Oleje i olejki do włosów - część III - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-19, 20:31   #3811
myszka2020
Zakorzenienie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - część III

Cytat:
Napisane przez wypych Pokaż wiadomość
witajcie, a jakim szamponem zmywacie włosy po olejowaniu? Mnie ciężko zmyć olejki (nie stosowałam jeszcze kokosowego). Ja używałam Timotei z rumiankiem do blond włosów, z Evy rzepa i ciężko schodzi. Włosy myję kilkanaście razy a i tak są tłuste. Więc jaki szampon mi polecacie? Mam blond włosy-naturalne.
Kilkanaście razy? Ajj, to ile nakładasz oleju i jaki? Ja zmywam 1-2 razy odżywką i jestem w szoku, że Tobie nie schodzi po myciu tak wiele razy.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 20:33   #3812
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ainnel Pokaż wiadomość

Jaki efekt robi na włosach, gdzie go można kupić i mniej więcej w jakiej cenie?

Myszko
pamietasz gdzie Basia kupila ten olejek? Niestety nie pamietam. (ja kupilam tu gdzie mieszkam czyli Dublin, ale inna wizazanka kupila w Polsce tylko nie pamietam czy u siebie w Czestochowie czy jak pojechala do rodzicow do innego miasta)

Efekt: blysk, miekkosc (przy zachowaniu sprezystosci) i wlosy zbijaja sie w wieksze pukle (jesli ktos ma falowane/krecone, na prostych nie znam efektu)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 20:35   #3813
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

Myszko
pamietasz gdzie Basia kupila ten olejek? Niestety nie pamietam. (ja kupilam tu gdzie mieszkam czyli Dublin, ale inna wizazanka kupila w Polsce tylko nie pamietam czy u siebie w Czestochowie czy jak pojechala do rodzicow do innego miasta)

Efekt: blysk, miekkosc (przy zachowaniu sprezystosci) i wlosy zbijaja sie w wieksze pukle (jesli ktos ma falowane/krecone, na prostych nie znam efektu)
Oj nie pamiętam Rybiorku, ale poszukam w pielęgnacyjnym
Stary 2011-11-19, 20:39   #3814
wypych
BAN stały

jak nakładam olejek rycynowy lub oliwę z oliwek to zawsze mam taki problem, że nie mogę zmyć olejku. Nakładam go w takiej ilości, aby równo pokryć włosy od ucha w dół, aby każdy kosmyk był w oleju nasączony, ale nie tak, aby kapało. Jak nakładam olejek z Altery nie mam tego problemu, teraz mam nowe oleje (jeszcze nie mam kokosowego) i mam nadzieję, że nie będzie tak ciężko je zmyć.
wypych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 20:43   #3815
vouge13
Zadomowienie

Cytat:
witajcie, a jakim szamponem zmywacie włosy po olejowaniu? Mnie ciężko zmyć olejki (nie stosowałam jeszcze kokosowego). Ja używałam Timotei z rumiankiem do blond włosów, z Evy rzepa i ciężko schodzi. Włosy myję kilkanaście razy a i tak są tłuste. Więc jaki szampon mi polecacie? Mam blond włosy-naturalne.
Ile?! Kilkanaście - w sensie od dziesięciu wzwyż?
Może jakoś źle myjesz, bo to raczej nie jest wina szamponu, jeśli da się zmyć oleje odżywką?
Stary 2011-11-19, 20:44   #3816
wypych
BAN stały

z 6 lub 7 razy muszę je myć. A miałam wodę dolaną do szamponu z rumiankiem. Skończył się już a szampon z rzepy Evy nie chciał ich ruszyć. Jest zbyt płynny. Może to dlatego. Ale jestem ciekawa, jakie Wy używacie szampony po olejowaniu i za którym razem oleje Wam schodzą?

Edytowane przez wypych
Czas edycji: 2011-11-19 o 20:46
Stary 2011-11-19, 20:46   #3817
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
z 6 lub 7 razy muszę je myć.
To i tak sporo, ja rycynę zmywałam bez problemu 2x szamponem, teraz wolę oleje zmywać odżywką i rycyny nie używam. Spróbuj może lżejszych olei, kokos powinien zmyć się raz szamponem.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-19, 20:48   #3818
wypych
BAN stały

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
To i tak sporo, ja rycynę zmywałam bez problemu 2x szamponem, teraz wolę oleje zmywać odżywką i rycyny nie używam. Spróbuj może lżejszych olei, kokos powinien zmyć się raz szamponem.
Zamierzam kupić kokos, bo jest bardzo polecany. Myszka, ja mam pytanie do Ciebie, gdzie można kupić mleczko pszczele, tylko w Internecie?
Stary 2011-11-19, 20:49   #3819
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Oj nie pamiętam Rybiorku, ale poszukam w pielęgnacyjnym
dziekuje, ja teraz staralam sie znalezc i guzik

Cytat:
z 6 lub 7 razy muszę je myć.
ja myje raz..... odzywka

wyjatkowo gdy naloze baaaaardzo duzo mieszanki z olejem rycynowym myje 1 raz szamponem Saponics (Farmona)

dzisiaj farbowalam sie, jak zwykle farba na naolejowane (wieczorem nakladalam mieszanke olejowa przed spaniem), po 30 minutach najpierw plukanie farby woda, potem mycie isana z babassu, wlosy czyste i blyszczace
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-11-19, 20:58   #3820
wypych
BAN stały

Cytat:

ja myje raz..... odzywka

wyjatkowo gdy naloze baaaaardzo duzo mieszanki z olejem rycynowym myje 1 raz szamponem Saponics (Farmona)

dzisiaj farbowalam sie, jak zwykle farba na naolejowane (wieczorem nakladalam mieszanke olejowa przed spaniem), po 30 minutach najpierw plukanie farby woda, potem mycie isana z babassu, wlosy czyste i blyszczace
dzięki
Stary 2011-11-19, 21:08   #3821
AjriszMarta
Zakorzenienie

Witajcie Wpadam na chwilę (mam nadzieję) więc nie nadrabiam Też jestem olejarą Na całego - włosy, skóra, OCM, kremomieszalnictwo

Nie wiem gdzie Basia kupiła, ale na podkarpaciu są w drogeriach WISPOL za około 25zł za około 200ml

wypych - u mnie pomaga "pranie wstępne": suche naolejowane włosy przecieram szamponem BEZ SLS roztartym w rękach, masuję jak przy myciu i to spłukuję. Jeśli olej zobaczy chociaż kroplę wody od nałożenia do tego momentu to jest masakra i nie zejdzie. Zawsze jest też pomoc w postaci zmieszania oleju z odżywką. O niebo lepiej się zmywa
Widzę, że lepiej schodzą oleje które mi służą - kokos schodzi odżywką a oliwę czy rycynę musiałabym wiele razy szamponem

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-11-19 o 22:38
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 21:09   #3822
Ainnel
Zadomowienie

Może też spróbuj wmasować szampon w jeszcze suche włosy?

Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 21:15   #3823
klatka
Zakorzenienie

Cytat:
Zamierzam kupić kokos, bo jest bardzo polecany. Myszka, ja mam pytanie do Ciebie, gdzie można kupić mleczko pszczele, tylko w Internecie?
Też chcesz mleczko pszczele stosować do włosów?

klatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 21:17   #3824
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Mleczko pszczele w sklepie zrób sobie krem w internecie

Cytat:
Basia odpisała, kupiła w drogerii Wispol na podkarpaciu, jak już Ajrisz napisała wyżej
Stary 2011-11-19, 21:36   #3825
SoBitterSoSweet
Zakorzenienie

Przeglądając allegro natrafiłam na olej rycynowy 100g za 20 zł
SoBitterSoSweet jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-19, 21:42   #3826
dyciaa
Raczkowanie

ja zmywam raz szamponem l'oreala takim różowym. Ale rycyny też nie mogłam zmyć i myłam kilka razy
Stary 2011-11-19, 21:50   #3827
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chudelatte Pokaż wiadomość
często tak mam! włosy po myciu są sucho-sianowane, dopiero na drugi dzień, albo po paaaru godzinach są gładkie i ładne, a następnego dnia klaaapa
Moje też takie są, nie mam pojęcia dlaczego, pierwszy dzień straszny, widać każdy przesuszony włosek, na drugi błyszczące i gładkie

Możliwe, że pielęgnacja bezsilikonowa aż tak mi ni służy? Dzisiaj musiałam umyć szamponem z SLS, do tego zapomniałam wziąć odżywki, a włosy mam miękkie i gładkie, nigdy po oleju, szamponie bez SLS i odżywce/masce takich nie mam...

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-19, 21:53   #3828
Chatul
ma zielone pojęcie

Widzę, że o zmywaniu olei rozmawiałyście... Sama miałam z tym kiedyś problem. Zmywałam je mocnym szamponem z SLeS-em i nic... Włosy tłuste.
Aż któregoś dnia spróbowałam zestawu szampon Alterry + odżywka. Najpierw umyłam włosy szamponem Alterry, a potem jeszcze porządnie je wyszorowałam odżywką (kilka minut mi to zajęło). Olej szedł cały, a włosy były miękkie i nawilżone
Stary 2011-11-19, 21:54   #3829
Alejsha
Raczkowanie

Ja rycynowy spokojnie zmywałam za 1 razem sayossem do włosów zniszczonych. Najpierw nakładałam na głowę, potem czekałam kilka minut, spłukiwałam, i ładnie schodziło. Zmywałam także odżywką, bodajże nivea do włosów prostych (mam kręcone, ale koleżanka testowała ten do prostych i kręconych i powdziała, że ten do prostych włosy podkręca, a ten do kręconych prostuje I radził sobie wyświnicie.

Pytanie do was dziewczyny: macie może adres jakiegoś hinduskiego lub pakistańskiego sklepu w warszawie? Tak żeby się dało kupić olejki stacjonarnie.

Kto nie umie chodzić, potknie się nawet o kamień.

06.09.2011 => zaczynamy zabawę w olejowanie
-->moje kręciołki<--
Alejsha jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-19, 22:52   #3830
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Nie wiem gdzie Basia kupiła, ale na podkarpaciu są w drogeriach WISPOL za około 25zł za około 200ml
Cytat:
Basia odpisała, kupiła w drogerii Wispol na podkarpaciu, jak już Ajrisz napisała wyżej
Tak. Pani powiedziała, że od teraz będzie polecała go klientkom do włosów.

Na opakowaniu jest naklejka z innym składem niż oryginalny. Pani powiedziała, że olejek jest rozlewany w Anglii i pewnie nastąpiła pomyłka.
Konsultowałam się z Rybiorkiem, na oryginalnej naklejce jest skład podany przez Nią. Z tym, że większość olejków ma zaklejoną oryginalną naklejkę. Jest to o tyle istotne, że polska naklejka ma parafinę na pierwszym miejscu.
Mam zamiar napisać do firmy, która w Polsce rozprowadza olejek z zapytaniem o skład (muszę znaleźć wenę i więcej czasu).

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 00:36   #3831
monak89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
migdałowy nigdy nie pachnie migdałami
ej, mój pachnie... ??
nie pachnie nigdy ? nigdy ? nierafinowany ? bo sie jeszcze okaże, że mam jakieś cholerstwo podrabiane...

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Moje też takie są, nie mam pojęcia dlaczego, pierwszy dzień straszny, widać każdy przesuszony włosek, na drugi błyszczące i gładkie
straszna to przypadłość, też tak mam, ale jak temu zaradzić, jak już mnóstwo odżywek b/s przetestowane i nadal nic
olejek himalaya - .

słodkie migdały - end.
oliwka hipp - end.

drożdże-tran-seboradin
hh 220'
monak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 05:17   #3832
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez granatowo Pokaż wiadomość
Przygotowałam jeszcze sok z cytryny do skropienia włosów i skalpu po umyciu.
Ja nie "skrapiałabym" włosów sokiem z cytryny . Bardzo wysusza . Lepiej zrobić kwaśną płukankę - woda + sok z cytryny, o lekko kwaśnym smaku .

Cytat:
Kto tu jest z Podkarpacia i drogerie Wispol odwiedza ?
Nieokiełzana chęć na ten olejek mnie naszła .

---------- Dopisano o 06:17 ---------- Poprzedni post napisano o 06:06 ----------

Chciałam już parokrotnie zapytać, ale ... zapominałam .
Czym się różni i dlaczego jest bardziej skuteczne {bo tak piszecie} zmywanie olejów szamponem rozcieńczonym wodą {tzw. metoda kubeczkowa} niźli czystym szamponem ? Oprócz oszczędności - oczywiście .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 07:57   #3833
AnulaPPP
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Sarenka_ Pokaż wiadomość
Ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bo u mnie działa dziwny mechanizm - w dzień mycia włosy są jakieś suche, sianowate, dopiero na drugi dzien wyglądają gładko i ładnie. No a na trzeci już są oklapnięte
też mam w dzień mycia, może nie tyle suche co busz w dotyku włosy mogą być super, ale jednak każdy włos odstaje. Na drugi dzień są już faaaajne, gładkie.
Wczoraj zmyłam olej barwą brzozową, dałam alterę granatową i na same konce trochę joaśki - włosy bardzo fajne, po kilku godzinach już się znacznie wygładziły, ale wyszłam na dwór i co? jaki puch

AnulaPPP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 08:04   #3834
Ainnel
Zadomowienie

Moje włosy też kiedyś tak reagowały - pierwszy dzień trochę przesuszone, następnego już gładkie, lśniące. Mi się tam to nawet podobało, mogłam przetrzymać włosy i myć spokojnie co 3 dni. Jak myję odżywką to po myciu są nawet ładne, ale drugiego dnia już tłustawe. Przerzucam się na OMO.

Swoją drogą, rano zmyłam ten macerat kawowy. O dziwo nie wyłysiałam, wypadł mi tylko jeden włos podczas mycia. Co za ulga.

Ainnel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 08:19   #3835
sylvi300
Zakorzenienie

dałam ostatnią szansę kokosowi... idę zaraz zmyć ;p

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 08:23   #3836
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnulaPPP Pokaż wiadomość
też mam w dzień mycia, może nie tyle suche co busz w dotyku włosy mogą być super, ale jednak każdy włos odstaje. Na drugi dzień są już faaaajne, gładkie.
Wczoraj zmyłam olej barwą brzozową, dałam alterę granatową i na same konce trochę joaśki - włosy bardzo fajne, po kilku godzinach już się znacznie wygładziły, ale wyszłam na dwór i co? jaki puch
Cytat:
Moje włosy też kiedyś tak reagowały - pierwszy dzień trochę przesuszone, następnego już gładkie, lśniące. Mi się tam to nawet podobało, mogłam przetrzymać włosy i myć spokojnie co 3 dni. Jak myję odżywką to po myciu są nawet ładne, ale drugiego dnia już tłustawe. Przerzucam się na OMO.

Swoją drogą, rano zmyłam ten macerat kawowy. O dziwo nie wyłysiałam, wypadł mi tylko jeden włos podczas mycia. Co za ulga.

taki efekt po myciu slsem zazwyczaj jest (zaryzykowalabym powiedzenie ze wlos ma podwyzszona porowatosc, sls swoim dzialaniem unosi jeszcze luski i stad efekt napuszenia czy siana)

sls 'obdziera' wlos z naturalnie wytwarzanego natluszczania (sebum/loj) i dlatego wlosy sa jakby uniesione i sprawiaja wrazenie czystszych, z tym to ciezko walczyc i unormowac
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-11-20, 09:58   #3837
Czarna93
Zakorzenienie

Cytat:

A jakieś wrażenia ogólne ?
Bo mój nadal leży w szafce, a jutro stuknie mu 3 tydzień
Czarna93 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-20, 10:11   #3838
_Sarenka_
Zadomowienie

Ja jestem z podkarpacia, sprawdze w wispolu to mleczko pszczele z jakiej jest firmy?
_Sarenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 10:46   #3839
pannahanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alejsha Pokaż wiadomość

Pytanie do was dziewczyny: macie może adres jakiegoś hinduskiego lub pakistańskiego sklepu w warszawie? Tak żeby się dało kupić olejki stacjonarnie.
Jak pisalam wczesniej, kiedys byla w podziemiach centralnego drogeria Shankar (niedaleko McDonalda) byly tam jakies olejki. Jest tez sklep Little India przy Domaniewskiej i pamietam, ze byl sklep z zywnoscia (czyli pewnie tez z kosmetykami) w okolicach Raclawickiej (ale nie moge znalezc w internecie). W Raszynie pod Warszawa na pewno cos znajdziesz, tam jest duza spolecznosc hinduska. Powodzenia
pannahanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 10:47   #3840
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
taki efekt po myciu slsem zazwyczaj jest (zaryzykowalabym powiedzenie ze wlos ma podwyzszona porowatosc, sls swoim dzialaniem unosi jeszcze luski i stad efekt napuszenia czy siana)

sls 'obdziera' wlos z naturalnie wytwarzanego natluszczania (sebum/loj) i dlatego wlosy sa jakby uniesione i sprawiaja wrazenie czystszych, z tym to ciezko walczyc i unormowac
Moje tak reagują właśnie po szamponie bez SLS, a po SLSie są gładkie i miękkie

Cytat:
Napisane przez monak89 Pokaż wiadomość
ej, mój pachnie... ??
nie pachnie nigdy ? nigdy ? nierafinowany ? bo sie jeszcze okaże, że mam jakieś cholerstwo podrabiane...

straszna to przypadłość, też tak mam, ale jak temu zaradzić, jak już mnóstwo odżywek b/s przetestowane i nadal nic
Mój migdał też nie pachnie, a wręcz ma lekko nie przyjemny zapach jak się wsadzi nos do butelki

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości