|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Napisala calkiem normalnego posta, o co Ci chodzi?
A juz czepianie sie jej pisowni, z jednoczesnym twierdzeniem, ze trudno sie przestawic z jezyka na jezyk czy trudno nie wstawiac obcych slowek gdy mowi sie po polsku, jest bardzo slabe. Biorac pod uwage to, ze tyle ile ona mieszka poza Polska (i do polskiej szkoly nigdy nie chodzila) to faktycznie bardzo dziwne, ze robi bledy ![]() Mam wrazenie, ze niektorzy nie czytaja tego co OYE napisze albo interpretuja sobie po swojemu i od razu "huzia na jozia"
|
#3842 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3843 |
|
lise-kotta
|
wiesz, jakby nie twierdziła że "nie ma żadnych problemów z językiem polskim", to by nie było sprawy
![]() ale ma i to spore, a twierdzi, że wcale nie. to jest śmieszne. |
|
|
|
#3844 |
|
Zakorzenienie
|
Napisalam ze nie mam problemu w przelaczeniu sie z jezyka angielskiego na polski. Jak jestem w Polsce to mi thank you sie nie wymknie. Napisalam w prost ze mi brakuje slowek ale to co innego. Dziwia mine ludZie ktorzy sie wychowali w Polsce i wymyka sie im thank you jak sa w Polsce.
|
|
|
|
#3845 |
|
Zakorzenienie
|
Oye napisala, ze nie ma problemow w tym jednym aspekcie. I o tym aspekcie byla tez mowa, do tej pory, o "przelaczaniu sie" z jezyka na jezyk. Owszem, zgadzam sie, to, ze komus brakuje polskich slow tez nalezy do trudnosci w "przelaczaniu sie". Ale mozna to jakos wyjasnic, albo podyskutowac a nie od razu "och ach jakas ty idealna".
Nie pisala, ze w ogole nie ma problemow z polskim. Czy Wy w ogole pamietacie jeszcze za co jej nie lubicie, czy jedziecie po niej juz z przyzwyczajenia?
|
#3846 | |
|
Zakorzenienie
|
Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III
Cytat:
Zgadza sie. Tutaj bylo pisane jak to trudno przelonczyc sie by dziekuje po polsku powiedziec. Edytowane przez OYE Czas edycji: 2016-07-03 o 16:53 |
|
|
|
|
#3847 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj |
|
|
|
|
#3849 |
|
Zakorzenienie
|
no wiec wyciagasz z wypowiedzi jednej osoby, ktora dodatkowo pisze o wplywie wady wymowy i o wplywie alkoholu regułe i ekstrapolujesz ja na wszystkich, zeby potem moc napisac jak to sama nie masz problemow, tylko czasem tobie i dzieciom sie slowa angielskie wymskna, bo nie pamietasz polskich?
nice try
Edytowane przez favianna Czas edycji: 2016-07-03 o 17:24 |
|
|
|
#3850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmm nie sadze. Wiele bronilo tego thank you. Plus nie jeden przyklad byl. Mieszkam w Polsce w pracy rozmawiam po .....i pozniej zajmie mi chwile przesyawic sie. Aha i w Polsce mi sie nie wymkna. Zastanowie sie chwile i znajde. Dzieci powiedza po angielsku I zapytaja jak po polsku sie to mowi. |
|
|
|
|
#3851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o, przypomnilo mi sie, kiedy kicham automatycznie i bez totalnej kontroli mowie excuse me na prawde nie rozumiem tego usilnego wartosciowania i szukania czyichs zaslug i przewinien w tym temacie Zamiast sie dziwic / smiac nie lepiej poszukac wykladu o mozgu i procesach lingwistycznych, zrozumiec i miec wiecej spokoju w sobie? szczerze to z mojej strony EOT bo to jednak nuzace takie zawracanie wisly kijem, kazdy wie sam co robi z wlasnym samopoczuciem (i innych) Edytowane przez favianna Czas edycji: 2016-07-03 o 17:48 |
|
|
|
|
#3852 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też już kończę ten temat bo trochę męczące się to zrobiło.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
|
|
|
#3853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://sjp.pwn.pl/szukaj/Profesor.html |
|
|
|
|
#3854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale proszę: «tytuł naukowy nadawany samodzielnemu pracownikowi wyższej uczelni lub instytutu naukowego; też: osoba mająca ten tytuł» |
|
|
|
|
#3855 |
|
Zakorzenienie
|
Doczytałaś drugie znaczenie, czy zatrzymałaś się na pierwszym?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3856 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
moja córka zazdrości Twojemu synowi
|
#3857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet jeśli napisała tak jedna osoba, to nie znaczy, że nie można się odnieść do jej wypowiedzi i napisać swojego zdania na podstawie własnych doświadczeń.
|
|
#3858 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3859 |
|
Konto usunięte
|
To na mnie się kiedyś rzuciły niektóre wizażanki, bo napisałam, że dziwi mnie to profesorowanie nauczycielom w liceum
![]() U mnie było to niemile widziane, a chodziłam do dobrego liceum. |
|
|
|
#3860 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście że doczytałam. Nie pojawiła się tu do tej pory informacja, że słowo "profesor" ma dwa znaczenia i określamy w ten sposób zarówno osobę, która otrzymała tytuł naukowy, jak i nauczyciela szkolnego.
Oczywiście, że żądanie, by nazywano kogoś w określony sposób jest po trosze januszowaniem, przy czym z logicznego punktu widzenia nie ma to związku z wybujałym ego tylko z tym, że w języku polskim słowo "profesor" jest synonimem słowa "nauczyciel" i tyle. Obok oczywiście znaczenia "tytuł naukowy". Jeśli nauczyciel został nim po to, żeby móc sobie uzurpować prawo do tytułu naukowego bez bez pracy naukowej, to jest to śmieszne i żałosne. Niemniej jednak wydaje mi się to niezmiwrnie abstrakcyjne, że człowiek może sobie wybrać tę niesamowicie niewdzięczną robotę po to, żeby móc się tytułować "profesorem"
|
|
|
|
#3861 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Neverending story
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#3862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, nie jestem taka madra i gdy mowie w rytmie - 5 zdan po angielsku-1 po polsku-3 zdania po angielsku-2 po polsku, to odruchowo zamiast po polsku zaczynam zdanie po angielsku. Nie chodzi tu o braki w slownictwie, bo z tym akurat problemu nigdy nie mialam i nie mam, tylko to, ze gdy mowie po angielsku, to mysle po angielsku i przy szybkich przelaczeniach z jezyka na jezyk mozg nadal "chce" kontynuowac jezyk, z ktorym przed chwila mial do czynienia.
|
|
#3863 |
|
Zakorzenienie
|
Temat wałkowany od początku pierwszego tematu o Januszach, ale muszę, muszę to napisać.
Komunia w tym roku, w domu w salonie. Pomijam jarzynowe sałatki i gyrosy. Pomijam stół dosunięty do kanapy, bo to byłą konieczność. Ale błagam, tylko jeden facet potrafił się stosownie ubrać? I to ten, którego podejrzewałam o bycie Januszem Ultimate? A reszta koszule z krótkim rękawem, tak byli w kościele, tak byli i na przyjęciu. Nawet ojciec dziecka. Ogólnie dwa typy stylizacji: 1. Koszula z krótkim rękawem + kusząco rozpięte guziki u góry + kudły wystające zza koszuli. 2. Koszula z krótkim rękawem + krawat. Nie lepiej ubrał się dwudziestoletni chłopak - w T-shirt z motywem Angry Birds lub innych Gwiezdnych Wojen. Stwierdził, że jest młody i mu wypada. Powiedzcie, że nie, nie wypadało...
|
|
|
|
#3864 |
|
Wtajemniczenie
|
Wolę Angry Birds, a nawet Gwiezdne Wojny u dwudziestolatka od koszuli z krótkim rękawkiem w zestawie z krawatem i/lub wystającym dywanikiem u kogokolwiek.
|
|
|
|
#3865 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3866 |
|
Zadomowienie
|
A to była komunia u królowej brytyjskiej czy u zwykłej Grażynki, że te koszule z krótkim rękawem to taki afront? Wiem że szczytem elegancji nie są ale jestem w stanie zrozumieć w takiej temperaturze. Kobiety mają tonę możliwości i latem mogą założyć przewiewną, krótką sukienkę z odsłoniętymi ramionami, a facet musi być w garniturze. I nikt mi nie wmówi że przeciętny garnitur jest tak samo przewiewny jak przeciętna sukienka.
Mój facet miał ostatnio tak dość długich spodni w pracy że zaczął poważnie zastanawiać się nad założeniem kiltu do biura. W końcu to strój galowy.
|
|
|
|
#3867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wybacz, ale komunie i wesela nie są codziennie, wypada się jednak jakoś prezentować, nieprawdaż? A jak Janusz idzie w owej koszuli również do kościoła, pozuje do zdjęć z dzieckiem itd, uważam to za januszowanie i tyle. btw. komunia była w maju, nie było upału, sama miałam na sobie marynarkę. |
|
|
|
|
#3868 |
|
Zakorzenienie
|
Januszowi nie przetłumaczysz, że koszula z krótkim rękawem do garnituru i krawatu to wstyd i siara. W zeszłą sobotę świadkowaliśmy z TŻtem na weselu. TŻ w towarzystwie pewnego wujka Janusza rzucił tekstem, że jest mu gorąco i idzie zmienić sobie koszulę, na co wujek odparł, że po co poci się w koszuli z długim rękawem, skoro może założyć z krótkim.
Jeszcze chciał mu pożyczyć swoją. TŻ owinąłby się nią chyba ze 2 razy.
|
#3869 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Co do reszty postu- też mnie dziwi krytyka. Ja bym nie dała rady wbita w garniak w dusznym kościele, w tłumie i przy takich temperaturach, jakie nam tegoroczny maj zafundował. Ja rozumiem, że gdyby ktoś przyszedł w koszulce typu żonobijka to można by się dziwić. Ale koszula z krótkimi rękawami jest jak najbardziej ok, choć mi się taki styl też nie podoba. Ale nie musi.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3870 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To zawsze jest wiocha i januszing do kwadratu. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:53.

Haters Gonna Hate