![]() |
#361 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
Co do US to nie chce. Rozwody? Chciałabym nie mieć nic z tym wspólnego nigdy(dlatego też czekam z decyzją o moim ślubie ![]() CO do in vitro mam mieszane uczucia... Nie wiem dlaczego. Skłaniam się bardziej ku poglądom Kościoła na ten temat, choć sama nie wiem jakby to było gdy ja bym nie mogła mieć dzieci.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Osoba deklarująca jakies wyznanie przyjmuje je wraz z zasadami jakie niesie to wyznanie i nie może nic w tym zmienić -chyba ,że zaapeluje do wladzy najwyzszej. I to jest problememwierzących ,chcieli by wierzyć ale żyć jak ateisci lub naginać zasady kosciola pod siebie a tak sie nie da. Wierzący czesto odrzucaja z góry zdanie na temat ich wyznania ,wiary,zasad ,nie dopuszczają myśli,że może byc inaczej . Zasady kościola są proste wystarczy zapoznac sie ze zdaniem papieża na wszelkie kwestie i wszytsko jasne.To ,że proboszcz interpretuje to inaczej ,ok tez jest czlowiekiem i tez ma jakies słabości ,pokusy jednak slowa najwyzszego sa chyba kluczowe i to na nich nalezy sie opierać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, ze w przypadku braku dofinansowania środków antykoncepcyjnych moze zwiekszyc sie odsetek niechcianych dzieci w uboższych rodzinach? Wiesz ze takie dzieci beda wowczas na garnuszu podatnika, a wiec twoim? Ja rozumiem, ze pewne poruszone przeze mnie tematy ciebie nie dotycza, ale chcesz innym odbierac prawo do rozliczania sie z US jesli nie maja slubu?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#366 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2.Seks dozwolony tylko w malżeństwie 3.Każdy akt seksualny musi kończyć się złożeniem nasienia w pochwie 4.Seks oralny i analny i pieszczoty moga byc tylko elementami zbliżenia zakończonego tak jak napisalam wczesniej...Jesli wystepują "solo" sa grzechem... Nie chodzi nawet o katolicyzm i silną wolę, tak jest po prostu najfajniej. Po co się bawić w półśrodki ? Łatwiej mi się zgodzić z tym co proponuje kk niż współczesny świat. Dziwne, bo uświadamiali mnie Jaczewscy, Jestem, prof. Fijołkowski i Starowicz. A taka jestem inna i nieżyciowa. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2009-05-22 o 14:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Łatwo wytknąć komuś to co robi źle... Naprawdę łatwo. ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
Nikomu nic nie chce odbierać, co do antykoncepcji i US to ja na to i tak wpływu nie mam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S. Wg mnie o wiele trudniej jest mieć własny system wartości, zasady moralne w które sami wierzymy i których sens widzimy - i których się trzymamy w praktyce - niż przyjąć coś narzuconego, co większość teoretycznie wyznaje, przekazuje, ale nie koniecznie realizuje.
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-05-22 o 14:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Raczkowanie
|
Nie muszą, bo nie chcą albo nie ze wszystkimi się zgadzają, więc świadomie mówią, że nie są katolikami, bo mają swoje zasady, trochę inne od zasad KK, chociaż w niektórych punktach się zgadzają. Dlatego ich wypowiedzi właśnie wyglądają dojrzalej - bo oni wybrali świadomie, dojrzale... Postawa kiedy ktoś mówi, że tak, tak, jak najbardziej jest katolikiem, ale nie zgadza się z poglądami KK, nie jest niestety dojrzała. Nie chodzi o to, co inni pomyślą o Tobie, jak się "wyłamiesz". Chodzi o to, że oszukujesz samą siebie.
![]() ![]() Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA! https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl Edytowane przez Cocoamore Czas edycji: 2009-05-22 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do US i antykoncepcji - jak to nie masz? Przeciez żyjemy w państwie demokratycznym. To ty, swoimi wyborami decydujesz nie tylko o swoim zyciu ale zyciu innych ludzi w Polsce. Mam nadzieję, ze nas ktoś wiecej podczytuje, niz sie wypowiada. I mam nadzieje ze pewne tutaj wypowiedzi skłaniaja do refleksji. Menorko - napisałas ze po ateistach nie wiadomo czego sie spodziewac, bo nie wiadomo jakimi wartosciami sie kieruja. A po katolikach? Niby moge sie spodziewac ze sa przeciwko wspolzyciu przed slubem, bo to jest wpisane w ich zasady wiary, a tu zonk! Taka katoliczka-menorka, twierdzi ze to absolutnie dopuszczalne i katolicy moga tu postepowac według własnego uznania. To jak to jest? ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-22 o 15:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Rozeznanie
|
No fakt Kościół nie nazywa tego rozwodem.
![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
WIdzisz, jesli zatrudnie człowieka, ktory okresla sie Świadkiem Jehowy to wiem, ze musze mu dac wolne w pewne dni, bo tego wymaga jego wiara i szybciej on porzuci prace niz przyjdzie do roboty. W zamian ja wiem, ze w zyciu mnie nie okradnie.
Jak przyjmuje katolika do pracy to w zasadzie powinnam sie spodziewac tego samego. Ale wielu ludzi , mimo, ze nazywa sie "katolikami" , ma relatywny stosunek do zasad swojej wiary. I wtedy co? okradnie mnie, bo w zasadzie krasc nie wolno, ale on akurat potrzebowal na ksiazki do szkoly dla swojego dziecka? I poniewaz intencje byly dobre to grzeszek jest maly i bog powinen go wybaczyc. Bo neofita jest wierny swojej religii, bo wybrał ja świadomie, nie została mu narzucona w procesie wychowawczym. Zna inne alternatywy, ale ta akurat forma wyznawania swojej wiary najbardziej mu odpowiada.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2009-05-22 o 15:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 |
Zakorzenienie
|
Elfir - wielki szacun po prostu. Ja bym straciła cierpliwość po kilku stronach wątku. Zresztą podobny problem poruszałam kiedyś w innym wątku i zostałam zjechana z góry na dół, wyzwana od głupich, nie rozumiejących itd.
Niestety niektórzy ludzie są tak zacietrzewieni i zmanipulowani, że w ogóle Cię nie zrozumieją, albo wszelkie argumenty odbiorą jako osobisty atak na ich osobę. Tak jest niestety w większości tego typu dyskusjach. Ale mam nadzieję, że jednak choć jedna osoba czytając Twoje wypowiedzi przemyśli chociaż swoje postępowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat sama w tym wątku skrytykowałam "katolików". Będę wegetarianinem, ale lubię kurczaka, to sobie zjem. No żenada, a tak niestety przez tradycję to wygląda. Ja akurat nie jestem wierząca, ale wkurza mnie, gdy "katolik" idzie poświęcić pokarm w Wielką Sobotę - uważam to za brak szacunku dla religii. Wiem, że to tragiczne, ale nie mam na to większego wpływu. Czasem mam wrażenie, że ludzie spoza Kościoła bardziej wiedzą, o co w tym wszystkim "chodzi" ![]() Co do własnych kodeksów ateistów: ciężko ich w takim razie z czegokolwiek rozliczać, bo pewnie każdy ma swój indywidualny i też pewnie w niektórych sytuacjach go omija ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez SdC Czas edycji: 2009-05-22 o 15:42 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaje, że Ci, którzy chcieliby tak żyć, to nie są katolicy. I problemem jest to, że wiele rzeczy zarzuca się katolikom, a tak naprawdę rozmawiamy o osobach, które tak tylko o sobie mówią i nie mają z katolicyzmem nic wspólnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-05-22 o 15:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
Rozeznanie
|
Takich osób jak wiemy jest bardzo dużo, a w tym wątku wszystkie oprócz chyba jednej.
![]() Reszta wygłasza sądy "wierzę, praktykuję, uprawiam seks, nie żałuję i nic wam do tego" Edytowane przez Nina_84 Czas edycji: 2009-05-22 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Wtajemniczenie
|
ale ja nie rozumiem czemu niektorzy maja taki problem z pozbyciem sie tej ,,katolickiej etykietki" kiedy poglady z nia zupełnie nie wspołgraja
![]()
![]() |
![]() |
#383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#384 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesli ktos podwaza zasady katolicyzmu i okresla sie jednoczesnie jako katoliczkato niestety jest heretykiem, co juz udowodnilam podajac słownikowa definicję tego słowa. Heretyk to nie ofiara stosu, chybiona uwaga. ![]() A heretycy kończyli na stosie aż do początku XIX wieku więc uwaga jednak była trafiona.
![]() |
![]() |
#385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że tak. Tylko ja już wolę zmienianie poglądów (to zawsze jakiś dowód procesów myślowych
![]()
![]() |
#387 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy jeśli człowiek sam jest sobie panem, to to jest takie dobre. Wydaje mi się, że większość ludzi jest tak stworzona, że potrzebują kogoś nad sobą, jakiegoś boga. Nie bez powodu mamy tyle religii... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() Każdego stać, żeby wpłacić choćby 1 zł. To w sumie mało, a dla tych dzieci tak dużo! DOBRO WRACA! https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego, czego ludzie potrzebują - nie moja wina, że gatunek ludzki jest ułomny. Od dawna uważam, że jesteśmy wyjątkowo tępym gatunkiem, a może właśnie jedyne, co zrobiliśmy z sensem, to wymyślenie sobie bogów - samoograniczenia niektórym się przydadzą..
![]() |
![]() |
#390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.