![]() |
#361 |
Zadomowienie
|
Dot.: Praca jako au-pair
z tego co wiem to funkcjonuje, ale ciezko znalezc cos za dobre pieniazki..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Zadomowienie
|
ja już studia mam za soba. od razu jak sie obronialm wyjechałam do UK.
![]() |
#363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#364 |
Raczkowanie
|
Hej.
Założyłam konto na aupair-world.net i aktualnie jestem jeszcze na etapie poszukiwań odpowiedniej rodziny. W ciągu tygodnia dostałam ponad 50 propozycji ale niestety niewiele z nich zainteresowało mnie. Umówiłam się z dwiema rodzinkami na rozmowę. Zastanawiam się tylko o czym będziemy rozmawiać i o co mogę ich zapytać... Problem w tym, że właściwie wszystko co mnie i ich interesowało zostało już powiedziane – za pośrednictwem maili. Dziewczyny, jak wyglądały wasze pierwsze rozmowy z potencjalnymi rodzinami goszczącymi? O co pytałyście i byłyście pytane? Czy porozumiewałyście się bezproblemowo w języku obcym? Szczerze mówiąc jestem podenerwowana tymi rozmowami. Moje umiejętności językowe (niemiecki) pozostawiają wiele do życzenia i strasznie boję się kompromitacji... ![]()
#365 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mysle o uzupelniajacych, ewentualnie kursach juz tutaj na miejscu, ale jeszcze sie za tym nir rozgladalam konkretnie, jeszcze mam na to czas. Chcialabym tutaj otworzyc swoja firme i zaczac zyc.. ![]() Cytat:
![]() a co do jezyka- bylo dziwnie. Staralam sie rozumiec, mowic wolno, czesto prosilam zeby powtorzyla.. oni sa przygotowani na to, ze dopiero uczysz sie jezyka, staraja sie (powinni sie starac) mowic powoli i w prosty sposob! Bedzie dobrze!! chociaz mnie rozmowy przez tel stresowaly tez na miejscu, pierwsze kilka tygodni w ogole nie odbieralam telefonu w domu.. :P |
||
![]() ![]() |
![]() |
#366 |
Raczkowanie
|
Hej
jestem teraz aupair w Heilbronn. DE. jest ktos w okolicy? chetnie umowilabym sie na zwiedzanie Heidelbergu albo po prostu na zwykle spotkanie |
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Zadomowienie
|
nie ma się co stresować rozmową. Rodzina jest wyrozumiała (zazwyczaj). Dopiero potem jest tego stresu jak sie znajdzie w obcym miejscu wsród obcych ludzi. Ale idzie wytrzymac, choć mnie sie nie udało.
![]() |
#368 |
Raczkowanie
|
kruszynka1985 - Dlaczego nie wytrzymałaś, było aż tak strasznie? To wina rodziny, czy tęsknoty? Nie mogłaś się tam odlaleźć i zaklimatyzować, czy może był inny, poważniejszy powód?
Jestem już po rozmowach ![]() ![]() ![]() Rozmowy były baaardzo miłe i zabawne ![]() ![]() Właściwie jestem już w 100% zdecydowana na jedną z tych rodzin ale... no właśnie, zawsze jest jakieś "ale" - oni szukają kogoś od października a ja jestem właśnie w trakcie robienia prawa jazdy (czekam na egzamin) i w sumie sama już nie wiem co z tego będzie ![]() ![]() Pozdrawiam!!!
#369 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale zostałam w UK i jak narazie tutaj mieszkam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Raczkowanie
|
Znalazłam rodzinkę!!!
![]() ![]() ![]() Wczoraj otrzymałam tel. z informacją, że rodzina (o której wspominałam ostatnio) zdecydowała się zaprosić mnie do siebie w charakterze Au Pair. Wybrali mnie ostatecznie spośród trzech faworytek ![]() Dopadła mnie jednak lekka "zgacha" kiedy dowiedziałam się, że wyjeżdżam do nich za jakieś 1,5 tyg. ![]() ![]() ![]() Natychmiast po tym telefonie pobiegłam do szefowej by zwolnić się z pracy (jutro ostatni dzień) ![]() ![]() Jestem przerażona tym co mnie czeka ale jednocześnie szczęśliwa, że znajdę się u rodziny, na której najbardziej mi zależało ![]() ![]() ![]()
#371 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Byłam tak samo podekscytowana, a zarazem przerażona jak ty ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Raczkowanie
|
cześć wszystkim
![]() ![]() ![]() Największe obawy mam związane z językiem,wstyd się przyznać ale uczę się go już 8 lat,zdawałam podstawę z niemca na maturze,ale jeśli chodzi o gadanie,to jestem cienka.Byłam na dwutygodniowej wymianie szkolnej w Niemczech i z Niemką,która u mnie mieszkała gadałyśmy prawie cały czas po angielsku. i jak tu małemu dziecku coś tłumaczyć,rozmawiać z nim itp. jak się języka nie zna/nie potrafi się czegoś powiedzieć? No ale jak mówicie,ze można dać sobie z tym radę,to spróbuję-po to tam jadę,żeby się czegoś nauczyć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Raczkowanie
|
Hej!
Od ok. 3 tyg. jestem juz w Niemczech jako Au Pair. Jestem bardzo zadowolona. Mam swietne warunki mieszkaniowe i nie tylko. Rodzinka jest wspaniala - bardzo mili, ciepli, otwarci i przyjaznie nastawieni ludzie. Swietnie sie dogadujemy i mamy dobre relacje. Babeczka jest Polka wiec to wiele wyjasnia. Chlopiec, ktorym sie zajmuje ma 5 lat i jest troszke rozpiesczony ale poza tym daje sobie z nim rade. Generalnie niewiele tu robie i strasznie sie nudze. Mam wolne pt. sob. i nd. ale w tyg, tez mam niewiele obowiazkow - wyprasuje pranie, posprzatam dom, zaprowadze i odbiore malego z przedszkola, pojade z nim na basen... wlasciwie to wszystko. Po przedszkolu maly biegnie do dziadkow i wraca dopiero ok.18. Poza tym jest bardzo samodzielny, wiec nie musze go ubierac, kapac etc. Jedyne co mnie przybija to brak znajomych. Na razie nie chodze do szkoly jezykowej bo kurs zaczyna sie jakos pod koniec miesiaca. Nie mialam wiec jeszcze okazji poznac nikogo. Z tego powodu wlasciwie niewiele wychodze z domu. Nie lubie sie sama wluczyc po miescie, sklepach itd. - niestety, taki typ... heheh ![]() Mieszkam w Hannoverze a dokladniej w Langehagen - mila miescina ale strasznie tu cicho i spokojnie (nie przywyklam, hehe) ![]() Czy jest tu moze ktos z okolic Hannoveru? Byloby milo wyskoczyc na jakies piwko, kawke, zakupy, imprezke...etc. ![]() Pozdrawiam.
#375 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczynki, ja znowu troszkę popanikuje.
Wróciłam z kolejnej podróży i odnowiłam konto na au pair. Po dłuzszym szukaniu znalazłam rodzinkę w UK, której ja odpowiadam i która odpowiada mi. Zapraszaja mnie na listopad ale nie wyjadą po mnie na lotnisko. Przylece do np Luton i kurcze co wtedy. Mieszkają ok godziny od Londynu w małym miasteczku. Miałyście tak, ze docierałyście same do rodzin czy wyjeżdżali po was na lotnisko, dworzec? Anglia to jednak nie Irlandia i boję się, ze przepadne sama gdzieś w tym Londynie ![]() Ech co radzicie?
![]() |
#377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#378 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To dziwne, ze rodzina zaprasza Cie do siebie ale informuje, ze musisz sie do nich dostac na wlasna reke ![]() ![]() ![]() Ja nie mialam takiej sytuacji jadac w charakterze Au Pair do Niem. Od razu powiedziano mi, ze mam sie o nic nie martwic, ze przyjada po mnie na dworzec (jechalam autokarem) o kazdej porze dnia i nocy - a mieszkaja 15 min drogi od miejsca, w ktorym wysiadalam ![]() Ja lecac po raz pierwszy do Londynu, rowniez niezbyt dobrze zalam angielski. Przyznam szczerze, ze gdy znalazlam sie na Stansed i czekalam na moja bratowa, ktora miala mnie stamtad odebrac, bylam lekko przerazona mysla, ze bede musiala dostac sie do nich sama jesli cos jej wypadnie. Czekalam prawie 3 godz. bo jej sie lotniska pomylily i pojechala do Luton, hehe ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam. P.s. - Oczywiscie to wszystko jest moim subiektywnym odczuciem ![]()
![]() |
#379 |
Zadomowienie
|
Dzięki radziłam sobie w Irlandii ale Anglia mnie przeraża, zresztą ona mi opisywała drogę to wyszło by z 45 minut pociągiem potem 2 razy autobusem i piechotką lub taxi
![]() Jak się zgubię z tymi tobołami to będzie jeden wielki wrzask ![]() Napisałam do nich o moich obawach i cisza, cóż będe próbowac dalej. Jak nie oni to inni ![]() Dziewczyny jakimi liniami latacie do Stansed? Patrzyłam na wizz ale tam tylko Luton mi wyświetla. Dzięki babeczki za odpowiedzi ale jakoś dołuje mnie troszkę taka samotność na lotnisku w obcym kraju (panikara ze mnie?) :P
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Raczkowanie
|
Juz dwa tygodnie jestem w Niemczech i na razie jakos sobie radze.Mala jest bardzo przywiazana do dziadkow,czesto pyta gdzie sa itp.,ale juz nie placze jak zostaje ze mna sama.Rodzina jest spoko,mam weekendy wolne,ale wtedy najczesciej jezdzimy na wycieczkiw gory,do parkow z dzikimi zwierzetami itp. Oni placa mi wtedy za bilet wstepu i jedzenie. wszystko byloby ok,gdyby nie to,ze mieszkam 10 minut samochodem od miasta,a tu gdie meiszkam jest chyba 6 ulic,wiec jak ide na spacer,to krece sie w kolko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Rozeznanie
|
mam pytanie: jaka jest dolna granica wiekowa dla au-pair? mam 16 lat, chciałabym poejchać do anglii na 2 miesiące wakacji. wtedy będę już miała 17. angielski znam dość dobrze, mam zdany fce.
napiszcie mi tak ogólnie co i jak. i czy w ogóle rodziny będą chciały taką młodą au-pair? jestem odpowiedzialna i dojrzała ponad wiek, ale nie wiem czy to wystarczy... |
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Rozeznanie
|
au pair jest od 18 lat.
#384 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mozesz zdradzic gdzie to masz jechac? jaka miejscowosc?
![]() |
#385 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Już obczaiłam loty na Stansted raianerem z katowic i byłoby nawet nieźle. Chyba tak polece, niestety plany się zmienily po rozmowie z rodzinką przez telefon wydawali się naburmuszeni i jakby mi łaskę robili. Teraz koresponduję z inną, mieszkają w małej wiosce w Cornwalli.
![]() ![]() |
![]() |
#386 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#387 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam do Was pytanie dziewczyny, może głupio ono zabrzmi. Otóż rodzinka napisała mi, ze chciałaby abym została ich au pair. Pomailowaliśmy, poznałam swoje obowiązki (poprosiłam o liste). Będę ich pierwszą au pair i zadali mi pytanie jak zakończyć ten proces? Poprosili o wiadomość na jakie lotnisko i w jakim terminie chcę przylecieć. Ale czy tą "transakcję" finalizuje się jakoś szczególnie? (korzystam z aupair-world.net) Czy wystarczy mi ich zaproszenie na maila? Konkretne potwierdzające, że chcą bym przyleciała (data, która wybieram)? na stronce w "au pair ABC", jest zakładka contract, czy mogę go odesłac do tego? Jeżeli ma membership to pobierze sobie i może mi wysłąć mailem wypełnione. czy może jechac bez tego. zamieszałam ![]() Dzięki z góry ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#388 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Co jeszcze... ![]() ![]() Pozdrawiam.
![]() |
#389 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez znalazlam swoja rodzine przez www.aupair-world.net i w naszym przypadku finalizacja nie miala jakiegos szczegolnego wymiaru. Po prostu, obie strony wyrazily chec "wspolpracy" i zdeklarowaly sie, ze sa zdecydowane na nia w 100% ![]() ![]() ![]() ![]() Co jeszcze... ![]() ![]() Pozdrawiam.
![]() |
#390 |
Zadomowienie
|
elfik5 - dzięki wielkie, dobra kobieto
![]() okazało się, że mam loty do Bristolu (2,3 razy bliżej niż z Lądka) więc jest super ![]() teraz czekam jeszcze na maila potwierdzającego zaproszenie i kupuje bilet na 9.11. teraz dopiero zaczynam się stresowac ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.