![]() |
#361 |
Przyczajenie
|
Dot.: Tajlandia
Jeżeli chodzi o wizę, to nic nie załatwialiśmy, żadnych wniosków itp.
W Bkk najważniejszą świątynią jest Wat Phra Keo ze Szamragdowym Buddą, my tam nie byliśmy z trzech powodów - mieliśmy już dość świątyń po Chiang Mai,mało czasu i wstęp jest płatny ok. 400 THB(tak mówili znajomi). Byliśmy w Wat Pho (leżący Budda), można tam zrobić sobie profesjonalny masaż za 500 THB, wstęp też płatny, ale jakoś niewiele (nie zapomnij zabrać ze sobą jakiejś chusty żęby zakryć ramiona i np. dlugiej spódnicy, by zakryć kolana) Pod bocznym wejściem można kupić moje ulubione khanom krok- pychotka, polecam ![]() ![]() Moim zdaniem noclegu warto szukać w pobliżu Khao San Road - jest tam wszystko, czego potrzeba - knajpa na knajpie, ubrania, MASAŻ (tego nie możecie nie spróbować), biura podróży itd ![]() Tak jak już wcześniej pisałam, warto do China Town i na ten składany targ na torach ![]() Blisko Khao San Road jest też od rana targ spożywczy i supermarket, taki, gdzie Tajowie robią normalnie zakupy, podejrzewam ze 7eleven omijaja dalekim łukiem ![]() ![]() ![]() Warto też ponoć wybrać się do restauracji w najwyższym wieżowcu w Bkk, ponoć widok niesamowity, gdzieś czytałam, że wejscie jakieś 150 THB, ale w cenie jakiś napój- ale nie wiem czy to wiarygodne źródło. Byliśmy na Pat Pongu, ale na szczęście w dzień i nic ciekawego nie widzieliśmy ![]() Most na rzece Kwai ma wymiar historyczny, ale oprócz tego to ponoć most jak most...my sobie odpuściliśmy. Jeszcze raz przypominam,o turystycznej mafii ![]() ![]() Jeżeli chodzi o prawo jazdy, to my nie mieliśmy miedzynarodowego, na szczęście nic przykrego nam się nie przydarzyło. Nie wiem czy przed wyjazdem będziecie w Polsce, jeśli tak, polecam dla świętego spokoju wyrobić międzynarodowe prawo jazdy, kosztuje tylko 30 pln. Edytowane przez sysia333 Czas edycji: 2012-07-21 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Zakorzenienie
|
O tych naciągaczach na tuk tukach to czytałam już dużo w lonely planet, którzy wszędzie mówią że zamknięte... o chustach do świątyń też i gdybyśmy chcieli pojechać do tygrysów.
Nie wiedziałam natomiast że istnieje możliwość wyrobienia międzynarodowego prawa jazdy... sprawdziłam sobie informację i mogę to wyrobić w Irl... ufff fajnie bo w PL nie będę już w tym roku. Z masażu skorzystamy obowiązkowo - bo ja to uwielbiam, a mojemu mężowi nie bardzo się chce ![]() A jak z odwiedzinami w Pałacu w BKK? i jak z cenami za ciuszki - słyszałam, że można fajne zakupy zrobić ![]() Strasznie ci dziękuję za wszystkie informacje i przepraszam, że tak męczę, ale to jest bardzo interesujące i przydatne ![]() Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-07-21 o 23:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#364 |
Zakorzenienie
|
Tak, tak o tych kolorach już mówiliśmy w kilku postach wyżej, ale dzięki
![]() Painka a w jakim miesiącu byłaś w Tajlandii? Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-07-21 o 23:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Przyczajenie
|
Faktycznie, można kupić niedrogo sporo ciuszków
![]() ![]() Jak tylko mam czas chętnie służę pomocą... ![]() ![]() Gdybyś kiedyś wybierała się na Dominikanę lub Kubę również można na mnie liczyc ![]() Edytowane przez sysia333 Czas edycji: 2012-07-22 o 00:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Zakorzenienie
|
Właśnie wyczytałam, że Air Asia przenosi swoje loty z głównego lotniska na Don Mueang od 1 października... czyli z szybkiej przesiadki nici...
Dzięki ![]() Kuba czy Dominikana to dla mnie jakieś takie miejsca, gdzie wydaje mi się (wydaje bo nie byłam) nie ma takich organizacyjnych problemów ![]() ![]() Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-07-22 o 00:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 |
Przyczajenie
|
Hmm..tez pewnie fajnie miejsce...możesz podesłac link do tej oferty?
![]() ---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:12 ---------- Faktycznie, na Karaiby przeważnie jakoś to chyba łatwiej wychodzi, bo taniej jest z biurem podróży. My jednak nie siedzieliśmy cały czas w hotelu, wypożyczyliśmy auto i na własną rękę zwiedzaliśmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 |
Zakorzenienie
|
Muszę zerknąć bo to były jakieś oferty specjalne ... wszystko sprawdzałam na cassidytravel.ie - wyloty z Dublina.
Niestety nie patrzyłam jaka to była opcja czy z wyżywieniem czy bez. Poza tym mi przeważnie zalezy na tym żeby była własna łazienka i w miarę czysto i tak praktycznie w hotelu nas nie ma ![]() ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ---------- Kurczę chyba moje niedopatrzenie... to chyba cena za sam lot - przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale fakt widuje czasami takie last minute za mniej niż 1000 euro na osobę w tamte strony tzn Karaiby - jednak nie pamiętam dokładnie w jakim to okresie. A jednak znalazłam - za 1800 euro/2 osoby ale to jest B&B. podeślę ci link na priv Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-07-22 o 00:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Zadomowienie
|
2 lata temu byłam w kwietniu, w zeszłym roku byłam w lutym, a teraz wybieram się w listopadzie.
![]() |
#370 |
Zakorzenienie
|
A którego listopada lecisz?? i dokąd dokładniej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Zadomowienie
|
Urlop mam 19.11 do 02.12, ale biletów jeszcze nie mamy kupionych. Polecimy z pewnością do BKK, potem na Phuket i na 100% na moje ukochane Phi Phi, jeszcze nie mamy dokładnego planu, chciałabym za trzecim razem zobaczyc też coś nowego, ale też i odwiedzic ulubione miejsca
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 |
Zakorzenienie
|
Painka - Nie wiem czy widziałaś mój wpis ale Air Asia przenosi swoje loty na inne lotnisko
![]() A kiedy najlepiej kupować bilety Air asia wczesniej czy dopiero gdzieś na niedługo przed wylotem?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Zadomowienie
|
Tak, widziałam Twój post. Ja akurat Air Asia nie latałam nigdy do Tajlandii, raz czy dwa leciałam tylko tymi liniami na trasie BKK-Phuket. A sprawdzałaś może połączenia bezpośrednio na Phuket? Tzn. jak ja leciałam Air Berlin to pamiętam, że było połączenie do Phuket przez Abu Dhabi... Chociaż w Twoim przypadku chyba wyjdzie za dużo przesiadek.
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam bilet kupić bezpośrednio na Phuket (tzn mamy przesiadkę w Dubaju) ale ponieważ kilka nocy na koniec spędzimy w BKK to w sumie lepiej dla nas jechać tam i stamtąd wracać bo bilet w jedną stronę kosztowałby nas tyle samo co zapłaciliśmy w dwie. A z Bkk na Phuket nie opłaca mi sie wracać, wolę żeby pochłonął nas Bangkok
![]() Nie wiem czemu myślałam, że korzystałaś częściej z tych linii. Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-07-22 o 22:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | |
Organizatorkaaa :)
|
Cytat:
![]() a jaką pogodę miałaś w kwietniu ![]() my mieliśmy lecieć styczeń/luty ale teraz dość tanio można znaleźć bilety na kwiecień więc się waham
![]() |
![]() |
#376 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Bilety będą najdroższe w grudniu, okres BN i Nowy Rok to najwyższe stawki, przed i po powinno być lepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
Zadomowienie
|
Było niesamowicie gorąco, bardzo ciężko cokolwiek się zwiedziało, człowiek myśli tylko o ucieczce w klimatyzowane miejsce, myśleliśmy że przynajmniej będzie fajnie się poopalac - ale też było strasznie, mieliśmy poparzenia, ja miałam spuchnięte stopy, przez 3 dni po Phi Phi biegałam bez butów, nie mogłam nawet nałożyc japonek, mojemu bratu skóra odchodziła do krwi, dostawał ataków drgawek, w nocy obkręcaliśmy się zmoczonymi i zamrożonymi ręcznikami, no generalnie nieciekawie. Gorsze upały (52 stopnie!!) przeżyłam tylko w Indiach. Po kilku takich podróżach wiem, że szczyt sezonu i temperatur to nie jest najlepszy termin na wyjazd - może w Polsce tak, bo wtedy jest najcieplej, ale w Polsce to "najcieplej" to 30-kilka stopni, a tam "najcieplej" znaczy po 40-kilka.
![]() |
#378 |
|
bo znalazłam super ofertę na początek kwietnia a na styczeń/luty nie ma żadnych fajnych promocji więc bardzo mocno rozważam zabookowanie dzisiaj biletów na kwiecień- będzie to nasza podróż poślubna
boję się dłużej czekać, że ten kwiecień zniknie i koniec końców będzie trzeba zapłacić więcej
![]() |
#379 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli jesteście zdecydowani dalsze czekanie nie ma sensu. Znikną najniższe taryfy i cena biletu pójdzie w górę. Chętni na pewno się znajdą, bo to trasa wylotowa do wielu zakątków Świata. Warto mieć świadomość temperatur w tym czasie, odpowiednie przygotowanie powinno Was uchronić od nieprzyjemności z tym związanych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 |
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam jak w Tunezji wyszliśmy z autokaru (około 18stopni) do 53stopni na zewnątrz, każdy tylko szukał cienia i był to dla nas straszny szok... nie wyobrażam sobie zwiedzać w takim gorącu, albo stać na lotnisku... choć jestem z tych co lubią upały, to było zdecydowanie za dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
|
fashionismypassion 812€ za 2 osoby z 1 noclegiem po przylocie na Phuket
wylot z Berlina painkaa gdzie spaliście na Phi Phi ![]() Malgos_12 ja uwielbiam upały ![]()
![]() |
#382 |
Zakorzenienie
|
Olencja - ale przy takim upale na plaży też nie poleżysz ... no chyba że gdzieś w cieniu... a i tak pewnie was opali
![]() Gdzieś czytałam i nie pamiętam czy na tym wątku, jak dziewczynę poparzyło tam słońce, które było za chmurami bo się na deszcz zanosiło... A tak ogólnie jaki filtr polecacie? wiem, że to dość indywidualna sprawa, bo każdy inaczej się opala, ale tak ogólnie chcę mieć jakieś odniesienie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#383 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Za drugim razem nocowaliśmy właściwie w samym centrum, z hotelu wychodzi się od razu na beach party, piękna sprawa ![]() Co do "uwielbiania upałów" to uwierz mi, ale przy tych temperaturach nie ma mowy u leżeniu plackiem na słońcu, wiem co mówię ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ja może zaprezentuję to w praktyce - na Phi Phi płynie się godzinkę, z czego ok 30-40 minut spędziłam na słońcu. Zdjęcie 1 - płynę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#385 |
Zakorzenienie
|
Piękne to hotele... my będziemy mieszkać w takich:
Phuket - The Panwa Guesthouse http://www.booking.com/hotel/th/the-...b014e58;dcid=2 Krabi - J Hotel http://www.booking.com/hotel/th/j.en...b014e58;dcid=1 Koh Lipe - tutaj troszkę raju na ziemi ![]() ![]() Mountain Resort Koh Lipe http://www.booking.com/hotel/th/moun...b014e58;dcid=2 co do BKK to jeszcze się nie zdecydowaliśmy ... ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- Painka - a jakie stosowałaś filtry? i ogólnie jak się opalasz? Wrzuć proszę kilka zdjęć z widoczkami - chętnie nacieszę oczy ![]() Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-07-24 o 19:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Zadomowienie
|
W BKK mogę śmiało polecic ten hotel:
http://www.booking.com/hotel/th/wora...88d0610;dcid=1 http://www.woraburi.com/woraburisukhumvit/index.html My tam zawsze nocujemy, jest na super imprezowej ulicy i blisko metra, świetne miejsce i za niezłą cenę ![]()
![]() |
#387 |
Zakorzenienie
|
My tacy raczej średnio do imprez... więc jeszcze chyba troszkę poszukam ...
myślałam o tym: http://www.booking.com/hotel/th/gran...6b9725125b2bX1 lub http://www.booking.com/hotel/th/cita...b9725125b2bX19 lub tutaj http://www.booking.com/hotel/th/some...2f2170a8094X19 zobaczę jeszcze co proponuje Lonley Planet, a jaka dzielnica jest najlepsza do zwiedzania? Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-07-24 o 20:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#388 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W moim przypadku Berlin odpada, nie opłaca się. Jeżeli mowa o leżeniu na plaży to przyłączę się do poprzedniczek. Brak rozsądku i poparzenia/udar słoneczny gwarantowany. Byłam wielokrotnie w tej części Świata i naprawdę trzeba być rozważnym. Krem z filtrem min. 50 i nakrycie głowy obowiązkowo. Temperatury to jedno, do tego dochodzi wilgotność powietrza, razem mieszanka wybuchowa. ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
Szukałam cienia gdzie się tylko dało, smarowałam się kremami, a i tak wróciłam do domu z opalenizną taką, że do dzisiaj się zastanawiam jak to było możliwe. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 |
|
no to jedziemy na początku kwietnia
![]() ![]() painka no to nieźle to słońce opala to ja się cały czas będę smarować 50 i raczej w koszulce chodzić do tego wybiję sobie pomysł opalania się na słońcu ![]() a na takich plażach publicznych można sobie wykupić miejsce na leżakach z parasolem też widziałam lepsze ceny jak dwa lata temu zaczynałam planować tą podróż ![]()
![]() |
#390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do filtrów to tak myślałam, że trzeba będzie zawyżyć pułap ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.