Hospitalizacja, leczenie w przypadku ED - info, doświadczenia. - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-05, 14:46   #361
wildxrose
Optymistka

Dot.: Hospitalizacja, leczenie w przypadku ED - info, doświadczenia.

Cytat:
Napisane przez linnek199 Pokaż wiadomość
W sumie czytając niektóre stare wątki i jej wpisy, odniosłam podobne wrażenie, ale ja już taka jestem, że jak się w danym temacie mogę wypowiedzieć, to to robię. Jeśli ona nie będzie chciała z tego skorzystać, może innym się przyda.

Bibiannaa - a mi się wydaje, że jakbyś lubiła jeść, to byś nie ważyła 30 kilo. Proste - jeśli masz problem z wchłanianiem, to albo Cię najpierw przewiozą na zwykły oddział, albo też sonda. Powiem Ci więcej! Każda odmowa posiłku na oddziale w kilku pierwszych fazach (dopóki nie masz tzw. samokontroli) jest równoznaczna z założeniem sondy. Psychoterapii na oddziale nie ma, tak jak pisałam. No, chyba że w sytuacjach kryzysowych. A na walory kulinarne i delektowanie się smakiem, to moim skromnym zdaniem przyjdzie czas za dobre 20 kilo.

Ogólnie, nie wgłębiając się w szczegóły - standardowe jedzenie szpitalne. 5 posiłków dziennie + odżywki (standardowo 3, Nutridrinki albo Nutrisony - zależy, co akurat kupią , czasem za jakieś "przewinienie" wpada dodatkowa porcja). Skoro chorujesz od tylu lat, to chyba wiesz, czego się spodziewać, raczej kawioru Ci nie będą serwować.

...swoją drogą, nie uważasz, że pisząc w jednym poście "lubię jeść" i "oduczyłam się jeść", zaprzeczasz sama sobie?
Popieram! Ja dopiero polubiłam jedzenie na oddziale szpitalnym w Sosnowcu. I to w ostatnich miesiącach, a spędziłam tam prawie 8 miesięcy... To nie jest takie proste. Na początku czujesz swego rodzaju obrzydzenie do jedzenia, jest ci bardzo trudno jeść. Wraz ze wzrostem wagi twoje myślenie też się zmienia. Z czasem jedzenie staje się przyjemnością, a nie koniecznością.
wildxrose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-05, 14:58   #362
Bibiannaa
Rozeznanie

no teraz jestem w ohojcu ale z checia bym stad wyszla i jadla normalnie. oni mi tu nie chca dac normalnego jedzenia. nie mam pojecia czemu musze byc tak karana. nigdy posilkow nie odmawialam w domu jadlam zawsze normalnie.
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-05, 15:02   #363
linnek199
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
no teraz jestem w ohojcu ale z checia bym stad wyszla i jadla normalnie. oni mi tu nie chca dac normalnego jedzenia. nie mam pojecia czemu musze byc tak karana. nigdy posilkow nie odmawialam w domu jadlam zawsze normalnie.
Patrząc po Twoich starych postach - NIE, nie jadłaś normalnie. Faszerowałaś się nabiałem na kilogramy, zapychałaś się jabłkami, warzywami. Do tego obsesyjnie łaziłaś po pokoju. Proszę Cię, czy tak się zachowują normalni ludzie?

Nie jesteś karana. Lekarze walczą o Twoje życie, które na własne życzenie postawiłaś pod znak zapytania.

Z takim bajzlem w głowie to Łódź Ci nic nie da.

I piszę Ci to ja, będąc również chora.
linnek199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-05, 15:18   #364
wildxrose
Optymistka

Cytat:
Gdybyś jadła NORMALNIE to nie znalazłabyś się w Ochojcu. Nie byłabyś chora. Ja również przebywałam na oddziale chorób wewnętrznych i metabolicznych w Ochojcu i to dwukrotnie, pierwszy raz przebywałam tam trzy tygodnie, spędziłam Boże Narodzenie i Sylwestra, drugi raz przybywałam tam przez miesiąc. Również miałam sondę, ponieważ nie było innego wyjścia, mój żołądek był w takim stanie, że nie przyjmował już innego pożywienia. Ale jestem wdzięczna lekarzom, że nie pozwolili mi umrzeć, tak na to patrzę.
Jeżeli nie zmienisz swojego myślenia, to nie wyzdrowiejesz, nie ma szans... Wszystko zaczyna się w głowie, tu nie ważne są kilogramy na wadze, tylko sposób myślenia. Ale terapię można rozpocząć dopiero, kiedy fizycznie jest się na to gotowym. Bo odżywianie ma istotny wpływ na sposób myślenia.
Stary 2015-04-05, 15:24   #365
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wildxrose Pokaż wiadomość
Popieram! Ja dopiero polubiłam jedzenie na oddziale szpitalnym w Sosnowcu. I to w ostatnich miesiącach, a spędziłam tam prawie 8 miesięcy... To nie jest takie proste. Na początku czujesz swego rodzaju obrzydzenie do jedzenia, jest ci bardzo trudno jeść. Wraz ze wzrostem wagi twoje myślenie też się zmienia. Z czasem jedzenie staje się przyjemnością, a nie koniecznością.
pomogli Ci tam?dawno bylas?
Cytat:
Gdybyś jadła NORMALNIE to nie znalazłabyś się w Ochojcu. Nie byłabyś chora. Ja również przebywałam na oddziale chorób wewnętrznych i metabolicznych w Ochojcu i to dwukrotnie, pierwszy raz przebywałam tam trzy tygodnie, spędziłam Boże Narodzenie i Sylwestra, drugi raz przybywałam tam przez miesiąc. Również miałam sondę, ponieważ nie było innego wyjścia, mój żołądek był w takim stanie, że nie przyjmował już innego pożywienia. Ale jestem wdzięczna lekarzom, że nie pozwolili mi umrzeć, tak na to patrzę.
Jeżeli nie zmienisz swojego myślenia, to nie wyzdrowiejesz, nie ma szans... Wszystko zaczyna się w głowie, tu nie ważne są kilogramy na wadze, tylko sposób myślenia. Ale terapię można rozpocząć dopiero, kiedy fizycznie jest się na to gotowym. Bo odżywianie ma istotny wpływ na sposób myślenia.
jak przesledzic posty B to jest juz w Ochojcu po raz enty, za 2 dni napisze ze jest super , przytyla 10kg trafila na bomba lekarza i pokonala anoreksje
Stary 2015-04-05, 15:31   #366
wildxrose
Optymistka

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
pomogli Ci tam?dawno bylas?

jak przesledzic posty B to jest juz w Ochojcu po raz enty, za 2 dni napisze ze jest super , przytyla 10kg trafila na bomba lekarza i pokonala anoreksje
Na oddział trafiłam 25 marca 2014 roku, zostałam wypisana 7 listopada 2014 roku. Bardzo mi pomogli. Nie tylko fizycznie (przytyłam ponad 10 kg) ale również psychicznie. Psychoterapia, zajęcia grupowe, wspaniali lekarze... Mimo mojego wieku (mam 22 lata), to świetnie się tam odnalazłam. Poznałam wiele wspaniałych osób, zaczęłam bardziej otwierać się na świat i na innych ludzi, przełamałam swoją nieśmiałość i zamknięcie w sobie. Jestem teraz całkiem inną osobą
Stary 2015-04-05, 15:56   #367
Bibiannaa
Rozeznanie

o to ciekawe bo tutaj nikt nie ofrruje pomocy psychiatrycznej a tym bardziej tetapii grupowej.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-05, 16:14   #368
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
o to ciekawe bo tutaj nikt nie ofrruje pomocy psychiatrycznej a tym bardziej tetapii grupowej.
no ciekawe zeby na wewnetrznym oddziale byla terapia grupowa..

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

Cytat:
Na oddział trafiłam 25 marca 2014 roku, zostałam wypisana 7 listopada 2014 roku. Bardzo mi pomogli. Nie tylko fizycznie (przytyłam ponad 10 kg) ale również psychicznie. Psychoterapia, zajęcia grupowe, wspaniali lekarze... Mimo mojego wieku (mam 22 lata), to świetnie się tam odnalazłam. Poznałam wiele wspaniałych osób, zaczęłam bardziej otwierać się na świat i na innych ludzi, przełamałam swoją nieśmiałość i zamknięcie w sobie. Jestem teraz całkiem inną osobą
dr Kozik dalej jest ordynatorka?
Stary 2015-04-05, 16:30   #369
wildxrose
Optymistka

Cytat:
no ciekawe zeby na wewnetrznym oddziale byla terapia grupowa..

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

dr Kozik dalej jest ordynatorka?
No właśnie, wspominałam o oddziale w Sosnowcu, a nie w Ochojcu, Bibiaannaa...

Tak, pani Kozik jest ordynatorką, a wiceordynatorem pan Jelonek
Stary 2015-04-05, 16:52   #370
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, wspominałam o oddziale w Sosnowcu, a nie w Ochojcu, Bibiaannaa...

Tak, pani Kozik jest ordynatorką, a wiceordynatorem pan Jelonek
tego drugiego nie znam...Ja tam bylam bardzo dawno temu i niestety ten szpital narobil w moim zyciu ogromnego spustoszenia..
Podejscie pielęgniarek do Nas bylo tragiczne, terapii tez nie wspominam dobrze...ale dobrze, że Tobie pomogli, moze jednak od tamtego czasu zmienili cos w podejsciu...

Podziwiam Cię ze wytrzymalas tyle miesiecy...
Stary 2015-04-05, 17:20   #371
wildxrose
Optymistka

Cytat:
tego drugiego nie znam...Ja tam bylam bardzo dawno temu i niestety ten szpital narobil w moim zyciu ogromnego spustoszenia..
Podejscie pielęgniarek do Nas bylo tragiczne, terapii tez nie wspominam dobrze...ale dobrze, że Tobie pomogli, moze jednak od tamtego czasu zmienili cos w podejsciu...

Podziwiam Cię ze wytrzymalas tyle miesiecy...
W takim razie dużo się zmieniło Ja podejście pielęgniarek wspominam bardzo dobrze, starały się z całych sił, żeby pomóc. Ale dużo też przyniosło moje nastawienie, ponieważ bardzo chciałam z tego wyjść.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-05, 17:25   #372
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
W takim razie dużo się zmieniło Ja podejście pielęgniarek wspominam bardzo dobrze, starały się z całych sił, żeby pomóc. Ale dużo też przyniosło moje nastawienie, ponieważ bardzo chciałam z tego wyjść.
teraz jest juz ok?
Stary 2015-04-05, 17:27   #373
Bibiannaa
Rozeznanie

ja bede blagac doktor smiech zeby mnie przyjela w lodzi chocbym miala tam isc na kolanach
Stary 2015-04-05, 17:33   #374
tapetka22
Zakorzenienie

aja bede błagać moderatorów by Ci dali bana raz na zawsze
Stary 2015-04-05, 17:48   #375
linnek199
Raczkowanie

Cytat:
ja bede blagac doktor smiech zeby mnie przyjela w lodzi chocbym miala tam isc na kolanach
Spoko, pani Śmiech jest tym typem osoby, któremu bardzo schlebia, gdy są przez kogoś traktowane niemalże jak Bóg, masz duże szanse.

Przepraszam, musiałam, nie trawię tej kobiety po prostu.
Tak, wiem, co człowiek to opinia.

Prawda jest taka, że Łódź Ci g... da. Z 2 prostych przyczyn:
a) To, co pisałam wcześniej, czyli ogólne nieprzystosowanie oddziału - potrzebujesz porządnej terapii i zmiany myślenia, a tego tam nie dostaniesz,
b) Ty rzeczywiście się nie chcesz leczyć, Twój mózg nie pracuje już prawidłowo - skupia się na tym, żeby zdobyć pożywienie i przeżyć.

Błagam, teksty typu "pójdę tam na kolanach"?
Poczułam się jak na zebraniu słuchaczy Radia Maryja, konkretnie FunClubie o. Rydzyka.
Zresztą, co ja mówię - nie doszłabyś na tych kolanach, bo w Twoim stanie wyzwaniem będzie wejście na oddział... po schodach.

No, ale przynajmniej sensowniej myśleć może będziesz w stanie - odżywiony organizm więcej może...

Powiedz mi tylko - dlaczego tak Ci zależy na Łodzi, skoro opinie ma nieciekawe? Przecież jest tyle dobrych miejsc w Polsce... Czy to nie jest typowa anorektyczna zachcianka pt. "Ja chcę na TEN oddział i żaden inny! Nie ma miejsc? Ojej, no to schudnę sobie..."?
linnek199 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-05, 17:59   #376
wildxrose
Optymistka

Cytat:
teraz jest juz ok?
Tak, wreszcie jest dobrze
Stary 2015-04-05, 18:04   #377
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linnek199 Pokaż wiadomość
Spoko, pani Śmiech jest tym typem osoby, któremu bardzo schlebia, gdy są przez kogoś traktowane niemalże jak Bóg, masz duże szanse.

Przepraszam, musiałam, nie trawię tej kobiety po prostu.
Tak, wiem, co człowiek to opinia.

Prawda jest taka, że Łódź Ci g... da. Z 2 prostych przyczyn:
a) To, co pisałam wcześniej, czyli ogólne nieprzystosowanie oddziału - potrzebujesz porządnej terapii i zmiany myślenia, a tego tam nie dostaniesz,
b) Ty rzeczywiście się nie chcesz leczyć, Twój mózg nie pracuje już prawidłowo - skupia się na tym, żeby zdobyć pożywienie i przeżyć.

Błagam, teksty typu "pójdę tam na kolanach"?
Poczułam się jak na zebraniu słuchaczy Radia Maryja, konkretnie FunClubie o. Rydzyka.
Zresztą, co ja mówię - nie doszłabyś na tych kolanach, bo w Twoim stanie wyzwaniem będzie wejście na oddział... po schodach.

No, ale przynajmniej sensowniej myśleć może będziesz w stanie - odżywiony organizm więcej może...

Powiedz mi tylko - dlaczego tak Ci zależy na Łodzi, skoro opinie ma nieciekawe? Przecież jest tyle dobrych miejsc w Polsce... Czy to nie jest typowa anorektyczna zachcianka pt. "Ja chcę na TEN oddział i żaden inny! Nie ma miejsc? Ojej, no to schudnę sobie..."?
jej zalezy na tym żebyśmu tu wszystkie się nad nia użalały i by wszystko kręciło się wokół niej..

BIBIANNA!!!
Myslisz że jestes jedna która tu siedzi i ma problemy??
Ba!!
Powiem Ci ze są tu osoby które sąw gorszym stanie jak Ty a nie piszą takich pierdoł!!!
Nie piszą bo wiedzą, że ich jedzenie sie nie nadaje do wklejania, nie pisza by nie szkodzić innym!!1
Ale Ty jesteś zbyt tępa , nie masz za grosz empatii!!
nie obchodzą Cię inni tylko Ty i Twoje-nomen omen, uważam w większości zmyslone przypadłości i historie.
Weź się dziewczyno zastanów trochę-chcesz się leczyć, to usuń się z wizażu i poddaj sensownej terapii na warunkach jakie są obowiązujące, a nie na swoich.
A jak chcesz umierać, to rób sobie to w swoich 4 ścianach bo nikt tu nie ma ochoty na to patrzeć i słuchać Twojego biadolenia.

Zamykam się raz na zawsze co do B.
mam nadzieje ze w końcu ktos tu sie nią zajmie
Stary 2015-04-05, 18:23   #378
cynamonka9
Raczkowanie

Cytat:
Tak, wreszcie jest dobrze
dodało mi to otuchy, że może i mi się uda. tzn ze mną jest różnie, ale raczej stabilnie. niestety cały czas to siedzi we mnie, mam z tyłu głowy schematy, które dają o sobie znać bardziej lub mniej. jak jest z tobą? da się z tego wyjść tak w 100%?
cynamonka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-05, 18:47   #379
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Normalne jedzenie czyli jakie?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-05, 19:19   #380
cynamonka9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Normalne jedzenie czyli jakie?
chyba już się nie dowiemy....
BAN STAŁY
Stary 2015-04-05, 19:45   #381
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cynamonka9 Pokaż wiadomość
chyba już się nie dowiemy....
BAN STAŁY
Stary 2015-04-06, 10:23   #382
wildxrose
Optymistka

Cytat:
dodało mi to otuchy, że może i mi się uda. tzn ze mną jest różnie, ale raczej stabilnie. niestety cały czas to siedzi we mnie, mam z tyłu głowy schematy, które dają o sobie znać bardziej lub mniej. jak jest z tobą? da się z tego wyjść tak w 100%?
Jeżeli z tyłu głowy siedzi to w Tobie, to będzie trudno... Ja całkowicie zmieniłam swoje myślenie. Powiedziałam sobie że MUSZĘ być zdrowa, że zrobię WSZYSTKO żeby z tego wyjść. Postawiłam wszystko na jedną kartę. Na początku było ciężko, ale zaciskałam zęby i walczyłam.
Myślę, że da się z tego wyjść w 100%, jeżeli bardzo, bardzo się chce.
Stary 2015-04-06, 12:19   #383
cynamonka9
Raczkowanie

Cytat:
Jeżeli z tyłu głowy siedzi to w Tobie, to będzie trudno... Ja całkowicie zmieniłam swoje myślenie. Powiedziałam sobie że MUSZĘ być zdrowa, że zrobię WSZYSTKO żeby z tego wyjść. Postawiłam wszystko na jedną kartę. Na początku było ciężko, ale zaciskałam zęby i walczyłam.
Myślę, że da się z tego wyjść w 100%, jeżeli bardzo, bardzo się chce.
dziękuję Ci bardzo i szczerze gratuluję i życzę wszyyyyystkiego najlepszego, bo po latach anoreksji ci się należy
Stary 2015-04-06, 12:36   #384
wildxrose
Optymistka

Cytat:
dziękuję Ci bardzo i szczerze gratuluję i życzę wszyyyyystkiego najlepszego, bo po latach anoreksji ci się należy
Dziękuję Tak, 6 lat anoreksji to stanowczo za dużo... A ja za Ciebie mocno trzymam kciuki Pamiętaj, jak się wierzy i chce, to wszystko jest możliwe!
Stary 2015-05-03, 13:33   #385
kacha100599
Przyczajenie

Dziewczyny, byla któraś z was w Józefowie? Jak tam jest?
kacha100599 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-03, 16:38   #386
tapetka22
Zakorzenienie

znowu wrócila ??
Stary 2015-05-03, 19:11   #387
cynamonka9
Raczkowanie

Cytat:
znowu wrócila ??
o cholera!! nie pomyślałam o tym!!
Stary 2015-05-03, 19:46   #388
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
o cholera!! nie pomyślałam o tym!!
a ja od razu...
Stary 2015-05-06, 13:06   #389
Wiosenne Natchnienia
Przyczajenie

Witajcie, natknęłam się na wasz temat i w związku z tym, że sama zajmuję się rodzinnymi uwarunkowaniami powstania bulimii, chciałabym Was zaprosić do wzięcia udziału w ciekawych badaniach, więcej informacji w wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=813874

Serdecznie pozdrawiam, Sylwia
Stary 2015-05-08, 10:41   #390
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
znowu wrócila ??

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości