Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-28, 10:53   #361
nel25
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

EvaID

Pewnie, ze tak na to nie ma przepisu. natomiast rodzina i srodowisko, w jakim sie ktos obraca czesto ma jednak wplyw na to jakim sie jest czlowiekiem. ogolnie chyba wszystkim nam chodzi o to samo tylko inaczej ubieramy to w slowa

pozdrawiam goraco
nel25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 18:36   #362
Jumeirah Girl
Rozeznanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez nel25 Pokaż wiadomość
EvaID

Pewnie, ze tak na to nie ma przepisu. natomiast rodzina i srodowisko, w jakim sie ktos obraca czesto ma jednak wplyw na to jakim sie jest czlowiekiem. ogolnie chyba wszystkim nam chodzi o to samo tylko inaczej ubieramy to w slowa

pozdrawiam goraco
Zgadzam sie
Stary 2009-02-01, 06:50   #363
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Mamy piękne lato tej zimy... chciałobysięrzec.

Koniec Stycznia / początek Lutego a temperatura w Abu Dhabi w ciągu dnia 23-28 stopni, pogoda plażowa, nic więc dziwnego, że blade twarze na plaże wyległy, ja też w te dwa dni wolne moje stare kości wygrzewałam.

Zima w ogóle była dość ciepła w porównaniu z zeszłym rokiem, troszkę deszcz pokropił, ale takich opadów jak rok temu nie było.

W Ras al-Khaimah, w górach śnieg popadał i zrobiła się sensacja na miarę pierwszych stron w gazetach i głównej wiadomości w każdym programie informacyjnym.

Stało się to swoistą reklamą dla projektu Desert Snow Village (Wioska Pustynny Śnieg), który w Ras al-Khaimah planowane jest wybudować za multi-milionową kwotę. Jest to narazie w fazie projektowej.

Projekt niezwykły w swoim zamierzeniu.... docelowo miałoby tam zamieszkac 350 tys. osób, a odwiedzać 150 tys. dziennie.

W Desert Snow Village planowane są:

* publiczna biblioteka, szkoły, uniwesytety, laboratoria i centra badawcze i naukowe,
* studia i zaplecze dla realizacji produkcji filmowych i telewizyjnych
* poruszać się po miasteczku będzie można za pomocą metra, wyciągów, samochodów elektrycznych, helikopterów i wodolotów,
* 24 Hotele tematyczne (w tym jeden podwodny a jeden lodowy) i wiele restauracji
* Szpitale i kliniki prywatne

Gdyby to wybudowano, byłby to jeden z najbardziej niezwykłych projektów na świecie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Ras al Khaimah Snow 02.jpg (30,1 KB, 92 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Ras al-Khaimah Snow 01.jpg (21,4 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Desert Snow Village 01.jpg (16,0 KB, 81 załadowań)

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-02-01 o 10:20
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 11:15   #364
Jumeirah Girl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Mamy piękne lato tej zimy... chciałobysięrzec.

Koniec Stycznia / początek Lutego a temperatura w Abu Dhabi w ciągu dnia 23-28 stopni, pogoda plażowa, nic więc dziwnego, że blade twarze na plaże wyległy, ja też w te dwa dni wolne moje stare kości wygrzewałam.

Zima w ogóle była dość ciepła w porównaniu z zeszłym rokiem, troszkę deszcz pokropił, ale takich opadów jak rok temu nie było.

W Ras al-Khaimah, w górach śnieg popadał i zrobiła się sensacja na miarę pierwszych stron w gazetach i głównej wiadomości w każdym programie informacyjnym.
Od piatku byla goraco, szkoda
Ale unas w Dubaju duzo bylo opadow (grzmoty) a zwlaszcza w Jumeirah, potrafilo padac 2 dni in row, i 2 razy padal grad i nie byly maciupenkie. Rok temu w Dubaju bylo brak opadow, baardzo malo, a reszta Emiratow miala nawet codzinnie opadow.

Snieg w RAK, to bylo cos (miracle), do dzisiaj mam zdjecia z newspapers
Stary 2009-02-03, 16:35   #365
EdytaMa
Przyczajenie

Hej

Ja wlasnie w przyszly Piatek przylatuje do Abu Dhabi juz na stale. Z tad moje pytanko jakie mam zapokowac dla siebie ciuchy na najblizszy miesiac do walizki, jako iz wszystko dojedzie kontenerem za co najmniej miesiac jak nie dwa.
Dodam tylko iz mam mala coreczke 3 miesieczna i tez sie zastanawialam jak sie w tej chwili ubiera takie maluszki ( chodzi mi o ilosc ubran a nie mode).

Bardzo chetnie tez spotkam sie wktotce w Abu Dhabi na kawke aby was poznac wiec dajcie znac.
EdytaMa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 04:26   #366
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez EdytaMa Pokaż wiadomość
Hej

Ja wlasnie w przyszly Piatek przylatuje do Abu Dhabi juz na stale. Z tad moje pytanko jakie mam zapokowac dla siebie ciuchy na najblizszy miesiac do walizki, jako iz wszystko dojedzie kontenerem za co najmniej miesiac jak nie dwa.
Dodam tylko iz mam mala coreczke 3 miesieczna i tez sie zastanawialam jak sie w tej chwili ubiera takie maluszki ( chodzi mi o ilosc ubran a nie mode).

Bardzo chetnie tez spotkam sie wktotce w Abu Dhabi na kawke aby was poznac wiec dajcie znac.

Witaj Edytko, w tej chwili temperatura w Abu Dhabi w ciągu dnia, to ok. 26 stopni, takie warunki jak w Polsce na przełomie Czerwca/Lipca, z tym, że w te pogodne dni. Wieczorami jest chłodny wiatr.

Ubranie skromne ze wględu na obyczaje tutaj panujące ale letnie, najlepiej ubierać się "na cebulkę", warto mieć ze sobą sweterek rozpinany lub kurteczkę.
Najchłodniej jest rano i wieczorem, ok. 15-17 stopni.

Zabierz ze sobą kostium kąpielowy, bo można wylegiwać się na piasku pod palmą i opalać, a niektórzy nawet pływają, woda cieplejsza niż w Bałtyku w lecie, ale dla mnie za zimna.

Dla córeczki, normalne ubranko jak w lecie plus okrycie przed wiatrem, koniecznie kapelusik na główkę, bo słońce jest w tym regionie dość ostre, oprócz tego krem z filtrem na buzię.

Polecam też dobre okulary przeciwsłoneczne.

Pogoda robi się coraz cieplejsza, w lutym mogą zdarzyć się dni, że deszcz spadnie, ale niekoniecznie.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-02-04 o 05:24
Stary 2009-02-04, 08:25   #367
EdytaMa
Przyczajenie

Az milo sie czyta takie rzeczy. Jestem jeszcze w Londynie gdzie teraz byly wielkie sniegi i jest bardzo zimno wiec naprawde sie ciesze ze bedzie cieplo.
Pozdrawiam was serdecznie.
EdytaMa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-04, 09:12   #368
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez EdytaMa Pokaż wiadomość
Az milo sie czyta takie rzeczy. Jestem jeszcze w Londynie gdzie teraz byly wielkie sniegi i jest bardzo zimno wiec naprawde sie ciesze ze bedzie cieplo.
Pozdrawiam was serdecznie.
Tutaj w Ras al-Khaimah też były "wielkie śniegi" sam fakt, że w ogóle śnieg spadł był niezwykłym wydarzeniem, pisałam o tym wcześniej.

Pozdrawiam również bardzo serdecznie kolejną Emiracką Emigrantkę, Abuzabijkę.

Wczoraj wiał dość silny wiatr.

Wracałam z Medinat Zayed, na załączonych zdjęciach można zobaczyć jak wiatr nawiewa piasek na drogę. Trochę to przypomina nawiewanie puchu śnieżnego.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5008.jpg (40,2 KB, 101 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5010.jpg (38,2 KB, 84 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-02-04 o 10:11
Stary 2009-02-08, 17:14   #369
Eva ID

GG do Eva ID

Chciałabym dzisiaj powiedzieć kilka słów o przeżyciach kulturalnych, jakich można doświadczyć mieszkając w Abu Dhabi.

Każdego roku organizowany jest tzw. "Concert Season" przez The Abu Dhabi Authority Culture & Heritage (ADACH).

Opisywanie całego obecnego sezonu 2008/2009, byłoby dość trudne i za obszerne, ale nadmienię tylko główne tematy:

* Jeremy Irons i inni - muzyczna podróż, Arabska, Cygańska, Klasyczna, Jazz i Flamenco

*Bayreuth Festival Orchestra & Christian Thielmann - Richard Wagner (Walkiria) i utwory Siegfrieda

* Cecilia Bartoli (mezzo-sopran) z Basle Chamber Orchestra - Romantyczne utwory Rossiniego, Belliniego i inne,

* Philharmonia Orchestra London & Maxim Shostakovich, Sergey Khachatryan (Violin) - Koncert Piotra Czajkowskiego i Szostakowicza (Symfonia Nr.5)

* Sibelius Academy Orchestra (Helsinki) & Jukka-Pekka Saraste - Edvard Grieg, Jean Sibelius, Piotr Czajkowski (Symfonia Nr.4)

* Mischa Maisky (cello) & Pavel Gililov (piano) - Antoni Dvorak, Richard Strauss, Sergiej Rachmaninov

* German Radio Philharmonic United Abu Dhabi Children`s Chorus, Orpheus Choir Sofia - Symfonia "The Lord of the Rings"

* Vienna Philharmonic Orchestra & Zubin Mehta - Franz Schubert, Johann Strauss - z Lang Lang (Piano) - Richard Wagner, Fryderyk Chopin, Richard Strauss

* Lang Lang (Piano)- W.A. Mozart, Robert Schumann, Enrique Granados, Franz Liszt.

* Orquestra de la Comunitat Valenciana & Lorin Maazel, Arcadi Volodos (Piano) - Modest Mussorgsky, Sergei Rachmaninoff, Joaquin Rodrigo, Paul Dukas, Maurice Ravel

* Orchestra and Chorus of the Maggio Musicale (Florence) & Zubin Mehta, Akiko Nakajima (soprano), Marjana Lipovsek (mezzo-soprano) - Gustav Mahler: Symphony N 2 in C minor "Resurrection" - Modest Mussorgsky, Piotr Czajkowski.

* Orchestra del Teatro La Fenice (Venice) & Juraj Valcuha, Inva Mula (soprano), Julia Gertseva (mezzo-soprano), Marcelo Alvarez (tenor), Carlos Alvarez (baritone) - Wybrane arie i duety Verdi, Puccini, Bizet i inni.

Wczoraj właśnie byłam na koncercie "The Romantic Cello", grali Mischa Maisky (cello - wiolonczela) i Pavel Gililov (piano - fortepian).

W programie:

- Ludwig van Beethoven - 7 Wariacji do tematu Mozarta "Magic Flute"
- Johannes Brahms - Sonata E minor, op. 38
- Sergei Rachmaninov - Sonata G minor

Koncert odbył się w Emirates Palace Hotel w Abu Dhabi.

Moje wrażenia..... jestem zachwycona... Mischa grał na wiolonczeli po prostu bajecznie, czułam każdą nutę, każdy dźwięk we krwi, każde pociągnięcie po strunach idealnie oddawało ducha utworu.... dowiedzieć się, że Mischa brał lekcje u samego Mścisława Rostropowicza i Gregora Piatigorskiego... to tylko potwierdzenie dlaczego potrafi on wyczarować muzykę z serca wiolonczeli.... niezwykły talent i niezwykła osobowość.... miałam okazję z nim zamienić kilka słów... kilka bo nie mogłam wydobyć z siebie głosu byłam tak wzruszona po tak wspaniałym koncercie (nie tylko ja bo wszyscy wychodzili poruszeni tą Wielką Muzyką).... dziękuję Mischa za Twój wspaniały koncert i dziękuję za przemiły autograf.

Na zdjęciach

1. Koncert; Mischa Maisky http://pl.wikipedia.org/wiki/Misha_Maisky i Pavel Gililov http://pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Gili%C5%82ow

2. Sala po koncercie

3. Emirates Palace Hotel w Abu Dhabi by night

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5059a.jpg (39,9 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5069a.jpg (56,5 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Emirates Palace 02.jpg (32,0 KB, 62 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-02-08 o 17:34
Stary 2009-02-09, 05:39   #370
ewinek26
Przyczajenie

Cytat:
Chciałabym dzisiaj powiedzieć kilka słów o przeżyciach kulturalnych, jakich można doświadczyć mieszkając w Abu Dhabi.

Każdego roku organizowany jest tzw. "Concert Season" przez The Abu Dhabi Authority Culture & Heritage (ADACH).

Opisywanie całego obecnego sezonu 2008/2009, byłoby dość trudne i za obszerne, ale nadmienię tylko główne tematy:

* Jeremy Irons i inni - muzyczna podróż, Arabska, Cygańska, Klasyczna, Jazz i Flamenco

*Bayreuth Festival Orchestra & Christian Thielmann - Richard Wagner (Walkiria) i utwory Siegfrieda

* Cecilia Bartoli (mezzo-sopran) z Basle Chamber Orchestra - Romantyczne utwory Rossiniego, Belliniego i inne,

* Philharmonia Orchestra London & Maxim Shostakovich, Sergey Khachatryan (Violin) - Koncert Piotra Czajkowskiego i Szostakowicza (Symfonia Nr.5)

* Sibelius Academy Orchestra (Helsinki) & Jukka-Pekka Saraste - Edvard Grieg, Jean Sibelius, Piotr Czajkowski (Symfonia Nr.4)

* Mischa Maisky (cello) & Pavel Gililov (piano) - Antoni Dvorak, Richard Strauss, Sergiej Rachmaninov

* German Radio Philharmonic United Abu Dhabi Children`s Chorus, Orpheus Choir Sofia - Symfonia "The Lord of the Rings"

* Vienna Philharmonic Orchestra & Zubin Mehta - Franz Schubert, Johann Strauss - z Lang Lang (Piano) - Richard Wagner, Fryderyk Chopin, Richard Strauss

* Lang Lang (Piano)- W.A. Mozart, Robert Schumann, Enrique Granados, Franz Liszt.

* Orquestra de la Comunitat Valenciana & Lorin Maazel, Arcadi Volodos (Piano) - Modest Mussorgsky, Sergei Rachmaninoff, Joaquin Rodrigo, Paul Dukas, Maurice Ravel

* Orchestra and Chorus of the Maggio Musicale (Florence) & Zubin Mehta, Akiko Nakajima (soprano), Marjana Lipovsek (mezzo-soprano) - Gustav Mahler: Symphony N 2 in C minor "Resurrection" - Modest Mussorgsky, Piotr Czajkowski.

* Orchestra del Teatro La Fenice (Venice) & Juraj Valcuha, Inva Mula (soprano), Julia Gertseva (mezzo-soprano), Marcelo Alvarez (tenor), Carlos Alvarez (baritone) - Wybrane arie i duety Verdi, Puccini, Bizet i inni.

Wczoraj właśnie byłam na koncercie "The Romantic Cello", grali Mischa Maisky (cello - wiolonczela) i Pavel Gililov (piano - fortepian).

W programie:

- Ludwig van Beethoven - 7 Wariacji do tematu Mozarta "Magic Flute"
- Johannes Brahms - Sonata E minor, op. 38
- Sergei Rachmaninov - Sonata G minor

Koncert odbył się w Emirates Palace Hotel w Abu Dhabi.

Moje wrażenia..... jestem zachwycona... Mischa grał na wiolonczeli po prostu bajecznie, czułam każdą nutę, każdy dźwięk we krwi, każde pociągnięcie po strunach idealnie oddawało ducha utworu.... dowiedzieć się, że Mischa brał lekcje u samego Mścisława Rostropowicza i Gregora Piatigorskiego... to tylko potwierdzenie dlaczego potrafi on wyczarować muzykę z serca wiolonczeli.... niezwykły talent i niezwykła osobowość.... miałam okazję z nim zamienić kilka słów... kilka bo nie mogłam wydobyć z siebie głosu byłam tak wzruszona po tak wspaniałym koncercie (nie tylko ja bo wszyscy wychodzili poruszeni tą Wielką Muzyką).... dziękuję Mischa za Twój wspaniały koncert i dziękuję za przemiły autograf.

Na zdjęciach

1. Koncert; Mischa Maisky http://pl.wikipedia.org/wiki/Misha_Maisky i Pavel Gililov http://pl.wikipedia.org/wiki/Pawe%C5%82_Gili%C5%82ow

2. Sala po koncercie

3. Emirates Palace Hotel w Abu Dhabi by night

śliczne zdjęcia, cenne informacje, dziękuję i pozdrawiam
ewinek26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 08:52   #371
Seph
Zadomowienie

Witam. Bardzo ciekawe rzeczy piszecie o tym egzotycznym kraju.

Jestem młodą osóbką, która jeszcze nie wybrała kierunku studiów i za bardzo nie wie co by chciała robić w życiu. Jeszcze nie studiuje, ale oczarowałyście mnie dziewczyny tym krajem Chciałabym tam żyć i oczywiście pracować. Powiem tyle, że studia wiąże z matematyką i fizyką. Wyczytałam z wątku, że najwięcej pracowników poszukiwanych jest w branżach medycznych i technologicznych. A coś konkretniej? Jakie trzeba mieć wykształcenie, kwalifikacje i studia żeby móc tam znaleźć dobrą pracę?Poprosiłabym o jakieś informacje związane z rynkiem pracy
Pozdrawiam
Seph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 10:04   #372
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Seph Pokaż wiadomość
Witam. Bardzo ciekawe rzeczy piszecie o tym egzotycznym kraju.

Jestem młodą osóbką, która jeszcze nie wybrała kierunku studiów i za bardzo nie wie co by chciała robić w życiu. Jeszcze nie studiuje, ale oczarowałyście mnie dziewczyny tym krajem Chciałabym tam żyć i oczywiście pracować. Powiem tyle, że studia wiąże z matematyką i fizyką. Wyczytałam z wątku, że najwięcej pracowników poszukiwanych jest w branżach medycznych i technologicznych. A coś konkretniej? Jakie trzeba mieć wykształcenie, kwalifikacje i studia żeby móc tam znaleźć dobrą pracę?Poprosiłabym o jakieś informacje związane z rynkiem pracy
Pozdrawiam

Proponuję wpisać w wyszukiwarkę, np. Google:

"job in emirates"
"job in middle east"
"job in dubai"
"gulf job sites"
"all UAE jobs"

Otworzy się wiele stron i można zacząć poszukiwania.

Najpopularniejszy: http://www.alluaejobs.com/

55 kg
Stary 2009-02-12, 19:10   #373
Eva ID

GG do Eva ID

Zaczęło się wczoraj wieczorem, a potrwa.... następne trzy lub cztery dni. Co? Shamal.

Shamal (pol. Szamal) jest to wiatr, wieje z kierunków północnych i północno zachdnich.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shamal_(wind)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Szamal

Dokładnie można o nim poczytać w Internecie, ja powiem coś od siebie.

We Wtorek dostałam takiego bólu głowy, jakiego u siebie nie zaobserowałam od czasów walnięcia głową w poduszkę powietrzną wiele lat temu.

Po powrocie do domu spałam 14 godzin do rana, obudziłam się w Środę i pojechałam do pracy, temperatura wzrosła z 26 stopni do 34 stopni w ciągu dnia i wyczuwało sie dziwną suchość, ale wszystko wyglądało normalnie.

Wieczorem zaczął wiać bardzo silny wiatr, moje włosy stanęły dęba porwane wiatrem, a mój oddech nie mógł nadążyć za porywami tego wiatru i płuca szukały powietrza, tworzyły się jakieś dziwne wiry, nie mogłam złapać oddechu.

Poczułam silny zapach piasku, wokół tworzyła się mgła, ale to wisiał pył i piasek w powietrzu, można było poczuć jego smak na wargach.

Dojechałam do domu mając silne uczucie kręcenia się w głowie... padłam jak nieżywa do łóżka i obudziłam się w Czwartek ale kilkakrotnie budziłam się też w nocy jak nieprzytomna... dzięki Bogu nastawiłam budzik, bo chyba bym nie wstała, silny ból głowy po prostu jak opaska metalowa zaciskająca się na mojej głowie... nie czułam tego nigdy wcześniej, nawet w najgorszych okresach chorobowych.

Śniadanie to Panadol.

Wyjazd na włączonych światłach przeciwmgielnych do pracy.

Powrót z pracy i cały czas to uczucie kręcenia się w głowie, temperatura spadła do 18 stopni.

Co to Shamal? Wiatr, który wieje przez kilka dni i uruchamia tony piasku i pyłu wirującego w powietrzu, jest to niebezpieczne dla płuc, dlatego należy jak najmniej wychodzić na dwór, ale też to wiatr, który "bawi się" ciśnieniem.... i to chyba jest najgorsze dla takich meteopatów jak ja.

Ciśnienie skacze jak oszalałe, jadąc samochodem czułam jak wpadam z jednego ciśnienia do drugiego... niemożliwe? Wydawałoby się nie, ja jednak czułam, że coś jest dziwnego, w głowie mi się kręciło... wszystkie samochody jechały wyjątkowo powoli.... to w takim razie nie tylko ja miałam uczucie, że coś jest nie tak.

Widok jak we mgle, ale to nie jest mgła, to pył piasku zawieszony w powietrzu.

Załączam zdjęcia wykonane dzisiaj w Czwartek, w porze lunchu.

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5093.jpg (41,8 KB, 136 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5095.jpg (41,7 KB, 96 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5101.jpg (65,0 KB, 109 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5106.jpg (41,7 KB, 87 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5103.jpg (78,6 KB, 96 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5110.jpg (52,3 KB, 92 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-02-12 o 19:13
Stary 2009-02-13, 08:18   #374
stria
Raczkowanie

GG do stria

heja!
ja już jestem w Polsce i pozdrawiam z zimnego i brzydkiego Śląska!
mam pytanie, bo tłumaczę sobie dokumenty z Emiratów i jak mam na polski przetłumaczyc Works Department?
z góry dzięki za podpowiedź!
stria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-13, 08:59   #375
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez stria Pokaż wiadomość
heja!
ja już jestem w Polsce i pozdrawiam z zimnego i brzydkiego Śląska!
mam pytanie, bo tłumaczę sobie dokumenty z Emiratów i jak mam na polski przetłumaczyc Works Department?
z góry dzięki za podpowiedź!

Witaj Stria zastanawiam się nad tym tłumaczeniem, znane jest określenie "Public Works Department", który można na polski przetłumaczyć "Wydział Robót Publicznych".

Natomiast Works Department to może być Wydział Robót, najważniejsze będzie opisać dokładnie co należało do Twoich obowiązków.

Nawiasem mówiąc, ten Twój most nadal nie ukończony, chciałam porobić zdjęcia ale za szybko przejeżdżam przez Maqta Bridge i nigdy zdążyć nie mogę.

Dzisiaj kolejny dzień mojego bólu głowy, więc na śniadanie łyknęłam Pandol.

Zaczyna słońce przebijać się przez te tumany pyłu i piasku.

Tak wyglądało dzisiaj o 10-tej rano, temperatura 20 stopni.
Wygląda na to, że do jutra chyba się wypogodzi.

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5112.jpg (20,8 KB, 72 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5113.jpg (21,9 KB, 55 załadowań)

55 kg
Stary 2009-02-13, 10:47   #376
Katia25
Wtajemniczenie

Dziewczynki sorry ze wam sie wcinam w watek,ale zawsze chcialam odwiedzic wasze strony,i kto wie moze wkoncu mi sie to uda!A powiedzcie mi kochane jak to sie stalo ze wlasnie tam zamieszkujecie?
Pozdrawiam z deszczowej Irlandii;-)
Stary 2009-02-13, 12:59   #377
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Katia25 Pokaż wiadomość
Dziewczynki sorry ze wam sie wcinam w watek,ale zawsze chcialam odwiedzic wasze strony,i kto wie moze wkoncu mi sie to uda!A powiedzcie mi kochane jak to sie stalo ze wlasnie tam zamieszkujecie?
Pozdrawiam z deszczowej Irlandii;-)

Witaj Katia, pozdrawiam z zapiaszczonych Emiratów....

A jak to się stało, że zamieszkujesz w Irlandii ?

55 kg
Stary 2009-02-16, 05:52   #378
stria
Raczkowanie

GG do stria

20 stopni, ech... ale tęsknię za emirackim ciepłem, kiedy tu zimno i śniegiem posypało, a słońce to już nie pamiętam, jak wygląda...
dzięki za tłumaczenie. a nie można tego przetłumaczyc jako 'dział zamówień publicznych'?
Stary 2009-02-16, 06:20   #379
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
20 stopni, ech... ale tęsknię za emirackim ciepłem, kiedy tu zimno i śniegiem posypało, a słońce to już nie pamiętam, jak wygląda...
dzięki za tłumaczenie. a nie można tego przetłumaczyc jako 'dział zamówień publicznych'?

Jak tesknisz... to wracaj... mostu nie skonczylas i pojechalas, jak tak mozna

Slonce swieci jak to w lutym raz cieplej raz chlodniej ale ogolnie cieplutko.

"Dzial Zamowien Publicznych" albo "Dzial Zamowien"... tez moze byc, zapytaj kogos w Polsce jakie okreslenie jest bardziej profesjonalne, "Wydzial Robot", to tak jakby w Ruchu pracowac.

Zdecydowanie nie myslisz juz wracac tutaj?

55 kg
Stary 2009-02-16, 20:03   #380
Zuzannaklara
Przyczajenie

Za kilka miesięcy wyjeżdżam z mężem i dwójką dzieci (7 i 10) do Abu Dhabi.
Chciałabym wiedzieć o tym jak zanleźć szkołe dla dzieci? Czy są kursy arabskiego i angielskiego dla mnie (niestety nie mówię jeszcze po angielsku). Mamwiele znakó zapytania. Napiszcie jak tam jest...?
Zuzannaklara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 17:29   #381
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Zuzannaklara Pokaż wiadomość
Chciałabym wiedzieć o tym jak zanleźć szkołe dla dzieci? Czy są kursy arabskiego i angielskiego dla mnie (niestety nie mówię jeszcze po angielsku). Mamwiele znakó zapytania. Napiszcie jak tam jest...?

Witaj Zuzannaklara, proponuję zapytać Pracodawcę, ja nie mam dzieci w wieku szkolnym.

Kursy angielskiego mnie nie interesowały, więc nie mogę udzielić Ci rzetelnej informacji, sama rozejrzysz się już na miejscu, a może lepiej zrobić ten kurs podstawowy angielskiego przed przyjazdem tutaj?

Proponuję przeczytać cały wątek, wiele się dowiesz jak tutaj jest.

Stria, dla Ciebie specjalnie dzisiaj zrobiłam to zdjęcie.... jak zwykle z zawrotną prędkością pokonując Maqta Bridge.... ale chyba coś widać... jedną ręką trzymałam kierownicę, a w drugiej aparat... doceń proszę moje starania

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5137.jpg (31,6 KB, 158 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-02-17 o 17:30
Stary 2009-02-18, 06:14   #382
stria
Raczkowanie

GG do stria

dzięki wielkie aż się wzruszyłam!! :')
Stary 2009-02-19, 07:01   #383
ewinek26
Przyczajenie

Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Zuzannaklara Pokaż wiadomość
Witaj Zuzannaklara,
ja niestety nie wiem jak pomóc Ci w znalezieniu szkoły dla dzieci bo jeszcze swoich nie mam, ale podpowiem Ci na temat kursów angl. Ja doskonalę angl w British Council podaje linka http://www.britishcouncil.org/me-uae...es-details.htm niestety informacje sa w j. angl, ale może Twój mąż przetłumaczy Ci potrzebne informacje. Podane są tam ceny za dany kurs i terminy. Rekrutacja odbywa się na zasadzie testu pisemnego (30 min) i rozmowy (15 min). Wyniki kwalifikują do danej grupy. Eva ma dużą rację sugerując abyś już rozpoczęła naukę w Polsce, będzie Ci dużo łatwiej, ponieważ tutaj lektorzy są z UK i bez podstaw może być Ci troszkę ciężko na początku. Poza tym jak już pewnie czytałaś, tutaj angielski jest niezbędny, no chyba że znasz arabski.
Dużo jest dobrych szkół w Polsce, ja po 2 latach nauki angl w Polsce, tutaj dostałam się na zaawansowany poziom, więc jeśli masz jeszcze kilka miesięcy to staraj się przerobić chociaż poziom elementary, będziesz mogła po przyjeżdzie się sprawdzić , pozdrawiam
ewinek26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-19, 12:16   #384
Katia25
Wtajemniczenie

Cytat:
Witaj Katia, pozdrawiam z zapiaszczonych Emiratów....

A jak to się stało, że zamieszkujesz w Irlandii ?
Wiesz u mnie to byl przypadek...Wczesniej mieszkalam w Holandii ,potem wrocilam na miesiac do Pl i jestem w Ie.Kumpel mojego meza tu pracowal i maz po powrocie z Nl do niego polecial i tak sie zaczelo
Ale wiesz Irlandia to takie pospolite miejsce i mnostwo Polakow tu zamieszkuje,za to twoj kraj jest taki nie typowy ,dlatego zastanwiam sie jak tam trafilas?
Pzdr serdecznie!

Edytowane przez Katia25
Czas edycji: 2009-02-20 o 11:06
Katia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 18:23   #385
delfa1987
Raczkowanie

GG do delfa1987

Witam.Każde wasze słowo dotyczące cudownego kraju arabskiego czytam z otwartymi ustami.Pochłaniam wszytsko co arabskie....a szczególnie prawdziwe życie oraz ich muzyke z różnych regionów.Szczerze to muszę sie przyznać że zazdroszcze wszytskim którzy mają możliwość zamieszkiwać jakiś kraj arabski.

P.S. Jeżeli prowadzicie jakieś blogi dotyczące swoich przeżyć w tamtejszym kraju to bardzo proszę o linki

Pozdrawiam
delfa1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 18:29   #386
maugoszatka
Wtajemniczenie

ja również poproszę o linki

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-21, 05:58   #387
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
dzięki wielkie aż się wzruszyłam!! :')
Stria, chyba trochę tęsknisz...

Cytat:
Napisane przez Katia25 Pokaż wiadomość
Wiesz u mnie to byl przypadek...Wczesniej mieszkalam w Holandii ,potem wrocilam na miesiac do Pl i jestem w Ie.Kumpel mojego meza tu pracowal i maz po powrocie z Nl do niego polecial i tak sie zaczelo
Ale wiesz Irlandia to takie pospolite miejsce i mnostwo Polakow tu zamieszkuje,za to twoj kraj jest taki nie typowy ,dlatego zastanwiam sie jak tam trafilas?
Pzdr serdecznie!

Zostałam znaleziona przez irlandzką firmę headhunterską.

Nie szukałam tutaj pracy, to praca znalazła mnie.

Cytat:
Napisane przez delfa1987 Pokaż wiadomość
Witam.Każde wasze słowo dotyczące cudownego kraju arabskiego czytam z otwartymi ustami.Pochłaniam wszytsko co arabskie....a szczególnie prawdziwe życie oraz ich muzyke z różnych regionów.Szczerze to muszę sie przyznać że zazdroszcze wszytskim którzy mają możliwość zamieszkiwać jakiś kraj arabski.

P.S. Jeżeli prowadzicie jakieś blogi dotyczące swoich przeżyć w tamtejszym kraju to bardzo proszę o linki

Pozdrawiam
Delfa, ja nie jestem zafascynowana "kulturą arabską", od 20 lat mieszkam i pracuję w tych krajach, ale nie słucham ich muzyki, wolę SOAD, Myslovitz, Pink Floyd, Metallica, etc. a także muzykę klasyczną.

Słucham radia - Emirates Radio 2 - 99,3-106 FM - w języku angielskim - muzyka w tym radiu to tylko klasyczne angielskie przeboje

Radiostacje w Emiratach:

http://radiostationworld.com/locatio...o_websites.asp

Jestem obserwatorką życia w tych krajach, staram się zawsze, w miarę możliwości rzetelnie i obiektywnie opisywać życie tutaj.

Jest wiele pozytywnych ale też i mnóstwo negatywnych aspektów, z którymi się spotykam, może dlatego daleko mi do fascynacji.

Cytat:
Napisane przez maugoszatka Pokaż wiadomość
ja również poproszę o linki

W tym wątku zostały już zamieszczone linki do kilku blogów

Kiedyś, ktoś pytał, gdzie można dobrze zjeść, od czasu do czasu mogę opisać jakąś restaurację, dzisiaj Włoska Restauracja Boccaccio w Hotelu Intercontinental.

Wystój wnętrza jest elegancki, kolorystyka beżowo - brązowa.

Największe wrażenie robi imponująca ściana zabudowana półeczkami dla butelek wina... aż chciałoby się mieć to cudo w domu.

Przygrywa grupa jeden gitarzysta plus dwie dziewczyny smętnym głosem, trochę w meksykańskim stylu, nagłośnienie fatalne, to nie jest lokal przystosowany do tego aby ktoś mógł tam śpewać i grać.... no ale mówi się trudno.

W ciągu dnia, piękny widok z okna na port jachtowy.

Co warto zjeść: jak w typowej włoskiej restauracji polecam antipasti, przystawki z prosciutto crudo, mozzarella, calamari... wspaniałe, wielkość na talerzu, akurat dla jednej osoby.

Na stole stoi zestaw smakowych olejów oliwkowych na bazie extra vergine i aceto balsamico.

Główne danie można wybrać wśród dość bogatej oferty, ale zdecydowanie polecam paste lub pizze.

Spaghetti con l`aragosta mnie osobiście uszczęśliwia, na talerzu podają tyle, że można się najeść.

Gdyby ktoś nie dał rady zjeść tej ogromnej pizzy, to chętnie ją zapakują i można wziąć do domu.

Popijając butelką czerwonego włoskiego wina, którego wybór jest dość bogaty, koszt takiego obiadu, to ok. 300 Dh od osoby.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Boccaccio 01.jpg (22,3 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Boccaccio 02.jpg (20,0 KB, 53 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-02-21 o 06:04 Powód: spis stacji radiowych
Stary 2009-02-21, 20:40   #388
delfa1987
Raczkowanie

GG do delfa1987

EVA ID napisalasprzepraszam ale nie umiem cytowac pojedynczch fragmentow)

Jest wiele pozytywnych ale też i mnóstwo negatywnych aspektów, z którymi się spotykam, może dlatego daleko mi do fascynacji.

Mozesz opisac co negatywnego oraz pozytywnego spotykasz w tym kraju??
Stary 2009-02-24, 11:31   #389
kkaja5
Raczkowanie

hej Dziewczyny!
Pomimo ze jestem teraz w Katarze - Doha, to bardzo tesknie za Dubajem, do ktorego wracam na poczatku czerwca. Pomimo ze byłam w Dubaju tylko 2 tygodnie to juz sporo znam to miasta glownie z odpowiesci meza ktory jest tu dluzej. Bedziemy mieszkac w Marinie czy sa tutaj jakies dziewczyny z tych okolic?

wspominalyscie tu o tym ze faceci z krajow azjatyckich sie gapia Powiem wam ze w Dubaju to bylo nic. Jestem blondynka, wiec troche przyciagam uwage tych panow nie jeden zrobil mi zdjecie telefonem komorkowym albo panowie ustawiali sie na moim tle w klubie i robili foty a ja musialam jakos sprytnie zawsze zaslonic sie reka by im te foto nie wyszlo, nie raz zwracalam uwage ale to nic nie daje.
Jestem teraz w Doha i to co tutaj sie dzieje to przebija wszystko, faceci oczywiscie pytaja sie mnie czy jestem Rosjanka bo wg nich Rosjanki sa biale i maja blond wlosy no i sa prostytutkami, oczywiscie nie wszystkie ale wiekszosc, a przeciez Arab czy Libanczyk, Palestynczyk itp nie spyta sie mnie oficjalnie czy jestem protytutka :|
Gdy ide gdzies sama sledza mnie samochodami, gadaja cos po arabsku i nic nich nie ogranicza... nawet gdy powiem ze mam meza to oni twierdza ze sciemniam. Nie raz spotkala mnie sytuacja gdy ktos mnie sledzil i potem bałam sie gdzie kolwiek wyjsc! wiec w Dubaju jest spokojniej. Zwlaszcza ze w Dubajewie raczej europejski stroj jest tolerowany i mozna sie ubierac jak sie chce ( nie liczac miejsc gdzie trzeba miec zakryte ramiona) tutaj niestety kolanka i ramiona zakryte i bardzo tego trzeba sie pilnowac...!
kkaja5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-28, 16:47   #390
delfa1987
Raczkowanie

GG do delfa1987

jak oni dla nas sa atrakcja tak penwie europejki sa atrakcja dla nich....skoro u niech kobiety maja tylko czarne wlosy to taka blondynka to istne cudo....noi i pewnie gapia sie tak( co zauwazylam w egipcie bedac blondynka) nie tlyko ze wzgledu na wlosy ale tez chodzimy inaczej ubrane od tamtejszych kobiet...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości