Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-07-03, 16:22   #3841
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
tak OYE, wiemy ze jestes idealna.
Zauwarzylysmy
Napisala calkiem normalnego posta, o co Ci chodzi?

A juz czepianie sie jej pisowni, z jednoczesnym twierdzeniem, ze trudno sie przestawic z jezyka na jezyk czy trudno nie wstawiac obcych slowek gdy mowi sie po polsku, jest bardzo slabe. Biorac pod uwage to, ze tyle ile ona mieszka poza Polska (i do polskiej szkoly nigdy nie chodzila) to faktycznie bardzo dziwne, ze robi bledy

Mam wrazenie, ze niektorzy nie czytaja tego co OYE napisze albo interpretuja sobie po swojemu i od razu "huzia na jozia"

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 16:29   #3842
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Napisala calkiem normalnego posta, o co Ci chodzi?

A juz czepianie sie jej pisowni, z jednoczesnym twierdzeniem, ze trudno sie przestawic z jezyka na jezyk czy trudno nie wstawiac obcych slowek gdy mowi sie po polsku, jest bardzo slabe. Biorac pod uwage to, ze tyle ile ona mieszka poza Polska (i do polskiej szkoly nigdy nie chodzila) to faktycznie bardzo dziwne, ze robi bledy

Mam wrazenie, ze niektorzy nie czytaja tego co OYE napisze albo interpretuja sobie po swojemu i od razu "huzia na jozia"
Oye napisala, ze nie ma zadnych problemow, a jednoczesnie opisala u siebie dokladnie to zjawisko o jakim wspominalam. Wedlug mnie to wlasnie jest slabe.
Cytat:
Mnie smieszy/dziwi to "opoznienie w przelaczeniu" 27 lat mieszkam poza Polska. Prawie 75% swojego zycia mieszkam w US. Fakt coraz bardziej zaczyna mi brakowac polskich slow jak rozmawiam po polsku and nie mam problemu w przelaczeniu z jednego jezyka na drugi. Widze ze dzieci tez nie maja tym problemu, jedynie jak niewiedza jak cos powiedziec po polsku to powiedza po angiesku.
Przelaczanie sie pomiedzy jezykami to tylko jeden z aspektow, z jakimi spotykaja sie osoby na stale poslugujace sie codziennie wiecej niz jednym jezykiem.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 16:30   #3843
liselotta
lise-kotta

wiesz, jakby nie twierdziła że "nie ma żadnych problemów z językiem polskim", to by nie było sprawy
ale ma i to spore, a twierdzi, że wcale nie. to jest śmieszne.
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 16:40   #3844
OYE
Zakorzenienie

Napisalam ze nie mam problemu w przelaczeniu sie z jezyka angielskiego na polski. Jak jestem w Polsce to mi thank you sie nie wymknie. Napisalam w prost ze mi brakuje slowek ale to co innego. Dziwia mine ludZie ktorzy sie wychowali w Polsce i wymyka sie im thank you jak sa w Polsce.

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 16:44   #3845
Luba
Zakorzenienie

Oye napisala, ze nie ma problemow w tym jednym aspekcie. I o tym aspekcie byla tez mowa, do tej pory, o "przelaczaniu sie" z jezyka na jezyk. Owszem, zgadzam sie, to, ze komus brakuje polskich slow tez nalezy do trudnosci w "przelaczaniu sie". Ale mozna to jakos wyjasnic, albo podyskutowac a nie od razu "och ach jakas ty idealna".

Nie pisala, ze w ogole nie ma problemow z polskim.

Czy Wy w ogole pamietacie jeszcze za co jej nie lubicie, czy jedziecie po niej juz z przyzwyczajenia?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 16:52   #3846
OYE
Zakorzenienie

Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III

Cytat:
Oye napisala, ze nie ma problemow w tym jednym aspekcie. I o tym aspekcie byla tez mowa, do tej pory, o "przelaczaniu sie" z jezyka na jezyk. Owszem, zgadzam sie, to, ze komus brakuje polskich slow tez nalezy do trudnosci w "przelaczaniu sie". Ale mozna to jakos wyjasnic, albo podyskutowac a nie od razu "och ach jakas ty idealna".

Nie pisala, ze w ogole nie ma problemow z polskim.

Czy Wy w ogole pamietacie jeszcze za co jej nie lubicie, czy jedziecie po niej juz z przyzwyczajenia?

Zgadza sie. Tutaj bylo pisane jak to trudno przelonczyc sie by dziekuje po polsku powiedziec.

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2016-07-03 o 16:53
Stary 2016-07-03, 16:56   #3847
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
Zgadza sie. Tutaj bylo pisane jak to trudno przelonczyc sie by dziekuje po polsku powiedziec.
prosze zacytuj, kto i gdzie to napisal?
Stary 2016-07-03, 17:04   #3848
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonnieB Pokaż wiadomość
Na prawdę przyznaje ze mam z tym problem. Jestem w Polsce raz na 1,5 roku więc nie za często, czasami nawet zamiast dziękuję powiem thank you. A najgorzej jest jak trochę wypije i zaczynam mówić po angielsku. Może to dlatego że łatwiej mi mówić po angielsku niż po polsku? (Nie wymawiam 'r', od dziecka mam wielkie kompleksy z tego powodu a jak mówię po angielsku to mogę to łatwo ukryć).

Ja się nie obrazam, wydało mi się to po prostu złośliwe i tyle

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Tutaj

Haters Gonna Hate
Stary 2016-07-03, 17:21   #3849
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Tutaj
no wiec wyciagasz z wypowiedzi jednej osoby, ktora dodatkowo pisze o wplywie wady wymowy i o wplywie alkoholu regułe i ekstrapolujesz ja na wszystkich, zeby potem moc napisac jak to sama nie masz problemow, tylko czasem tobie i dzieciom sie slowa angielskie wymskna, bo nie pamietasz polskich?

nice try

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2016-07-03 o 17:24
Stary 2016-07-03, 17:30   #3850
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
no wiec wyciagasz z wypowiedzi jednej osoby, ktora dodatkowo pisze o wplywie wady wymowy i o wplywie alkoholu regułe i ekstrapolujesz ja na wszystkich, zeby potem moc napisac jak to sama nie masz problemow, tylko czasem tobie i dzieciom sie slowa angielskie wymskna, bo nie pamietasz polskich?

nice try

Hmmm nie sadze. Wiele bronilo tego thank you. Plus nie jeden przyklad byl. Mieszkam w Polsce w pracy rozmawiam po .....i pozniej zajmie mi chwile przesyawic sie.
Aha i w Polsce mi sie nie wymkna. Zastanowie sie chwile i znajde. Dzieci powiedza po angielsku I zapytaja jak po polsku sie to mowi.

Haters Gonna Hate
Stary 2016-07-03, 17:46   #3851
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm nie sadze. Wiele bronilo tego thank you. Plus nie jeden przyklad byl. Mieszkam w Polsce w pracy rozmawiam po .....i pozniej zajmie mi chwile przesyawic sie.
Aha i w Polsce mi sie nie wymkna. Zastanowie sie chwile i znajde. Dzieci powiedza po angielsku I zapytaja jak po polsku sie to mowi.
widzisz mi sie w Polsce tez nie wymyka, ale mam momenty gdzie wiem, zwlaszcza na poczatku pobytu ze musze sie pilnowac.

o, przypomnilo mi sie, kiedy kicham automatycznie i bez totalnej kontroli mowie excuse me

na prawde nie rozumiem tego usilnego wartosciowania i szukania czyichs zaslug i przewinien w tym temacie
Zamiast sie dziwic / smiac nie lepiej poszukac wykladu o mozgu i procesach lingwistycznych, zrozumiec i miec wiecej spokoju w sobie?

szczerze to z mojej strony EOT bo to jednak nuzace takie zawracanie wisly kijem, kazdy wie sam co robi z wlasnym samopoczuciem (i innych)

