przemawia na ich niekorzysc jest brud w domu i otoczeniu. Nie ma alkoholizmu, nie ma przemocy fizycznej czy psychicznej w tej rodzinie.
Ale są nieporadni wychowawczo. Nie radzą sobie z tym. Po prostu. Czy dla ciebie to jest za mało zeby odebrac dzieci? Serio? Serio jesteś z tych co władowałyby miliony w sprzątaczkę asystenta i podawacza żeby upośledzona kobieta której połowe dzieci zabrano, mogła sie rozmnazac w spokoju?
Stary 2014-12-18, 11:53   #3727
201708160922
Konto usunięte

Czy w Polsce istnieje taki zawód jak asystent rodziny? Nie chodzi mi o kuratora.
Stary 2014-12-18, 11:53   #3728
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Tak obok tematu: w radiowej trójce audycja o polityce prorodzinnej. Niektóre teksty
Jakie?
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:55   #3729
201604181004
Konto usunięte

Funkcje i zadania asystenta rodziny

Do funkcji asystenta rodziny zaliczono funkcję wsparcia psychiczno – emocjonalnego, diagnostyczno – monitorującą, opiekuńczą, doradczą, mediacyjną, wychowawczą, motywująco – aktywizującą, koordynacji działań skierowanych na rodzinę. Zakres zadań asystenta rodziny obejmuje cztery obszary: bezpośrednią pracę z rodzicami, bezpośrednią pracę z dziećmi, działania pośrednie realizowane na rzecz dziecka i rodziny, organizację własnego warsztatu pracy.(6)

Zadania asystenta rodziny określa art. 15.1. Ustawy z dnia 9 czerwca 2011 o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej7)

1) opracowanie i realizacja planu pracy z rodziną we współpracy z członkami rodziny i w konsultacji z pracownikiem socjalnym;
2) opracowanie, we współpracy z członkami rodziny i koordynatorem rodzinnej pieczy zastępczej, planu pracy z rodziną, który jest skoordynowany z planem pomocy dziecku umieszczonemu w pieczy zastępczej;
3) udzielanie pomocy rodzinom w poprawie ich sytuacji życiowej, w tym w zdobywaniu umiejętności prawidłowego prowadzenia gospodarstwa domowego;
4) udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów socjalnych;
5) udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów psychologicznych;
6) udzielanie pomocy rodzinom w rozwiązywaniu problemów wychowawczych z dziećmi;
7) wspieranie aktywności społecznej rodzin;
8) motywowanie członków rodzin do podnoszenia kwalifikacji zawodowych;
9) udzielanie pomocy w poszukiwaniu, podejmowaniu i utrzymywaniu pracy zarobkowej;
10) motywowanie do udziału w zajęciach grupowych dla rodziców, mających na celu kształtowanie prawidłowych wzorców rodzicielskich i umiejętności psychospołecznych;
11) udzielanie wsparcia dzieciom, w szczególności poprzez udział w zajęciach psychoedukacyjnych;
12) podejmowanie działań interwencyjnych i zaradczych w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa dzieci i rodzin;
13) prowadzenie indywidualnych konsultacji wychowawczych dla rodziców i dzieci;
14) prowadzenie dokumentacji dotyczącej pracy z rodziną;
15) dokonywanie okresowej oceny sytuacji rodziny, nie rzadziej niż co pół roku;
16) monitorowanie funkcjonowania rodziny po zakończeniu pracy z rodziną;
17) sporządzanie, na wniosek sądu, opinii o rodzinie i jej członkach;
18) współpraca z jednostkami administracji rządowej i samorządowej, właściwymi organizacjami pozarządowymi oraz innymi podmiotami i osobami specjalizującymi się w działaniach na rzecz dziecka i rodziny;
19) współpraca z zespołem interdyscyplinarnym lub grupą roboczą lub innymi podmiotami, których pomoc przy wykonywaniu zadań uzna za niezbędną.
Stary 2014-12-18, 11:57   #3730
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Jakie?
To, że np. powinny być jakieś stałe zasiłki dla rodzin wielodzietnych, a nie tylko becikowe, "ile ja musiałabym zarabiać, żeby mieć czwórkę dzieci" - mówi matka czwórki dzieci.

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Funkcje i zadania asystenta rodziny.
Dzięki. Przez chwilę pomyślałam, że tylko teoretyzujemy. Widzę potencjał w kierunku studiów: nauki o rodzinie
Stary 2014-12-18, 11:59   #3731
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
hahahhaa "to bylo jakies 15, 20 lat temu"
Luba to jest aż śmieszne co piszesz
"oj tam oj tam, dekade temu zabrali jej dzieci, to juz sie nie liczy"
Czytalas w ogole to co komentujesz?Tych dzieci jej nie odebrano, matka byla na leczeniu psychiatrycznym, po smierci meza sie zalamala. Wtedy siostra meza zajela sie dziecmi i tak juz zostalo.

Cytat:
Ale są nieporadni wychowawczo. Nie radzą sobie z tym. Po prostu. Czy dla ciebie to jest za mało zeby odebrac dzieci? Serio? Serio jesteś z tych co władowałyby miliony w sprzątaczkę asystenta i podawacza żeby upośledzona kobieta której połowe dzieci zabrano, mogła sie rozmnazac w spokoju?
Dzieci sa zadbane, dobrze wychowane, dobrze sie ucza. Tak twierdzi dyraktorka szkoly, nauczyciele w szkole, wojt wsi i sasiedzi, panie sprzedajace w sklepie. To jest wies, wszyscy sie znaja, gdyby bylo cos nie tak, to ktos by o tym mowil.
Tak, jestem z tych, ktorzy mowia, ze jesli cos sie linkuje, to nalezy to takze przeczytac. Dzieci jej nie odebrano, z leczenia matka wrocila do niczego, nie miala nawet domu, dzieci byly u szwagierki i matka uslyszala, zeby dzieci zostawic dla ich dobra.
Owszem matka jest uposledzona w stopniu lekkim i owszem, pisalam juz, ze sterylizacji nie potepiam.
Ale sama rodzina nadal nie wydaje mi sie patologiczna ale nieporadna.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-12-18 o 12:01

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-18, 11:59   #3732
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

No ale choćbyś im zesłała anioła... to życia za takich ludzi NIKT nie przeżyje.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:00   #3733
201604181004
Konto usunięte

No jasne luba, nie czytałam tego co zalinkowałam. Po prostu nie wierzę w absurd tego co w tej chwili piszesz - no ale co zrobić, jesteś typem człowieka który jak widzi burdel i brud to myśli że wystarczy cif i pięciu asystentów z MOPSu i wszystko będzie grało. Tu jest polska nie niemcy, przypominam ci, bo chyba ci z głowy wyleciało.
Stary 2014-12-18, 12:05   #3734
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
No jasne luba, nie czytałam tego co zalinkowałam. Po prostu nie wierzę w absurd tego co w tej chwili piszesz - no ale co zrobić, jesteś typem człowieka który jak widzi burdel i brud to myśli że wystarczy cif i pięciu asystentów z MOPSu i wszystko będzie grało. Tu jest polska nie niemcy, przypominam ci, bo chyba ci z głowy wyleciało.
Moze czytalas ale nie zrozumialas, nie wiem.
Temat nie jest o mnie i to jakim jestem typem czlowieka nie jest tematem rozmowy wiec zacznij jakos argumentowac a nie naskakwiac na rozmowce, jak zwykle zreszta.

Chociaz ja juz napisalam to co chcialam, Ty pewnie tez, wiec dalsza rozmowa nie ma sensu

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-12-18 o 12:06
Stary 2014-12-18, 12:06   #3735
201604181004
Konto usunięte

Ja juz ci napisałam co o tym sądzę. Ty bierzesz argumenty z kosmosu.
Stary 2014-12-18, 12:08   #3736
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
(...)

Dzieci sa zadbane, dobrze wychowane, dobrze sie ucza. Tak twierdzi dyraktorka szkoly, nauczyciele w szkole, wojt wsi i sasiedzi, panie sprzedajace w sklepie. To jest wies, wszyscy sie znaja, gdyby bylo cos nie tak, to ktos by o tym mowil.
Tak, jestem z tych, ktorzy mowia, ze jesli cos sie linkuje, to nalezy to takze przyczytac. Dzieci jej nie odebrano, z leczenia matka wrocila do niczego, nie miala nawet domu, dzieci byly u szwagierki i matka uslyszala, zeby dzieci zostawic dla ich dobra.
Hahah. A ja bym te łzawe opowieści do kamer potraktowała z dużym dystansem. Naprawdę. Jak na zapadłych polskich wsiach traktuje się dzieci to sę słabo robi, a dla człowieka normalnego to jest inna planeta i brama czasowa 100 lat wstecz.
A pogrubione mnie rozwaliło. Właśnie problem w tym, że na pewno nikt by nie powiedział na pewno nie publiczne. Brudy się pierze we własnej chałupie/wsi.

Tak naprawdę to ja podziwiam tę szwagierkę. Czworo nastolatków z patologii przyjęła do siebie, zaopiekowała się, gdzieś czytałam że dwie dziewczyny studiują, trzecia się uczy. Ile ona musiała w te dzieci pracy i serca włożyć, wiem że dostawała kasę, rzadki przykład dobrze wykorzystanego socjalu.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:11   #3737
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Hahah. A ja bym te łzawe opowieści do kamer potraktowała z dużym dystansem. Naprawdę. Jak na zapadłych polskich wsiach traktuje się dzieci to sę słabo robi, a dla człowieka normalnego to jest inna planeta i brama czasowa 100 lat wstecz.
A pogrubione mnie rozwaliło. Właśnie problem w tym, że na pewno nikt by nie powiedział na pewno nie publiczne. Brudy się pierze we własnej chałupie/wsi.
Masz racje, zle sie wyrazilam, mialam na mysli to, ze ludzie by ich tak nie bronili, po prostu nikt by nic nie mowil, petycji nie pisal (dla porzadku: nie do kamery a "do gazety" )

Cytat:
Tak naprawdę to ja podziwiam tę szwagierkę. Czworo nastolatków z patologii przyjęła do siebie, zaopiekowała się, gdzieś czytałam że dwie dziewczyny studiują, trzecia się uczy. Ile ona musiała w te dzieci pracy i serca włożyć, wiem że dostawała kasę, rzadki przykład dobrze wykorzystanego socjalu.
Tak to racja, tym bardziej, ze ona chyba swoje dzieci tez juz miala.

Stary 2014-12-18, 12:16   #3738
201604181004
Konto usunięte

No niemożliwe, Luba podziwia szwagierkę. A gdzie się podziało: obrzydliwe odbierać dzieci matce?
Stary 2014-12-18, 12:18   #3739
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
No niemożliwe, Luba podziwia szwagierkę. A gdzie się podziało: obrzydliwe odbierać dzieci matce?
Staly Twoj numer, czyli przeinaczanie tego co ktos pisal

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-12-18 o 12:20

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-18, 12:19   #3740
aga3304
Zadomowienie

W temacie: polecam bloga kuratora społecznego http://margineszycia.blogspot.com/

aga3304 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:19   #3741
201604181004
Konto usunięte

Jesteś chyba jedyną osobą w tym wątku która broni nie odbierania dzieci patologi z brudu i smrodu, więc wybacz, ale dość się wybijasz

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2014-12-18 o 12:21
Stary 2014-12-18, 12:20   #3742
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
hahah. A ja bym te łzawe opowieści do kamer potraktowała z dużym dystansem. Naprawdę. Jak na zapadłych polskich wsiach traktuje się dzieci to sę słabo robi, a dla człowieka normalnego to jest inna planeta i brama czasowa 100 lat wstecz.
a pogrubione mnie rozwaliło. Właśnie problem w tym, że na pewno nikt by nie powiedział na pewno nie publiczne. Brudy się pierze we własnej chałupie/wsi.

tak naprawdę to ja podziwiam tę szwagierkę. Czworo nastolatków z patologii przyjęła do siebie, zaopiekowała się, gdzieś czytałam że dwie dziewczyny studiują, trzecia się uczy. Ile ona musiała w te dzieci pracy i serca włożyć, wiem że dostawała kasę, rzadki przykład dobrze wykorzystanego socjalu.
+100
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:20   #3743
201604181004
Konto usunięte

aga3304 dziękuję, poczytam zaraz

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-18, 12:21   #3744
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteś chyba jedyną osobą w tym wątku która broni odbierania dzieci patologi z brudu i smrodu, więc wybacz, ale dość się wybijasz
Bo inni sie boja zjedzenia przez te szarancze, ktora tu pisze i zzera wszytsko co osmieli sie miec inne zdanie
Czasem w tym zacietrzewieniu przypominacie jakas sekte.

Stary 2014-12-18, 12:24   #3745
201604181004
Konto usunięte

Cytat:

Tak. Nazywamy się szlachecka paczka i powstaliśmy 2 dni temu, żeby dołączyć trzeba kliknąć lajka na fejsie a potem zjeść kota. Weź, serio.
Stary 2014-12-18, 12:25   #3746
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Bo inni sie boja zjedzenia przez te szarancze, ktora tu pisze i zzera wszytsko co osmieli sie miec inne zdanie
Och, ja cię proszę, bez takich, bo to jest serio niskie i słabe. No rzeczywiście, ojej boją się, bo tak to by cię pół wizażu poparło. A my takie popierdzielone kosą grozimy i wszyscy się boją.

Żal, Luba, żal jak jasna cholera.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:28   #3747
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Nazywamy się szlachecka paczka i powstaliśmy 2 dni temu, żeby dołączyć trzeba kliknąć lajka na fejsie a potem zjeść kota. Weź, serio.
Ten pomysl mi sie akurat podoba

Co do pogrubionego, to chyba dziecko a nie, bron Boze, kota

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-12-18 o 12:33
Stary 2014-12-18, 12:31   #3748
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Ten pomysl mi sie akurat podoba

Co do pogrubionego, to chyba dziecko a nie, bron Boze, kota
Nic nie pogrubiłaś
Stary 2014-12-18, 12:31   #3749
ajah
wańka wstańka

Cytat:
istnieją różne rodzaje brudu, że tak powiem.
Istniej e brud , który zagraża zdrowiu a nawet życiu.
Uważam, że ludzie, którzy doprowadzają dom do stanu, gdy zaczyna stanowić zagrożenie powinni dostać szansę poprawy. Jeśli nie, to dzieci powinny zostać umieszczone w bezpiecznym miejscu.

Nigdy, przenigdy nie spotkałam się z rodziną, która żyła w ekstremalnym syfie, a dzieci były odpowiednio zadbane i nie było dodatkowych problemów.
A wiele takich rodzin widziałam.

Btw syf totalny to nie jest odpowiednie środowisko dla dziecka.

Nie odnoszę się do sprawy z 9dzieci, bo szczegółów nie znam.
Stary 2014-12-18, 12:32   #3750
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Och, ja cię proszę, bez takich, bo to jest serio niskie i słabe. No rzeczywiście, ojej boją się, bo tak to by cię pół wizażu poparło. A my takie popierdzielone kosą grozimy i wszyscy się boją.

Żal, Luba, żal jak jasna cholera.
Zal to jest to, co sie tu czasem dzieje, hejtujecie jak leci, bez wyjatku. Wystarczy wrzucic link, nikt nie przeczyta ale kazdy musi swoje powiedziec i sobie dopisac.
A czasem mozna jednak przystopowac, zastanowic sie.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości