A my tu dalej o ślubach gadamy, na przyszły rok z utęsknieniem czekamy -PM 2012, czIV - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-03, 17:13   #3811
Seagirl
Zadomowienie

Dot.: A my tu dalej o ślubach gadamy, na przyszły rok z utęsknieniem czekamy -PM 2012

Cytat:
Napisane przez fablous Pokaż wiadomość
Widziałam właśnie relacje w tv z zaśnieżonych regionów Polski i byłam w szoku

Jak wam mija wolne popołudnie? U mnie jak zwykle za szybko...
Miałam się uczyć ale zaczęłam poszukiwania sukienki na ślub znajomych za 2 m-ce i kliknęłam spontanicznie taką, dodaję fotkę. Trochę za słodka ale myślę dodać do niej jakiś czarny pasek, szpilki z charakterem i może krótką ramoneskę zamiast bolerka. Mam nadzieję tylko że trafię z rozmiarem bo to mój pierwszy zakup z Asos. Co o niej sądzicie?
Ale teraz już ostro zabieram się do nauki. Muszę na jutro przygotować ogólny zarys i literaturę do pierwszego rozdziału pracy licencjackiej. I nie mam pojęcia od czego zacząć, jak się zabrać do tego, masakra...
Mieliśmy jakoś po świętach podpisać umowę z DJem ale znowu nie mamy kiedy. Do końca przyszłego tygodnia jestem zawalona szkołą i pracą. Miałam mieć wolną niedzielę a tu się okazało że jednak muszę przyjść do pracy . I kolejne popołudnie, które miałam spędzić z TŻtem szlag trafi. Dobrze, że dzisiaj mamy trochę czasu dla siebie
Exra jest ta sukienka, a co to jest to ASos? Bo wygląda na to że ja też trochę zacofana jestemGdzie ją można kupić?
Seagirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:15   #3812
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m
Dot.: A my tu dalej o ślubach gadamy, na przyszły rok z utęsknieniem czekamy -PM 2012

Jeśli TŻ nie będzie musiał rozstać po godzinach to w czwartek zaczynamy nauki. 3 spotkania. Zajęcia z planowania rodziny (poradnia) w ramach tych 3 spotkań.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:18   #3813
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Jeśli TŻ nie będzie musiał rozstać po godzinach to w czwartek zaczynamy nauki. 3 spotkania. Zajęcia z planowania rodziny (poradnia) w ramach tych 3 spotkań.
A gdzie robicie te nauki?

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:27   #3814
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

W Farnym w Racku- znajomi nam polecili. Siostra tez tam roiła i była bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że i nam się poszczęści

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:32   #3815
nena1984
Zakorzenienie

aleksandretta - oo cuda to są takie że głowa mała, tylko skąd na nie kasy nabrać??

seagirl, pozwolę sobie odpowiedzieć w imieniu Fabulous, asos to brytyjska marka odzieżowa - ale dużo też ich na allegro (oczywiście po zawyżonych cenach), teraz mozna zamawiac ze strony asos.co.uk z darmową wysylką do Polski

gosza_m- to jakoś mało u was tych spotkań (zazdroszczę), u nas w parafii jest chyba 6 plus 3 w poradni, ale juz planuję weekendowe w Krakowie u Dominikanów hihi

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:39   #3816
Seagirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
seagirl, pozwolę sobie odpowiedzieć w imieniu Fabulous, asos to brytyjska marka odzieżowa - ale dużo też ich na allegro (oczywiście po zawyżonych cenach), teraz mozna zamawiac ze strony asos.co.uk z darmową wysylką do Polski
Dzięki za wyjasnienie, a w jakiej formie i walucie płaci się za te zamówienia z angielskiej strony?
Stary 2011-05-03, 17:41   #3817
nena1984
Zakorzenienie

płaci się w funtach kartą kredytową lub paypalem

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-03, 17:57   #3818
Seagirl
Zadomowienie

Szkoda bo fajne sa na tej stronie sukienki, nigdy nie płaciłam Paypalem i nie wiem dokładnie jak to działa ,
kartą kredytową też, mam co prawda kartę kredytową z mbanku Rosssmann ale nie wiem czy to jest taka karta kredytowa która można placić przez neta.
Stary 2011-05-03, 18:13   #3819
Gorska_Kozica
Zakorzenienie

GG do Gorska_Kozica

Cytat:
Napisane przez Seagirl Pokaż wiadomość
Szkoda bo fajne sa na tej stronie sukienki, nigdy nie płaciłam Paypalem i nie wiem dokładnie jak to działa ,
kartą kredytową też, mam co prawda kartę kredytową z mbanku Rosssmann ale nie wiem czy to jest taka karta kredytowa która można placić przez neta.
Możesz sobie założyć konto na paypal-u. www.paypal.pl
Rejestracja jest darmowa. Konto możesz zasilić normalnym przelewem z Twojego konta bankowego. I po prostu płacisz Super wynalazek idealny na zakupy (szczególnie międzynarodowe) w sieci. Karta kredytowa nie jest potrzebna.
Gorska_Kozica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 18:17   #3820
evoonia86
Zakorzenienie

witajcie po kilkudniowej przerwie ostatni goście po majówce od nas wyjechali,więc mogłam wziąć się za wizaż

śniegiem u Was jestem zaskoczona- u mnie było w miarę ciepło, dziś tylko padał troszkę deszcz

atopech witaj serdecznie

Cytat:
Dziewczyny a ile wcześniej trzeba zarezerwować dekoratorkę?
ja zamawiałam w lutym tego roku- moją datę babka miała jeszcze wolną, ale sierpień i wrzesień już cały zawalony i mówiła, ze na te miesiące nie przyjmuje już zamówień. jeśli masz jakies na oku, to radzę się z nimi skontaktować, nic nie ryzykujesz

Cytat:
Napisane przez atopech Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak jest z dzieleniem kosztów jeśli jest tak duża różnica w liczbie gości waszych i Tża? czy każdy płaci za swoich gości czy też PM płaci za wszystkich (tak jest podobno tradycyjnie?)
u nas każdy płaci za swoich gości (jedzenie, napoje, alkohol). policzymy ile mniej więcej wyjdzie na 1 osobę i rodzice Tż dadza kasę za swoich gości (mamy kucharkę, więc pewnie dopiero po weselu będziemy mogli policzyć ile wyniesie nas 1 osoba). foto, kamerę, dekoratorkę płacę ja z Tż. obraczki robi nam mama Tż w prezencie.

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
u mnie będzie wyznaczona osoba tzw "starosta" który będzie uzupełniał alkohole i będzie widział czego brakuje a co szybciej idzie
u nas będzie tak samo
Stary 2011-05-03, 18:18   #3821
kamisiaa88
Raczkowanie

GG do kamisiaa88

Cytat:
W dłuższej to bym zginęła bo ja maleństwo jestem, 157cm wzrostu
widze ze jestesmy podbne pod wzgledem wzrostu (160)

Cytat:
W końcu mogę napisać na spokojnie na kompie

mój TZ właśnie robi spagetti

Pierwszy taniec: ja nie będę na siłę uczyć się układu bo nie mamy na co dzień związku z tańcem. Do tej pory w mojej rodzinie nikt nie stosował układu tanecznego. Ja jak mówię wymyślę jakiś prosty układ czyli bujanie się plus jakieś obroty i takie tam. Każdy ma swoje zdanie. Dla mnie pierwszy taniec jest mój i TŻ a goście na następny dzień i tak o tym zapomną. u mnie goście tańczą w kółeczku wokół pary młodej. I bez obrazy ale ja osobiście tańczę dla siebie i TŻ a pisanie że równie dobrze mogę sobie zatańczyć w sypialni jest trochę nie grzeczne. Bo nie każdy lubi tańczyć (nie mówie o sobie)
Też uważam stwierdzenie zatańczenia w sypialni za niegrzeczne przeciez kazdy moze miec swoje zdanie na dany temat
kamisiaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 18:24   #3822
Seagirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gorska_Kozica Pokaż wiadomość
Możesz sobie założyć konto na paypal-u. www.paypal.pl
Rejestracja jest darmowa. Konto możesz zasilić normalnym przelewem z Twojego konta bankowego. I po prostu płacisz Super wynalazek idealny na zakupy (szczególnie międzynarodowe) w sieci. Karta kredytowa nie jest potrzebna.
O to super, zaraz sobie tam wejdę, rozumiem ze przy płatnosci kwota jest przeliczana na walutę w której chcę zaplacić?
Stary 2011-05-03, 18:26   #3823
Jamee
Zakorzenienie

Kiedy to pisałam nie sądziłam, że zostanie odebrane jako niegrzeczne. Nie było moim zamiarem urażenie Was. Przepraszam jeśli tak to odebrałyście. To przez to że stosuję skróty myślowe i później wychodzą mi takie głupstwa Jeszcze raz przepraszam

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 18:42   #3824
Gorska_Kozica
Zakorzenienie

GG do Gorska_Kozica

Cytat:
Napisane przez Seagirl Pokaż wiadomość
O to super, zaraz sobie tam wejdę, rozumiem ze przy płatnosci kwota jest przeliczana na walutę w której chcę zaplacić?
Podajesz kwotę i wybierasz walutę z listy. System przeliczy ile złotówek Ci ściągnie z paypalowego konta
Gorska_Kozica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 18:51   #3825
evoonia86
Zakorzenienie

patrzę przez okno a tam ................ śnieg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-03, 19:02   #3826
(kicia)
Zakorzenienie

u mnie deszcz pada taki marznący brrr
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 19:21   #3827
jagodzia133
Zakorzenienie

byłam z psem na dworze właśnie zimny deszcz a wiatr taki że hoho

u mnie alkohol na weselu będą roznosić ojcowie. Kiedyś byli to starości teraz przyjął się zwyczaj że to ojcowie dbają o gości. Proponowałam ojcu i mojemu teściowi że weźmiemy kogoś innego żeby nie mieli jakiś specjalnych obowiązków w tym dniu ale oni kategorycznie odmówili. Podobno to jest wielki zaszczyt itd.
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 19:23   #3828
(kicia)
Zakorzenienie

Jamee Ty się interesowałaś sukniami MS moda. I to jest tak że można zamawiać suknie z poprzedniej kolekcji tylko pod koniec września (przynajmniej w tym salonie w którym ja bym kupowała) jest uruchamiana wyprzedaż i szybko im schodzą suknie więc potem nie mają już do mierzenia. Napisały mi też że jeśli chcę uszyć suknię z bieżącej kolekcji pod koniec roku to po prostu żebym zmierzyła teraz a zamówić mogę później

---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość

u mnie alkohol na weselu będą roznosić ojcowie. Kiedyś byli to starości teraz przyjął się zwyczaj że to ojcowie dbają o gości. Proponowałam ojcu i mojemu teściowi że weźmiemy kogoś innego żeby nie mieli jakiś specjalnych obowiązków w tym dniu ale oni kategorycznie odmówili. Podobno to jest wielki zaszczyt itd.
u mnie to będzie brat mojego taty bo on nie pije alkoholu więc będzie odpowiedzialnie się tym zajmował. Miał to być mój inny wujek u którego córki mój tata roznosił ale wiem że jak się napije to mu nie w głowie będzie roznoszenie alkoholu

Stary 2011-05-03, 19:33   #3829
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie to będzie brat mojego taty bo on nie pije alkoholu więc będzie odpowiedzialnie się tym zajmował. Miał to być mój inny wujek u którego córki mój tata roznosił ale wiem że jak się napije to mu nie w głowie będzie roznoszenie alkoholu
nasi ojcowie nie będą pili tylko szampan na początek a w trakcie piwko albo ze dwa kieliszki powiedzieli że sobie odrobią na poprawinach albo przy okazji. No patrz obie z lubelskiego niedaleko mieszkamy a już inne zwyczaje
Lili & Gabryś

Stary 2011-05-03, 19:38   #3830
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
nasi ojcowie nie będą pili tylko szampan na początek a w trakcie piwko albo ze dwa kieliszki powiedzieli że sobie odrobią na poprawinach albo przy okazji. No patrz obie z lubelskiego niedaleko mieszkamy a już inne zwyczaje
nie no mój tata też nie będzie pił

to wiesz tez zależy z jakich okolic pochodzą rodzice moja mama pochodzi z okolic przy granicy z ukrainą (tak coś między zamościem a granicą) a tata z okolic Nałęczowa. Co rodzina to inne obyczaje

Stary 2011-05-03, 19:47   #3831
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
nie no mój tata też nie będzie pił

to wiesz tez zależy z jakich okolic pochodzą rodzice moja mama pochodzi z okolic przy granicy z ukrainą (tak coś między zamościem a granicą) a tata z okolic Nałęczowa. Co rodzina to inne obyczaje
To mój tata nałęczów zna jak własną kieszeń chociaż powiedzmy że chował się w okolicach Wąwolnicy-Rąblowa
Lili & Gabryś

Edytowane przez jagodzia133
Czas edycji: 2011-05-03 o 19:54
Stary 2011-05-03, 19:51   #3832
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
To mój tata nałęczów zna jak własną kieszeń chociaż powiedzmy że chował się w okolicach Wąwolnicy-Rąblowa, a mama to większa miejscowość ale mało ludzi ją zna, Krzczonów jak lecisz na Biłgoraj to ok.30km od Lublina.
w Wąwolnicy miałam brać ślub mam tam pochowanego dziadka i ogólnie zawsze tam jeździmy do kościoła bo bliziutko mamy jak jesteśmy u babci. Mieliśmy mieć wesele w Nałęczowie

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Nika doszła do Ciebie moja wiadomość na PW??

Stary 2011-05-03, 19:56   #3833
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
w Wąwolnicy miałam brać ślub mam tam pochowanego dziadka i ogólnie zawsze tam jeździmy do kościoła bo bliziutko mamy jak jesteśmy u babci. Mieliśmy mieć wesele w Nałęczowie

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Nika doszła do Ciebie moja wiadomość na PW??
W wąwolnicy jest piękne te sanktuarium to jest dawna parafia mojego ojca bo w swojej wsi nie miał kościoła (ale w sumie chyba od 2 roku życia mieszkał w Lublinie ale wakacje i nie tylko spędzał u swojej babci na wsi tam dorastał) ja mam tam pochowaną prababcię i mojej chrzestnej babcię. Lubię jeździć tam na cmentarz w nocy 1 listopada widok jest nieziemski tak jak by stała przed tobą ściana migających światełek.
Lili & Gabryś

Stary 2011-05-03, 20:00   #3834
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Lubię jeździć tam na cmentarz w nocy 1 listopada widok jest nieziemski tak jak by stała przed tobą ściana migających światełek.
cudowny klimat tam jest... boję się cmentarzy nocą ale zawsze jak byłam mała to tatę wyciągałam samym wieczorem 1go listopada. Tylko weź wejdź pod tą górę szczególnie jak popada jak byłam mniejsza to kilka razy prawie zleciałam z tych schodów jak było bloto. A akurat ja mam dziadka i pradziadków na samej górze pochowanych

Stary 2011-05-03, 20:01   #3835
Madziuniusia
Zakorzenienie

Dziewczyny wróciłyśmy właśnie z TŻ z rozmowy z panem z zespołu http://www.axis-band.pl/ . Grali na weselu, na którym byliśmy w sobotę, ja i tak widziałam już jedno nagranie z płyty, a w ogóle to jeden z nich- właściciel zespołu uczył w mojej szkole, także z widzenia się znamy, nawet rozmawialiśmy, że zrobimy promocję. Teraz za to sobotnie wesele wzięli 3500. Tylko, że to pewnie cena też taka, że w sumie mało oblegany termin. Także jakby na wrzesień mi powiedzieli 3500 to w sumie bym brała. A jakby powiedzieli 3000 to już w ogóle. A. No i 1 wrzesień mają już zajęty. Także byłby to jakiś inny. Polecił nam salę troszkę od Kielc- jutro mam dzwonić. Zobaczymy
Stary 2011-05-03, 20:08   #3836
tenebrosa
Wtajemniczenie

nena, jeszcze nie zamawialiśmy żadnych mebli, ale te biało-fioletowe jako pierwsze nam się spodobały, a potem zaczęliśmy mieć wątpliwości, bo koloru nie dało się na ścianę dobrać, a TŻ obstawał za tym, że nie chce białych ścian i zrobił się problem... Dlatego zaczęłam szukać czegoś bardziej neutralnego. Ale wyobraź sobie, że w marcu dostałam już nawet od TŻ właśnie takiego storczyka pod kolor tych pierwszych biało-fioletowych mebli, więc chyba miał podobną wizję jak Ty Może jednak się na nie zdecydujemy, dzisiaj trochę go poprzekonywałam, że najlepiej by się z białymi ścianami prezentowały. Ostatecznie wszystkie inne pomieszczenia w domu będą miały kolorowe ściany, więc w sypialni mogą być białe.

Do zakupów międzynarodowych ja też polecam PayPala albo nawet zwykłą kartę debetową z mbanku, tą niebieską z delfinkiem. Ja płaciłam nią już kilka razy za bilety lotnicze, bo nie posiadam karty kredytowej, więc może w sklepach zagranicznych też będzie można nią płacić. Wystarczy tylko zadzwonić na mlinię i aktywować usługę płatności w internecie kartą debetową.

Seagirl, sama zastanawiałam się już niejednokrotnie nad wyrobieniem tej karty rossmannowej, bo zostawiam w tej drogerii sporo kasy co miesiąc, ale nie wiem czy ta kredytówka jest tak do końca opłacalna Mogłabyś napisać coś więcej - czy ponosi się jakieś opłaty za posiadanie tej karty i czy są duże zniżki? Byłabym bardzo wdzięczna

Co do umowy z lokalem bez wpisanej ceny za osobę, to my też jesteśmy posiadaczami takowej. U nas po prostu kalkulują cenę dopiero po ustaleniu dokładnego menu, czyli najwcześniej pół roku przed ślubem. Właściciel podał nam cenę za osobę na najdroższym weselu organizowanym w 2010 roku w tym lokalu i powiedział, że cena może wzrosnąć max. o 5-10zł do 2012. Z opowieści osób, które organizowały tam już swoje wesela wiem, że im też tak mówił, ale ostatecznie cena została taka sama jaką podał przy spisywaniu pierwszej umowy (chociaż nie była wpisana na początku w umowie) i nie wzrosła ani o złotówkę.

gosza_m
, fajne te ciemne mebelki do sypialni, ale cena wysoka. Czy to jest lite drewno, że tyle sobie za nie krzyczą w salonie? Może udałoby się znaleźć w internecie coś podobnego do samodzielnego montażu - wtedy na pewno będzie taniej. Np. coś takiego: http://allegro.pl/sypialnia-santiago...582491321.html
My w każdym razie pewnie coś zamówimy z netu, bo nasz budżet na wyposażenie sypialni to jakaś połowa tej ceny, którą chcą od Was w sklepie TŻ będzie oczywiście skręcał wszystkie mebelki.

Edytowane przez tenebrosa
Czas edycji: 2011-05-03 o 20:11
tenebrosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 20:09   #3837
Nika0208
Rozeznanie

Kicia srawdz poczte ,
jagodzia133 - a ja wiem gdzie jest Krzczonów, przejezdzam jadac do babci .
Nika0208 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-03, 20:11   #3838
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
cudowny klimat tam jest... boję się cmentarzy nocą ale zawsze jak byłam mała to tatę wyciągałam samym wieczorem 1go listopada. Tylko weź wejdź pod tą górę szczególnie jak popada jak byłam mniejsza to kilka razy prawie zleciałam z tych schodów jak było bloto. A akurat ja mam dziadka i pradziadków na samej górze pochowanych
ja mam też na samej górze po lewej stronie tamte schody są trochę kręte bo inne lecą na prosto.
Tata mi opowiadał że jak był mały i chodził na pogrzeby to było 6 zmian mężczyzn (więc około 30 chłopów) żeby wnieść trumnę bo nie dawali rady. Teraz tam z boku zrobili podjazd żeby karawany mogły wjechać.

ale żeśmy się rozpisały ;p zaraz nas dziewczyny pogonią :P
Lili & Gabryś

Edytowane przez jagodzia133
Czas edycji: 2011-05-03 o 20:14
Stary 2011-05-03, 20:17   #3839
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nika0208 Pokaż wiadomość
Kicia srawdz poczte ,
doszło dzięki wielkie

Cytat:
ja mam też na samej górze po lewej stronie tamte schody są trochę kręte bo inne lecą na prosto.
Tata mi opowiadał że jak był mały i chodził na pogrzeby to było 6 zmian mężczyzn (więc około 30 chłopów) żeby wnieść trumnę bo nie dawali rady. Teraz tam z boku zrobili podjazd żeby karawany mogły wjechać.
ja też tam dokładnie po lewej stronie.

ależ mamy temat cmentarze

niby ten świat taki duży ale jednak łatwo trafić na osoby których rodziny pochodzą z tych samych okolic

Stary 2011-05-03, 20:19   #3840
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nika0208 Pokaż wiadomość
Kicia srawdz poczte ,
jagodzia133 - a ja wiem gdzie jest Krzczonów, przejezdzam jadac do babci .
oooo proszę mówie mało osób wie...Chociaż to jest jedna najstarszych wsi pierwsze wzmianki były około 1200roku. A wieś została uznana za królewską w 1354roku, teraz prawnie nie jest to wieś tylko ze względu na historię i wiek to osada.a np. na zamku w Lublinie są w gablotach stroje ludowe które są podpisane Krzczonowskie stroje ludowe ;p
i tak to jest miejsce z Historią a ludzie nic o tym miejscu nie wiedzą zawsze się mnie pytają a gdzie to :P
Lili & Gabryś

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości