|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 |
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Witam
Dzis na spokojnie pogladałam moje kwiaty i utorczyków nic nowego ale moja Zamia zgupiała ttalnie puszcza mi az 8 nowych pedów- łodyg z liśćmi. ![]() ![]() ![]() Ciekawe gdzie ja ją teraz umieszczę ![]() Chyba tak na nia podziłal nawóz na storczyki bo mi zostało troche rozcieńczonego i wlałam go to Zamii Miłego dnia Edytowane przez ATENA84 Czas edycji: 2008-10-31 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3812 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() Kasia wiesz mój kwitnie jeszcze, także narazie nic Ci nie poradzę, Frida powiedziała że pewnie jakoś sobie znajdzie on sam wyjście z tej sytuacji więc miejmy taką nadzieję ![]() mój obudzony śpioch chyba puszcza łodygę! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3813 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() witam dzisiaj ![]() oczywiście jak co dzień po pracy przychodzę i pierwsze co robię ( oczywiście jak zdejmę płaszcz i butki ![]() ![]() ![]() Larysa dzięki za wyjasnienie - w sumei nic tylko podziwiac kwiaty teraz możemy - przyjdzie czas i się okaże co będziemy działaś - wcale nie musi być zaraz ;-) Edytowane przez kasia_a22 Czas edycji: 2008-10-31 o 16:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3814 |
BAN stały
|
hello kobitki
![]() ![]() Kwiatusie są po kąpanku dlatego najszło mnie na zdjęcia i chociaż nie mam nic nowego to kolorowych zdjęc i tak nigdy za wiele ![]() ![]() No i pozdrawiam cieplutko i ściskam wszystkie dziewuszki i ich kwiatuszki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3815 |
BAN stały
|
i taki jeszcze bonusik
Edytowane przez glizdka Czas edycji: 2008-10-31 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3816 |
Raczkowanie
|
Glizdko
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tego czarno-bialego jezyk i tzw "piona" zwaliła mnie z nóg ![]() Kochane ja chyba dzisiaj za długo nie "pociągne" przy monitorku - padam na mordke i chyba pojde wyciagnąc moje biedne stare nogi ![]() P.S. Ubierzcie sie jutro ciepło ! Do juterka ![]()
" Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem, możemy latać wtedy, i tylko wtedy, gdy obejmujemy innego człowieka " Edytowane przez DariaOlivia Czas edycji: 2008-10-31 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#3817 |
Zakorzenienie
|
Witam wieczorkiem
![]() ![]() ![]() A teraz muszę dokonac samokrytyki ![]() - nie podobają mi się storczyki z żyłkami - nie podobają mi się białe ( bo są oklepane) - miniaturki nie dorównują w niczym dużym kwiatom - nie wycina się zielonych pędów A teraz to wszystko odszczekuję. Tylko kamienie nie zmieniają zdania i mi w główce z czasem się też poukładało i: - podobają mi się Phalaenopsisy w żyłki (nie wszystkie, ale kilka faworytów mam ![]() - białe zachwycają mnie swoją dostojnością (kojarzą mi się z łabędziami) - miniaturki są słodkie i przepiękne ( w tych malutkich doniczuszkach i osłoneczkach) - po przekwitnięciu wycinam pędy nawet wtedy kiedy są zielone (Od razu się wytłumaczę. Po przekwitnięciu, jeżeli storczyk nie wypuszcza w przeciągu około 2 miesięcy żadnej odnogi pędu, lub nie przedłuża pędu to pędy ucinam całkowicie. W dośc krótkim czasie u większości storczyków z wyciętymi pędami pojawiły się nowe. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich Phalaenopsisów, kilka sobie stoi nieruchomo i przyrasta w korzenie i liście) A co do miniaturki - KUPIŁAM SOBIE DZISIAJ TAKĄ CUDNĄ !!!! ![]() Była w sphangum więc ją od razu przesadziłam. Co prawda podłoże z Orchidsklepiku nie nadawało się do tak malutkiej doniczki, ale mam drobny keramzyt i zamiast podłoża użyłam właśnie keramzytu ![]() Pozdrawia chora na głowę storczykomaniaczka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3818 |
Rozeznanie
|
a kiedy nam go pokazesz,joasiu?
#3819 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z mojego jednego przekiwtnietego falka wyrosło keiki na nie odcietej odnodze po jakiś 5 mies. Jesli bym obcieła te pędy tak jak piszesz wyzej nie miałabym dzis keiki.. choć roslina matczyna ma się coraz gorzej mały puszcza już pierwszy korzonek... Co do miniaturki tez mam taka fioletową całkeim minimini ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3820 |
Rozeznanie
|
Kulbit, a wyroslo na suchym pedzie? czy ped sie trzymal
asia,czym tniesz pędy?
#3821 |
Zakorzenienie
|
Odniosłam się do tego co napisałą Frida, ze wycina pędy nawet jeśli są zielone, jeśli w przeciągu 2 mies nic się nie dzieje nowego.
Wydaje mi się, że tutaj czasem trudno o reguły.. Ale wiem ze mi wyrosło keiki po jakiś 5 mies. Juz tu wstawiałam jak to wygląda.. zaraz odszukam.. oo w tym poście widac z jakiego pedu wyrosło mi keiki ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=3566 jesli ped usycha obcinam go, jeśli ma zdrowy zielono-brazowy kolor zostawiam ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3822 |
Rozeznanie
|
ojej,rzeczywiscie... ale mialas szczescie. ja tez chce!
#3823 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() a czarno biały kicior to Krówcia kotka 1,5 roka a biały Glutek(bo zawze gdzieś ma jakiegoś gluta ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3824 |
Zakorzenienie
|
Glizdko nie wiedziałam, że telewizory są tak przytulaśne
![]() Kulbit ja napisałam tylko swoje spostrzerzenia, żadne reguły, bo tak samo mogę je zmienic za kolejne kilka miesięcy. A pędy obcinam po "przeprawie" z moim śpiochem, który ponad rok stał nieruchomo z zielonymi pędami i nic się nie działo. Wycięłam pędy i w dośc krótkim czasie wypuścił nowy. ![]() ![]() Platynko obcinam dużymi nożyczkami lub sekatorem ( w zależności co jest pod ręką) Zdjęcia postaram się zrobic i wstawic dzisiaj. Dziewczyny, Wasze miniaturki w jakim są podłożu? Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-01 o 06:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3825 |
Rozeznanie
|
oja w jakiejs takiej ziemi... potrzebuje o wiele wiecej wody niz te normalne storczyki
#3826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wydaje mi się ze w uprawie storczyków wiele rzeczy robimy na wyczucie.. Ale dziś wyciełąm dwa pędy bo storczyk miał je ponad pól roku i widzę, że nic się z nich nie kluje nowego a storczyk jakiś taki padniety... wiec moze pomoże mu Twoj pomysł i po wycięciu pędów odzyje reszta zobaczymy ![]() Trzymajcie proszę kciuki za moje keiki.. zeby matczyna roslina zdołała go utrzymać bo widzę, że czuje się ona coraz gorzej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3827 |
Raczkowanie
|
No to trzymamy kciuki aby mamuska dała rade
![]() A ja narazie odkładam odżywke i wracam tylko do wody a jak to nie zadziała na moje marniejące listki to ja niewiem co zrobie ![]() ![]()
#3828 |
Zakorzenienie
|
Kulbit mocno trzymam kciuki za Twoją storczykową mamusię
![]() Emko na pewno będzie dobrze ![]() A to mój wczorajszy nabytek - Phalaenopsis Calimero (wysokośc od dołu osłonki do końca patyka przytrzymującego pęd - 20 cm) Nie łudźcie się wielkością z pierwszego zdjęcia : ![]() ![]() No i w towarzystwie nienajwyższych moich storczyków: ![]() ![]() Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-01 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#3829 |
BAN stały
|
o jeeeeju jakie tyciusi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3830 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki dzięki za kciuki za moją mamusie i dzieciątko ![]() Frido piękny ten Twój minimini! Mój też ma ok. 20 cm, tylko całe fioletowe listki, wstawiałam go tu ![]() Te minimini sa przeurocze wg mnie ![]()
![]() |
#3831 |
Zakorzenienie
|
Kulbit one są przesłodkie
![]() Tylko cena odstrasza, bo jest taka jak dużego Phalaenopsisa - 25 zł + osłonka 9 zł. Cenę kwiatka jeszcze mogę przełknąc, ale cena osłonki??? ![]() ![]() ![]() A za kciuki nie dziękuj, bo jeszcze zapeszysz. ![]() Glizdko on już większy nie będzie. Taki już jego urok ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3832 |
Zakorzenienie
|
Frido to ja już nie dziękuje
![]() Ja kupiłam za 16 razem z osłonką ale na giełdzie kwiatowej... Normalnie to faktycznie cena tragiczna ![]()
![]() |
#3833 |
Zakorzenienie
|
Nie mogę sobie przypomniec, ale któraś z wizażowych storczykomaniaczek kupiła swoją miniaturkę za 5 zł !
![]() Storczyk moja miłośc zauważyłam że masz Mini Marka. Jakiej on jest wielkości? Jak dużą ma doniczkę? Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-01 o 13:51 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3834 |
Zakorzenienie
|
Za 5 zł??? No to ja bym wziełą od razu ze 4
![]() EDIT: Glizdka masz boskie kocurki ![]()
![]() |
#3835 |
Raczkowanie
|
Witojcie hej !
![]() Widze , ze poszalałyście dziewuszki z pisaniem ![]() Kulbit - ja też zaciskam łapki za mamę keiki - wytrzyma zapewno ![]() Frido - ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolorek te rewelacja!!! Gratuluję - Frido gdzie Ty wyszukujesz te wszystkie niespotykane kolory ? Ja jak patrze u mnie w marketach nigdy nic takiego mi sie nie rzuci w łapki Śliczny - naprawde bardzo mi sie podoba ![]() A co do pędu - jak dobrze ze ten temat został poruszony ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buziaki ![]()
#3836 |
Zakorzenienie
|
![]() Dario ja też mam problem z takimi mieekimi gumowatymi listeczkami w dwóch falkach. Z jednego pędu nie odetnę bo to falek z keiki ![]() ![]()
![]() |
#3837 |
Raczkowanie
|
Hmmm w takim razie i ja opitole mojego
![]() ![]() ![]()
#3838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3839 |
Zakorzenienie
|
Albo pojedziesz mu po korzonkach aż mu w liście pójdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3840 |
Zakorzenienie
|
O to, to, to! Zaraz gu pójdę i tak własnie nastraszę!!! ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:34.