Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-27, 18:28   #3721
papryka85
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Zależy od Urzędu więc koleżanka spokojnie może się starać o zwrot.
Zapomniałam dodać wcześniej, że kryterium zwykle jest kilometrów od miejsca zamieszkania do miejsca pracy. W różnych Urzędach liczba wymaganych kilometrów może być różna. Więc czasem 5 km mniej już może robić różnicę.
No co Urząd to inaczej. U mnie nie zwracają-kilometry nie mają znaczenia. Ale zapytać nie zaszkodzi.

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
dzwoniłam do PUPy i cały PUP jest do pupy. niewłaściwi ludzie w niewłaściwym miejscu!!

wyślą człowieka na staż, na którym tylko kseruje i robi najgosze gie, a jak człowiek ma problem to NIECH RADZI SOBIE SAM

tak, tak. usłyszałam, że jestem dorosła i że mam radzić sobie sama

ogólnie już się tutaj zaczyna robić gorąco. odkąd walczę o swoje jestem wytywana palcami. na żaden więcej staż nie pójdę, choćby mnie na siłę brali, bo to jakiś cyrk na kółkach
Współczuję. Ja nawet mam co robić i ludzie są super. Jestem zadowolona z tego stażu
Stary 2009-04-27, 20:03   #3722
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
No co Urząd to inaczej. U mnie nie zwracają-kilometry nie mają znaczenia. Ale zapytać nie zaszkodzi.

Współczuję. Ja nawet mam co robić i ludzie są super. Jestem zadowolona z tego stażu
u mnie ludzie też są spoko, ale trafi Ci się jeden wyjątek i masz zrąbane całe pół roku nie rozumiem, czemu zawsze mnie biorą za jakiegoś frajera... nie stawiasz się -źle, postawisz się - jeszcze gorzej
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 18:02   #3723
Ann80
Raczkowanie

dziewczeta powiedzcie mi jak to jest z tym stazem w sklepie. musze pracowac w takich godzinach w jakich jest otwarty sklep czy mam jakies okreslone liczby godz w tyg? aha i czy mam na liscie sie podpisywac za sobote jesli w tym dniu pracuje? i czy jesli pracuje w sobote to mi przysługuje dzien wolny czy 4 godz??
Ann80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 21:23   #3724
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ann80 Pokaż wiadomość
dziewczeta powiedzcie mi jak to jest z tym stazem w sklepie. musze pracowac w takich godzinach w jakich jest otwarty sklep czy mam jakies okreslone liczby godz w tyg? aha i czy mam na liscie sie podpisywac za sobote jesli w tym dniu pracuje? i czy jesli pracuje w sobote to mi przysługuje dzien wolny czy 4 godz??
Generalnie ustawa/rozporządzenie szegółowo tego nie reguluje, ale:

Czas pracy bezrobotnego odbywającego staż nie może przekraczać 8 godzin dziennie i 40 godzin w tygodniu, a czas pracy niepełnosprawnych regulują odrębne przepisy.
Bezrobotny nie może odbywać stażu w niedzielę i święta, w porze nocnej, w systemie zmianowym, ani w godzinach nadliczbowych. Starosta może wyrazić zgodę na realizację stażu w porze nocnej lub w systemie zmianowym, o ile charakter pracy w danym zawodzie wymaga takiego rozkładu pracy.

Nie zgadzaj się na pracę dziennie 12 h i np. 10 w sobotę.. Swoją drogą nie wolisz znaleźć pracy w sklepie zamiast słabo płatnego stażu?

Edytowane przez kukimonster
Czas edycji: 2009-04-28 o 21:25
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 21:36   #3725
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Tak. Po dostarczeniu opinii i formularza, któty na początku stażu dostałam w UP w którym wypisywałam swoje obowiązki UP przesłał mi xerokopie tych dokumentów (opinia, obowiązki, plan stażu) oraz zaświadczenie, że byłam na stażu.

Ten list z UP przysedł jakoś szybko wtedy, ok 2,3 tygodnie po dostarczeniu i załatwieniu ostatnich formalności w UP.
o kurcze... to znaczy, że mam się zgłosić do UP? nic nie dostałam takiego nie mam żadnego potwierdzenia, że byłam na stażu, a już trochę czasu minęło - skończyłam 15 marca...

EDIT:
Dziewczyny Kochane, Ekspertki Wy moje, naświetlcie mi proszę jeszcze jedną kwestię - czy jeśli odbyłam przygotowanie zawodowe, poza tym nie pracowałam nigdzie, przysługuje mi jeszcze ten staż, czy nie??

Edytowane przez Patryka
Czas edycji: 2009-04-28 o 21:46
Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 07:12   #3726
Ann80
Raczkowanie

[QUOTE=kukimonster;1208093 1]Generalnie ustawa/rozporządzenie szegółowo tego nie reguluje, ale:

Czas pracy bezrobotnego odbywającego staż nie może przekraczać 8 godzin dziennie i 40 godzin w tygodniu, a czas pracy niepełnosprawnych regulują odrębne przepisy.
Bezrobotny nie może odbywać stażu w niedzielę i święta, w porze nocnej, w systemie zmianowym, ani w godzinach nadliczbowych. Starosta może wyrazić zgodę na realizację stażu w porze nocnej lub w systemie zmianowym, o ile charakter pracy w danym zawodzie wymaga takiego rozkładu pracy.

Nie zgadzaj się na pracę dziennie 12 h i np. 10 w sobotę.. Swoją drogą nie wolisz znaleźć pracy w sklepie zamiast słabo płatnego stażu?[/QU

NIE MA ZADNEJ PRACY...dlatego poszłam na staz dobre to niz nic. nie jest to sklep spozywczy bo na niego to raczej siły bym nie miała i na boga nie na staz do spozywczaka.
Ann80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 08:00   #3727
maugoszatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
o kurcze... to znaczy, że mam się zgłosić do UP? nic nie dostałam takiego nie mam żadnego potwierdzenia, że byłam na stażu, a już trochę czasu minęło - skończyłam 15 marca...

EDIT:
Dziewczyny Kochane, Ekspertki Wy moje, naświetlcie mi proszę jeszcze jedną kwestię - czy jeśli odbyłam przygotowanie zawodowe, poza tym nie pracowałam nigdzie, przysługuje mi jeszcze ten staż, czy nie??
RANY. ja też nic takiego nie dostałam Tylko decyzję o utracie stypendium/zakończeniu stażu Staż skończyłam 1 marca !

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 08:10   #3728
dominikowa
Wtajemniczenie

byłam wczoraj w up i wszystko załatwione, w poniedziałek na staż, ciesze sie bardzo już doskiwiera mi siedzenie w domu, to ponad 1,5 roku. Córeczke odchowałam to teraz czas zabrac sie za siebie

pozdrawiam was cieplutko

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 09:19   #3729
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikowa Pokaż wiadomość
byłam wczoraj w up i wszystko załatwione, w poniedziałek na staż, ciesze sie bardzo już doskiwiera mi siedzenie w domu, to ponad 1,5 roku. Córeczke odchowałam to teraz czas zabrac sie za siebie

pozdrawiam was cieplutko
Gdzie idziesz na staż??

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 10:58   #3730
BeautifulThings87
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Hey!!! Byłam wczoraj w pup. Pytałam się czy mam jeszcze szanse na staż. Miałam już jeden staż ktróry trwał 5 miesiecy a potem zostałąm przyjęta na 5 miesiecy na umowe o prace. I to wszystko. Pani w pup mi powiedziała, że musze napisać prośbę do dyrekcji o przyznanie mi szansy na drugi staz. Co o tym myślicie? Czy też miałyście podobna sytuacje? Jakich argumentów użyć w tej prośbie? Już mam potencjalnego pracodawcy na ten drugi staz. Co o tym myślicie?
BeautifulThings87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 12:41   #3731
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maugoszatka Pokaż wiadomość
RANY. ja też nic takiego nie dostałam Tylko decyzję o utracie stypendium/zakończeniu stażu Staż skończyłam 1 marca !
No właśnie, i jak teraz mamy udowodnić, że w ogóle byłyśmy na stażu?

Nigdy nie starałam się o pracę, taką prawdziwą, i nie wiem jak to wygląda, ale chyba jak się przedstawi przyszłemu pracodawcy CV, pójdzie się na rozmowę kwalifikacyjną itd, chyba trzeba mieć jakieś dokumenty na potwierdzenie odbycia stażu, a nie po prostu "byłam"?

Bardzo proszę Kochane Mądre Głowy na odpowiedź na to pytanie, jestem w kropce, zamierzam po maturze wyprowadzić się z domu i szukac pracy...

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-29, 13:25   #3732
starfall
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ann80 Pokaż wiadomość
Tak jak napisała jedna z Wizażanek, tygodniowo na stażu powinno przepracować się 40 godz. Czyli po 8 godz od pon do piątku - standardowo dla sklepów niespożywczych Nie masz obowiązku przychodzić w soboty, chyba że te 40 godz pracodawca Ci rozłoży jakoś. Ze swojego doświadczenia wiem, że jeśli przychodzisz na soboty (pomio że w tyg. pracujesz po 8 godz) to sklep powinien dopłacić od siebie za te dodatkowe godz. inaczej nie zgadzaj sie!

Cytat:
Napisane przez BeautifulThings87 Pokaż wiadomość
Hey!!! Byłam wczoraj w pup. Pytałam się czy mam jeszcze szanse na staż. Miałam już jeden staż ktróry trwał 5 miesiecy a potem zostałąm przyjęta na 5 miesiecy na umowe o prace. I to wszystko. Pani w pup mi powiedziała, że musze napisać prośbę do dyrekcji o przyznanie mi szansy na drugi staz. Co o tym myślicie? Czy też miałyście podobna sytuacje? Jakich argumentów użyć w tej prośbie? Już mam potencjalnego pracodawcy na ten drugi staz. Co o tym myślicie?

Ja nieczego takiego nie pisałam.. Wcześniej byłam już na jednym stażu, a od poniedziałku zaczynam drugi Mi powiedzieli że moge iść na drugi, bo nie pracowałam dłużej niż 6 miesięcy od zakończenia poprzedniego...
Turbo Spalanie: 5
Skalpel: 3
Mel B pośladki/brzuch/nogi: 4/4/1
Mel B trening całego ciała: 1
boczki z Tiffany: 3

starfall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 18:25   #3733
dominikowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Gdzie idziesz na staż??
do urzędu miasta

a może tam byłaś na stażu albo znasz kogos kto był? Jak było? wiem że jest dużo wydziałów i w każdym sa rózni ludzie, ale ja mam nadzieje że trafie na dobrych i pomocnych i wyrozumiałych ludzi

30 w 2016
Stary 2009-04-30, 06:54   #3734
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
do urzędu miasta

a może tam byłaś na stażu albo znasz kogos kto był? Jak było? wiem że jest dużo wydziałów i w każdym sa rózni ludzie, ale ja mam nadzieje że trafie na dobrych i pomocnych i wyrozumiałych ludzi
Super Ja sie tam starałam o staz, złożyłam CV, podanie, ale gdy zadzownili z UM że "chcą mnie" miałam juz potwierdzony staż w US (zaproponowany przez SUP). Nie żałowałam za bardzo by w UM staz bylby w innym wydziale niż chciałam.
A w jakim wydziale będziesz?

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 07:50   #3735
dominikowa
Wtajemniczenie

w wydziale geodezji i mienia. byłam na konkursie do tego wydziały ale się nie dostałam, złozyłam podanie o staż no i sie udało

30 w 2016
Stary 2009-04-30, 09:35   #3736
starfall
Rozeznanie

Cytat:
w wydziale geodezji i mienia. byłam na konkursie do tego wydziały ale się nie dostałam, złozyłam podanie o staż no i sie udało
Gratuluję

Stary 2009-04-30, 13:09   #3737
hatsumomo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
Generalnie ustawa/rozporządzenie szegółowo tego nie reguluje, ale:

Nie zgadzaj się na pracę dziennie 12 h i np. 10 w sobotę.. Swoją drogą nie wolisz znaleźć pracy w sklepie zamiast słabo płatnego stażu?

też sie zastanawiałam jak to jest z tym czasem i ja z kolei wyczytałam ze strony pup cos takiego

" Bezrobotny skierowany do odbycia stażu wykonuje zadania w wymiarze czasu pracy obowiązującego pracownika na danym stanowisku lub w zawodzie"

a ze zamierzam zrobic staz w kosmetyce to nie wiem czy bede musiała siedziec od otwarcia do zamkniecia salonu czy na 8 godzin bede przychodzic i jak z niedzielami
I świadomie decydować jak chce żyć i kim chce być
hatsumomo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 13:34   #3738
lnatalial
Raczkowanie

Mam pytanie. U mnie na stażu w firmie, pracownicy maja tak zwane ,,chipy" czyli identyfikatory- zapisuja o której pracownik przyszedł i wyszedł. Sprawdzaja czy nie wychodzi za wczesnie i czy nie przychodzi za późno. Stażyści wszyscy zawsze mieli tylko identyfikatory w formie legitymacji, która pokazuja przy wejsciu. To wszystko- nic nie kontroluje ich przyjs i wyjsc. Dzis kobieta powiedziala mi ze i mi chce zalozyc taki ,,chip''- to pewna złosliwa pani, która juz wczesniej powiedziala ze mam jeszcze sprzatac- ja jej zdecydowanie powiedzialam,ze nie bede poniewaz to nie nalezy do moich obowiazków. Troche sie wkurzyla i widac chce mi uprzykrzyc prace tutaj. Inni stażysci tego nie maja i nie mieli nigdy. Mam pytanie, czy musze sie temu poddac? czy to jest zgodne z prawem ze inni nie maja a ja jedyna mam miec? Troche to nie feir , szczególnie ze inni chodza tak samo jak ja- tzn jakies 5 min spoznienia góra i np czasem 10 min przed czasem wyjsc kiedy jest luz. Bardzo mi sie tu podoba, wszyscy ludzie sa super, tylko ta wstretna babka widac chce wszystko popsuc. Pomóżcie, co mam zrobic. W poniedzialek chce mnie chipowac
lnatalial jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 13:37   #3739
karoolaaa
Zakorzenienie

Dziewczyny Mam pytanie.Odebralam dzisiaj skierowanie na staz - zaczynam 12.05 . Dowiedzialam sie,ze tego dnia mam zglosic sie do swojej instytucji po jakies potwierdzenie i tego samego dnia mam zawiesc je do UP. Czy ten pierwszy dzien stazu to dzien samych formalnosci ? Jak to jest ?
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-30, 17:07   #3740
justi699
Zakorzenienie

Hej mam pytanie. Czy można odbyć staż w innym województwie? Tj być w jednym zameldowanym na stałe a w tym co się chce odbyć staż tymczasowo?

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 18:07   #3741
GOśka T.
Zakorzenienie

ja już sie żegnałam z moimi dziewczynami po stażu który w sobote 2 maja oficjalnie mi się kończy, a dziś moja pani kierownik zaproponowała mi pracę więc zostaje w tym samym miejscu na umowe na czas okresowy <czy jakoś tak>tak jak większość dziewczyn u mnie. A zaczynam od poniedziałku ) dobre i to jestem zadowolona bo niby miałam andzieje jakeis ,ale nigdy nie wiaodmo prawda: jestem happy very much)

a 11-tego mam wizyte w UP zeby podpisać,ale wczesniej zapewne bede musiała ich odwiedzić zeby poinformować ze zostałam zatrudniona

karoolaaa ja te wszystkie "formalności" załatwiałam przed rozpoczęciem stażu<miałam ze dwa tyogdnie do rozpoczęcia , najpierw poszłam po te wsyztskie papiery zanieśc podbić przez kierowniczke,potem do UP zaniosłam , a pierwszy dzień jak poszłam to normalny dzien pracy juz <zanczy sie obserwacja i robiłam co inne)
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 18:14   #3742
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
do urzędu miasta

Ja też jestem na stażu w Urzędzie Miasta

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny Mam pytanie.Odebralam dzisiaj skierowanie na staz - zaczynam 12.05 . Dowiedzialam sie,ze tego dnia mam zglosic sie do swojej instytucji po jakies potwierdzenie i tego samego dnia mam zawiesc je do UP. Czy ten pierwszy dzien stazu to dzien samych formalnosci ? Jak to jest ?
Ja jak dostałam skierowanie, to miałam tydzień na pojechanie do miejsca pracy i zorientowanie się, czy mnie przyjmą. Wypisali mi na skierowaniu, że mnie przyjmują, ja to odwiozłam do UP i dzień rozpoczęcia stażu, to był już dzień pracy. Aczkolwiek jak będziesz potrzebowała pozałatwiać jeszcze sprawy w UP, to muszą Cię wypuścić z pracy wcześniej, lub pozwolić się spóźnić.

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość
ja już sie żegnałam z moimi dziewczynami po stażu który w sobote 2 maja oficjalnie mi się kończy, a dziś moja pani kierownik zaproponowała mi pracę więc zostaje w tym samym miejscu na umowe na czas okresowy <czy jakoś tak>tak jak większość dziewczyn u mnie. A zaczynam od poniedziałku ) dobre i to jestem zadowolona bo niby miałam andzieje jakeis ,ale nigdy nie wiaodmo prawda: jestem happy very much)

a 11-tego mam wizyte w UP zeby podpisać,ale wczesniej zapewne bede musiała ich odwiedzić zeby poinformować ze zostałam zatrudniona
Gratuluję
Stary 2009-04-30, 19:09   #3743
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też jestem na stażu w Urzędzie Miasta

Ja jak dostałam skierowanie, to miałam tydzień na pojechanie do miejsca pracy i zorientowanie się, czy mnie przyjmą. Wypisali mi na skierowaniu, że mnie przyjmują, ja to odwiozłam do UP i dzień rozpoczęcia stażu, to był już dzień pracy. Aczkolwiek jak będziesz potrzebowała pozałatwiać jeszcze sprawy w UP, to muszą Cię wypuścić z pracy wcześniej, lub pozwolić się spóźnić.
dziekuje za odpowiedz Mam jeszcze pytanie odnosnie stazy z EFS? Na jaki okres czasu sa przyznawane ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-01, 08:50   #3744
dominikowa
Wtajemniczenie

ja mam staz zEFS, mój bedzie trwał 6 miesięsy

30 w 2016
Stary 2009-05-01, 10:11   #3745
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justi699 Pokaż wiadomość
Hej mam pytanie. Czy można odbyć staż w innym województwie? Tj być w jednym zameldowanym na stałe a w tym co się chce odbyć staż tymczasowo?
Niespecjalnie. Środki przeznaczone na staż w danym województwie, powiecie wydawane są w jego obrębie.
Można spróbować napisać podanie do dyrekcji
U nas jednak nie byłoby szans na to.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 10:27   #3746
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam staz zEFS, mój bedzie trwał 6 miesięsy

No wlasnie ja tez dostalam na 6 miesiecy,a mial byc na 3. Stad moje pytanie - czyli wychodzi na to,ze staze z EFS trwaja minimum 6 miesiecy
Stary 2009-05-01, 13:24   #3747
GOśka T.
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluję
dziękuję
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-01, 13:57   #3748
justi699
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Niespecjalnie. Środki przeznaczone na staż w danym województwie, powiecie wydawane są w jego obrębie.
Można spróbować napisać podanie do dyrekcji
U nas jednak nie byłoby szans na to.

aha szkoda... dzięki za odpowiedz myślałam że uda się załapać na staż mojej współlokatorce bo kończy studia a co za tym idzie jeśli nie załatwi stażu musi się wyprowadzić

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 14:30   #3749
starfall
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość

Wow super masz! Gratuluję.
Też bym chciała żeby i mi przedłużyli, ale nie ma co na razie o tym myśleć - w końcu w poniedziałek dopiero zaczynam

Stary 2009-05-01, 15:08   #3750
karoolaaa
Zakorzenienie

Sa tu moze jakies dziewczyny z Lublina ktore odbywaly(albo odbywaja) staz w policji ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości