Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-18, 19:39   #3811
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Jakby matka na raka zachorowała i na skutek choroby nie mogłaby się dziećmi zająć też optowałabyś za pozbawieniem jej praw do rodzicielstwa (po wyzdrowieniu)?
Oczywiście, że nie. Ale to chyba nieco inna sytuacja. Raka nie przewidzisz. Depresji też nie, bo nie wiadomo, co nas spotka i kiedy.

Nie chcę ferować wyroków ani uprzedzeń ale tutaj jednak mamy do czynienia z upośledzeniem (tak, to to polskie słowo) w stopniu lekkim, a co za tym idzie z nieporadnością społeczną. Nie jestem osobą okrutną, eugenikę potępiam, ale jednak w tym przypadku da się przewidzieć, że kobieta nie poradzi sobie z taką ilością dzieci (ani materialnie ani wychowawczo), co zresztą miało miejsce w przypadku starszych dzieci. Może więc naprawdę warto by było ograniczyć płodność kierując się autentycznym dobrem dzieci, które już zostały wydane na świat?

Z tego punktu widzenia szczerze wierzę, że lekarka kierowała się takim właśnie kryterium humanitarnym, choć nie przeczę (bo to fakt), że złamała prawo.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 19:42   #3812
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Widziałyście ten film na fejsie dodany 3h temu? Obejrzałam i uznałam, że właśnie do takich osób pomoc powinna trafiać! Pod filmikiem komentarz kobiety która na nim jest. Wchodzę na jej profil a tam.... Szlachta nie pracuje..... I czar prysł...
oj tam, Szlachetna paczka, to i SZLACHTA nie pracuje, czyli wprost do nich skierowana akcja
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 19:56   #3813
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale kim jesteś, by to pod tym kątem oceniać?
Co faktycznie wiesz o tej rodzinie?
Jaka jest krzywda tych dzieci (pomijając kwestie tego bałaganu). Bo żyją w niedostatku?
Po którym dziecku wprowadziłabyś zakaz posiadania kolejnych?
Idąc tym tokiem rozumowania wiele, wiele rodzin nie miałoby prawa do posiadania dzieci.
Po drugim odebranym.

No nie miałoby. Moim zdaniem często tak byłoby lepiej.

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Dziewczęta, piękne logo. Zdjęcie w tle to autentyczne fragmenty? Pewnie tak, ale wolę się upewnić.
Logo tymczasowe, jest tylko na czas oczekiwania na logo z prawdziwego zdarzenia.
Tak, wzięłam je z wątku a tu były przytaczane z opisów z paczki.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 19:59   #3814
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Gdyby kolejna ciaza zagrazala zyciu kobiety, to lekarka nie zostalaby oskarzona, postepowanie zostaloby umorzone
Interesowałam się tematem dość dawno, nie odświeżałam dziś.
Z tego co pamiętam pani Wioletta miała sporo cesarek. Dlatego kolejna ciąża mogłaby zagrażać jej życiu.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 20:00   #3815
201604181004
Konto usunięte

no 9 cesarek i wielokrotnie słyszałam linię obrony że kolejne otwieranie powłok brzusznych mogłoby się źle skończyć, poza tym na stole doszło do krwotoku
ale nie było mnie tam
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 20:07   #3816
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no 9 cesarek i wielokrotnie słyszałam linię obrony że kolejne otwieranie powłok brzusznych mogłoby się źle skończyć, poza tym na stole doszło do krwotoku
ale nie było mnie tam
Lekarka zawsze ma prawo apelacji. Szczerze mówiąc, to widzę dwa wyjaśnienia:

1. Albo jest tak wielką altruistką, że zdecydowala się sama podłożyć pod prokuratora (w co nie bardzo wierzę)

2. Rzeczywiście, kierowała się wiedzą i wskazaniami medycznymi do przeprowadzenia zabiegu sterylizacji.

Mimo wszystko, stawiam na opcję numer 2. Co nie zmienia faktu, że w tym przypadku mamy do czynienia z jawną nieporadnością społeczną, a co za tym idzie wskazaniem do ograniczenia plodności. Mimo wszystko.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-12-18, 20:10   #3817
201604181004
Konto usunięte

z tego co wiem wyrok nie jest prawomocny więc...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-18, 20:12   #3818
Luba
Zakorzenienie

Poczytalam dzisiaj o tej sprawie, poogladalm filmiki
Tutaj pierwsze z brzegu
http://www.tvn24.pl/poznan,43/to-byl...iu,485766.html
Rodzice prosci, ale brudu juz nie widac, dziecko smiale, nieglupie
no naprawde nie widze tu patologii

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 20:13   #3819
201604181004
Konto usunięte

No, pewnie bardzo zapowiedziana wizyta i szok bo posprzątali XD jakbym toczyła walkę z lekarzami i mopsem o oddanie mi dziecka plus pół miliona za podwiązanie jajowodów i miała co drugi dzień kuratorów bądź prasę w domu to wiesz, ale też bym się pokusiła o posprzątanie
Stary 2014-12-18, 20:22   #3820
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Poczytalam dzisiaj o tej sprawie, poogladalm filmiki
Tutaj pierwsze z brzegu
http://www.tvn24.pl/poznan,43/to-byl...iu,485766.html
Rodzice prosci, ale brudu juz nie widac, dziecko smiale, nieglupie
no naprawde nie widze tu patologii
Abstrahując od tego czy patologia czy wspaniała rodzina - jeżeli czytałaś na ten temat to wiesz, bo pojawia się to w KAŻDYM artykule na ten temat, że ta kobieta NIE PRZEŻYŁABY kolejnego porodu. O czym jeszcze dyskutować? Lekarka prawdopodobnie uratowała jej życie, ale wielki problem bo nie będzie mogła się rozmnożyć po raz dziesiąty. I tak by nie mogła, umarłaby przy tym.

Edytowane przez GgochaA
Czas edycji: 2014-12-18 o 20:27
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 20:27   #3821
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość
Abstrahując od tego czy patrologia czy wspaniała rodzina - jeżeli czytałaś na ten temat to wiesz, bo pojawia się to w KAŻDYM artykule na ten temat, że ta kobieta NIE PRZEŻYŁABY kolejnego porodu. O czym jeszcze dyskutować? Lekarka prawdopodobnie uratowała jej życie, ale wielki problem bo nie będzie mogła się rozmnożyć po raz dziesiąty. I tak by nie mogła, umarłaby przy tym.
A potem i tak byłaby to wina lekarki, bo widziała i nic nie zrobiła. I tak źle i tak niedobrze.

A wszystko przez to, że ktoś naprawdę nie wie, kiedy powiedzieć sobie: STOP. Kobieta lekko upośledzona, więc żalu nie mam. Ale ktoś tę sprawę musiał nadmuchać.

No pasaran!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-18, 20:30   #3822
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No, pewnie bardzo zapowiedziana wizyta i szok bo posprzątali XD jakbym toczyła walkę z lekarzami i mopsem o oddanie mi dziecka plus pół miliona za podwiązanie jajowodów i miała co drugi dzień kuratorów bądź prasę w domu to wiesz, ale też bym się pokusiła o posprzątanie
Co nie zmienia faktu, ze dom jest czysty

Cytat:
Abstrahując od tego czy patrologia czy wspaniała rodzina - jeżeli czytałaś na ten temat to wiesz, bo pojawia się to w KAŻDYM artykule na ten temat, że ta kobieta NIE PRZEŻYŁABY kolejnego porodu. O czym jeszcze dyskutować? Lekarka prawdopodobnie uratowała jej życie, ale wielki problem bo nie będzie mogła się rozmnożyć po raz dziesiąty. I tak by nie mogła, umarłaby przy tym.
Tyle tylko, ze biegli mowia co innego. Lekarka moze sie odwolac i mysle, ze to zrobi, zobaczymy co bedzie dalej.
Ja naprawde nie chcialabym tu po przeczytaniu paru artykulow podwazac wyrok sadu.

Juz pisalam, ze nie uwazam sterylicji Wioletty za blad ale nie bede sie klocila z sadem czy prawem.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-12-18 o 20:32
Stary 2014-12-18, 20:32   #3823
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze dom jest czysty

Tyle tylko, ze biegli mowia co innego. Lekarka moze sie odwolac i mysle, ze to zrobi, zobaczymy co bedzie dalej.
Ja naprawde nie chcialabym tu po przeczytaniu paru artykulow podwazac wyrok sadu.
No tak, biegli

Największym błędem lekarki było niezatrudnienie drugiej prawniczej hieny. Dużo bardziej wyszczekanej niż ta reprezentująca wzorową matkę.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 20:33   #3824
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
A potem i tak byłaby to wina lekarki, bo widziała i nic nie zrobiła. I tak źle i tak niedobrze.

A wszystko przez to, że ktoś naprawdę nie wie, kiedy powiedzieć sobie: STOP. Kobieta lekko upośledzona, więc żalu nie mam. Ale ktoś tę sprawę musiał nadmuchać.
Jak dla mnie powinni z urzędu sterylizować wszystkich którzy nie są w stanie zapewnić bytu dwójce dzieci i mają "ambicje" dalszego rozmnażania. Jedno dziecko odebrane rodzicom- - sprowadzenie na świat drugiego - sterylizacja.

Coś mi się dzieje jak słyszę te pierdoły o tym jak to jej odebrano PRAWO do posiadania potomstwa, jak to nikt nie może decydować o tym czy ktoś będzie miał PRAWO być rodzicem.
Bycie rodzicem to nie prawo tylko setki obowiązków. Nie potrafi się jeden z drugim z nich wywiązać, to znaczy że lepiej dla ogółu społeczeństwa, jego rodziny i jego samego żeby tym rodzicem nie był.
Stary 2014-12-18, 20:36   #3825
201607111047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Widziałyście ten film na fejsie dodany 3h temu? Obejrzałam i uznałam, że właśnie do takich osób pomoc powinna trafiać! Pod filmikiem komentarz kobiety która na nim jest. Wchodzę na jej profil a tam.... Szlachta nie pracuje..... I czar prysł...
Aż sama specjalnie weszłam na jej profil

Czytam wątek od jakiegoś czasu i zgadzam się z większością wypowiedzi. Paczka to nie może być nagroda za lenistwo i płodzenie dzieci na potęgę.
Sama wychowałam się w dość biednej rodzinie, ale moi rodzice pracowali ile mogli, wyjeżdżali za granicę, żeby żyło nam się lepiej. Nigdy do nikogo rąk nie wyciągali, a ciężko zarabiali pieniądze na wychowanie moje i mojego brata.
Ale znam też przykład, moich byłych sąsiadów. Jedna matka pracująca, 4 dorosłe córki (najstarsza mieszkała z nimi przez wiele lat ze swoim synem, z wykształcenia fryzjerka, ale ona nie może pracować, bo jest "chora") Kolejna jest lekko upośledzona, skończyła tylko podstawówkę, ale do sprzątania spokojnie by się nadawała, ale to trzeba chcieć Trzecia córka w kolejności urodziła dziecko, ale i tak najwięcej osiągnęła bo studiowała i obroniła licencjat. Czwarta zaś, najmłodsza, skończyła zawodówkę i ona na kasie w sklepie spożywczym nie chce pracować, tylko w sklepie z ubraniami. Żadna z nich obecnie nie pracuje. Ale mieszkanie miały tak zadłużone, że wystawili je na aukcję, a je przenieśli do mieszkania zastępczego. Ale pizzę zamawiały min. raz w tygodniu, nie miały samochodu, to woziły się taksówkami No ale "Szlachta nie pracuje"
Ojciec tych dziewczyn wyjechał wiele lat temu do USA. Na początku im wysyłał pieniądze, ale przestał, gdy tylko się dowiedział jak lekką ręką je wydają
201607111047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 20:36   #3826
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:

Tyle tylko, ze biegli mowia co innego.
Z tego co wiem z dokumentacji medycznej jasno wynika że na stole dostała krwotoku i że każdy szanujący się lekarz widząc taki stan wie czym się skończy kolejna ciąża. Szpital nie robił problemów z przekazaniem dokumentacji medycznej, w opinii lekarzy i dyrekcji sprawa była jasna.

Jaja zaczęły się jak do akcji wkroczyli prawnicy, obrońcy itd., jakże bezinteresownie walczący w imieniu pani Wioletty
Stary 2014-12-18, 20:39   #3827
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
No tak, biegli

Największym błędem lekarki było niezatrudnienie drugiej prawniczej hieny. Dużo bardziej wyszczekanej niż ta reprezentująca wzorową matkę.
No, jakby tak bardzo wszyscy biegli byli do pupy, to przeciez wiecej byloby wygranych poszkodowanych chorych. A jak wczoraj obejrzalam polska telewizje to wszystkie kanaly podniecaly sie pania, ktora pierwsza w historii "wydarla" odszkodowanie od szpitala w niezlej sumce.
Jakos tak malo widuje wygranych ze szpitalem czy lekarzem, wiec jesli juz ktos wygral, to od razu dlatego, ze biegli byli do bani?
Czy w ogole nie dopuszczacie do siebie mysli, ze lekarka mogla zlamac prawo?
Abstrahujac od tego czy miala racje czy nie.

Stary 2014-12-18, 20:41   #3828
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
No, jakby tak bardzo wszyscy biegli byli do pupy, to przeciez wiecej byloby wygranych poszkodowanych chorych. A jak wczoraj obejrzalam polska telewizje to wszystkie kanaly podniecaly sie pania, ktora pierwsza w historii "wydarla" odszkodowanie od szpitala w niezlej sumce.
Jakos tak malo widuje wygranych ze szpitalem czy lekarzem, wiec jesli juz ktos wygral, to od razu dlatego, ze biegli byli do bani?
Dopuszczamy. Sąd też tak stwierdził. Gdybyś poświęciła minutkę i przeczytała kilka ostatnich wypowiedzi zauwazyłabyś że nikt tego nie kwestionuje. ZŁAMAŁA PRAWO.

Ale nie powinna ponosić za to odpowiedzialności karnej, podobnie jak nikt nie dostanie mandatu za przechodzenie na czerwonym jeżeli będzie biegł na pomoc tonącemu.
Stary 2014-12-18, 20:42   #3829
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem z dokumentacji medycznej jasno wynika że na stole dostała krwotoku i że każdy szanujący się lekarz widząc taki stan wie czym się skończy kolejna ciąża. Szpital nie robił problemów z przekazaniem dokumentacji medycznej, w opinii lekarzy i dyrekcji sprawa była jasna.

Jaja zaczęły się jak do akcji wkroczyli prawnicy, obrońcy itd., jakże bezinteresownie walczący w imieniu pani Wioletty
Sad wdzial dokumentacje, postanowil inaczej.
Poczekajmy az lekarka sie odwola.
Jeszcze tego by brakowalo, zeby szpital robil jakies problemy z dokumentacja

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
Dopuszczamy. Sąd też tak stwierdził. Gdybyś poświęciła minutkę i przeczytała kilka ostatnich wypowiedzi zauwazyłabyś że nikt tego nie kwestionuje. ZŁAMAŁA PRAWO.

Ale nie powinna ponosić za to odpowiedzialności karnej, podobnie jak nikt nie dostanie mandatu za przechodzenie na czerwonym jeżeli będzie biegł na pomoc tonącemu.
A do ciebie nie dociera, ze nie wiesz czy ratowala zycie czy nie. NIE WIESZ TEGO.

Stary 2014-12-18, 20:43   #3830
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Sad wdzial dokumentacje, postanowil inaczej.
Poczekajmy az lekarka sie odwola.
Jeszcze tego by brakowalo, zeby szpital robil jakies problemy z dokumentacja

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

A do ciebie nie dociera, ze nie wiesz czy ratowala zycie czy nie. NIE WIESZ TEGO.
Ile znasz kobiet które po 9 ciążach, kilku z komplikacjami, kilku cesarkach i krwotoku przy ostatniej z nich są w stanie przeżyć kolejną?
Stary 2014-12-18, 20:46   #3831
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Biegli sa najczęściej do d, kwestia zapłaty na pograniczu wynagrodzenia sprzątaczki, sa to więc najczęściej bardzo emertyowani lub niepraktykujący od dawna, lekarze nie mający aktualnej wiedzy czy n ie znający standardów.
Pani co wydarła odszkodowanie była hie... to znaczy ostro walczącym prawnikiem ( nie wnikam czy należało się jej odszkodowanie czy nie)

Natomiast w przypadku upośledzonej umysłowo kobiety, która donosiła 9 ciąż ( nie ma danych na temat tego ilu nie doniosła) po kilku cesarkach podwiązanie jajowodów wydaje się być najlogiczniejszym wyborem,. ba zastanawiam się czemu zrobiono to dopiero przy 9!!!! cesarce. Ona nie będzie stosowała antykoncepcji! Ba nawet jej podpis przy informacji o śmiertelnym zagrożeniu jakim jest ewentualna ciąża znaczy tyle co nic.

Dla uzmysłowienie- pęknięcie macicy= śmierć matki i płodu.
A macica po 9 ciążach i poważnych operacjach może pęknąć w każdej chwili.

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Ile znasz kobiet które po 9 ciążach, kilku z komplikacjami, kilku cesarkach i krwotoku przy ostatniej z nich są w stanie przeżyć kolejną?
Pewnie wiele. Ba literaturę fachową również.
Stary 2014-12-18, 20:47   #3832
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
I na tym mamy sie opierac?

Ostatni raz: nie wiemy jak bylo
I ostatni raz: osobiscie jestem zdania, ze sterylizacja tej pani byla sluszna.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-12-18 o 20:48
Stary 2014-12-18, 20:49   #3833
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiesz jak było a już wydałaś wyrok.
Stary 2014-12-18, 20:49   #3834
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:

A dlaczego nie? Zwykle po 2 cesarkach lekarze już odradzają kolejną ciążę, tu dochodzimy do ekstremum jakim jest 9 ciąż, komplikacje, cesarki, krwotoki, a dla Ciebie sprawa dalej nie jest jednoznaczna.
Stary 2014-12-18, 20:50   #3835
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Dokładnie tak. Metody sekciarskie, z pomocnikami guru kasującymi wszelką krytykę.

Mnie najbardziej drazni komentarz: "Nigdy nie byłaś w takiej sytuacji". Niewiele jest tutaj nas takich, których nie dotknęła bieda. Tyle tylko, że jeśli się chce z niej wyjść to się wychodzi a nie siedzi na fejsbuniu, pali papierosy/popija piwko w międzyczasie płodząc kolejne nieszczęśliwe dzieci i czeka aż spadnie z nieba.

Owszem, różnie bywa. Ale żeby mieć, trzeba się starać. A nie wyciągać łapy.
Tylko to nie zawsze tak jest, że ciężko pracujesz i dostajesz za to tyle kasy, ile powinnaś. W Pl wiele jest takich domów, gdzie oboje rodzice pracują a i tak się nie przelewa. Jakoś odkąd muszę się sama utrzymać (od niedawna) dochodzi do mnie coraz bardziej dobitnie, że teksty o tym, że ciężko i uczciwie pracując będę dobrze zarabiać mozna między bajki włożyć. Rzeczywistość jest w Polsce trochę inna.

Oczywiście nie bronię dzieciorobów, odnoszę sie tylko do tego, co napisałaś o biedzie - że ciężką pracą można z niej wyjść. Moim zdaniem zbyt często nie można.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 20:52   #3836
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Tylko to nie zawsze tak jest, że ciężko pracujesz i dostajesz za to tyle kasy, ile powinnaś. W Pl wiele jest takich domów, gdzie oboje rodzice pracują a i tak się nie przelewa. Jakoś odkąd muszę się sama utrzymać (od niedawna) dochodzi do mnie coraz bardziej dobitnie, że teksty o tym, że ciężko i uczciwie pracując będę dobrze zarabiać mozna między bajki włożyć. Rzeczywistość jest w Polsce trochę inna.

Oczywiście nie bronię dzieciorobów, odnoszę sie tylko do tego, co napisałaś o biedzie - że ciężką pracą można z niej wyjść. Moim zdaniem zbyt często nie można.
Napisała że łatwiej wyjść ciężką pracą niż paleniem petów i siedzeniem na facebooku, a z tym chyba mimo wszystko się zgodzisz.
Stary 2014-12-18, 20:52   #3837
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Nie wiesz jak było a już wydałaś wyrok.
Nie wiem jak bylo jesli chodzi o wzgledy zdrowotne.
Uwazam, ze z wieksza iloscia dzieci ta rodzina sobie juz nie poradzi
To jest moja prywatna opinia i nie zamierzam sie sie o to z nikim klocic

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-18, 20:55   #3838
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Jak dla mnie powinni z urzędu sterylizować wszystkich którzy nie są w stanie zapewnić bytu dwójce dzieci i mają "ambicje" dalszego rozmnażania. Jedno dziecko odebrane rodzicom- - sprowadzenie na świat drugiego - sterylizacja.

Coś mi się dzieje jak słyszę te pierdoły o tym jak to jej odebrano PRAWO do posiadania potomstwa, jak to nikt nie może decydować o tym czy ktoś będzie miał PRAWO być rodzicem.
Bycie rodzicem to nie prawo tylko setki obowiązków. Nie potrafi się jeden z drugim z nich wywiązać, to znaczy że lepiej dla ogółu społeczeństwa, jego rodziny i jego samego żeby tym rodzicem nie był.
Stety/Niestety- zgadzam się z tym, co napisałaś.

Napiszę więcej: poprzez zapewnienie bytu nie rozumiem warunków luksusowych a po prostu takie, które są w stanie zaspokoić podstawowe potrzeby fizyczne i psychiczne dziecka. Sytuacja, w której powołuje się do istnienia nowego człowieka przy jednoczesnym braku zdolności/chęci do zapewnienia mu w/w warunków nie jest sytuacją normalną (nie mówię tu o przypadkach losowych typu nagła utrata pracy/śmierć jednego z rodziców). Jeśli ktoś nie spełnia tych warunków, w dodatku okazuje się być osobą nieporadną wychowawczo powinno się wymóc na nim ograniczenie płodności. Ze względów humanitarnych, po prostu.

Uprzedzając zarzuty: nie jestem zwolenniczką eugeniki. Jedynie zdrowego rozsądku.

No pasaran!
Stary 2014-12-18, 20:55   #3839
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem jak bylo jesli chodzi o wzgledy zdrowotne.
Serio? Serio masz wątpliwości jak było ze względami zdrowotnymi po 9 ciążach, cesarkach i krwotoku? Naprawdę? Serio sama przed sobą jesteś w stanie mieć w tej kwestii wątpliwości?
Stary 2014-12-18, 20:56   #3840
Tutli
Zadomowienie

To ja może wrócę do tematu Paczki i napiszę o własnych doświadczeniach.

W tym roku paczkę "organizowałam" z ok. 30 osobami - tyle osób z jakiegoś powodu chciało włączyć się w przygotowania, nikogo tam nie znałam, bo inicjatywa wyszła od mojego szwagra, który jest wolontariuszem SzP, rozesłał maila po znajomych, znajomi po znajomych itp. i finalnie do naszej paczki dopisało się właśnie jakieś 30 osób, z których znakomitej większości nie znałam.
Mój szwagier jest zdecydowanie trzeźwo myślącą osobą, więc np. rodziny z potrzebami "tablet i nowy TV" nie wybrał, robiliśmy paczkę dla starszej samotnej pani, której zawaliło się mieszkanie i niemal wszystko uległo zniszczeniu.

Chyba wszyscy tu wiedzą, że dostaje się opis rodziny i listę potrzeb. No cóż, może jestem prostym człowiekiem, ale skoro jest lista potrzeb, to kupuję to, co na niej jest a nie, to czego na niej nie ma. Niestety część osób, które zwoziły do nas swoje "dary" była zdecydowanie kreatywna: starsza kobieta mieszkająca w socjalnej klitce otrzymała np. odkurzacz, czajnik i mikser (nic nie było o tym wspomniane), 3 największe opakowania słodkiej papryki i marynaty do mięs a także białego pieprzu (sic!), zapas kiślu (pani ma cukrzycę i to było wyraźnie napisane...) i owoców w syropie, mnóstwo jakichś zup w proszku itp. Dosłownie wyglądało to tak, jakby ktoś ściągał całe półki z marketu, nawet nie patrząc, co tam stoi.
Dary to jedno, ale popakowanie takiej ilości rzeczy, owinięcie każdego kartonu w papier ozdobny i zorganizowanie transportu to jednak mały wyczyn. No i cóż, o ile część osób z listy coś kupiła albo wpłaciła kasę, to na maila z pytaniem kto nam pomoże nie odpisał nikt - nawet kurtuazyjne "bardzo bym chciał, ale nie mogę" się nie pojawiło. Koniec końców, starsza pani została zawalona 30 kartonami z pomocą, z których część rzeczy to graty, których nie potrzebuje i jedzenie, którego nigdy nie spożyje.

Może jestem krytyczna, ale jakoś nie uważam, że ktoś, kto oddał odkurzacz, który mu zbywał w domu albo bezmyślnie zgarnął półkę z przyprawami w sklepie tak super zmienia los potrzebujących. Czytając opisy i oglądając zdjęcia SzP wiem, że takich "cudownych darczyńców" jest sporo, cóż, uważam, że jako społeczeństwo nie potrafimy skutecznie pomagać a część osób dobrze sytuowanych jest po prostu totalnie oderwana od potrzeb biednych ludzi (coś w stylu "nie ma chleba? niech jedzą ciastka").

Inna rzecz, która jest dla mnie zupełnie bezmyślna w SzP to potrzeby ubraniowe.
Wiele z potrzebujących osób jest chorych, ma opuchnięte nogi itp. pewnie samym trudno by im było kupić dobre buty, ale wysoko w potrzebach stoi np. "pani ma bardzo opuchnięte stopy, więc potrzeba szerokich butów; roz. 34". Dzień jak co dzień - szerokie buty w rozmiarze 34 - życzę powodzenia! Założę się, że ok. połowa ubrań zakupionych w ramach SzP nie pasuje na obdarowane osoby i to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto. Można by zorganizować jakiś fundusz z którego np. rodziny by dostawały zwrot pieniędzy po zakupie odzieży i przedstawieniu faktury, ale po co, skoro darczyńcy mogą sobie powydawać pieniądze na niepotrzebne nikomu ubrania.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości