Storczyk (Orchidea) - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-01, 16:44   #3841
zazdrosnica0
Zadomowienie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Nie mogę sobie przypomniec, ale któraś z wizażowych storczykomaniaczek kupiła swoją miniaturkę za 5 zł !

Ja mialam to szczescie kupic mini za 5 zl z czego mialam dodatkowy bonus bo sa 2 w doniczce :P eh to sie nazywa szczescie :P

ale jak teraz patrzylam w tej samej kwiaciarni byly one po 20 zl ;/ takie sliczne jak wlasnie Twoj tylko ze bielusienki z zolta wazka z bardzo dlugim pedem gdzie bylo ok 5-6 jeszcze paczkow no ale ze teraz kiepsko z kasa to nie kupilam go

ps Frido gdzie kupilas taka mala oslonke okragla ja szukalam i byly same kwadratowe na takie male i nie pasuje mi do reszty
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

Edytowane przez zazdrosnica0
Czas edycji: 2008-11-01 o 17:11
zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 18:23   #3842
adela17
Rozeznanie

dziewczyny jestem nie wyspana ale jestem
u mnie ok
postanowiłam dziś wziąć nożyczki i wyciąć łodygę u tego białego ze słabymi liśćmi...
zobaczymy...

moja babcia to ma zły wpływ na moje storczyki dziś rozkładała stół dla gości i w tym moim śliczniastym z żyłkami 2 liście przerwała w środku aż się płakać chce

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 18:45   #3843
frida110
Zakorzenienie

Zazdrośnico to wszystko w Obi.
Wybór osłonek jest przeogromny, bo osłonki też pasują na kaktusiki i miniaturowe bambusy. (Tak myślałam, że to właśnie Ty kupiłaś miniaturkę za 5 zł, tylko nie mogłam znaleźc tego posta)

Adelo, ale liście nie zostały oberwane?

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-01 o 18:49
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 18:49   #3844
zazdrosnica0
Zadomowienie

tak wlansie myslalam ze tam, ja patrzylam w kwiaciarniach no ale nie bylo , bede w 8 albo 9 w LM i castoramie moze tam upoluje jakas ladniejsza oslonke bo ta ani sie mi z koloru ani z ksztaltu nie podoba :P i cos sie mi zdaje ze jutro sie przejde do tej kwiaciarni zobaczyc czy jest jeszcze ten maly bialy bo mnei skusil :P no albo zamiast tego kupie szczepionke bo ciagle sie zastanawiam
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 18:50   #3845
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adela17 Pokaż wiadomość
moja babcia to ma zły wpływ na moje storczyki dziś rozkładała stół dla gości i w tym moim śliczniastym z żyłkami 2 liście przerwała w środku aż się płakać chce

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 18:57   #3846
Larysa88
Zakorzenienie

Frida! już to pisałam ale napiszę jeszcze raz, lgną te storczyki do Ciebie jak pszczoły do miodu hehe naprawdę Ty to znajdziesz zawsze jakieś ślicznotki, ta miniaturka jest prześliczna!
tak czytam o keiki, i z tego co widzę to wsumie jest radość ale z drugiej strony wg mnie trochę hm niepokój, czy coś takiego, bo źle to działa na roślinę mateczną, mi by było bardzo szkoda stracić któregokolwiek eh z każdym jakoś zżyta jestem i coś mi przypomina

ps mój śpioch puszcza jednak chyba nie pęd a korzonka wrrrr a w kwitnącym łabędziu listek nowy już większy a i zauważyłam nowe przyrosty na korzeniach, a ma tych korzeni mnóstwo!
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 19:05   #3847
adela17
Rozeznanie

no to tak:
pierwsze - moja radość
drugie i trzecie zdjęcie to te liście ( to są liście dolne, jeden pod drugim )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie040a.jpg (32,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie159.jpg (38,1 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie160.jpg (35,6 KB, 28 załadowań)

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-01, 19:43   #3848
frida110
Zakorzenienie

Laryso z keiki jest najczęściej tak, że pojawia się gdy roślina jest w złym stanie. Keiki ma wtedy za zadanie przedłużyc gatunek, dlatego jest wydawane. Czyli naturalne jest, że keiki rośnie, a roślina mateczna obumiera. Keiki zawsze jest takie same jak rodzina mateczna (kolor kwiatów).
Ale zdarzają się też przypadki, gdy keiki jest wypuszczane przez całkiem zdrową roślinę.

Adelo, twoja ślicznośc naprawdę już całkiem sporych rozmiarów. Będziesz ją podpinac? A liścmi się nie przejmuj. Oprócz tego, że te uszkodzenia już takie zostaną, to raczej nie zaszkodzi to storczykom.
Stary 2008-11-01, 19:46   #3849
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Laryso z keiki jest najczęściej tak, że pojawia się gdy roślina jest w złym stanie. Keiki ma wtedy za zadanie przedłużyc gatunek, dlatego jest wydawane. Czyli naturalne jest, że keiki rośnie, a roślina mateczna obumiera. Keiki zawsze jest takie same jak rodzina mateczna (kolor kwiatów).
Ale zdarzają się też przypadki, gdy keiki jest wypuszczane przez całkiem zdrową roślinę.
Czyli słuchając Twych słow nie powinnam się przejować stanem rośliny matczynej, która własnie jest w kiepskim stanie, a mały rośnie jak na drożdzach.. tylko oby mamusia go utrzymała..

Adelo zdrowiutko wygląda to co Ci tam rośnie

Stary 2008-11-01, 19:50   #3850
adela17
Rozeznanie

na razie nie podpinam, pewnie jak jeszcze może podrośnie to tak
co do liście myślę że ten co jest pod spodem może przetrwa, ale ten na zewnątrz jest całkiem złamany najwyżej storczyk pobierze substancje odżywcze i one uschną

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-01, 20:10   #3851
frida110
Zakorzenienie

Adelo masz całkowitą rację.

Kulbit dobrze że się martwisz o zdrowie rośliny matecznej, bo przecież to ona odżywia keiki. A jeżeli keiki dośc szybko urośnie i się je oddzieli od rośliny matecznej, to może jeszcze roślina mateczna poradzi sama ze sobą, bo całą swoją siłę będzie wkładac tylko w siebie, a nie w "darmozjada".

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-01, 20:19   #3852
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Kulbit dobrze że się martwisz o zdrowie rośliny matecznej, bo przecież to ona odżywia keiki. A jeżeli keiki dośc szybko urośnie i się je oddzieli od rośliny matecznej, to może jeszcze roślina mateczna poradzi sama ze sobą, bo całą swoją siłę będzie wkładac tylko w siebie, a nie w "darmozjada".
no właśnie!

Stary 2008-11-01, 20:23   #3853
adela17
Rozeznanie

a mi się zdaje że w moim małym korzonek troszkę urósł wstrętny ale kochany darmozjad

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-01, 20:28   #3854
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
a mi się zdaje że w moim małym korzonek troszkę urósł wstrętny ale kochany darmozjad

mój tez chyba wypuszcza pierszy korzonek, rosnie mu takie zgrubienie u dołu.. i pierwszy listek sie otworzył

Stary 2008-11-01, 20:31   #3855
adela17
Rozeznanie

no to super ja chyba mojego malca obetnę niedługo, choć ma jeden korzeń
storczyk bez korzeni daje sobie radę, a ten nie dość że ma 2 liście ( mama ma 1 ) to korzeń ma piękny i zdrowy... teraz to mamusie trzeba będzie kurować

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-01, 20:44   #3856
Aranka
Zakorzenienie

adela17 - też liczę, ze moja jedna niecnota okaże mi niedługo taką radość...ale ja jestem cierpliwa. Postresuję, postresuję a potem jak pusci pęda...będę rozpieszcać ile wlezie!

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-01, 20:47   #3857
kulbit
Zakorzenienie

Adelo a mamusia tez ma miekkie liscie jak moja?

Stary 2008-11-01, 20:54   #3858
adela17
Rozeznanie

nie, ale u mnie to jest naprawdę dziwna sytuacja, liść mamy częściowo poparzony i tylko jeden, dość twardy

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-01, 21:00   #3859
DariaOlivia
Raczkowanie

[quote=kulbit;9552928rosni e mu takie zgrubienie u dołu.. i pierwszy listek sie otworzył[/quote]
hmmm Kulbit znaczy się bedzie chłopiec

Fridziu - tak włąśnie jak mówisz - pojade mu po korzonkach tak , az mu w liscie pojdzie - nio z tego to padłam ze smiechu
A nio i stwierdzonko DARMOZJAD te jest fenomenalne

A skoro o darmozjadach mowa to czy na lodydze bezstozkowca z dwoma listkami moze wyrosnac keiki? Czy moze cos jescze innego sie stac by roslinka zyła (pomijamy opcje zaświatów ) Nio i pytanko drugie - tą lodyge u spiocha to opitolić na samiutkim dole czy tez nad 3-cim oczkiem? na dole prawda ??
Buziaczki moje szalone

Edytowane przez DariaOlivia
Czas edycji: 2008-11-01 o 21:05
DariaOlivia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-01, 21:03   #3860
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
nie, ale u mnie to jest naprawdę dziwna sytuacja, liść mamy częściowo poparzony i tylko jeden, dość twardy
No tak ale sprawdza sie co pisała wyżej Frida i ja tez o tym czytałam, że keiki czesto rośnie na słabej roslinie, jako przedłużenie gatunku..

Cytat:
Napisane przez DariaOlivia Pokaż wiadomość
na to wyglada

Stary 2008-11-01, 21:10   #3861
adela17
Rozeznanie

ale na szczęście jakoś oboje sobie radzą myślę że naprawdę wezmę małego rozsadzę, bo chcę by jego mama coś ze sobą zrobiła... bardzo mi na niej zależy...

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-01, 21:20   #3862
platynka80
Rozeznanie

Asia,ta miniaturka jest urocza! ja mam biala, na razie jakos sie trzyma,ale przekwitla.
Adela, niezle pedy ))
Stary 2008-11-01, 21:41   #3863
adela17
Rozeznanie

platynko dziękuję ;*

1.08.2010 r.
Bartuś <3

Stary 2008-11-01, 21:48   #3864
Larysa88
Zakorzenienie

Tak Frida wiem że najczęściej zdarza się wypuszczeniem keiki w złym stanie rośliny tak jakoś mnie tylko naszło na przemyślenia ) mam nadzieję jednak że moje rośliny będą zdrowe, ale za basal keiki bym się nie obraziła one chyba częściej rosną przy zdrowej roślince?
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-02, 06:34   #3865
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Dario z samego rana padłam ze śmiechu

Cytat:
A skoro o darmozjadach mowa to czy na lodydze bezstozkowca z dwoma listkami moze wyrosnac keiki? Czy moze cos jescze innego sie stac by roslinka zyła (pomijamy opcje zaświatów )

Nio i pytanko drugie - tą lodyge u spiocha to opitolić na samiutkim dole czy tez nad 3-cim oczkiem? na dole prawda ??
Buziaczki moje szalone
Keiki może urosnąc zarówno na łodydze jak i u podstawy storczyka ( to właśnie basal keiki) Niestety tylko tak roślina może przedłużyc swoje istnienie.

Dario ja ucinam całą łodygę. Tutaj pod koniec strony jest kilka postów dotyczących ucinania pędów. http://www.floraforum.pl/index.php/topic,9014.60.html

Platynko dziękuję

Laryso zarówno basal keiki jak i keiki mogą wyrosnąc u zdrowej rośliny i chyba występują z taką samą częstotliwością.
Stary 2008-11-02, 09:43   #3866
DariaOlivia
Raczkowanie

Dziewzyy przezyłam dzis szok leze sobie jak psioczek na podlodze wpatrujac oczęta w tego mojego ciapatego zamęczając go jednoczesnie pytaniami az tu nagle.... patrze... i cholender oczom nie wierze ... powoli podnosze swe stare 4 litery ...przyblizam swą nie umalowaną morde a tam z tyłu kwiata na płatkach cos jeszcze brzydszego niz ja bez makijazu białego jak moje 4 litery zimą dziwnie puchowe jakby lekko w wacie (ale to nie wata) z czyms brazowym w duzej ilosci przy dupsku co zlatuje na płatki - ****arszawa - nie choduje normalnie a sobie powiedziałam Od razu nozycoreki sie ze mnie zrobil i delikatnie opitoliłam zasra... a i spośniłam z falami dunaju cholender muse chyba przesadzic kwiatka do nowego podloza a to wypitolic do kosza wrrrr - jakie to brzydkie bylo bleee Kiedys widzialam na forum zdjecia tego czegos - ktoras z Was miala to samo brzydactwo.
Stary 2008-11-02, 09:45   #3867
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

siemaneczko dziwczątka a moje kwiatunie tak się porozkwitały ślicznie przez noc.... chyba to wczorajsze wietrzenie tak na nie wpłyneło dlatego dziś też wietraż się na cieplutkimk wiaterku.... jak pięknie jest na dworku a moja najstarsza córa (ta różowa ) moze pamiętacie ją tak miała duuuuuużo kwiatów popuiszczała mi już osiem rozgałęzień znaczy osiem tych pędów kwiatowych wyrastających ze starych no i na dwóch już są wyrażnie zaznaczone maleńkie pączki bo inne jeszcze w trakcie wzrostu i mają takie wiecie ze nie wieadomo jeszcze ze to pąki a jeden ma takie kulki już pooddzielane ojooooj chyba za jakiś miesiąc moze nawet nie będę miała nowe kwiaty a na dodatek trzeci pęd rośnie jej jak oszalały aaaachhhh kocham was dziewczynki normalanie za to ze tak się mogę nagadać ihihihi i wiem ze cieszycie się razem ze mną z osiągnięć mojej piękności

Dario te pewnie wełnowiec!!!!!!! Kurza twarz!!!!! odizoluj ciapatka od innych bo przejdzie na nie a podobno to pszesrykana sprawa jest
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg szkodniki_-we_nowiec.jpg (19,7 KB, 22 załadowań)

Edytowane przez glizdka
Czas edycji: 2008-11-02 o 09:50
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-02, 09:53   #3868
DariaOlivia
Raczkowanie

Nio i polecialo mięso w powietrze wrrrr ojjojjoj Czy 3-4 metry od innych wystarczy? To brzydkie bylo tylko jedno ale te brazowe kulki ktore byly przy jego dupsku i na płatkach to pewnie jaja wrrr co robic? Dlaczego prechlapana sprawa z tym dziadem jest>? Az taka menda z tego czegos? Jak mnie wkurzy to zobaczy jaka ze mnie menda potrafi byc - ubije gnojka normalnie jak muche Dziewczyny boje sie

Było podobne ale bardziej mialo uwidocznione i wyodrebnione czesci typu lepek i9 nozki chyba 8 ich bylo ale tez takie biale i w wełnie w kazdym badz razie normalnie i spokojnie bylo widac jego łepek i odrebna czesc czyli tułowie a na tym zdjatku Glizdko jest jakby wszystko razem - Cholerka boje sie - naprawde az mi sie cieplo zrobilo jak to zobaczylam ( a te kropki kolo jego 4 liter to byly brazowe - ciemnobrazowe nio i nie mialo tego patyka przy dupsku co ten na zdjeciach

Edytowane przez DariaOlivia
Czas edycji: 2008-11-02 o 09:58
DariaOlivia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-02, 09:53   #3869
aankaa78
Rozeznanie

Witam dziewczyny
Ostatnio brak czasu u mnie na pisanie, ale czytam wszystko od deski do deski i podziwiam Wasze wspaniałości

A oto zmiany w moim przychówku

Edytowane przez aankaa78
Czas edycji: 2008-11-02 o 09:58
aankaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-02, 09:59   #3870
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/a...sis/index.html tutaj na dole gdzieś napisane jest jak mozna wełnowca zabić drania duperela jednego S jeśli to co ty masz to wełnowiec tylko moze jakiś zmutowany taki wyrośnięty S wiesz od tych nawozów hihihi to znczy daria to śmieszne nie jest tylko mam ogólnie wesoły dziń

Ania jakie pikne to różowe cudeńko mniam
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości