|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 |
Raczkowanie
|
Dot.: Marnowanie czasu mimo głowy pełnej planów - wspierajmy się!
Dzisiaj zarwałam nockę, aż o mały włos nie spóźniłam się na lekcje tańca, bo przysnęłam. Wczoraj produktywnie (siedzenie i robienie projektu), dzisiaj produktywnie i jutro to samo. Coś podejrzewam, że weekend będzie leniwy
![]() Prowadzicie w bullet journal/plannerze jakieś notatki finansowe, ile wydałyście, ile musicie wydać itd.? Sorry, że tak męczę, ale chcę mieć dobrze wszystko rozplanowane jesli chodzi o bu-jo i planner ![]()
![]() Edytowane przez mer_maid Czas edycji: 2017-12-14 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Zakorzenienie
|
Orih, zlecenia z programowania?
![]() Hej Asiulek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Zakorzenienie
|
Ja nie prowadzę budżetu. Ale powinam bo mi kasa ucieka między palcami.
Mam wolny weekend i planuje go na maksa wykorzystać. Miałam iść do kina z mężem, ale nic ciekawego nie grają Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ---------- No muszę TŻ'ta pochwalić- nowy plafon zamontowany. ![]() Także kolejne ważne zadanie z to do list wykonane. No i kolejna pranie jeszcze w toku. No i pozmywane.
![]() |
![]() |
#367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Wczoraj ogarnelam mieszkanie i ugotowalam. Jestem dumna
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kiedyś przez kilka miesięcy prowadziłam zestawienie wydatków w excelu, wiem, gdzie mi pieniądze wyciekały, teraz zwracam na te obszary uwagę, ale nie prowadzę już notatek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Rozeznanie
|
Możecie coś doradzić w temacie prowadzenia tego zestawienia wydatków? U nas też pieniądze przeciekaja i nie wiem gdzie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Zakorzenienie
|
No to może zacznij najpierw obserwację budżetu metodą kopertową- bierzesz kopertę, opisujesz miesiącem, wkładasz do niej wszystkie rachunki z tego miesiąca. Jak nie masz rachunku to karteczkę na której notujesz każdy, nawet drobny wydatek. Co poniedziałek podliczasz wydatki,wrzucasz do różnych podstawowych kategorii. P pewnym czasie z nich wyodrębnią Ci się podkategorie, które faktycznie się w Twoich wydatkach cały czas powtarzają. (dobrze to widać po 3 miesiącach). Możesz użyć jak ja Microsoft Money Plus to możesz sobie potem wykresy procentowe dla poszczególnych kategorii zrobić i zobaczyć jakie wydatki stanowią jaki procent Twojego budżetu domowego. Ja właśnie dlatego do korzystania z Money Plus wracam. Możesz też zainstalować aplikację na telefon do przechowywania paragonów. Wtedy też możesz od razu zerkać w tygodniu na paragony i na nich widzieć na co już wydałaś i jakie kwoty. Poza tym robić listy zakupów przed zakupami, w domu, jak jesteś najedzona (głodni kupujemy więcej) i kupować tylko to co masz na liście. Ja przed zakupami sprawdzam też aktualne promocje, już z listą zakupów.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-12-15 o 12:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
Ja oprócz tego , że byłam w pracy, za wiele nie zrobiłam, z tego co za planowałam, bo aż 3 godziny byłam u fryzjera
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 |
Zakorzenienie
|
Hej, wracam po 2tygodniowej nieobecnosci. W miedzyczasie musialam zmienic robote, wiec troche sie dzialo. Od tygodnia probuje nadgonic watek, ale dopiero dzis dalam rade.
Zaczelam przerabiac ksiazke z gramatyki angielskiej, poza tym idzie calkiem niezle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie nadal ciut remontowo- jutro walczymy z umywalką. Więc dziś znów były markety meblowe i kupowanie części/zwrot zbędnych. Z zadań jakie sobie na dziś wyznaczyłam zostały do zrobienia jeszcze 3. Także nie jest źle. Update: kolejne zadane wykonane. Czyli jeszcze tylko 2 do zrobienia. Edycja: kolejne zrobione. Zostało już tylko jedno do zrobienia.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-12-15 o 22:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
Rozeznanie
|
Hej laski!
Ja dzisiaj mam pełne ręce roboty. Chcę posprzątać mieszkanie na święta-to mój priorytet. Przyjedzie też dzisiaj łóżko do sypialni i póki się je złoży itp to też zejdzie. Martwi mnie ze dalej nie mam zamkniętego kupna prezentów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może tak byłoby szybciej i łatwiej? Dużo masz tego do kupienia? Ja mam już aktywny e-kurs prawa jazdy, więc będę się dziś uczyć. W tym roku wyjątkowo ominą mnie wielkie przedświąteczne porządki bo jedziemy do rodziny TŻ'ta i już czuję z tego powodu "szczęście bardzo". ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#376 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaz może jeszcze nie powinnam mòwić, bo umowy w ręce nie mam, ale kasa ma być lepsza i blisko domu. Kolezanka mi to samo mówiła, gdy latem znalazłam dość dużo kasy (raz 50zl na spacerku, kilka razy po dyszce). ![]() U mnie pogrzeb byl kiedyś latem, a i tak następne święta najgorzej wspominam w życiu. Wtedy mieliśmy takie duże imprezy rodzinne I wszystkie ciotki sie popłakały... Smutno strasznie było. Współczuję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja miałam czarną serię pogrzebów na studiach 4 lata pod rząd, więc rozumiem jak to potrafi popsuć nastrój całej rodzinie.No niestety takie życie, jedni umierają, nowi się rodzą. Teraz u mnie w rodzinie wysyp narodzin. Kuzynka znów w ciąży, a już dwójkę ma. Inna pewnie niedługo też jakiegoś potomka doczeka. Także niedawno zmarł nam dziadek, ale za to mamy w rodzinie masę nowych dzieciaczków.
![]() |
![]() |
#380 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj cały dzień łaziłam po sklepach meblowych i doradzałam odnośnie kupna kanapy
![]() ![]()
![]() |
#381 |
Zakorzenienie
|
A ja dziś idę tylko zamówić gotowe wypieki na święta w lokalnej piekarnio-cukierni bo trzeba złożyć zamówienia do 18 grudnia i tyle. Galerii handlowych raczej będę dziś unikać (wiadomo- uroki ostatniego weekendu przed świętami). A co do prezentów- umówiliśmy się z rodzinką na prezenty po świętach, ze styczniowych wyprzedaży.Dlatego mam spokój. TŻ chciał kijki do nordic walkingu, jakiś kupon zniżkowy mieliśmy, więc to mamy już zamówione.
![]() |
#382 |
Wtajemniczenie
|
Hej, dziewczyny
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie przeczytałam 2 rozdział 1 opowiadania z Italian Short Stories for Begginers by Richard Olly. Fajne ma chłopak te ebooki. Już korzystałam z wersji do hiszpańskiego, a teraz z włoskiej. Znalazłam sobie darmowe kursy do nauki niemieckiego na poziomie A1. Ciągle mi tego języka gdzieś brakuje. Chciałabym w przyszłym roku chociaż podstawy opanować. A to do pracy potrzebny, a to do podróży, a to do kontaktu z rodziną. Czas mija a ja jak nie znałam tak nie znam. Najwyższa pora zacząć to zmieniać bo się momentami jak analfabetka czuję.
Wstawiłam pranie, wstawiłam zmywanie, pozamiatałam. Coś z hiszpańskiego i z kursu na prawo jazdy powinnam jeszcze dziś porobić.
![]() |
#385 |
Konto usunięte
|
Miss, z twoim dokladnym podejsciem do gramatyki nie bedziesz miala problemu z niemieckim
![]() Jak przyjechalam do Niemiec, ogladalam te telenowele: https://www.youtube.com/watch?v=A5xm...E5DB61&index=2 Odcinki sa co prawda tylko z niemieckimi napisami, ale jeden trwa 3 minuty, wiec mozna sobie przetlumaczyc, i zdania sa raczej proste. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, orih
![]() No mam nadzieję, że jakoś opanuję ten niemiecki, przede wszystkim komunikacyjnie. Nie musi być idealnie z poprawnością gramatyczną. Wczoraj czytałam na blogu pana Tyczkowskiego o szyku prostym i przestawnym. Teraz rozumiem dlaczego kiedyś nie mogłam się połapać w tym co jest czym (podmiotem czy orzeczeniem) jak gdzieś słyszałam niemiecki. A teraz ten szyk przestawny przypomina mi trochę emfazę gramatyczną w języku angielskim, ale nie wiem czy dobrze kombinuję.
![]() |
#387 |
Raczkowanie
|
Tak piszecie o tej nauce języka, aż pomyślałam, że fajnie by było wrócić do angielskiego i podejść do CAE
![]()
![]() |
![]() |
#388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś w wątku zna biegle włoski czy niemiecki to ja z kolei byłabym wdzięczna z jakieś wsparcie. Z angielskim zawsze pomóc mogę bo zęby na tym zjadłam.
![]() |
![]() |
#389 |
Konto usunięte
|
Uwazam, ze moj niemiecki dobiega juz do poziomu C2, wiec jesli tylko moge ci w jakikolwiek sposob pomoc, to z przyjemnoscia!
Jesli dobrze kojarze, to emfaza gramatyczna w angielskim poprzez przestawienie szyku zdania nie jest sztywna regula, tylko wariacja na temat (popraw mnie, jesli zle mysle). Za to w niemieckim szyk zdania musi byc jak amen w pacierzu, trzeba po prostu sie nauczyc, po jakich spojnikach nastepuje jaki szyk zdania i tego uzywac w ten sposob. Pokaze ci na przykladzie jakiegos zdania. Ich koche gerne. - podmiot orzeczenie reszta zdania (ja gotuje chetnie) - szyk prosty. Zdania zlozone: ________, denn (bo/poniewaz) _____ ________, weil (poniewaz) _______ Po ''denn'' mamy szyk prosty, po ''weil'' przestawny. Poczatek zdania ma szyk prosty. Ich koche heute (gotuje dzisiaj), DENN ich koche gerne. Ich koche heute, WEIL ich gerne koche. I tyle. Sa jakies trudniejsze spojniki, ktore zmieniaja tez pierwsza czesc zdania, ale podstawa to wlasnie denn, weil, dass, ob. Potem jeszcze dochodza reguly jak to wyglada z czasownikami modalnymi i w czasach przeszlych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 |
Zakorzenienie
|
No po angielsku emfaza też jest sztywna, ale po niektórych określeniach/przy niektórych konstrukcjach.To dość krótki i zamknięty katalog konstrukcji. Uznaniowo szyk przestawny można bez tych konstrukcji czasem robić jeśli chce się daną część mowy/zdania podkreślić. Wtedy ona jest na początku zdania, a po niej szyk przestawny.
---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Czy w niemieckim tak jak po polsku używa się pytań pomocniczych do nauki poszczególnych przypadków? Jeśli tak to jakich? bo coś było na blogu pana Tyczkowskiego o szyku, o tym ,że na 3 miejscu jest bodajże akusativ,dativ i coś tam jeszcze. Można jakoś te przypadki łatwo rozpoznać żeby wiedzieć gdzie jest ich miejsce w szyku zdania ?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.