|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
A tak na marginesie to mnie też nie udała się reanimacja w keramzycie. |
|
|
|
|
#3812 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny!
Przeczytałam właśnie, że marszczenie się liści jest spowodowane zbyt małą wilogtnością powietrza. Czy to prawda? Jesli tak, to czy przeniesienie rosliny z parapetu nad kaloryferem w inne miejsce polepszy sprawę ? A moze jakieś inne sposoby ? I powiedzcie mi co może być przyczyną szybkiego opadania kwiatów? W tym roku ten Fenek miał piękną ilość kwiatów, ale niestety utrzymały siędo tygodnia czasu. Czy jest ratunek na następny raz? ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Zapomnijcie o powyzszym poście : ( Owego storczunia wyjęłam z podłoża a tutaj takie białe kropeczki na zgliszczach korzeni. Praktycznie wszystkie korzenie niepowietrzne poszły : / Właśnie obcięłam je i nie wiem co dalej.... Edytowane przez Vika90 Czas edycji: 2009-11-12 o 22:32 |
|
|
|
#3813 |
|
Raczkowanie
|
Poczytaj o reanimacji w keramzycie, chociaż ja wolę do kory dorzucić więcej kamyków. Codziennie z rana delikatnie zamgławiaj stożek wzrostu na zewnątrz tam gdzie powinny wyrosnąć korzenie i korę też.
Co do pytania o przeniesienie z nad kaloryfera to u mnie się to sprawdza w 100% lepiej im w miejscu gdzie go nie ma. |
|
|
|
#3814 |
|
Raczkowanie
|
Czy stroczyki mogą staćw osłonkach na tacce z keramzytem ?
|
|
|
|
#3815 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!!!
napiszcie mi proszę czy to będzie kwiat???No i wypuszcza listka ![]() Ale ja po oglądaniu Waszych cudów nie mogłam się oprzeć pokusie i okazji i nawet zamówiłam u znajomej szklane (przezroczyste) osłonki po 7zł do nich jak myślicie czy przeżyją???Pierwsze dwa zdjęcia to mój staruszek raszta to te nowe.I napiszcie mi proszę czy wiecie jakie to gatunki???I czy moja pielęgnacja:podlewam co dwa tygodnie na noc rano wylewam nadmiar wody,nawóz co drugi raz.Jest prawidłowa.Pozdrawiam |
|
|
|
#3816 |
|
Raczkowanie
|
justynka333
uważaj z tym podlewaniem na noc.. kwiaty nie powinny kilkanaście bądź kilka godzin stać w wodzie! podlewamy je przez namaczanie w wodzie 15-20 minut. raz na dwa tygodnie. w zależności od tego czy kora przeschła.. (widac to po srebrnych korzonkach i lekkości doniczki! możesz też sprawdzić drewnianym patyczkiem)by polepszyć przesychanie zrób dużo dziurek w plastikowej osłonce! to pomaga ![]() powycinaj kółeczka albo zwyczajnie podziurkuj gwoździem bądź czymś takim ![]() Twoje kwiatki są z gatunku Phalaenopsis jakbyś chciała się doszukać konkretnych odmian i szczegółowej nazwy popatrz na tę stonkę : http://www.storczyki.pl/index.php?po..._foto&litera=P aa i na pierwszym zdjęciu będzie przedłużenie pędu gratuluję ![]() Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-11-14 o 14:29 |
|
|
|
#3817 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Te udało mi się zidentyfikować (chyba dobrze) http://www.storczyki.pl/gallery_foto...attachment=560 http://www.storczyki.pl/gallery_foto...a=P&zakres=all http://www.storczyki.pl/gallery_foto...a=P&zakres=all Nie znalazłam tylko tego w kropki.Najbardziej podobają mi się te łaciate... Edytowane przez justynka333 Czas edycji: 2009-11-14 o 19:38 |
|
|
|
|
#3818 |
|
Raczkowanie
|
Moje storczyki namaczam 1h uważam, że 15-20 minut to trochę mało żeby storczyk się dobrze "napił".
Pierwszy storczyk po ok pół roku wpuścił pęd kwiatowy, drugie pół roku trwało jego rośnięcie niestety teraz kiedy ma już ładne pączki praktycznie zrzuca jeden po drugim Czy wie ktoś co może być tego przyczyną? Dotychczas stał w swoim pierwotnym miejscu teraz gdy widzę co się dzieje przełożyłam go w inne miejsce ale nie wiem czy coś to da. |
|
|
|
#3819 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam podobny problem,ale nie znam konkretnego rozwiązania. Kiedyś natknęłam się na informacje, że to przez gwałtowną zmianę warunków uprawy, ale jak storczyk ciagle stoi w jednym miejscu to co, ja się pytam.
|
|
|
|
#3820 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, coś rośnie jednemu z moich storczyków. Nie mam pojęcia co to? Trochę dziwne jak na pęd kwiatowy. Dodam jeszcze że storczyk wcześniej zakończył kwitnienie na pędach, które teraz obeschły do połowy, jeden z pędów jest sercowy.
|
|
|
|
#3821 |
|
Zakorzenienie
|
Dwa słowa: Leroy Merlin
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
#3822 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wszystkie wasze okazy z ostatnich zdjęć to poprostu same ŚLICZNOŚCI
Justynka takie piękności i w takiej cenie toż to szok ![]() divinity faktycznie dziwna niespodzianka Ci kiełkuje ale tak na moje oko to jednak będzie pędzik kwiatowy oby tak było ![]() A teraz ja się pochwalę Może zauważyłyście na zdjęciu mojej kolekcji że jeden mój storczyk wypuścił 2 keiki .... jedeno maleństwo właśnie zakwitło ![]() A tak oto "wykluwało" się moje cudo: zdj.1 - dwa tygodnie temu zdj.2 - dwa dni temu zdj.3 i 4 - wczoraj i dzisiaj |
|
|
|
#3823 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Toż to jakaś masakra... co Ty robisz, że Ci tak keikują? Zdradź nam sekret Ja pomimo, tego że już z 2,5 roku mam storki w domu nie dorobiłam się ani jednego keika jedynie pędu sercowego i teraz boję się że tamten już nie zakwitnie... aaaa i to coś co mi tam rośnie mój tata nazwał alieniem no więc dorobiłam się też obcego |
|
|
|
|
#3824 |
|
Raczkowanie
|
Z tymi keiki to tak do końca nie ma się co cieszyć, bo roślina matczyna je wydaje gdy czuje się zagrożona i jest to naturalny sposób na przetrwanie!
Nie mniej zdarzają się storczyki, które wyniku krzyżówek mają w sobie nadmiar hormonu wzrostu i tworzą keiki na okrągło ![]() Podsumowując keiki to i tak czy owak nic dobrego ![]() ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Sylwia Cypr dokładnie nie widzę po ile korzeni mają Twoje keiki ale jeżeli mają 4-5 korzonków i 3 liście to możesz je spokojnie odciąć (nie teraz gdy kwitną) i ulżyć roślinie matczynej
|
|
|
|
#3825 |
|
Raczkowanie
|
Ja też jeszcze nigdy nie dorobiłam się keika
A bardzo bym chciała wyhodować takiego od początku...Może kiedyś się uda.Ale za to moja kolekcja powiększa się w bardzo szybkim tempie!A oto noewe nabytki.Na 1 zdjęciu kupiony z przeceny(dwa w jednym) nie wiem na jaki kolorek kwitnie bo był już przekwitnięty.No i dwa kwitnące...Ostatni ma naprawdę dużo pączków!!!
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3826 |
|
Raczkowanie
|
divinity ja tam w dalszym ciągu będę trzymała kciuki żeby Twój "alien" był pędem kwiatowym
![]() A co do moich keików to niestety żadna w tym moja zasługa, poprostu wyrosły na razie wstrzymuję się z ich obcieńciem bo:- pierwszy ma trzy listki ale tylko dwa korzonki długości ok. 4 cm - drugi też ma 3 listki ale tylko jeden korzonek długości prawie 2 cm i właśnie zakwitł (dla porównania kwiatuszek ma prawie 8 cm średnicy - trzeci dopiero co się "wykluł" i z nim to dopiero będzie problem bo urusł dokładnie w tym samym miejscu w którym miesiąc temu przedłużył mi się pęd kwiatowy ... no cóż będzie ciekawie
|
|
|
|
#3827 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pomocy! W maju dostałam storczyka. Kwitł i rósł pięknie. W wakacje wyjeżdżałam nad morze i dałam go na przechowanie babci. Odebrałam biedulkę z przyklapniętymi kwiatuszkami i podsuszonymi korzonkami. Podlewałam go jak zawsze raz na tydzień wstawiając doniczkę w wodę z nawozem do storczyków na ok 30min. Ucieszyłam się że po dość długim czasie odżył, ale zaraz potem...Zrzucił kwiatki.
Ponieważ nic się nie działo odcięłam pęd nad 2 "kolankiem" ale nadal nic. Wypuścił tylko nowego liścia ale też nie wygląda dobrze - ma jakąś szramę. Wklejam kilka zdjęć i mam nadzieję, że ktoś pomoże mi go ożywić!
|
|
|
|
#3828 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podlewać najlepiej raz na 2 tygodnie, gdy całkiem przeschnie podłoże i nie ma kropelek rosy w doniczce, a korzonki są jasno srebrne. Ja podlewam stosując przerwy z odżywkami, zazwyczaj co trzecie podlewanie daję samą odstaną wodę. Storczyk ma dość długie liście więc może mieć deficyt światła. Pęd z tego co widzę jest uschnięty więc spokojnie możesz go obciąć w całości bo już nie odbije. Być może storek zrzucił kwiaty bo zaczęłaś grzać w kaloryferze, albo odwróciłaś go lub przestawiłaś do innego miejsca.
|
|
|
|
|
#3829 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki
|
|
|
|
|
#3830 |
|
Raczkowanie
|
Mavika koniecznie wyjmij storczyka z doniczki usuń wszystkie te suche, brązowe korzenie, tak na prawdę to nie wiem czy jeszcze coś z niego będzie. Liść sercowy może wskazywać też na chorobę wirusową czy grzybiczą ale ja jeszcze z czymś takim się nie spotkałam
.Polecam Ci to forum: http://www.storczyki.pl/?pokaz=forum jest tu bardzo dużo osób, które są hodowcami (nie amatorami, oczywiście nie chcę tu nikogo obrażać) od wielu lat i może coś poradzą! ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- PS. wymieniłabym też korę na nową co ta w doniczce wygląda na rozłożoną i widać też zielony osad, który świadczyć może o tym, że wbrew pozorom storczyk został przelany! Ten osad najczęściej się pojawia jak jest dużo wilgoci w doniczce i przy tym wysoka temperatura! W doniczce najlepiej zrobić otwory rozgrzanym nożem lub główką gwoździa wtedy kora lepiej przesycha i nie ma osadu ani pleśni! Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2009-11-16 o 22:09 |
|
|
|
#3831 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje. wlasnie nie ruszalam go z miejsca w ktorym kiedys tak pieknie kwitl...potem przestawilam na parapet wiec i swiatlo mial...sma nie wiem...sprobuje z tym przesadzeniem
|
|
|
|
#3832 |
|
Zakorzenienie
|
tez nigdy sie nie dorobolam keika
ale wszystko przede mna ![]() mamy takiego samego kwiatka ten zolto-rozowy w kropki wlasnie dzisiaj zauwazylam ze puscil mi drugi ped kwiatowy a babeczka sprzedala go za 1o zł bo powiedziala, ze on juz po przekwitnieciu jest a tu taka niespodzianka ![]() w ogole troszke storki zaniedbalam-musze sie przyznac, nie mam czasu na nic podlewam je normalnie, nie wstawiam do wody moze w weekendzik mi sie uda jak mi znowu nic nie wypadnie ale trzymaja sie niezle i puszczaja nowe pedy i listki wiec chyba im dobrze
|
|
|
|
#3833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje
|
|
|
|
|
#3836 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny może mi pomożecie, a w sumie storkowi mojej mamy :/ już jak go dostała było z nim coś nie tak- miał taki dziwne liście -zdjęcie 1 i pod światło widać takie kropki
, poza tym sporo uschniętych pączków kwiatowych (ale to może być zmiana otoczenia ) poza tym zaczynają mu żółknąć liście. Korzenie wygladaja dosyć dobrze.
|
|
|
|
#3837 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Macie jakies sprawdzone metody na wybicie przedziorkow?? Moze jakies domowe?? Dzis zauwazylam na moim nowym storasku,male czerwone robaczki,siedza a tylnej czesci kwiatow,teraz nie wiem co robic,czy przesadzac-tyle,ze dopiero zaczyna kwitnac,ma jeszcze duzo pakow-czy to nie zaszkodzi. Bede bardzo wdzieczna jesli mi pomozecie ![]() pozdrawiam i zycze milego dnia
|
|
#3838 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a te kropeczki na drugim zdjęciu to raczej nic groźnego- u mnie mam na jednym storku takie same kropki i one ani się nie powiększają anin nie rozprzestrzeniają- podejrzewam że to może być wina nawozu którym ktoś kiedyś tam pryskał liście dla zwiększnia wilgotności ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3839 |
|
Raczkowanie
|
Ja niestety nie pomoge w sprawie chorób czy szkodników bo jestem totalnie zielona w tych tematach
ale trzymam za was i wasze storki kciuki Norka na pewno by coś doradziła, ale ostatnio jej tutaj nie widzę niestety, pewnie nie ma czasu
|
|
|
|
#3840 |
|
Przyczajenie
|
hmm to drugie zdjecie wyglada mi moze na jakas chorobe wirusowa.. obejrzyj dokladnie liście od spodu i opisz moze cos jeszcze przeoczylas...
powiedzcie mi dlaczego odradzacie nawozenie teraz? przeciez storczyki a bynajmniej phalenopsis kwitnie przez cały rok... i nawożenie powinno sie stosowac zaleznie od kwitnienia wiec jezeli roślina kwitnie to jak najbardziej moim zdanie powinno się je dokarmiac..bo przeciez w tym okresie wymaga najlepszego odzywiania... przeczytalam kiedys o tym w ksiazce i dlatego sie tym sugeruje bo wydaje mi sie to prawdziwe.. oprocz tego obcinanie pedow po przekwitnieciu to tez jest hm jak by to powiedziec pewien stereotyp bo w naturalnych warunkach pedow nikt nie obcina i rośliny nadal rosną i kwitna.. oprócz tego Phalenopsis ma tendencje do powtórnego kwitnienia... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.

A tak na marginesie to mnie też nie udała się reanimacja w keramzycie. 
napiszcie mi proszę czy to będzie kwiat???No i wypuszcza listka 
Ale ja po oglądaniu Waszych cudów nie mogłam się oprzeć pokusie i okazji 

oby tak było 

ale trzymam za was i wasze storki kciuki