Uniwersytet Łódzki część II - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-18, 17:51   #3751
Azulaya
Zadomowienie

Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

U mnie na wydziale na 100% wagami są punkty ECTS Specjalnie dla stypendium już sprawdzałam
Azulaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 18:38   #3752
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Azulaya Pokaż wiadomość
U mnie na wydziale na 100% wagami są punkty ECTS Specjalnie dla stypendium już sprawdzałam
u mnie też
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 17:57   #3753
Azulaya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anastazka1 Pokaż wiadomość
no ok a co do tych ects ów jak to jest jak na przyklad brakuje kilku punktow do zdania studiów? jest to respektowane czy nie zawsze?
U mnie na wydziale , żeby móc wziąć warunek trzeba "uzbierać" co najmniej 70% czyli 21 pkt. Jeśli brakuje składa się podanie o zaliczenie sesji awansem.Ale musi niewiele brakować , żeby się zgodzili.Raczej u mnie do 2ch przedmiotów max jest możliwość wzięcia warunku.No ale czasem akurat mają warunki z 2óch najwyżej punktowanych przedmiotów i raczej wtedy jest to rozpatrywane pozytywnie.
Stary 2014-02-20, 18:09   #3754
pffe
BAN stały

Cytat:
U mnie na wydziale , żeby móc wziąć warunek trzeba "uzbierać" co najmniej 70% czyli 21 pkt. Jeśli brakuje składa się podanie o zaliczenie sesji awansem.Ale musi niewiele brakować , żeby się zgodzili.Raczej u mnie do 2ch przedmiotów max jest możliwość wzięcia warunku.No ale czasem akurat mają warunki z 2óch najwyżej punktowanych przedmiotów i raczej wtedy jest to rozpatrywane pozytywnie.
u mnie po pierwszym semestrze można wziąć warunek z dwóch przedmiotów i nie ma znaczenia ile są punktowane ale to jest różnie bo np. od drugiego to jest max 1800 zł płacenia za semestr a 600 zł jest do przedmiotu, bez względu na to ile ma ECTS. Różnie jest nawet nie na różnych uczelniach ale nawet na różnych wydziałach.
Stary 2014-02-20, 18:16   #3755
Azulaya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
u mnie po pierwszym semestrze można wziąć warunek z dwóch przedmiotów i nie ma znaczenia ile są punktowane ale to jest różnie bo np. od drugiego to jest max 1800 zł płacenia za semestr a 600 zł jest do przedmiotu, bez względu na to ile ma ECTS. Różnie jest nawet nie na różnych uczelniach ale nawet na różnych wydziałach.
Chociaż cena za przedmiot jest ta sama u nas Ale na filologicznym to już "tylko" 500zł
Stary 2014-02-20, 18:23   #3756
pffe
BAN stały

Cytat:
Chociaż cena za przedmiot jest ta sama u nas Ale na filologicznym to już "tylko" 500zł
ja myślę, że to też może zależeć od ilości studentów na moim wydziale są tylko dwa kierunki więc w porównaniu z filologicznym czy ek-soc to jest nas malutko i jest zawsze cisza na wydziale (tylko moja grupa hałasuje )
Stary 2014-02-20, 18:34   #3757
Azulaya
Zadomowienie

Cytat:
ja myślę, że to też może zależeć od ilości studentów na moim wydziale są tylko dwa kierunki więc w porównaniu z filologicznym czy ek-soc to jest nas malutko i jest zawsze cisza na wydziale (tylko moja grupa hałasuje )
U mnie jest 5 kierunków i sporo nas No ale jak bardzo jest nas mniej od nich to nie mam pojęcia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-28, 17:40   #3758
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
na ek-socu też 500

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-28, 17:48   #3759
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
na ek-socu też 500
na ek-socu już w ogóle jest mnóstwo studentów w porównaniu z wfis to jak ja widzę ek-soc to mam oczopląs u nas jest 1/10 tego co u Was
Stary 2014-02-28, 18:04   #3760
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

Cytat:
na ek-socu już w ogóle jest mnóstwo studentów w porównaniu z wfis to jak ja widzę ek-soc to mam oczopląs u nas jest 1/10 tego co u Was
no niestety, a potem układają takie plany a nic nie można poprzekładać bo "nie ma wolnych sal"
edyta508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-01, 09:48   #3761
dzasta18xd
Raczkowanie

Cześć ! Mam do was pytanie, chciałabym pójść na socjologie ale zupełnie nic nie wiem o tym kierunku. Może byłby ktoś w stanie przybliżyć mi ten kierunek? Czy jest o wgl ciekawy? Czy jest po nim praca? I oczywiście jak wygląda sprawa z wykładowcami, przedmiotami i specjalizacjami. ;> Z góry dzięki!
dzasta18xd jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-01, 09:56   #3762
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dzasta18xd Pokaż wiadomość
Cześć ! Mam do was pytanie, chciałabym pójść na socjologie ale zupełnie nic nie wiem o tym kierunku. Może byłby ktoś w stanie przybliżyć mi ten kierunek? Czy jest o wgl ciekawy? Czy jest po nim praca? I oczywiście jak wygląda sprawa z wykładowcami, przedmiotami i specjalizacjami. ;> Z góry dzięki!
w tej chwili socjologia jest jednym z 5 kierunków, po których pracy nie ma (chyba, że McDonald Cię satysfakcjonuje). Ale oczywiście znajdą się studenci tego kierunku, którzy będą Ci wmawiać, że jak będziesz chciała to pracę znajdziesz itp. tylko gdzie? skoro już jest przesyt absolwentów a nikt Ci nie zwolni miejsca pracy za 5 lat, raczej będą pracować dłużej obecni absolwenci.
A jeśli chcesz wiedzieć jaki jest plan, jakie są specjalizacje to wejdź na stronę wydziału ek-soc i tam popatrz w plan socjologii, specjalizacje itd.
Stary 2014-03-01, 10:00   #3763
dzasta18xd
Raczkowanie

Myślałam, że chociaż po tym kierunku będę miała prace. ;| Zupełnie już nie wiem gdzie złożyć papiery, żebym otrzymała po owych studiach pracę no i oczywiście, nie zanudziła się na nich.
Stary 2014-03-01, 10:04   #3764
pffe
BAN stały

Cytat:
Myślałam, że chociaż po tym kierunku będę miała prace. ;| Zupełnie już nie wiem gdzie złożyć papiery, żebym otrzymała po owych studiach pracę no i oczywiście, nie zanudziła się na nich.
wiesz, z pracą jest teraz bardzo ciężko. I nawet jak pójdziesz na przyszłościowe studia, techniczne to i tak niekoniecznie znajdziesz pracę bo jak nie będziesz tego lubić to nie będziesz chciała tego w życiu robić i taka jest prawda.
Zadaj sobie pytanie co byś chciała robić to po pierwsze a później się zastanów czy chcesz robić coś co będziesz lubić ale za marne grosze lub pracować w KFC czy wolisz pójść na coś co jest bardziej opłacalne ale mieć po tym pracę, tylko z tym fantem, że odbębniać swoje i cieszyć się, że już po robocie bo niekoniecznie to lubisz.

Jakie masz zainteresowania? co piszesz na maturze? przejrzyj kierunki studiów (np na perspektywy) i wtedy sobie rozpisz na kartce za i przeciw kierunkom, które wpadły Ci w oko.
Patrz też na plany studiów, specjalizacje, konkretne uczelnie i ich wymagania. Czy Ci się podobają przedmioty (pomijając zapychacze), czy wybrałabyś jakąs specjalizację itp.
Stary 2014-03-01, 10:12   #3765
dzasta18xd
Raczkowanie

Wiesz ja już studiowałam przez pierwszy semestr dziennikarstwo międzynarodowe. Podobały mi przedmioty z bloku dziennikarskiego ale te z jezykowe sie nudzilam i dlatego zrzygnowalam. Mysle nad zwyklym dziennikarstwie ale to chyba nie ma sensu. A moze wiesz jak to jest z kulturoznawstwem ?
Stary 2014-03-01, 10:15   #3766
pffe
BAN stały

Cytat:
Wiesz ja już studiowałam przez pierwszy semestr dziennikarstwo międzynarodowe. Podobały mi przedmioty z bloku dziennikarskiego ale te z jezykowe sie nudzilam i dlatego zrzygnowalam. Mysle nad zwyklym dziennikarstwie ale to chyba nie ma sensu. A moze wiesz jak to jest z kulturoznawstwem ?
wybierasz same "humanistyczne" przedmioty. Czyli masz świadomość, że po tym ciężko z pracą, prawda?
I wierz mi, zawsze znajdzie się jakiś przedmiot, którego nie będziesz lubić, który będzie Cię nudził a już na pierwszym roku to na 100% się taki znajdzie i za szybko według mnie zrezygnowałaś.
Stary 2014-03-01, 10:44   #3767
dzasta18xd
Raczkowanie

To nie była kwestia jednego przedmiotu. :< Wiem, że humanistyczne i pracy nie znajdę. W sumie interesują mnie takie rzeczy po których pracy nie będę miała i jestem o tym święcie przekonana. To mnie przeraża, ale cóż taką mamy rzeczywistość.
Stary 2014-03-01, 11:35   #3768
pffe
BAN stały

Cytat:
To nie była kwestia jednego przedmiotu. :< Wiem, że humanistyczne i pracy nie znajdę. W sumie interesują mnie takie rzeczy po których pracy nie będę miała i jestem o tym święcie przekonana. To mnie przeraża, ale cóż taką mamy rzeczywistość.
być może za 5 lat coś się zmieni, choć wątpię.
Słuchaj, ja na informatyce miałam kulturę języka polskiego np. i kilka innych zapychaczy, tak jest na 1 roku i tak czy siak uważam, że za szybko się ewakuowałaś. Na drugim semestrze już jest lepiej a na drugim roku już najczęściej wybierasz specjalizację i wtedy masz tylko to, co chcesz mieć w planie, taka jest prawda. I na każdych studiach będziesz miała na pierwszym roku zapychacze, które trzeba przetrwać i nikt nie mówił, że to kwestia jednego przedmiotu.
Stary 2014-03-01, 13:31   #3769
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
Słuchaj, ja na informatyce miałam kulturę języka polskiego np. i kilka innych zapychaczy, tak jest na 1 roku i tak czy siak uważam, że za szybko się ewakuowałaś. Na drugim semestrze już jest lepiej a na drugim roku już najczęściej wybierasz specjalizację i wtedy masz tylko to, co chcesz mieć w planie, taka jest prawda. I na każdych studiach będziesz miała na pierwszym roku zapychacze, które trzeba przetrwać i nikt nie mówił, że to kwestia jednego przedmiotu.
Ja miałam na informatyce socjologię, psychologię i kontroling płynności finansowej nie ma co się przejmować, trzeba przetrwać pierwszy rok, on zawsze jest dziwny, ale od drugiego już się zaczyna robić fajnie

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-01, 13:42   #3770
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
Ja miałam na informatyce socjologię, psychologię i kontroling płynności finansowej nie ma co się przejmować, trzeba przetrwać pierwszy rok, on zawsze jest dziwny, ale od drugiego już się zaczyna robić fajnie
dlatego mówię, że poddawanie się po 1 semestrze to głupota.
Stary 2014-03-01, 14:01   #3771
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

Cytat:
w tej chwili socjologia jest jednym z 5 kierunków, po których pracy nie ma (chyba, że McDonald Cię satysfakcjonuje). Ale oczywiście znajdą się studenci tego kierunku, którzy będą Ci wmawiać, że jak będziesz chciała to pracę znajdziesz itp. tylko gdzie? skoro już jest przesyt absolwentów a nikt Ci nie zwolni miejsca pracy za 5 lat, raczej będą pracować dłużej obecni absolwenci.
A jeśli chcesz wiedzieć jaki jest plan, jakie są specjalizacje to wejdź na stronę wydziału ek-soc i tam popatrz w plan socjologii, specjalizacje itd.
co jest jeszcze oprócz socjologii?
Stary 2014-03-01, 14:39   #3772
pffe
BAN stały

• historia
  • pedagogika i edukacja
  • psychologia
  • wiedza o krajach i regionach
według oficjalnego rankingu studentów UW i PW z 2013 roku. Koleżanka z UW podesłała
Stary 2014-03-01, 15:53   #3773
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

dziękuje
Stary 2014-03-02, 10:34   #3774
dzasta18xd
Raczkowanie

Cytat:
wiesz co ja idąc na te studia miałam od początku już specjalizację dziennikarstwo i komunikacja społeczna, specjalizacja język francuski. Owszem teoretycznie mieliśmy wybór narzucony z góry, ale musieliśmy na te przedmioty chodzić czy nam się to podoba czy nie, bo dawało nam to pkt ECTS. Więc w sumie jak to nasz opiekun powiedział :"Te przedmioty sa teoretycznie nieobowiązkowe i możecie dokonać wyboru między jednym a drugim ale tak czy siak musicie na nie chodzić, nie macie innego wyjścia" A jak jest na informatyce? Też się o tym zastanawiałam, no ale mimo wszystko jest to kierunek ścisły i nie wiem czy podołam.

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
  • historia
  • pedagogika i edukacja
  • psychologia
  • wiedza o krajach i regionach
według oficjalnego rankingu studentów UW i PW z 2013 roku. Koleżanka z UW podesłała
No a dziennikarstwo, prawo ? To chyba też jest wysoko na liście nie przydatnych kierunków.
Jeśli się chce mieć prace po studiach, to po prostu musimy mieć dużo praktyki i najlepiej skończyć jakiś kierunek ścisły bądź medyczny .
Stary 2014-03-02, 10:40   #3775
pffe
BAN stały

Podrzuciłabym Ci plan studiów ale aktualnie padła strona mojego wydziału
Na pierwszym semestrze miałam przedmioty różne różniste: fizykę, analizę, algebrę, programowanie, kulturę języka polskiego, podstawy przedsiębiorczości, ochronę własności intelektualnej plus opcjonalne czysto informatyczne. Teraz mam w zasadzie samo programowanie, algorytmy, systemy operacyjne i matmę, matę i jeszcze raz matmę. Od 3 semestru mam tylko przedmioty informatyczne i statystykę. Od czwartego mam już tylko wybieralne i specjalizacyjne przedmioty, czyli tylko to, co sama sobie wybiorę.

Ogólnie jak nie miałaś do czynienia z programowaniem to możesz nie dać rady. Ze 150 osób na drugi semestr przeskoczyło 70-80 osób a podobno na 4, jak już wchodzą specjalizacje, zostaje 40.

Ale to na wydziale fizyki i informatyki stosowanej na informatyce inżynierskiej, gdzie połowa wykładowców to wykładowcy z polibudy i nie popuszczają. Jak jest na ek-soc to musi Ci ktoś inny powiedzieć a na matematycznym znajomi podkreślają, że jest sama teoria i na egzaminach wymagają recytacji książek, co do strony.

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

dla mnie generalnie kierunki humanistyczne nie mają sensu ani przyszłości ale cały czas lgną na nie ludzie i to ich sprawa. Ja nie będę nikomu na siłę wciskać technicznych ani pchać na informatykę, po co mam sobie robić konkurencję.
Dla mnie pedagogika, gdzie zwalniają nauczycieli nie ma sensu najmniejszego(chyba, że ktoś chce swoje przedszkole otworzyć, a tych jest za mało), kierunki takie jak socjologia czy psychologia też nie bo już jest przesyt absolwentów, więc po co więcej?
a podobno dziennikarzami wcale nie zostają osoby po dziennikarstwie więc gdzie one są? na zmywaku. proste.
no a prawo to tylko i wyłącznie znajomości. nieliczne jednostki dają radę bez znajomości.
Ale zaraz zostanę zlinczowana przez studentów tych kierunków
Stary 2014-03-02, 10:55   #3776
dzasta18xd
Raczkowanie

Nie zostaniesz zlinczowana mają chyba trochę oleju w głowie i wiedzą co ich czeka ;P Jeszcze myślałam nad logopedią z audiologią, chciałam tam pójść rok temu no ale uparłam się na dziennikarstwo głupia ja!
Stary 2014-03-02, 11:08   #3777
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie zostaniesz zlinczowana mają chyba trochę oleju w głowie i wiedzą co ich czeka ;P Jeszcze myślałam nad logopedią z audiologią, chciałam tam pójść rok temu no ale uparłam się na dziennikarstwo głupia ja!
nie, oni nie wiedzą i trzymają się tego, że to wspaniałe kierunki, że będą po nich otwierać swoje gabinety etc. tylko po co i gdzie jak już wszędzie mamy ich pełno.

Na temat logopedii nic Ci nie powiem, nie mam o tym bladego pojęcia
Stary 2014-03-02, 11:13   #3778
dzasta18xd
Raczkowanie

W takim razie: JEST KTOŚ Z LOGOPEDII Z AUDIOLOGIĄ ? Może ten ktoś zechciałby się ze mną podzielić swoją wiedzą na temat tego kierunku ) A i może ktoś z was wie coś na temat pedagogiki przez sztukę, dziennikarstwa zwykłego i kulturoznawstwa: nowe media. Co wiecie i myślicie na temat tych kierunków ?

Edytowane przez dzasta18xd
Czas edycji: 2014-03-05 o 11:43
Stary 2014-03-11, 10:38   #3779
lirrka
Przyczajenie

Cześć!Przede wszystkim chcę przeprosić jeżeli nie ten wątek lub inny błąd popełniłam pisząc tu i prosić o wyrozumiałość,bo to moj pierwszy post w ogole na wizazu.Mam taki mały problem.No okej.W sumie jest duży.Mianowicie:zrezygnow ałam ze studiów w trakcie sesji będąc już w III semestrze,podeszłam do kilku egzaminów i zdałam je z ocenami pozytywnymi.Sama poszłam do dziekanatu i podpisałam odpowiedni dokument dot.rezygnacji ze studiów,oddalam legitke itp.Pierwszy rok mam prawie zaliczony,to znaczy mam "warunek"z przedmiotu statystyka.Moje pytanie dotyczy tego,czy będę mogla na przykład ubiegać się o przyjęcie na studia na UŁ Wydziale Zarządzania na kierunek Zarządzanie ale od III semestru,coś na zasadzie wznowienia studiów ale na innej uczelni niż studiowałam,z warunkiem i takim rozgardiaszem?Oczywiście zdaję sobie sprawe z wysokich oplat z tym związanych,albo nawet innym trybem.Chodzi mi jedynie o to,czy moj pierwszy rok studiow jest calkowicie do kasacji czy istnieje jakas szansa na uratowanie go.Dodam,że nie wchodzi w grę powrót na moją dawną uczelnię(mam uraz).Proszę o odpwiedz dziewczyny!
lirrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 12:16   #3780
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

co studiowałaś wcześniej?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości