Praca jako au-pair - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-08, 18:37   #361
kaszellek
Zadomowienie

GG do kaszellek
Dot.: Praca jako au-pair

z tego co wiem to funkcjonuje, ale ciezko znalezc cos za dobre pieniazki..
kaszellek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-09, 13:18   #362
kruszynka1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaszellek Pokaż wiadomość
ja tez chcialabym zostac na dluzej niz na rok, juz nie jako au-pair tylko isc na swoje.. ale wiem, ze rozsadniej bedzie wrocic na rok do kraju, skonczyc studia, a tutaj wrocic z papierkiem.. i isc na swoje
ja już studia mam za soba. od razu jak sie obronialm wyjechałam do UK.
Stary 2008-09-10, 12:47   #363
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaszellek Pokaż wiadomość
ja tez chcialabym zostac na dluzej niz na rok, juz nie jako au-pair tylko isc na swoje.. ale wiem, ze rozsadniej bedzie wrocic na rok do kraju, skonczyc studia, a tutaj wrocic z papierkiem.. i isc na swoje
a nie chcesz studiowac w UK ?? ja np. juz postanowilam tu isc na studia i tu potem isc na swoje
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 18:56   #364
elfik5
Raczkowanie

Hej.
Założyłam konto na aupair-world.net i aktualnie jestem jeszcze na etapie poszukiwań odpowiedniej rodziny.
W ciągu tygodnia dostałam ponad 50 propozycji ale niestety niewiele z nich zainteresowało mnie.
Umówiłam się z dwiema rodzinkami na rozmowę. Zastanawiam się tylko o czym będziemy rozmawiać i o co mogę ich zapytać... Problem w tym, że właściwie wszystko co mnie i ich interesowało zostało już powiedziane – za pośrednictwem maili.
Dziewczyny, jak wyglądały wasze pierwsze rozmowy z potencjalnymi rodzinami goszczącymi? O co pytałyście i byłyście pytane? Czy porozumiewałyście się bezproblemowo w języku obcym?
Szczerze mówiąc jestem podenerwowana tymi rozmowami. Moje umiejętności językowe (niemiecki) pozostawiają wiele do życzenia i strasznie boję się kompromitacji...

elfik5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 22:29   #365
kaszellek
Zadomowienie

GG do kaszellek

Cytat:
Napisane przez Ieka Pokaż wiadomość
a nie chcesz studiowac w UK ?? ja np. juz postanowilam tu isc na studia i tu potem isc na swoje
to mialoby sens, ale zrobilam juz 2 lata studiow (z 3:P) zostal mi najbardziej lajtowy rok plus pisanie licencjatu, jestem na fajnym kierunku, na dobrej uczelni... to co studiuje jest dla mnie bardzo ciekawe, chce je skonczyc dla siebie, a poza tym wiem, ze papierek z uniwerku zawsze sie przyda
Mysle o uzupelniajacych, ewentualnie kursach juz tutaj na miejscu, ale jeszcze sie za tym nir rozgladalam konkretnie, jeszcze mam na to czas. Chcialabym tutaj otworzyc swoja firme i zaczac zyc..

Cytat:
Napisane przez elfik5 Pokaż wiadomość
Hej.
Założyłam konto na aupair-world.net i aktualnie jestem jeszcze na etapie poszukiwań odpowiedniej rodziny.
W ciągu tygodnia dostałam ponad 50 propozycji ale niestety niewiele z nich zainteresowało mnie.
Umówiłam się z dwiema rodzinkami na rozmowę. Zastanawiam się tylko o czym będziemy rozmawiać i o co mogę ich zapytać... Problem w tym, że właściwie wszystko co mnie i ich interesowało zostało już powiedziane – za pośrednictwem maili.
Dziewczyny, jak wyglądały wasze pierwsze rozmowy z potencjalnymi rodzinami goszczącymi? O co pytałyście i byłyście pytane? Czy porozumiewałyście się bezproblemowo w języku obcym?
Szczerze mówiąc jestem podenerwowana tymi rozmowami. Moje umiejętności językowe (niemiecki) pozostawiają wiele do życzenia i strasznie boję się kompromitacji...
hm moja host zadzwonila na skypie bez uprzedzenia, wiec nie mialam czasu na nerwy. Ciezko bylo mi zebrac mysli, rozmawialysmy o *******ach, jak ci minal dzien, co robilas, co robisz teraz itp. Pamietam, ze opowiadalam jej, ze bylam z bratem na rowerze i bylo mnostwo blota
a co do jezyka- bylo dziwnie. Staralam sie rozumiec, mowic wolno, czesto prosilam zeby powtorzyla.. oni sa przygotowani na to, ze dopiero uczysz sie jezyka, staraja sie (powinni sie starac) mowic powoli i w prosty sposob! Bedzie dobrze!!
chociaz mnie rozmowy przez tel stresowaly tez na miejscu, pierwsze kilka tygodni w ogole nie odbieralam telefonu w domu.. :P
kaszellek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 17:56   #366
trawa
Raczkowanie

Hej
jestem teraz aupair w Heilbronn. DE. jest ktos w okolicy? chetnie umowilabym sie na zwiedzanie Heidelbergu albo po prostu na zwykle spotkanie
trawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 18:20   #367
kruszynka1985
Zadomowienie

nie ma się co stresować rozmową. Rodzina jest wyrozumiała (zazwyczaj). Dopiero potem jest tego stresu jak sie znajdzie w obcym miejscu wsród obcych ludzi. Ale idzie wytrzymac, choć mnie sie nie udało.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-15, 19:00   #368
elfik5
Raczkowanie

kruszynka1985 - Dlaczego nie wytrzymałaś, było aż tak strasznie? To wina rodziny, czy tęsknoty? Nie mogłaś się tam odlaleźć i zaklimatyzować, czy może był inny, poważniejszy powód?

Jestem już po rozmowach Na moje szczęście okazało się, że obie kobietki, które do mnie dzwoniły, są z pochodzenia Polkami Rozmawiałyśmy więc trochę po niemiecku ale przede wszystkim po polsku Dzięki temu obie strany dowiedziały się na swój temat wszystkiego co było istotne i miałyśmy okazję troszkę "poplotkować".
Rozmowy były baaardzo miłe i zabawne Jetem pełna entuzjazmu i pozytywnych uczuć. Poza tym, troszkę ostudziły moje obawy i starch przed wyjazdem i niezbyt dobrą znajomością języka
Właściwie jestem już w 100% zdecydowana na jedną z tych rodzin ale... no właśnie, zawsze jest jakieś "ale" - oni szukają kogoś od października a ja jestem właśnie w trakcie robienia prawa jazdy (czekam na egzamin) i w sumie sama już nie wiem co z tego będzie Obawiam się, że jedna wielka klapa a szkoda... bo ta rodzina odpowiada mi pod każdym względem i jestem pewna, że to właśnie ONI ( intuicja ).

Pozdrawiam!!!

Stary 2008-09-16, 19:07   #369
kruszynka1985
Zadomowienie

Cytat:
kruszynka1985 - Dlaczego nie wytrzymałaś, było aż tak strasznie? To wina rodziny, czy tęsknoty? Nie mogłaś się tam odlaleźć i zaklimatyzować, czy może był inny, poważniejszy powód?

Jestem już po rozmowach Na moje szczęście okazało się, że obie kobietki, które do mnie dzwoniły, są z pochodzenia Polkami Rozmawiałyśmy więc trochę po niemiecku ale przede wszystkim po polsku Dzięki temu obie strany dowiedziały się na swój temat wszystkiego co było istotne i miałyśmy okazję troszkę "poplotkować".
Rozmowy były baaardzo miłe i zabawne Jetem pełna entuzjazmu i pozytywnych uczuć. Poza tym, troszkę ostudziły moje obawy i starch przed wyjazdem i niezbyt dobrą znajomością języka
Właściwie jestem już w 100% zdecydowana na jedną z tych rodzin ale... no właśnie, zawsze jest jakieś "ale" - oni szukają kogoś od października a ja jestem właśnie w trakcie robienia prawa jazdy (czekam na egzamin) i w sumie sama już nie wiem co z tego będzie Obawiam się, że jedna wielka klapa a szkoda... bo ta rodzina odpowiada mi pod każdym względem i jestem pewna, że to właśnie ONI ( intuicja ).

Pozdrawiam!!!
trafiłam do rodziny, która nie była zbyt w porządku wiec szybko im podziekowałam
ale zostałam w UK i jak narazie tutaj mieszkam
Stary 2008-09-18, 16:58   #370
elfik5
Raczkowanie

Znalazłam rodzinkę!!!
Wczoraj otrzymałam tel. z informacją, że rodzina (o której wspominałam ostatnio) zdecydowała się zaprosić mnie do siebie w charakterze Au Pair. Wybrali mnie ostatecznie spośród trzech faworytek
Dopadła mnie jednak lekka "zgacha" kiedy dowiedziałam się, że wyjeżdżam do nich za jakieś 1,5 tyg. Mam taki kołchoz w głowie, że zaczynam powoli świrować Nie wiem jak to wszystko ogarnąć, mam teraz tyle spraw na głowie...
Natychmiast po tym telefonie pobiegłam do szefowej by zwolnić się z pracy (jutro ostatni dzień) Najpierw ogarnęła mnie euforia, niewyobrażalna radość i szczęście, potem strach przed nieznanym, przerażenie i stan lękowy a na koniec smutek, żal i wszechogarniająca tęsknota za tym, co tutaj pozostawię - przede wszystkim mojego narzeczonego, z którym mieszkam

Jestem przerażona tym co mnie czeka ale jednocześnie szczęśliwa, że znajdę się u rodziny, na której najbardziej mi zależało

Stary 2008-09-18, 17:37   #371
kruszynka1985
Zadomowienie

Cytat:
Znalazłam rodzinkę!!!
Wczoraj otrzymałam tel. z informacją, że rodzina (o której wspominałam ostatnio) zdecydowała się zaprosić mnie do siebie w charakterze Au Pair. Wybrali mnie ostatecznie spośród trzech faworytek
Dopadła mnie jednak lekka "zgacha" kiedy dowiedziałam się, że wyjeżdżam do nich za jakieś 1,5 tyg. Mam taki kołchoz w głowie, że zaczynam powoli świrować Nie wiem jak to wszystko ogarnąć, mam teraz tyle spraw na głowie...
Natychmiast po tym telefonie pobiegłam do szefowej by zwolnić się z pracy (jutro ostatni dzień) Najpierw ogarnęła mnie euforia, niewyobrażalna radość i szczęście, potem strach przed nieznanym, przerażenie i stan lękowy a na koniec smutek, żal i wszechogarniająca tęsknota za tym, co tutaj pozostawię - przede wszystkim mojego narzeczonego, z którym mieszkam

Jestem przerażona tym co mnie czeka ale jednocześnie szczęśliwa, że znajdę się u rodziny, na której najbardziej mi zależało
Gratuluje!!!!
Byłam tak samo podekscytowana, a zarazem przerażona jak ty Ale dałam rade mimo, ze w tamtej rodzinie mi sie nie udało to jednak postanowiłam zostac w UK i sprobować własnych sił Udało sie czego i tobie zycze. Choc wiem, ze na poczatku bedzie Ci cięzko, teskni sie bardzo za bliskimi. Pierwsze dni najgorsze Potem to juz szybko czas leci

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-26, 22:43   #372
blanca7
Raczkowanie

cześć wszystkim Jak widzę są tu dziewczyny zadowolone z "operkowania",podnios ło mnie to trochę na duchu,bo sama 7.10 wyjeżdżam do Niemiec na 10 miesięcy(jak mnie nie wyrzucą wcześniej ). Będę mieszkała w małym mieście Miesbach,ok. 45 minut od Monachium,w rodzinie jest jedno dziecko-dwuletnia dziewczynka,rodzice się wydają spoko,z matka rozmawiałam 2 razy przez telefon,o ile to można nazwać rozmową,ja chyba wtrąciłam 2 zdania,no ale mimo tego mnie wybrali. Gadałam już z dziewczyną,która była u nich na wakacjach i była bardzo zadowolona(dziecko płakało jak au pairka wyjeżdżała,więc się teraz troszkę boję,czy mnie polubi,tak jak tamtą). Mam się tylko zajmować dzieckiem na zmianę 4 albo 8 godzin dziennie,nie muszę gotować i sprzątać,opłacą mi jeden kurs niemieckiego,mam wolne weekendy,a 2 razy w tygodniu dziecko chodzi do przedszkola,no i do tego sypia popołudniami,więc nie jest źle.
Największe obawy mam związane z językiem,wstyd się przyznać ale uczę się go już 8 lat,zdawałam podstawę z niemca na maturze,ale jeśli chodzi o gadanie,to jestem cienka.Byłam na dwutygodniowej wymianie szkolnej w Niemczech i z Niemką,która u mnie mieszkała gadałyśmy prawie cały czas po angielsku. i jak tu małemu dziecku coś tłumaczyć,rozmawiać z nim itp. jak się języka nie zna/nie potrafi się czegoś powiedzieć? No ale jak mówicie,ze można dać sobie z tym radę,to spróbuję-po to tam jadę,żeby się czegoś nauczyć.
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-01, 13:14   #373
kruszynka1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blanca7 Pokaż wiadomość
cześć wszystkim Jak widzę są tu dziewczyny zadowolone z "operkowania",podnios ło mnie to trochę na duchu,bo sama 7.10 wyjeżdżam do Niemiec na 10 miesięcy(jak mnie nie wyrzucą wcześniej ). Będę mieszkała w małym mieście Miesbach,ok. 45 minut od Monachium,w rodzinie jest jedno dziecko-dwuletnia dziewczynka,rodzice się wydają spoko,z matka rozmawiałam 2 razy przez telefon,o ile to można nazwać rozmową,ja chyba wtrąciłam 2 zdania,no ale mimo tego mnie wybrali. Gadałam już z dziewczyną,która była u nich na wakacjach i była bardzo zadowolona(dziecko płakało jak au pairka wyjeżdżała,więc się teraz troszkę boję,czy mnie polubi,tak jak tamtą). Mam się tylko zajmować dzieckiem na zmianę 4 albo 8 godzin dziennie,nie muszę gotować i sprzątać,opłacą mi jeden kurs niemieckiego,mam wolne weekendy,a 2 razy w tygodniu dziecko chodzi do przedszkola,no i do tego sypia popołudniami,więc nie jest źle.
Największe obawy mam związane z językiem,wstyd się przyznać ale uczę się go już 8 lat,zdawałam podstawę z niemca na maturze,ale jeśli chodzi o gadanie,to jestem cienka.Byłam na dwutygodniowej wymianie szkolnej w Niemczech i z Niemką,która u mnie mieszkała gadałyśmy prawie cały czas po angielsku. i jak tu małemu dziecku coś tłumaczyć,rozmawiać z nim itp. jak się języka nie zna/nie potrafi się czegoś powiedzieć? No ale jak mówicie,ze można dać sobie z tym radę,to spróbuję-po to tam jadę,żeby się czegoś nauczyć.
każda z nas miała takie obawy na miejscu szybciej załapiesz jezyk ja wyjechałam do UK choć nigdy wczesniej nie miałam doczynienia z jezykiem angielskim dałam rade i ty rownież dasz
Stary 2008-10-17, 15:58   #374
elfik5
Raczkowanie

Hej!
Od ok. 3 tyg. jestem juz w Niemczech jako Au Pair. Jestem bardzo zadowolona. Mam swietne warunki mieszkaniowe i nie tylko. Rodzinka jest wspaniala - bardzo mili, ciepli, otwarci i przyjaznie nastawieni ludzie. Swietnie sie dogadujemy i mamy dobre relacje. Babeczka jest Polka wiec to wiele wyjasnia. Chlopiec, ktorym sie zajmuje ma 5 lat i jest troszke rozpiesczony ale poza tym daje sobie z nim rade. Generalnie niewiele tu robie i strasznie sie nudze. Mam wolne pt. sob. i nd. ale w tyg, tez mam niewiele obowiazkow - wyprasuje pranie, posprzatam dom, zaprowadze i odbiore malego z przedszkola, pojade z nim na basen... wlasciwie to wszystko. Po przedszkolu maly biegnie do dziadkow i wraca dopiero ok.18. Poza tym jest bardzo samodzielny, wiec nie musze go ubierac, kapac etc.
Jedyne co mnie przybija to brak znajomych. Na razie nie chodze do szkoly jezykowej bo kurs zaczyna sie jakos pod koniec miesiaca. Nie mialam wiec jeszcze okazji poznac nikogo. Z tego powodu wlasciwie niewiele wychodze z domu. Nie lubie sie sama wluczyc po miescie, sklepach itd. - niestety, taki typ... heheh
Mieszkam w Hannoverze a dokladniej w Langehagen - mila miescina ale strasznie tu cicho i spokojnie (nie przywyklam, hehe)
Czy jest tu moze ktos z okolic Hannoveru? Byloby milo wyskoczyc na jakies piwko, kawke, zakupy, imprezke...etc.
Pozdrawiam.

Stary 2008-10-20, 15:16   #375
kruszynka1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czeklitmusse Pokaż wiadomość
witam wszystkie au pair obecne przyszłe i przeszłe...
więc tak mam następujące pytanie:
jak jest z wyjazdami wakacyjnymi chodzi mi tu konkretnie o USA?
byłam na str mikroserwisu - poleciła mi go koleżanka wyjeżdzała z tego biura
czytałam coś o summer au pair
wogóle czy ktoś słyszał coś o tym biurze?
pozdrawiam i z góry dziękuję za odp
Ja wyjechałam jako aupair własnie z tej agencji. Jestem zadowolona choc juz aupair nie jestem (rok minał, a ja nadal jestem w UK). Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-22, 21:05   #376
MonkaIska
Zadomowienie

Cześć dziewczynki, ja znowu troszkę popanikuje.
Wróciłam z kolejnej podróży i odnowiłam konto na au pair.
Po dłuzszym szukaniu znalazłam rodzinkę w UK, której ja odpowiadam i która odpowiada mi.
Zapraszaja mnie na listopad ale nie wyjadą po mnie na lotnisko.
Przylece do np Luton i kurcze co wtedy. Mieszkają ok godziny od Londynu w małym miasteczku.
Miałyście tak, ze docierałyście same do rodzin czy wyjeżdżali po was na lotnisko, dworzec?
Anglia to jednak nie Irlandia i boję się, ze przepadne sama gdzieś w tym Londynie Nie znam tak dobrze angielskiego.
Ech co radzicie?

Króliczki
MonkaIska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 21:36   #377
nagi_aniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonkaIska Pokaż wiadomość
Po dłuzszym szukaniu znalazłam rodzinkę w UK, której ja odpowiadam i która odpowiada mi.
Przylece do np Luton i kurcze co wtedy. Mieszkają ok godziny od Londynu w małym miasteczku.
Miałyście tak, ze docierałyście same do rodzin czy wyjeżdżali po was na lotnisko, dworzec?
Anglia to jednak nie Irlandia i boję się, ze przepadne sama gdzieś w tym Londynie Nie znam tak dobrze angielskiego.
Ech co radzicie?
z lotniska nie trudno dojechać do londynu, bilet autobusowy kosztuje ok 8f w jedną stronę, kolejka ok 12f (ze stansted, jest bliżej londynu niż luton) musisz się dowiedzieć, czy są jakieś autobusy lub inne środki transportu z londynu do tej mieściny albo zapytać, czy nie wyjechali by po Ciebie ew tylko do londynu. o język raczej się nie martw, na stansted bez problemu można się dogadać nawet po polsku i o wszystko zapytać.

Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy.
Marilyn Monroe
nagi_aniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 09:01   #378
elfik5
Raczkowanie

Cytat:
Ech co radzicie?

To dziwne, ze rodzina zaprasza Cie do siebie ale informuje, ze musisz sie do nich dostac na wlasna reke Osobiscie wydaje mi sie to nietaktowne. Mysle, ze powinni zapewnic Ci jakis srodek transportu jesli nie moga z jakichs przyczyn pofatygowac sie po Ciebie osobiscie. Przeciez to logiczne, ze jadac tam po raz pierwszy nie jestes jeszcze zorientowana co, gdzie i jak. Poza tym bedziesz miala ze soba zapewne jakies bagaze, wiec to dodatkowe obciazenie. Bylabym w stanie zrozumiec to, gdyby mieszkali gdzies w poblizu lotniska lub gdzies w Londynie, w miejscu do ktorgo trafisz bez problemu bezposrednio z lotniska ale fakt, ze masz sie wlec do innego miasta jest dla mnie dosc zaskakujacy Wybacz ale wydaje mi sie, ze ta rodzina jest malo goscinna i wyrozumiala
Ja nie mialam takiej sytuacji jadac w charakterze Au Pair do Niem. Od razu powiedziano mi, ze mam sie o nic nie martwic, ze przyjada po mnie na dworzec (jechalam autokarem) o kazdej porze dnia i nocy - a mieszkaja 15 min drogi od miejsca, w ktorym wysiadalam
Ja lecac po raz pierwszy do Londynu, rowniez niezbyt dobrze zalam angielski. Przyznam szczerze, ze gdy znalazlam sie na Stansed i czekalam na moja bratowa, ktora miala mnie stamtad odebrac, bylam lekko przerazona mysla, ze bede musiala dostac sie do nich sama jesli cos jej wypadnie. Czekalam prawie 3 godz. bo jej sie lotniska pomylily i pojechala do Luton, hehe Szczerze mowiac nie wiem, czy dojechalabym wetedy do nich sama... szczerze w to watpie (a mieszjaka w Londynie). Bedac tam po raz pierwszy bylam lekko zdezorientowana - jakies windy, ktorymi trzeba gdzies zjechac zeby dostac sie do pociagu (o czym nie mialam wczesniej pojecia), tzw. "travelki" itp. Teraz to dla mnie pestka i zaden problem ale jak to zwykle bywa pierwsze podejscie jest zawsze troszke stresujace Z regoly poruszalam sie zawsze metrem bo niebardzo obczajalam linie autobusowe i przystanki, ktorych jest tysiace porozrzucanych po calym miescie... ale jesli jestes obrotna, pewna siebie, zaradna i znajaca komunikatywnie angielski to dasz sobie na pewno bez problemu rade

Pozdrawiam.

P.s. - Oczywiscie to wszystko jest moim subiektywnym odczuciem

Stary 2008-10-23, 09:37   #379
MonkaIska
Zadomowienie

Dzięki radziłam sobie w Irlandii ale Anglia mnie przeraża, zresztą ona mi opisywała drogę to wyszło by z 45 minut pociągiem potem 2 razy autobusem i piechotką lub taxi
Jak się zgubię z tymi tobołami to będzie jeden wielki wrzask
Napisałam do nich o moich obawach i cisza, cóż będe próbowac dalej. Jak nie oni to inni
Dziewczyny jakimi liniami latacie do Stansed?
Patrzyłam na wizz ale tam tylko Luton mi wyświetla.
Dzięki babeczki za odpowiedzi ale jakoś dołuje mnie troszkę taka samotność na lotnisku w obcym kraju (panikara ze mnie?) :P

Króliczki
Stary 2008-10-23, 10:29   #380
nagi_aniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki radziłam sobie w Irlandii ale Anglia mnie przeraża, zresztą ona mi opisywała drogę to wyszło by z 45 minut pociągiem potem 2 razy autobusem i piechotką lub taxi
Napisałam do nich o moich obawach i cisza, cóż będe próbowac dalej. Jak nie oni to inni
Dzięki babeczki za odpowiedzi ale jakoś dołuje mnie troszkę taka samotność na lotnisku w obcym kraju (panikara ze mnie?) :P
ja na stansted leciałam ryanairem z poznania, wizz faktycznie lata tylko do luton o ile nic sie nie zmienilo a stamtad duzo dalej do londynu, choc na pewno połącznia autobusowe czy kolejka jest

Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy.
Marilyn Monroe
nagi_aniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-23, 12:03   #381
blanca7
Raczkowanie

Juz dwa tygodnie jestem w Niemczech i na razie jakos sobie radze.Mala jest bardzo przywiazana do dziadkow,czesto pyta gdzie sa itp.,ale juz nie placze jak zostaje ze mna sama.Rodzina jest spoko,mam weekendy wolne,ale wtedy najczesciej jezdzimy na wycieczkiw gory,do parkow z dzikimi zwierzetami itp. Oni placa mi wtedy za bilet wstepu i jedzenie. wszystko byloby ok,gdyby nie to,ze mieszkam 10 minut samochodem od miasta,a tu gdie meiszkam jest chyba 6 ulic,wiec jak ide na spacer,to krece sie w kolko Tyle dobrze,ze jak powiem tym dziadkom,ze chcialabym gdzies pojechac,to mnie tam zawoza i odwoza.No ale jak dla mnie,troche tu za cicho Na kurs chodze raz w tygodniu,w grupie jest 6 osob, w tym 2 ktore mieszkaja juz kilka lat tutaj i po niemiecku mowia w perfekt,ale potrzebuja papierek,ze zdali certyfikat.
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 21:48   #382
Methe
Rozeznanie

mam pytanie: jaka jest dolna granica wiekowa dla au-pair? mam 16 lat, chciałabym poejchać do anglii na 2 miesiące wakacji. wtedy będę już miała 17. angielski znam dość dobrze, mam zdany fce.
napiszcie mi tak ogólnie co i jak. i czy w ogóle rodziny będą chciały taką młodą au-pair? jestem odpowiedzialna i dojrzała ponad wiek, ale nie wiem czy to wystarczy...
Methe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 21:49   #383
Paulina1988
Rozeznanie

GG do Paulina1988 Wyślij wiadomość przez MSN do Paulina1988

au pair jest od 18 lat.
Paulina1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-24, 22:25   #384
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Wizzair radze nie leciec. W wakacje odwolali nam lot (lecielismy z luton do katowic) ale na szczescie zwrocili za hotel... i moglismy inny lot wziac, w kazdym badz razie juz chyba wizzair nigdy nie polece, proponuje british airways na gatwick te same ceny a nie ma zadnego ryzyka, z gatwik jest pociag prosto do londynu, jedzie ok godziny

a mozesz zdradzic gdzie to masz jechac? jaka miejscowosc?

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-25, 10:42   #385
MonkaIska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Wizzair radze nie leciec. W wakacje odwolali nam lot (lecielismy z luton do katowic) ale na szczescie zwrocili za hotel... i moglismy inny lot wziac, w kazdym badz razie juz chyba wizzair nigdy nie polece, proponuje british airways na gatwick te same ceny a nie ma zadnego ryzyka, z gatwik jest pociag prosto do londynu, jedzie ok godziny

a mozesz zdradzic gdzie to masz jechac? jaka miejscowosc?
Ja podróżówałam tylko centralwingsem i ryanairem narazie

Już obczaiłam loty na Stansted raianerem z katowic i byłoby nawet nieźle. Chyba tak polece, niestety plany się zmienily po rozmowie z rodzinką przez telefon wydawali się naburmuszeni i jakby mi łaskę robili. Teraz koresponduję z inną, mieszkają w małej wiosce w Cornwalli.

Króliczki
Stary 2008-10-25, 19:32   #386
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Ja podróżówałam tylko centralwingsem i ryanairem narazie

Już obczaiłam loty na Stansted raianerem z katowic i byłoby nawet nieźle. Chyba tak polece, niestety plany się zmienily po rozmowie z rodzinką przez telefon wydawali się naburmuszeni i jakby mi łaskę robili. Teraz koresponduję z inną, mieszkają w małej wiosce w Cornwalli.
Tak, lepeij nie podejmuj decyzji pochopnie. Ja mam juz zle doswiadczenie, wrocilam po 3 mies. bylam w malym miasteczku. Teraz jestem w londynie i jestem zadowolona. nie chcesz jechac do londynu?

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-26, 17:21   #387
MonkaIska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Tak, lepeij nie podejmuj decyzji pochopnie. Ja mam juz zle doswiadczenie, wrocilam po 3 mies. bylam w malym miasteczku. Teraz jestem w londynie i jestem zadowolona. nie chcesz jechac do londynu?
Kasiu mam jakieś obawy przed Londynem, mniejsza miejscowość wydaje mi się jakaś taka bardziej przyjacielska, przynajmniej na poczatek.

Mam do Was pytanie dziewczyny, może głupio ono zabrzmi.

Otóż rodzinka napisała mi, ze chciałaby abym została ich au pair. Pomailowaliśmy, poznałam swoje obowiązki (poprosiłam o liste).
Będę ich pierwszą au pair i zadali mi pytanie jak zakończyć ten proces?
Poprosili o wiadomość na jakie lotnisko i w jakim terminie chcę przylecieć.
Ale czy tą "transakcję" finalizuje się jakoś szczególnie? (korzystam z aupair-world.net)
Czy wystarczy mi ich zaproszenie na maila? Konkretne potwierdzające, że chcą bym przyleciała (data, która wybieram)?
na stronce w "au pair ABC", jest zakładka contract, czy mogę go odesłac do tego? Jeżeli ma membership to pobierze sobie i może mi wysłąć mailem wypełnione. czy może jechac bez tego. zamieszałam
Dzięki z góry

Króliczki
Stary 2008-10-26, 20:15   #388
elfik5
Raczkowanie

Cytat:
Kasiu mam jakieś obawy przed Londynem, mniejsza miejscowość wydaje mi się jakaś taka bardziej przyjacielska, przynajmniej na poczatek.

Otóż rodzinka napisała mi, ze chciałaby abym została ich au pair. Pomailowaliśmy, poznałam swoje obowiązki (poprosiłam o liste).
Ale czy tą "transakcję" finalizuje się jakoś szczególnie? (korzystam z aupair-world.net)
Czy wystarczy mi ich zaproszenie na maila? Konkretne potwierdzające, że chcą bym przyleciała (data, która wybieram)?
na stronce w "au pair ABC", jest zakładka contract, czy mogę go odesłac do tego? Jeżeli ma membership to pobierze sobie i może mi wysłąć mailem wypełnione. czy może jechac bez tego. zamieszałam
Dzięki z góry
Ja tez znalazlam swoja rodzine przez www.aupair-world.net i w naszym przypadku finalizacja nie miala jakiegos szczegolnego wymiaru. Po prostu, obie strony wyrazily chec "wspolpracy" i zdeklarowaly sie, ze sa zdecydowane na nia w 100% Podczas rozmowy tel. ustalilismy, ze w ramach potwierdzenia, tejze umowy slownej, obie strony mozliwie jak najszybciej zawiesza swoje konta na stronie aupair-world (to mialo byc takie potwierdzenie i jdnoczesnie utwierdzenie w przekonaniu, ze poszukiwania odpowiedniej rodziny/au pair dobiegly konca ze skutkiem pozytywnym) Oczywiscie w miedzyczasie ustalilismy termin mojego przyjazdu i zaczely sie przygotowania do wyjazdu. Kupilam bilet na dany termin, poinformowalam w jakim miejscu bede i o ktorej godzinie, by mogli mnie odebrac, i to wszystko Poza tym, byly tez jakies maile z info. i pyt. np.: co powinnam ze soba zabrac, a czego nie (czy np. reczniki, posciel etc.), jak moje samopoczucie, ze bardzo sie ciesza i inne takie uprzejmosci Gdzies po drodze, pomiedzy znalezieniem rodziny i wyjazdem do niej, mialam jeszcze egz. na prawko, wiec tez czesto pytali o te kwestie.
Co jeszcze... Aaaa! Jesli chodzi o umowe, ubezpieczenie, zameldowanie i inne formalnosci to zalatwialismy wszytko juz po moim przyjezdzie - bo w sumie chyba nie ma innej mozliwosci
Pozdrawiam.

Stary 2008-10-26, 20:16   #389
elfik5
Raczkowanie

Cytat:

Dzięki z góry

Ja tez znalazlam swoja rodzine przez www.aupair-world.net i w naszym przypadku finalizacja nie miala jakiegos szczegolnego wymiaru. Po prostu, obie strony wyrazily chec "wspolpracy" i zdeklarowaly sie, ze sa zdecydowane na nia w 100% Podczas rozmowy tel. ustalilismy, ze w ramach potwierdzenia, tejze umowy slownej, obie strony mozliwie jak najszybciej zawiesza swoje konta na stronie aupair-world (to mialo byc takie potwierdzenie i jdnoczesnie utwierdzenie w przekonaniu, ze poszukiwania odpowiedniej rodziny/au pair dobiegly konca ze skutkiem pozytywnym) Oczywiscie w miedzyczasie ustalilismy termin mojego przyjazdu i zaczely sie przygotowania do wyjazdu. Kupilam bilet na dany termin, poinformowalam w jakim miejscu bede i o ktorej godzinie, by mogli mnie odebrac, i to wszystko Poza tym, byly tez jakies maile z info. i pyt. np.: co powinnam ze soba zabrac, a czego nie (czy np. reczniki, posciel etc.), jak moje samopoczucie, ze bardzo sie ciesza i inne takie uprzejmosci Gdzies po drodze, pomiedzy znalezieniem rodziny i wyjazdem do niej, mialam jeszcze egz. na prawko, wiec tez czesto pytali o te kwestie.
Co jeszcze... Aaaa! Jesli chodzi o umowe, ubezpieczenie, zameldowanie i inne formalnosci to zalatwialismy wszytko juz po moim przyjezdzie - bo w sumie chyba nie ma innej mozliwosci
Pozdrawiam.

Stary 2008-10-27, 08:21   #390
MonkaIska
Zadomowienie

elfik5 - dzięki wielkie, dobra kobieto
okazało się, że mam loty do Bristolu (2,3 razy bliżej niż z Lądka) więc jest super
teraz czekam jeszcze na maila potwierdzającego zaproszenie i kupuje bilet na 9.11.
teraz dopiero zaczynam się stresowac
pozdrawiam

Króliczki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości