Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-26, 19:38   #3811
anniaa

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Nie pisałam konkretnie do Ciebie, już wcześniej ktoś tu pisał, że 2 wieśniaki DZIENNIE (nie w posiłku) to za dużo, stąd moje pytanie.

Nadal też proszę o ocenę moich Rrrrr
mozesz jesc 2 wiesniaki dziennie

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-26, 20:08   #3812
Bbasiulka
Raczkowanie

Paszkaa wiesz tutaj nie mówi się o wadze. A tak btw. to przy twoim wzroście i wadze to jest stan ( jak to w szpitalu mówią) zagrożenia życia. Lepiej dziewczyno weź się w garść..

-- Nabieram apetytu na życie
Bbasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-26, 20:21   #3813
paszka016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bbasiulka Pokaż wiadomość
Paszkaa wiesz tutaj nie mówi się o wadze. A tak btw. to przy twoim wzroście i wadze to jest stan ( jak to w szpitalu mówią) zagrożenia życia. Lepiej dziewczyno weź się w garść..

jestem pod opieka i lekarza i ginekologa .. z moim zdrowiem wszystko wporzadku

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-26, 20:24   #3814
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez paszka016 Pokaż wiadomość
Fatalne U (no, fatalne i to jak^):
Śn: jabłuszko, jogurt truskawkowy Fruvita 150g chyba śmieszna jesteś, że taki posiłek nadaje się na śniadanie. poza tym- gdzie jest drugie?
gdzie tu jest białko, gdzie tu są tłuszcze..?^^
O: talerz rosołu , dwie czubate łyzki ziemniaków , schabowy , duzoo mizeri no obiad jako tako.
P: lód śnieżka truskawkowa to nie jest posiłek dla mnie. już jako deser mogłabyś traktować, ale coś jeszcze musisz zjeść
K: talerzyk sałatki z zupek chinskich z majonezem papryka groszkiem fasolka czerwoną ogorkiem itd , jabłuszko zupki chińskie jak można jeść taki szmelc? zamiast tego mogłaś zjeść normalne warzywa, zrobić jajecznicę albo jakieś kanapki..

czuje że nawet na takim jedzeniu tyje ;( mam jakas obsesje
ja pierd... weź mnie dziewczyno nie irytuj. jak po takich ilościach można czuć się najedzonym?! przecież to mi pasuje na głodówkę.
znikome ilości białka, zero zdrowych tłuszczy i jeszcze takie gówno w postaci zupek chińskich. zastanów się, do czego ty dążysz.
bo póki co to twoje jadłospisy wyglądają jak niedorobiona redukcja.

a oto moje dzisiejsze U/P mam nadzieję, że dostarczyłam co najmniej 2000kcal?
  • dwa jajka na pół miękko z majonezem, solą i pieprzem;
    kromka grahama z żółtym serem, pomidorem i ogórkiem; kromka grahama z powidłami; kubek zielonej herbaty
  • (tuż po treningu) kubek mleka z łyżką miodu i kilkoma garściami płatków 'zdrowy błonnik' (mają trochę białka, jak patrzyłam XD)
  • (godzina po treningu-obiad) trzy czubate łychy ziemniaków z masełkiem i koperkiem; schabowy; miseczka mizerii; kubek zielonej herbaty
  • pół paczki mieszanki orzechów z suszoną żurawiną i wiśniami (czyli jakieś 60gram); jabłko
  • schabowy, pół jednego pęczku brokuł (musiałam się podzielić z bratem ) maczanych w śmietanie; kubek białej herbaty
i nawet ja po takim żarciu nie byłam fest najedzona, a co dopiero po takich znikomych ilościach jak powyżej
Stary 2009-04-26, 20:26   #3815
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Paszko, swoje EDkowe objawy opisuj na podforum Krzywe Zwierciadło. Mam nadzieję, że lekarz, pod którego opieką aktualnie jesteś, to psycholog.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-26, 20:27   #3816
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
jestem pod opieka i lekarza i ginekologa .. z moim zdrowiem wszystko wporzadku
nie wątpię.. ale zastanawiam się, jak ty musisz wyglądać. ja ważę tyle co ty, a jestem mniejsza o 10cm i czuję się jak więzień z Oświęcimia ;|
Stary 2009-04-26, 20:32   #3817
Jorelia
Rozeznanie

Moje W, ocenicie?

I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, pół jabłka, dwie łychy serka wiejskiego, garść rodzynek i suszonego ananasa.
II. Kromka razowca z jajkiem na twardo i pomidorem, pół jabłka.
III. Kotlet sojowy (smażony na teflonie, bez tłuszczu) , troszkę ziemniaków, sałata z jogurtem naturalnym.
IV. Kawa z mlekiem, serek homo naturalny z garścią migdałów, kostka gorzkiej czekolady.
V. Trochę sałatki z jajka, ogórków, papryki, szczypiorku i jogurtu naturalnego, kromka razowca (pierwszy raz od czterech miesięcy zjadłam na kolację chleb! )
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-26, 20:35   #3818
stesy
Przyczajenie

U:

Śniadanie: Dwie kromki chleba orkiszowego ze slonecznikiem z serem topionym, wedlina i oliwkami zielonymi. Zielona herbata

2Śniadanie: dwa skrzydełka z rosołu gotowane i korpusik, dwie mandarynki, jabłko, kawa z mlekiem

Obiad: gulasz z miesa wolowego w potrawce z warzyw, herbata zielona
2 jabłka

2h na rowerze

Podwieczorek: gotowana pierś z kurczaka z oliwkami zielonymi i sosem czosnkowym na bazie jogurtu nat., pare michałków, kawa z mlekiem

banan
A teraz kompletnie glodna nie jestem i zaraz ide spac, wiec kolacji nie bedzie [;
Nie za duzo miesa?

http://www.rysuj.pl/index.php?option...1287&Itemid=85
stesy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-26, 20:37   #3819
bekii
Rozeznanie

Bardzo proszę o ocenę
Moje dzisiejsze RRRRR:
Na czczo: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej
I śniadanie:3 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów pszennych,3 rzodkiewki,szczypiorek
II śniadanie:1 jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % malutki 100 g,300 ml soku pomidorowego
Obiad na działce:2 szaszłyki z grilla(skład:mięsko z piersi kurczaka posypane ziołami prowansalskimi,przyprawą do kurczaka,pieprzem i pokropione oliwką z oliwek,ogórek kiszony,cebula,papryka czerwona surowa)+surówka z kapustki kiszonej doprawiona koperkiem i oliwą z oliwek+maleńki kawałeczek chudego mięska z grilla (łopatka wieprzowa)+1 lampka wina czerwonego wytrawnego+1 lampka wina własnej roboty z czerwonych winogron
Podwieczorek:sałatka z serem FAVITA,kapustą pekińską,ogórkiem konserwowym,pomidorkiem,o liwkami,doprawiona koperkiem,szczypiorkiem i świeżymi listkami bazylii oraz oliwą z oliwek+pół udka z kurczaka bez skóry+1 mała cienka paróweczka Drosedka -wiem,że źle,ale miałam taki apetyt po tym winku na działce,a parówek nie jadłam już od 3 miesięcy,a rodzinka się tak zajadała.
Kolacja:Twaróg chudy 100 g
Napoje:pokrzywa,herbata czerwona,herbata zielona,woda mineralna niegazowana,no i winko

Moje cuda na szydełku:
http://mojeciuchy.pl
(login: szydelkowakraina)

bekii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-26, 20:46   #3820
Costynuuna
Zadomowienie

Przytycie:

Śniadanie:
3szklanki mleka 3,5% z musli z rodzynkami iorzechami( ok . 4-5łyżek)
2 Śniadanie:
2 kajzerki, 2łyżki masła extra, 2 plasterki polędwicy, 2plasterki żółtego sera
woda smakowa
+ jabłko, 3bit lub jakiś inny baton
Obiad:
Zupa jarzynowa (1porcja)
8 pierogów ruskich + około 6łyżek śmietany 18%
sok porzeczkowy
Deser:
Kisiel
Po około 2godz:
Sałatka z kurczaka: ( filet z piersi kurczaka) , majonez, por, keczup, kapusta pekińska, ogórek kiszony, kukurydza, przyprawa+ 2kromki chleba z masłem
Kolacja:
3-4 kajzerki , masło extra, jajka na miękko (3-4 sztuki) + majonez , herbata z cytryną

w między czasie jeszcze 2serki Danio

mógłby ktoś ocenić
Stary 2009-04-26, 21:01   #3821
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
ja pierd... weź mnie dziewczyno nie irytuj. jak po takich ilościach można czuć się najedzonym?! przecież to mi pasuje na głodówkę.
znikome ilości białka, zero zdrowych tłuszczy i jeszcze takie gówno w postaci zupek chińskich. zastanów się, do czego ty dążysz.
bo póki co to twoje jadłospisy wyglądają jak niedorobiona redukcja.

a oto moje dzisiejsze U/P mam nadzieję, że dostarczyłam co najmniej 2000kcal?
  • dwa jajka na pół miękko z majonezem, solą i pieprzem;
    kromka grahama z żółtym serem, pomidorem i ogórkiem; kromka grahama z powidłami; kubek zielonej herbaty
  • (tuż po treningu) kubek mleka z łyżką miodu i kilkoma garściami płatków 'zdrowy błonnik' (mają trochę białka, jak patrzyłam XD)
  • (godzina po treningu-obiad) trzy czubate łychy ziemniaków z masełkiem i koperkiem; schabowy; miseczka mizerii; kubek zielonej herbaty
  • pół paczki mieszanki orzechów z suszoną żurawiną i wiśniami (czyli jakieś 60gram); jabłko
  • schabowy, pół jednego pęczku brokuł (musiałam się podzielić z bratem ) maczanych w śmietanie; kubek białej herbaty
i nawet ja po takim żarciu nie byłam fest najedzona, a co dopiero po takich znikomych ilościach jak powyżej
Ogólnie ok,choć mogło by być więcej kcal,ale ja też mam czasem dni,że nie chce mi się jeść.
Dzisiejsze U ,a tak jakbym znowu była na P..)

IS: owsianka na mleku 3.2 % z rodzynkami,orzechami włoskimi,żurawiną,suszony mi morelami i miodem,banan,jabłko,cukie rek dumle,zielona herbata
Przekąska: kawa z mlekiem,kawałek biszkopta z galaretka i owocami,kiwi,serek wiejski 6% z ananasem
IIS: dwie kromki razowca z masłem,serkiem topionym paprykowym,ketchupem i papryką,dwa ogórki kiszone,danone fantasia z płatkami czekoladowymi,herbata owocowa
O: 4 duże ziemniaki,dwa klopsy mielone wieprzowo-wołowe,ok 150 gr surówki z kapusty pekińskiej,kompot,talerz zupy ogórkowej na żeberkach zabielanej
D: mleczko waniliowe 250 gr
P: cappuccino orzechowe,ok 50 gr orzechów ziemnych w miodowej skorupce,rogalik 7deys,dwie kostki czekolady z mlecznym nadzieniem,kawałek arbuza
K: dwa jajka na twardo z majonezem,bułka pszenna z masłem,kromka chleba białego z masłem,ok 200 gr przysmaku gajowego(takie coś śledziowe z grzybami i cebulą)sałatka z pomidora,sałaty,czerwonej fasoli,marynowanych pieczarek i sosu sałatkowego,herbata czarna z cytryną
Przekąska: sok pomidorowy,danio warzywny,4 krakersy cebulowe
Oceni ktoś?

Edytowane przez gosia261282
Czas edycji: 2009-04-26 o 21:09
gosia261282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-26, 21:11   #3822
Bbasiulka
Raczkowanie

Rękami i nogami podpisuje się pod Izą. Ze zdrowiem wszystko wporządku... - Aha, masz strasznie niską wagę i piszesz że czujesz że tyjesz mimo że, mało jesz. Hm, lekarz nic tu nie zdziała raczej... Tak jak Iza mówiła tu raczej przydałby się psycholog. A pani ginekolog to w związku z oczekiwaniem na ,,cud" ( jeśli już straciłaś miesiączke) ??

-- Nabieram apetytu na życie
Bbasiulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-26, 21:21   #3823
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Fatalne U :
Śn: jabłuszko, jogurt truskawkowy Fruvita 150g
O: talerz rosołu , dwie czubate łyzki ziemniaków , schabowy , duzoo mizeri
P: lód śnieżka truskawkowa
K: talerzyk sałatki z zupek chinskich z majonezem papryka groszkiem fasolka czerwoną ogorkiem itd , jabłuszko

czuje że nawet na takim jedzeniu tyje ;( mam jakas obsesje
Słuchaj Paszka,jesteś na U tak jak i ja,a wiem,że mało warzysz,więc powinnaś być na P.Może spróbuj zastosować mój jadłospis pod siebie,co?Nie jem idealnie,ale jedzenie,jak wiele rzeczy w życiu sprawia mi przyjemność.Może spróbujesz jakie to fajne.A różnorodność to najlepsza droga by tego zasmakować.Na zdrowie!Wierzę,że Ci się uda!!!
Stary 2009-04-27, 09:39   #3824
Limonka1987
Zakorzenienie

RRRRRedukcja

śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrębów, kiwi, plaster ananasa z puszki, wieśniak lekki)
II śniadanie: mała grahamka z polędwicą sopocką (3 plasterki), sałatą, papryką i kiełkami
III śniadanie: garść migdałów- byłam na uczelni do 14.00 i stąd taki, a nie standardowy rozkład posiłków
Obiad: rybka gotowana na parze (na oko 150 g) z sosem pomidorowym (przecier pomidorowy, łyżeczka oliwy z oliwek, 5 oliwek), 3 łyżki kuskusu, surówka (kapusta, cebula, marchew, jabłko, ogórek kiszony, groszek z puszki, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, oliwa z oliwek)
Kolacja: sałatka z kurczakiem (100 g gotowanej piersi z kurczaka, sałata, brokuły, pomidor, papryka, kiełki)
Stary 2009-04-27, 10:13   #3825
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Dzisiejsze Rrrrrr, proszę o ocenę:
Ś: wieśniak z jabłkiem z cynamonem i pł.owsianymi, kawa ok
40 minut basenu, 30 minut sauny
O: zawijaniec z piersi z kurczaka nadziewanej pieczarkami w otrębach z 2 łyżkami kaszy gryczanej i ogórkami kiszonymi ok
P: (raczej jakby deser, jadłam o 16) omlet z 2 jaj z zarodkami pszennymi, mlekiem, odrobiną siemienia lnianego, na niego brzoskwinia z puszki pokrojona drobniutko i wymieszana z łyżką wieśniaka (chciałam jog.nat., ale niestety nie ma już w lodówce) owoce staraj się jeść rano, a poza tym brzoskwinie z puszki mają bardzo dużo cukru
P2: sałatka z tuńczyka, odrobiny wieśniaka, ogórka kiszonego, cebulki dodaj orzechy
K: nie bardzo mam pomysł, ale z tego co mam to wyjdzie mi chyba wieśniak z mieszanką studencką
(Wiem, że dużo tego wieśniaka...ale nie bardzo mam pomysł na inne białko...) no dużo

Na jutro planuję:
Ś: wieśniak z otrębami ze śliwkami (jakieś 3 łyżki), do tego wkroję brzoskwinię z puszki ok, ale o brzoskwiniach już Ci pisałam
2Ś: 2 jaja sadzone + jakieś warzywko (pewnie ogórek z cebulką) skoro to 2 śn to dodaj jakieś pieczywo razowe
O: pół opak. warzyw na patelnię z ryżem (na oliwie) z kawałkami piersi z kurczaka
P: 2ga część sałatki z dzisiaj z tuńczyka itd... tu pasują orzechy lub pestki
K: chciałabym wieśniaka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, i tak będzie, jeśli tylko dorwę rzodkiewki jutro... monotonnie strasznie z tym wieśniakiem

I jak?
PS. Piszecie, że 2 wieśniaki to za dużo, ale jajek podobno przecież też za wiele jeść nie można, no a trudno jeść mięcho/rybę 3 czy 4 razy dziennie więc ja już nie mam pomysłów na białko...
Zgadza się, ale dla Ciebie mięcho to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, a ryba to tuńczyk. Oprócz tego możesz jeść chudą cielęcinę, wołowinę - na obiad, a w sałatkach chudą szynkę. A ryby: łosoś, makrela, sardynki, no i surowe ryby, które przygotujesz jak zechcesz.
A białko jest jeszcze w roślinach: fasola, soja, soczewica, ciecierzyca.
Jak będziesz jadła tylko pierś, wieśniaki i tuńczyka to Ci się szybko znudzi.

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
RRRRRedukcja

śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrębów, kiwi, plaster ananasa z puszki, wieśniak lekki)
II śniadanie: mała grahamka z polędwicą sopocką (3 plasterki), sałatą, papryką i kiełkami
III śniadanie: garść migdałów- byłam na uczelni do 14.00 i stąd taki, a nie standardowy rozkład posiłków
Obiad: rybka gotowana na parze (na oko 150 g) z sosem pomidorowym (przecier pomidorowy, łyżeczka oliwy z oliwek, 5 oliwek), 3 łyżki kuskusu, surówka (kapusta, cebula, marchew, jabłko, ogórek kiszony, groszek z puszki, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, oliwa z oliwek)
Kolacja: sałatka z kurczakiem (100 g gotowanej piersi z kurczaka, sałata, brokuły, pomidor, papryka, kiełki)
Uwielbiam Twoje redukcyjne jadłospisy. Udowadniasz, że można jeść smacznie, zdrowo i kolorowo na r. Pokazujesz, że nie trzeba jeść wieśniaka 5 razy dziennie. No i poza tym codziennie coś innego.
Brawo!

Edytowane przez Rosalyn
Czas edycji: 2009-04-27 o 10:14
Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 10:35   #3826
virginia
Zakorzenienie

Rosalyn dzięki za ocenę
Mięcho to nie tylko pierś z kurczaka dla mnie, podobnie ryba to nie tylko tuńczyk - jadam też inne mięcha i rybki, wspomnianą przez Ciebie makrelę, łososia, sardynki itd., tylko, że jak już coś robię z np. piersi kurczaka lub puszki tuńczyka to taki obiad/sałatka starcza mi na 2 dni, stąd te powtarzanie.. O brzoskwiniach z puszki nie wiedziałam, dzięki za podpowiedź. Orzechy i pestki wiem, że pasują do sałatki ale właśnie mi się skończyły. Postaram się dziś uzupełnić zapasy i się poprawić .

To może na jutro wykombinuję jakieś Rrrrr, prosząc o ocenę, tak, żebym w razie co mogła nanieść poprawki :
Ś: wieśniak (podobnie jak dzisiaj, bo dzisiejszego Ś nie wcisnęłam do końca, więc tylko coś dorzucę)
2Ś: kanapka z 2 kromek razowca z pastą z tuńczyka (niestety kupną..) i ogórkiem
O: szaszłyki z: piersi kurczaka (znów mi się oberwie, ale muszę skończyć tą którą mam w lodówce, bo mi się zepsuje...), ogórka kiszonego, papryki czerwonej, cebuli z ziołami, polane oliwą i upieczone na opcji 'grill'
P: jog.nat. z mieszanką studencką
K: łosoś w sosie pesto z puszki i gotowana brukselka

Rrrrrrrr Na środę:

Ś: jajecznica z 2 jaj, cebulki z kromką razowca
2Ś: sałatka owocowa (owoce jeszcze kupię, więc narazie nie wymieniam jakie) z jog.nat.
O: zupa krupnik z kaszą gotowana na ćwiartce kurczęciej z dużą ilością warzyw, gł. kalafiora
P: sardynki w puszce z jakimś warzywkiem (sałatką)
K: wieśniak z rzodkiewkami, szczypiorkiem, ogórkiem i ziołami.

Jest choć trochę lepiej?
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 10:46   #3827
beaufyf00l
Zadomowienie

Dzisiejsze U(W->P):
Ś: jajecznica z dwóch jajek+ dwa plastry polędwicy sopockiej+ dużo cebulki+ 1,5 kromki chleba wieloziarnistego+ pomidor
IIŚ: koktajl z: 200g jogurtu naturalnego+ miseczka owoców mrożonych+ banan+ otręby
O: 50g makaronu orkiszowego+ kawałek piersi z kurczaka+ sos z: jogurt nat.+ miseczka brokuł+ rodzynki
P: danio warzywne+ trzy wafle ryżowe+ łosoś wędzony+ pomidor+ rzodkiewki
K: sałatka z: rukola+ 200g owoców morza+ pomidor+ szczypior+ dużo zielonych oliwek+ oliwa z pestek winogron+ przyprawy

Bardzoo proszę o ocenkę

Kto się boi,

nie wiedząc właściwie czego,
podwójnie się boi.
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 10:49   #3828
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

A to mój plan RRR na dzisiaj /oceni ktoś?/ :
8:20 Ś-> placki owsiane (płatki, otręby, jabłko, 2 jaja, rodzynki, cynamon, wiórki kokosowe-mega pyszne!)+zielona herbata
11:30 II Ś->2 kromki grahama+masło+ogórek+ziel ona herbata
14:00 O->2 pałeczki z kurczaka ugotowane+surówka(ogórek, pomidor, szczypior, rzodkiewki,jogurt naturalny, przyprawy)
16:00 P-> 10 orzechów laskowych
18:00 K-> serek homo.naturalny

I jak? Chyba ujdzie, co?
Może ktoś uzna,że skromnie, ale ja mam tak nastawiony żołądek,że rano jem więcej /stąd bardzo obfite I śniadanko/, a wieczorem już nie potrafię w siebie dużo wmusić, bo żołądek mi się buntuje i spać bym nie umiała...
Rodzynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 11:08   #3829
ditty
Raczkowanie

Ja tylko chciałabym zauważyć, że dzięki WAM dziewczyny, które dajecie tutaj swoje jadłospisy, w końcu nie mam lęków, że jem za dużo i że przytyje,nie kontroluję się co do minuty z porami posiłków, jem kiedy czuję lekki głód i jem to na co mam ochotę. Na nowo poznaję smaki i korzystam z waszych uwag i pomysłów na dania. Nie znam podobnego forum, na którym kobiety miałyby takie zdrowe podejście do tego całego odchudzania. Dzięki bardzo
Dalej mam zamiar zamieszczać tutaj swoje jadłospisy, może ktoś czasem oceni , moje U:
śniadanie:
2,5 czubatych łyżek płatków owsianych + banan + 200 ml mleka 1,5 % + 5 dużych rodzynek w czekoladzie
po : garść mieszanki orzechów i nasion
śniadanie II:
bułka z nasionami, pół z masłem, chudą wędliną,sałatą, pomidorem,papryką, ogórkiem, szczypiorem. Kolejne pół z serkiem i z tymi samymi warzywami.
(nie mogłam się powstrzymać i sfotografowałam ją http://www.voila.pl/357/uyzqt/?1 )
obiad:
300 ml pomidorowej z garścią makaronu pełnoziarnistego
2 średnie kotlety z piersi kurczaka + pieczarki w śmietanie
podwieczorek:
Danone biszkoptowy + garść mieszanki studenckiej (no chyba że upiekę jeszcze ciasto )
kolacja:
śledzie w sosie musztardowym + kromka chleba graham

Mam nadzieje, że jest w miarę okej.
ditty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 12:25   #3830
orzeszek01
Zakorzenienie

dzisiejsze R, niezbyt idealne
Sn:2grube kromki chleba pełnoziarnistego z masłem,serek wiejski,jablko,cynamon(mo j ulubiony zestaw
2Sn:garść orzechów laskowych,2marchewki-->szkoła,
O: 3cebule duszone na 1lyzeczce oliwy z oliwek,brokuły,piers z kurczaka gotowana na wodzie,przyprawy curry oregano,papryka ostra,kapka ketchupu,jablko
P:tu mi wypadnie basen w godzinie podwieczorku wiec przed basenem zjem piers z kurczaka ugotowana na wodzie
K:dwa jajka na twardo,pół ogórka
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

Edytowane przez orzeszek01
Czas edycji: 2009-04-27 o 13:23
orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 12:47   #3831
olalola24
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam pytanie czy na RRRR na 2 sniadanie serek homo waniliowy (bialko 6.5g, wegle 12.5g, tluszcz 5.5g) mozna polączyc z garscią orzechów włoskich? i do tego polowe banana? bo juz sama nie wiem mozna laczyc tluszcze i bialka, a tu jest mnóstwo węgli ale widzialam ze dziewczyny laczyly homo z orzechami. Nie moglam znalezc homo naturalnego wiec pomyslalam ze homo waniliowy to nie duza roznica?
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 12:56   #3832
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
Uwielbiam Twoje redukcyjne jadłospisy. Udowadniasz, że można jeść smacznie, zdrowo i kolorowo na r. Pokazujesz, że nie trzeba jeść wieśniaka 5 razy dziennie. No i poza tym codziennie coś innego.
Brawo!
Dziękuję
Takie podejście zawdzięczam Wizażowi. To tutaj przekonałam się, że dieta nie musi być pasmem wyrzeczeń jak mi się wcześniej wydawało. A że lubię gotować i eksperymentować w kuchni to rezultat jest właśnie taki
Stary 2009-04-27, 13:04   #3833
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie czy na RRRR na 2 sniadanie serek homo waniliowy (bialko 6.5g, wegle 12.5g, tluszcz 5.5g) mozna polączyc z garscią orzechów włoskich? i do tego polowe banana? bo juz sama nie wiem mozna laczyc tluszcze i bialka, a tu jest mnóstwo węgli ale widzialam ze dziewczyny laczyly homo z orzechami. Nie moglam znalezc homo naturalnego wiec pomyslalam ze homo waniliowy to nie duza roznica?
serek homo to cukry w większości, więc na redukcję sam w sobie się nie nadaje. dodatkowo połączenie ich z tłuszczami nie jest dobre na odchudzanie.
poszukaj homo naturalnego- w lidlu znajdziesz. ten, o ile się nie mylę, nie ma cukrów.

Cytat:
Napisane przez ditty Pokaż wiadomość
Ja tylko chciałabym zauważyć, że dzięki WAM dziewczyny, które dajecie tutaj swoje jadłospisy, w końcu nie mam lęków, że jem za dużo i że przytyje,nie kontroluję się co do minuty z porami posiłków, jem kiedy czuję lekki głód i jem to na co mam ochotę. Na nowo poznaję smaki i korzystam z waszych uwag i pomysłów na dania. Nie znam podobnego forum, na którym kobiety miałyby takie zdrowe podejście do tego całego odchudzania. Dzięki bardzo bardzo nam miło
Dalej mam zamiar zamieszczać tutaj swoje jadłospisy, może ktoś czasem oceni , moje U:
śniadanie:
2,5 czubatych łyżek płatków owsianych + banan + 200 ml mleka 1,5 % + 5 dużych rodzynek w czekoladzie no, całkiem ładnie. ale mogłabyś zjeść więcej tych rodzynek. albo zamiast rodzynek zjeść jakąś kromeczkę chlebka czy coś.. ;>
po : garść mieszanki orzechów i nasion uwielbiam orzechy a nasiona..? co to za jedne?
śniadanie II:
bułka z nasionami, pół z masłem, chudą wędliną,sałatą, pomidorem,papryką, ogórkiem, szczypiorem. Kolejne pół z serkiem i z tymi samymi warzywami.
(nie mogłam się powstrzymać i sfotografowałam ją http://www.voila.pl/357/uyzqt/?1 ) no no, ładna ta twoja kanapeczka. ale jak byłaś w domu, to mogłaś do tego coś jeszcze dorzucić. ja tam staram się, żeby w każdym posiłku były tłuszcze, węgle i białko
obiad:
2 średnie kotlety z piersi kurczaka + pieczarki w śmietanie w porządku. a tych pieczarek sporo było? a ziemniaków nie miałaś?
podwieczorek:
Danone biszkoptowy + garść mieszanki studenckiej (no chyba że upiekę jeszcze ciasto ) zamiast danonka zjadłabym owoc. ale i tak jest spoko, tylko trochę mało.
kolacja:
śledzie w sosie musztardowym + kromka chleba graham dobre to? ja lubię śledzie w zalewie octowej, mogłabym jeść kilka słoików tygodniowo

Mam nadzieje, że jest w miarę okej.
całkiem ładnie. widzę, że bawisz się jedzeniem ;p
Stary 2009-04-27, 14:20   #3834
ditty
Raczkowanie

Dontknow :
Dziękuję bardzo za ocenę. Wiem, że nie jest idealnie ale dopiero się rozkręcam.
,,po : garść mieszanki orzechów i nasion uwielbiam orzechy a nasiona..? co to za jedne?''
Tam nie miało być nasiona, tylko pestki (dyni itd.) coś mi się w głowie uroiło przez przypadek.

,,obiad:

2 średnie kotlety z piersi kurczaka + pieczarki w śmietanie w porządku. a tych pieczarek sporo było? a ziemniaków nie miałaś?
''
Na obiad ziemniaków mi zbrakło, a pieczarek duuuużo, bo bardzo lubię , jeszcze zjadłam jakieś duszone mięso kurczaka i podjadłam rodzynek w czekoladzie i orzechów włoskich.

,,podwieczorek:
Danone biszkoptowy + garść mieszanki studenckiej (no chyba że upiekę jeszcze ciasto
zamiast danonka zjadłabym owoc. ale i tak jest spoko, tylko trochę mało.''
Skoro lepiej owoc, to może wymyślę coś z jabłkiem. Jakieś pieczone z dżemem czy coś.

,,kolacja:
śledzie w sosie musztardowym + kromka chleba graham dobre to? ja lubię śledzie w zalewie octowej, mogłabym jeść kilka słoików tygodniowo
''
Oj pyyyyszne, można kupić w lidlu. W octowej to chyba nigdy nawet nie jadłam, trzeba spróbować
ditty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 14:47   #3835
paszka016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bbasiulka Pokaż wiadomość
Rękami i nogami podpisuje się pod Izą. Ze zdrowiem wszystko wporządku... - Aha, masz strasznie niską wagę i piszesz że czujesz że tyjesz mimo że, mało jesz. Hm, lekarz nic tu nie zdziała raczej... Tak jak Iza mówiła tu raczej przydałby się psycholog. A pani ginekolog to w związku z oczekiwaniem na ,,cud" ( jeśli już straciłaś miesiączke) ??

mam miesiaczke .. moze nie wszystkim jedzenie sprawia tak wielka przyjemnosc .. jak dla mnie i tak zrobilam wielke postepy ... moze nie jem idealnie ale to nie powod do naskakiwania na mnie... moze innym pomagacie takim czyms ale nie mi .. nie bede juz sie na tym forum wpisywala .. o jeden klopot i irytowanie macie mniej .. pa

21.06.2009 - Ten jedyny <3

38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52
paszka016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 15:01   #3836
Annie1441
Wtajemniczenie

Moje R:
1. grahamka ok 70g+ kromka chleba graham (chuda, kwadratowa)
pół bułki z makrelą wędzoną, pół bułki z pieczenią, kromka z twarogiem chudym, na to warzywa, grejfrut

2. wieśniak zwykły, 1,5 łyżki orzechów ziemnych, łyżeczka płatków migadłowych

3. pierś z kury filet nie duży, smażona na łyżeczce oleju, surówka z łyżką oleju i słonecznika

4. serek homo nat. marchew

Może wpadnie gdzieś jabłko jakieś, ale wątpię

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
A to mój plan RRR na dzisiaj /oceni ktoś?/ :
8:20 Ś-> placki owsiane (płatki, otręby, jabłko, 2 jaja, rodzynki, cynamon, wiórki kokosowe-mega pyszne!)+zielona herbata
11:30 II Ś->2 kromki grahama+masło+ogórek+ziel ona herbata
14:00 O->2 pałeczki z kurczaka ugotowane+surówka(ogórek, pomidor, szczypior, rzodkiewki,jogurt naturalny, przyprawy)
16:00 P-> 10 orzechów laskowych
18:00 K-> serek homo.naturalny

I jak? Chyba ujdzie, co?
Może ktoś uzna,że skromnie, ale ja mam tak nastawiony żołądek,że rano jem więcej /stąd bardzo obfite I śniadanko/, a wieczorem już nie potrafię w siebie dużo wmusić, bo żołądek mi się buntuje i spać bym nie umiała...
praktycznie tak samo jak ostatnio kiedy oceniałam
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 15:07   #3837
Sherrie
Rozeznanie

moje U w coraz wiekszym nastawienem na P

sn; drozdzowka z czekolada (no niestety na szybko...)

2 sn; 2 galy lodow grycan (sorbet bananowy i cytrynowy) w slodkim rozku, i kawalki kiwi i (az) jeden ananasa

ob; pol piersi z kurczaka pieczonej ze sliwkami, 2,5 ziemniaka (tyle zostalo), 1/3 ogorka, lyzka ketchupu, maly kawalek nugatu

p; 2 jezyki kokosowe

kol; wiejski z siemieniem lnianym, ogorkiem, kromka chleba z ketchupem i musztarda

chyba malo... ;/jak tak teraz patrze... cos do kolacji dam...
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 15:11   #3838
Magdalena0603
Rozeznanie

rrr...
  • kanapka razowca z serem żółtym,fura szczypiorku,3 rzodkiewki
  • pół grahamki z wieśniakiem+szczypiorek
  • warzywa na patelnię ,smażone na oliwie z oliwek udko kurczaka
  • jajko na miękko
jak to wygląda??
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 15:27   #3839
SweetAboutMe
Zakorzenienie

GG do SweetAboutMe

W.

Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka wiórków kokosowych, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, 1 małe jabłko, łyżeczka cynamonu, 15 rodzynek wygrzebanych z musli)
II śniadanie: kanapka (2 małe kromki razowca) z ogórkiem zielonym i cienką warstwą masła
III śniadanie (miałam 8 lekcji,a nie chciałam spowalniać metabolizmu): 1 (dosłownie) mini jabłko, Corny Big
Obiad: garść pełnoziarnistego makaronu (odmierzony na sucho) ze 125g chudego twarogu wymieszanego z jogobellą 'pieczone jabłko', pół łyżeczki cynamonu
Podwieczorek: 1 brzoskwinia z puszki, kawa z mlekiem 3,2% rozcieńczonym z wodą
Kolacja: 2 jajka gotowane na twardo, pomidor

Właśnie jestem po obiedzie. Jestem pełna i ciężko mi. Może jem zbyt dużo? Proszę o ocenę.

'Komm und hilf mir fliegen.'

Edytowane przez SweetAboutMe
Czas edycji: 2009-04-27 o 15:39
SweetAboutMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 15:42   #3840
Jorelia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SweetAboutMe Pokaż wiadomość
W.

Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka wiórków kokosowych, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, 1 małe jabłko, pół łyżeczki cynamonu, 15 rodzynek wygrzebanych z musli)
II śniadanie: kanapka (2 małe kromki razowca) z ogórkiem zielonym i cienką warstwą masła
III śniadanie (miałam 8 lekcji,a nie chciałam spowalniać metabolizmu): 1 (dosłownie) mini jabłko, Corny Big
Obiad: garść pełnoziarnistego makaronu (odmierzony na sucho) ze 125g chudego twarogu wymieszanego z jogobellą 'pieczone jabłko'
Podwieczorek: 1 brzoskwinia z puszki, kawa z mlekiem 3,2% rozcieńczonym z wodą
Kolacja: 2 jajka gotowane na twardo, pomidor

Właśnie jestem po obiedzie. Jestem pełna i ciężko mi. Może jem zbyt dużo? Proszę o ocenę.
Nie, absolutnie nie jesz zbyt dużo. Ale za to:
1) Za mało warzyw - mogłaś dodać je do makaronu zamiast tej paskudnej, słodzonej Jogobelli
2) Czemu na kanapkę kładziesz tylko masło i ogórka? Przydałby się jakiś ser albo wędlina.
3) Zero nnkt. Gdzie orzechy, nasiona, oliwa z oliwek? To jest KONIECZNE, jeśli mówimy o zdrowym odżywianiu.

Ale fajnie, że jednak zdecydowałaś się wyjść z diety i zaczęłaś jeść więcej

No to moje W:

I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, pomarańcza, dwie łyżki serka wiejskiego, łyżka rodzynek, garść migdałów.
II. Kromka razowca z żółtym serem, ogórkiem i kiełkami, kawa z mlekiem.
III. Garść makaronu żytniego z sosem brokułowym (brokuły+serek wiejski+czosnek), kawałek ryby smażonej na teflonie.
Trening: 40 minut biegania.
IV. Koktajl ze 100g homo naturalnego, 100 jogo naturalnego, połowy banana i łyżki kakao.
V. Omlet z dwóch jaj z pomidorami i ziołami.

Edytowane przez Jorelia
Czas edycji: 2009-04-27 o 15:49
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości