Lato przyszło, bocian leci, wnet pojawią się nam dzieci!! - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-10-10, 21:48   #3841
midusia86
Zakorzenienie

Dot.: Lato przyszło, bocian leci, wnet pojawią się nam dzieci!!

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Hej, jestem, zyje. Wyszlam w sobote po poludniu a po wypis i wynik posiewu moczu mam dopiero sie zglosic. W dobe stracilam 1,5 l wody, krew i mocz pod katem bialka niezle wiec wypuscili. Tylko standardowo anemia i jakies bakterie w moczu stad ten posiew jeszcze robili. Wlasnie szykuje sobie bialkowe sniadanko zeby jakos dotrzymac do konca ciazy bez tych opuchniec.
Na sale w piatek polozyli laske co 8 kg zgromadziła w 3 tyg. Ona to dopiero miala nogi i rece jakby mialy zaraz eksplodowac.
Maz pogoniony moim szpitalem zlozyl lozeczko i zamontowal dodatkowa suszarke w lazience zeby bylo wiecej miejsca na te malenstwa a ja odpoczywam.
Musze nadrobic co u Was.
Kas, kiedy masz wizyte? Widzialam tylko ze Cie zmulilo a wiec witaj w ciazy!!!
Zielinka super, że dałaś znaki życia i wszsytko idze ku dobremu. Ale czyli jak powinnam zrozumieć twój przykład. Wysokobiałkowa dieta(jak bardzo...?) pomaga uniknąć zatrzymania wody w organiźmie i opuchnięć.....? Tylko gdzie jest ta granica, żeby znowu nie przesadzić....?

Cytat:
A ktory to bedzie tydzien i dzien ciazy? Ja 23 dpt widzialam serduszko, ale blastocysta byla 5 dniowa wiec wychodzi to jak 28 dni po owulacji. Takze moze juz tez serdusio bedzie u Ciebie, choc u mnie 5 dni wczesniej byl pecherzyk ciazowy plus zołtkowy czyli 23 dni po owu. U Ciebie na dwoje baba wrozyla co bedzie widac, ale bete tez mialas spora jak na dni po owu wiec może juz serduszko bedzie. Idziesz z mezem?
Cytat:
Napisane przez kasptak Pokaż wiadomość
Sama idę, mąż w pracy, :'( ale powinnam widzieć echo zarodka?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kas, ja na moim doświadczeniu powiem ci, że lepiej się nie nastawiać tak od razu na serducho. Ja 27 dpt, czyli jakby 30 dpo nie widziałam nawet zarodka.... Lekarka uspokajała i tłumaczyła, że nie ma co jeszcze schizować, że sprawdzić za kilka dni... Ale co ja przeżyłam, to moje.... Wszystko dlatego, że się wystarczjąco dużo naczytałam w necie, że w moim wieku ciąży już powinna być nawet akcja serca, a że od pęcherzyka 10mm to już spokojnie zarodek w środku jest widać, a ja z pęcherzykiem 17 mm miałam w środku czarną dziurę..... No a jak pewnie kojarzysz mały kitrajec jednak był i 5 dni później już ryczałam na fotelu z ulgi patrząc na tykające serducho

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

Soul.... Boże... chciałabym ci coś doradzić, ale to wszystko dla mnie jakaś czarna magia jest...
Ja się tylko przychylam do opinii Zielinki, że transfery w 3 dobie nie są chyba najlepszym rozwiązaniem, bo niepotrzebnie narażają cię na dodatkowe porażki w przypadku zaprzestania rozwoju zarodka w 3-5 dobie.
Stary 2016-10-10, 21:50   #3842
zielinka_87
Zakorzenienie

Midusia wg mojego gina 1 i 3 trymestr dieta bialkowa a 2 dieta pod katem zelaza i ewentualnej anemii. Z bialkiem.chodzi o to ze jak sie dziecko rozwija to z ciebie ciagnie, do tego nie wiem co jest powodem ze w ciazy czesto zdarza sie utrata bialka z moczem i stad taka dietka. Jak nie tracisz bialka to sie nie robia obrzeki i nie ma zatrucia ciazowego. Mi na prenatalnych wyszlo wieksze ryzyko zatrucia i gin od poczatku mnie pod tym katem pilnowal.

18cs, 5cs po laparo
szczęście trwało za krótko (8tc)

I ivf
II ivf Beta 9dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1244

zielinka_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-10, 22:02   #3843
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Midusia wg mojego gina 1 i 3 trymestr dieta bialkowa a 2 dieta pod katem zelaza i ewentualnej anemii. Z bialkiem.chodzi o to ze jak sie dziecko rozwija to z ciebie ciagnie, do tego nie wiem co jest powodem ze w ciazy czesto zdarza sie utrata bialka z moczem i stad taka dietka. Jak nie tracisz bialka to sie nie robia obrzeki i nie ma zatrucia ciazowego. Mi na prenatalnych wyszlo wieksze ryzyko zatrucia i gin od poczatku mnie pod tym katem pilnowal.
A istnieje coś takiego, jak zalecana w ciąży ilość gramów białka na kg masy ciała dziennie?
Ja wiem, że obrzeki i zatrzymanie wody w organizmie to nie to samo, co obrzęki spowodowane żylakami, ale jako że mam duże prawdopodobieństwo tego drugiego sen z powiek spędza mi myślenie o tym co mogę jeszcze zrobić, żeby wszelkich problemów z kończynami uniknąć....

Ciekawe, jak tam się mają Biedreona i jej chłopaki?
Stary 2016-10-10, 22:13   #3844
kasptak
Zakorzenienie

Midusia, co ja poradzę, że już się nastawilam??? Może przełożyć wizytę? Tylko na kiedy? Umrę z nerwów

Stary 2016-10-10, 22:30   #3845
zielinka_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez midusia86 Pokaż wiadomość
A istnieje coś takiego, jak zalecana w ciąży ilość gramów białka na kg masy ciała dziennie?
Ja wiem, że obrzeki i zatrzymanie wody w organizmie to nie to samo, co obrzęki spowodowane żylakami, ale jako że mam duże prawdopodobieństwo tego drugiego sen z powiek spędza mi myślenie o tym co mogę jeszcze zrobić, żeby wszelkich problemów z kończynami uniknąć....

A tego nie wiem, ale caly czas wbijal mi to do glowy. Codziennie jesc cos typu bialy ser, serek wiejski, jogurt naturalny ale nie pomijac bialka zwierzecego.

18cs, 5cs po laparo

I ivf

Stary 2016-10-10, 22:34   #3846
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Midusia, co ja poradzę, że już się nastawilam??? Może przełożyć wizytę? Tylko na kiedy? Umrę z nerwów

Nie no, przekładać chyba nie ma sensu. I tak już panikujesz i tak
Ja bardziej o to, że staraj się o tym pomyśleć, jak zwykłej kontroli. Gin sprawdzi rozpulchnienie macicy, poszuka pęcherzyka. Zarodek może będzie, może JESZCZE nie. Najwyżej podejdziesz sobie go podejrzeć kilka dni później. Grunt to nie nastawiać się, że MUSI być, bo koniec świata.
A tak orientacyjnie to który to dpo będzie?

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Cytat:
A tego nie wiem, ale caly czas wbijal mi to do glowy. Codziennie jesc cos typu bialy ser, serek wiejski, jogurt naturalny ale nie pomijac bialka zwierzecego.
No właśnie ja generalnie jeszcze przed ciążą lubiłam wysokobiałkowo. Teraz codziennie coś szamam, ale gdzieś z tyłu głowy mam cały czas obawy, że będzie przegięcie w druga stronę. Tym bardziej, że juz kilkakrotnie za stejka chciałam zabić...
Wolałabym jasne zasady, typu 1,5-3g białka na kr masy ciała :P
Podpytam może gina w pt, ale nie wydaje mi się, żebym coś sensownego usłyszała od niego na ten temat...
Stary 2016-10-10, 22:50   #3847
zielinka_87
Zakorzenienie

Mnie odrzucilo od miesa i tu byl problem. Sery ok, ale miecho bleee. Za to wlaczylo mi się na slodycze gdzies w 20 tc i musze sie ciagle hamowac.

18cs, 5cs po laparo

I ivf

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-10-10, 23:28   #3848
wuncek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez midusia86 Pokaż wiadomość

Midusia a sexy rajstopki na żylaki masz? Ja popinkalalam, nic przyjemnego ale nic nie mam. Nie wiem czy to zasługa rajstopek czy tak po prostu ale ryzyko było spore a chciałam uniknąć zabiegów.
wuncek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-10, 23:32   #3849
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wuncek Pokaż wiadomość
Midusia a sexy rajstopki na żylaki masz? Ja popinkalalam, nic przyjemnego ale nic nie mam. Nie wiem czy to zasługa rajstopek czy tak po prostu ale ryzyko było spore a chciałam uniknąć zabiegów.
A no nie mam :P

