tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-31, 12:01   #3751
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez beinvisible Pokaż wiadomość
Cześc dziewczyny

Postanowiłam zmienic yasminelle na yaz. Moja ginekolog powiedziała mi, że pierwsza tabletkę mam wziąc pierwszego dnia okresu, ale według ulotki yaz jeśli przechodze z innych doustnych środków to pierwszą tabletkę biorę po siedmiodniowej przerwie od ostatniej tabletki. Więc co mam zrobic?

I drugie pytanie: jeśli zastosuję się do instrukcji z ulotki to czy jestem zabezpieczona już od pierwszej tabletki?

Jeśli takie pytanie już padło to przepraszam, ale nie jestem w stanie przejrzec tych 120 stron wątku, więc najwyżej proszę o jakiegoś linka
Z góry dziękuje
ja przeszlam z YASMIN na YAZ i 1 tabletke wzielam po 7 dniowej przerwie
Stary 2009-07-31, 13:34   #3752
incognito777
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Martullkaa Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny

tabletki yaz biore juz od jakich 5 miesiecy i wczoraj po raz pierwszy on skonczył we mnie i tak jakos ogarnely mnie dziwne myśli ale czy jst to możlie ze moge byc w ciaży po takim okresie zazywania tabletek bez skutków ubocznych ????
głupie pytanie, ale wytłumaczalne. Masz prawo się bać. To chyba oznacza, że myślisz ale uspokój się, dobrze?
incognito777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 14:11   #3753
MegNavy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
hm, nadżerka?
albo może masz 'tam' za sucho i podczas stosunku zostały podrażnienia, ranki i stąd krwawienie.
albo po prostu tabletki przestały Ci odpowiadać?
w każdym razie myślę, że powinnaś się skonsultować z lekarzem
Dzięki.Teorię z suchością mogę od razu odrzucić.
Najlepiej skontaktuję się z lekarzem.Jeszcze raz dzięki
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 14:14   #3754
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martullkaa Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny

tabletki yaz biore juz od jakich 5 miesiecy i wczoraj po raz pierwszy on skonczył we mnie i tak jakos ogarnely mnie dziwne myśli ale czy jst to możlie ze moge byc w ciaży po takim okresie zazywania tabletek bez skutków ubocznych ????
po raz pierwszy??

dobra jesteś
i jeszcze się martwisz
wierz mi, że nie masz czym

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
ja przeszlam z YASMIN na YAZ i 1 tabletke wzielam po 7 dniowej przerwie

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Napisane przez monikan00 Pokaż wiadomość
Witam forumowiczki i pozdrawiam , mam pytanie prawie jak oczywiste ale prawie robi roznice ... biale tabletki nie zawieraja substancji czynnych czyli teoretycznie nie trzeba je brac tylko trzeba pamietac o tym zeby po 4 dniach przerwy zarzyc różową tabletkę, tak pytam bo ja nie wzielam ostatniej bialej ale po dniu przerwy rozpoczelam nowe bistro czekam na okres... ale chyba wszystko powinno byc ok
ja pomijałam wszystkie placebo
wszystko ok
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 15:10   #3755
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!! MAM PROBLEM!!!!!!!!!!!!
zapomnialam zazyc tabletke z 3 rzedu wiec wg. instrukcji nie robilam przerwy tylko zaczelam kolejne opakowanie i zapomnialam kolejnej tabletki z 1 rzedu i w zwiazku z tym co robic???? bo wlasciwie skoro przerwy nie bylo to nie jest to 1 rząd tylko wychodzi 5 , a tylko przy 1 rzedzie pisze ze istnieje ryzyko CIĄŻY CO ROBIC???/ przerwac??? brac dalej ???? chcialam sie dostac do gina ale okres urlopowy.......... mozna zdechnac , a nikt Cie nie przyjmie macie jakis pomysl???????????????

Stary 2009-07-31, 17:48   #3756
Jess93
Przyczajenie

GG do Jess93

Hej. Myśle że poprostu jak najszybciej powinnas wziasc nowa tabletke. ale najlepiej zadzwon do jakiegos ginekologa w twoim miescie, nei musi byc to ten do ktorego aktualnie chodzisz. kazdy powinien udzielic ci odpowiedzi. smialo zadzwon.
Stary 2009-07-31, 18:31   #3757
xxnikaxx
Przyczajenie

Hej. Dziewczyny ja wiem, ze tak jak nas dużo tak tyle tych samych pytań ale zaczynam panikować. Kończę drugie opakowanie Yaz 3 biała tabl. a krawienia nie ma w poprzednim miesiącu była trzeciego dnia rano...czy panikować czy wrzucić na luz?
a i jeszcze jedno czy w czasie krwawienia z odstawienia można się kochać bez dodatkowego zabezpieczenia??
pozdrawiam

p.s serio trochę panikuję
xxnikaxx jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-31, 18:35   #3758
kaktusica
Raczkowanie

Oglądając ostatnią rozmowę na temat łączenia opakowań zapaliła mi się w mym panicznym łbie lampa ostrzegawcza ;D
Jakby inaczej, wyjeżdzam w poniedziałek, co przypada na 3 tabletkę placebo, która zawsze jest u mnie dość bolesna i już krwawiąca, i tak do piątku, więc same rozumiecie...
Wstąpił teraz jednak we mnie jakiś bezpodstawny niepokój dotyczący łączenia blistrów. To byłby 4 i 5, więc chętnie wysłucham opowieści ku pokrepieniu serc na ten temat

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Cytat:
Napisane przez xxnikaxx Pokaż wiadomość
Hej. Dziewczyny ja wiem, ze tak jak nas dużo tak tyle tych samych pytań ale zaczynam panikować. Kończę drugie opakowanie Yaz 3 biała tabl. a krawienia nie ma w poprzednim miesiącu była trzeciego dnia rano...czy panikować czy wrzucić na luz?
a i jeszcze jedno czy w czasie krwawienia z odstawienia można się kochać bez dodatkowego zabezpieczenia??
pozdrawiam

Spokojnie, spokojnie. To jeszcze moze ulegac małym zmianom. Ja na 1 blistrze dostałam na 3 tabletce, w drugim blistrze ku mojemu zdziwieniu miesiączka pojawiła się na 2. Najlepiej nie panikowac, wez sobie ciepłą kąpiel i będzie dobrze
Tak, jesli brałas tabletki zgodnie z rozkładem jazdy jestes chroniona również w okresie placebo
Stary 2009-07-31, 18:36   #3759
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
pozdrawiam

wyluzować.
można bez zabezpieczenia dodatkowego.

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Oglądając ostatnią rozmowę na temat łączenia opakowań zapaliła mi się w mym panicznym łbie lampa ostrzegawcza ;D
Jakby inaczej, wyjeżdzam w poniedziałek, co przypada na 3 tabletkę placebo, która zawsze jest u mnie dość bolesna i już krwawiąca, i tak do piątku, więc same rozumiecie...
Wstąpił teraz jednak we mnie jakiś bezpodstawny niepokój dotyczący łączenia blistrów. To byłby 4 i 5, więc chętnie wysłucham opowieści ku pokrepieniu serc na ten temat
ja łączyłam 5. z 6. i wszytko ok. nie wiem co się boisz
Stary 2009-07-31, 18:39   #3760
xxnikaxx
Przyczajenie

dzięki kaktusica czyli spokojnie czekać? bo jutro mam ostatnią białą a potem wypada nowe opakowanie zjadać... to co zjadać?;p bo moze być krwawienie np. na pierwszej różowej??

zgłupiałam
Stary 2009-07-31, 18:39   #3761
xxnikaxx
Przyczajenie

dzięki kaktusica czyli spokojnie czekać? bo jutro mam ostatnią białą a potem wypada nowe opakowanie zjadać... to co zjadać?;p bo moze być krwawienie np. na pierwszej różowej??

zgłupiałam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-31, 18:44   #3762
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:

zgłupiałam
zjadać
Stary 2009-07-31, 18:53   #3763
xxnikaxx
Przyczajenie

zatem zjem...ale i tak sie nie uspokoję póki nie będzie krwawienia...buu
Stary 2009-07-31, 21:03   #3764
khrrr
Raczkowanie

Cytat:
pozdrawiam

ja z kolei jestem na trzecim opakowaniu na 3-ciej różowej i też nie mam @, a wczesniej wypadała na 2-gim w 1-wszym op i na 3 w 2-gim op (na obu z rana) i wyczuwałam, że sie zbliża, a teraz jest już 3 biała i nadal nie ma. Wiem, że pewnie nie powinnam panikować, ale jakaś tam obawa się pojawia. Wiem głupia jestem
khrrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 21:15   #3765
201610041047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Manehajera Pokaż wiadomość
dziewczyny błagam o pomoc!

w sierpniu szykuje mi się wyjazd nad morze i w tym czasie ma wystąpić okres. Chciałam go sobie przesunąć zgodnie z instrukcją (pominąć 4 tabletki placebo i zacząć kolejne opakowanie). Po konsultacji z ginekologiem,który kategorycznie zabronił mi tego robić zwracam się do Was: czy któraś z Was robiła już takie ''przekręty" z tabletkami YAZ? Wystąpiły jakieś skutki uboczne? Ginekolog powiedział,że zrobię co chcę ale on nie bierze za to odpowiedzialności, co robić??
jeżeli nie masz żadnych przeciwskazań zdrowotnych do przesunięcia okresu (chociaż nie wiem jakie mogłyby to być) to możesz spokojnie pominąć białe tabletki i zacząć nowe opakowanko. pierwsze słyszę że coś mogłoby się z tego powodu stać. pozdr
201610041047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-31, 22:58   #3766
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Cześc dziewczyny

Postanowiłam zmienic yasminelle na yaz. Moja ginekolog powiedziała mi, że pierwsza tabletkę mam wziąc pierwszego dnia okresu, ale według ulotki yaz jeśli przechodze z innych doustnych środków to pierwszą tabletkę biorę po siedmiodniowej przerwie od ostatniej tabletki. Więc co mam zrobic?

I drugie pytanie: jeśli zastosuję się do instrukcji z ulotki to czy jestem zabezpieczona już od pierwszej tabletki?

Jeśli takie pytanie już padło to przepraszam, ale nie jestem w stanie przejrzec tych 120 stron wątku, więc najwyżej proszę o jakiegoś linka
Z góry dziękuje

miałam tak samo - lekarz kazał brac w pierwszy dzień okresu a opakowanie kazalo po 7 dniuach

po kosnultacji z wizażem a szukałam odpowiedzii długo i wytrwale ;D dziewczxyny doradziły mi brac zgodnie z zaleceniem lekarza, tak też uczyniłam, dzieci brak po 3 msc od tego wydarzenia

bierz pierwszego dnia okresu, będa działa od pierwszej pigułki przy okzji

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-01, 08:25   #3767
xxnikaxx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez khrrr Pokaż wiadomość
ja z kolei jestem na trzecim opakowaniu na 3-ciej różowej i też nie mam @, a wczesniej wypadała na 2-gim w 1-wszym op i na 3 w 2-gim op (na obu z rana) i wyczuwałam, że sie zbliża, a teraz jest już 3 biała i nadal nie ma. Wiem, że pewnie nie powinnam panikować, ale jakaś tam obawa się pojawia. Wiem głupia jestem

nie jesteś głupia ja też się boję bo od wczoraj nic, a wzięłam ostatnią białą tabletkę...i co dalej? nic się nie dzieje zwariuje...

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

i jeszcze jedno mi się przypomniało...czy związek z jak na razie brakiem krwawienia może mieć to ze przez tydzień brałam ketokonazol?? ostatni tydzień...Fuck
Stary 2009-08-01, 09:52   #3768
Jess93
Przyczajenie

GG do Jess93

Hej wam a ja mam inne pytanko. bo YAZ to moje pierwsze tabletki, i dzis biore 5 z pierwszego opakowania. po jakim czasie moge spokojnie kochac sie z chlopakiem bez prezerwatywy ? wiecie o co chodzi x
Stary 2009-08-01, 10:14   #3769
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
miałam tak samo - lekarz kazał brac w pierwszy dzień okresu a opakowanie kazalo po 7 dniuach

po kosnultacji z wizażem a szukałam odpowiedzii długo i wytrwale ;D dziewczxyny doradziły mi brac zgodnie z zaleceniem lekarza, tak też uczyniłam, dzieci brak po 3 msc od tego wydarzenia

bierz pierwszego dnia okresu, będa działa od pierwszej pigułki przy okzji
więc dlaczego co innego mówi lekarz, a co innego ulotka?

Cytat:
Napisane przez Jess93 Pokaż wiadomość
Hej wam a ja mam inne pytanko. bo YAZ to moje pierwsze tabletki, i dzis biore 5 z pierwszego opakowania. po jakim czasie moge spokojnie kochac sie z chlopakiem bez prezerwatywy ? wiecie o co chodzi x
od 1. tabletki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-01, 10:34   #3770
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
więc dlaczego co innego mówi lekarz, a co innego ulotka?

od 1. tabletki.
bo w ulotce masz dopisany tekst "chyba, że lekarz zaleci inaczej"

15.02.2017 ♥
Stary 2009-08-01, 10:39   #3771
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
bo w ulotce masz dopisany tekst "chyba, że lekarz zaleci inaczej"
aha
nie wiem, bo nigdy nie zmieniałam tabletek.
Stary 2009-08-01, 14:53   #3772
beinvisible
Przyczajenie

Czyli zdania rozbieżne..
Ale skoro znalazła się osoba, która była w mojej sytuacji to może się do tej rady zastosuję Chociaz wolałabym żeby moja gin mowila to samo co instrukcje, no ale:P

Jeszcze dzień na zastanowienie mam

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
beinvisible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-01, 15:31   #3773
xxnikaxx
Przyczajenie

Smile Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

jess jeśli brałas pierwsza tabletkę pierwszego dnia okresu, jesteś chroniona od tej pierwszej tabletki.
więc śmiało
aha dziewczyny dzięki za odp. do mnie...dostałam krwawienia z odstawienia... ufff ulga, dzięki wielkie i pozdrawiam
Stary 2009-08-01, 18:26   #3774
ironcia
Raczkowanie

2 dni krwawienia jeden plamienia i spokój
Stary 2009-08-01, 19:21   #3775
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli zdania rozbieżne..
Ale skoro znalazła się osoba, która była w mojej sytuacji to może się do tej rady zastosuję Chociaz wolałabym żeby moja gin mowila to samo co instrukcje, no ale:P

Jeszcze dzień na zastanowienie mam

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=338969 zajrzyj tu bo az watek o tym zalozylam ;D

najjasniej przedstawia sprawe post iz0lek czyli 11 z kolei, dokładnie wyjaśnia co jak i dlaczego

15.02.2017 ♥
Stary 2009-08-01, 21:48   #3776
Leseratte
Wtajemniczenie

hej we wtorek ok 22 godziny zauważyłam brązową wydzielinę z pochwy, następnego dnia zaczęło się krwawienie.Nie wiem, czy nie popełniłam błędu, gdyż pierwszą tabletkę wzięłam właśnie w środę rano.czytałam w ulotce, że 1 tabl mozna co prawda zażyć w drugim dniu cyklu, jednak nie daje mi to spokoju czy dobzre zrobiłam...a tak chciałam dostać okres rano, wtedy nie byłoby pytania...
Leseratte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-01, 22:37   #3777
eriksonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Leseratte Pokaż wiadomość
hej we wtorek ok 22 godziny zauważyłam brązową wydzielinę z pochwy, następnego dnia zaczęło się krwawienie.Nie wiem, czy nie popełniłam błędu, gdyż pierwszą tabletkę wzięłam właśnie w środę rano.czytałam w ulotce, że 1 tabl mozna co prawda zażyć w drugim dniu cyklu, jednak nie daje mi to spokoju czy dobzre zrobiłam...a tak chciałam dostać okres rano, wtedy nie byłoby pytania...
Przecież pisze w ulotce, że można wziąć pierwszą tabletke w kolejnych dniach okresu, tylko wtedy przez tydzień dodatkowo trzeba sie zabezpieczać. Ulotka nie kłamie
Stary 2009-08-02, 16:49   #3778
Jess93
Przyczajenie

GG do Jess93

Okej dziekuje bardzo mam nadzieje ze to co pisza w ulotce jest prawda. niby po tygodniu juz jest super skutecznosc ale wiecie.. strach robi swoje
Stary 2009-08-02, 21:41   #3779
Leseratte
Wtajemniczenie

Otóż to, też się boję...
Leseratte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 07:19   #3780
paula2108
Przyczajenie

Mam Kolejne pytanie, czy któras z Was sie orientuje co do przesunięcia okresu tylko o tydzien, np. konczy mi sie opakowanie rózowych zamiast białych biore przez 7 dni rózowe pozniej biale i koncze dalej rozpoczeta paczkę rózowych? pytam sie was poniewaz moja doktor urlopuje???
paula2108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości