Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-12-14, 21:13   #361
minisia
Zakorzenienie

Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

Witam nowe mamusie Super, ze jest nas coraz wiecej Napewno ktos jeszcze przybedzie
Oto nowa lista:
dyta19 – 30.05.2007
Xantia – 15.06.2007
minisia – 16.06.2007
kasia_mw – 21.06.2007
ajanna – 22.-6.2007
ewa.nea – 07.07.2007
Shemreolin – 16.07.2007
Madzia ) – 24.07.2007
fredziunia – 29.07.2007
Olinda – 03.08.2007
lea35 – 08.08.2007
osiołek – 12.08.2007
frida110 - 12.08.2007

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 21:25   #362
ajanna
Wtajemniczenie

Witam wszystkie nowe mamy i gratuluję
W końcu zrobiłam to usg "genetyczne" ale nie u siebie w przychodni tylko na Madalińskiego - zresztą tam chyba będziemy rodzić. marzył mi się poród w domu, ale przy bliźniakach to raczej niemożliwe Chyba w ogóle przeniosę się do tego szpitala z prowadzeniem ciąży, zapisałam się tam na kolejną wizytę na początek stycznia - zobaczę co to za lekarka.
W ciągu kilku dni miałam bliskie spotkania z 4 lekarzy i niestety większość mnie rozczarowała. Dużo się zmieniło odkąd ostatnio byłam w ciąży, ale nadal mnóstwo niekompetencji, bałaganu, biurokracji, no i oczywiście naciągania na prywatne usługi .
Badania wyszły tak:
NT 1.66 przy CRL 7.1
NT 2.01 przy CRL 7.01
konsultowałam to na Madalińskiego i w IMiDz i powiedziano mi, że te wyniki są w normie, chociaż oczywiście to NT u drugiego bobasa mogłoby być ciut niższe. Myślałam o tym, żeby zrobić jeszcze jedno usg. Podobno w W-wie najlepszy jest dr Tomasz Roszkowski, ale chyba mam zły nr Może któraś z Was ma namiar na jakiegoś dobrego speca od ciążowego usg z W-wy?
A włosy też bym sobie chętnie zrobiła - ale platynowe, więc chyba w ciąży się nie zdecyduję, bo teraz mam "własne" ciemnobrązowe i obawiam się, że to jednak byłaby za duża dawka chemikaliów :/
ajanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 22:03   #363
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Witam nowe mamy. No i zakupiłam Prenatal Complex, zawiera imbir i może pomoże mi na mdłości.
Co do farbowania to słyszałam różne opinie, ja chyba zrezygnuję. Podobno kolory też mogą nie wyjść takie jakbyśmy chciały (duża dawka hormonów tak działa). No i nie radzę siedzieć pod suszarą w wysokiej temperaturze, bo moja ciotka dostała krwotoku. Ja w 5 tc robiłam fryz na wesele i powiedziałam, żeby mi zmniejszyła temp. i było dobrze.
kasia_mw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-15, 10:06   #364
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Jejku!! Jak dużo nowych mamusi przybyło Ale się cieszę No i oczywiście serdecznie GRATULUJę!!! Jest nas 13 !!!

Ja też chciałam na Świeta sobie jakąś fryzurke strzelić, zfarbowaniem obowiązkowo, bo strasznie te moje włosy wyglądają, ale rezygnuje, wole nie narażać Maleństwa na żadne nieprzyjemności, a siebie na mdłości, które ostatnio się nasilają, a na zapachy jestem bardzo wrażliwa.

Olinda: rzeczywiscie masz termin bardzo blisko mojego,. Według moich obliczeń wyszło, że około 08. 08., a moja ginekolog wyliczyła mi, że 05.08. Ale takie róznice kilkudniowe to norma chyba.

Pędzę wieszać gwiazdki w oknach, w końcu niedługo Święta będą, chcę czuć ich atmosferę już wcześniej.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-15, 13:41   #365
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Może Wy mi udzielicie jednoznacznej odpowiedzi, bo przeczytałam kilka wątków i dalej jestem "zielona".

Zapisałam się miesiąc temu do fryzjera (specjalnie na święta), wczoraj odkryłam, że jestem w ciąży. No i teraz jestem w kropce. Odwoływać fryzjera (bo pierwszy trymestr ciąży), czy nie przejmować się i zrobić sobie ten wyczekiwany balejaż. Nie chcę wyglądać jak zaniedbana "baba" od samego początku ciąży, ale jeżeli trzeba?????? Sama już nie wiem.
Spokojnie możesz pofarbować włosy! Ja przetrzepałam wiele informacji na ten temat i jestem pewna, że substancje zawarte w farbie przenikają przez skórę głowy w tak śladowych ilościach że NIE MA TO ŻADNEGO WPŁYWU na dziecko.:cmok :

Musimy być ładne!!

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-15, 13:50   #366
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

minisia - jak Ty się czujesz i jaki masz brzuch?? Bo jesteś "najbliżej" mojego terminu. Ja już jestem strasznie "wypchana"... Kupiłam sobie drugie ciążowe spodnie i bluzkę "przyszłościową".

W ogóle to proponuję aby każda z nas powiedziała ile ważyła jak zaszła w ciążę i ile przybiera. Ja ważyłam 53 kg, a teraz (dziś 14 tygodni) ważę 56,5 kg. Staram się nie obżerać żeby nie zarosnąć sadełkiem.

Stary 2006-12-15, 16:49   #367
minisia
Zakorzenienie

Xantia czuje sie dobrze, apetyt dopisuje, brzuszek rosnie. W jedne jeansy juz sie nie dopinam Wieczorem mi najbardiej brzuch wywala
Jesli chodzi o farbowanie wlosow to pytalam lekarza i powiedial, ze jest teoria, zeby wlosow nie farbowac w ciazy, ale nikt nie potrafi wytlumaczyc dlaczego i powiedzial, ze w drugim trymestrze, bo w pierwszym jeszcze wszystko sie moze zdazyc Dlatego odczekalam dla wlasnego swietego spokoju i w poniedzialek bylam zrobic sobie balayage i oczyszczanie twarzy, ale bez pradow, bo ponoc ich nie mozna w ciazy. Uprzedzilam tylko o swoim stanie fryzjerke i kosmetyczke We wtorek ide do lekarza to bede wiedziec ile przytylam

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-15, 19:18   #368
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Aaaaaa, no mnie też bardziej wieczorem wypina

Stary 2006-12-15, 19:58   #369
ewa.nea
Zakorzenienie

W zeszłym tygodniu robiłam balejaż i wyszedł rewelacyjnie Czyli to nieprawda, że w ciąży lepiej się nie farbować.
ewa.nea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 06:32   #370
frida110
Zakorzenienie

Idę więc do fryzjera i już.
A jak tam wasze objawy? Bo u mnie poza lekkim pobolewaniem brzucha co jakiś czas i mocno powiększonymi piersiami narazie nie ma nic więcej.
Aha, jest jeszcze jeden objaw - przesadna dbalość mojego TŻ o mnie.

Moja waga wyjściowa przed ciążą to 60 kg.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 07:39   #371
Olinda
Raczkowanie

Moja wyjściowa waga to 47, no ale to same początki. Jem jak słoń więc nie wiem co będzie za parę miesięcy . Trochę przestałam się tak zamartwiać czy sobie dam radę, bo powiedziałam w domu o dzidzi i wszyscy się cieszą jak małe dzieci.
Powiedzcie mi czy was też tak brzuch boli? Jak bym miała @ dostać.
Wydaje mi się, że nas wyjątkowo dużo . Chyba się nie skusiłyście na becikowe (przepraszam)
Olinda jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-16, 08:32   #372
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Frida, prawidłowo! Idź do fryzjera i nie przejmuj się zabobonami!!

Mnie brzuch nie boli, ale cały czas go hmmm, czuję. No i widzę

A co do becikowego, to słyszałam, że od przyszłego roku ma go nie być. Nie sprawdzałam nowych info, więc na 100% nie wiem. Chociaż przydałoby się

Stary 2006-12-16, 08:34   #373
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Mnie też przez cały dzień brzuch boli, przeważnie tak poboluje, ale czasami strasznie daje się we znaki.
Piersi też juz mam troszke większe, i bolą przy dotykaniu. I te bieganie do ubikacji, dzis w nocy 4 razy byłam się wysikać, a o 8:15 juz piąty raz biegłam.
Zwariować można, całej nocy do porządku nie można przespać.

Moja waga wyjściowa to 45 kg i na razie utrzymuje się na tym poziomie. Zobaczymy jak to bedzie po 9 m-cach.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 12:01   #374
ajanna
Wtajemniczenie

Ja ważyłam 47-48 kg - nie wiem dokładnie, bo nie mam wagi w domu, a teraz w 13 tc - 52 kg!!! W pierwszej ciąży przytyłam ponad 20 kg, więc teraz z tymi bliźniakami jestem trochę przerażona :O. Ale mam zamiar b. długo karmić piersią, więc mam nadzieję, że wszystko zrzucę (W pierwszej ciąży to się sprawdziło - nie znoszę ćwiczeń :P). Mnie też brzuch bolał na początku ciąży, ale jakoś w drugim msc-u mi przeszło. Teraz za to kłuje, ale lekarze mówią, że tak może być - z tym że na to kłucie no-spa już niestety nie pomaga Moja kosmetyczka też wie, że jestem w ciąży, bo jestem z nią zaprzyjaźniona, ale prądów i kwasów owocowych nie chce mi robić, dobrze, że chociaż do depilacji bikini ją przekonałam ;>. Kurczę, zazdroszczę Wam tych kolorów - spytam chyba lekarza i fryzjerkę, co sądzi o farbowaniu, w końcu zaraz będę w 2. trymestrze .
Stary 2006-12-16, 12:09   #375
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Hajo, ja w końcu nieco wypoczęłam i zaraz zabieram sie za sprzatanie. Obiecałam Łukaszowi, że cos w domu porobię w weekend, bo tak to on zasuwa i zaczynam się bac, że zaraz wyjdzie jakaś awantura, że sie lenię. No bo w sumie lenię się, bo rzeczywiscie jestem zmęczona bardziej niż zwykle.

Zważyłam się przed chwilą i waże 57,3 czyli w zasadzie za wiele to nie przytyłam. Chyba najwięcej mi ważę te cycuchy... Mdłości jakoś mijają i zaczynam wychodzic na prosta. Witamin juz nie biore bo zapomniałam je zabrać od Nefretete z wizażowego spotkania, ale łykam kwas foliowy. Zresztą jakoś i tak źle sie czułam szprycując sie codziennie tymi witaminami. Może to, że teraz jakoś nie mam mdłości to dlatego, że nie juz tego nie łykam.

Brzucha nie mam zupełnie a to juz 10 tydzień. Zaczynam sie zastanawiać czy ja w ogóle jestem w ciazy. Moja koleżanka z pracy, która ma termin podobny jak Xantia ma już dosć spory brzuszek, a ja autentycznie nic a nic. Gapię sie na ten brzuch i nie moge sie niczego dopatrzyć. Ciekawa jestem kiedy cos mi wyskoczy.

No dobra, lezę sprzątać.. .w końcu obiecałam.

P.S. Czy was tez tak skręca z bólu przy kichaniu? Bo ja czasami jak kichnę to mnie łapią obustronne skurcze w okolicy jajników. Tak jakby mnie bolały mięśnie od spiecia.

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 12:18   #376
ajanna
Wtajemniczenie

Tylko nie przesadzaj z tym sprzątaniem A co do brzucha to w pojedynczej ciąży, pojawił mi się dopiero w piątym msc-u, a niektórym podobno jeszcze później. Fajnie, że możesz chodzić w swoich ciuchach, ja już za moimi tęsknię :P.
Stary 2006-12-16, 14:04   #377
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

ajanna, a teraz jakieś zdjęcie nam pokażesz??

Właśnie dostałam telefon od koleżanki, że kupiła mi supersuknię!! Taką obcisłą ciążową, żeby brzuszek było widać!! Później jadę do niej, to wstawię pewnie fotki!

Nie mogę kichać, kaszleć ani biegać, tak jak Shem.

Edytowane przez Xantia
Czas edycji: 2006-12-16 o 19:40
Stary 2006-12-16, 14:05   #378
ewa.nea
Zakorzenienie

Pojawił mi się bardzo negatywny objaw - problemy z zębami
Już 2 razy w tym tyg. byłam u dentysty.
Stary 2006-12-16, 14:12   #379
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez ewa.nea Pokaż wiadomość
Pojawił mi się bardzo negatywny objaw - problemy z zębami
Już 2 razy w tym tyg. byłam u dentysty.
Oj, a co się dzieje?? Bo słyszałam, że w ciąży plomby lubią wypadać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-16, 17:43   #380
fredziunia
Rozeznanie

No wkoncu sie udalo ...od wczoraj nieumiem sie tu zalogowac ale juz jestem

Co do bolacego brzucha to umnie ostatnio boli tak jakby przed @ czasami mocniej czasami mniej jak narazie da sie wytrzymac
No to ja tez podaje (chyba najgrubsza na tym watku jestem ) moja waga przed ciaza 68 kg obecnie zaczyna sie 7 tydzien i jest (waga dzisiejsza) 68,3 kg zobaczymy jak bedzie dalej

Xantia: czekamy na zdjecia sukienki
fredziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 20:38   #381
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

No my też trochę posprzątaliśmy, tak na szybkiego, mój mz mi pomagał no i przejaśniało. Ja ostatnio też mam mało czasu, całe szczęście, że Święta u rodzinki spędzamy, bo nie byłoby co nawet zjeść. Co do brzucha to mnie nie boli, czasami czuję tylko jakby siedziała tam jakaś gula. Samopoczucie mi się polepsza, a waga przed ciążą to chyba 60 kg (nie wiem, bo się nie ważyłam). W pierwszych tygodniach trochę przytyłam, ale później przez te mdłości schudłam. Brzuszek mam malutki, wypina mnie na wieczór i wtedy to nawet pokaźny jest.
kasia_mw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-17, 13:48   #382
minisia
Zakorzenienie

Jesli chodzi o bolacy brzuch to u mnie juz to minelo, ale do 11 tc tez pobolewal jak na okres.
fredziunia nie jestes wcale najgrubsza - ja przed ciaza wazylam tez 68kg, a ile prytylam to dowiem sie we wtorek, bo ide do lekarza
A ja zaraz zabieram sie za pakowanie prezentow

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2006-12-17, 15:40   #383
fredziunia
Rozeznanie

minisia: no prosze to mialysmy taka sama wage wyjsciowa ja tez ide we wtorek do lekarza na 9:00 rano a zachwile tez chyba wezne sie za pakowanie prezentow

A co do boli brzuszka to nie jest tak ze on boli non stop raz w nocy zacznie ciagnac czasami w ciagu dnia ale tak jak pisalam da sie wytrzymac ten bol hmmm ciekawa jestem co powie lekarz we wtorek mam nadzieje ze bedzie wszystko wporzadku i pozwoli mi jechac do Polski na Swieta no coz zobaczymy

A gdzie reszta mamusiek ??
fredziunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-17, 17:26   #384
frida110
Zakorzenienie

Ja przepraszam ale co z tym wtorkiem?
Ja też idę do lekarza właśnie we wtorek.
A w ogóle biorę na ten dzień urlop w pracy, tak ważnego dnia nie można sobie zepsuć fochami księgowej (też w ciąży).
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-17, 18:38   #385
Kancia
Zakorzenienie

Witam,
Ja właściwie do konca nie wiem jaki mam termin bo pani doktor uparła sie liczyc mi wiek dziecka od OM a ja wiem kiedy było zapłodnienie. Dodam jeszcze, ze cykl, którym zaszłam w ciąże trwał 60 dni
Także termin mam sierpień - wrzesien to chyba sie tu do Was przytule jeśli pozwolicie a moze ktoraś z Was sie zna bardziej niz ja i umie obliczyc moj termin

ostatnia miesiączka 21.10
zapłodnienie nastąpiło około 27.11

Pozdrawiam i spadam do łozia jutro Was odwiedze
Stary 2006-12-17, 20:43   #386
minisia
Zakorzenienie

Kancia witaj w naszym gronie i serdecznie gratuluje
Z tego co wiem to w sumie ja np nie wiem dokladnie kiedy doszlo do zaplodnienia - tzn w dwoch terminach napewno tylko nie wiem w ktorym, bo nie mierzylam nigdy temperatury, nigdy tez nie mialam monitorowanych cykli i z tego co wiem to termin oblicza sie na podstawie ostatniej miesiaczki - od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki odejmujesz 3 miesiace i dodajesz tydzien - czyli w twoim przypadku mi wychodzi termin na 28 lipca, ale jesli chodzi o dzien zaplodnienia to nie wiem czy liczy sie tez ta metoda - nie wydaje mi sie
I szczerze powiem to nie jest uparta pani doktor, ze tak ci liczy, bo tak kazdy lekarz ci powie, ze ciaze liczy sie od dnia ostatniej miesiaczki - przynajmniej ja sie z inna opinia nie spotkalam, bo wszedzie idac na badania zawsze pytaja o dzien ostatniej miesiaczki.

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2006-12-17, 22:48   #387
ewa.nea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Xantia Pokaż wiadomość
Oj, a co się dzieje?? Bo słyszałam, że w ciąży plomby lubią wypadać.
Niestety plomby, a dokładnie część jednej wykruszyła się. Na dodatek ząb boli co jakiś czas. Konieczne będą częste wizyty u dentysty.
Stary 2006-12-18, 05:35   #388
Kancia
Zakorzenienie

minisia wiesz wszystko byłoby OK gdyby nie to, ze cykl był bardzo długi. Więc termin wyliczony z OM myliłby sie około 3 tygodni
W piatek idę do lekarza innego więc zobaczymy co on wymysli
Stary 2006-12-18, 09:02   #389
minisia
Zakorzenienie

Kancia to jak bediesz juz wszystko wiedziec to daj znac to zaraz wciagamy cie na liste szczesliwych mamusiek
Czy ktos wie co sie dzieje z Dyta19, bo wogole sie nie odzywa

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2006-12-18, 09:19   #390
Olinda
Raczkowanie

Ewa.nea a mówił Ci dentysta, że masz jeść więcej białka albo wapna albo coś? Bo przyznam, że mnie trochę nastraszyłaś z tymi ząbkami. Ja mam wszystkie wyleczone ale prawie nie mam zęba bez plomby, no ale w tym wieku
Olinda jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości