|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 | |
♥
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3812 |
Raczkowanie
|
Paszkaa wiesz tutaj nie mówi się o wadze. A tak btw. to przy twoim wzroście i wadze to jest stan ( jak to w szpitalu mówią) zagrożenia życia. Lepiej dziewczyno weź się w garść..
#3813 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jestem pod opieka i lekarza i ginekologa .. z moim zdrowiem wszystko wporzadku
![]() |
#3814 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znikome ilości białka, zero zdrowych tłuszczy i jeszcze takie gówno w postaci zupek chińskich. zastanów się, do czego ty dążysz. bo póki co to twoje jadłospisy wyglądają jak niedorobiona redukcja. a oto moje dzisiejsze U/P mam nadzieję, że dostarczyłam co najmniej 2000kcal?
![]() ![]() |
![]() |
#3815 |
Zakorzenienie
|
Paszko, swoje EDkowe objawy opisuj na podforum Krzywe Zwierciadło. Mam nadzieję, że lekarz, pod którego opieką aktualnie jesteś, to psycholog.
![]() |
#3816 |
Zakorzenienie
|
nie wątpię.. ale zastanawiam się, jak ty musisz wyglądać. ja ważę tyle co ty, a jestem mniejsza o 10cm i czuję się jak więzień z Oświęcimia ;|
![]() |
#3817 |
Rozeznanie
|
Moje W, ocenicie?
![]() I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, pół jabłka, dwie łychy serka wiejskiego, garść rodzynek i suszonego ananasa. II. Kromka razowca z jajkiem na twardo i pomidorem, pół jabłka. III. Kotlet sojowy (smażony na teflonie, bez tłuszczu) , troszkę ziemniaków, sałata z jogurtem naturalnym. IV. Kawa z mlekiem, serek homo naturalny z garścią migdałów, kostka gorzkiej czekolady. V. Trochę sałatki z jajka, ogórków, papryki, szczypiorku i jogurtu naturalnego, kromka razowca (pierwszy raz od czterech miesięcy zjadłam na kolację chleb! ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3818 |
Przyczajenie
|
U:
Śniadanie: Dwie kromki chleba orkiszowego ze slonecznikiem z serem topionym, wedlina i oliwkami zielonymi. Zielona herbata 2Śniadanie: dwa skrzydełka z rosołu gotowane i korpusik, dwie mandarynki, jabłko, kawa z mlekiem Obiad: gulasz z miesa wolowego w potrawce z warzyw, herbata zielona 2 jabłka 2h na rowerze Podwieczorek: gotowana pierś z kurczaka z oliwkami zielonymi i sosem czosnkowym na bazie jogurtu nat., pare michałków, kawa z mlekiem banan A teraz kompletnie glodna nie jestem i zaraz ide spac, wiec kolacji nie bedzie [; Nie za duzo miesa? ![]()
#3819 |
Rozeznanie
|
Bardzo proszę o ocenę
Moje dzisiejsze RRRRR: Na czczo: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej I śniadanie:3 łyżki płatków owsianych,1 łyżka otrębów pszennych,3 rzodkiewki,szczypiorek II śniadanie:1 jabłko,1 jogurt naturalny 2,5 % malutki 100 g,300 ml soku pomidorowego Obiad na działce:2 szaszłyki z grilla(skład:mięsko z piersi kurczaka posypane ziołami prowansalskimi,przyprawą do kurczaka,pieprzem i pokropione oliwką z oliwek,ogórek kiszony,cebula,papryka czerwona surowa)+surówka z kapustki kiszonej doprawiona koperkiem i oliwą z oliwek+maleńki kawałeczek chudego mięska z grilla (łopatka wieprzowa)+1 lampka wina czerwonego wytrawnego+1 lampka wina własnej roboty z czerwonych winogron ![]() Podwieczorek:sałatka z serem FAVITA,kapustą pekińską,ogórkiem konserwowym,pomidorkiem,o liwkami,doprawiona koperkiem,szczypiorkiem i świeżymi listkami bazylii oraz oliwą z oliwek+pół udka z kurczaka bez skóry+1 mała cienka paróweczka Drosedka ![]() Kolacja:Twaróg chudy 100 g Napoje:pokrzywa,herbata czerwona,herbata zielona,woda mineralna niegazowana,no i winko |
![]() ![]() |
![]() |
#3820 |
Zadomowienie
|
Przytycie:
Śniadanie: 3szklanki mleka 3,5% z musli z rodzynkami iorzechami( ok . 4-5łyżek) 2 Śniadanie: 2 kajzerki, 2łyżki masła extra, 2 plasterki polędwicy, 2plasterki żółtego sera woda smakowa + jabłko, 3bit lub jakiś inny baton Obiad: Zupa jarzynowa (1porcja) 8 pierogów ruskich + około 6łyżek śmietany 18% sok porzeczkowy Deser: Kisiel Po około 2godz: Sałatka z kurczaka: ( filet z piersi kurczaka) , majonez, por, keczup, kapusta pekińska, ogórek kiszony, kukurydza, przyprawa+ 2kromki chleba z masłem Kolacja: 3-4 kajzerki , masło extra, jajka na miękko (3-4 sztuki) + majonez , herbata z cytryną w między czasie jeszcze 2serki Danio ![]() mógłby ktoś ocenić ![]()
![]() |
#3821 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Dzisiejsze U ,a tak jakbym znowu była na P..) IS: owsianka na mleku 3.2 % z rodzynkami,orzechami włoskimi,żurawiną,suszony mi morelami i miodem,banan,jabłko,cukie rek dumle,zielona herbata Przekąska: kawa z mlekiem,kawałek biszkopta z galaretka i owocami,kiwi,serek wiejski 6% z ananasem IIS: dwie kromki razowca z masłem,serkiem topionym paprykowym,ketchupem i papryką,dwa ogórki kiszone,danone fantasia z płatkami czekoladowymi,herbata owocowa O: 4 duże ziemniaki,dwa klopsy mielone wieprzowo-wołowe,ok 150 gr surówki z kapusty pekińskiej,kompot,talerz zupy ogórkowej na żeberkach zabielanej D: mleczko waniliowe 250 gr P: cappuccino orzechowe,ok 50 gr orzechów ziemnych w miodowej skorupce,rogalik 7deys,dwie kostki czekolady z mlecznym nadzieniem,kawałek arbuza K: dwa jajka na twardo z majonezem,bułka pszenna z masłem,kromka chleba białego z masłem,ok 200 gr przysmaku gajowego(takie coś śledziowe z grzybami i cebulą)sałatka z pomidora,sałaty,czerwonej fasoli,marynowanych pieczarek i sosu sałatkowego,herbata czarna z cytryną Przekąska: sok pomidorowy,danio warzywny,4 krakersy cebulowe Oceni ktoś?
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2009-04-26 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3822 |
Raczkowanie
|
Rękami i nogami podpisuje się pod Izą. Ze zdrowiem wszystko wporządku... - Aha, masz strasznie niską wagę i piszesz że czujesz że tyjesz mimo że, mało jesz. Hm, lekarz nic tu nie zdziała raczej... Tak jak Iza mówiła tu raczej przydałby się psycholog. A pani ginekolog to w związku z oczekiwaniem na ,,cud" ( jeśli już straciłaś miesiączke) ??
#3823 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
#3824 |
Zakorzenienie
|
RRRRRedukcja
śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrębów, kiwi, plaster ananasa z puszki, wieśniak lekki) II śniadanie: mała grahamka z polędwicą sopocką (3 plasterki), sałatą, papryką i kiełkami III śniadanie: garść migdałów- byłam na uczelni do 14.00 i stąd taki, a nie standardowy rozkład posiłków Obiad: rybka gotowana na parze (na oko 150 g) z sosem pomidorowym (przecier pomidorowy, łyżeczka oliwy z oliwek, 5 oliwek), 3 łyżki kuskusu, surówka (kapusta, cebula, marchew, jabłko, ogórek kiszony, groszek z puszki, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, oliwa z oliwek) Kolacja: sałatka z kurczakiem (100 g gotowanej piersi z kurczaka, sałata, brokuły, pomidor, papryka, kiełki)
#3825 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A białko jest jeszcze w roślinach: fasola, soja, soczewica, ciecierzyca. Jak będziesz jadła tylko pierś, wieśniaki i tuńczyka to Ci się szybko znudzi. Cytat:
Brawo! Edytowane przez Rosalyn Czas edycji: 2009-04-27 o 10:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3826 |
Zakorzenienie
|
Rosalyn dzięki za ocenę
![]() Mięcho to nie tylko pierś z kurczaka dla mnie, podobnie ryba to nie tylko tuńczyk - jadam też inne mięcha i rybki, wspomnianą przez Ciebie makrelę, łososia, sardynki itd., tylko, że jak już coś robię z np. piersi kurczaka lub puszki tuńczyka to taki obiad/sałatka starcza mi na 2 dni, stąd te powtarzanie.. O brzoskwiniach z puszki nie wiedziałam, dzięki za podpowiedź. Orzechy i pestki wiem, że pasują do sałatki ale właśnie mi się skończyły. Postaram się dziś uzupełnić zapasy i się poprawić ![]() ![]() To może na jutro wykombinuję jakieś Rrrrr, prosząc o ocenę, tak, żebym w razie co mogła nanieść poprawki ![]() Ś: wieśniak (podobnie jak dzisiaj, bo dzisiejszego Ś nie wcisnęłam do końca, więc tylko coś dorzucę) 2Ś: kanapka z 2 kromek razowca z pastą z tuńczyka (niestety kupną..) i ogórkiem O: szaszłyki z: piersi kurczaka (znów mi się oberwie, ale muszę skończyć tą którą mam w lodówce, bo mi się zepsuje...), ogórka kiszonego, papryki czerwonej, cebuli z ziołami, polane oliwą i upieczone na opcji 'grill' P: jog.nat. z mieszanką studencką K: łosoś w sosie pesto z puszki i gotowana brukselka Rrrrrrrr Na środę: Ś: jajecznica z 2 jaj, cebulki z kromką razowca 2Ś: sałatka owocowa (owoce jeszcze kupię, więc narazie nie wymieniam jakie) z jog.nat. O: zupa krupnik z kaszą gotowana na ćwiartce kurczęciej z dużą ilością warzyw, gł. kalafiora P: sardynki w puszce z jakimś warzywkiem (sałatką) K: wieśniak z rzodkiewkami, szczypiorkiem, ogórkiem i ziołami. Jest choć trochę lepiej?
#3827 |
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U(W->P):
Ś: jajecznica z dwóch jajek+ dwa plastry polędwicy sopockiej+ dużo cebulki+ 1,5 kromki chleba wieloziarnistego+ pomidor IIŚ: koktajl z: 200g jogurtu naturalnego+ miseczka owoców mrożonych+ banan+ otręby O: 50g makaronu orkiszowego+ kawałek piersi z kurczaka+ sos z: jogurt nat.+ miseczka brokuł+ rodzynki P: danio warzywne+ trzy wafle ryżowe+ łosoś wędzony+ pomidor+ rzodkiewki K: sałatka z: rukola+ 200g owoców morza+ pomidor+ szczypior+ dużo zielonych oliwek+ oliwa z pestek winogron+ przyprawy Bardzoo proszę o ocenkę ![]()
#3828 |
Zakorzenienie
|
A to mój plan RRR na dzisiaj /oceni ktoś?
![]() 8:20 Ś-> placki owsiane (płatki, otręby, jabłko, 2 jaja, rodzynki, cynamon, wiórki kokosowe-mega pyszne!)+zielona herbata 11:30 II Ś->2 kromki grahama+masło+ogórek+ziel ona herbata 14:00 O->2 pałeczki z kurczaka ugotowane+surówka(ogórek, pomidor, szczypior, rzodkiewki,jogurt naturalny, przyprawy) 16:00 P-> 10 orzechów laskowych 18:00 K-> serek homo.naturalny I jak? Chyba ujdzie, co? ![]() Może ktoś uzna,że skromnie, ale ja mam tak nastawiony żołądek,że rano jem więcej /stąd bardzo obfite I śniadanko/, a wieczorem już nie potrafię w siebie dużo wmusić, bo żołądek mi się buntuje i spać bym nie umiała... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3829 |
Raczkowanie
|
Ja tylko chciałabym zauważyć, że dzięki WAM dziewczyny, które dajecie tutaj swoje jadłospisy, w końcu nie mam lęków, że jem za dużo i że przytyje,nie kontroluję się co do minuty z porami posiłków, jem kiedy czuję lekki głód i jem to na co mam ochotę. Na nowo poznaję smaki i korzystam z waszych uwag i pomysłów na dania. Nie znam podobnego forum, na którym kobiety miałyby takie zdrowe podejście do tego całego odchudzania. Dzięki bardzo
![]() Dalej mam zamiar zamieszczać tutaj swoje jadłospisy, może ktoś czasem oceni ![]() śniadanie: 2,5 czubatych łyżek płatków owsianych + banan + 200 ml mleka 1,5 % + 5 dużych rodzynek w czekoladzie po : garść mieszanki orzechów i nasion śniadanie II: bułka z nasionami, pół z masłem, chudą wędliną,sałatą, pomidorem,papryką, ogórkiem, szczypiorem. Kolejne pół z serkiem i z tymi samymi warzywami. (nie mogłam się powstrzymać i sfotografowałam ją ![]() obiad: 300 ml pomidorowej z garścią makaronu pełnoziarnistego 2 średnie kotlety z piersi kurczaka + pieczarki w śmietanie podwieczorek: Danone biszkoptowy + garść mieszanki studenckiej (no chyba że upiekę jeszcze ciasto ![]() kolacja: śledzie w sosie musztardowym + kromka chleba graham Mam nadzieje, że jest w miarę okej. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3830 |
Zakorzenienie
|
dzisiejsze R, niezbyt idealne
![]() Sn:2grube kromki chleba pełnoziarnistego z masłem,serek wiejski,jablko,cynamon(mo j ulubiony zestaw ![]() 2Sn:garść orzechów laskowych,2marchewki-->szkoła, O: 3cebule duszone na 1lyzeczce oliwy z oliwek,brokuły,piers z kurczaka gotowana na wodzie,przyprawy curry oregano,papryka ostra,kapka ketchupu,jablko P:tu mi wypadnie basen w godzinie podwieczorku wiec przed basenem zjem piers z kurczaka ugotowana na wodzie K:dwa jajka na twardo,pół ogórka
Yesterday I was sad Today I am happy Yesterday I had a problem Today I still have a problem But today I changed the way I look at it Edytowane przez orzeszek01 Czas edycji: 2009-04-27 o 13:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#3831 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie czy na RRRR na 2 sniadanie serek homo waniliowy (bialko 6.5g, wegle 12.5g, tluszcz 5.5g) mozna polączyc z garscią orzechów włoskich? i do tego polowe banana? bo juz sama nie wiem mozna laczyc tluszcze i bialka, a tu jest mnóstwo węgli ale widzialam ze dziewczyny laczyly homo z orzechami. Nie moglam znalezc homo naturalnego wiec pomyslalam ze homo waniliowy to nie duza roznica?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3832 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie podejście zawdzięczam Wizażowi. To tutaj przekonałam się, że dieta nie musi być pasmem wyrzeczeń jak mi się wcześniej wydawało. A że lubię gotować i eksperymentować w kuchni to rezultat jest właśnie taki ![]()
![]() |
#3833 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
poszukaj homo naturalnego- w lidlu znajdziesz. ten, o ile się nie mylę, nie ma cukrów. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3834 |
Raczkowanie
|
Dontknow :
Dziękuję bardzo za ocenę. Wiem, że nie jest idealnie ale dopiero się rozkręcam. ,,po : garść mieszanki orzechów i nasion uwielbiam orzechy a nasiona..? co to za jedne?'' Tam nie miało być nasiona, tylko pestki (dyni itd.) ![]() ,,obiad: 300 ml pomidorowej z garścią makaronu pełnoziarnistego 2 średnie kotlety z piersi kurczaka + pieczarki w śmietanie w porządku. a tych pieczarek sporo było? a ziemniaków nie miałaś?'' Na obiad ziemniaków mi zbrakło, a pieczarek duuuużo, bo bardzo lubię ![]() ,,podwieczorek: Danone biszkoptowy + garść mieszanki studenckiej (no chyba że upiekę jeszcze ciasto zamiast danonka zjadłabym owoc. ale i tak jest spoko, tylko trochę mało.'' Skoro lepiej owoc, to może wymyślę coś z jabłkiem. Jakieś pieczone z dżemem czy coś. ,,kolacja: śledzie w sosie musztardowym + kromka chleba graham dobre to? ja lubię śledzie w zalewie octowej, mogłabym jeść kilka słoików tygodniowo '' Oj pyyyyszne, można kupić w lidlu. W octowej to chyba nigdy nawet nie jadłam, trzeba spróbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3835 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mam miesiaczke .. moze nie wszystkim jedzenie sprawia tak wielka przyjemnosc .. jak dla mnie i tak zrobilam wielke postepy ... moze nie jem idealnie ale to nie powod do naskakiwania na mnie... moze innym pomagacie takim czyms ale nie mi .. nie bede juz sie na tym forum wpisywala .. o jeden klopot i irytowanie macie mniej .. pa
![]() |
#3836 | |
Wtajemniczenie
|
Moje R:
1. grahamka ok 70g+ kromka chleba graham (chuda, kwadratowa) pół bułki z makrelą wędzoną, pół bułki z pieczenią, kromka z twarogiem chudym, na to warzywa, grejfrut 2. wieśniak zwykły, 1,5 łyżki orzechów ziemnych, łyżeczka płatków migadłowych 3. pierś z kury filet nie duży, smażona na łyżeczce oleju, surówka z łyżką oleju i słonecznika 4. serek homo nat. marchew Może wpadnie gdzieś jabłko jakieś, ale wątpię ![]() ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3837 |
Rozeznanie
|
moje U w coraz wiekszym nastawienem na P
sn; drozdzowka z czekolada (no niestety na szybko...) 2 sn; 2 galy lodow grycan (sorbet bananowy i cytrynowy) w slodkim rozku, i kawalki kiwi i (az ![]() ob; pol piersi z kurczaka pieczonej ze sliwkami, 2,5 ziemniaka (tyle zostalo), 1/3 ogorka, lyzka ketchupu, maly kawalek nugatu p; 2 jezyki kokosowe kol; wiejski z siemieniem lnianym, ogorkiem, kromka chleba z ketchupem i musztarda chyba malo... ;/jak tak teraz patrze... cos do kolacji dam... |
![]() ![]() |
![]() |
#3838 |
Rozeznanie
|
rrr...
jak to wygląda??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3839 |
Zakorzenienie
|
W.
Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka wiórków kokosowych, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, 1 małe jabłko, łyżeczka cynamonu, 15 rodzynek wygrzebanych z musli) II śniadanie: kanapka (2 małe kromki razowca) z ogórkiem zielonym i cienką warstwą masła III śniadanie (miałam 8 lekcji,a nie chciałam spowalniać metabolizmu): 1 (dosłownie) mini jabłko, Corny Big Obiad: garść pełnoziarnistego makaronu (odmierzony na sucho) ze 125g chudego twarogu wymieszanego z jogobellą 'pieczone jabłko', pół łyżeczki cynamonu Podwieczorek: 1 brzoskwinia z puszki, kawa z mlekiem 3,2% rozcieńczonym z wodą Kolacja: 2 jajka gotowane na twardo, pomidor Właśnie jestem po obiedzie. Jestem pełna i ciężko mi. Może jem zbyt dużo? Proszę o ocenę.
Edytowane przez SweetAboutMe Czas edycji: 2009-04-27 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3840 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1) Za mało warzyw - mogłaś dodać je do makaronu zamiast tej paskudnej, słodzonej Jogobelli ![]() 2) Czemu na kanapkę kładziesz tylko masło i ogórka? Przydałby się jakiś ser albo wędlina. 3) Zero nnkt. Gdzie orzechy, nasiona, oliwa z oliwek? To jest KONIECZNE, jeśli mówimy o zdrowym odżywianiu. Ale fajnie, że jednak zdecydowałaś się wyjść z diety i zaczęłaś jeść więcej ![]() No to moje W: I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, pomarańcza, dwie łyżki serka wiejskiego, łyżka rodzynek, garść migdałów. II. Kromka razowca z żółtym serem, ogórkiem i kiełkami, kawa z mlekiem. III. Garść makaronu żytniego z sosem brokułowym (brokuły+serek wiejski+czosnek), kawałek ryby smażonej na teflonie. Trening: 40 minut biegania. IV. Koktajl ze 100g homo naturalnego, 100 jogo naturalnego, połowy banana i łyżki kakao. V. Omlet z dwóch jaj z pomidorami i ziołami. Edytowane przez Jorelia Czas edycji: 2009-04-27 o 15:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.