Nie wiem, to takie pierwsze lepsze z aledrogo można brać, czy są jakieś specjalne polecane? Jakie nosiłaś? U mnie objętość krwi na tyle się zwiększyła, że spokojnie mogę służyć, jako żywy manekin na wykładach z budowy układu krwionośnego człowieka
Stary 2016-10-10, 23:57   #3850
agusia8524
Zakorzenienie

Na dobranoc moje wstręciuszki (dla Natki szczególnie )
Bożenka i Lucynka

Natuś niech M. poznaje uroki wymarzonej północy, a co! Nawet po ciemku prąd w końcu mają

Soul dzięki raz jeszcze, odezwę się jutro

Ps. ostatnio mam fazę, że ciąża jest tuż za rogiem... mnie trzeba leczyć

A poniżej seksowe, szpitalne rajtuzy przeciw żylakowe
Zapisz

Zapisz
Zapisz
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 14599726_10206083842729728_1412554703_o.jpg (87,2 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14600493_1329104803767764_49537782_o.jpg (120,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14678130_1329105633767681_412634071_o.jpg (108,7 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14407964_1311443242200587_630509855_o.jpg (89,2 KB, 23 załadowań)

Edytowane przez agusia8524
Czas edycji: 2016-10-11 o 00:11
agusia8524 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-11, 03:18   #3851
kasptak
Zakorzenienie

Midusia, będzie 25 dpo... specjalnie się umówilam do kliniki z super sprzętem następną wizytę już u mojego gina mam 21, to już będzie 49 dpo, więc najwyżej będę się denerwować półtora tygodnia
A tak w ogóle to dzień dobry wszystkim
Agusia, masz prorocze sny?

Edytowane przez kasptak
Czas edycji: 2016-10-11 o 03:24
kasptak jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-11, 05:30   #3852
kasioolka
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny

czy można podłączyć się do dyzkucji i podpytać jakie badania robiłyście "przed"? Czy wizyta u gina starczy z USG? A może jeszcze dodatkowo robiłyście badania krwi (np. przeciw toksoplazmozie?)

U mnie nie ma problemu z tarczycą, ani ogólnie z niczym poza skoliozą, więc nikt mi niczego nie zlecał. Jedynie gin kazał brać kwas foliowy w postaci saszetki (Symfolic) i do dziś go rozpuszczam.

Coś byście dodały?

Miłego dnia wszystkim!
Kasioolka
kasioolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-11, 05:48   #3853
kasptak
Zakorzenienie

Witaj Kasioolka! Napisz coś więcej o sobie, jak długo się staracie? Robiłaś wcześniej jakieś badania?

Edytowane przez kasptak
Czas edycji: 2016-10-11 o 05:50
Stary 2016-10-11, 06:03   #3854
Candid
Zadomowienie

GG do Candid

Cześć wszystkim.

Agusia sexi rajtuzy, jak do komunii

Kasptak serduszko będzie albo nie zależy kiedy się dzieć wgryzł. Ale jak Cie zamuliło to znaczy że beta dobra i dzidziuś urządza pomału kuchenne rewolucje w brzuchu. Warto pójść podejrzeć.

Cześć Kasioolka. Korzystacie z jakiejś pomocy w zajściu czy na razie zwykły gin?

Edytowane przez Candid
Czas edycji: 2016-10-11 o 06:06
Candid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-11, 07:55   #3855
kasioolka
Raczkowanie

Kochane

jesteśmy miecha po ślubie, mam 30 lat i od razu postanowiliśmy przystąpić do dzieła na nic przewlekłego nie choruję.

Od ponad roku zmagam się jedynie z wysokim poziomem żelaza, ale hematolog powiedziała, że to nie ma wpływu.

Tak więc byłam na wizycie u gina, zrobił USG i zalecił ten kwas foliowy nie stwierdzając niczego co by mogło utrudnić zajście w ciążę.
Stary 2016-10-11, 08:16   #3856
agusia8524
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasioolka Pokaż wiadomość
Kochane

jesteśmy miecha po ślubie, mam 30 lat i od razu postanowiliśmy przystąpić do dzieła na nic przewlekłego nie choruję.

Od ponad roku zmagam się jedynie z wysokim poziomem żelaza, ale hematolog powiedziała, że to nie ma wpływu.

Tak więc byłam na wizycie u gina, zrobił USG i zalecił ten kwas foliowy nie stwierdzając niczego co by mogło utrudnić zajście w ciążę.
Witaj
Czyli to Wasz pierwszy miesiac? Nasienie badaliscie?

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Candid Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim.

Agusia sexi rajtuzy, jak do komunii

Kasptak serduszko będzie albo nie zależy kiedy się dzieć wgryzł. Ale jak Cie zamuliło to znaczy że beta dobra i dzidziuś urządza pomału kuchenne rewolucje w brzuchu. Warto pójść podejrzeć.

Cześć Kasioolka. Korzystacie z jakiejś pomocy w zajściu czy na razie zwykły gin?
Kochana, rajtuza wygrala.caly pobyt! Byla pod samego dupala (taka raczej ponczocha ) a do tego hit! Gdyz iz poniewaz mozna SE bylo odslonic palutki i np. Pedikiura pierdyknac

---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
Midusia, będzie 25 dpo... specjalnie się umówilam do kliniki z super sprzętem następną wizytę już u mojego gina mam 21, to już będzie 49 dpo, więc najwyżej będę się denerwować półtora tygodnia
A tak w ogóle to dzień dobry wszystkim
Agusia, masz prorocze sny?

Trzymam kciuki
Wysnilam smierc i pogrzeb dziadka, ale chorowal, wiec bylo do przewidzenia. Czesto przeczucia mi sie sprawdzaja, ale tez nie to zeby w 100%.
Stary 2016-10-11, 08:24   #3857
kasioolka
Raczkowanie

agusia8524

nie, nic nie badaliśmy. Obstawiam, ze wszystko okej ale jak do końca tego miecha nie będzie II to zbadamy
Stary 2016-10-11, 08:31   #3858
agusia8524
Zakorzenienie

Cytat:
agusia8524

nie, nic nie badaliśmy. Obstawiam, ze wszystko okej ale jak do końca tego miecha nie będzie II to zbadamy
Moj M. tez tak obstawial i blada, ba! Nawet ja i moje czarnowidztwo nie spodziewalam sie niedroznego jajowodu, ta endo tez myslalam, ze tylko w mojej wyobrazni...no i mnie wbili w lozko info po lapaaro. Ale ja jestem z tych straszacych, wiec trzymam zebys jaako staraczko dlugo tu nie zabawila
Stary 2016-10-11, 08:51   #3859
malinka1984
Zakorzenienie

Dzień Dobry
dla wszystkich w potrzebie.
23.08.14 Bąbelek ma już 2cm
27.10.14 Synuś całe 230 gram
Tp 31.03.2015

Edytowane przez malinka1984
Czas edycji: 2016-10-11 o 10:49
malinka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-11, 09:21   #3860
Evelinke
Zakorzenienie

Hej

Soul myślałam o EmbroGlue, ale jak to standard u was to super
Z laparo, może coś być w środku co przeszkadza na zadomowienie się maluchom a nie musi. Ale po laparo szybko się dochodzi, a moze coś wyjaśnić, więc więcej korzyści za
I też jestem za podhodowaniem, do blastek.
A postawa TŻ suuuuper

Kas wizyta już JUTRO !!!
Kciuki za Was
Ciekawe czy będziesz spała w nocy

Agusia twoje przeczucia i moja suknia ślubna, śniła mi się przedwczoraj i mooooże być coś na rzeczy

Witam nowa staraczkę, kasioolka
Życzę szybkich II

Miłego dnia

Evelinke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-11, 09:33   #3861
sreberko4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soul_me Pokaż wiadomość
11 lat
Soul kochana to dla przeciwwagi - siostra tej dziewczyny straciła kilka ciąż, w tym jedną wysoko. Teraz ma trójkę dzieciaków z naturalnych ciąż i to jedno po drugim
Drugi przykład - 13 lat starań, diagnoza - nie będzie dzieci. Dwie adopcje i nagle ciąża naturalna
Także kochana gdzieś nam jest zapisane co nas czeka i jeśli masz być mamą to będziesz

Cytat:
Cześć Dziewczyny

czy można podłączyć się do dyzkucji i podpytać jakie badania robiłyście "przed"? Czy wizyta u gina starczy z USG? A może jeszcze dodatkowo robiłyście badania krwi (np. przeciw toksoplazmozie?)

U mnie nie ma problemu z tarczycą, ani ogólnie z niczym poza skoliozą, więc nikt mi niczego nie zlecał. Jedynie gin kazał brać kwas foliowy w postaci saszetki (Symfolic) i do dziś go rozpuszczam.

Coś byście dodały?

Miłego dnia wszystkim!
Kasioolka
Powodzenia
Stary 2016-10-11, 09:37   #3862
Gosiurek
Wtajemniczenie

Agusia kociaki super!

Cytat:
Nic nie przekładaj! Trzymam kciuki za wizytę

Cytat:
Napisane przez Evelinke Pokaż wiadomość
Agusia twoje przeczucia i moja suknia ślubna, śniła mi się przedwczoraj i mooooże być coś na rzeczy
Jak suknia ślubna to robi sie poważnie

Tu wklejam linki o endozołzie i immunologii. Nie znalazłam tego "mojego" konkretnego artykułu, ale odpowiedniki
http://www.nasz-bocian.pl/tata_a_endometrioza
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499658/
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-10-11, 10:04   #3863
Natuś-77
Zakorzenienie

Hej, witam.
Już po turze po klinikach. W jednej zaproponowali m na 21 dopiero konsultację a w drugim od razu termin na 09 stycznia. Zapisałam się. Skierowanie w łapku i obietnicę że 5-6 dni mnie przetrzepią dokładnie, bo to że paskudne chorubsko jest to już wiadomo. Tylko że teraz trzeba sprawdzić czy toczy mnie od środka i czy zaczynam mieć zmiany w narządach, które szczególnie sobieten dziad polubił. A więc do stycznia tak jak planowaliśmy przerwa starankowa.

Soul, jak masz siły to wbijaj na laparo. W twoim przypadku to chyba nie zaszkodzi, może zmniejszyć rezerwę więc tak dla siebie zrobiłabym przed AMH.

Witam nową staraczkę. Masz może jakieś przeczucia, że możesz mieć problemy z zajściem. Wcześnien coś kombinowaliście czy dopiero sex po ślubie?

Wypiłam gorącą herbatę i mnie ścieło....

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-10-11, 10:28   #3864
kasioolka
Raczkowanie

agusia8524 dziękuję i trzymam kciuki za Ciebie aby wszystko było po Waszej mysli

Evelinke dzięki

Będę informować Was na bieżąco, a jak jakieś pytanka dziwne mnie najdą to zapytam expertek

Idę gotować zupę dyniową

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Natuś-77 wcześniej się zabezpieczaliśmy, od ślubu jedziemy na czysto

Przepraszam za dociekliwość, widzę że też jesteś z Wro, więc spytam co ze zdrówkiem, może będę w stanie jakoś pomóc...

Pozdrawiam i dużo zdrowia!
Stary 2016-10-11, 10:33   #3865
zielinka_87
Zakorzenienie

Juz ja coś wiem o sukni slubnej Eve wiec na pewno coś jest na rzeczy albo zaraz bedzie

Natek, to kiedy sie kladziesz?

Aha, dobra, 9 stycznia, widze, kalafior ciazowy mam.

18cs, 5cs po laparo

I ivf

Stary 2016-10-11, 10:40   #3866
Candid
Zadomowienie

GG do Candid

Natuś to na styczeń całkiem bliski termin. Bałam się ze z pół roku trzeba czekać.

Kasioola powodzenia w staraniach. Jesteśmy w tym samym wieku. Ja tak po 3 cyklach zaczęłabym szukać przyczyny ale trzymam żeby szybko się udało.
Stary 2016-10-11, 10:55   #3867
kasptak
Zakorzenienie

Już mam nerwa, nie wiem jak wytrzymam do jutra plizzz, kciuki o 11.15
Eve, suknia ślubna to pewnie, ciekawe, na kogo kolej?
Natka, który szpital w końcu wybralas?

Edytowane przez kasptak
Czas edycji: 2016-10-11 o 10:57

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-10-11, 11:10   #3868
agusia8524
Zakorzenienie

Cytat:
Już mam nerwa, nie wiem jak wytrzymam do jutra plizzz, kciuki o 11.15
Eve, suknia ślubna to pewnie, ciekawe, na kogo kolej?
Natka, który szpital w końcu wybralas?

x 1000
A co oznacza suknia slubna, bo ja zielona
Wiem, ze dziecko to niby na zmiany w zyciu, chociaz jaa to ddziele przez 5

Z moimi snami i tak jest postep, bo wczesniej zazwyczaj tracilam te ciaze, albo znikala itp.
A tu taki.niby mally, alle ciezki kloc byl

W ogoke Tz. dzis przemawial do swoich chlopakow w pojemniczku i sie wyklocal, ze to na bank sa chlopaki, co dziwne, bo zawsze mowil o corce.
Stary 2016-10-11, 11:18   #3869
zielinka_87
Zakorzenienie

Agusia, jak Eve sni sie suknia ślubna to zaraz ktoras z watku zachodzi

18cs, 5cs po laparo

I ivf

Stary 2016-10-11, 11:30   #3870
Natuś-77
Zakorzenienie

Kass, ten koło ciebie. Zrobił na mnie pozytwne wrażenie. Choć w takim molochu brakuje punktu informacyjnego

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości