|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
Nie chcę ferować wyroków ani uprzedzeń ale tutaj jednak mamy do czynienia z upośledzeniem (tak, to to polskie słowo) w stopniu lekkim, a co za tym idzie z nieporadnością społeczną. Nie jestem osobą okrutną, eugenikę potępiam, ale jednak w tym przypadku da się przewidzieć, że kobieta nie poradzi sobie z taką ilością dzieci (ani materialnie ani wychowawczo), co zresztą miało miejsce w przypadku starszych dzieci. Może więc naprawdę warto by było ograniczyć płodność kierując się autentycznym dobrem dzieci, które już zostały wydane na świat? Z tego punktu widzenia szczerze wierzę, że lekarka kierowała się takim właśnie kryterium humanitarnym, choć nie przeczę (bo to fakt), że złamała prawo.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3812 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3813 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
No nie miałoby. Moim zdaniem często tak byłoby lepiej. Cytat:
Tak, wzięłam je z wątku a tu były przytaczane z opisów z paczki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3814 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co pamiętam pani Wioletta miała sporo cesarek. Dlatego kolejna ciąża mogłaby zagrażać jej życiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3815 |
Konto usunięte
|
no 9 cesarek i wielokrotnie słyszałam linię obrony że kolejne otwieranie powłok brzusznych mogłoby się źle skończyć, poza tym na stole doszło do krwotoku
ale nie było mnie tam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3816 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
1. Albo jest tak wielką altruistką, że zdecydowala się sama podłożyć pod prokuratora (w co nie bardzo wierzę) 2. Rzeczywiście, kierowała się wiedzą i wskazaniami medycznymi do przeprowadzenia zabiegu sterylizacji. Mimo wszystko, stawiam na opcję numer 2. Co nie zmienia faktu, że w tym przypadku mamy do czynienia z jawną nieporadnością społeczną, a co za tym idzie wskazaniem do ograniczenia plodności. Mimo wszystko.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3817 |
Konto usunięte
|
z tego co wiem wyrok nie jest prawomocny więc...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3818 |
Zakorzenienie
|
Poczytalam dzisiaj o tej sprawie, poogladalm filmiki
Tutaj pierwsze z brzegu http://www.tvn24.pl/poznan,43/to-byl...iu,485766.html Rodzice prosci, ale brudu juz nie widac, dziecko smiale, nieglupie no naprawde nie widze tu patologii
#3819 |
Konto usunięte
|
No, pewnie bardzo zapowiedziana wizyta i szok bo posprzątali XD jakbym toczyła walkę z lekarzami i mopsem o oddanie mi dziecka plus pół miliona za podwiązanie jajowodów i miała co drugi dzień kuratorów bądź prasę w domu to wiesz, ale też bym się pokusiła o posprzątanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3820 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-12-18 o 20:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3821 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A wszystko przez to, że ktoś naprawdę nie wie, kiedy powiedzieć sobie: STOP. Kobieta lekko upośledzona, więc żalu nie mam. Ale ktoś tę sprawę musiał nadmuchać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3822 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja naprawde nie chcialabym tu po przeczytaniu paru artykulow podwazac wyrok sadu. Juz pisalam, ze nie uwazam sterylicji Wioletty za blad ale nie bede sie klocila z sadem czy prawem.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-18 o 20:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Największym błędem lekarki było niezatrudnienie drugiej prawniczej hieny. Dużo bardziej wyszczekanej niż ta reprezentująca wzorową matkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3824 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Coś mi się dzieje jak słyszę te pierdoły o tym jak to jej odebrano PRAWO do posiadania potomstwa, jak to nikt nie może decydować o tym czy ktoś będzie miał PRAWO być rodzicem. Bycie rodzicem to nie prawo tylko setki obowiązków. Nie potrafi się jeden z drugim z nich wywiązać, to znaczy że lepiej dla ogółu społeczeństwa, jego rodziny i jego samego żeby tym rodzicem nie był. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3825 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czytam wątek od jakiegoś czasu i zgadzam się z większością wypowiedzi. Paczka to nie może być nagroda za lenistwo i płodzenie dzieci na potęgę. Sama wychowałam się w dość biednej rodzinie, ale moi rodzice pracowali ile mogli, wyjeżdżali za granicę, żeby żyło nam się lepiej. Nigdy do nikogo rąk nie wyciągali, a ciężko zarabiali pieniądze na wychowanie moje i mojego brata. Ale znam też przykład, moich byłych sąsiadów. Jedna matka pracująca, 4 dorosłe córki (najstarsza mieszkała z nimi przez wiele lat ze swoim synem, z wykształcenia fryzjerka, ale ona nie może pracować, bo jest "chora") Kolejna jest lekko upośledzona, skończyła tylko podstawówkę, ale do sprzątania spokojnie by się nadawała, ale to trzeba chcieć ![]() ![]() ![]() Ojciec tych dziewczyn wyjechał wiele lat temu do USA. Na początku im wysyłał pieniądze, ale przestał, gdy tylko się dowiedział jak lekką ręką je wydają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3826 |
Zadomowienie
|
Z tego co wiem z dokumentacji medycznej jasno wynika że na stole dostała krwotoku i że każdy szanujący się lekarz widząc taki stan wie czym się skończy kolejna ciąża. Szpital nie robił problemów z przekazaniem dokumentacji medycznej, w opinii lekarzy i dyrekcji sprawa była jasna.
Jaja zaczęły się jak do akcji wkroczyli prawnicy, obrońcy itd., jakże bezinteresownie walczący w imieniu pani Wioletty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakos tak malo widuje wygranych ze szpitalem czy lekarzem, wiec jesli juz ktos wygral, to od razu dlatego, ze biegli byli do bani? Czy w ogole nie dopuszczacie do siebie mysli, ze lekarka mogla zlamac prawo? Abstrahujac od tego czy miala racje czy nie.
![]() |
#3828 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie powinna ponosić za to odpowiedzialności karnej, podobnie jak nikt nie dostanie mandatu za przechodzenie na czerwonym jeżeli będzie biegł na pomoc tonącemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3829 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczekajmy az lekarka sie odwola. Jeszcze tego by brakowalo, zeby szpital robil jakies problemy z dokumentacja ![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3830 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani co wydarła odszkodowanie była hie... to znaczy ostro walczącym prawnikiem ( nie wnikam czy należało się jej odszkodowanie czy nie) Natomiast w przypadku upośledzonej umysłowo kobiety, która donosiła 9 ciąż ( nie ma danych na temat tego ilu nie doniosła) po kilku cesarkach podwiązanie jajowodów wydaje się być najlogiczniejszym wyborem,. ba zastanawiam się czemu zrobiono to dopiero przy 9!!!! cesarce. Ona nie będzie stosowała antykoncepcji! Ba nawet jej podpis przy informacji o śmiertelnym zagrożeniu jakim jest ewentualna ciąża znaczy tyle co nic. Dla uzmysłowienie- pęknięcie macicy= śmierć matki i płodu. A macica po 9 ciążach i poważnych operacjach może pęknąć w każdej chwili. ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Pewnie wiele. Ba literaturę fachową również. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3832 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatni raz: nie wiemy jak bylo I ostatni raz: osobiscie jestem zdania, ze sterylizacja tej pani byla sluszna.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-12-18 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3833 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3834 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3835 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście nie bronię dzieciorobów, odnoszę sie tylko do tego, co napisałaś o biedzie - że ciężką pracą można z niej wyjść. Moim zdaniem zbyt często nie można. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3836 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3837 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak bylo jesli chodzi o wzgledy zdrowotne.
Uwazam, ze z wieksza iloscia dzieci ta rodzina sobie juz nie poradzi To jest moja prywatna opinia i nie zamierzam sie sie o to z nikim klocic ![]()
![]() |
#3838 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Napiszę więcej: poprzez zapewnienie bytu nie rozumiem warunków luksusowych a po prostu takie, które są w stanie zaspokoić podstawowe potrzeby fizyczne i psychiczne dziecka. Sytuacja, w której powołuje się do istnienia nowego człowieka przy jednoczesnym braku zdolności/chęci do zapewnienia mu w/w warunków nie jest sytuacją normalną (nie mówię tu o przypadkach losowych typu nagła utrata pracy/śmierć jednego z rodziców). Jeśli ktoś nie spełnia tych warunków, w dodatku okazuje się być osobą nieporadną wychowawczo powinno się wymóc na nim ograniczenie płodności. Ze względów humanitarnych, po prostu. Uprzedzając zarzuty: nie jestem zwolenniczką eugeniki. Jedynie zdrowego rozsądku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3839 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3840 |
Zadomowienie
|
To ja może wrócę do tematu Paczki i napiszę o własnych doświadczeniach.
W tym roku paczkę "organizowałam" z ok. 30 osobami - tyle osób z jakiegoś powodu chciało włączyć się w przygotowania, nikogo tam nie znałam, bo inicjatywa wyszła od mojego szwagra, który jest wolontariuszem SzP, rozesłał maila po znajomych, znajomi po znajomych itp. i finalnie do naszej paczki dopisało się właśnie jakieś 30 osób, z których znakomitej większości nie znałam. Mój szwagier jest zdecydowanie trzeźwo myślącą osobą, więc np. rodziny z potrzebami "tablet i nowy TV" nie wybrał, robiliśmy paczkę dla starszej samotnej pani, której zawaliło się mieszkanie i niemal wszystko uległo zniszczeniu. Chyba wszyscy tu wiedzą, że dostaje się opis rodziny i listę potrzeb. No cóż, może jestem prostym człowiekiem, ale skoro jest lista potrzeb, to kupuję to, co na niej jest a nie, to czego na niej nie ma. Niestety część osób, które zwoziły do nas swoje "dary" była zdecydowanie kreatywna: starsza kobieta mieszkająca w socjalnej klitce otrzymała np. odkurzacz, czajnik i mikser (nic nie było o tym wspomniane), 3 największe opakowania słodkiej papryki i marynaty do mięs a także białego pieprzu (sic!), zapas kiślu (pani ma cukrzycę i to było wyraźnie napisane...) i owoców w syropie, mnóstwo jakichś zup w proszku itp. Dosłownie wyglądało to tak, jakby ktoś ściągał całe półki z marketu, nawet nie patrząc, co tam stoi. Dary to jedno, ale popakowanie takiej ilości rzeczy, owinięcie każdego kartonu w papier ozdobny i zorganizowanie transportu to jednak mały wyczyn. No i cóż, o ile część osób z listy coś kupiła albo wpłaciła kasę, to na maila z pytaniem kto nam pomoże nie odpisał nikt - nawet kurtuazyjne "bardzo bym chciał, ale nie mogę" się nie pojawiło. Koniec końców, starsza pani została zawalona 30 kartonami z pomocą, z których część rzeczy to graty, których nie potrzebuje i jedzenie, którego nigdy nie spożyje. Może jestem krytyczna, ale jakoś nie uważam, że ktoś, kto oddał odkurzacz, który mu zbywał w domu albo bezmyślnie zgarnął półkę z przyprawami w sklepie tak super zmienia los potrzebujących. Czytając opisy i oglądając zdjęcia SzP wiem, że takich "cudownych darczyńców" jest sporo, cóż, uważam, że jako społeczeństwo nie potrafimy skutecznie pomagać a część osób dobrze sytuowanych jest po prostu totalnie oderwana od potrzeb biednych ludzi (coś w stylu "nie ma chleba? niech jedzą ciastka"). Inna rzecz, która jest dla mnie zupełnie bezmyślna w SzP to potrzeby ubraniowe. Wiele z potrzebujących osób jest chorych, ma opuchnięte nogi itp. pewnie samym trudno by im było kupić dobre buty, ale wysoko w potrzebach stoi np. "pani ma bardzo opuchnięte stopy, więc potrzeba szerokich butów; roz. 34". Dzień jak co dzień - szerokie buty w rozmiarze 34 - życzę powodzenia! Założę się, że ok. połowa ubrań zakupionych w ramach SzP nie pasuje na obdarowane osoby i to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto. Można by zorganizować jakiś fundusz z którego np. rodziny by dostawały zwrot pieniędzy po zakupie odzieży i przedstawieniu faktury, ale po co, skoro darczyńcy mogą sobie powydawać pieniądze na niepotrzebne nikomu ubrania.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:52.