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2016-07-03 o 17:48
Stary 2016-07-03, 17:58   #3852
MonnieB
Zakorzenienie

Ja też już kończę ten temat bo trochę męczące się to zrobiło.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Stary 2016-07-03, 18:25   #3853
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Calla001 Pokaż wiadomość
miałam wątpliwą przyjemność przeprowadzania się 4krotnie w czasie mojego liceum, do 3 różnych rejonów polski. nigdzie nie spotkałam. nie mówię, że nie istnieje. tylko że to pozostałość z "innych" czasów może to jakiś zwyczaj regionalny.

profesor jest tytułem naukowym przyznawanym za wybitne osiągnięcia i całokształt działalności w świecie naukowym. i profesora tytułujesz profesorem z racji szacunku do jego osiągnięć. i w przeciwieństwie do magistra ten tytuł coś jeszcze znaczy. teraz magistrem jest już praktycznie każdy.
gdyby ktoś wymagał ode mnie tytułowania per profesor, to spoko nie zależy mi. ale nie miałabym dobrego zdania o takiej osobie.

zwyczaj to jeszcze rozumiem. wszyscy tak mówią i nie zwraca się na to większej uwagi. ale domaganie się wprost takiego tytułowania (od czego zaczął się temat) jest już śmieszne i tyle.

tak swoją drogą
Kw:
Art. 61. § 1. Kto przywłaszcza sobie stanowisko, tytuł lub stopień albo publicznie używa lub nosi odznaczenie, odznakę, strój lub mundur, do których nie ma prawa,
podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

a jeszcze..
do lekarza zwracam się na Pan/Pani. bez doktora.
Przepraszam, ale zanim zaczniesz rzucać karami grzywny w nauczycieli, sprawdź definicję słowa "profesor" w słowniku języka polskiego

http://sjp.pwn.pl/szukaj/Profesor.html
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 18:33   #3854
Calla001
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale zanim zaczniesz rzucać karami grzywny w nauczycieli, sprawdź definicję słowa "profesor" w słowniku języka polskiego

http://sjp.pwn.pl/szukaj/Profesor.html
zanim zaczniesz komentować posty sprzed 5 stron, to doczytaj wątek do końca...
ale proszę:
«tytuł naukowy nadawany samodzielnemu pracownikowi wyższej uczelni lub instytutu naukowego; też: osoba mająca ten tytuł»
Calla001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 18:37   #3855
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
zanim zaczniesz komentować posty sprzed 5 stron, to doczytaj wątek do końca...
ale proszę:
«tytuł naukowy nadawany samodzielnemu pracownikowi wyższej uczelni lub instytutu naukowego; też: osoba mająca ten tytuł»
Doczytałaś drugie znaczenie, czy zatrzymałaś się na pierwszym?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-07-03, 18:48   #3856
BigMama
Zakorzenienie

Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................

Cytat:
Ja mam syna, ktory pisze i mowi po japonsku,(...)
moja córka zazdrości Twojemu synowi

BigMama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 19:26   #3857
wika82
Zakorzenienie

Cytat:

nice try
Chyba trochę przesadzasz.

Nawet jeśli napisała tak jedna osoba, to nie znaczy, że nie można się odnieść do jej wypowiedzi i napisać swojego zdania na podstawie własnych doświadczeń.
Stary 2016-07-03, 20:00   #3858
Calla001
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Doczytałaś drugie znaczenie, czy zatrzymałaś się na pierwszym?
doczytałaś pozostałe posty w wątku? bo chyba nie...
Calla001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 20:28   #3859
201607211025
Konto usunięte

To na mnie się kiedyś rzuciły niektóre wizażanki, bo napisałam, że dziwi mnie to profesorowanie nauczycielom w liceum

U mnie było to niemile widziane, a chodziłam do dobrego liceum.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 20:32   #3860
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
doczytałaś pozostałe posty w wątku? bo chyba nie...
Oczywiście że doczytałam. Nie pojawiła się tu do tej pory informacja, że słowo "profesor" ma dwa znaczenia i określamy w ten sposób zarówno osobę, która otrzymała tytuł naukowy, jak i nauczyciela szkolnego.

Oczywiście, że żądanie, by nazywano kogoś w określony sposób jest po trosze januszowaniem, przy czym z logicznego punktu widzenia nie ma to związku z wybujałym ego tylko z tym, że w języku polskim słowo "profesor" jest synonimem słowa "nauczyciel" i tyle. Obok oczywiście znaczenia "tytuł naukowy". Jeśli nauczyciel został nim po to, żeby móc sobie uzurpować prawo do tytułu naukowego bez bez pracy naukowej, to jest to śmieszne i żałosne. Niemniej jednak wydaje mi się to niezmiwrnie abstrakcyjne, że człowiek może sobie wybrać tę niesamowicie niewdzięczną robotę po to, żeby móc się tytułować "profesorem"
Stary 2016-07-03, 21:25   #3861
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Neverending story

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 22:21   #3862
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie smieszy/dziwi to "opoznienie w przelaczeniu" 27 lat mieszkam poza Polska. Prawie 75% swojego zycia mieszkam w US. Fakt coraz bardziej zaczyna mi brakowac polskich slow jak rozmawiam po polsku and nie mam problemu w przelaczeniu z jednego jezyka na drugi. Widze ze dzieci tez nie maja tym problemu, jedynie jak niewiedza jak cos powiedziec po polsku to powiedza po angiesku.

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Ha! Telefon zmienil ale na and. Zauwarzylam po wyslaniu wiadomosci

Niestety, nie jestem taka madra i gdy mowie w rytmie - 5 zdan po angielsku-1 po polsku-3 zdania po angielsku-2 po polsku, to odruchowo zamiast po polsku zaczynam zdanie po angielsku. Nie chodzi tu o braki w slownictwie, bo z tym akurat problemu nigdy nie mialam i nie mam, tylko to, ze gdy mowie po angielsku, to mysle po angielsku i przy szybkich przelaczeniach z jezyka na jezyk mozg nadal "chce" kontynuowac jezyk, z ktorym przed chwila mial do czynienia.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 23:18   #3863
Shawtty
Zakorzenienie

Temat wałkowany od początku pierwszego tematu o Januszach, ale muszę, muszę to napisać.

Komunia w tym roku, w domu w salonie. Pomijam jarzynowe sałatki i gyrosy. Pomijam stół dosunięty do kanapy, bo to byłą konieczność. Ale błagam, tylko jeden facet potrafił się stosownie ubrać? I to ten, którego podejrzewałam o bycie Januszem Ultimate? A reszta koszule z krótkim rękawem, tak byli w kościele, tak byli i na przyjęciu. Nawet ojciec dziecka. Ogólnie dwa typy stylizacji:
1. Koszula z krótkim rękawem + kusząco rozpięte guziki u góry + kudły wystające zza koszuli.
2. Koszula z krótkim rękawem + krawat.

Nie lepiej ubrał się dwudziestoletni chłopak - w T-shirt z motywem Angry Birds lub innych Gwiezdnych Wojen. Stwierdził, że jest młody i mu wypada. Powiedzcie, że nie, nie wypadało...
Shawtty jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2016-07-03, 23:33   #3864
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Wolę Angry Birds, a nawet Gwiezdne Wojny u dwudziestolatka od koszuli z krótkim rękawkiem w zestawie z krawatem i/lub wystającym dywanikiem u kogokolwiek.

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-03, 23:53   #3865
Shawtty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lisciolaz Straszliwy Pokaż wiadomość
Wolę Angry Birds, a nawet Gwiezdne Wojny u dwudziestolatka od koszuli z krótkim rękawkiem w zestawie z krawatem i/lub wystającym dywanikiem u kogokolwiek.
Ja też, ale wciąż...
Stary 2016-07-04, 00:42   #3866
aKatia
Zadomowienie

A to była komunia u królowej brytyjskiej czy u zwykłej Grażynki, że te koszule z krótkim rękawem to taki afront? Wiem że szczytem elegancji nie są ale jestem w stanie zrozumieć w takiej temperaturze. Kobiety mają tonę możliwości i latem mogą założyć przewiewną, krótką sukienkę z odsłoniętymi ramionami, a facet musi być w garniturze. I nikt mi nie wmówi że przeciętny garnitur jest tak samo przewiewny jak przeciętna sukienka.

Mój facet miał ostatnio tak dość długich spodni w pracy że zaczął poważnie zastanawiać się nad założeniem kiltu do biura. W końcu to strój galowy.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-04, 00:53   #3867
Shawtty
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aKatia Pokaż wiadomość
A to była komunia u królowej brytyjskiej czy u zwykłej Grażynki, że te koszule z krótkim rękawem to taki afront? Wiem że szczytem elegancji nie są ale jestem w stanie zrozumieć w takiej temperaturze. Kobiety mają tonę możliwości i latem mogą założyć przewiewną, krótką sukienkę z odsłoniętymi ramionami, a facet musi być w garniturze. I nikt mi nie wmówi że przeciętny garnitur jest tak samo przewiewny jak przeciętna sukienka.

Mój facet miał ostatnio tak dość długich spodni w pracy że zaczął poważnie zastanawiać się nad założeniem kiltu do biura. W końcu to strój galowy.
U Grażynki, dlatego też pojawili się wspomniani Janusze.
Wybacz, ale komunie i wesela nie są codziennie, wypada się jednak jakoś prezentować, nieprawdaż? A jak Janusz idzie w owej koszuli również do kościoła, pozuje do zdjęć z dzieckiem itd, uważam to za januszowanie i tyle.

btw. komunia była w maju, nie było upału, sama miałam na sobie marynarkę.

REKLAMA
Stary 2016-07-04, 03:21   #3868
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Januszowi nie przetłumaczysz, że koszula z krótkim rękawem do garnituru i krawatu to wstyd i siara. W zeszłą sobotę świadkowaliśmy z TŻtem na weselu. TŻ w towarzystwie pewnego wujka Janusza rzucił tekstem, że jest mu gorąco i idzie zmienić sobie koszulę, na co wujek odparł, że po co poci się w koszuli z długim rękawem, skoro może założyć z krótkim. Jeszcze chciał mu pożyczyć swoją. TŻ owinąłby się nią chyba ze 2 razy. Oczywiście nie muszę dodawać, że wujek był w koszuli z krótkim rękawem
panna_felicjanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-04, 08:07   #3869
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez aKatia Pokaż wiadomość

No i praktyczny i przewiewny- wszak rasowy Szkot niczego więcej pod kiltem nie nosi

Co do reszty postu- też mnie dziwi krytyka. Ja bym nie dała rady wbita w garniak w dusznym kościele, w tłumie i przy takich temperaturach, jakie nam tegoroczny maj zafundował. Ja rozumiem, że gdyby ktoś przyszedł w koszulce typu żonobijka to można by się dziwić. Ale koszula z krótkimi rękawami jest jak najbardziej ok, choć mi się taki styl też nie podoba. Ale nie musi.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-07-04, 08:11   #3870
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No i praktyczny i przewiewny- wszak rasowy Szkot niczego więcej pod kiltem nie nosi

Co do reszty postu- też mnie dziwi krytyka. Ja bym nie dała rady wbita w garniak w dusznym kościele, w tłumie i przy takich temperaturach, jakie nam tegoroczny maj zafundował. Ja rozumiem, że gdyby ktoś przyszedł w koszulce typu żonobijka to można by się dziwić. Ale koszula z krótkimi rękawami jest jak najbardziej ok, choć mi się taki styl też nie podoba. Ale nie musi.
Koszula z krótkim rękawem do garnituru i krawata nie jest ok.
To zawsze jest wiocha i januszing do kwadratu.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości