przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-31, 14:08   #3811
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

Suchy szampon na stałe to nie najlepszy pomysł, raczej. Już lepiej używaj talku albo alg/glinek. Efekt będzie podobny, a zasypka, glinki i algi na pewno nie zaszkodzą włosom i skórze głowy
Stary 2010-08-31, 14:50   #3812
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Suchy szampon na stałe to nie najlepszy pomysł, raczej. Już lepiej używaj talku albo alg/glinek. Efekt będzie podobny, a zasypka, glinki i algi na pewno nie zaszkodzą włosom i skórze głowy
Mogłabyś podesłać linka do tych glinek? Jak to wygląda? Trzeba to rozprowadzać na włosach?
MalinowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 15:16   #3813
kurkuraa
Przyczajenie

Dot.: Re: przetłuszczające się włosy

Do przetłuszczającym włosów warto spróbować kuracje pokrzywową lub miętową.
możesz robić napar z pokrzyw z lasku i płukać nim włoski
ja czasami robię sobie z herbaty miętowej, nadaje mi tez połysku
kurkuraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 15:25   #3814
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez MalinowaMamba Pokaż wiadomość
Mogłabyś podesłać linka do tych glinek? Jak to wygląda? Trzeba to rozprowadzać na włosach?
Pisałyśmy o tym niedawno z dziewczynami...

Glinki/algi/talk mają formę proszku. Talk na pewno nie razw życiu widziałaś

Trzeba rozprowadzić ten proszek na skórze głowy. Ja to robię zazwyczaj zaraz po umyciu i wyschnięciu włosów. Ale wiele dziewczyn nakłada proszek dopiero, gdy włosy im się przetłuszczą. Każdy musi dobrać metodę najlepszą dla siebie.

Linków dawać nie będę, bo talk to w każdej aptece dostać można. Małe porcje glinek w aptekach Super Pharmu albo w internecie. Algi też są w necie dostępne.
Stary 2010-08-31, 16:39   #3815
MalinowaMamba
Zakorzenienie

U mnie niestety nigdzie w okolicy nie ma super pharmu, ale popytam w innych aptekach. A nuż będzie Jak nie to kupie ten talk.

Nie wiem co z tym szamponem. Jakoś nie jestem przekonana do tych szamponów dla dzieci . Mam małego bratanka i te szampony wydają mi się takie właśnie natłuszczające, a znów tych ziołowych to się boje próbować, chociaż moze znalazłby się jakiś delikatny i nie śmierdzący tak strasznie. Muszę poprzeglądać stronę Joanny

I jeszcze pytanie co do tego naparu z pokrzywy, czy mięty. Mam to zalać wrzątkiem i jak już przestygnie to wypłukać tym włosy po umyciu?

Przypomniało mi się, że kiedyś jeszcze mama mi w aptece kupiła taką buteleczkę z czymś tam i po umyciu głowy trzeba to było wmasowywać w skórę i że to wtedy się zmniejsza wydzielanie łoju, aczkolwiek używałam tego regularnie pare miesięcy i żadnych efektów nie zauważyłam
Stary 2010-09-01, 06:21   #3816
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
U mnie niestety nigdzie w okolicy nie ma super pharmu, ale popytam w innych aptekach. A nuż będzie Jak nie to kupie ten talk.
Możesz spokojnie zacząć od talku Ale popytaj o glinki, bo sa lepsze.

Cytat:
Nie wiem co z tym szamponem. Jakoś nie jestem przekonana do tych szamponów dla dzieci . Mam małego bratanka i te szampony wydają mi się takie właśnie natłuszczające, a znów tych ziołowych to się boje próbować, chociaż moze znalazłby się jakiś delikatny i nie śmierdzący tak strasznie. Muszę poprzeglądać stronę Joanny
Niektóre szampony dla dzieci naprawdę są natłuszczające. Z tych porządnych mogę polecić Bambi https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-9...-niemowlat.htm

Cytat:
Przypomniało mi się, że kiedyś jeszcze mama mi w aptece kupiła taką buteleczkę z czymś tam i po umyciu głowy trzeba to było wmasowywać w skórę i że to wtedy się zmniejsza wydzielanie łoju, aczkolwiek używałam tego regularnie pare miesięcy i żadnych efektów nie zauważyłam
To najprawdopodobniej była jakaś wcierka, np. Seboradin z rzodkwi. Ale oczywiście pewności nie mam.
Stary 2010-09-01, 10:12   #3817
Aniela88
Rozeznanie

Cytat:
Ja z ziołowych mogę polecić szampon Fitomed (mam taki -> http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...normalnych.htm ). Nie śmierdzi.

A z dziecięcych używam Babydream http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...owa-wersja.htm i jestem bardzo zadowolona.

Chatul mam pytanko. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale wydawało mi się, że pisałaś kiedyś, że algi są lepsze od glinki. Prawda to?
Aniela88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-01, 11:04   #3818
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

No wiec nałożyłam wczoraj ta glinkę i fakt włosy były rano ładne nawet nie przetłuszczone ale takie okropne w dotyku szorstkie i trudno było je rozczesać mimo ze miałam je związane na noc. Może to wina niedostatecznego spłukania ale w dotyku są takie jakby trochę lepkie. Dzisiaj spróbuje nałożyć na nie odzywkę może będą lepsze.
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 11:28   #3819
ornellia
Raczkowanie

Ja użyłam tego talku wczoraj Okazało się, że leżał zużyty do połowy w szafce z lekami. Nie myłam włosów przez 2 dni i były przyklapnięte, a od nasady troszke bardziej tłuste.
No i zdziwiłam się Posypałam go po jednej stronie głowy tak, żeby móc zobaczyć różnice - z talkiem i bez talku - i różnica była
Nie było widać tłustości po stronie z talkiem
Żałuje, że nie mam dłuższych włosków... tak mogłabym je związać, nie myć przez 2 dni i wszystko było by ok...
ornellia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-01, 22:28   #3820
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Aniela88 Pokaż wiadomość
Chatul mam pytanko. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale wydawało mi się, że pisałaś kiedyś, że algi są lepsze od glinki. Prawda to?
Dla mnie algi są lepsze od glinek. Ale to kwestia indywidualna.

Cytat:
Napisane przez ornellia Pokaż wiadomość
Żałuje, że nie mam dłuższych włosków... tak mogłabym je związać, nie myć przez 2 dni i wszystko było by ok...
To zapuszczaj włosy
Stary 2010-09-02, 10:14   #3821
Aniela88
Rozeznanie

Cytat:
Dla mnie algi są lepsze od glinek. Ale to kwestia indywidualna.
Jasne, że indywidualna . A co sprawia, że są dla Ciebie lepsze?
Aniela88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 16:07   #3822
ornellia
Raczkowanie

Chatul zapuszczam Włoski rosną mi dosyć szybko, ale i tak są jakieś 3 cm za uchem. Mogę już w każdym razie zrobić kucyka
No i dzisiaj zrobiłam coś wspaniałego
Na youtube oglądam filmy pewnej dziewczyny i kiedyś pokazywała jak zrobić koka z pomocą małej gąbki w kształcie oponki. Wtedy pomyślałam : nie nic z tego nie wyjdzie na moich włosach. A dzisiaj o dziwo coś mnie skusiło i byłam w szoku
Włosy wyglądały na 5 razy grubsze niż mam i nawet mama się nie mogła nadziwić
Zobaczę jak to się sprawdzi - może uda mi się nie myć włosków przez 2 dni
Stary 2010-09-02, 16:19   #3823
G12acka
Raczkowanie

Ornelio, skąd wytrzasnęłaś taką gąbkę? Mogłabyś podać link do tego filmiku?

odstawiam detergenty
G12acka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 16:38   #3824
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez G12acka Pokaż wiadomość
Ornelio, skąd wytrzasnęłaś taką gąbkę? Mogłabyś podać link do tego filmiku?
Na Allegro są->klik! Sama takie ustrojstwo posiadam

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-02, 16:47   #3825
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez ornellia Pokaż wiadomość
Chatul zapuszczam Włoski rosną mi dosyć szybko, ale i tak są jakieś 3 cm za uchem. Mogę już w każdym razie zrobić kucyka
No i dzisiaj zrobiłam coś wspaniałego
Na youtube oglądam filmy pewnej dziewczyny i kiedyś pokazywała jak zrobić koka z pomocą małej gąbki w kształcie oponki. Wtedy pomyślałam : nie nic z tego nie wyjdzie na moich włosach. A dzisiaj o dziwo coś mnie skusiło i byłam w szoku
Włosy wyglądały na 5 razy grubsze niż mam i nawet mama się nie mogła nadziwić
Zobaczę jak to się sprawdzi - może uda mi się nie myć włosków przez 2 dni
O, to może faktycznie uda Ci się nie myć włosów przez 2 dni. Powodzenia
Stary 2010-09-02, 18:01   #3826
ornellia
Raczkowanie

http://www.youtube.com/watch?v=Y7yDtcnm-tQ - tutaj jest filmik i można zobaczyć dokładnie jak to się robi
Koleżanka już podała link do allegro, gdzie można kupić taką gąbkę Ja osobiście takie cudo miałam w domu i leżało gdzieś w koncie

Podzielę się wrażeniami jak tylko zacznę używać tej gąbki
Stary 2010-09-02, 20:34   #3827
agaaga111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Na Allegro są->klik! Sama takie ustrojstwo posiadam
Ja używam papilota takiego z gąbki i tez się sprawdza. W razie potrzeby można go sobie odpowiednio przyciąć.
agaaga111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 18:48   #3828
paulaa6

hej.
otóż kiedyś mogłam pozwolić sobie umyć włosy wieczorem po czym wysychały same bo mniej się przetłuszczały teraz jednak to uległo zmianie i muszę robić to rano. niestety chodzę do szkoły a żeby włosy mi dokładnie wyschły muszę wstać minimum 2 h przed odjazdem autobusu(autobus jest o 7 więc wstaje o 5, tak tak to straszne)
chciałabym aby ktoś poradził mi co by w mojej sytuacji zrobił.
proszę o pomoc.
paulaa6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-03, 19:39   #3829
G12acka
Raczkowanie

Ja też myję włosy przed szkołą i po prostu używam suszarki. Jeżeli chcesz, żeby szybciej Ci wyschły, odciśnij nadmiar wody w ręcznik... Gdzieś na forum był opis metody ręcznikowania, włosy wtedy schną podobno w jakieś 20 min., choć ja gdy chodzę po umyciu z ręcznikiem na głowie też mam po mniej więcej takim czasie suchą głowę.

odstawiam detergenty
G12acka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 10:48   #3830
ornellia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulaa6 Pokaż wiadomość
hej.
otóż kiedyś mogłam pozwolić sobie umyć włosy wieczorem po czym wysychały same bo mniej się przetłuszczały teraz jednak to uległo zmianie i muszę robić to rano. niestety chodzę do szkoły a żeby włosy mi dokładnie wyschły muszę wstać minimum 2 h przed odjazdem autobusu(autobus jest o 7 więc wstaje o 5, tak tak to straszne)
chciałabym aby ktoś poradził mi co by w mojej sytuacji zrobił.
proszę o pomoc.

Miałam taki sam problem dobry miesiąc temu...
Najgorsze było to, że zaczęłam myć głowę 2 razy dziennie! - bo nie miałam innego wyjścia...
I doszłam wtedy do wniosku, że to nie są żarty...
Miałam w szafce szampon pokrzywowy i odrzuciłam wszystkie typu Nivea, Garnier, Herbal Essencence, itd. Zaczęłam myć nim włosy codziennie (już nie 2 razy tylko 1 raz). Do tego na dobre odrzuciłam suszarke, myje włosy w zimnej wodzie, pije pokrzywe no i od tego tygodnia używam talku.
Wcześniej budziłam się z tłustą głową - teraz już nie Przez cały dzień jest czysta i na drugi dzień są przyklapnięte i mniej świeże, mam krótkie włosy i wiązać ich w kitke nie moge , ale znalazłam inną fryzure o czym jest kilka postów wyżej.
I dodatkowo miałam problem z wypadaniem włosów - dzięki pokrzywie już nie wypadają.
Ja sobie z tym tak poradziłam, może Ci to jakoś pomoże, możesz czegoś spróbować.
Mnie wizaż bardzo pomógł
Stary 2010-09-04, 12:22   #3831
paulaa6

Farbuję też włosy więc ostatnio używałam szamponów do farbowanych włosów. i to jest dylamat piękny kolor na dłużej czy świeża głowa na dłuzej? gdyby dało się to połączyć.

A z tą metodą ręcznikowania postaram się żyć od dziś.
Stary 2010-09-04, 22:32   #3832
Chatul
ma zielone pojęcie

Będę dzisiaj robiła włosom płukankę z przytulii. Ciekawa jestem czy przytulia coś da
Stary 2010-09-05, 09:59   #3833
ornellia
Raczkowanie

Cytat:
Będę dzisiaj robiła włosom płukankę z przytulii. Ciekawa jestem czy przytulia coś da
Co to ta przytulia ?
Stary 2010-09-05, 10:50   #3834
MalaArielka
Wtajemniczenie

Ja z kolei ostatnio co chwila dotykam włosów. Przetłuszczają mi się teraz wyjątkowo szybko- od tego i pewnie od szamponu Dermeny.
Muszę opanować się i nie dotykać głowy
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 10:53   #3835
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Wczoraj wieczorem użyłam pierwszy raz tej płukanki z pokrzywy i jak na razie moje kudły są super miękkie, lśniące i w ogóle cud miód Chciałabym też spróbować mieszkanki z korą dębu, skrzypem, liśćmi orzecha, szałwią i pokrzywą, tylko boje się tej kory, że mi za bardzo wysuszy albo coś. Miałyście z czymś takim już do czynienia? Co do przyciemniania to żaden problem, bo mam ciemno brązowe włosy i jakby jeszcze je przyciemniło to bym się nie obraziła W ogóle gdzieś ostatnio czytałam, że świeża pokrzywa to często blondynkom nadaje zielonkawy odcień i się napaliłam, że może mi też, że tak byłoby fajnie, a tu nic
Stary 2010-09-06, 17:54   #3836
endzeit
Raczkowanie

a ja się tak ucieszyłam, że po pudrze mam nietłuste włosy...
a tu się okazuje, że i tak muszę myć włosy codziennie powód? śmierdzą tak, że mijając się z matką w domu usłyszałam, że ładnie włosy wyglądają ale czuć że nie myłam.. ehhh (byłam u dermatologa i powiedziała mi, że niektórzy tak poprostu mają.. bosko -.- )
endzeit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-10, 14:25   #3837
klaudia844
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Może nie będę oryginalna w tym co powiem, ale podam sposoby na przetłuszczające się włosy, oczywiście takie, które są pomocne i przynoszą efekty.

Winowajcą wzmożonego łojotoku są zachwiania hormonalne, tak więc walkę z tłustymi włosami warto zacząć od zbadania sobie poziomu hormonów i w ogóle wykonania wszystkich badań (morfologia + mocz).
Dobrze regulują pracę hormonów łojowych tabletki antykoncepcyjne.

Ze sposobów nazwijmy to zewnętrznych, polecam płukanie włosów z jednoczesnym delikatnym masażem, naparem z liści pokrzywy i skrzypu polnego (jedno jak i drugie ziele kosztuje grosze). Głowę trzeba myć często, gdyż zaniechanie tej czynności może doprowadzić do powstania łupieżu tłustego, tzw. łojotokowego, który nieleczony objawia się wypadaniem włosów, a nawet powstaniem wysięków i owrzodzeń, nie mówiąc już o silnym świądzie.

Szampon do włosów przetłuszczających się - jak najzwyklejszy, najlepiej ziołowy, żadne takie reklamowane, które w swoim składzie mają m.in. silikony i pełno konserwantów i składników mogących uczulać. Po każdym myciu włosów płuczemy je chłodnym naparem, tak więc wybór szamponu naprawdę nie ma tu wielkiego znaczenia, bo pamiętajmy, że łój wytwarzają mieszki włosowe, które nie mogą swobodnie oddychać, bo właśnie w ich kanalikach zalega wspomniany łój.

Nie suszymy suszarką, nie stosujemy odżywek na skórę głowy, najlepiej jakieś serum tylko na końcówki, bo po płukankach ziołowych włosy są naprawdę w dobrej kondycji. Po 2-3 miesiącach regularnego stosowania w/w zaleceń zobaczycie porost nowych włosów oraz zahamowanie (choćby częściowe) łojotoku.

Pamiętajcie, że zioła są dobre, ale trzeba je długo stosować, aby dały pożądane efekty.

Dobrym pomysłem jest również zażywanie suplementu w postaci witaminy A+E, która systematycznie stosowana również zmniejsza łojotok.

Ps. wiem to wszystko, bo na co dzień zajmuje się m.in. chorobami włosów.

Jeżeli jednak te "domowe sposoby" nie wystarczą warto udać się do trychologa, czyli specjalisty od chorób skóry głowy i włosów.
klaudia844 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-10, 21:30   #3838
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Chyba skuszę się na płukankę z pokrzywy ;-)

Zespół TŻ, zapraszam miłośniczki ciężkiego brzmienia: http://www.reverbnation.com/nilfgaard

Czarodzielnica na blogspocie
_Czarodzielnica_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 16:43   #3839
paulaa6

a gdzie można taką płukankę kupić?

szczerze powiem po waszych opiniach bardzo mnie ta płukanka zaciekawiła.
Stary 2010-09-13, 18:03   #3840
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulaa6 Pokaż wiadomość
a gdzie można taką płukankę kupić?

szczerze powiem po waszych opiniach bardzo mnie ta płukanka zaciekawiła.
Ja dzisiaj robiłam pierwszy raz (oczywiście sama), zbierasz pokrzywę, a później ją suszysz. Dodałam również mięte. Ususzoną pokrzywę i mięte zalałam wrzątkiem, odczekałam aż ostygnie, odcedziłam zioła i takim wywarem polałam skórę głowy.

Zespół TŻ, zapraszam miłośniczki ciężkiego brzmienia: http://www.reverbnation.com/nilfgaard

Czarodzielnica na blogspocie
_Czarodzielnica_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości