Zabobony/ głupie rady żywieniowe i inne teorię z tyłka [emoji23] - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-08-23, 23:28   #361
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: Zabobony/ głupie rady żywieniowe i inne teorię z tyłka

Cytat:
Napisane przez Fenenna Pokaż wiadomość
No i ja wychowałam się na Kubusiach których już od dziecka nie lubiłam ale to była tradycja że odprowadzając mnie do szkoły mama kupowała dużego (chyba litrowego) Kubusia i 2 pączki jako śniadanie do szkoły zamiast zrobić mi kanapki i picie w bidonie.
Twoja mama to sroga zawodniczka.

Ja rozumiem niektóre decyzje żywieniowe, że reklamowane jako zdrowe Kubusie, soczki itd.

Ale żeby dziecku dwa pączki dziennie dawać?!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-23, 23:46   #362
Fenenna
Wtajemniczenie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88088605]Nie plywaly tam zadne muchy?[/QUOTE]
Szczerze mówiąc starałam się tam nie zaglądać, ale chyba nie bo piekarnik był zamknięty
Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Twoja mama to sroga zawodniczka.

Ja rozumiem niektóre decyzje żywieniowe, że reklamowane jako zdrowe Kubusie, soczki itd.

Ale żeby dziecku dwa pączki dziennie dawać?!

Hahahaha taaak
Ona tak już ma że ze skrajności w skrajność, jak byłam dzieckiem karmila mnie kubusiami i pączkami dzień w dzień przez cała podstawówke (6 klas), ogólnie całe życie kuchnia - mięso, ziemniaki, mączne dania okraszone tłuszczem, zupy i sosy na magi, zasmazkach i zaklepach i poza zupami zero warzyw chyba że w sałatce jarzynowej z majonezem + ten stary olej co pisałam w poście wcześniej a jak kilka lat temu odkryła YouTube i kanały kulinarne to od tamtej chwili prowadzi chyba najbardziej różnorodna i zdrowa kuchnię z jaką miałam styczność, wszystko robi sama, nawet to co zwykle kupuje się gotowe jak keczup, majonez, wędliny i z dobrej jakości produktów.
Szkoda że "za moich czasów" tak nie było

Edytowane przez Fenenna
Czas edycji: 2020-08-23 o 23:52
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 07:06   #363
brandie
Wtajemniczenie

U mnie podobnie: Vegeta, Maggi, kostki, wszystko tłuste, z toną cukru, warzywa do obiadu pod postacią kupnej surówki w pudełku, z warzyw na kanapkę, to pomidor i ogórek, herbata z trzema łyżeczkami cukru, woda smakowa, białe buły, wiecznie jakieś ciastka i ciasta... A moja mama i tak twierdzi, że jest lepsza od innych, bo nam nie kupowała czipsów i fast foodów Nie lubiłam jeść jako dziecko, byłam niejadkiem, nie dziwię się.
brandie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 07:27   #364
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a
Konto usunięte

Myślę, że u mnie w domu przyczyną był po pierwsze brak edukacji (mama raczej nie wychodzi do ludzi, nie dokształca się, nie korzysta z internetu, jak już ogląda TV to raczej bzdury ), a po drugie chęć zapewnienia dobrobytu - bo te wszystkie Kubusie, słodkie soczki, wafelki i inne słodkości w latach 90 były właśnie takim dobrobytem no i tak już w głowie zostało . Kubuś też był reklamowany jako "zdrowy" i tak się w głowie utrwaliło. Myślę, że intencje były jak najlepsze, no ale widzę że nie jestem w tym osamotniona i wiele rodzin właśnie tak funkcjonowało. No i jak ktoś się już przyzwyczai do glutaminianu to trudno potem "na starość" przemówić komuś, że bez tego też się da, no bo jak to tak bez Maggi i Vegety?! Wszelkie inne zamienniki typu sos sojowy to przecież sam syf i chemia na pewno! A rosół bez kostki rosołowej to przecież "bez smaku" jest
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 07:51   #365
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Moja mama nadal żyje w przekonaniu, że rzeczy dedykowane dzieciom- kubusie, Danonki, Lubisie są mega zdrowe, bo przecież to produkty dla dzieci, a nikt by się nie odważył dosypywać do jedzenia dla dzieci syfu.

He-hehe

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 10:08   #366
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7
Konto usunięte

Treść usunięta
081ed4854e23be6738824bf7e7324809f3af476a_65822e820d4a7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 10:48   #367
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Ja też z tych, co mieli wodę w dzbanku do dyspozycji i tak mi zostało drozdzówek do szkoły nie dostawałam, ale nie wiem czy tak mnie rodzice nauczyli czy "ten typ tak ma", bo jak nie miałam jedzenia to szłam do sklepiku szkolnego i kupowałam sobie kanapkę. Drozdzówką to ja bym się nie najadła. Co prawda w tamtych czasach to była po prostu bułka z serkiem topionym, ale coz.
Jadlospisu idealnego nie mam, ale cieszę się, ze nie ruszają mnie słodkie napoje gazowane, bo to robi ogromną różnicę. Kupujemy sobie colę raz czy dwa w roku, jak nas mocno najdzie ochota.
U mojej babci od zawsze jest ciasto co niedzielę i mnóstwo ciasta na święta. U mnie tego nie ma, ciasto od czasu do czasu, malutkie, żeby zjeść i zapomnieć, nie dojadać, nie wyrzucać.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-08-24, 10:48   #368
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

U mnie w domu bylo bardzo w porzadku, warzywa do kazdego posilku, owoce, czejsciej sie podduszalo potrawy niz smazylo, a do picia glownie woda i herbata bez cukru. Ale jak troche podroslam to niestety nadrabialam z rowiesnikami w szkole, mielismy pod szkola taki wypasiony sklep, w ktorym bylo wszystko i chodzilismy regularnie na przerwach na zakupy pamietam np. caly wielki regal na ktorym byly najrozniejsze smaki flipsow. Najgorsze byly truskawkowe (fuj). Najsmaczniejsze serowo-cebulowe i czekoladowe. Poza tym byly jeszcze chipsy maczugi i takie w ksztalcie hot dogow i hamburgerow. Takie wspomnienia
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 10:51   #369
Melamix
Raczkowanie

Jak dla mnie to jednak najgorsze są głodówki wynikające z nieumiejętnego odchudzania, braku dostatecznej wiedzy. Strasznie sobie można zniszczyć zdrowie wtedy.
Melamix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 10:55   #370
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Moja mama nadal żyje w przekonaniu, że rzeczy dedykowane dzieciom- kubusie, Danonki, Lubisie są mega zdrowe, bo przecież to produkty dla dzieci, a nikt by się nie odważył dosypywać do jedzenia dla dzieci syfu.

He-hehe

kiedyś kiedyś kubus wprowadził Kubuś water, czyli przezroczysty napój słodzony z aromatem, udający wodę ale water c'nie

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88089388]U mnie w domu bylo bardzo w porzadku, warzywa do kazdego posilku, owoce, czejsciej sie podduszalo potrawy niz smazylo, a do picia glownie woda i herbata bez cukru. Ale jak troche podroslam to niestety nadrabialam z rowiesnikami w szkole, mielismy pod szkola taki wypasiony sklep, w ktorym bylo wszystko i chodzilismy regularnie na przerwach na zakupy pamietam np. caly wielki regal na ktorym byly najrozniejsze smaki flipsow. Najgorsze byly truskawkowe (fuj). Najsmaczniejsze serowo-cebulowe i czekoladowe. Poza tym byly jeszcze chipsy maczugi i takie w ksztalcie hot dogow i hamburgerow. Takie wspomnienia [/QUOTE]

jedyny smak takich chrupków jaki mi pasował to były chrupki orzechowe truskawka, czekolada, fujka
raz na 5 lat grzeszę i sobie kupuję, ale to już nie jest to samo, bo nie widze w sklepach tego producenta, którego kupowałam za dzieciaka.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 12:18   #371
DarkChocolate666
Zakorzenienie

Cytat:

He-hehe

Reklamy telewizyjne tez nie pomagaja. Tyle lat ciagle te same reklamy Nutelli jaka to ona pozywna i niezbedna, ile energii dodaje...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-24, 12:28   #372
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez DarkChocolate666 Pokaż wiadomość
Reklamy telewizyjne tez nie pomagaja. Tyle lat ciagle te same reklamy Nutelli jaka to ona pozywna i niezbedna, ile energii dodaje...

No wlasnie, to mnie wkurza - sztuczny napoj, ktory ma 30 kcal w 100 ml jest nazywany ''woda'' czy ''water'' + blekitne opakowanie, ktore przypomina o wodzie; sloik z sosem do spaghetti, ktory zawiera 14 lyzeczek cukru w jednym sloiku ma wielki napis ''bez konserwantow'', ktory ma nam sugerowac, ze jest zdrowy; batoniki roznej masci kusza napisem ''bez cukru'', chociaz moze sie w nich kryc daktyle lub syrop daktylowy, rodzynki, chyba nawet syrop z agawy. czy miod, ktory w supermarketowej formie dostepnej dla producentow i jeszcze podgrzany przy produkcji batonikow i innych jest po prostu cukrem.

ALE

mleko migdalowe nie moze sie nazywac mlekiem migdalowym, bo to oszukiwanie konsumenta, ktory oczekuje mleka
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 14:16   #373
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez DarkChocolate666 Pokaż wiadomość

I Kinder mleczna kanapka : zdrowe kakao, mleko, pożywny biszkopt

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88089388]U mnie w domu bylo bardzo w porzadku, warzywa do kazdego posilku, owoce, czejsciej sie podduszalo potrawy niz smazylo, a do picia glownie woda i herbata bez cukru. Ale jak troche podroslam to niestety nadrabialam z rowiesnikami w szkole, mielismy pod szkola taki wypasiony sklep, w ktorym bylo wszystko i chodzilismy regularnie na przerwach na zakupy pamietam np. caly wielki regal na ktorym byly najrozniejsze smaki flipsow. Najgorsze byly truskawkowe (fuj). Najsmaczniejsze serowo-cebulowe i czekoladowe. Poza tym byly jeszcze chipsy maczugi i takie w ksztalcie hot dogow i hamburgerow. Takie wspomnienia [/QUOTE]Flipsy!
R.I.P

Tonami to się żarło na przerwach

km

mój INSTA
Stary 2020-08-24, 14:22   #374
Sally1642
Rozeznanie

Flipsy nie do końca R.I.P Są w Biedronce aktualnie.
Sally1642 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 14:33   #375
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Fenenna Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc starałam się tam nie zaglądać, ale chyba nie bo piekarnik był zamknięty

Hahahaha taaak
Ona tak już ma że ze skrajności w skrajność, jak byłam dzieckiem karmila mnie kubusiami i pączkami dzień w dzień przez cała podstawówke (6 klas), ogólnie całe życie kuchnia - mięso, ziemniaki, mączne dania okraszone tłuszczem, zupy i sosy na magi, zasmazkach i zaklepach i poza zupami zero warzyw chyba że w sałatce jarzynowej z majonezem + ten stary olej co pisałam w poście wcześniej a jak kilka lat temu odkryła YouTube i kanały kulinarne to od tamtej chwili prowadzi chyba najbardziej różnorodna i zdrowa kuchnię z jaką miałam styczność, wszystko robi sama, nawet to co zwykle kupuje się gotowe jak keczup, majonez, wędliny i z dobrej jakości produktów.
Szkoda że "za moich czasów" tak nie było
Lepiej późno niż wcale. Mam grubą ciotkę, która biadoli jakie złe ma geny, ale kiedy do niej nie zajdziesz to ma do częstowania tłusty sernik i uduszone mięso. Uważa, że pełne ziarna zamulają błonnikiem jelita, chude mięso nie ma wartości, owoce to sama woda, a warzywa najlepiej tylko gotowane, bo lekkostrawne, tak samo gruszki i jabłka. A orzechy i pestki to sam tłuszcz, absolutnie nie wolno jeść. Ma już 70 lat, nie przetłumaczysz, że jej dieta nie jest ani lekkostrawna, ani niskokaloryczna, ani wartościowa pod jakimkolwiek innym względem.

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 14:36   #376
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
Tak widziałam, ale mało smaków i chyba producent inny.

km

mój INSTA
Stary 2020-08-24, 15:23   #377
DarkChocolate666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sally1642 Pokaż wiadomość
I w Tesco, ale tylko jeden czy dwa smaki.

Stary 2020-08-24, 17:50   #378
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Inka to taka samo kawa, jak rooibos, czy inne zioło herbata.
Przecież dobrze wiesz ze to ze zboża palonego napar.
ale nie wiem jakie składniki na to wpływają stąd pytanie. Pieczywo to też zboża ale chyba sikopędnie odwadniająco nie działają. Lubię Cię czytać bo masz sporą wiedzę.
Piję inkę 2-3 kubki dziennie z 2 łyżeczek. Nie widziałam problemu bo ogólnie piję bardzo dużo. Ale zredukuję do 1-2 z 1 łyżeczki.

Cytat:
Wiesz co, akurat bole stawow sa obecnie plaga naszych czasow i wiele ludzi staje sie wrecz niesprawnych w wieku 30-40 lat, bo im wysiadaja stawy jeden po drugim. Obecna medycyna sobie z tym tematem nie radzi, wiec co sie dziwic, ze ludzie szukaja glebiej.

Tak samo jest z wszelkimi chorobami autoimmunologicznymi, medycyna ma ograniczone pole do popisu (+ lekarzom brakuje holistycznego podejscia), ludzie sami na sobie testuja rozne rzeczy i okazuje sie, ze mimo ze np. wedlug medycyny nie sa na nic uczuleni, to jednym pomaga w powrocie do normalnosci np. odstawienie glutenu czy nabialu, albo przejscie na diete wegetarianska, albo w druga strone ograniczenie mocne weglowodanow.

Nie wszystkie choroby sa tak ewidentne jak np. cukrzyca, ktora wiadomo jak sie leczy i wiadomo jak sie odzywiac. Jezeli nie cierpisz na zadne skomplikowane dolegliwosci, to gratuluje, ale mozna okazac troche empatii.

ze stawami to nie wiedziałam. Poza tym nie nabijam się, dobrze że jest wiedza. Tylko tak trochę żartuję że kiedyś ludzie może częsciej mieli wzdęty brzuch ale zarazem nie myśleli o detalach. Nie wiedzieli że coś od czegoś i nie przezywali tego.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2020-08-24 o 17:51
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 18:49   #379
Martii
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Martii

Cytat:
I Kinder mleczna kanapka : zdrowe kakao, mleko, pożywny biszkopt

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Flipsy!
R.I.P

Tonami to się żarło na przerwach

Andruty Piotrusia ! można je jeszcze gdzieś kupić w Polsce ?
Martii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-25, 08:18   #380
Kalindaa
Zadomowienie

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88089990]Lepiej późno niż wcale. Mam grubą ciotkę, która biadoli jakie złe ma geny, ale kiedy do niej nie zajdziesz to ma do częstowania tłusty sernik i uduszone mięso. Uważa, że pełne ziarna zamulają błonnikiem jelita, chude mięso nie ma wartości, owoce to sama woda, a warzywa najlepiej tylko gotowane, bo lekkostrawne, tak samo gruszki i jabłka. A orzechy i pestki to sam tłuszcz, absolutnie nie wolno jeść. Ma już 70 lat, nie przetłumaczysz, że jej dieta nie jest ani lekkostrawna, ani niskokaloryczna, ani wartościowa pod jakimkolwiek innym względem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Tez mam taka osobę w rodzinie: chleba jasnego nie je bo tuczy, ale ciasto już ok. Owoców lepiej malutko jeść, bo cukry, ale 2 schaboszcaki i górę ziemniaków z sosem na obiad to juz wsuwa. A pozniej zastanawia sie czemu tyje i tez jest zwalanie na geny i choroby.
Kalindaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-25, 08:25   #381
9848198ceafc75373689018f1c5708ad8ca8cef1_608746413ed8e
Konto usunięte

A lubicie kiszone warzywa?

Ja kapustę i ogórki mogłabym jeść codziennie i w każdej ilości. Kiszona kapusta to moja najulubieńsza przekąska.

BTW, czy takie ciągoty do kwaśnych rzeczy to jedynie preferencja czy może to być oznaka niedoborów w organizmie?

Od małego uwielbiam kwaśne rzeczy, jako kilkuletni dzieciak ukradkiem podjadałam marynowane grzyby czy paprykę (do czasu, aż podtrułam się papryką i teraz unikam jak ognia), jak mama robiła surówkę z kiszonej kapusty to potrafiłam zjeść wielką porcję zanim się upiekło mięso, grejpfruty również jadałam od najmłodszych lat, kwaśny smak to wręcz moja obsesja.
9848198ceafc75373689018f1c5708ad8ca8cef1_608746413ed8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-25, 09:11   #382
DarkChocolate666
Zakorzenienie

[1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;88091508]A lubicie kiszone warzywa?

Ja kapustę i ogórki mogłabym jeść codziennie i w każdej ilości. Kiszona kapusta to moja najulubieńsza przekąska.

BTW, czy takie ciągoty do kwaśnych rzeczy to jedynie preferencja czy może to być oznaka niedoborów w organizmie?

Od małego uwielbiam kwaśne rzeczy, jako kilkuletni dzieciak ukradkiem podjadałam marynowane grzyby czy paprykę (do czasu, aż podtrułam się papryką i teraz unikam jak ognia), jak mama robiła surówkę z kiszonej kapusty to potrafiłam zjeść wielką porcję zanim się upiekło mięso, grejpfruty również jadałam od najmłodszych lat, kwaśny smak to wręcz moja obsesja.[/QUOTE]Ja tez bardzo lubie kiszone rzeczy, mysle, ze to po prostu preferencja, bo cale swoje zycie tak mam.

Stary 2020-08-25, 09:16   #383
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Dzieci liżą ściany bielone wapnem, bo mają niedobory wapnia. Nie wiem, na ile to prawda.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-08-25, 09:40   #384
Lottie69
Zakorzenienie

[1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;88091508]A lubicie kiszone warzywa?

Od małego uwielbiam kwaśne rzeczy, jako kilkuletni dzieciak ukradkiem podjadałam marynowane grzyby czy paprykę (do czasu, aż podtrułam się papryką i teraz unikam jak ognia), jak mama robiła surówkę z kiszonej kapusty to potrafiłam zjeść wielką porcję zanim się upiekło mięso, grejpfruty również jadałam od najmłodszych lat, kwaśny smak to wręcz moja obsesja.[/QUOTE]Raczej to już kwestia lubienia. Ja uwielbiam dobrze ukiszone ogórki i kapustę. Wymyśliłam nawet danie bułka z kapustą, bardzo polecam

Ogórka też zjem samego z ręki, byle dupki odkroić, bo mi nie smakują. Ale też jestem od małego nauczona i to chyba dlatego

Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-25, 09:51   #385
khloe
Strzelaj lub emigruj!

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88091666]Dzieci liżą ściany bielone wapnem, bo mają niedobory wapnia. Nie wiem, na ile to prawda.[/QUOTE]Krowy na bank tak robią i to jest udowodnione, że czegoś tam im brak w organizmie

Ja od zawsze lubię kiszonki, ale to chyba preferencja.

Tak jak od dzieciaka, aż do teraz lubię sobie czasem zanurzyć palec w vegecie i oblizać

W ogóle uwielbiam słone rzeczy, wiem, że to niezdrowe i wg innych mam tendencje do przesalania potraw

km

mój INSTA
Stary 2020-08-25, 09:53   #386
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Krowy na bank tak robią i to jest udowodnione, że czegoś tam im brak w organizmie

Ja od zawsze lubię kiszonki, ale to chyba preferencja.

Tak jak od dzieciaka, aż do teraz lubię sobie czasem zanurzyć palec w vegecie i oblizać

W ogóle uwielbiam słone rzeczy, wiem, że to niezdrowe i wg innych mam tendencje do przesalania potraw

Dlatego kiedyś malowałam się obory wapnem

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-25, 09:54   #387
FIGA99
Raczkowanie

Może i preferencję, ale łączę się z tobą w "bólu". Kiszonki bym jadła, tak samo ogórki małosolne. Magi??? UWIELBIAM
FIGA99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-08-25, 10:03   #388
cukierek_z_cykuty
Zadomowienie

Od małego uwielbiam kwaśne rzeczy, jako kilkuletni dzieciak ukradkiem podjadałam marynowane grzyby czy paprykę (do czasu, aż podtrułam się papryką i teraz unikam jak ognia), jak mama robiła surówkę z kiszonej kapusty to potrafiłam zjeść wielką porcję zanim się upiekło mięso, grejpfruty również jadałam od najmłodszych lat, kwaśny smak to wręcz moja obsesja.[/QUOTE]

Też się nad tym zastanawiałam. Lubię też inne smaki, słony, gorzki, słodki trochę mniej ale jednak, ale kwaśny... Od dziecka jedyna drożdżówka to taka z kapustą, kiszone ogóry ponad wszystko, woda z ogórków i kiszonej kapusty to najlepsze pićko pod słońcem. Mleko fuj, ale zsiadłe i kefir mniam. I zawsze, ale to zawsze jak mi coś dolega (czy to przeziębienie czy kac) wciągam tony kwaśnego - pomarańcze (im kwaśniejsze tym lepiej), ogórki, herbata z cytryną bez cukru. No ale ok, to są rzeczy zdrowe i z witaminami, można wytłumaczyć ciągoty niedoborami. Ale dlaczego ciągnie mnie do octu? Czemu on mi ładnie pachnie (nawet jak nim chałupę szoruję)? Czemu najlepsze warzywo (oprócz ogóra) to takie zamarynowane w occie?
cukierek_z_cykuty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-25, 10:24   #389
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a
Konto usunięte

Mnie do kwaśnych nie ciągnie, ale często mam ciągoty na słone - bardziej, niż na słodkie. Chętniej zjem chipsy niż czekoladę
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-25, 10:32   #390
Patsak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cukierek_z_cykuty Pokaż wiadomość
Też się nad tym zastanawiałam. Lubię też inne smaki, słony, gorzki, słodki trochę mniej ale jednak, ale kwaśny... Od dziecka jedyna drożdżówka to taka z kapustą, kiszone ogóry ponad wszystko, woda z ogórków i kiszonej kapusty to najlepsze pićko pod słońcem. Mleko fuj, ale zsiadłe i kefir mniam. I zawsze, ale to zawsze jak mi coś dolega (czy to przeziębienie czy kac) wciągam tony kwaśnego - pomarańcze (im kwaśniejsze tym lepiej), ogórki, herbata z cytryną bez cukru. No ale ok, to są rzeczy zdrowe i z witaminami, można wytłumaczyć ciągoty niedoborami. Ale dlaczego ciągnie mnie do octu? Czemu on mi ładnie pachnie (nawet jak nim chałupę szoruję)? Czemu najlepsze warzywo (oprócz ogóra) to takie zamarynowane w occie?
Ja tez uwielbiam wszystko co kwasne i kocham ocet, barszcz kiszony, wode z ogorkow i kapusty, a nawet rozpuszczalna aspiryne
Patsak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości