![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój TŻ to tata do bani.
Biorę pod uwagę trudna sytuację dziecka, ale biorę też pod uwagę sytuację autorki. Przyjmijmy, że odejdzie od męża i możliwe że całkowita opieka nad dziećmi spadnie na nią (oprócz np co drugiego weekendu) i co wtedy? Powinna się do tego jakoś przygotować, zdrowym egoizmem nie skrzywdzi dziecka (nawet jeśli on będzie przez chwilę płakać/krzyczeć/ czy padnie na ziemię i zacznie kopać), natomiast jeśli się "zatyra" to już może być gorzej i dla niej i dla dziecka.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo wszystko nikt mi współczuć nie musi, nie czuje ani żalu, ani tego, że czegoś mi brak, naprawdę. I wiem, że jestem chętna do pomocy czy ustępowania, ale moje potrzeby w tym wszystkim są na pierwszym miejscu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#333 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ok rozumiem. Po prostu ja nie odebrałam tego jako nie-wiadomo-jak-pato-sytuacji, że dziecko wisi wręcz na niej non stop, tylko jednorazowa sytuacja po prostu. Do głowy mi nie przyszło, żeby to zgeneralizować, bo Autorka pisze, że jej 3latek potrafi bawić się sam - ale wiadomo, że raz na jakiś czas przychodzi o matki/ojca, żeby bawić się wspólnie. To normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#336 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieci które mają za maluśkiego wpojone poczucie ze rodzic jest zawsze kiedy tego potrzebują, bardzo szybko przestają potrzebować stałej uwagi rodzica. Bo maja duże poczucie zaopiekowania i bezpieczeństwa. To im pozwala właśnie spokojnie zajać się same sobą. bardzo mozliwe że odepchniecie dziecka przez ojca, powoduje ze ma ono zabuzone poczucie bezpieczeństwa, dlatego tak do matki lgnie. Choc osobiscie uważam,z e 3 latek to jest nadal tak małe dziecko, ze majac gorszy nastrój, dzień, stan zdrowia, cokolwiek, jak najbardziej moze mieć okresy kiedy nawet do ąłzienki będzie potrezbował iśc z rodzicem, boz wyczajnie nie ejst w stanie psychicznie wytrzymac oddalenia, nawet na zasadzie posiedzenia po drugiej stronie drzwi. I to nie jest zadno rządzenie rodzicem i wymuszanie, to sa realne potrezby dziecka w tym momencie. To nie jest dojrzały człowiek zdolny do racjonalnej analizy danych, to nadal bardzo małe , całkowicie od rodzica zalezne dziecko! Nie uczy się dzieci samodzielnego zajmowania sie sobą, nie buduje ich poczucia bezpieczeństwa , pewności siebie i poczucia własnej wartości, olewajac je, odpychajac, traktujac jak 5 koło przy wozie, racjonujac im czas zaopiekowania przez rodzica. Wręcz przeciwnie! Ludzie "niedokochani" dzieciństwie, pozostają problemowi, bluszczowaci i niedokochani do końca życia takze w swoich dorosłych związkach.
![]() |
![]() |
#339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorka nic nie napisała, że przy pierwszym dziecku partner jakoś super się nim opiekował i kochał. Zrobili sobie jednak druga pociechę, więc w jakiś sposób ta forma związku musiała jej też odpowiadać. Teraz widać się to zmieniło, jest zmęczona i ma dość, więc nie ma raczej sensu jechanie na partnerze (który swoją drogą robi wrażenie ch*jawnego ojca), a lepiej by chyba było pomyśleć co może zrobić autorka, dla swojego dobra i dla dobra swoich dzieci, bo tak czy inaczej pewnie to na nią spadnie obowiązek opieki nad nimi. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#341 | |||
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie widzę nic dziwnego w tym, że dzieco może być ważniejsze od pracy. Cytat:
Jak człowiek jest z dziecmi sam to ustala prioytety, a zdrowe podejście w takiej sytuacji jest takie, że dziecko jest najważniejsze. ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
Więc nie sadze, by jej zachowanie męża odpowiadało.
![]() |
![]() |
#342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zdrowym podejściem, będąc samemu,jest działać tak, żeby mieć siły jak najdłużej i nie ma to nic wspólnego z byciem wyrodnym rodzicem (chociaż mam wrażenie, że niektóre osoby tak odbierają to co pisze). Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Przyczajenie
|
Odnośnie mojej sytuacji:
Syn bardzo jest za mną, to prawda, ja za to wyznaję zasadę, że trzeba byc dla dziecka jak tego potrzebuje. Weźcie pod uwage, żę dziecko chodzi od pn do pt do przedszkola więc to nie jest tak, że mama i mama 24/7 . Jak juz wraca po 16.00 to uważam, że nalezy mu poświęcić te 4-5 godzin, które i tak sa przeplatane jego samodzielną zabawą. Czy biore na siebie za dużo to dobra kwestia, pewnie tak. Niestety mój TŻ niezbyt mi zostawia wybor bo wszystkie rozmowy na ten temat kwituje tak ze odrwaca kota ogonem, albo ja mówię co mi nie pasuje a on nie podejmuje rozmowy. Oststnio jak wspomniałam ze mógłby też co jakis czas umyc kibel to mi odparował ze " przecież chciałam ciepło w domu to on drewno nosi " (mamy kominek). Zamurowało mnie i juz wiem ze mój TŻ to był zły wybór na partnera i jakby nie omawiane tu dzieci i kredyt, juz bym sie pakowała dawno temu. Ot co. Jak sa dobre okresy, to można z nim spokojnie żyć, więc jestem w stanie tak funkcjonować w jakimś celu (no nie wiem znalezienie lepiej mojej pracy czy pójście młodszego do żłobka), ale nie zmienia to faktu ze niestety trafiłam na egoistę i lenia. no niestety, za błędy sie płaci. I zanim zacznie się dyskusja, czy byl taki wczesniej to odpowiem - częściowo tak, ale o ile ogarnianie domu mi tak bardzo nie przeszkadza to on nie podjął się nowych obowiązków, które doszły. Czy wiecie jak to wygląda z alimentami ? jakie to mogą byc kwoty? zawsze zalezne od zarobków (jakoś procent) czy przyjmuje się jakąś kwotę? 500zł 1000z? na dziecko? jestem zielona w temacie a od tego zalezy czy dam rade się sama z dziecmi utrzymac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Rodzicowi bardziej się 'opłaca' zaspokoić potrzeby dziecka niż je ignorować. dzięki temu ryzyko problemów jest zdecydowanie mniejsze, a co za tym idzie nie ma zmarnowanego czasu na naprawianie szkód. Samotna matka zawsze jest zmęczona, jesli nie ma nikogo do pomocy, pracuje zawodowo itd. Tego się nie da uniknąć, mimo wszelkich checi by o siebie dbać. Oczuywiście warto odpuszczać to co jest mniej ważne, a to oznacza niekoniecznie emocjonalne zdrowie swojego dziecka. Jestem za stawianiem granic, ale przeciwko wypłakiwaniu i pozostawianu dziecka ze jego trudnymi emocjami.
![]() |
![]() |
#345 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W jakim mieście mieszkacie? Może mogłabym pomoc, jeśli chodzi o znalezienie dobrego prawnika (który dodatkowo nie żeruje na samotnych matkach). Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym się na kredyt nawet nie oglądała, bo to nie znaczy, że nie będzie musiał go spłacać. Ewentualnie można sprzedać dom. Co do alimentów, to sąd bierze pod uwagę zarobki drugiego rodzica oraz możliwości zarobkowe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
No on się poświęca
![]() ![]()
![]() |
#350 |
Przyczajenie
|
Wiem abstrakcja. Juz pomijam takie kwestie ze drewno nanosi sie kilka miesiecy w roku a pranoe jednak robi sie prawie codziennie.
Jestem zalamana jak sobie tak podsumuje to wszystko Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
On był taki od poczatku zwiazku? ( przykład z kominkiem)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
Bardzo Wam współczuję (Tobie i dzieciom)l.
Moim zdaniem sytuacja tak już wygląda lub niedużo brakuje do tego, żeby mąż zaczął stosować wobec Ciebie przemoc psychiczną. Drwiny z kominkiem, to, w jaki sposób się do Ciebie zwraca, obrażanie się i "ciche dni" na to właśnie wskazują. W jego zachowaniu nie ma grama szacunku do Ciebie i Waszych dzieci. Nic dziwnego, że dziecko jest "za Tobą", bo to Ty jesteś jedynym rodzicem, który jest ze swoim dzieckiem. Nie ma znaczenia, czy taki był wcześniej, czy prawdziwe oblicze pokazał teraz, potrzebujesz pomocy, a w konsekwencji, krótko i na temat - trzeba wiać. On się nie zmieni, nie ogarnie, wieszczę, że będzie coraz gorzej. Już teraz nawet używasz retoryki typowej dla osoby w toksycznym/przemocowym/niedobrym związku, czyli "nie zawsze jest źle", "gdy są dobre momenty to...". Tobie i dzieciom pomoże tylko uwolnienie się od tego człowieka. Wiem, jakie to trudne i że nie czujesz się na siłach. Radzę poszukać pomocy. Na razie może wśród bliskich? Opowiedz komuś o tym, co przeżywasz. Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2018-01-24 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Konto usunięte
|
Jak to dlaczego? Serio nie wiesz? Jak komuś trzeba jak krowie w rowie tłumaczyć, że kobieta to człowiek i nie ma wbudowanego radaru "dziecko Mode on", to się człowiek robi ordynarny.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.